Huhh, nehéz téma... és nem lehet róla úgy beszélni, hogy ne sértődjél be de irgalmatlanul. Így lehet, hogy jobb lenne, ha nem írnám le amit leírnék.... pedig leírtam, de kitöröltem :D
A lényeg az, hogy a "leszedem, mert különben lerohad, oszt majd cukrozom" pontosan ugyanaz a gondolkodásmód mint az, hogy "lefújom azt a három legyet rovarölővel mert különben lerohad"
Cirka fél évszázad távlatából nem tudom, hogy édesapád kadarkája tényleg botritiszes volt. Nem minden botritisz ami szőrös :) Az idep időjárás elképszetően kedvez a töppedésnek és a botritisznek.
Nem annyira a töppedéstől tartottam, mint attól ,hogy egyszerűen lerothad.-
Ezt a dilema ebben az évben már egyszer rosszul sült el a Sziváni szürettel. AZ szeptember 14. én volt, de elötte egy hétig minden nap esett! Ha egy héttel előre vettem volna a szüretet egy jó 100-assal több mustom lett volna és sokkal egészségesebb.És azon a héten tuti, hogy cukrot sem gyűjtött. Persze ehhez hozzá tartozik, hogy kapott junius végén egy közepes lisztharmat fertőzést, amit utólag sikerült permetezéssel megfognom, de evvel a teherrel a hetes eső gyakorlatilag a fertőzött fürtöket kivégezte, ahogy volt el kellett szórni. (Az elmúlt éven sem úsztam meg a lisztharmatot, de a szép száraz őszben probléma mentesen beérett, és semmi gond nem volt vele)
Ha már bitritisz, gyerekkori élményem, amikor még a mai ültetvény helyén hagyományos bak művelésű Kadarka volt.
Egy hasonlóan csapadékos ősz esetén úgy össze szokott szőrösödni, hogy egy kiscicához inkább volt hasonlatos, mint szőlőhöz. Apám sűrű káromkodások közt csapdosta a földhöz, mert hogy abból bort csinálni nehezen lehetett volna. Azidő tájékán nyilván nem volt divat még az örökös permetezés, max évi 3X+rézgálic, oszt jónapot.
Pedig akkor tájt még nem volt annyira finnyás a borivó népség!
Na megnyugodtam! Csak nekem kicsi a mennyiség, az önhő termelés nem okoz gondot. (mint keltetésnél is 100 tojással nincs gond, 300-al már igen a hőtermelés végett) Lassacskán forrogat, de extra csendesen. Épp egy borászati könyvet lapoztam fel, ahol a 15-18 fokot mondják jónak. Nekem tarjtja magát a 11, nem ingadozik szerencsére.
Ha forr, akkor nincsen okod az aggodalomra. Én személy szerint jobban szeretem a lassú és csendesebb erjedést. Ilyenkor a murci hőmérséklete sem megy fel annyira és jobbn megmaradnak az aromák. Gondolj bele, hogy a technológiai/nagyipari borászat egyik alapja a must hűtése és az erjedési hőmérséklet csökkentése.
Nincs ebben semmi meglepő. Mindenki ész nélkül permetez, 10-12 alkalommal szezononként(közben nyafog, hogy milyen drága!!), még augusztus közepén is, aztán két hét múlva kezdi a szüretet. Ismerek olyant, aki ha meglát 3 cserebogarat, máris rohan a boltba Bi58-ért, ráadásul olyan szőlője van, amit nem is nagyon kell permetezni(Aletta, Bianka).
Az idén 6* permeteztem, utoljára 07.21-én réz+kén kombival, az "okosok" azt mondták, hogy tönkre fog menni, de én azért megkockáztattam, hátha.... Nem ment tönkre :)
"az egyébként egészséges szőlőt olyan irányban indította el, hogy jobbnak láttam megelőzni a bajt."
Mi volt az a baj? Nálunk a botritiszes töppedés évtizedek óta legszebb példája folyik azóta is.
Érdekes, hogy a magyar szőlőtermelők 99%-a jobban fél a botritisztől mint a 15-18-as musttól. A botritisztől varó rettegés a kombinátos időszak egyik maradéka, mert a nagyipari módszerekkel készülő vékony fröccsboroknak tényleg nem áll jól a botritiszes koncentráltság és a mennyiségnek sem tesz jót a botritiszes töppedés. De konkrétan téveszme, hogy 10-15% botritiszes szem bármilyen irányba elvinné a bor ízét...Meg amúgy is, ha a botritiszes bor íze annyira gáz lenne, akkor miért olyan nagy májerség a sokputtonyos aszú?
