...és, hogy mennyire megosztott a társaság (víz vagy olaj) megtudod, ha visszaolvasod az évek óta, menetrendszerűen előkerülő kérdésekre adott, sok-sok kimerítő választ...
...a most, e témában kérdezni szándékozókban talán, még meg sem fogalmazódott az a kérdés, amire már lehet hogy, évekkel ezelőtt, már rendszeresen válaszoltak többen is...
...úgyhogy ezért tegyetek úgy mint mi...olvassatok mindíg vissza is...
...ha tíz PÁLESZOS könyvet vennétek, akkor sem tanulnátok belőle annyit, mint ami
...azért itt is (páracső) lehetnénk egyértelműbbek, mert ugye azt mondtuk, hogy ez végül is
egy szakmai fórum...házi körülmények között sem lesz jobb páleszod, ha 10-méteres páracsövet készítesz a főződhöz...az arányok betartása itt is fontos...egy 100-lityis üstnél
esetleg egy 3-méteres páracső (28-as) sem tűnik túlzásnak (ha van helyünk)...de ugyanez egy lakótelepi 20-asnál, enyhén szóva röhejes, mert annak elég az 1-méter is...sokkal fontosabb,
talán, hogy a főződből--pláne, ha nincs sisakja--ne 10-es csővel gyere ki, mert még egy kuktából is "illik", legalább 18-20-as csővel kivezetni a párát...
Kiragadtam,egy leírás részletét,mivel valaki azt írta talán Fedibá51(nem biztos)hogy nem kell hosszú páracső.
Általában 2lépcsősnél minél hosszabb annál jobb,nekem ezt mondják mindenütt.
Persze mivel kezdő vagyok,ezért csak a tapasztaltabb "kollégák"értenek hozzá jobban,de itt van még az olaj,és vízágy viszonya is.
Most akkor hogy is van ez?Mert az ifjoncokat el lehet vinni bármerre!
A cefre alapanyag egyenletes melegítését a vízágyas felfűtés és a beépített, folyamatosan működő keverőlapát biztosítja. A főzés során keletkező alszesz pára pisztóriusz tányéros erősítéssel – alkoholkoncentráció növelő megoldás –, 7 méteres vörösréz páracsőn áthaladva, majd szabályozott hőmérsékletű hűtőtornyok segédletével cseppfolyóssá válva kerül az alszeszgyűjtő tartályba. A lepárlási folyamat a belső világítással ellátott kémlelő ablakokon keresztül követhető nyomon. A pálinka születése a felszálló párában felejthetetlen élményt nyújt.
A második lépcsőben a keletkezett alszeszt a finomítóüstbe szivattyúzva a végső lepárlási folyamat: a finomítás következik. A finomítóüst szintén gázfűtésű, manuális szabályozással ellátva, a főzőmester óhaja alapján.
A berendezés egyedisége a kisüsti, hagyományos elrendezésen túl a főzőterem kialakításából adódóan jellemzően hosszú, a lepárlási folyamatra kedvezően ható páracsőben és az alkoholkoncentrációt, hatékonyságot növelő pisztóriusz tányérokban fogalmazható meg. A vörösréz használata, katalizáló jellege és rendkívül jó hővezető képessége miatt a késztermék minőségének egyik garanciája.
Minőségi párlatot a jó alapanyagon kívül csak megfelelő berendezéssel, tiszta körülmények között lehet készíteni. Az egyes főzési ciklusok és gyümölcsfajták váltása között, a teljes lepárlóberendezés melegvízzel átmosásra kerül a fő rendszerelemekbe épített mosófejeken keresztül. Ezzel a megoldással elkerülhető a régóta pálinkát főzetők emlékezetében biztosan élő barackízű körte és hasonló meglepetések esete.
Egyik ismerősöm úgy tudta, hogy az alszesz főzésekor lehet "jobban " tüzelni. Meg is rakták rendesen, de valamiért túlnyomás keletkezett kinyomta a tömítésnek használt agyagot és a kiáramló pára körbe begyulladt.
Elmondásuk szerint úgy nézett ki az egész, mint egy csészealj.
Aztán levágtak egy pár menetet a hűtőspirálokból és mérsékeltebben fűtöttek.
Nálunk 1x olyanvolt, hogy felkapta a gyümölcsdarabot, ami eldugította a csövet. Szerencsénkre, (mert nem vettük észre) kiköpte, de nagyot szólt. Elég komoly nyomás lehetett már benn.
