Keresés

Részletes keresés

Tojglius Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4734

kezdem elveszteni teljesen a fonalat....  ezt találtam...

 

http://gmbsz.hu/?q=node/16

 

eszerint nálunk b21 van (esetleg b11? bár sztem nincs felül ilyen "beömlő", de láttam már ilyet), ha pont ilyenre cserélem akkor az eszerint nem engedélyköteles semmilyen esetben sem... miért akar mégis mindenki költségbe verni engem és jogszabályokra hivatkozva megtagadni a beszerelés, üzembehelyezést stb?

 

de aztán elolvastam a legújabb szabályt, eszerint mégis kell szakvélemény (bár ez talán nem járhat kötelező béleltetéssel, annyit kell igazolnia, hogy a meglévő készülékhez jó-e a meglévő kémény vagy sem... ):

 

A vonatkozó jogszabály2  szerint:

–        a legfeljebb azonos teljesítményű,

–        azonos működési elvű,

–        és a készülékek osztályozása (7.4. sz. melléklet) szerint azonos alcsoportba tartozó

gázfogyasztó készülékek cseréje során tervdokumentáció készítése nem szükséges, de a légellátási és égéstermék elvezetési feltételek meglétét arra jogosult szakembernek[1] ellenőrizni kell. Nem a gázfogyasztó készülékkel együtt tanúsított égéstermék elvezető berendezéssel rendelkező készülék esetén a meglévő égéstermék elvezető berendezés új gázfogyasztó készülékhez való alkalmasságának igazolásához a kéményseprő-ipari közszolgáltató műszaki felülvizsgálati jegyzőkönyvét az építtetőnek be kell szerezni. A készülék cserét végző szakember a területileg illetékes elosztói/forgalmazói engedélyest a cseréről köteles tájékoztatni.

 

 

 

magyarul: FELADOM ://

Tojglius Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4732

Látod ez az én bajom is... a kéményseprő zsigerből azt mondta, hogy bélelés nélkül nem ad ki megfelelő szakvéleményt (rá se nézett, hogy milyen állapotban van)

pedig azt gondolnám, hogy adhatna ha megfelelő az állapota... (ha tényleg az... tételezzük fel)

de adott egy sormunkakönyvet vagymit amit felülvizsgálatkor otthagy, aszerint rendben van, akkor miért nem elég ez a gázosnak?

 

Azt nem értem viszont, hogy miért nem lehet "azonos" két készülék?

nyilt égésterű, kombicirkó, mindkettő 24kw-os, vagy az újabb kevesebb... és mehetne is a csere....  csak az utolsó bekezdés a kérdéses amiben a mellékletre hivatkozik amit nemtaláltam...

 

taglalja ez a szöveg is amit linkeltem (modulációs meg mittudoménmilyen difik lehetnek), de a mellékletet nem találtam sehol a neten, hogy hogy van ez kifejtve, hogy mi minősül "azonosnak"

 

 

ui: a magyar jogrendszer (adórendszer, bármi) gondja mindig az, hogy túl van szabályozva és ettől betarthatatlan...

Előzmény: Törölt nick (4730)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4731
Sajnos a hibákból tanul az ember és az előírásokon csak akkor változtatnak, ha már több baleset bekövetkezett. A legnagyobb baj, hogy ilyenkor már nem az ésszerűség diktál, hanem általában átesnek a ló túloldalára a túlzott elővigyázatossággal.

Egy jó állapotú sima falazott kéményre rá lehet kötni bélelés nélkül is, ha méretezéssel igazolja egy mérnök, hogy kondenzáció a kéményen belül nem várható.(meg lehet ideiglenes papírt adni 1 éves bélelési határidővel). Egy kis rugalmasság és sok mindent meg lehet oldani.

Mondjuk ahol komoly a bélelők lobbyja, ott csak a bélelés marad.
Előzmény: Tojglius (4727)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4729

Sio: tényleg azt gondolom, hogy ha nem csak az emberek kis töredéke akarna úgy dolgozni mint ahogy Te állsz hozzá akkor - ha szűken a témánál maradunk - talán kevesebben halnának meg co mérgezésben évente... - tágabban véve - nem kéne semmiféle megszorítósdis csomag....

