Marketing, nem marketing nem tudom. Az állítások tényszerűen igazak. A szokásos rozsdamentes fémek nem savállóak, és a fémek felületén valóban megtapadhatnak a fémet zabáló baktériumok. Az azonban, hogy egy adott technologia szempontjából ez mennyire okoz gondot, más kérdés. Vízvezetékek belső rozsdásodását vasevő baktériumok okozzák, ezek elpusztult maradványai jelennek meg a hosszabb használatnélküliség után kinyitott vízcsapból kifolyó víz barna szinében. Semmi problémát nem okoz. Ugyanakkor mikroelektronikai alkatrészgyártásnál (mobil telefon pl.) csk kétszer desztillált tisztaságú vizet szabad használni.
A műanyagokkal is sok probléma lehet, mert azokat is zabálják a gombák, baktériumok és rovarok. Így, általánosságban, hogy "műanyag", nem szabad tartályanyagot választani. Élelmiszeripari erjesztéses technologiáknál (sörgyártás pl) bevált a polipropilén. Csak drága. És lehet, hogy meglepő amit írok, de saválló tartályokat vörösfenyőből is készítenek. Az sem túl olcsó, de arra a célra megfelel. A vörösfenyőt a természet tökéletesen impregnálta valami fenyőgyantával.
Bortároláshoz azonban semmit sem értek, sem elméleti tudásom, sem néhány palackon túlmenő tapasztalatom nincs.
Az egyik műanyag bortartályokat forgalmazó cég honlapján olvastam a következőket:
"A rozsdamentes acél nem saválló, így idővel felülete megfeketedik, a varratokat a sav megmarjhatja. A saválló acél tartály külső felületén pedig a pikkelyek között gombák, szennyező anyagok tudnak láthatatlanul megüldni, takarítása nehézkes."
Vélemény, tapasztalat? Mennyi a marketing faktor ebben a mondatban?
Tudod, nekem semmi bajom az Itáliával, az Attilát pedig jól ismerem, mert van belőle több mint tíz tőke. Egyetértek veled, kiváló, finom és mindíg beérik. Csak tudod, a változatosság gyönyörködtet, én pedig gyűjtöm a fajtákat. Amit félreértettél, hogy én nem azért tettem fel képet az Itáliáról mert gondom van vele, hanem kisannar kérésére. Majd teszek fel képet az Attiláról is, ha már szóba került, érdemes neki reklámot csinálni.
Próbáld ki az Attilát! Hasonló jellegű szőlő, még finomabb is az Itáliánál és szeptember végén/október elején érik. Azaz mostanában. Jóval nagyobb eséllyel érik be, mint az Itália.
Sziasztok. Kaptam 1 kollégámtol szöllőkóstolót. Ő sem tudja a fajtályát. Kis tömött fürtű,kerek nagy sötétpiros kékbe hajló szemek. Levele kicsi,hárslevél formájú. Íze igazi különlegesség. UtóÍzében feketeribizlire emlékeztet,meg mintha szöllős cukrot enne az ember. Betegségeknek ellenálló mint a direkttermők,permetezést alig igényel. Valakinek van tippje a fajtát illetően?
Tóld meg összel kálium-foszforral legalább 50cm mélységben,szerintem kevés a kálium.Én keményen wuxálozok is virágzás elött egyszer,majd kisbogyós állapottól egészen zsendülésig.Ilyenkor hagyom abba a permetezését is utolsó két permetezésem quadris mert szerintem ez is segíti a jobb cukortermelést.Nálam júli 12-16 körül szoktuk elkezdeni szedni és a hónap végére a 10 tőből már nem marad semmi,indul a Kozma Pálné muskotály!
Hááát, van igazság abban amit írsz, de nem visz rá a lélek, hogy egy jó erőben levő tőkén két fürtöt hagyjak csupán, hogy biztosan beérjen. Egyébként meg szokott érni, csak ezek a szokatlanul hideg szeptemberi éjszakák az idén nagyon nem tesznek neki jót. Még lehet indián nyár, akkor nem lesz gond!
