Keresés

Részletes keresés

Zolcsa Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1975
Sziasztok!

A Viscomed Classic (4 cm memóriahab (50 kg/m3), 10 cm hideghab) matracról van valakinek tapasztalata, véleménye? (Holnap megyek kipróbálni.) 10 év garancia van rá.
(Általában oldalt és hason szoktam aludni, nagyritkán pedig háton ébredek. 85 kg a súlyom, asszonyé kb. 65. Ő is hasonló testhelyzetekben alszik. :)


Először rugós matracban gondolkoztam. A matrackir...nál viszont pont ellentétes információkba futottam, mint amiket eddig (többek között) itt is olvastam. Én azt hittem, hogy a táskarugós matrac jobb/kényelmesebb/modernebb/egészségesebb, mint a bonell-rugós, de szerintük nem így van, hanem fordítva. Szintén a rugósakat gondoltam hosszabb távon tartósabbnak, de ezzel is melléfogtam, mert a hab matracok tovább bírják - szerintük. Szóval, elbizonytalanodtam. :)

Zoli

csacsis Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1974
Ajaj. Én lehet leszoktam egy picit az oldalt fekvésről az új matracon asszem. Az baj? +nem tudok párna nélkül aludni. eddig tudtam. Reggelente be van álva a nyakam. Kéne egy másik párna? Memorys vagy sima tollas? Na ezek jó kérdések.

Amúgy meg konfor Dream terméket mindenképpen ajánlom kipróbálni még a boltban memoryréteggek is (fedőmatrac). Én kipróbáltam és tudtam, ha túl kemény lenne hosszú távon, meg van a megoldás a puhítására. :D
Előzmény: Alváskultúra (1973)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.03.03 0 0 1973

Kedves Vasti,

 

minden úgy van, ahogyan mondod, csak a farka felől közelíted meg a lovat: a hasonfekvés az emberi szervezet számára egy ösztönös védekezési reakció, ami többnyire kemény felületen jelentkezik, hogy ne feküdd el a vállad, ill. az medencerészen oldalt átmenő erek és idegek ne nyomódjanak. Az ember természetes alvási pozíciója a közel stabil oldalfekvés: oldalt, kicsit félig hason, felső láb felhúz (kitámaszt) másik láb egyenes, felső test kicsit előre görnyed, férfiaknál többnyire a felhúzott lábbal ellentétes kéz behajlítva a párna alatt, másik kezünkkel vagy a lágyékot vagy az arcot "védjük".

 

A taőpasztalat azt mutatja, hogy a notórikusan hasonfekvők, amennyiben ergonómiailag egészséges környezetbe kerülnek, 2-3 hónap alatt oldalra, természetes alvási pozícióba fordulnak.

 

A hasonalvásnak 3 nagyon nagy hátránya van:

 

1., minden lélekzetvételnél a tüdő rekeszizmai a teljes hát súlyát kénytelenek megemelni. (+munka, +energia, kissebb esély a REM-fázis eléréséhez)

 

2., a fej oldalra fordul ,hogy kapjál levegőt, így viszont az ellentétes nyaki izmok feszülnek, ill. a nyaki csigolyák közt található porckorongok regenerációja nem lesz tökéletes. (viszont reggel lehet ropogtatni:-))

 

3., hölgyek esetében a mellek folyamatosan nagy nyomást kapnak, ez hosszú távon bőrfelszíni pangást és a kötőszövetek lazulását  -nem eredményezi- eredményezheti.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Vasti (1972)
Vasti Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1972

Viszont hason feküdni szerintem kimondottan jó a kemény matrac! Én csak hason alszok, mindigis úgy aludtam, és nem jó érzés (legalábbis nekem) belesüppedni egy ágyba...