 

na közben találtam egy ilyet ami alapján laikusként azt gondolom mégsem kell béleltetnem a kéményt (ha nyilt égésterűt hagyok), sőt semmiféle engedély nem kell a jogszerű és hivatalos cseréhez... már csak ezt a 4. sz mellékletet kéne megtalálnom, hogy mi ez az altípus dolog... ez alapján vajon miért mondták azokat amiket mondtak "de béleltetni kell, de levegő bevezetés kell, de gázmeó kell meg tervek meg akármik..."

 

ez hülyeség amit olvastam vagy az amit mondtak?

 

http://www.pmkemenysepro.hu/dokumentumok/06_G%E1zk%E9sz%FCl%E9k%20csere%20(seg%E9dlet).doc

 

A 111/2003.(VII. 29.) Korm. rendelet 2. sz. mellékletét képező Gázelosztási Szabályzat 21.§. (1) bekezdés szerint:

ˇ        a legfeljebb azonos teljesítményű,

ˇ        azonos működési elvű,

ˇ        azonos rendeltetésű,

ˇ        és a készülékek osztályozása (4. sz. melléklet) szerint azonos alcsoportba tartozó

gázfogyasztó készülékek nem tervköteles cseréje során  az eredeti létesítéskor hatályban lévő vagy jelen szabályzat előírásait kielégítő légellátási és égéstermék elvezetési feltételek meglétét ellenőrizni kel. E tekintetben a kémény megfelelőségének igazolásaként az időszakos és érvényes kéményvizsgálati bizonylat is elfogadható."

 

siokemeny Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4728
Teljes mértékben megértelek!

Mi, ha időpontot beszélünk meg és esetlegesen nem érünk oda pontosan valami csúszás miatt akkor még fel is hívjuk a tulajt, hogy várjon meg

A kéményseprők meg úgy tudják becsülettel végezni a munkájukat, ha azt úgy is végeztetik velük.

Példa: az előző cégnél ahol kirendeltség-vezető voltam a lényeg a pénz beszedése volt, nem pedig a szolgáltatás minősége (alacsony árak - hatalmas terület egy emberre - kapuban kéményseprés). Nem is lehetett minőségi szolgáltatást adni. Beleszólásom nem volt.
Jelenlegi cégemnél a kéményseprő részleget én vezetem teljes felelősséggel, egyedül. A területünkön eddig járt kéményseprőket nem vettem át (nehéz lett volna átszoktatni őket a "munkavégzésre"), újakat tanítottam, taníttattam be a saját szájízem szerint.

Most ha meghallanám, hogy nem mennek be egy házba, valószínűleg ki lennének rúgva.
Előzmény: Tojglius (4725)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4727

mert ugye ha javittatnám a készüléket akkor nem történne semmi... ha egy tökugyanolyanra cserélném ki még márka szerint is, akkor nem is vennék észre, ha pl csak a belét cserélném ki akkor az csere vagy javítás? miért kell akkor nekem negyedmillát költenem egy bélelésre (de akár sima akár turbós, sehogy se úgyom meg 150ezer alatt) ha egy márkásabb de ugyanolyan készüléket szeretnék feltenni a trágya helyett ami rossz?

 

tudod én ettől vagyok ki... persze ez nem csak kéményes téma, hanem gázműves, garanciális üzembehelyezős gyártós téma is... de a gázmű meg a kéményesek "hozzáállása" a jogszabályok mögé bújva tényleg elképesztő...

Előzmény: Tojglius (4726)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4726

a másikra:

akkor ha én a bekötést nem akarom piszkálni és az építéskor szabályos volt a kéményem az adott készülékhez, akkor most miért kell béleltetni, levegőellátást megoldani valami lehetetlen helyről meg hermetikusan szigetelni a helységet ha csak a készüléket akarom cserélni mert elromlott? tényleg nem értem...

Előzmény: siokemeny (4723)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4725

Szia Sio!

 

Sajnos a rossztapasztalataim nem a Te hozzáállásodat és segítőkészségedet tükrözik eddig kéményseprővonalon... flegma stílus, vérbeszivatás, komolytalan, pontatlan munkavégzés... én eddig sajnos CSAK ezt tapasztaltam...