Hamár a munkavédelemről van szó, leírnék 2 tanulságos esetet ami velem történ és majdnem baj lett belőle. (okos ember más kárán tanul címszóval):
1. Épp előpárlatot gyűjtöttem poharakban, mikor a haverom keresett. Nem akart bejönni csak a kapuba álltunk meg beszélgetni. A beszélgetés kicsit tovább tartott, mire a főzőhöz visszaértem a pálinka túlcsordult a poháron, rá a főzőre és be is gyulladt. Amikor megláttam azt sem tudtam mi lángol. Először azt hittem a gáz fújt ki valahol. Gázpalack elzár, de a láng nem akar elaludni. Na ekkor vettem észre, hogy "csak"a pálinka ég.
2. Megy a lepárlás EP elvéve, én a kertben kezdtem el tevékenykedni, mondom addig is hasznosan töltöm az időt. A hűtőm átfolyásos rendszerű. Kútból nagy szivattyú vizet bele egy 200l-es hordóba, onnan kis szökőkútszivattyú nyomja át a hűtőn. Még így is sokallottam az átfolyási sebességet, ezért szűkítettem a keresztmetszeten. Ment is így egy jó darabig, de ahogy a hordóban csökkent a vízszint a kis szivattyú már nem bírt szállítani. Kb óránként néztem rá a főzőre, nem tudom mikor maradt ki a hűtés, de már az egész faház úgy tele volt alkohol gőzzel, hogy alig tudtam bemenni. Tudtommal az alkoholgőz fokozottan tűz és robbanásveszélyes...
Ilyen "malőröket" még nem olvastam itt, gondoltam megosztom.
Ha esetleg másnak is volt "meleg" helyzete szerintem nyugodtan írja le okulásként!
Ugye?! Vagy pölö a múltkor láttam, hogy 20C0-os az üst, az anyag meg csurog. Rögtön tudtam, hogy elromlott a hőmérő. Na, ilyenekre sosem jönnénk rá, mérőműszerek nélkül.:DD
Rézműves hasonlata nagyon jó, arra biztatsz másokat, hogy üljenek vissza a Trabiba. Sajnos nem mindenkinek van hatodik, meg hetedik érzéke, a mérőmüszereket, és eszközöket annak a sok hülyének fejlesztették ki. Annak idején, már Madam Curie is csodálkozott az Urán.)))
Egyébként, pontosan meg tudom állapítani a hőmérő adataiból, hogy hol tartok, és azt is, ha nem stimmel valami.
Nem téged akarlak hergelni, mikor ezeket emlegetem. Én az emberen akarok segíteni, mert feltételezem, hogy egy munkanélkülinek nincs kitömve a zsebe pénzzel. Nincs olyan pont a főzésben , ahol nem tudnám felmérni a folyamatot hőmérő nélkül. (kivétel a duplafalban a hőmérsékletet) Te sem tudod megállapítani a hőmérő adataiból, hogy mikor indul a csorgás, de ráteszed a kezed a páracsőre és tudod, hogy 2-3 percen belül megindul, vagy nem.
Az 5m hűtőcső is sok. Te is tudod, de azért ezt ajánlotta valaki.
Ami a FK páracsövet illeti, mindig kihangsúlyoztam, hogy deszkamodell, egy működési elvről van szó. Én is szépítek valamennyit rajta, azon dolgozom. Azt is el tudom képzelni, hogy egy szinterizált porózus anyagot lehet használni párologtatónak, vagy akár szárnyas betétet:-) A lényeg a párologtatás! Vagy ha nem akkor egy csomó víz keringetésével is meg lehet oldani.
Tehát még egyszer, segíteni akartam, ne költekezzen hiába!!!!!
Aztán, ha beindult tehet rá akár karácsonyfa díszeket is.
A munkavédelem alapvető fontosságú, a munkahelyen is elsőrangú dolognak tekintem. Mindenkinek haza kell menni a családjához. A p.főzésnél is így van, egyszer kell hibázni nagyot, az akár végzetes is lehet. Leírtam jónéhány hsz. -ban hogyan járok el a főzés dolgában, megítélésem szerint körültekintően. Ez volt a téma nálam (sajnos, kár volt belemenni) napok óta. Ha úgy tartja kedved hát ismételgesd, de én lezártnak véltema dolgot.
Csak lelkes amatőr. A főzőm egy sikertörténet, magam készítettem, most sem változtatnék rajta gyakorlatilag semmit. Persze sok okosságot "csentem" a fórumról. Tudod én hónapokat töltöttem - persze apránként - a fórum tanulmányozásával. Végigjárva minden lényeges, és kevésbé lényeges témát. Sok út vezet Rómába , ha nem is mind. Egy problémára gyakran több jó válasz is van. A jó pálinkához több úton el lehet jutni. Sikerélmény, hogy jobbak a pálinkáim , mint régebben voltak. Olvass sokat, ami itt a fórumon még nem futott az már kis túlzással nem is lényeges a témában. Amire ki akartam lyukadni: A fórum igazán megérdemli a profi jelzőt, pedig nagyrészt amatőrök írták.