Semmi meglepő nincsen ebben. A Boszkalid éls a Fenhexamid amúgy fungicid hatóanyagok... teljesen reális a cikk. Mindenhol látom, hogy ahol nem 15-17-es mustfokkal szüretelnek ott az esetek bő többségében még szeptemberben befújják vastagon fungiciddel a fürtöket.
Semmi meglepő nincsen ebben. A Boszkalid éls a Fenhexamid amúgy fungicid hatóanyagok... teljesen reális a cikk. Mindenhol látom, hogy ahol nem 15-17-es mustfokkal szüretelnek ott az esetek bő többségében még szeptemberben befújják vastagon fungiciddel a fürtöket.
Olaszrizling, Rozália, és egy kevés Kövidinka volt fenn még, meg a Kékfrankos és a Merlot.
Sajnos a mult hét eleji 48 órás folyamatos csapadék (kb 50 mm esett) az egyébként egészséges szőlőt olyan irányban indította el, hogy jobbnak láttam megelőzni a bajt.
A fagyok igazán nem értek fel a hegyre (a völgyben -3 volt), legalján lehetett csak a legérzékenyebb szőlőknél észlelni a nyomát.
A mustok sajnos nem a vár mértékben cukrosodtak, elsősorban a sok csapadék miatt nagyon felhigult, 20-30 %-kal több lett a lé, illetve vörös cefre lett, mint tavaly.
Konkrétan a fehérek, mert egybe szedtem, gyenge 18-as (a cáger ennyit mutatott, de 10 C-os volt a must), a vörösek 18,5-et mutattak.
Most inkább a hüvös miatt aggódok mert nagyon nehezen akar a forrás elindulni, de remélem a most indult felmelegedés (18-19C volt ma), megoldja a gondjaimat.
A borászati szaküzletekben sokmindent árulnak amit azért jóérzésű gazda nem tesz bele a mustjába. De ha bele is tesz akkor nem posztolj aki róla a képet a fészbúkra :(
Igen, szerintem is a zárt rendszer miatt locsolták a szemezés/darálás előtt. Tisztességes, hogy leírták, ez tény...de szerintem inkább arról van szó, hogy gőzük sincs arról, hogy alapvetően nem pozitív dolog az ilyen segédanyagozósdi.
Háát, igazából ehhez a tipphez kevesebb szerencse kellett, mint egy lottóötöshöz.
Minden borászati szaküzletben árulnak pektinbontó enzimet többféle variácóban, elég elterjedt dolog a használata, legfeljebb nem műanyag öntözőkannával teszik a szőlőhöz.
Én meg arra tippelek, hogy abból a szőlőből bort akarnak készíteni, kíváncsi vagyok, eltaláltam-e. :)
Nyilván az antioxidánst használják barnulás és törés ellen, a pektinbontó enzimet meg pektinbontásra, csak a válaszoló irodalmilag és/vagy logikailag nem volt a topon a válasz írásakor, így a mondatrészeket összekeverte, talán a murcit tesztelte előzőleg...
Hány fok pince hőmérséklet lenne a megfelelő a mustnak, hogy jó bort kapjunk? (tudom nem csak ez számít, de most csak ezt az okot nézzük)
Nekem jelenleg 11 fok van (nem ingadozik) a pincében. A must forr minden ballonban, de annyira gyengén, hogy félek baj lesz belőle. A szomszéd vörös bora nagyon intenzív, ott melegebb is van a pincében.
Lehet a kén-dioxid mint antioxidáns védő hatására gondoltak, én mint kérdező elfogadtam a választ. :D. Az tisztességes, hogy legalább leírták mivel locsolnak.
A kén-dioxidra mint antioxidánsra ez igaz is - vélhetően erre gondoltak mint védőanyag, ezért én mint kérdező elfogadtam a választ :O Az tisztességes, hogy egyáltalán leírták mit locsolnak. Bár fura, hogy ezt zúzás bogyózás előtt teszik, de lehet olyan zárt a feldolgozásuk, hogy ezt később már nem tudják megtenni.
Feri, hol mondtam én olyant, hogy a fajélesztős borok szétesnek 2-3 év alatt???
Én azt mondtam, hogy egyetlen olyan hosszú ideig eltartható, nagy beltartalmú bort sem ismerem amit gyorsított eljárással egy hónap alatt készítenek el.
Én nem kezellek le téged, tisztelem és becsülöm a munkádat. Arrogáns pedig soha nem voltam :) senkivel, semmilyen témában. Kétségekkel, aggódással, kérdésekkel és félelmekkel teli egyszeri gyerek vagyok. A mellébeszélést viszont nem szeretem...