Keresés

Részletes keresés

optikus Creative Commons License 2004.08.07 0 0 451

En PSP8-at (PaintShopPro8) javasoltam nem PS-t.

 

S.P.T. Creative Commons License 2004.08.07 0 0 450

Nekem PS7-em van, és úgy emléxem, az is tudja a packbitet.

No azért annyira nem robosztus, meghát valami képmacera úgyis fennt kell, hogy legyen, akkor meg már legyen valami jó (pl ez).

 

Így vaktában azt tudom mondani a tükör felerősítésére, hogy egy vékony lemez befér még a libella meg a vakupapucs közé, ami felhajlik, és egy az egyben rá van ragasztva a tükör. (vékony rézlemezem is van, ha ez gond)

RCH Creative Commons License 2004.08.05 0 0 449
Koszi, de alkalmi panoramazgatas miatt nem szivesen tennek fel egy ilyen robosztus alkalmazast. Igy is tele van minden vacakkal a PC-m :-) De ha minden kotrel szakad, lehet, hogy rabeszelem magam.
Előzmény: optikus (448)
optikus Creative Commons License 2004.08.05 0 0 448

Probald meg a PSP8-at. Az tudja a packbits-et es megnyitja a psd-t, meg layereket is kezel. Hogy mennyire kompatibilasan azt nem tom.

 

Előzmény: RCH (447)
RCH Creative Commons License 2004.08.04 0 0 447

Na, teszteltem az PTGui + Photoshop + Enblend ganyolast.

A jo hir az, hogy kisse maceras, de valoszinuleg tenyleg muxik. A rossz hir az, hogy csak "valoszinuleg", mert kiprobalni nem tudtam.

 

Az egesz igy nez ki:

Megcsinalom a panoramat es PSD-t mentek belole. Kijavitom a szutykokat, nagyjabol megvagom, majd a Photoshop scriptjevel minden layert elmentek kulon file-ba. Illetve csak mentenek, mert nalam valamilyen hibara hivatkozva beint. Mindegy. Egy sajat action segitsegevel kiexportalgatom a layereket fekete hatterrel + alpha csatornaval.

Ez igy mukodne - de megsem: az Enblend csak packbit tomoritesu tif-et tud lekezelni, de ilyet a PC-s Photoshop nem tud menteni. Hirtelen csak IrfanView volt keznel; az ugyan elmenti packbit-tel, viszont ilyenkor a maszk elveszik. Igy ez megintcsak nem jo az Enblendnek.

Ha ezt meg tudnam oldani, akkor valszeg mukodhetne. Emiatt viszont nem fogok Mac-et venni ;-) De nem adom fel, mert sok tavalyi spontan keszult panoramam van, amire ez a fajta szinkorrekcio raferne.

RCH Creative Commons License 2004.08.04 0 0 446

Na, asszem megvan a megfejtes a layeres PSD + Enblend hasznalatahoz.

1. A szokasos modon el kell kesziteni a PSD formatumu panorama kepet.

2. Photoshopban ki kell javitani az esetleges illesztesi és szellemesedesi hibakat.

3. Minden layert fekete hatteru tif-kent el kell elmenteni ugy, hogy alfacsatornakent tartalmazza a layer maszkot

4. Az elmentett tifekre ra kell ugrasztani az enblendet: enblend.exe - o finalpic.tif source1.tif source2.tif source3.tif ... paranccsal.

 

Ha minden igaz, akkor ez igy mukodni fog. Majd este letesztelem.

 

RCH

 

ui: persze egyszerubb eleve egyforma tonusu kepeket kesziteni :-))

RCH Creative Commons License 2004.08.04 0 0 445

En ma hajnali 4-ig bibelodtem a jelzett komboval. Ha az Enbelnd kepes lesz maszkolt PSD mentesere is, akkor az nagy dobas lesz. (A sebteben, kezben keszul panoramaknal nem mindig jon ossze az azonos tonusu kep.)

Az AutoPano-val csak aprobb gondjaim vannak. Eloszor is nem a teljes atfedest kontrollpontozza, ezert neha manualisan kell hozzaadni 2-3 kontrollpontot. A duplakepes kontrollpontozast (na ezt hogy mondhatnam szabatosabban... szoval amikor a 2-4, 3-5 kepeket is osszepontozza) megszuntetem, hogy kevesebbet kelljen szamolnia a programnak es igy talan anomaliakra sem kell szamitani.

A fenti kompromisszumokkal egyutt lehet elni es osszessegeben szebb, gyorsabb kepeket lehet generalni.

 

De azert remelem lesz ez meg jobb is.