Bár azt nem tudom, hogy akinek a gerincével van probléma, az hason, vagy háton alszik?! ;-)))
Előzmény: Alváskultúra (1966)
Piszóka Creative Commons License 2010.03.02 0 0 1971
Tisztelt Pálinkás Úr! Köszönöm a válaszát.Nagyjából eldöntöttem, hogy Konfor matracot szeretnék.Csak még vacilálok a Class-Flora-Flash Ultra között. Holnap megyek kipróbálni, majd utána jelentkezem.Elismerésem a korrekt, gyors,lényegretörő válaszaiért.Nemcsak magamról beszélek, sőt.Üdvözlettel.
samson2 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1970
Köszönöm a szakértői és még orvosi szempontból is professzionális
vállaszt.
Előzmény: Alváskultúra (1966)
samson2 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1969
köszönöm az igazán gyakorlatias- és nem utolsó sorban -
takarékos megoldást kináló választ.
Alváskultúra Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1968

Szia Zsigo,

 

nem igazán értem, hogy miért írsz be egy fórumba, ha úgy is minden áron egy bizonyos gyártónak egy bizonyos termékét szeretnéd népszerűsíteni.

 

Szerintem különben ugyanazt a terméket kedvezőbb árban is meg lehet kapni Magyarországon, privátba írok neked cégneveket csak ne reklámozz a fórumban tovább:-)

 

Szeged-Budapest 1,5 óra, oda-vissza 3 óra és rámegy egy napod és +5 000Ft. Nem vagyok lokálpatrióta, de itt viszont van minden, mint a búcsúban...

 

Hangsúlyozom 3 óra út, utána 30 000 órát fogsz a matracodban eltölteni.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: zsigo (1963)
csacsis Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1967
foly. köv.

6. éjszaka:

Ez alatt a pár nap alatt a matrac puhább lett. Most már rendesen tudok rajta aludni, elég kényelmes annak ellenére is, hogy a megszokott korábbi puha szivacs/rugós matracaimnál azért ez keményebbnek tűnik ha ráfekszem. 1 dolog maradt, ami még nem stimmel, minden reggel be van állva a nyakam. Szerintem veszek hozzá majd olyan matracpárnát is mert ez tuti a rossz testtartás miatt lehet (lóg a fejem éjszaka?).

+adalék: Ezt most nem tudom hogy beképzelem-e, de mintha könnyebben kelnék fel. Hasonlattal élve: régen rozsdásak voltak felkelésnél a mozgató cuccaim, ma inkább már beolajozottan ébredek.
Előzmény: csacsis (1953)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.03.01 0 0 1966

Kedves Samson2,

 

először is: gyógyulj meg:-) De ha már napirendre került a téma: matrac tesztelések során sokat dolgoztam együtt (intézményt nem mondanék, de a leghíresebb) orthopédia rehabilitációs szakemberekkel. Ott nem találsz kemény matracot. Miért?

 

A test és a gerincoszlop egyenletes alátámasztásához szükség van egyfajta ergonómikus lágyságra, hogy a test medence- és vállrészen be tudjon süppedni, a derékrész pedig alátámasztást kapjon. Egy kemény matracra ráfekszel.

 

Egy kis info a porckorongról:

 

Egy matracmaggal kapcsolatos legfontosabb elvárás, hogy a gerincoszlopot a természetes helyzetében megtartva segítséget nyújtson a csigolyák közötti porckorongok tápanyagellátásában és anyagcseréjében. A porckorongok ugyanis –önálló vérellátás hiányában- a tágulás-tömörödés elvén működnek: éjszakánként a megfelelően tehermentesített gerincoszlopban a csigolyák egymástól széthúzódnak, lehetőséget nyújtva így a porckorongok térfogat növekedésének, tápanyag felvételének. Nappal ezután a folyamatos terhelés mellett csigolyáink egymásra nyomódnak, összepréselve a közöttük található porckorongot, eltávolítva így a felgyülemlett salakanyagot.

