Keresés

Részletes keresés

Bazs09 Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170752

Arra a bolhapiacra én is kíváncsi lennék. :) Egy ismerősömnek próbáltunk ebay-en megcsípni pár szép darabot, de 70e környékén mindig leálltunk a licittel, egyszerűen non-sense. Mondom ezt boldog GC tulajként. Neki végül inkább egy új Silviát rendeltünk.

Előzmény: fatrap (170750)
Joe-36 Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170751

Milyen bolhapiacon?

Előzmény: fatrap (170750)
fatrap Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170750

Extremdigitalbam :31900 a graef cm702 

a gépet 15 ért vettem a bolhapiacon

H_G Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 170749

Na, ebből pont a lényeg maradt ki -- szóval, egy elsőként beszerzett jó darálóval és egy Brikkával már nagyon kényelmesen el lehet tölteni pár hónapot úgy, hogy az ember közben spórol a presszógépre és böngészi a hirdetéseket egy bombajó ajánlatért. (De a Brikkát olyan helyen kell venni, ahová könnyű visszavinni probléma esetén, mert mióta Romániában készülnek, nagyon nagy lett köztük a minőségi szórás!)

 

Előzmény: H_G (170748)
H_G Creative Commons License 2016.10.28 0 1 170748

Brikka semmiképp sem felesleges, utazáshoz, hétvégi programokhoz mindenképp jól jön. De azért az igazi eszpresszó élményét nem pótolja, az egy páratlanul változatos világ. 100 ezer alatt nem nagyon lehet jól megoldani, de hogy az sok-e, azt persze mindenki maga tudja.

 

Az otthonra alkalmas darálók azért nem óriásiak, ahogy láthatod fatrap olvtárs fotóján, a Graefje czak kb. 1/3 gaggiányi helyet vesz el a pultból. Az ára ennek valami 35 e., ha jól emlékszem.

 

Előzmény: Joe-36 (170746)
Joe-36 Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170747

Magyarországon élek, de van kollégám Németországban, és ő nekem ingyen, céges fuvar keretében el tudja küldeni. Úgyhogy ez nem gond. Az ára már annál inkább.

Előzmény: Frogzz (170744)
Joe-36 Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170746

Na akkor most feladtad a leckét :)

Mit ajánlanál akkor kezdőként. Inkább vegyek egy Bialetti Brikka-t? Arról jót olvastam. Nem szeretném elsőre tele zsúfolni a konyhát, meg túl sok pénzt költeni feleslegesen.

Előzmény: H_G (170742)
fatrap Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170745

Köszönet SIMINEK!!!!!

Alakul a szett már  csak tamper hiányzik .

 Bár elfog menni pár kiló kávé mire rájövök mit-hogy kell állitgatni

 

Frogzz Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170744

Szerény nyelvtudásommal én azt látom hogy Mo.-ra nem küldi. (persze nem tudom hol élsz)

Amúgy szerintem túlárazott a dolog (53E-ról indul a licit+szállítás ami külföldről ~10-15E)

 

A daráló (itt szinte közhely), de még fontosabb mint a főző!!

Előzmény: Joe-36 (170739)
fatrap Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170743

H_G Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170742

A daráló fontosabb még a gépnél is.

 

Előzmény: Joe-36 (170739)
H_G Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170741

Amúgy pl. a Faema Family is nagyon ajánlható, de nem mindegy az évjárat annál sem, meg kell előtte kérdezni egy szakértőt, hogy ez a jobbik bojlerrel szerelt-e. (Amelyik most van Brocantecrie kínálatában, az nem jó, szemlátomást annyira lerobbant, hogy komoly barkácstudás kéne a rendbehozatalához. Persze ezért olcsó, jó állapotú abból sem lenne olcsóbb, mint a fémházas Babyk.)