Előzmény: P.Peter (444)
P.Peter Creative Commons License 2004.08.03 0 0 444

Pont a napokban probálgattam az AutoPanot (az Enblendet már korábban, az a 3.6 alatt is müködik). Az Enblend nem rossz, de sokkal jobb, ha az alapképek megfelelöek, és akkor nincs rá szükség :-) Az AutoPano érdekesebb.  Több mátrixal is kiprobáltam, amit gond nélkül bepontozott (15-16 kép) ugy, hogy csak függöleges referenciákkal kellett kiegészitenem és at optimalizácio után máris 'kész' volt a kép, de pl. ma egy sima egysoros panorámát is képtelen volt jol összehozni (A hagyományos modon megadott referenciapontokkal tökéletes lett).

Előzmény: RCH (443)
RCH Creative Commons License 2004.08.03 0 0 443

Huh gyerekek! Nagy elmenyem van!

Talaltam 2 plugint a PTGui-hoz. Az egyik az AutoPano, a masik az Enblend. A dolog szepseghibaja, hogy csak az uj, 3.7 beta PTGui-val mennek.

Kiprobaltam es leesett a zallam. Az AutoPano villamgyorsan kontrollpontozza a kepeket: elso ranezesre szinte hibatlanul. Ami furcsa, hogy itt-ott nemcsak a szomszedos kepeket kontrollpontozza ossze (pl. 8-10, 9-11).

Az Enblend a kepek osszemosasaban remekel: a mindenfele ossze-vissza szinu kepekbol ossszetakolt panoramat gyonyoruen kivasalta. Valami alomszep :-)

Itt is van bibi: csak tiff-be tud menteni, igy a szellemkepeket eleg macera utolag eltuntetni.

Aki teheti probalkozzon veluk, mert szerintem megeri!

Ja, a PTGui honlapjan van link mindkettohoz.

 

RCH Creative Commons License 2004.08.03 0 0 442
Koszi az otletet, valszeg elni fogok a lehetoseggel. De hogy hogyan lehet radrotozni... azt nemtom. Mindegy, majd inzertalok kepet a bigyularol, hogy megnezhessetek.
Előzmény: S.P.T. (440)
optikus Creative Commons License 2004.08.03 0 0 441

Erdekes nekem olyan van amiben ket libella vagyon igy egyszerre latni a dontest es elforditast is. En a gepemhez kaptam, de letezik Hama-ban is, szerintem meg lehetne rendelni. Egyebkent meg ehhez is jobb az allvany.

 

S.P.T. Creative Commons License 2004.08.03 0 0 440

Erősíts rá 45 fokos szögben egy kis tükördarabkát, így abban látni fogod a buborékot, bár kicsit nehéz megszokni, hogy merre is mozgasd a gépet tükörből..

 

Nekem van plexi tükröm, könnyű, nem törékeny, formára vágható. Ha érdekel, keress meg, kanyarítok neked egy darabot belőle.

RCH Creative Commons License 2004.08.02 0 0 439

Egy szep, szoke fotomodell futarkodta nekem Nemetorszagbol :-)) Ugy tudom, hogy itthon nem nagyon kapni. Amugy eleg pici joszag; alig nagyobb, mint egy jokora dobokocka. Hetvegen kiprobaltam - felemas sikerrel.

Ha kiakarom hasznalni a vizmertek adta lehetoseget a kezbol fotozaskor, akkor csak ugy muxik a dolog, ha pocakhoz szoritom a kamerat, mert szemhez emelve nem latszik a buborek allasa. Pocaknal viszont a keresot nem latom; igy az is megesett, hogy elore vizszintesen allt a kamera, viszont kisse elfordult a kezemben, amit csak keson vettem eszre. Ha kihajthato display lenne a Sony kameran, akkor nem lett volna gond. Viszont allvannyal teljesen jo - igaz azt meg nem probaltam.

Előzmény: Törölt nick (438)
Törölt nick Creative Commons License 2004.08.02 0 0 438
Én is szeretnék olyat már régóta. Hol szerezted?
Előzmény: RCH (437)
RCH Creative Commons License 2004.07.30 0 0 437

Na, beneztem ide egy kicsit, hogy dicsekedhessek :-))

Tegnap megkaptam a vakupapucsba csusztathato vizmerteket. Mikurkányi kis aprosag, de egesz jonak tunik. Valszeg ennek a segitsegevel meg kezbol is sokkal jobban lehet majd panoramat fotozni. Koldokhoz szoritva, vizmertek alapjan vizszintben tartva, kb. 24 kockabol osszelott panoramat tervezek. Majd meglatjuk mi sul ki belole. Ha minden jol megy, akkor talan holnap le is tudom tesztelni.

 

 

S.P.T. Creative Commons License 2004.07.29 0 0 436

Hát nekem még nem sikerült olyan panorámát csinálni kézből, amivel ne kellett volna pöcsölni pl. a villanyvezetékeknél.

