Keresés

Részletes keresés

eMM Creative Commons License 2000.02.02 0 0 32
Van ám egy U-Boatos topic is! :-)
Otto Weddigen volt az ugye aki '14 ben elsüllyesztette a három páncélos cirkálót?
Ez egyiknek Abukir volt a neve ha jól tévedek
A Colin Simpson könyvben benne van de most nincs kéznél.
Előzmény: Laci bacsi (30)
marslakó Creative Commons License 2000.02.02 0 0 31
Kerem irja meg nekem valaki maganban (vagy legalabb maganban is), hogy hol talalhato a Hableany replikaja? Ennekaz eredetijevel ment annak idejen Kossuth Odon Parizsba mindenfele csatornan keresztul, ha jol tudom, es allitolag van egy masa valahol. Lehet, hogy csak egy modell a Kozl. Muzeumban? Allitolag nagyon keskeny. Koszi,

marslako

Laci bacsi Creative Commons License 2000.02.02 0 0 30
Bar a tengeralattjarokhoz nem nagyon konyitok, azt tudom, hogy messze a nemetek rendelkeztek a legjobb tengeralattjarokkal a haboruban (nem utolso sorban a Diesel-motor miatt).
Mellesleg az egyik ok, ami miatt a britek meginditottak a 3. Ypres-i csatat, az volt, hogy elfoglaljak a Flandriai nemet tengeralattjaro-tamaszpontokat, mivel Jellicoe bevallasa szerint ha nem sikerult volna valamilyen eszkozzel visszaszoritani a brit hajoter-vesztesegeket, Anglia nem tudta volna folytatni a haborut 1918-ban.
A koztudatban az el, hogy a nemetek egyre durvabb eszkozoket vetettek be a tengeralattjaro-haboruban. Nos, a britek is tettek ra egy ket lapattal. Szant szandekkal amerikai zaszlo alatt hajozgattak, hatha arra teved egy Uboot, es elsullyeszti, felhaboritva ezzel az USA-t. A Q-hajok pedig egyenesen a tengeri hadijog megcsufolasa volt.
Errol erdekes dolgok olvashatok Colin Simpson : A Lusitania elsullyesztese c. konyveben.

Mellesleg, hogy osszekossuk a tengeralattjarokat a csatahajokkal, a nevezetes Dreadnought egyetlen emlitesre melto haditette az Otto Weddigen iranyitotta U-29 legazolasa volt, 1915-bol.
En szemely szerint elegge szomorunak talalom, hogy az angolok nem voltak kepesek a Dreadnought-ot emlekhajokent megorizni az utokor szamara. Azert erdemelt volna ennyit.

Előzmény: eMM (29)
eMM Creative Commons License 2000.02.01 0 0 29
Bizony hogy ott volt a majdnem.
Okos tojás történészek szerint 1915-ben be sem kelett volna vetni az U-Boatokat, és akkor '17 ben a meglepetés erejével letaglozzák az angolokat.
Mert '15 ben nem volt hozzá elég naszád,de '17 ben már igen, de addigra az antant már felkészült az U-Boat veszélyre.

Persze ha '15 ben nem próbálják ki, egy nem bevált(kipróbált) dologra '17-ben nem pazaroltak volna el annyi nyersanyagot és energiát.

Kedvenc játék a megtörténntel, ha.

Előzmény: Laci bacsi (28)
Laci bacsi Creative Commons License 2000.02.01 0 0 28
Ugy tunik, halodik a topic...

Itt egy szep idezet lord Chatfield-tol: a brit hadiflotta olyan, mint a kiralyno a sakktablan; ha a helyen marad, akkor is uralja a jatekot. O a korlatlan ur a tengeren; ha elve'sz, elve'sz a jatek is.

Az az igazsag, hogy nem a flotta dontott, hanem a blokad.
A britek a Londoni egyezmenyt megszegve megfojtottak a nemeteket, ok cserebe a tengeralattjaroikkal majdnem romba dontottek 1917-ben az angol gazdasagot.