 

Előzmény: H_G (170737)
Zsolimano Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170740

Jellemző kis hazákra a megosztottság, akkor miért is pont itt lenne konszenzus. 😁 

Ezért fontos, hogy jó legyen a gépnek a vízterítése, mert akkor nem tudja széttúrni a felszínét a vízsugár. Mert ugye,  ha jó a vízterítés, akkor nincs is vízsugár. Meg azért nem is azonnal épül fel a nyomás, tehát nem slagolja' sterimogként a pogácsa felszínét.

A nyomás az valóban fontos szerintem is. Sőt fontosabb! 

A tesztre kíváncsi vagyok! Majd írd le a tapasztalatokat.

Előzmény: olaszpresszo.hu (170736)
Joe-36 Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170739
Előzmény: H_G (170737)
H_G Creative Commons License 2016.10.28 -1 1 170738

Huhh, ez az elmélet a kávé feletti vízréteg káráról nagyon unortodox ahhoz, hogy tanfolyamon tanítsák! Szerintem sokkal logikusabb, hogy az az üres hely egyenesen szükséges a nyomás felépülésekor, ahogy Zsolimanó írta.

 

Előzmény: olaszpresszo.hu (170736)
H_G Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 170737

A 2014 és még korábbi modellek nagyon jók, de 15-tel kezdődően elrontották. A korábbiak persze legalább annyira ajánlhatók, mint egy Baby, csak az utóbbi olcsóbb és sokak szerint könnyebb beilleszteni egy konyhába. (Szerintem nincs baj a Classic Ikarus-buszt idéző billenőkapcsolóival, de sokak szerint fájdalmasan régimódi és nem elegáns.)

 

Ezek pl. jó évjáratú, keresett Gaggia modellek, megbízható eladótól:

 

http://www.ebay.it/itm/GAGGIA-MACCHINA-CAFFE-BABY-D-ARANCIO-/262670606172?hash=item3d28635f5c:g:RsAAAOSwkNZUc3m1

 

http://www.ebay.it/itm/MACCHINA-CAFFE-BABY-GAGGIA-BIANCA-/282224488235?hash=item41b5e3ef2b:g:r9gAAOSwofxUb3fv

 

Elnézést az 1. számú közhelyét, de ugye tudod, hogy egy megfelelő minőségű daráló is kell majd?

Előzmény: Joe-36 (170734)
olaszpresszo.hu Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 170736

Egyébként érdekes ez a téma, mert ebben sincs egység, ahogy látom. Valaki így csinálja, valaki amúgy. Van ráció ebben, hogy ha eléri a felső szűrőt, akkor széttúrhatja az őrleményt és ilyenkor keletkezhetnek lazább részek. Szóval megértem ezt az álláspontot és bevallom, nálam sem mindig éri el szárazon az őrlemény. De ... mert mindig van egy de... én anno a barista oktatáson úgy tanultam, hogy el kell érje, csak akkor tud megfelelően működni a felső szűrő. Mert a felső szűrőn ugye könnyen átfolyik a víz és a vízsugár hajlamos kimosni a kávét ott, ahol rácsorog a pogácsára. Ha a kávé már szárazon eléri a felső szűrőt, akkor a víz nem folyik át szabadon a felső szűrőn, hanem először szétterül a felső felén és ezt követően egységesen kezdi majd átnyomni a pogácsán a vizet a gép. Ez különösen a hálós felső szűrőkre igaz, amik alíg terítenek valamit. Szóval ilyen vélemény is van. De valahogy szerintem itt is érdemes megtalálni azt, hogy nekünk mi válik be. Mármint nekem mondhatja bárki, hogy nem szabad elérje a afelső szűrőt, ha úgy jobban ízlik a kávé, ha eléri (nem állítom, hogy így van). És ugyanez fordítva. A puding próbája szituáció ez. Ki kell próbálni mindkettő módszert SZERINTEM. NEKEM csatornásodás szempontjából ennél sokkal többet számít, ha a gép nem jó nyomáson működik. Pl 13-14 bar-nal az otthoni kisgépeimmel szinte lehetetlen normális naked csapolást csinálni, valahol 10-11 bar körül rendeződik a dolog, de 8,5-9 ahol szinte mindig sikerül. Függetlenül attól, hogy elérte a felső szűrőt, vagy sem. Azt viszont én is állítom, hogy ha el is éri szárazon, akkor sem nyomódhat bele erősen, mert a folyamat közben dagad a pogácsa és ezért előfordulhat, hogy csapolás közben befullad a dolog. Plusz, ha tudom, hogy eléri, akkor a kar felcsatlakoztatása után azonnal indítom a csapolást és csak utána foglalkozom a csészékkel. Anno, mikor utoljára ezzel a kérdéssel foglalkoztam, úgy találtam, hogy a külföldi weboldalak is eléggé vegyesen kezelik ezt a kérdést, mindkettőre találni példát. De tudjátok, mit? Kedvet érzek hozzá, hogy kísérletezzem ezzel kicsit otthon, csinálok pár tesztet a hosszú hétvégén.