 

az előző lakásomban sosem járt a kéményseprő, mégse történt semmi feljelentés (ezért mertem javasolni amit írtam), innét gondolom, hogy bár lehet, hogy megtehetnék a bejelentést (talán még a papíron rajta is van, hogy megteszi/megteheti), de nem teszik meg (hisz akkor dolgozni kellett volna nekik)

 

az eset: miután egyszer kivettem egy nap szabit az előírt napra és nem jöttek ki, majd telefonáltam, hogy hállóeztmér, majd a következő időpontban sem jöttek ki és otthon csücsültem, úgy döntöttem többet nem érdekelnek és nem pazarlok rájuk szabit...  ezután kb 10 év alatt egy papírt se kaptam tőlük pedig nem voltak a lakásban... a mostani sztorimat meg már leírtam... csodálod, hogy ilyen véleményem van? (minden magyar "hivatalról"?)

 

de az tény, hogy nem tudom mi a különbség a szerelt meg mittudoménmilyen kémény között így nem tudom melyikkel szivathatnak vérbe és melyikkel nem...

 

tényleg tisztelet minden kivételnek aki becsülettel végzi a munkáját, de sajnos azt érzem, hogy nem véletlen, hogy ott tart az ország ahol...

siokemeny Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4724
Tisztelt tojglius!

Látom te is előbb háborogsz, minthogy tisztában lennél a dolgok menetével.

Ha nem engeded be, akkor szabálysértési eljárást indít ellened a területileg illetékes jegyző, tehát nem ez a legegyszerűbb megoldás.

A szerelt kémény "építése" nem építési engedély köteles, tehát ha megy a kéményseprő, akkor megnézi és felveszi a kataszterbe, és kifizetteti az éves díjat. Ennyi!
Előzmény: Tojglius (4722)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4723
Azt azért figyelembe kell venni, hogy más egy meglévő bekötés, és más egy új engedélyeztetési eljárás. Az újnál mindig a hatályos előírásokat kell szem előtt tartani, amit egy meglévőre, főleg visszamenőlegesen nem lehet érvényesíteni.

És ha kéményhibából (mivel a kéményseprő feladata a kémény ellenőrzése) történik baleset, akkor biztos, hogy a kéményseprőt fogják elővenni, volt már rá példa (még nálam is).
Előzmény: Tojglius (4720)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4722

a legegyszerűbb megoldás, hogy nem engeded be sohatöbbet a lakásba... ha jól tudom ezesetben "nem történik/het semmi"...

 

mert sajna jóeséllyel sajnos nem azt fogják nézni, hogy biztonságos-e amit csináltál és monnyuk utólag engedélyezteted, hanem azt, hogy jól szétszívassanak... önkormányzatnál, gázműveknél, bírságolás, gázóraleszereltetés miegymásfinomság...

 

ne feledd, hogy abszurdisztánban élünk... nem a biztonságod a fontos, hanem a papírjaid...

Előzmény: kissbg123 (4721)
kissbg123 Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4721

Sziasztok,

 

Abban kérnék tanácsot, hogy kb. mire számítsak, ha a télen feltetettem egy kisebb szereltkéményt egy pellet kályhához, és ezt nem jelentettem be plusz 40000 ft-ért a kéményseprőknek.

 

Most lesz az esedékes éves kéményseprés, amikor is a másik gázkéményemet szokták ellenőrizni.

 

MIt kaphatok? Bírságot, feljelentést?

 

 

Előre is köszönöm ha valaki tud válaszolni,

Tojglius Creative Commons License 2009.05.26 0 0 4720

számomra laikuként az a logikus, hogy beszereléskor-építéskor mindkettő legyen jelen és nyilatkozzon, hogy minden szép és jó (ez kb így is van), de mivel valóban a kéményseprő megy ki évente törvényi kötelezettségként, ezért az már az ő felelőssége kell, hogy legyen, hogy azóta is minden rendben van-e (légellátás, kémény állapota...)... különben mi értelme annak, hogy kijöjjön?

 

az én esetemben pl a kéményseprő ugye minden évben kijött és leokézott mindent úgy, hogy fullszabálytalan/veszélyes volt a bekötés, de amig én nem hívtam ki addig nem is zavarta... onnantól viszont hirtelen életveszélyes lett... vajon kinek a felelőssége lett volna ha én megdöglök mielőtt kihívom? hisz ő minden évben látta és rendben találta ugyanazt a bekötést...  ez esetben tényleg kabaré, hogy ezért egy gázost elő lehet venni, de azt aki látta azt nem...