Előzmény: eMM (27)
eMM Creative Commons License 2000.01.31 0 0 27
Hát nem.......
De végülis a számbeli fölény döntött,az antant javára.(erősen leeegyszerűsítve)
Előzmény: Laci bacsi (26)
Laci bacsi Creative Commons License 2000.01.31 0 0 26
Bar en is a nemet hajokat szeretem jobban, azert nekik is volt hatranyos tulajdonsaguk, es az angol hajok nem voltak elavultabbak, sot. Mig a nemetek a haboruban gyakorlatilag nem allitottak szolgalatba uj hajot (kiveve Bayern, Baden, Lutzow, Hindenburg), addig a britek '15-ben 4-et, 16-ban 7-et, 17-ben 1-et vettek allomanyba.
A dreadnought-ok nehany jellemzoje orszagonkent:
Nemetorszag: hajoik szukek, kenyelmetlenek, tengeren erosen razkodtak, jelentos reszuk gozgepes meghajtasu. A turbinasokat is szentuzelesu kazanok futottek, nyersanyaghiany miatt. Viszont eros pancelzat, jo tuzerseg.
Anglia: pancelzatuk vekonyabb a nemetekenel, fegyverzetuk eros, hajoik gyorsak.
USA: hajoik lassuak, nehezkesek, viszont erosen pancelozottak. A haboru masodik feletol hajoik igen jok, egyszeru felepitessel.
Franciaorszag: lassu dreadnought-ok
Olaszorszag: nehez hajogepek, eros fegyverzet, igen vekony pancelzat.
Oroszorszag: eros fegyverzet, igen vekony pancelzat.
Japan: nagy, eros, gyors hajok. Ok epitettek a legnagyobb dreadnought-okat a haboruban.
Monarchia: kicsi, de eros hadihajok, meretukhoz tulmeretezett fegyverzettel. Gyenge belso vedelem.

A kep tehat nem olyan egyertelmu...

Előzmény: I. Blasius (19)
Laci bacsi Creative Commons License 2000.01.26 0 0 24
Egy par megjegyzes Jutland-dal kapcsolatban:
(en kicsit elfogult vagyok a nemetek javara, ok jobb, es biztosabb hajokat keszitettek az elso vilaghaboruban)

Tehat:
Az angolok es a nemetek a hajoepitesben mas uton jartak. A nemetek vastagabb pancelzatu hajokat keszitettek, kisebb urmeretu, de nem kevesbe hatasos agyukkal. Az angoloknal a tuzero es a sebesseg volt a lenyeges, a pancelzat kevesbe.
Skagerrak megmutatta, hogy melyik ut volt a helyes. 3 angol csatacirkalo veszett el az utkozetben, gyakorlatilag a teljes, kikepzett szemelyzetevel egyutt, az ovatlan loszerkezeles, es a vekonyabb pancelzat miatt. A Lutzow csatacirkalot a nemetek maguk sullyesztettek el, mivel az eloresze annyira megsullyedt a bearamlo tengerviztol (kb. 7500 tonna kerult bele), hogy a hajocsavarok kiemelkedtek a vizbol, igy a hajo leallt.
Az angol hadihajok kevesbe voltak tengerallok, mint nemet tarsaik, kiveve talan a Queen Elizabeth-eket, amelyek igazan kivalora sikeredtek: gyors, stabil agyuplatformok voltak, eros fegyverzettel.
Az angol granatok kevesse voltak uzembiztosak. Vagy robbantak (gyakran meg a pancelatutes elott), vagy nem, vagy a pancelnak csapodva darabokra hullottak.

Az angolok a haboru eleje ota ismertek a nemet haditengereszet rejtjelkulcsat, igy tortent, hogy a britek hamarabb indultak el, mint az ellenuk kihajozott nemetek.
Az aranyokrol:
16 nemet csatahajoval szemben 28 angol

Egyaltalan nem meglepo, hogy a nemetek elszakadtak az angoloktol (ha ugy tetszik, elmenekultek)

Az ketsegtelen, hogy nem ertek el vele semmit. A nemet haditengereszet a haboru egesz idejere beszorult kikotoibe.