 

két mondat még a kemény matracokról:

 

Képzeljünk el egy kemény felületet, például, hogy a padlón hanyatt fekszünk. Két lapockánk, valamint medence részünk határozottan felfekszik a felületen, derék részünk pedig „boltívet” alkotva ível („lóg”) centikre a padló fölött. Ami ebből következik az minden egészséges ajánlással szembeszegül: a medence– és a vállrész a hasi részünk tömegével növelve, aránytalanul nagy súlyt tart, ezen a két testrészen bőrfelszíni vérpangást, a sejtregenerációs folyamatok lassulását eredményezi. Derékrészen –megfelelő alátámasztás hiányában- a természetes ívét követő gerincet, valamint a fölötte található hasi rész súlyát a gerinc melletti tartóizmok fogják viselni, amik így egész éjjel dolgozni kényszerülnek. Nem jön létre továbbá a közvetlen kapcsolat a test és az őt támasztó felszín között, így a nem érintkező részek hőszigetelése sem lesz megfelelő, a keletkező hőmérséklet-különbözetet azonban a szervezet igyekszik kiegyenlíteni, ami csak az érintett testrészt körülvevő izomcsoportok remegésével érhető el, így az izmok további fölösleges munkára kényszerülnek.


 

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

paljoc Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1965

Nagyon kemény matrac????

Bemész a kárpitos bácsihoz, vitatkozol vele, mert nem akarja majd megcsinálni, mondván, hogy azon nem lehet aludni! :-)

Kis erőszakoskodás után beadja a derekát, majd néhány nap múlva átveszed a nagyon kemény matracot/90x200X16/, miután kifizetted a 20 ezer forintot.

Hazaviszed és megállapítod: ezen tényleg nem lehet aludni!

Nálam legalábbis ez történt. Aztán dobtam rá egy memory fedőt és azóta jó, bár ennél egy kicsit puhábbra csináltatnám, ha mégegyszer belevágnék! :-)

/pontos "összetételét megnézheted, ha visszakeresel a nickemre szűkített kereséssel/

 

Pontosan az valósítható meg, mint amit írtál: mintha a földön aludnál, de azért mégsem!

 

De ez csak egy felhasználói vélemény, nem vagyok "matracszakértő"!!! :-)))

Előzmény: samson2 (1964)
samson2 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 1964
Szép napot , üdv mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni matrac ügyben.Bevallom nem értek a témához . Eddig
matrac kellett bementem a boltba kértem egyet, jól hanzott a reklámokból ismert
márka és ha még le is volt árazva- vettem egyet .
Alapvető változás következett éltemben , nem részletezem a gerinc problémáim
/ pld. porckorong sérv / miatt többször a parketten kell aludnom . Mivel ez használ
is - de azért durva , azt hiszem nekem nagyon kemény matracot kellen vásárolni.
Annak ellenére , hogy az előbb olvastam , hogy az csak nagyon fiataloknak való.
Sztem ez igy nem igaz. Kérem segitsenek , milyen matracot javasolnak.Jövő héten
szeretnék indulni a témában . Előre is köszönöm .

zsigo Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1963
Szegeden nem tudták megmutatni a rottex innergetic matracot, sajnos,kibróbálás nélkül nem lehet megvenni. A motoros ágyrácsrácshoz , talán jobb lesz a novetexnek az a tipusu latex matraca amelyiknek van az alján egy vékony hullámos kokusz réteg.
Előzmény: Alváskultúra (1962)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1962

Szia Zsigo,

 

az ÁgyakHáza forgalmaz Rottex termékeket Szegeden, lehet, hogy van nekik kiállítva.

 

Az ORKI nem fontos, csak ha EP-re szeretnéd vásárolni a matracot, ezt sok helyen "megoldják"

 

Tapasztalatom szerint a legtöbb matracra lehet hivatalos orki engedélyt szerezni, csak a bevizsgálás költsége magas (100-300 000 Ft/matrac) és nem áll feltétlen arányban a termék valódi minőségével.