 

persze vannak különbségek ember és ember között... hisz idén is kijött, kivett egy cetlit a kéményből, meggyújtott egy papírt, megnézte húz-e a kémény és kész... visszaáramlásmérés nuku, kéményállapot nézés nuku, tetőkivezetés megnézés nuku... 1,5percet szántak rá... kicsit az az érzésem volt, hogy felőlük akár meg is dögölhetek... de amikor arra kérdeztem, hogy cserénél mi a menet, mert javithatatlan a készülék, akkor hirtelen jött az, hogy ja olyankor szakvélemény, kötelező bélelés, mert ez így nem jó....

Előzmény: Törölt nick (4719)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4718

Deco: ha visszanézel, leírtam, hogy mire adtak milyen ajánlatot...

árakra/kivitelezésre én ezeket találtam pl:

http://kolozskemeny.freeweb.hu/term.htm

diametrus.hu (ők most csütörtökön jönnek ki felmérni és ajánlatot adni)

http://www.brilon.hu/index_arlista.php

 

 

sio: keresnék én ha lenne a neten... de inkább csak nagyobb cégeket találok (pl ez a diametrus)... laikus lévén kapcsolatok nélkül jobban bízom - kell bíznom - egy "nagy cégben" mint egy kicsiben... hiába tudom, hogy egy megbízható EV mesterember olcsóbban és jobban is dolgozhat, ha egyszer nem ismerek ilyet... (illetve akit ajánlottak (és szimpi is volt érzésre) az adta ezt a számomra horrornak tűnő árajánlatot)

 

sajna a neten talált "szakikkal" eddig több gondom volt mint hasznom, a tapasztalat azt mutatta, hogy aki csinál egy komoly honlapot az komolyabb cég, komolyabb hírnév ami miatt az ár is komolyabb sajna......

 

(kedvenc "talált" szaki az volt aki a fedél leszedése után a túlnyomó tartály miatt nézte bojlernek a cirkót és megsértődött amikor elzavartam minden további komment nélkül)

Előzmény: siokemeny (4717)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4717
Art Deco és Tojglius!

Szerintem ne kimondottan cégeket keressetek, hanem inkább egyéni bélelőket. Jóval olcsóbban meg lehet úszni. Szerintem.
Tojglius Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4713

szia Déco!

4666-os hozzászólás az eddigi tapasztalat (leírtam azt is, hogy mit kell csinálni és azt is, hogy mit mondtak rá),

A neten összenéztem egy alapanyaglistából ugyanezt és lényegesen olcsóbb lett (pl 4200/1m cső helyett van 2500ért is + találtam 50ezres munkadíjat ekkora hosszra

emellett az agyvérzés közeli állapot és kis hazánk bürokráciájának elmélyülő utálata jellemez mostanság.... 16féle engedély, 4féle hatóságszerűség elvárásai, félmillás költség, egymásramutogatás, épeszű, reális megoldások teljes hiánya...

pjotrkolja Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4711
No ez az amikor az embert elhívják a gépe mellől ... mindennel készen van csak elküldeni rest a leírottakat ...
A gyorsabbak meg beelőznek ... én meg nyilván nem frissítem az oldalt más ablakban ...
:))
Előzmény: siokemeny (4708)
pjotrkolja Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4710
T pelletdoki!
Ez mind azért van, mert a bírói gyakorlatban a hatályos jogszabályok figyelembevételével hoznak döntéseket ... a légellátás megfelelőségének vizsgálata gáztüzelő berendezések esetén pedig, a gázszolgáltató ellenőrének a feladata, a kiépítés megléte, és minősége pedig nyilván a kivitelezőé.
Az nagyon is igaz, hogy a kéményseprő szembesülhet legkönnyebben a használat közbeni átalakításokkal, csakhogy annak mindössze meglétéről tudna a helyszínen nyilatkozni, megfelelőségéről nem. Mindazonáltal ez jogi szempontból jelenleg nem is feladatuk, de a legtöbb szolgáltató emberei ezt is ellenőrzik, az esetleges eltakarás, elhagyás veszélyére a tulajdonos figyelmét felhívják, négyévenkénti műszaki szakvéleményeikben megjegyzésként rögzítik. Szigorúan véve (jogilag) mégsem élhetnek észrevétellel a hatóságok felé ... vagyis mivel nem szankcionálható a dolog a kéményseprő figyelmeztetése alapján, a tulajdonos döntésére és pénztárcájára van bízva a dolog, (sajnos) ... a várva várt (2006 óta húzódó és átalakulgató) kéményseprő-ipari törvény egyes változatai a kéményseprők feladatává tennék többek között a légellátás meglétének ellenőrzését ... A meglét ellenőrzése nyilván mit sem ér az átvételkori légbeeresztő típusának, méretének nyilvántartása nélkül ...
"Kinek is van lehetősége (leginkább) az ilyen baleset megelőzésére?
Nektek, kémény seprőknek. Ha figyelembe vennétek a légellátásban bekövetkezett változásokat is. Tehát felelni kellene a munkáért, ellenőrzésért.
Persze nem csak szerintem.
És ezzel a véleménnyel én még nem is számítok kéményseprő ellenesnek.
Szerintem a két szakma közötti antagónisztikusnak tűnő ellentét feloldása kellene cél legyen."

