Láttam má párszor rácuppanni. Így hát Kukás tőgye hol nagyobb, hol kisebb. Lesznek itt még gondok. Elcsaklizza a sajtnakvalómat! Majd kikötöm a drágát.
Úgy érti, hogy ha olyan sok tejből csinálod, hogy több formába kell rakni, mert egybe nem férne bele, akkor felvágod akkora kockákra, ami kb a formádba fér bele. De ha kb. annyi tejből csinálod, ami tudod, hogy belefér pont a formádba, akkor lehet úgy ahogy írtad, hogy a formádban préseled savó alatt, majd kiveszed és utána préseled tovább savó nélkül.
Köszi, mostmár tiszta. Még jó, hogy van itt olyan valaki, ért is a sajtokhoz:-)))
Na de akkor mi a frászkarikának kell felvagdosni a savó alatti préselés után, aztán megint préselni? Ménem van az jól úgy, hogy savó alatt préselem mondjuk formában, aztán kiveszem a savóból formával együtt,és préselem tovább x kilóval x ideig?
9 kicsi van, még van pár kismamám....az idén jól is jött össze, mert viszonylag egyformán szülnek, tavaly össze- vissza 3-4 hetes időszakonként, most naponta volt 3-4 szülési roham:) melegváltás volt, az egyikből kijött, a másik már ott toporgott, hogy jaj szülök, jaj szülök:)
Igen a sóoldat nekem is feltűnt, de azt már korábban megcsináltam helyesen.
Én úgy csináltam ahogy írta, némi eltéréssel. Savó alatt nem állt össze nagyon keményre így tudtam formázni, jó szorosan belenyomkodtam a formába és 5kg-val préseltem az 1kg-os sajtot 24 órát. Összeállt mint a kép is mutatja. De szerintem úgy is lehetne hogy a formát üresen savóba helyezed és abba szeded át, így formában is lesz, de savó alatt is egyúttal. A lényeg hogy a savó a forma tetjéid érjen.
Hogy milyen lesz azt sajnos csak 4-5 hét múlva tudom megmutatni:(
Az oltó tényleg sok. 50 literhez is bőven elég....
Az 1 liter vízhez 20dkg só az bizony nem 20%....
Savó alatti préselés, utána darabolás, újra préselés?! Ezt nem értem. Az erjedési lyuk tuti nem ettől van. Ami lyuk ettől lehet az inkább röghézag. Nem is értem hogy áll össze ezek után rendesen a sajt...
Hát én is csak úgy bírom ki, hogy ne nyúljak hozzá ha mindig van előtte másik sajt amit ehetek:)
Így mire az elfogy addigra az újabb nagyjából megérik:)
Köszönöm a gratulciót, reméljük az íze is rendben lesz mindnek:) A gouda van megvágva csak, de az ok.
Szólj hogy melyik recept kell és leírom. A trappista magyarul van a hazisajtkeszites.hu oldalon, csak vigyázz mert az oltó elég soknak tűnik amit leír hozzá.
Ha majd lesz egy szusszanási időd két ellés között, elküldenéd nekem még egyszer azt a sajtos témát az emilemre? Mer hogy aszongyahogy nem tudom megnyitni az óriás filét mer lejárt a mittoménmilyen idő....hüle citromail....még végig se rágtam magam rajta rendesen....
Életed első sajtjai?! Hát akkor jó nagy gratula! Tisztára profinak néz ki! Ezt nekem is ki kell próbálnom, de megvárom míg lesz kecsketejem. Skót vagyok oszt nem akarok má nagyon tehéntejre kőteni.:-))
A parenyica és a mozarella nem műxik kecskéből úgy tudom:-( Javítsatok ki ha nem jól tudom.
Hogy vagy képes nem megkostolni őket hetekig? Én már most azon gondolkodom, hogy hová tudnám eldugni a leendő sajtjaimat a család elől.:-) Mindent fölfalnak, nem marad ideje érni sem:-(
még egyszer gratula, nagyon ügyes vagy!
Igen szeretném a recipet, angol nyelvtudásom a béka segge alatt....
Azt nem tudom hogy kecskéből működik-e, én tehénből csináltam. ha más nem akkor vegyesen csinálod majd pl. fele-fele arányban. De ezt majd megmondják a nagyok. Én még csak most kezdtem ez a 4 életem első sajtja.
Igen a camamberthez boltiról mostam át ahogy itt tanácsolták. Forralt vízbe kapartam penészt,(vékonyan levágtam a sajtról) jól megdolgoztam egy kanállal aztán hozzá öntöttem a tejhez amikor a kultúráztam. Természetesen szűrőn keresztül. Később, sózás-szárítás után egy bolti camambert 3dl forrolt vízben jól megdorzsöltem kézzel és ebben forgattam meg egyenként őket, és így ment az érlelőbe 11-13c.
Kell-e extra? Hát nekem Flora Danica kultúrám van és chymax oltóm ennyi.
Ha kell segítség a recepthez leírhatom mert angol oldalról fordítottam.
Különösen a camambert és a gouda piszkálja a csőrömet.:-) Meg a fűszeres és a trappista is.:-))
Fűszereset már én is készítettem sokfélét, színes borsos, kapros, köményes, de a legjobban keresett a snidlinges, lilahagymás és a borsos fokhagymás volt.
Segítesz majd, ha már lesz tejecském? Te tehén vagy kecsketejből készítetted őket? A gouda és a trappista működik kecskéből is?Kell hozzá valami extra? A camamberthez bótiról szedted a penészt? Bocs, hogy ilyen sokat kérdezek, de teljesen fel lettem villanyozva! Sajtolni akarooooooooook!!!!!!!