Előzmény: gyere a papához (20)
eMM Creative Commons License 2000.01.24 0 0 23
Igen, a nagy német hadihajók sorsa az önelsüllyesztés lett.
Ez még mindig helyesebb volt mintami a a k.u.k. hajóival történt, amik az ellenség között lettek felosztva,az elavultabb egységek pedig szétbontva.
Előzmény: gyere a papához (20)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.01.17 0 0 22
Urak!

Találtam egy gyönyörű, és igényes, igaz angol nyelvű site-t a Neten, a KuK Kriegsmarine-ról.
Innentől kezdve az én honlapkezdeményem feleslegessé vált.

http://www.hszk.bme.hu/~vb021/kukmain.html

eMM Creative Commons License 2000.01.17 0 0 21
Ehhez képest elég ironikus a sorsuk.
"Igazi" tengeri csatában sosem vettek részt,mindkettőt az US NAVY repülői süllyeszették el,mert a japóknak légifedezetre akkoriban már nem, csak kamikazékra futotta.
Előzmény: gyere a papához (18)
gyere a papához Creative Commons License 2000.01.17 0 0 20
Ja igen, ez volt a taktikai gyozelem, ugyanakkor strategiai vereseg (a Nemetek szamara) tipikus peldaja, ui. tenyleg vagy 1.5-2x annyi sulyu hajot sullyesztettek el (mint amennyit ok vesztettek), de nem ertek el a kituzott celjukat, hogy az angolok foerejet az aknazarra csaljak, es ott szetverjek. Mi tobb ezek utan mar nem is nagyon mereszkedhettek ki az Eszaki Tengerre.
Nekem ugy tunik, a harcban olyan kulonbsegek voltak, hogy a nemetek pontosabban lottek (a tavmeroik bazistavolsaga sokkal nagyobb volt mint az angolokei), viszont az angol loszer hatasosabb volt, viszont az angol hajok agyutornyaiban ajto ablak tarva-nyitva volt, ezert egyszerre robbant az egesz hobelevanc... ilyenek. Egyebkent, ha a mokaban resztvevo hajok szamat nezzuk, ez volt a XX. szazad legnagyobb tengeri csataja (szamszeruleg, korabban, akar mar az okorban is voltak ennel nepesebb csatak), meg a Leytei csatanal is nagyobb.
Előzmény: I. Blasius (19)
I. Blasius Creative Commons License 2000.01.17 0 0 19

A Skagerrak-i csata furcsasága, hogy a németek győztek, mégis ők vonultak vissza. Pedig (most nem emlékszem mennyit) de több nagyobb hajót süllyesztettek el, mint amennyit veszítettek. A brit csatahajók elég régiek és gyengék voltak, a hajóágyúik pedig pontatlanabbak, és kisebb hatótávúak. A német minőség már akkor is tarolt.
Előzmény: gyere a papához (18)
gyere a papához Creative Commons License 2000.01.17 0 0 18
Es ez mar igy is fog maradni. Azert volt megegy akkora, a "testverhajoja", a Musashi (ha jol emlexem a nevere).
Tengeri csatak (nem legi-tengeri, csak elsosorban csatahajok, cirkalok kozotti) meg nem kerultek szoba, pedig az igencsak erdekes moka lehetett. Pl. a Skagerrak-i csata az I. vh-ban.
Előzmény: MaCS (17)
MaCS Creative Commons License 2000.01.17 0 0 17
Halihó!

Tudtommal a Yamato a mai napig a legnagyobb épült csatahajó.

Igaz ez?

Üdv: MaCS

Előzmény: I. Blasius (14)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.01.16 0 0 16
Az Aurora a honlapon. Patyomkinról nincs adatom.
Yamato-t miért nem mondtad hamarabb?

