Keresés

Részletes keresés

RCH Creative Commons License 2004.07.30 0 0 437

Na, beneztem ide egy kicsit, hogy dicsekedhessek :-))

Tegnap megkaptam a vakupapucsba csusztathato vizmerteket. Mikurkányi kis aprosag, de egesz jonak tunik. Valszeg ennek a segitsegevel meg kezbol is sokkal jobban lehet majd panoramat fotozni. Koldokhoz szoritva, vizmertek alapjan vizszintben tartva, kb. 24 kockabol osszelott panoramat tervezek. Majd meglatjuk mi sul ki belole. Ha minden jol megy, akkor talan holnap le is tudom tesztelni.

 

 

S.P.T. Creative Commons License 2004.07.29 0 0 436

Hát nekem még nem sikerült olyan panorámát csinálni kézből, amivel ne kellett volna pöcsölni pl. a villanyvezetékeknél.

 

Ezért írtam le az állványomat, mert az nem csak panorámázásra használható, így meg is érheti az árát.

 

Egyébként próbálj meg esti panorámát csinálni kézből!

 

Ja, kérdés:

Ha lenne olyan szerszám tükörhöz ami nem gömb, hanem jobban hasonlít a gyári formára, az kellene-e inkább, vagy maradjunk a félgömbnél?

 

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.27 0 0 435
Jóvanna. Kontrolkocka. :-)
Előzmény: optikus (434)
optikus Creative Commons License 2004.07.27 0 0 434

>Panorama Factorytól. Véletlenül se találja el az illesztéseket, egy villanyvezeték teljesen meghülyíti. 10 kontrolponttal

PF és kontrollpont?

Előzmény: Törölt nick (431)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.27 0 0 433
Azért bosszant a dolog, mert a PF sok más szempontból jobb (képminőség, expozíció korrekció, stb.). Nem értem, hogy az illesztő algoritmusuk miért annyival gyengébb, pedig a PhotoStitch eleve redukált felbontású képeken illeszt. A PotoStitch-ben az a legbosszantóbb, hogy az eget csíkosan hagyja az illesztési pontoknál, valami baj van a blendinggel. A PF-ben próbáltam már mindent, hogy a villanyvezetéket gatyába rázzam, de nem megy. Már pici kockákkal végig lefedtem az egészet, kézzel beállítottam, és így is szellemképes. Na mindegy, PhotoStitch-cel összeraktam.
Előzmény: P.Peter (432)
P.Peter Creative Commons License 2004.07.27 0 0 432

Hibátlan program nincs :-)

A PF-et régebben probálgattam, de tapasztalataim szerint egyik program sem szereti, ha tul sok pontpárt adsz meg. Attol inkább meghülyülnek, sem mint hasznalna. Probalkozz 3, max. 5 párral ugy, hogy lehetöleg a teljes fedési területet lefedjék. A PhotoStitch nem rossz progi, de csak alapesetben és csak jol lött képeknél müködik, egy kicsit is nehezebb feladat már könnyen megfekszi a gyomrát (Persze ez lehet, hogy csak azokra a verziokra igaz, amiket probaltam, és én már jo ideje ´leragadtam´ a PTgui+PT párositasnal).

Előzmény: Törölt nick (431)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.27 0 0 431
Most rakom össze a nyaraláson készült panorámákat és nem vagyok odáig a Panorama Factorytól. Véletlenül se találja el az illesztéseket, egy villanyvezeték teljesen meghülyíti. 10 kontrolponttal még nem tudja összerakni a képet. Ezzel szemben a géphez adott PhotoStitch full auto módban összeállítja, tizedannyi idő alatt.
bjphoto Creative Commons License 2004.07.21 0 0 430

Ne dőlj be a hangzatos reklámoknak.

Nagy memóriakártyát vegyél, hogy a maximális minőségben fotózhass. Ilyen panorama ficsőrök nem igazán használhatóak.

