Keresés

Részletes keresés

babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6479

Megköszönjük a képeket, kíváncsi vagyok, milyen.

Előzmény: gyuri860213 (6477)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6478

CHN-t beszerzem, méhviaszom van, penészt meg vakarunk és indul a mandula! :-))

Előzmény: Kecskeb (6476)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6477

Nem kell feltétlenül penészkultúra, elég ha egy bolti sajtról mosod le és adod a tejhez, aztán később megforgatod a penészes vízben és úgy megy az érlelőbe. Később rakok be képet az enyémről, ma egy hetesek.

 

Előzmény: Kecskeb (6476)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6476

Ez a link az elefada féle francia kecskesajté....két kísérlete is volt....csak oltó kell, meg CHN:

 

http://www.sajtkeszites.hu/blogbejegyzes/2009/03/07/friss-kecskesajt-kiserlet-francia-mintara

 

 

Félkeményként a goudára gondoltam, ahhoz valami mezofil kultúra meg oltó kell.

Azt egy hét után viaszolni kell....(sajtviasz, méhviasz) de lehet, hogy megoldható vákumcsomagolással, vagy simán folpackkal is...

Nekem asszem van valamennyi viaszom...majd megnézem.

 

 

És még a chamemberten gondolkoztam...ahhoz gondolom kellene penészkultúra...

Előzmény: babuci73 (6475)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6475

Oké, benne vagyok.

Kell hozzájuk valami speckós dolog? Ebben a hónapban járok az Equus felé, beszerezném ami kell még.

Előzmény: Kecskeb (6473)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6474

Off.

Mici már alig vonszolja magát...már én is sajnálom szegényt, de emlékszem, hogy október közepén hajtotta Tökös Dönci, úgyhogy pár nap még...és jönnek a kicsik. És aztán sorban a többiek, Mici lánya is kitőgyelt már.

Előzmény: Törölt nick (6470)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.10 0 0 6473

Azt a keveset, amit tudok, azt már Te is tudod bőven!

Viszont arra gondoltam, hogy most, hogy már a gomolyák egész jól sikerülnek, belevághatnánk másba. A fetával is már elég jól elboldogulok.

Viszont ahogy sok lesz a tej szeretném elkészíteni az elefada féle "kecskesajt francia módra", meg egy félkemény sajtot, meg a Chamembertet is.

Csinálhatnánk egy ütemben őket és akkor be tudnánk számolni a tapasztalatokról.

Előzmény: babuci73 (6471)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 6472

Tudom, hogy nem vigasz, de nekem is van egy anyám, akiről azt hittem, hogy január közepén elleni fog és azóta is egyben van. Gömbölyű is eléggé, de lehet csak szívat, nemtom.

Előzmény: Törölt nick (6470)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 6471

Má vágom a centit:-))

 

Jönni biztos fognak, csak nagyon lassan telnek a napok. De már ez is jó, hogy napot kell mondani, nem hónapot:-)))

 

Aztán sajtra fel! Nyúzlak majd eleget!:-))))

Előzmény: Kecskeb (6469)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.09 0 0 6469

Ne félj...még pár nap és jönnek kiskecskék....aztán meg a sok-sok tejecske!!!

:-))))))

Előzmény: babuci73 (6468)
babuci73 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 6468

:-))

Azé Perzsia helyett csak a sajtokkal hadakozz! :-))))

Előzmény: Kecskeb (6467)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.08 0 0 6467

Mi vagyok én?! Krőzus?!

:-))))

Előzmény: Törölt nick (6466)
elefada Creative Commons License 2012.03.08 0 0 6465

Ha gomba szaga van, jó uton jár.:-)

Légcserét ne hagyd ki, legalább napi háromszor.

Előzmény: gyuri860213 (6461)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.08 0 0 6464

Nos...ez könnyen kideríthető. Legközelebb, ha olajosat csinálok, felmelegítem az olajat fűszerrel együtt kb. 60 fokra...aztán meglátjuk...

Van aki így csinálja...állítólag a fűszerek íze is jobban kijön.

Előzmény: leraa (6463)
leraa Creative Commons License 2012.03.08 0 0 6463

És mi van, ha az olaj a ludas? Nemtom milyen olajat használsz, de gyanítom, az se 100%, amit a boltban kapsz. Tudj isten mi van abban is...

Előzmény: Kecskeb (6454)
gyuri860213 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 6461

Sziasztok.

 

Úgy néz ki működni látszik a bolti camambertről való "beporzás":) MÁr kezd szöszösödni, viszont fura szaga van érlelő doboznak. Nem tudom megmondni milyen, még nem éreztem ilyet. Ez normális fehérpenészes sajtok esetén? Olvastam ammóniáról, de annak szűrós szaga van, ez viszont nem arra hasonlít, ez sem a legkellemesebb de nem is büdös. Érdekes....