Előzmény: Zsolimano (170735)
Zsolimano Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 170735

Tudom, hogy Silviánál mi a helyzet.

Bár aki már egy szintű gépre áldoz, az elszégyelheti magát, mint kávé gourmand, ha nem süllyeszt be süllyesztett fejű csavart... 😁

Amúgy én általánosságban beszéltem erről a hozzá kell érni mítoszról, nem gépfüggően. De, ha neked úgy a jó, akkor persze oké, csak egy ide tévedő kezdőt nem kéne vele megtéveszteni.

 

 

Előzmény: peppino (170731)
Joe-36 Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 170734

Ezt nem igazán értem. Bocsi, de teljesen kezdő vagyok ebben. A Gaggia Classic-ról mi a véleményetek?

Előzmény: H_G (170730)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 170733

Ott bukik a mutatvány, hogy attól is függ melyik cserjéről való a babszem...

 

Hifinél is túllépünk a tudományon - első pillantásra - amikor kábelcserétől várunk javulást.

Aztán néha meg is jön a jó hang, pont mikor nem jön a villamos... :)

De igazából fontos a kábeleknél a geometria.

 

Elképzelhető hogy kávénál fontos az egyenletes, örvénymentes áramlás, bár őrleményben nem hiszem hogy kritikus ott ahol amúgy is egy csavar van. De ha rátömörít a pogácsa közepén vagy szétrottyantja a tömörített homogén őrleményoszlopot, csatornásodhat, elméletileg. De ha nem látszik naked filterrel, akkor mégse csinál ilyeneket, vagy pedig arról van szó, hogy többféle csatornásodás is lehetséges. Egyik ami látszik nakeddel, mert inhomogén a tömörítés, laza részekkel, másik ahol szintén inhomogén de túltömörítés miatt. Első esetben jobban átfolyik a laza részeken, össze-vissza spriccel, látható a csatornásodás. Másik esetben is egyenetlen a kioldódás de az alsó tömörített réteg elfedi, csak a végeredményen látszik ha látszik, hogy más a crema, másként oldódtak ki a dolgok.

 

A legegyenletesebb kioldás a párhuzamosítással lenne elérhető. Sok apró pogácsa külön-külön tömörítve. Egy sorban hengerek, kb. egy collos filterek, vagy akár méhsejt szerkezetben elrendezve, külön tömörítve, hőfok- és nyomásszabályozással. Ez lenne a kávé sztálin-orgonája.

Előzmény: peppino (170731)
Katoczi Creative Commons License 2016.10.28 -1 0 170732

Attól még, hogy nem érzed,  ott van. Nekem feneketlen karral látszik is. Ezen ne vitázzunk, te telerakod,  és jó úgy neked, az ok. Csak ne győzködj róla másokat, akiknek kevesebb a tapasztalata.  Kávé függő is a dolog,  egy Casino Mocca pl megbosszulja az ilyen hibát, egy classic cucc nem. Így még az is lehet, egyikünk sem téved.