Előzmény: kbadam_index (428)
P.Peter Creative Commons License 2004.07.21 0 0 429
Az Oly belső panoráma-készítő progija megy csak a 'panorámás' kártyával (ami igazából csak arra jó, hogy tőlük vegyék a kártyát). 'Rendes' panorámázáshoz PC-s program kell, azoknak pedig tök mindegy, milyen kártyára fotóztál.
Előzmény: kbadam_index (428)
kbadam_index Creative Commons License 2004.07.21 0 0 428
Üdv! Lesz egy Olympus C-5060WZ-m. Ezzel panorámafotókat is szeretnék készíteni. Kérdésem, milyen memóriakártyát vegyek? (Úgy hallottam, hogy csak az Olympus xd-carddal tudok panorámaképeket csinálni, igaz ez?) Köszi Kbadam
bjphoto Creative Commons License 2004.07.16 0 0 427

 

 

Azzal egészíteném ki, hogy ha ezzel a paraméterel hivod meg,

<param name="controller" value="false">

akkor a mozi nem jelenik meg, helyette egy fehér kép, de csak addig, amig meg nem mozdítod az egérrel, aztán jó...

 

Mac-re vannak nagyon jó programok QTVR ügyben. ugye nem véletlenül.  (Az egész Quick Time = Mac) Vindózra kevés dolgot találtam. Arrol nem is álmodok, hogy a Quick Time Authoring Studiot kiadják Vindózra. Ez megoldaná  a te problémáidat is, az egyéni vezérlőgombok témájában.

 

 

 

 

bjphoto Creative Commons License 2004.07.16 0 0 426

Sziasztok.

 

>>A panorámád mérete nagyon nagy.

Igen, azt vettem észre, hogy ha nagy képméretet, és veszteségesebb tömörítést alkalmazok jobb lesz a kép minősége, mint a kis képméret kis tömörítésé.

Persze csiszolni kell még a technikát, de egyenlőre örülök, hogy össze tudom rakni a képeket.

A panorámát a kész képből panavue Image assemblerrel csinálom, ott már a mentésnél megadhato a PAN értéke, de én is gyakran "offszetelek" photoshoppal.

>>Van olyan lehetőség is, hogy eltüntesd a vezérlősávot a kép alól.


Ez egyszerűen megoldható paraméterezéssel:
<param name="controller" value="true"> ill "false" , de nekem tetszik a vezérlősáv.. :-((

RCH: cubic panorámát egyszerűen konvertál a PanoCube. ingyenes. 2:1 arányú képet konvertál...

Nem tudjátok, hogy a budapest360 team mulyen felszereléssel késziti a képeit. Igényes munkák..

üdv.

BJ

Előzmény: S.P.T. (410)
P.Peter Creative Commons License 2004.07.15 0 0 425
Hát, kinek a pap, kinek a papné...
Az én gépemen is van panoráma-mód, de csak nagyon ritkán használom. A képet az LCD-t kell bámulni és kisebb is mint rendes módokban, vagyis sokkal nehezebb rendesen tartani a gépet, és nem is látom jobban, hogy szintben tartom-e. Ráadásul az sem mellékes, hogy panoráma-módban csak JPG-t tudok lőni RAW helyett, és nagyon eltérő megvilágítás esetén dobhatom ki az egészet, mert az első képre rögzít minden beállítást. Én sok esetben csak a fehéregyensúlyt rögzítem (esetleg RAW esetében azt sem, csak a konvertálásnál figyelek az azonos színekre), az expozíciót nem, csak ebben az esetben a szokásosnál jóval nagyobb átfedéssel dolgozom.
Gondoltam ideje lenne nekem is feltennem néhány képet ha már ennyit írkálok, de szomorúan kellett konstatálnom, hogy a tar-ról az összes (!) képem elvándorolt a semmibe... Nem tudom, mikor történt, hetek óta nem néztem, ettől függetlenül durva. Szerencsére máshol megvan még egy körpanorámám és két mátrixom, a többit majd meglátom, felteszem-e újra valahová.
Előzmény: scratch (424)
scratch Creative Commons License 2004.07.15 0 0 424
Én is csinálok kézből teljesen jó panorámákat, a titok az összeillesztés mód használata, így tökéletesen betudod lőni, hogy mindig úgyan olyan magasságba legyen a gép. Bár ehhez tudnia kell ilyet a fényképezőnek.
RCH Creative Commons License 2004.07.14 0 0 423

Ma kiderult, hogy milyen alulinformalt vagyok. Eddig ugy tudtam, hogy a QT nem tamogatja a gömb panoramat, erre ma osszefutottam eggyel. Raadasul a vezerlogombok is egyedi megoldasuak voltak; az is QuickTime formatumban volt elkeszitve. Nagyon erdekelne, hogy melyik progi tud gömb QTVR-t exportalni es hogy hogyan kell ilyen egyedi feluletet krealni. Remelem van koztetek megfejtô! :-)

