Az, hogy egy bor fajélesztővel készült, nem jelenti törvényszerűen azt, hogy 2-3 év alatt szétesik, ugyanúgy eltarthatóak akár 10 évig. Úgy törsz pálcát olyan felett, hogy nem ismered?
A lekezelő arroganciát pedig le fogom szólni a jövőben is, nem érdekel hogy ki az elkövető, amolyan aggyonisten/fogaggyisten alapon, ha keményen, hát keményen, legalább elmegy az illető kedve a további gőgösködéstől.
Sziasztok! Lassan itt a szőlő telepítés ideje (az őszi)
Kedvet kapva a roze bor készítésén, mégis szeretnék kék bor szőlőt telepíteni.
Viszont nézegettem, és 20as cukorfok feletti kék szőlőt nem találtam... Milyen fajtát javasolnátok, amelyből lehet édes roze-t csinálni? Boltok polcain láttam már édes merlot rozet. Azt akkor cukrozzák?
-10, ezzel kezdtük a napot,a fagy felelős jól végezte dolgát jó szüretet csinált nálunk. minket is megkérdezhette volna.ez van,de mifelénk ügyes emberek laknak ami fontos volt az mind biztos be van takarítva. NÓGRÁD megye szécsényi járás.
Én évek óta ezt nézem és messze a legmegbízhatóbb előrejelzésnek tartom. 2-3 napon belül golyóálló, de egy hétre is korrekt szokott lenni.
Amúgy nálunk ma hajnalban +2 fok volt. Fagy talán a faluban volt, de ott nem mértük. Reggel hatkor Szigligetről indultam bringával és ott fagyos volt a talaj, csak a Nyírád előtti szántók környékén volt melegebb. A Somlón nyoma nem volt a fagynak. nagy szerencsénkre mi a dél-keleti oldalon vagyunk és a felkelő nap felmentő seregei minket érnek.
Reggel próbaszürettel indítottunk. A Juhfark 20.6 fokos a furmint pedig 19.6. Jövő héten kezdjük a szüretet :)
Na, köllött neked itten előadni az örökdepressziós magyar szőlősgazdát :)
A Juhfark amúgy ilyen, ha nem jó akkor üres (szép szóval neutrális) de egy két nap elég neki ahhoz, hogy összeszedje magát. A baj ezzel az, hogy ha most jönne mondjuk (nem fog) 3 nap 25 fok, akkor a juhfark az képes naponta egy mustfokot ugrani... a végén meg nézel mint a kiszántott egér.
A mostani érzésem szerint a jövő hét végén kezdődik a szüret. Holnap még megmérek mindent, mert lassan kiheveri a szőlő az esőt. Csak a fagyokat ússzuk meg :)
Hát ilyet még nem pipáltam! A múlt héten atom rossz idő volt, ennek ellenére az akkor keseredésnek induló, iszonyat hegyes savú juhfark (a vett) teljesen kiiagazodott, zamatos, nagyjából harmóniában lévő szőlővé alakult. A cukor nem sokat nőtt (de valamennyit igen) az első csepp must a refraktomter szerint 15-17 között szór, de a héj mellett azóta képződött egy vastag, édes réteg. A rizling sem zsiványecet már, hanem szőlőre emlékeztet, és ami ultrafurcsa, hogy a sárfehérnek idén nincsenek olyan hegyes, kiköszönő savai, mint tavaly.
Amilyen rossz kedvem volt egy hete, annyira bizakodóvá lettem most, ha a fagy nem nyírja ki a szőlőt holnap, fennhagyom egész jövő héten.
Az azért combos. De felétek azért szokott hideg lenni. Nálunk a Somlón most úgy 4 fok van. Hajnalra igérnek +1-et is. Én azért bízok abban, hogy a hideg a laposban megszorul és nélunk a hegyen 2-3 fokkal melegebb lesz. No meg, a bazalt csak szívta ma a napot :)
SZiasztok ,ma reggel nálam -8fok volt.amit leszehetett azt meg is tette,hullik a falevél mintha szórnák. NÓGRÁD megye szécsényi járás, sebaj a szőlő héjon kádakban. szerintem a holnap reggel még keményebb lesz.
Nekem a szőlőn kívül még 2 kert (veteményes) kacsa, és nyúl is van. Suli mellett még tudtam csinálni, de remélem lesz munka, amellett pedig már nehezebb mindent jól csinálni. Na de ezek csak OFF. A must megindult szépen forrni, a sűrű mustal mindig túl öntöm a ballont, hogy kijöjjön a trutyi. Ezt egy borász ismerősöm ajánlotta. Egyet kotyogóval láttam el, de az a ballon nincs tele, na meg csak 12 fok van a pincébe, így nagyon lassú erjedés van.