 

Ezért írtam le az állványomat, mert az nem csak panorámázásra használható, így meg is érheti az árát.

 

Egyébként próbálj meg esti panorámát csinálni kézből!

 

Ja, kérdés:

Ha lenne olyan szerszám tükörhöz ami nem gömb, hanem jobban hasonlít a gyári formára, az kellene-e inkább, vagy maradjunk a félgömbnél?

 

Törölt nick Creative Commons License 2004.07.27 0 0 435
Jóvanna. Kontrolkocka. :-)
Előzmény: optikus (434)
optikus Creative Commons License 2004.07.27 0 0 434

>Panorama Factorytól. Véletlenül se találja el az illesztéseket, egy villanyvezeték teljesen meghülyíti. 10 kontrolponttal

PF és kontrollpont?

Előzmény: Törölt nick (431)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.27 0 0 433
Azért bosszant a dolog, mert a PF sok más szempontból jobb (képminőség, expozíció korrekció, stb.). Nem értem, hogy az illesztő algoritmusuk miért annyival gyengébb, pedig a PhotoStitch eleve redukált felbontású képeken illeszt. A PotoStitch-ben az a legbosszantóbb, hogy az eget csíkosan hagyja az illesztési pontoknál, valami baj van a blendinggel. A PF-ben próbáltam már mindent, hogy a villanyvezetéket gatyába rázzam, de nem megy. Már pici kockákkal végig lefedtem az egészet, kézzel beállítottam, és így is szellemképes. Na mindegy, PhotoStitch-cel összeraktam.
Előzmény: P.Peter (432)
P.Peter Creative Commons License 2004.07.27 0 0 432

Hibátlan program nincs :-)

A PF-et régebben probálgattam, de tapasztalataim szerint egyik program sem szereti, ha tul sok pontpárt adsz meg. Attol inkább meghülyülnek, sem mint hasznalna. Probalkozz 3, max. 5 párral ugy, hogy lehetöleg a teljes fedési területet lefedjék. A PhotoStitch nem rossz progi, de csak alapesetben és csak jol lött képeknél müködik, egy kicsit is nehezebb feladat már könnyen megfekszi a gyomrát (Persze ez lehet, hogy csak azokra a verziokra igaz, amiket probaltam, és én már jo ideje ´leragadtam´ a PTgui+PT párositasnal).

Előzmény: Törölt nick (431)
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.27 0 0 431
Most rakom össze a nyaraláson készült panorámákat és nem vagyok odáig a Panorama Factorytól. Véletlenül se találja el az illesztéseket, egy villanyvezeték teljesen meghülyíti. 10 kontrolponttal még nem tudja összerakni a képet. Ezzel szemben a géphez adott PhotoStitch full auto módban összeállítja, tizedannyi idő alatt.
bjphoto Creative Commons License 2004.07.21 0 0 430

Ne dőlj be a hangzatos reklámoknak.

Nagy memóriakártyát vegyél, hogy a maximális minőségben fotózhass. Ilyen panorama ficsőrök nem igazán használhatóak.

Előzmény: kbadam_index (428)
P.Peter Creative Commons License 2004.07.21 0 0 429
Az Oly belső panoráma-készítő progija megy csak a 'panorámás' kártyával (ami igazából csak arra jó, hogy tőlük vegyék a kártyát). 'Rendes' panorámázáshoz PC-s program kell, azoknak pedig tök mindegy, milyen kártyára fotóztál.
Előzmény: kbadam_index (428)
kbadam_index Creative Commons License 2004.07.21 0 0 428
Üdv! Lesz egy Olympus C-5060WZ-m. Ezzel panorámafotókat is szeretnék készíteni. Kérdésem, milyen memóriakártyát vegyek? (Úgy hallottam, hogy csak az Olympus xd-carddal tudok panorámaképeket csinálni, igaz ez?) Köszi Kbadam
bjphoto Creative Commons License 2004.07.16 0 0 427

 

 

Azzal egészíteném ki, hogy ha ezzel a paraméterel hivod meg,

<param name="controller" value="false">

akkor a mozi nem jelenik meg, helyette egy fehér kép, de csak addig, amig meg nem mozdítod az egérrel, aztán jó...

 

Mac-re vannak nagyon jó programok QTVR ügyben. ugye nem véletlenül.  (Az egész Quick Time = Mac) Vindózra kevés dolgot találtam. Arrol nem is álmodok, hogy a Quick Time Authoring Studiot kiadják Vindózra. Ez megoldaná  a te problémáidat is, az egyéni vezérlőgombok témájában.

 

 

 

 

bjphoto Creative Commons License 2004.07.16 0 0 426

Sziasztok.