 

P.Peter Creative Commons License 2004.07.14 0 0 422

Egy 360 fokos panoráma 15 körüli képből áll. Ha mindegyiknél csúszol egy kicsit, a végén egy 20 pixel magas panorámád lesz. :-)

 

Ha valóban ennyire elmozdítod a gépet, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz :-)
Én már készítettem három soros körpanorámát is kézből, meg lehet oldani.
Ha nincs közeli tárgy (nodális pont ugye...) akkor a legegyszerűbb, ha az a gépet rendesen az orrodhoz nyomod és az optikai keresővel komponálsz (Kompakt digi géppel is!). Egyenes testtartással exponálsz, és szépen körbeforogsz. Több sorhoz lehet több körbefordulással, vagy 'bólintgatással' is dolgozni, de a (közel) vízszintes képsort akkor is érdemes lehet elkészíteni, ha egyébként két (nem vízszintes) sor elég lenne, mert egyrészt így biztos jó lesz a fedés, másrészt könnyebb lesz feldolgozni.
Ha a nodális pont érdekesebb, de nincs segédeszköz (akár függőón, zsinórállvány), akkor a jobbik (ami lehet a bal is :-) lábad lábfejét told annyira előre, hogy a lábfejed közepe nagyjából a nodális pont alatt legyen, és ezen a lábfejeden tvisztelj körbe sima körbeforgás helyett.

Előzmény: Törölt nick (420)
sslazio Creative Commons License 2004.07.14 0 0 421

360-as panorámát nem csinálok,olyan qtvr formátumban,hanem csak sima jpeg-ben

Megpróbálom "nagyjából" vizszintesen tartani,vagy pedig akadnak segédeszközök,ilyen volt például egy egyszerü tábla,aminek a csöve körül lehetett nagyjából vizszintesen körbe forgatni:)

Előzmény: Törölt nick (420)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.14 0 0 420
Hát ez az. Egy 360 fokos panoráma 15 körüli képből áll. Ha mindegyiknél csúszol egy kicsit, a végén egy 20 pixel magas panorámád lesz. :-)
Előzmény: msmks (419)
msmks Creative Commons License 2004.07.14 0 0 419
nem muszáj ahhoz feltétlenül vízszintesen tatani csak többé-kevésbé, és az aljából-tetejéből csíkokat vág majd le a PF.
Előzmény: Törölt nick (418)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.14 0 0 418
A benti képnél mindig megkérdezik, hogy ugyanaz a macska van-e kétszer (nem). :-)

Állvány nélkül hogy csinálsz 360-as képeket? Hogyan tartod mindig vízszintesen a gépet?
Előzmény: sslazio (417)
sslazio Creative Commons License 2004.07.13 0 0 417

Hello!

 

Szerintem semmi gond a képeiddel laikus szemmel nézve.

Tetszik,ahogy a szabadtérin a macska is be van épitve,nem könnyü egy ilyen fürge állatot "beszervezni":-)

Jomagam is hasonlo cipöben járok,még állványom sincs.

Én megmaradok a kézi módszernél,saját céljaimra megfelel ez a forma is.

Balázs

http://users.atw.hu/autoklinikafc/kepek/panorama/panoramaindex.htm

Előzmény: Törölt nick (416)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.13 0 0 416
Biztos jó dolog az ilyesmi, de azért ha valaki csak szórakozásból készít panorámákat, olcsóbban is megy. Két 360-as panorámát csináltam eddig, mindkettőt egy 5000 forintos Stratos 100 állványtól. A nodális pontról itt hallottam először és még vízmértékem sem volt. Biztos nem tökéletesek a panorámáim, de nekem megfelel.

Mindkettő állított géppel készült, mert keveseltem a magasságot. Örülnék, ha megkritizálnátok: itt

Csináltam vagy 30 3-6 képes panorámát is, többnyire kézből.
Előzmény: S.P.T. (415)
S.P.T. Creative Commons License 2004.07.13 0 0 415

Ilyen a szenilitás:

Nem tudom leírtam-e már múltkor, de asszem nem... Szóval:

 

Aki szeret gyorsan, jól, de aránylag olcsón panorámázni:

Vettem egy állványt: Manfrotto 055 PRO B, meg hozzá egy fejet: 056.

 

Végül is a fej a legegyszerűbb a kategóriában. Ez a kettő 28.000 (meg az adó) volt.