 

A Novetex a gyártáson túl első sorban kiskereskedelmi cég, így valóban sokkal vevőcentrikusabb, a Rottex pedig "csak" gyártó, így nem áll közvetlen kapcsolatban a Vásárlóval, viszont a szaküzletekben jó felkészültséget találsz.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

 

 

Előzmény: zsigo (1961)
zsigo Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1961
Az a baj Szegeden nincs ilyen matrac (innergetic) kiállítva, ahol rottex-et árulják. De közben olvasgattam több felé, és a nincs mindegyik Rottex matracnak ORKI minősítése,( lehet hogy ez nem jelent semmit.).A novetex  több mindent ír , jobban tájékoztat a minőségről, alapanyagokról.
Előzmény: Alváskultúra (1960)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1960

Zsigo,

 

bocs csak még annyit, hogy próbáld ki az Innergetic nevű matracát a Rottexnek szerintem a valaha gyártott legjobb Rottex matrac. Akciósan érdemes kifogni és ne a négypirosbetűsóriásnál, mert ott alapból sokkal drágább.

 

Ha 90-es kell, azt ki lehet fogni lassan kifutóba vagy modellcserésbe.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: zsigo (1956)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1959

Kedves Piszóka,

 

ha az összes közül kellene neked matracot adnom, biankóban én a Konfor Dream matracát szállítanám. Ár/értékben, ehhez a súlyhoz és oldalra szerintem nem lehet nagy melléfogás. Azzal legalább foglalkoztam és csak jó visszajelzés volt vele kapcsolatban.

 

A másik meg szebb, komfortra -még egyszer- semmi különös nem volt.

 

Minden féle képpen próbáld ki még egyszer mielőtt bármelyiket is megveszed.

 

A Nice-nak sokkal jobb a huzata, viszont az kemény lesz neked nagyon.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

 

 

Előzmény: Piszóka (1952)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1958

Kedves Zsigo,

 

nekes is csak ugyanazt tudom mondani, mint mindenkinek, anélkül, hogy bármit is állítanék:

 

Csodák nincsenek. Latex esetében, ami olcsóbb, az esetek többségében valóban 100% latex. 100% mesterséges, szintetikus latex. Amiben kezd kaucsuk is lenni, az egy kicsit feljebb van és ha netán eléri a valós 50%-ot a kaucsuk tartalom az ritka és általában német.

 

És akkor van még a maláj, indiai, stb, amiben tényleg lehet, hogy több van, a bizalom rajtad múlik.

 

Szerintem mindegy melyiket veszed, ha kényelmesnem találod és van 10 év gari a magra -legfeljebb cserélgeted.

 

Fontos: legyen levehető huzata, mert akkor látod, hogy mi  van benne.

 

Üdvözlettel:

 

Páinkás László

 

Előzmény: zsigo (1954)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1957

Szia Csacsis,

 

hajrá és így tovább:-I)

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: csacsis (1953)
zsigo Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1956

A  boltban (több boltban) kipróbáltam sok matracot, és latex matrac volt a legkényelmesebb, de hogy melyik gyártótól vegyek az a gond. Az üzletekben "szólták el" magukat az eladók ,hogy a rottex-el  több garanciális hiba volt.

Ha jól értem Te nem tudsz ilyenről. 

Előzmény: swordmanus (1955)
swordmanus Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1955
Gondról én nem tudok, viszont jellemzően puha szokott lenni az embereknek, így másikat választanak (már ha ráfekvéses próba utáni választásról beszélünk, ha belevesszük a katalógusból majd jól megnézem + megkérdem a szomszéd Teri nénit, akkor nyilván nagyobb a problémák aránya).
Persze simán bárki lehet kivétel a jellemző adatok alól!
Előzmény: zsigo (1954)
zsigo Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1954

Matrac vásárlás előtt állunk, ez sokkal "bonyolultabb" mint gondoltam. A rottex latex matracát néztem ki, elég kedvező az ára, de sajnos van , ahol azt állítják gond szokott lenni a minőségével. Ki tud erről valamit, nagy segyítség lenne.

