Joggal keseregsz. Az a helyzet, hogy az alanyok meg minusz fokokban dideregtek, majd bolondok lettek volna megindulni!
Amit tehetsz, ha lehet oltani, hozzákezdesz és kitámasztott fólia zacskót húzol az oltásra. Ha sütné a Nap, leárnyékolod. Később levágod a zacskó csücskét,... egyre jobban, végül ha minden jól megy leveszed az árnyékolót is. (Sok odafigyelést igényel, de nem túl sok oltásnál, vagy pótolhatatlannál megéri bajlódni vele!)
A mai nap folyamán kibontottam a hűtő aljába szépen becsomagolt és eltett cseresznye ágakat, de annak ellenére, hogy 2-3 fokot mérek a hűtőben folyamatosan, mégis megindultak a rügyek rajta :S
Azt szeretném csak kérdezni, hogy most akkor fel lehet még ezeket majd használni? Lehet sikeres az oltás ezekkel az ágakkal is?
Ha igen milyen oltási módot javasoltok, vagy lehet, hogy inkább szemezni kellene? Az alanyok egy részének megegyezik az átmérője az ágakkal,de vannak olyan alanyok, amik kb dupla olyan vastagok, mint az ágak...
Sajnos az időjárás nagyon nem kedvez az oltások elvégzéséhez, így szerintem még egy jó hetet mindig kell várni, hogy neki lehessen fogni, de addig meg a vesszők tönkre fognak vajon menni?
..nagyon el vagyok keseredve, hogy nem fog sikerülni.
Segítségre lenne szükségem!! Őszibarack fát szeretnék venni normális áron, sajnos kicsúsztam az időből, és ahol venni szoktam ott elfogyott!
Tudna valaki megbízható helyet ajánlani Sopron, Szombathely környékén? Vagy esetleg van valakinek eladó Redhaven fajtájú barackfája? Légyszi segítsetek nem tudom hogy mit csináljak. Előre is köszönöm.
Vesszőket átadtam, nem valami híresek, de örülök hogy ilyet is találtam rajta, a fa is öreg és hajtásnövekedés sem vot tavaly. Azért szerintem használhatóak. Az állapotukat nem tudom, nem nézegettem, kb egy hónapja betettem a hűtőbe, reggel meg kivettem. Remélem sikerül oltani velük. A szembeszomszédod, a Jani, ahol a kis piros autó áll a házelőtt, egy darabig járt velünk dolgozni.
Azt írták itt többen, hogy az őszibarackot inkább szemzik. Nyáron hajtóra, ősszel alvóra. Én már szemeztem ilyenkor tavasszal hajtóra (pincébentárolt vesszőből). Augusztus végén meg alvóra. A tavaszi szemzés eredménye 3-ból 2, az alvóé 4-ből 3.
Igaz az, hogy őszibarack alanyra nem érdemes próbálkozni kora tavasszal ( most inkább tavasz közepén) fás oltással, hanem ehelyett alvószemzéssel kell próbálkozni?
Az elmúlt hideg napokkal kapcsolatos hozzászólásaitok rébresztettek, hogy a kertem leg fagyveszélyesebb részére ültetett kajszifáimnak nem sok sansza lesz, hogy teremjen, ezért át kell oltanom. Ezért szeretnék kérni Kyotó vagy hasonló jónak mondott fajtáró oltóágat, természetesen amennyiben marad valakinek a saját oltása után. A Ceglédi óriásomat akarom lecserélni. Ha sikerülne előre is köszönöm!
Én is inkább boltban veszem a nyírfacukrot mert nincs szívem megfúrni a fát. Viszont a bolti nyírfa cukor nem nyírfából hanem kukoricacsuhéból készül, tehát csak a nevében nyírfa...
Köszi a figyelmeztetést! Tényleg nikkelezett réz az antenna, a falé kémhatását nem tudom milyen. Acélból kellene erős hosszában félbevágott cső, márha ér annyit a dolog.