Ez a szép gondolat és való igaz ez is lenne a helyes út ... csakhogy a "gázosok" nagy többsége nem így gondolja ... 2008 évi KÉOSZ konferencián a gázos oldalról a "kéményseprő ne ugasson bele" volt a fő elképzelési vonulat ... sajnos.
Előzmény: Törölt nick (4704)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4709

Sziasztok!

 

Köszönöm Nektek a válaszokat... azt hiszem fogok még legalább két árajánlatot kérni a bélelésre mielőtt döntök... de elszomorító, hogy lehet így kell hagynom, mert ennyi pénzem nincs....

 

De elég ijesztő a rendszer, ha csak ez a két alternatíva létezik az országban:

a: meghagyom a jelenlegi - talán veszélyes - készüléket "szabályosan"

b: félmillás költség, 1hét szabadság, eszement rohangálás, aktakukacok, sóhivatalok "szabályosan"

 

Mennyivel lehet veszélyesebb egy új nyilt égésterű készülék szakszerű felszerelése a mostani megbízhatatlan és javíthatatlan készüléknél? ha kicserélem és "rájönnek" akkor szarrá birságolnak meg lekapják a gázórát, de közben biztonságban vagyok, ha nem cserélem le, akkor szabályos voltam, de simán megdögölhetek....

 

abszurdisztán no....

 

A kinek a felelőssége kérdésre: az enyém!!!!! se a gázosé se a kéményesé... így kéne szólnia a törvénynek is, akkor nem menne a mutogatás-hárítás egyik oldalról sem...

siokemeny Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4708
Ez igen! Ilyenkor a mi felelősségünk, mondjátok ti! Egyenlőre a kéményseprőnek nem feladatuk a légellátás vizsgálata, bár ez változni fog, mert úgy látszik más nem képes erre. Tudom miről beszélek, tapasztalat.

Kihívják a gázost, nézze át a kazánt, vagy vízmelegítőt. Arra nem képes 4-6000 forint kiszállásért plusz munkavégzési díjért, hogy a port, szemetet letakarítsa a hőcserélőről (pedig ezért hívták ki), vagy egy kicsit megtisztítsa a deflektort, a visszaáramlás érzékelőt. Hív, hogy menjek mert úgy érzi visszaáramlás van, biztos el van dugulva a kémény. Ha a gázos hív tudom a kéménnyel nem lesz gond, csak annyi esze nincs, hogy kinyissa az ablakot, hogy kiderüljön levegőutánpótlási probléma van. Tehát elég szomorú, hogy aki 5-10szer annyi pénzt elkér ennyire hülye legyen a szakmájához (ÉS TISZTELET A KIVÉTELNEK, bár én még ilyennel nem találkoztam).

A kéményseprőnek semmi köze a készülékhez, csak az égéstermék-elvezetéshez, de a gázkészülék szerelőnek (mester-kókler) rendszerként kell néznie az égéstermék-elvezetés - gázkészülék - levegőutánpótlás körfolyamatot.

Te is a kéményseprőkkel jössz, pedig mi is csak évente egy alkalommal ellenőrzünk. Mi van akkor ha az ellenőrzés után cserélnek nyílászárót? Ott lesz 1 év amíg újra megyünk.