Kecskeb Creative Commons License 2012.03.08 0 0 6460

Köszi simika, mégsem kérek.

Negyedáron kaptam több liternyit....van egy csomó fölöslegem!

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Előzmény: Törölt nick (6458)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.08 0 0 6459

Gratulálok!

 

Első sajtnak igazán klasszak.

Csak azon gondolkozom, hogy nem sietted e el a viaszolást.

Előzmény: olasz66 (6457)
olasz66 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 6457

Elkészült az első sajtom.

 

A baloldalin még látszik, bekentem folyékony füsttel,és utána sajtbevonót rakor rá.

 

Aztán jöhet az érlelés.

 

Kecskeb Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6456

Mondjuk úgy, hogy érdekes....

:-)))))))

Előzmény: Törölt nick (6455)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6454

Nem tudom....mert olyankor gyorsan megesszük.

De azt gondolom, hogy a rúzskultúra az nem fejlődne levegőtől elzárt környezetben....az olajban...

Bár nem értek hozzá...

Előzmény: Törölt nick (6453)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6452

Hm...a padlóm is tiszta, de mégsem ennék róla...sajtot.

:-)))

Ha veszel a boltban egy zacskó borsot, vagy köményt az persze nem "koszos" ....de nem is mentes feltétlenül akár gombától, akár penészféléktől.

A fertőtlenítés nem feltétlenül domestost jelent....hanem pl. blansírozást.

(amit persze magam is megtehetek itthon.)

 

Egyébként gyanítom, hogy ezeket a fűszereket valahol egy másik földrészen leszüretelik egy géppel, bezsákolják, aztán valahol Európában csomagolják és forgalmazzák...természetesen különböző minőségben....és különböző árakon.

 

Nem festékanyag...mert a pirosodós/ rózsaszínes színnel egyben ízváltozás is bekövetkezik.... 

Előzmény: Törölt nick (6450)
olasz66 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6451

Mek nézem az topikot.

Előzmény: Kecskeb (6446)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6449

Nekem az olajban eltett sajtok rendszeresen, vagy elég gyakran elkezdenek rózsaszínes színt kapni....(köménymag, bors, kakukkfű, fokhagyma, ilyesmi van benne) és az gondolom nem rúzskultúra.

Inkább valami fertőzés lehet.

Minek fertőtlenítenék a bolti fűszert?

Előzmény: Törölt nick (6448)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6447

Nem lebeszélni akartalak....sem kötözködni...csak elmélkedés volt arról, hogy hol válik el a házisajt a nagyüzemitől.

Igazából talán a szárított sajtfűszerek lehetnének érdekesek...ha elfogadható az áruk...legalábbis számomra.

A bolti fűszerek néha nem eléggé tiszták....ami főzésénél nem gond, de egy érlelődő sajtnál elferdítheti a folyamatot.

Előzmény: olasz66 (6443)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6446

Gyere át a Miért pont kecske oldalra....ugyanitt a fórumon...ugyanezzel a jelszóval be tudsz lépni...ott kecskések vannak mindenhonnan.

 

Egyébként 10.000-től a csillagos égig!

Előzmény: olasz66 (6444)
genziana Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6445

Nem jól mondod...ez még nem nagyüzemi, majd ha teszel bele

sajtaromát:) tej helyett.......no akkor nagyüzemi:)

Előzmény: Kecskeb (6442)
olasz66 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6444

Hol lehet Budapest környékén kecskét venni, és mennyiért ??

 

Nem tudja valaki?

olasz66 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6443

Nem ugyanaz a két cég.

 

Nem a Brouwlandtól hoznám az aromákat.

 

Lehet hogy megpróbálom.

 

Ha valaki esetleg ki szeretné próbálni, akkor adok belőle szívesen ingyen is.

 

Legalább lenne tapasztalat.

Előzmény: Kecskeb (6440)
Kecskeb Creative Commons License 2012.03.07 0 0 6442

Tudod....gondolkoztam a sajtaromákon és erre jutottam:

 

Veszek egy tejszapárátort, hogy lefölözzem a tejet. Utána pasztőrözöm. Teszek bele kálium -nitrátot a vajsav, meg más bacik ellen, kalcium-kloridot, hogy megalvadjon a tej. Kell bele oltó és kell bele baktérium-kultúra.

Aztán teszek bele sajtaromát, esetleg sajtfűszert.

Végül bekenegetem füstaromával.

 

És elkészítettem a tökéletes nagyüzemi sajtot.

 

:-))))))))

 

(de ez csak az én szerény véleményem, a magam kis mérhetetlenül kevés tudásával)

Előzmény: olasz66 (6439)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!