Még a novetex is nagyon megtetszett, de az drágább.

csacsis Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1953
folyt. köv:

3. éjszaka:
Detto ugyan az mint a 2. Kicsit talán jobb ellenben most nem ittam Kalcium magnéziumot. Ma lehet kipróbálom vörösborral is. :Đ

Előzmény: csacsis (1945)
Piszóka Creative Commons License 2010.02.26 0 0 1952
Tisztelt Fórumozók! Továbbra is tanácstalan vagyok. A segítségüket kérem. Matracot szeretnék vásárolni, de a bonellrugóshoz ragaszkodom.Amennyiben a kényelem is, a minőség is fontos, mi a javaslatuk? Még annyit: oldalt fekve alszom és fix az ágyrácsom, amit már megvettem.70-80 kg a testsúlyom.Köszönettel.
Virág Gy. Creative Commons License 2010.02.25 0 0 1951
Kedves László

Köszönöm a tanácsot.

Üdvözlettel, Virág György
Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.25 0 0 1950

Szia Paljoc,

 

a Dormeo nem szar, egy kicsit olyan, mint a cigaretta árusítás: 4%-ért mindenki húzza a száját, viszont ha nem tartod, akkor kenyérért sem mennek be...

 

Még egyszer minden kedves érdeklődőnek rakjunk össze két virtuális matracot, nevezzük Comfort Virtual-nak és Dormao Comfort Virtual-nak:

 

Comfort Virtual

 

fejlesztés:             0.-

anyagköltség:   100.-

huzat:                 40.-

üzemi kltsg:          5.-

csomagolás:         5.-

logisztika+raktár: 8.-

marketing kltsg:   3.-

össz árrés:         30.- (gyártói-, hálózati-, kis- és nagykereskedelmi)

----------------------------

bolti ár:             191 Ft

 

 

 

Dormao Comfort Virtual

 

fejlesztés:             0.-

anyagköltség:     70.-

huzat:                 30.-

üzemi kltsg:          5.-

csomagolás:         5.-

logisztika+raktár:12.-

marketing kltsg:  60.-

össz árrés:          45.-

----------------------------

bolti ár:             227 Ft (gyártói-, hálózati-, kis- és nagykereskedelmi)

 

A példa csak azt szeretné megmutatni, hogy hasonló kinézetű termékek esetében, mikor miért fizet az ember. A példa azt szeretné megmutatni, hogy hasonló kinézetű és árfekvésű termékek esetében az azonos ár (vagy kicsit magasabb) hogyan érhető el, a tetemes marketingköltségek mellet.

 

Ettől természetesen egy termék nem lesz "idézet: szar" , hanem ár/érték arányban nyújthat kicsit -vagy sokkal- kevesebbet konkurens termékeknél.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

 

A kalkuláció példa értékű és nem a valóságnak megfelelő számokat tartalmazza. A kalkuláció egy nem létező gyár, egy nem létező forgalmazója által megálmodott nem létező termékre vonatkozik. Bármilyen egybeesés csupán a véletlen műve, a kalkuláció készítője mindennemű felelőségtől elhatárolja magát.

 

 

 

Előzmény: paljoc (1949)
paljoc Creative Commons License 2010.02.25 0 0 1949

"Persze misztifákálni lehet, hogy a gyógymatrac meggyógyít, stb., de nem gyógyít meg.

 

Szeretnénk pénzen megvenni az egészséget, de matrac esetében nem hiszem, hogy este a velőspacal, 5 sör és napi 1 doboz cigi után egy aloeverás matrachuzat nagyot dobna bárkin."

 

Hehe, ez jó! :-)

Én amúgy mielőtt megcsináltattam a kárpitossal a matracomat, voltam jópár szakkereskedésben. Mindenhol mást mondtak, egyben volt csak egyetértés, hogy a Dormeo szar! Ez a Dormeo úgy láttam vörös posztó a matracárusoknak!!!!/sejtem, hogy miért :-)/

Előzmény: Alváskultúra (1948)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.25 0 0 1948

Kedves Álomvilág!

 

Olyan jól elvoltunk mobiltelefon és memory matrac nélkül is, hogy na.

Nagyapámnak soha nem fájt a dereka, pedig szénhordó volt. Arra szeretnék kilyukadni, hogy természetesen a memoryfoam most a legkorszerűbb alapanyag és tényleg nagyon jó is lehet, de

 

-amíg nem volt, addig mindenki mást dicsért ugyanennyire, vagy jobban

-egy matrac önmagában semmit nem old meg, az egészséges alvás egy sokkal komplexebb történet: matrac, táplálkozás, életmód, testsúly, stb. összeségében adja (adhatja) a jó alvást.