Ezen látszik, hogy a józan észt felülbírálja valami felsőbbrendűségi kényszerképzet, mivel ahelyett hogy ésszerű megoldásra törekednél csak a hárítás működik. Persze ezért vannak ellentétek a szakmáink között. A gázosok kicsit többnek képzelik magukat, bár lehet, hogy negyed annyit nem jártak képzésre, mint mi. Nem egy végzettség nélküli gázkészülék-szerelőt ismerek. Na mindegy, nem is ez most a lényeg.

Megoldás: a nyílászárós cégek miért nem építenek be automatikusan (vagy valamilyen előzetes egyeztetés alapján) AERECO-t minden olyan helyiségbe, ahol nyílt égésterű (nem csak gázos) készülék van elhelyezve? Azt hiszem ez lenne a megoldás, ahelyett, hogy itt menne az egymásra mutogatás.
Előzmény: Törölt nick (4704)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.25 0 0 4707
4685 hsz!!!
Előzmény: laevis (4705)
john38 Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4706
Szia siokemeny!Köszönöm a válaszod(sima kandallóra gondoltunk mi is).Üdv!János
Előzmény: siokemeny (4698)
laevis Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4705
Értem én, hogy ugyanaz az anyag, de nekem úgy tűnik a zsinórt csak az illesztéseknél csavarják a béléscső köré, a paplan pedig teljes hosszában fedi. Ha így van, akkor más a helyzet nem?
Nem ismeri ezeket a típusokat közelebbről valaki (mármint Schiedel UNI és UNI Plus)?
Előzmény: Törölt nick (4664)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4703
Nehéz eset vagy!

Az általam feltett kérdésre nem feleltél. Légyszíves tedd meg, addig felesleges egymás mellett elbeszélgetni.

Mondjál egyetlen példát, amikor kéményhiba miatt gázos ült a vádlottak padján a kéményseprő helyett. Ezt kíváncsian várom.
Előzmény: Törölt nick (4702)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4701
Új építésű háznál a kéményt már terv szinten úgy kell kialakítani, hogy elhúzás ne legyen benne.

Amennyiben elhúzás nélkül nem megoldható, akkor itt vannak a szabályok:

- az elhúzás szöge a függőlegestől maximum 30 fok lehet.
- egy kéményt maximum 2szer lehet elhúzni, de csak egy irányba
- egy elhúzás vízszintes vetülete nem lehet 2 méternél több, összesen pedig maximum 3 méter.

Ahogy émile is írta a szerelt kéménynél sok minden megoldható, csak egyedileg kell legyártatni (plusz költség).
Előzmény: krem (4694)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4700
Úgy érzem nem igazán érted mire szeretnék kilyukadni.

Ha én otthon összedobom egy akármilyen gyártó akármilyen vízteres vagy pellet kandallóját házi szereléssel, te kijössz és megnézed, beüzemeled és innentől kezdve felelősséget vállalsz az én munkámra??? Holott azt sem tudod, hogy milyen a forrasztásaim minősége, milyenek a felhasznált anyagok.
Előzmény: Törölt nick (4699)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4698
Üdv János!

Igen ehhez két kéményt kell építened. Nyílt égésterű készülékekhez gyűjtőkéményt 1985-től tilos építeni.

Lehet téglából építeni, csak bélelni kell fatüzelés esetén saválló csővel, vagy marad az előregyártott elemekből készülő kémény.
Hogy milyen kémény kell az sok mindentől függ, de elvileg egy sima (nem vízteres) kandallóhoz elég a legegyszerűbb fajta előregyártott (pl Schiedel SR), a faelgázosítóhoz viszont mindenképpen kondenzátumnak ellenálló béléscsővel rendelkezőt (Schiedel UNI PLUS, vagy ABSOLUT) kell beépíteni.
Előzmény: john38 (4692)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4697
Bármilyen gyártó bármilyen kandallóját, bárki által kivitelezve?
Előzmény: Törölt nick (4693)
Émile Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4696

  Azaz azok a klasszikus kandallók, mint a mesékben.

 

 

 Ezek az ajtósak inkább kályhák, csak hát a kandalló név elegánsabb !!

Előzmény: siokemeny (4683)
Émile Creative Commons License 2009.05.24 0 0 4695

  Szerelt kéménynél minden elképzelhető.

 Csak az elhúzást egyedileg kell legyártani, az pedig  plusz költséget jelent.

Előzmény: krem (4694)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!