Előzmény: peppino (170731)
peppino Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170731

Nem tudom, milyen a géped, de ha a gyári Silvia kétszemélyes szűrőt használod, beleér. Akkor nem ér bele, ha bazi kevés, 2x7g alatti mennyiséget darálsz bele.

Ha naked szűrővel csinálom, ami 3 személyes, azon lekövethető, nem csatornásodik, legalábbis nem mérhetően, többször vizsgáltam már.

Ez kb olyan mint az elvakult hifisek, (nem bántásképpen) némely eltúlzott technikai megoldása, ami nem hallható változást nem eredményez.

Előzmény: Zsolimano (170719)
H_G Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170730

A szűrő méretét figyeld. Igazi Gaggiáké 58 mm, Gaggiára átcímkézett Saecóké (ezt, sajnos, joguk van megtenni) 53 mm.

 

Előzmény: Joe-36 (170729)
Joe-36 Creative Commons License 2016.10.28 0 0 170729

Szóval azt mondod hogy az általam kiszemelt gép nem annyira jó? Ez a Baby jobb? Esetleg más márka? Ötlet?

Előzmény: H_G (170714)
mester66 Creative Commons License 2016.10.27 0 2 170728

 

Huhhh! Ez nem semmi , hogy ilyen sok hozzászólás legördíthető egy oldalon!!!!! Hol kell lájkolni?😀

Zsolimano Creative Commons License 2016.10.27 0 0 170727

A kávé íze milyen a 20g-ban a 17-18g-nak? Mert szerintem az a döntő, nem az, hogy mit látsz szemre.

Amúgy meg add el a 20g-os Vst-t és vegyél egy 18g-at. Van belőle :-) 

https://www.coffeehit.co.uk/vst-18g-ridgeless-filter-basket.html

Előzmény: Saughassy (170726)
Saughassy Creative Commons License 2016.10.27 0 0 170726

A 20as VST-t en nem igazan tudok osszebaratkoztatni a GC-vel. :) A legjobb kavemnak 17 gramm korul all jol, az meg eleg keves bele. Volt 17-es LaStradam, de abban 17grammnal mar a felsoszurore nyomodott. Nincs igazsag.:)

Előzmény: Zsolimano (170723)
szabiakos_ Creative Commons License 2016.10.27 0 0 170725

Nalam ha sokat rakok bele, es feler ihatatlan szar lesz, konkretan mereg! Fogalmam sincs miert. Gaggia baby ipari vizterito, gaggia es ims kosarral is. Erre ugy 2 honap kellett hogy rajojjek, hogy a 18-20g rengeteg es jo kavet 15-17bol tudok csak fozni.

Előzmény: olaszpresszo.hu (170720)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.27 0 0 170724
Zsolimano Creative Commons License 2016.10.27 0 0 170723

Megcsavarja a pogácsát feltekeréskor és könnyebben csatornásodik. Legalább is nekem ez a tapasztalatom.

Plusz, az már csak az én elméletem, hogy ha van egy kis vízréteg a pogácsa felett, mert ugye a nyomás az nem azonnal, hanem viszonylag' lassan épül fel, -manométeres gépeken jól nyomon követhető- az jobban eloszlatja az esetleges kisebb vízterítési hibákat. 

Az egyes szűrőben sem ér hozzá, mégis jó lesz az elkészített ital. Mondjuk nálam ott is hozzá ér néha levételkor már, mert 9-10g-ból csinálom a szimplát és vannak olyan kávék, amik felérnek addig, ha megdagadnak. 

Most az új szűrőkre leszek amúgy kíváncsi, hogy mit mutatnak. Vettem egy szimpla 7 g-os La Marzoccot, meg  egy 20 g-os Vst-t.
Mondjuk egy hónapja vettem egy 18 g-os Ims-t , az sem olyan rossz.

Előzmény: olaszpresszo.hu (170720)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!