Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2013.10.11 0 0 15202

Pont pár napja olvastam egy borászati könyvben, hogy vannak hideg tűrő fajták... Ha nagyon hideg van a pincédben olyat érdemes szerezni.

Előzmény: fefer (15201)
fefer Creative Commons License 2013.10.11 0 0 15201

Üdv! Segítséget szeretnék kérni abban,hogy a faj élesztőnek  van-e gyakorlati jelentősége? Ilyesmire gondolok, hogy hidegtűrő?

juhosttt Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15200

Nekem tavaly se hullott le egyből, bár akkor nem is tulajdonítottam jelentőséget neki. de idén kihajtott minden szem. Ha ez megfigyelés igaz lenne, akkor itt a környéken totális szőlő elfagyások lennének. De jövőre majd beszámolok hogy milyen fagy károk lettek :)

Előzmény: Falusi1 (15199)
Falusi1 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15199

Valahol régebben azt olvastam, hogy a megfagyott szőlő vesszőjei akkor érettek, ha a fagyot követő 1-2 napon belül a levelek lehullanak. Ha ez így van az én vesszőim nem értek be, mert a levelekből alig hullott le valamennyi.

Arra még emlékszem, hogy ezt nem népi megfigyelésként publikálták, de a forrásra már nem.

Előzmény: juhosttt (15197)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15198

A helyi öregek szerint ugyanezt tudja a félbevágott krumpli. Állítólag úgy 18 mustfokot mér az ilyen népi módszer.

Előzmény: Törölt nick (15194)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15197

Nincs ezzel semmi baj... Nekem is megfagyott, a vesszők szépen beértek, jövőre folytassuk ahol abbamaradt idén :)

Előzmény: Kezsu (15196)
Kezsu Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15196

A múltheti fagy munkája az idei új ültetésekben...

 

gyfa50 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15195

Nagybátyám annak idelyén úgy oktatott, hogy ha a tojásből kilátszik 50 bani (ilyen érmével müködnek mifelénk a bevásárlú szekerek) nagyságú felület akkor abba nem kell cukor vagyis meg van 20 fokos.

Előzmény: juhosttt (15191)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15194

Ugyan még nem ellenőriztem, de emlékszem gyerekkoromban azt mondták az öregek, ha a tojássárgája úszik, meglesz a maliga :) A kadarkát mindig akkor szedték, ha már megcsípte a dér, apámnak már volt fokolója, de soha nem mutatott 20 fok alatti értéket. Valahogy így.

Előzmény: juhosttt (15191)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15193

Jogos, de hát ugye ezért van jelentősége a termőhelynek.

 

A szeptemberi csapdék nélunk is ilyen kaliberben mozgott, de a szélnek és  mostani napos időnek köszönhetően nem volt rothadás.

Előzmény: Zalancelot (15187)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15192

Van 2 tőke szőlő, ami szerintem is aszusodott, vagy töppedt (nem vagyok szakértője). A levélzet alapján rajnai rizlingnek nézem, de ebben nem vagyok 100% a fürtök nagyok, vállasak. A levélzet inkáb kerek, nem ilyan hegyes cikkekből áll. Egyelőre ezt tervezetem telepíteni, de még átrágom a te általad ajánlottakan is! De ha arról a fajtáról tudsz vmi jót vagy rosszat szívesen fogadom!

Előzmény: BZoltan (15186)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15191

Ez hogyan működik? hol olvasod le az értéket? :D

Előzmény: gyfa50 (15190)
gyfa50 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15190

Na, nálunk is meg volt a szüret. Az élmények vegyesek. Az idő az jó volt. Viszont a sorok között lehangoló kép fogadott. Szorgos segitségem is volt sajnos.

Sikerült lezuzni a szőlőt csak a fokolás volt hátra, de sajnos a fokolóm eltörött. így nagybátyám hajdani biófokoloját kellett iglnybe vegyem

Zalancelot Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15189

A kacstól, csak a csersav tartalma lesz magsabb.

Ha egészséges a szőlőd, akár még áztathatod is a héján, igy még kíméletesebb préselésssel is ki tudod belőle a lét nyerni.