@dezso: Zoli egyik korábbi hozzászólásában belinkelt egy fotót, ahol konkrétan locsolókannával öntözik a konténerbe szüretelt szőlőt. Közben én rákérdeztem a kép tulajdonosánál a képhez bökött hozzászólásban, de nem hiszem, hogy észleli a feltöltő. (@Flanell) A Cirfandli termés egészen a múlt hét péntekig jól nézett ki aztán kaptuk a brutális esőt. Tegnap néztem megint, azóta 6 nap borúval 3 nap esővel telt és hát nem tett jót neki, a vastagabb termőterületű részen bizony kezdenek prémet húzni a fürtök. (magyarul a botritisz szőrös formája megjelent de ne drámai egyelőre) Fokoltam múlt héten 18-23 közötti szemeket; le kellett volna szedni, de nem jött össze. Most várjuk a szép száraz időt, amire van remény. Holnap reggel azért kemény hideg lesz...
Én is egyedül művelem a szőlőt és a gyümölcsöst, a feleségem csak a veteményessel hajlandó foglalkozni. Idén is adtam el borszőlőt, csemegeszőlőt, őszibarackot. Mondjuk én nem fizikai munkát végzek, ezért jól esik kertészkedni. Nem az van, hogy hétvégén kimegyek egy kicsit a szőlőskertbe. Ha időm engedi kint vagyok, de azért nem szakítom meg magam. Ebben a topikban szerintem sokan vagyunk így.
Nem, üveg ballonok vannak, abban érlelem a mustot. Mint korábban írtam első éves full kezdő és kizárólag hobbi szintű borász palánta vagyok. Később is csak hobbiból saját célra akarok bort csinálni, max 100 literig. (Bár szeretnék szőlő termesztéssel foglalkozni eladásra, de 1 emberként erre esélyem sincs...)
Hát nagy örömömre kaptam egy fa hordót. Ha tudnám, hogy a roze évekig eláll, akkor fahordóban érlelném pár évig, törés mentesen. Erről mi a véleményed?
"De a virágosodást nem tudom miben befolyásolja a felcukrozás."
Hát úgy, hogy ha cukrot adsz hozzá, mondjuk 100l 19-es musthoz 1-1.3 kg-ot, akkor erősebb alkoholfokú borod lesz. /kb. 1 fokkal/ Egy bornak pedig minél magasabb az alkoholfoka, annál kevésebb az esély, hogy virágosodni kezd. Természetesen ez csak akkor érdekes, ha "darabban" marad egy időre a borod. Tehát mondjuk van két darab 120l-es hordód tele borral és az egyikben nincs cukor hozzáadva a 19-es musthoz, a másikhoz pedig tettél 1.4-1.8 kg-ot. Miután a borod elkészült, mindegyikből kiveszel fogyasztásra 20 litert és a két hordó bor "darabban" marad. Tegyük fel, hogy ez után egy ideig nincs szükséged borra. A két hordó közül az első jóval előbb fog virágosodni, mert alacsonyabb az alkoholfoka. A másiknak sem válik előnyére, de tovább bírja. Mindezt természetesen elkerülheted, ha rögtön kisebb edényekbe fejted a borod és nem engeded, hogy levegő érje, nem hagyod "darabban". Ez a magasabb alkoholtartalmú borra is érvényes. Igazi borászok nyilván mosolyognak ezen, dehát teljesen más dolog 1-2 hl-t saját használatra készíteni, vagy a Balatonfelvidék legjobb vörösborát előállítani.
Tudom, hogy Kadarkád van - említetted korábbban - azért írtam; a Kadarka nem túl erős színben de nem is kell belőle tinta bort készíteni. Talán ez a hideg még nem okoz gondot,de tényleg nem merem biztosra állítani.
Zoli látom ezek a "locsolók" Somlaiak, kérdezd meg egyszer mit locsolnak; szenteltvizet? :)
Nekem is furcsa, mert olyan vasalás előtti permetezőt azt szokás használni...de ez olyan mintadirekt vizeznék a szőlőt. Bennem az is felmerült, hogy talán pektinbontó enzimet locsolnak, de annak a szemezés után lenne értelme.
Én sem értek a kékszőlőhöz, de a bogyóhéjban levő színanyag állítólag nem jól viseli a fagyot és -gondolom szőlőfajtától és érettségtől, fagy erősségtől meg sok mástól függően- leépül, csökkenhet a mennyisége.
Kérdés mit szeretnél, rozét v. vörösbort, a Kadarkádnál lehet ez gond, de cserébe ha megússza fagyot akkor ott van a köv. 10-14 nap jobbidő ígérete. (Ne ez alapján dönts, lehet a sok felhő megment minket, bár holnaptól száraz levegőt, alacsony harmatpontot és szikrázó napos időt ígérnek. :))
Zoli, az a szőlőlocsolós feldolgozás előtti kép honnan metszve? Fura az "cefre"kénezésnek, azt permetezni szokták, nem locsolni... :O