Jól látom, hogy szálvesszőzve van? Nem kenyerem bele okoskodni, de ilyen későn érőt, sztem csak pici tőkéket érdemes hagyni tőkénként 1-2 fürtel, és inkább több tőkét. Nekem a kék szőlők hiába ontják a sok másod termést, az első is még savanyú a szálvesszők végén...
Na én leszüretelmtem az első fürt itáliai szőlőmet:
A fürt a tőke déli oldalán volt, mint látható már a darazsak is rájártak. Valóban nagyon finom. A többi fürt a tőkék északi oldalán van, ott még nagyon savanyú...
Szerintem simán megéri foglalkozni vele, főleg ha tudjuk valahogyan befolyásolni, hogy a fürt hol helyezkedjen el a tőkén/lugason.
A hobbikertemben van 20 tő édes csabagyöngye szőlőm. A tavalyi évben is volt 2 olyan tő, amelyiken a fürt savanyú maradt. Az idei évben pedig azt vettem észre, hogy még több tövön maradt savanyú a termés. Mivel laikus vagyok, szeretném megkérdezni, hogy ez mitől van. Ez időjárástól függ, betegség, vagy én rontok el valamit? Tudok valamit tenni ellene? Beírtam a keresőbe, de nem találtam ilyen kérdést.
Előre is megköszönöm, ha kapok választ a kérdésemre.
Tanácsot kérek egy barátom nevében. A mustjának utóforrása közben vette észre, hogy előírt mennyiségű élesztő használata mellett 25 százalékkal több Actibiol tápsót tett a mustba. (Elnézte patikamérlegének súlyait.) 2,5 nap zajos erjedés után most csendesen kotyog. Kérdésem, lesz-e valamilyen káros utóíze a bornak? Kell-e valamit még most esetleg tennie, pl. felkeverni? Előre is köszönöm a választ.
De olyankor is jól jöhet a dolog (mármint a zacsis élesztő), ha az ember idei újborral akarja kínálni a szüretelő barátokat, ismerősöket a késői fajták szüretelésekor... :-)
Ha a termelőnek szempont az, hogy a szüret után minél hamarabb kész legyen a bor, akkor valóban érdemes fajélesztőt használni.
Mondjuk azt hiszem, hogy nagy egyetértésben kijelenthetjük, hogy nem a csúcsminőségű nagy borok tulajdonsága az, hogy a szüret után egy hónappal már tökéletes állapotban vannan :)
Na az lenne az utolsó "szakma" a világon amiben elhelyezkednék. =)
Igazából az érdekel, hogy mások hogy csinálják. Melyik az a része a gazdálkodásnak ami a legköltségesebb? Hol, és hogyan lehet gazdaságosabbá tenni a termesztést.
Közel két hektár szöllőnk van nekünk is ( család) de nem oylan rózsás a helyzet azért. Na jó, az elmúlt két évben már valóban jobbak lettek az átvételi árak...
Az oltást szeretném elkerülni, nincs alanyom sem, nem gondoltam hogy lesz rá szükségem, és az idővel is versenyzek. Még nem volt meg a fiam mikor a szőlőt ültettem, a lányom meg csak egy éves volt. Nekik ültettem, és be is jött. Eltelt a 3 év, elkezdett teremni és nagyon szeretik. Minnél előbb szeretnék még pár fajtát, hogy minnél jobban el tudjam a szezont nyujtani, és minél több félét ehessenek. Körtékből is begyüjtöttem ugye pár fajtát, napi szertartás a körteevés, az oltóbicskámmal kell vágni nekik, más nem felel meg, és mikor azt mondják hogy "apa, ez nagyon finom" örömömben legszivesebben kiszaladnék és egy csákánnyal felverném a ház előtt az utat is hogy oda is ültethessek nekik valamit. Szóval minél előbb szeretnék újabb termő tőkéket, így inkább az oltványokat célzom meg. De az ajánlatot köszönöm szépen!