 

>>A panorámád mérete nagyon nagy.

Igen, azt vettem észre, hogy ha nagy képméretet, és veszteségesebb tömörítést alkalmazok jobb lesz a kép minősége, mint a kis képméret kis tömörítésé.

Persze csiszolni kell még a technikát, de egyenlőre örülök, hogy össze tudom rakni a képeket.

A panorámát a kész képből panavue Image assemblerrel csinálom, ott már a mentésnél megadhato a PAN értéke, de én is gyakran "offszetelek" photoshoppal.

>>Van olyan lehetőség is, hogy eltüntesd a vezérlősávot a kép alól.


Ez egyszerűen megoldható paraméterezéssel:
<param name="controller" value="true"> ill "false" , de nekem tetszik a vezérlősáv.. :-((

RCH: cubic panorámát egyszerűen konvertál a PanoCube. ingyenes. 2:1 arányú képet konvertál...

Nem tudjátok, hogy a budapest360 team mulyen felszereléssel késziti a képeit. Igényes munkák..

üdv.

BJ

Előzmény: S.P.T. (410)
P.Peter Creative Commons License 2004.07.15 0 0 425
Hát, kinek a pap, kinek a papné...
Az én gépemen is van panoráma-mód, de csak nagyon ritkán használom. A képet az LCD-t kell bámulni és kisebb is mint rendes módokban, vagyis sokkal nehezebb rendesen tartani a gépet, és nem is látom jobban, hogy szintben tartom-e. Ráadásul az sem mellékes, hogy panoráma-módban csak JPG-t tudok lőni RAW helyett, és nagyon eltérő megvilágítás esetén dobhatom ki az egészet, mert az első képre rögzít minden beállítást. Én sok esetben csak a fehéregyensúlyt rögzítem (esetleg RAW esetében azt sem, csak a konvertálásnál figyelek az azonos színekre), az expozíciót nem, csak ebben az esetben a szokásosnál jóval nagyobb átfedéssel dolgozom.
Gondoltam ideje lenne nekem is feltennem néhány képet ha már ennyit írkálok, de szomorúan kellett konstatálnom, hogy a tar-ról az összes (!) képem elvándorolt a semmibe... Nem tudom, mikor történt, hetek óta nem néztem, ettől függetlenül durva. Szerencsére máshol megvan még egy körpanorámám és két mátrixom, a többit majd meglátom, felteszem-e újra valahová.
Előzmény: scratch (424)
scratch Creative Commons License 2004.07.15 0 0 424
Én is csinálok kézből teljesen jó panorámákat, a titok az összeillesztés mód használata, így tökéletesen betudod lőni, hogy mindig úgyan olyan magasságba legyen a gép. Bár ehhez tudnia kell ilyet a fényképezőnek.
RCH Creative Commons License 2004.07.14 0 0 423

Ma kiderult, hogy milyen alulinformalt vagyok. Eddig ugy tudtam, hogy a QT nem tamogatja a gömb panoramat, erre ma osszefutottam eggyel. Raadasul a vezerlogombok is egyedi megoldasuak voltak; az is QuickTime formatumban volt elkeszitve. Nagyon erdekelne, hogy melyik progi tud gömb QTVR-t exportalni es hogy hogyan kell ilyen egyedi feluletet krealni. Remelem van koztetek megfejtô! :-)

 

P.Peter Creative Commons License 2004.07.14 0 0 422

Egy 360 fokos panoráma 15 körüli képből áll. Ha mindegyiknél csúszol egy kicsit, a végén egy 20 pixel magas panorámád lesz. :-)

 

Ha valóban ennyire elmozdítod a gépet, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz :-)
Én már készítettem három soros körpanorámát is kézből, meg lehet oldani.
Ha nincs közeli tárgy (nodális pont ugye...) akkor a legegyszerűbb, ha az a gépet rendesen az orrodhoz nyomod és az optikai keresővel komponálsz (Kompakt digi géppel is!). Egyenes testtartással exponálsz, és szépen körbeforogsz. Több sorhoz lehet több körbefordulással, vagy 'bólintgatással' is dolgozni, de a (közel) vízszintes képsort akkor is érdemes lehet elkészíteni, ha egyébként két (nem vízszintes) sor elég lenne, mert egyrészt így biztos jó lesz a fedés, másrészt könnyebb lesz feldolgozni.
Ha a nodális pont érdekesebb, de nincs segédeszköz (akár függőón, zsinórállvány), akkor a jobbik (ami lehet a bal is :-) lábad lábfejét told annyira előre, hogy a lábfejed közepe nagyjából a nodális pont alatt legyen, és ezen a lábfejeden tvisztelj körbe sima körbeforgás helyett.

Előzmény: Törölt nick (420)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!