Lehet jobb ha inkább dolgozom és veszek kész nyírfacukrot.
Igen, nem ipari méretben fogom csinálni, csak 10-15 vesszőt szeretnék ledugni. Előkészítettem már a tiszta PET palackokat, s a homokot és a virágföldet is jól összekevertem.
Véleményed szerint a palack alját ki kell -e böknöm egy szeggel, hogy kifollyon a felesleges víz, vagy nem gond, ha egy kicsit több víz áll benne?
Illetve nem vagyok egyáltalán szakértő - csak laikusan godolkodva - nem inkább hűvös, nedves helyen kellene tartani - én pincére gondoltam amíg be nem áll a jó időt-, amig meg nem gyökeresedik, nehogy idő előtt kihajtson és "kiszáradjon" ettől a vessző?
Szia, először is legyenek elég vastagok az ágak, vágd fel őket kb 40 cms darabokra ugy hogy az alja közvetlen egy nódusz alatt legyen elvagva a teteje pedig egy rügy felett kb 1-1,5 cm-re. Ezután áztasd be őket kb 3-7 napig ugy hogy el lepje őket teljesen a viz, miután ezzel kész vagy nedves fűrészporba rétegezve tartsd melegen a vesszőket, mig megindul a kalluzképződés. De mindezeket nagyüzemben csinálják igy szerintem nem akarsz vele ennyit bibelődni, ugyhogy azt javaslom hogy a beáztatott vesszőket jól előkészitett földbe dugványozd és ezt követően locsold jól meg. Nyáron is néhányszor locsold meg őket, igy erős gyokeres tőkéket kaphatsz.
Azért a dió mellett döntöttem, mert jellegzetesebb íze van, mint a nyírfának, a juharnak, a platánnak.
A töménységét megmértem TDS mérővel, 150 ppm-et mutatott, összehasonlításul...az esővíz 30-40 ppm, csapvíz 250-400 ppm, vodka 60 ppm, ásványvizek 300-800ppm, tehát a felszívódása könnyen megy a szervezetben.
Mindig a déli oldalt kell megfúrni, és ahogy melegíti a nap azonnal el kezd csepegni, arra azonban vigyázni kell, hogy max 10 fokos napközbeni hőmérsékletig csapoljunk, utána hagyni kell regenerálódni a fát, jövőre újra megfúrható lesz.
A falevek általános roborálószerek, tegnapelőtt az Édesanyám itta meg és 25hgmm el csökkentette a vérnyomását.....ez lehet a folyadékbevitel okozta hatás , de jobban hiszek az éltető diólének, hiszen múlt évben már bizonyított, akkor az Édesapámon segített egy kórházi kezelés során.
Mivel friss természetes folyadékról van szó, ezért szerintem az eltarthatósága hűtőben lehetséges pár napig, pasztörizálni nem érdemes.
A csapolást követően egy papírszűrőn engedtem át, így lebegő anyag( fúrási szennyeződés) sem maradt benne.
A kanadaiak is fémcsapokat ütnek a fába, de érdemes megpróbálni fa, vagy műanyag csapokat használni, hisz a fém nem biztos, hogy jót tesz a fának.
Az amerikai oldalakon érdemes szétnézni további információként.
Egyik kedves barátomtól kaptam 10db szőlő vesszőt - most nyeste a lugasát -, mondván hogy próbáljam meg gyökereztetni őket, de sajnos utasítást nem kaptam hozzá..
Érdeklődni szeretnék, hogy szőlő dugványozásnak mi a módja?
Olvasgattam itt-ott, de sajnos semmi extra gyökereztető hormon porom, se semmim nincs..
Csárli Ali-á mondta hogy veled beszéljek alany csemete ügyben ,azt irta hogy tán most mész valahova beszerezni ez igaz mert nekem kelene 100 db sajmeggy !!