Előzmény: csipesz1960 (15188)
csipesz1960 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15188

Sziasztok 

Vagy 30 kilo szölöm lesz.Leakartam szemezni, hogy édesebb 

legyen az ize, de a szomszéd azt mondja,hogy ha szára nélkül

préselem ki akkor bennemarad a héjába a leve. Szerintetek?

Zalancelot Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15187

Nem vagyok afféle mimóza!

:-)))

A botritiszes töppedést az időjárás és a helyi klima nagy mértékben befolyásolja.

A Somló úgy áll egy viszonylag sík terület közepén, hogy minden irányból szépen körbefújja a szél. 

Itt az É-D-i tájolású dombság sokasága másképp viselkedik, ha egy Genovai ciklon beszédül.

A szeptemberi csapadékmennyiség meghaladta a 100 mm-t.

Hiába volt a fürtzóna szinte teljesen kilevelezve, amikor 1 héten át nem volt módja megszáradni a fürtöknek, ez pedig nem annyira a botritiszes töppedésnek, mint inkább a lerothadásnak kedvez.

 

A permetezési habitust én a nagyüzemek oldaláról nemigen tudom megítélni, minthogy errefelé nincsenek.

Előzmény: BZoltan (15183)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15186

Van párezer fajta amit én még nem is láttam :) szóval a teljesség és a pontosság igénye nélkül... nálunk a juhfark és furmint nagyon jól aszúsodnak, az olasz sem rossz, a hárslevelű a lazább fürtjei miatt kevésbé, de még mindig hajlamos. A tramini példál tipikusan olyan amilyenről te írsz... betöpped, de ha megfújja a szél akkor esnek le a szemek.

Előzmény: juhosttt (15184)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15185

Hát nemtom... én pont a vérprofi sokhektáros nagygazdáknál látom azt, hogy patakokban folyik a tőkéken nyakló nélkül a vegyszer. A Somlón több helyen is láttam fungiciddel befújt fürtöket a múlt héten.

Előzmény: Zalancelot (15182)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15184

Bocs hogy csak úgy közbevágok! Mely szőlőfajták hajlamosak inkáb töppedésre, nemes rothadásra? Gondolok arra, hogy megtöpped a szőlő és nem a földön köt ki minden szem :) Köszi!

Előzmény: BZoltan (15183)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15183

Huhh, nehéz téma... és nem lehet róla úgy beszélni, hogy ne sértődjél be de irgalmatlanul. Így lehet, hogy jobb lenne, ha nem írnám le amit leírnék.... pedig leírtam, de kitöröltem :D

 

A lényeg az, hogy a "leszedem, mert különben lerohad, oszt majd cukrozom" pontosan ugyanaz a gondolkodásmód mint az, hogy "lefújom azt a három legyet rovarölővel mert különben lerohad"

 

Cirka fél évszázad távlatából nem tudom, hogy édesapád kadarkája tényleg botritiszes volt. Nem minden botritisz ami szőrös :)  Az idep időjárás elképszetően kedvez a töppedésnek és a botritisznek. 

Előzmény: Zalancelot (15181)
Zalancelot Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15182

Ez inkább a 100- 200 tőkés hobbitermelőkre jellemző. 

Ha meglátnak egy foltos levelet már kapják a hátukra a prmetezőgépet és fújnak, pedig lehet elég lenne csak leszakítani.

Én őket csak csalánkertésznek csúfolom.

 

Előzmény: Törölt nick (15174)
Zalancelot Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15181

Nem annyira a töppedéstől tartottam, mint attól ,hogy egyszerűen lerothad.-

Ezt a dilema ebben az évben már egyszer rosszul sült el a Sziváni szürettel. AZ szeptember 14. én volt, de elötte egy hétig minden nap esett! Ha egy héttel előre vettem volna a szüretet egy jó 100-assal több mustom lett volna és sokkal egészségesebb.És azon a héten tuti, hogy cukrot sem gyűjtött. Persze ehhez hozzá tartozik, hogy kapott junius végén egy közepes lisztharmat fertőzést, amit utólag sikerült permetezéssel megfognom, de evvel a teherrel a hetes eső gyakorlatilag a fertőzött fürtöket kivégezte, ahogy volt el kellett szórni. (Az elmúlt éven sem úsztam meg a lisztharmatot, de a szép száraz őszben probléma mentesen beérett, és semmi gond nem volt vele)

 

Ha már bitritisz, gyerekkori élményem, amikor még a mai ültetvény helyén hagyományos bak művelésű Kadarka volt.