 

Hozzá egy panorámafej 85.000 körül lenne, viszont ezt a 056-os fejet be lehet úgy hajtogatni, hogy a gép portréban áll, a nodális pont meg szinte tökéletesen a tengely fölött. Mondjuk csak a saját Dimage 7i-mmel próbáltam, de a papucson van egy T alakú horony, ami elég sok lehetőséget ad + 24 részes skála van a fejen, ami nekem a 28-as fókusztávolsággal pont jó.

 

Csináltam egy beltéri panorámát, amibe direkt tettem a géphez közel is tárgyakat, és annyira jó lett, hogy a PFactory varázslója hibátlanul összerakta.

 

A régi állványhoz képest álom ez az új.

 

Egyébként féltem a fejtől, mert kicsik a gombjai, de egy digit géphez több mint tökéletes a stabilitása.

RCH Creative Commons License 2004.07.13 0 0 414

A PAN piszkalasa jo otlet. Megfigyeltem, hogy a QT-ben az lesz a "kezdopont", ahol a Panorama Factory a kep szeleinel osszehegesztette a kepet. Photoshopban addig offseteltem a kepet, mig az lett felbevagva, amit kezdokepnek szerettem volna.

De a PAN joval egyszerubb megoldas :-)

Előzmény: S.P.T. (413)
S.P.T. Creative Commons License 2004.07.12 0 0 413

A FOV max értéke asszem 64. Így, ha nagzobbra veszed automatice a max értéken vagy.

Érdemes még a PAN értékkel babrálni. Azzal állítod be, hogy vízszintesen hol kezdődjön a panoráma. Ez akkor nagyon hasznos, ha van a képnek egy fő témája.

 

 

Előzmény: RCH (412)
RCH Creative Commons License 2004.07.12 0 0 412

Aha!

Vegre bejott az oldalad :-) Latom, hogy a FOV beallitassal lehet babralni. Nemtom, hogy mennyire fontos a preciz beallitas, de az ossszes panoramamat 100-ra allitottam es igy mar tuti a dolog.

 

www.rch.hu

Előzmény: RCH (411)
RCH Creative Commons License 2004.07.11 0 0 411
>a qtvr tulajdonságain még finomítani. pl: engem idegesít, hogy föl és le is lehet nézni egy keveset.
----------------
 
Ez engem is zavar es sajnos az en panoramaim is ilyenek. Nem tudtam rajonni, hol lehet beallitani a teljes meretet. Legyszi, kosd az orrunkra, hogy is kell ezt csinalni!
Előzmény: S.P.T. (410)
S.P.T. Creative Commons License 2004.07.11 0 0 410

Mégegy tükör rendel..

 

Jövőhéten kiderül, hogy mikorra lesznek meg (kb. két hét).

 

bjphoto:

a panorámád alapvetően jó, de sok mindent lehet a qtvr tulajdonságain még finomítani.

pl: engem idegesít, hogy föl és le is lehet nézni egy keveset. Én mindíg úgy állítom be a plugint, hogy az ablak mérete megegyezzen a képpel, így függőlegesen mindent látsz, és csak vízszintesen nézelődsz.

 

A panorámád mérete nagyon nagy. Ez valószínűleg azért van, mert megcsináltad a panorámát maximális méretben, aztán egy az egyben elmentetted qtvr-be.

Ez így fölösleges, ha csak nem akarod, hogy rá lehessen közelíteni részletekre. De alapvetően egy qtvrnek nem ez a célja, interneten pedig fontos a minél kisebb méret. Úgy kicsinyítsd le a panorámát, hogy max 50-100 pixellel legyen csak nagyobb a qtvr méreténél.

Van olyan lehetőség is, hogy eltüntesd a vezérlősávot a kép alól. Ez is emel az esztétikáján, bár nekem hibásan működik, ezért nem alkalmazom.

 

Ha kíváncsi vagy ezekre a megoldásokra, nézz be hozzám:

 

www.tar.hu/spt

 

vagy kérdezz,

vagy nézz be a panorama factory fórumára.

Előzmény: lotht (408)
RCH Creative Commons License 2004.07.08 0 0 409

Off

Megtelt a levelesladad; visszapattannak a probalkozasaim.

rch@freemail.hu

On

Előzmény: bjphoto (406)
lotht Creative Commons License 2004.07.08 0 0 408

Szia,

egy ilyen tükör azt hiszem, engem is érdekelne. Lehet?

Előzmény: S.P.T. (398)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!