Nem kell feltétlenül penészkultúra, elég ha egy bolti sajtról mosod le és adod a tejhez, aztán később megforgatod a penészes vízben és úgy megy az érlelőbe. Később rakok be képet az enyémről, ma egy hetesek.
Mici már alig vonszolja magát...már én is sajnálom szegényt, de emlékszem, hogy október közepén hajtotta Tökös Dönci, úgyhogy pár nap még...és jönnek a kicsik. És aztán sorban a többiek, Mici lánya is kitőgyelt már.
Tudom, hogy nem vigasz, de nekem is van egy anyám, akiről azt hittem, hogy január közepén elleni fog és azóta is egyben van. Gömbölyű is eléggé, de lehet csak szívat, nemtom.
Úgy néz ki működni látszik a bolti camambertről való "beporzás":) MÁr kezd szöszösödni, viszont fura szaga van érlelő doboznak. Nem tudom megmondni milyen, még nem éreztem ilyet. Ez normális fehérpenészes sajtok esetén? Olvastam ammóniáról, de annak szűrós szaga van, ez viszont nem arra hasonlít, ez sem a legkellemesebb de nem is büdös. Érdekes....
Hm...a padlóm is tiszta, de mégsem ennék róla...sajtot.
:-)))
Ha veszel a boltban egy zacskó borsot, vagy köményt az persze nem "koszos" ....de nem is mentes feltétlenül akár gombától, akár penészféléktől.
A fertőtlenítés nem feltétlenül domestost jelent....hanem pl. blansírozást.
(amit persze magam is megtehetek itthon.)
Egyébként gyanítom, hogy ezeket a fűszereket valahol egy másik földrészen leszüretelik egy géppel, bezsákolják, aztán valahol Európában csomagolják és forgalmazzák...természetesen különböző minőségben....és különböző árakon.
Nem festékanyag...mert a pirosodós/ rózsaszínes színnel egyben ízváltozás is bekövetkezik....
Nekem az olajban eltett sajtok rendszeresen, vagy elég gyakran elkezdenek rózsaszínes színt kapni....(köménymag, bors, kakukkfű, fokhagyma, ilyesmi van benne) és az gondolom nem rúzskultúra.
Tudod....gondolkoztam a sajtaromákon és erre jutottam:
Veszek egy tejszapárátort, hogy lefölözzem a tejet. Utána pasztőrözöm. Teszek bele kálium -nitrátot a vajsav, meg más bacik ellen, kalcium-kloridot, hogy megalvadjon a tej. Kell bele oltó és kell bele baktérium-kultúra.
Aztán teszek bele sajtaromát, esetleg sajtfűszert.
Végül bekenegetem füstaromával.
És elkészítettem a tökéletes nagyüzemi sajtot.
:-))))))))
(de ez csak az én szerény véleményem, a magam kis mérhetetlenül kevés tudásával)