Egy hasonlóan csapadékos ősz esetén úgy össze szokott szőrösödni, hogy egy kiscicához inkább volt hasonlatos, mint szőlőhöz. Apám sűrű káromkodások közt csapdosta a földhöz, mert hogy abból bort csinálni nehezen lehetett volna. Azidő tájékán nyilván nem volt divat még az örökös permetezés, max évi 3X+rézgálic, oszt jónapot.

Pedig akkor tájt még nem volt annyira finnyás a borivó népség!

Előzmény: BZoltan (15173)
janijani Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15180

Én is csak háromszor (2x Ridomil gold MZ + 1x Quadris)

Előzmény: Falusi1 (15179)
Falusi1 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15179

Én csak háromszor, de az idei meleg és száraz nyár sokat segített. Ezt azért valljuk be.

Előzmény: Törölt nick (15174)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15178

Na megnyugodtam! Csak nekem kicsi a mennyiség, az önhő termelés nem okoz gondot. (mint keltetésnél is 100 tojással nincs gond, 300-al már igen a hőtermelés végett)
Lassacskán forrogat, de extra csendesen. Épp egy borászati könyvet lapoztam fel, ahol a 15-18 fokot mondják jónak. Nekem tarjtja magát a 11, nem ingadozik szerencsére.

Előzmény: BZoltan (15177)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15177

Ha forr, akkor nincsen okod az aggodalomra. Én személy szerint jobban szeretem a lassú és csendesebb erjedést. Ilyenkor a murci hőmérséklete sem megy fel annyira és jobbn megmaradnak az aromák. Gondolj bele, hogy a technológiai/nagyipari borászat egyik alapja a must hűtése és az erjedési hőmérséklet csökkentése.

Előzmény: juhosttt (15176)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15176

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=127289531&t=9100475 hsz-ben leírt gondomra senki nem tud bíztatót írni? Hideg hőmérséklet esetén van-e valami káros hatás?

horgos977 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15175

Üdv!

Van valakinek személyes tapasztalata a Karát szőlőről?

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15174

Nincs ebben semmi meglepő. Mindenki ész nélkül permetez, 10-12 alkalommal szezononként(közben nyafog, hogy milyen drága!!), még augusztus közepén is, aztán két hét múlva kezdi a szüretet. Ismerek olyant, aki ha meglát 3 cserebogarat, máris rohan a boltba Bi58-ért, ráadásul olyan szőlője van, amit nem is nagyon kell permetezni(Aletta, Bianka).

Az idén 6* permeteztem, utoljára 07.21-én réz+kén kombival, az "okosok" azt mondták, hogy tönkre fog menni, de én azért megkockáztattam, hátha.... Nem ment tönkre :)

Előzmény: Zalancelot (15170)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.08 0 0 15173

"az egyébként egészséges szőlőt olyan irányban indította el, hogy jobbnak láttam megelőzni a bajt."

 

Mi volt az a baj? Nálunk a botritiszes töppedés évtizedek óta legszebb példája folyik azóta is.

 

Érdekes, hogy a magyar szőlőtermelők 99%-a jobban fél a botritisztől mint a 15-18-as musttól. A botritisztől varó rettegés a kombinátos időszak egyik maradéka, mert a nagyipari módszerekkel készülő vékony fröccsboroknak tényleg nem áll jól a botritiszes koncentráltság és a mennyiségnek sem tesz jót a botritiszes töppedés.
De konkrétan téveszme, hogy 10-15% botritiszes szem bármilyen irányba elvinné a bor ízét...Meg amúgy is, ha a botritiszes bor íze annyira gáz lenne, akkor miért olyan nagy májerség a sokputtonyos aszú?

Előzmény: Zalancelot (15169)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!