Nem, üveg ballonok vannak, abban érlelem a mustot. Mint korábban írtam első éves full kezdő és kizárólag hobbi szintű borász palánta vagyok. Később is csak hobbiból saját célra akarok bort csinálni, max 100 literig. (Bár szeretnék szőlő termesztéssel foglalkozni eladásra, de 1 emberként erre esélyem sincs...)
Hát nagy örömömre kaptam egy fa hordót. Ha tudnám, hogy a roze évekig eláll, akkor fahordóban érlelném pár évig, törés mentesen. Erről mi a véleményed?
"De a virágosodást nem tudom miben befolyásolja a felcukrozás."
Hát úgy, hogy ha cukrot adsz hozzá, mondjuk 100l 19-es musthoz 1-1.3 kg-ot, akkor erősebb alkoholfokú borod lesz. /kb. 1 fokkal/ Egy bornak pedig minél magasabb az alkoholfoka, annál kevésebb az esély, hogy virágosodni kezd. Természetesen ez csak akkor érdekes, ha "darabban" marad egy időre a borod. Tehát mondjuk van két darab 120l-es hordód tele borral és az egyikben nincs cukor hozzáadva a 19-es musthoz, a másikhoz pedig tettél 1.4-1.8 kg-ot. Miután a borod elkészült, mindegyikből kiveszel fogyasztásra 20 litert és a két hordó bor "darabban" marad. Tegyük fel, hogy ez után egy ideig nincs szükséged borra. A két hordó közül az első jóval előbb fog virágosodni, mert alacsonyabb az alkoholfoka. A másiknak sem válik előnyére, de tovább bírja. Mindezt természetesen elkerülheted, ha rögtön kisebb edényekbe fejted a borod és nem engeded, hogy levegő érje, nem hagyod "darabban". Ez a magasabb alkoholtartalmú borra is érvényes. Igazi borászok nyilván mosolyognak ezen, dehát teljesen más dolog 1-2 hl-t saját használatra készíteni, vagy a Balatonfelvidék legjobb vörösborát előállítani.
Tudom, hogy Kadarkád van - említetted korábbban - azért írtam; a Kadarka nem túl erős színben de nem is kell belőle tinta bort készíteni. Talán ez a hideg még nem okoz gondot,de tényleg nem merem biztosra állítani.
Zoli látom ezek a "locsolók" Somlaiak, kérdezd meg egyszer mit locsolnak; szenteltvizet? :)
Nekem is furcsa, mert olyan vasalás előtti permetezőt azt szokás használni...de ez olyan mintadirekt vizeznék a szőlőt. Bennem az is felmerült, hogy talán pektinbontó enzimet locsolnak, de annak a szemezés után lenne értelme.
Én sem értek a kékszőlőhöz, de a bogyóhéjban levő színanyag állítólag nem jól viseli a fagyot és -gondolom szőlőfajtától és érettségtől, fagy erősségtől meg sok mástól függően- leépül, csökkenhet a mennyisége.
Kérdés mit szeretnél, rozét v. vörösbort, a Kadarkádnál lehet ez gond, de cserébe ha megússza fagyot akkor ott van a köv. 10-14 nap jobbidő ígérete. (Ne ez alapján dönts, lehet a sok felhő megment minket, bár holnaptól száraz levegőt, alacsony harmatpontot és szikrázó napos időt ígérnek. :))
Zoli, az a szőlőlocsolós feldolgozás előtti kép honnan metszve? Fura az "cefre"kénezésnek, azt permetezni szokták, nem locsolni... :O
A 19-es mustfok az 12.08vv% alkohol potenciált jelent. Szerintem ennyiből már lehet stabil és csontszáraz bort készíteni. Ha édesebb bort akarsz akkor szerintem inkább ne most cukrozz. Ha saját vagy a család édesebb szájú tagjainak édesebb bort akarsz csinálni, akkor érdemes hagyni a száraz bort kierjedni és azt egy kevés félretett mustal felédesíteni. Ez nyilvánvaló pancsolás :) de ha nem pénzért árult terméket csinálsz így, akkor magadnak így érdemes... ha már egyszer nem érett meg 22 mustfoknál jobban a szőlőd. A 19-es mustnak is 20%-a cukor, vagyis 9l csontszáraz bort 1l musttal szépen fel tudsz hozni 20g/l cukrú félédes szeszesitalnak.
Én a kékszőlőknél még a mangóhoz is jobban értek :)
Nálunk nem volt ennyire sok eső és már tegnap is napos, szeles, de hűvös idő volt. Most csak hűvös van.