 

Szerintem egy jó matrac szinten tart, de megoldani csak azt a problémát fogja, amit ez alőző kényelmetlen matracod okozott.

 

Persze misztifákálni lehet, hogy a gyógymatrac meggyógyít, stb., de nem gyógyít meg.

 

Szeretnénk pénzen megvenni az egészséget, de matrac esetében nem hiszem, hogy este a velőspacal, 5 sör és napi 1 doboz cigi után egy aloeverás matrachuzat nagyot dobna bárkin.

 

Üdv,

 

Pálinkás

Előzmény: Alomvilag (1941)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.25 0 0 1947

Szia Csacsis,

 

lehet, hogy ki kellene próbálni a vitaminshake helyett a vörösbort... Nekem bejött:-))

 

Megszokod és jó lesz, adj neki tényleg 1-2 hetet.

 

Ha nagyon figyelgeted, olyan lesz mint az első éjszaka: minél inkább szeretnéd, annál kevésbé lsz jó:-)

 

 

Üdv,

 

Pálinkás

Előzmény: csacsis (1945)
Alváskultúra Creative Commons License 2010.02.25 0 0 1946

Szia Vasti,

 

én nem azt mondtam, hogy nem jó, hanem hogy bizonyos gyártók fix alátámasztást írnak elő és ennek meg van az oka, csak erről senki nem beszél, hogy mikor mit használjunk, most legalább sínre tesszük ezt is. Szerintem érdemes:

 

-16-18cm-nél alacsonyabb és lágyhab matracokat (ezek általában nem vákuummatracok) rugalmas ágyrácsra tenni, mert a lécek segíthetnek a további formakövetésben, deréktáji keménységállítást tesznek lehetővé és kiegészítő funkciókat nyújthatnak (fej-láb emelés, stb)

 

-keményhabok vagy 18cm-nél magasabb habmatracok vagy (merev) rugós matracok esetében ennek nincs értelme, a teljes komfortot, formakövetést a matrac szerkezete fogja viselni, semmilyen mozgás vagy további formakövetés nem fog az alatta lévő tartoszerkezethez eljutni. Így az ilyen habmatracoknál a borda javasolt (de 4x annyiért persze tehetsz alá rugalmas ágyrácsot is) rugós esetében a borda vagy -tekintettel, hogy légáteresztésben a rugós még mindig a legjobb (hiszen nincs benne semmi csak rugó) mehet teli lapra is.

 

-a harmadik lenne a duplasoros rendszer: duplasoros ágyrács latex tartóbakban és erre a ca. 5-8cm vastag általában latex réteg. Itt nagyobb hangsúlyt kap a rács formakövetése és csak a komfortért és a precíz formakövetésért lesz maga a -vékony- matrac felelős.

 

A bonellrugós redszereknél a rugótestek egymással össze vannak feszesen drótozva, így ha egy ponton terhelem, akkor is egy nagy felület fog hajolni (síkrugalmasság). Ennek eredménye lesz a nem tökéletes formakövetés, hiszen ott is engedni fog, ahol nem éri terhelés, pl. deréktájban nem fog megfelelően támasztani.

 

Ettől természetesen még lehet magasztalni, meggyőződésem azonban, hogy fajsúlyban, formakövetésben és pontrugalmasságban, élettartamban és kényelemben, hasonló komfort mellett árban a rugós matracokon mára hétmérföldes csizmával átléptek a habmatracok (minőségi habmatracok).

 

Ezek különböző alvási rendszerek, nem érdemes kevergetni őket, mert minek.

 

Persze a zsíroskenyér is lehet finom kristálycukorral, a szákácskönyv szerint paradicsom, paprika és só "hagyományügyileg" és gasztronómiailag autentikusabb hozzá:-))

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Vasti (1943)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!