Forrásom: Dr.Bak József, Dr.Csonkaréti Károly,Lévai Gábor, Sárhidai Gyula: Hadihajók Típuskönyv (Zrinyi Katonai kiadó Budapest, 1984)

FOMA Creative Commons License 2000.01.16 0 0 15
A téma érdeklőinek ajánlom figyelmébe Milos Hubacek: Lángoló óceán c. könyvét, amely a II. vh. Atlanti-óceánon szolgáló csatahajóinak háborús szerepéről ír és ez mellett adatokkal is szolgál a csatahajókról, valamint több cirkálóról és rombolóról.
Előzmény: LUCzI FERencz (-)
I. Blasius Creative Commons License 2000.01.16 0 0 14

A Yamato név is szép, főleg, hogy ez a hajó volt a korának legerősebb hadihajója. Nincs valahol kép róla?
eMM Creative Commons License 2000.01.16 0 0 13
Nekem a Patyomkin,meg az Aurora a kedvenc hajónevem! :-)
Kedvencek litájába topic felvesz.
Előzmény: MaCS (5)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.01.16 0 0 12
Egy néhány adat a Szent István csatahajóról:

Sajnos, linket csinálni nem tudok

http://w3.swi.hu/radios

Csokis2 Creative Commons License 2000.01.14 0 0 11
Hat akkor kezdjuk a hadihajokat:

USS
Arizona,


vagy ez

A Szent Istvanrol ez
van,


meg ez. :-)  A
Szent Istvanrol osztalyt neveztek el?

Illetve a Szent Istvannal hirdeti
magat a Horvat Hajoepito Vallalat, de ott nincs kep.
Csokis2 Creative Commons License 2000.01.14 0 0 10
Mi a fene tortent itt? Lefelejtek egy idezojelet, aztan maris... :-(
At is kuldheted, oket ugyis van a lapomon egy vegyes resz, ahol mindenfele kepet tarolok. Elkezdtem hajokat is, ugyhogy meg helye is lenne.
Előzmény: LUCzI FERencz (8)
Csokis2 Creative Commons License 2000.01.14 0 0 9
At is kuldheted, oket ugyis van a lapomon egy vegyes resz, ahol mindenfele kepet tarolok. Elkezdtem
Előzmény: LUCzI FERencz (8)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.01.12 0 0 8
A Szent István nekem is a szivem csücske.
Sajnos nincs róla több infom.
Azt a bizonyos első expedicióról készült filmet a videotáram legbecsesebb darabjai között tartom számon, de többet én sem tudok, bár a városi búvárklubból is voltak kinn. (Sajnos nem ismerek ott senkit.)

Ha valakit érdekel, és megmondjátok, hogy kell képet beilleszteni, vagy ha valaki felteszi egy honlapra, esetleg bescannelhetem, amit a helyi újság annak idején az _első_ expedicióról ört.

Előzmény: Csokis2 (7)
Csokis2 Creative Commons License 2000.01.12 0 0 7
A Szent Istvanrol (mar a hadihajorol es nem a termesgozosrol) lehet valamit tudni? Annak idejen ugy volt, hogy folytatjak a kutatast a buvarok, de aztan valahogy elaludt a dolog.
Előzmény: MaCS (6)
MaCS Creative Commons License 2000.01.12 0 0 6
Fedos = Fedor
MaCS Creative Commons License 2000.01.12 0 0 5
Halihó!

Csatlakoznék a hajósok nemes táborához!
Minden hajó, és eleve a hajózás is érdekel.
Kicsiben űzöm is a dolgot egy kétes állagú balatoni vitorlás fedélzetén.

Kedvenc hajóneveim: Szt. István, Bismarck, Cutty Sark, Fedos Schalyapin

Üdv: MaCS

I. Blasius Creative Commons License 2000.01.12 0 0 4

A hadihajók engem eléggé érdekelnek, főleg a csatahajók, de az "újabb" típusok, amelyeket a '30- as évektől építettek '45-ig. Úgy tudom, hogy a 2. világháború befejezése óta nem építettek új csatahajókat, így amelyeket még szolgálatban tartanak, azok is elég öregek már. Olyan oldalra nem lenne rossz egy link, ahol ilyeneket lehetne nézni, és olvasni róluk.
division by zero Creative Commons License 2000.01.11 0 0 3
mit tudsz a Petőfiről?
LUCzI FERencz Creative Commons License 2000.01.11 0 0 2
Hát ennyire nem érdekel senkit?

8-((((((((((((((((((((

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!