Az elkövetkező 6-8 nap sorsdöntő lesz. Ha meglesznek a 15-20 fokok és napos-borongós, szeles idő lesz, akkor az évtízezred (de lehet, hogy évmilliomod) legjobb minőségű borát fogjuk szűrni. Soha nem emlékszek olyan őszre, hogy ilyen lassan és az érési hőmérséklet alsó határain érjen be a szőlő. Márpedig a szőlő érett... csak lét kell veszíteni. Ilyen hűvös és lassú érés során minden zamat és aroma jobban megmarad.
Az időjárás előrejelzés szerint mindenki jól jár aki nem parázott be egy hetes esős, hideg időtől... mondom _minden_ évben ez van. Mintha a nép azt várná, hogy szeptember végére a kései fajták is készen legyenek. Miért?
Évszázadokon keresztül október második felében volt a szület. Pedig nekik még globális felmelegedésük sem volt és a nemes alanyon például a furmint is 1-2 héttel később érett. Lassan eljutunk oda, hogy agygörcsöt kap minden szőlőtermelő ha augusztusban nincsen minden leszüretelve...
"Az erjedést és a bor minőségét nem befolyásolja az, hogy megcsípte a fagy a szőlőt." Azért a kékszőlők színanyagai erről mást mesélnének...
Végül kaptunk hétfő éjjel még egy esőt és így majd 60 mm-el zártunk 48 órán át folyamatos vízboritással a fürtökön. Várjuk a napos szeles időt, de egxelőra csak a szél jött meg.
Nekem egy teljes tőke lett ilyen. Innen fórumról, és bele gondolva, hogyan tettem, magnézium hiány lehet.
Ha túl sok a nitrogén és kevés a magnézium, elvileg akkor szokott ez lenni. Én pedig pont adtam nitrogént, de magnéziumot szinte semmit. De hogy viccesebb legyen, mezőgazdasági boltban azt mondták:" kálium hiány, ami kék szőlőknél elég gyakori jelenség"
Üdv. Találtam 1 villanykaró tövében élő sacc. 3-4 éves valószínűleg magrol kelt szöllőt. A szöllőtőkéket hány éves korukig lehet átűltetni? Szeretném megmenteni.
A látszattal ellentétben sem komoly sem pedig szakember vagyok :)
A magok a legeslegjobb indikátorai az érettségnek. Ha a magok zöldek, akkor éretlen még a szőlő, ha a magok legalább fele barna, akkor már jó érésben van a gyümölcs, ha pedig minden mag barna akkor lényegében érett a szőlő. Ezzel együtt én el szoktam régni a magokat és ha zöldes íze van akkor az nem jó, de ha finom kesernyés, mandulás-diós-barackmagos akkor az jó.
A cukorfokkal ez persze nincsen összefüggése.
Nálam már évek óta négy szüreti kritérium van:
1. a magok barnák
2. a fürtök kocsánya barna
3. a mustfok 20 fok vagy magasabb
4. a szőlő íze jó
Ezt a négyet még egy gyerek is el tudja dönteni. Szerintem nem kell labor, űrsátor, doktori fokozat és más mágia.
Minden mondatod meggyőző és komoly szakértelemre utal. Szeretek új dolgokat tanulni, ezért kérlek írj néhány szavas magyarázatot a következő kijelentésedről:
"Lényegében minden szőlő érett, a kocsány bebarnulóban van, a magok kivétel nélkül barnák és jó ízűek."
Köszönöm a dícséreteket, 3 éves munkám van benne (3 éve foglalkozom azzal a kevéske szőlővel a kertünkben).
Jövőre megcélzom a 20-21-es must fokot. Szerintem ha több lombozatot hagytam volna és később kezdtem volna a zöld munkát, sokkal jobb cukorfok lett volna.
A szín mustot egyből lecsorgattam, mert minél világosabb színre törekedtem, na meg a vörösborból az édeset sem szeretem.
A must már a ballonban van a pincében, de még kotyogóm az nincs, de holnapra megoldom, csak a ballonhoz kell egy jól zárható dugasz. Remélem 1 nap még nem befolyásol negatívan.
Még a lenne pár kérdésem a tapasztaltabbakhoz. Első a kénezéssel kapcsolatosan lenne, hogy a kész bort kell-e kénezni, ha igen miért?
A roze bor meddig őrzi meg a minőségét? Régebben olvastam valahol, hogy azt nem lehet érlelni sok éven át, mint a vörös bort, max 1-2 éves borok jók ebből.