Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15214

:) megmondtad. De azt nem tetted hozzá, amit most fejtettél ki, hogy nem mindenhol lehet kitartani eddig a termést; sok mindentől függ és ebben a termőhely csak egy - igaz az egyik legfontosabb - dolog. Függ a fajtától, a termés egészségi állapotától, a művelésmódtól is erősen, lásd korábban Zalancelot érvelését is. El kell fogadni, hogy vannak olyan szőlőtermő területek, ahol 80mm eső és 4-5 ködös nap bizony elintézi érésben a termést.

Móron az volt a gond, (tudom, mert hosszan beszéltem velük) hogy aszut szedtek volna (Pontica) de a betöppedt botritiszes szemek ilyenkor nagy eső után durván felhígulnak, és kell 2-3 száraz nap, hogy normálisan aszuzni lehessen. Van ott is dombi, teraszos szőlő ám, még ha nem is olyan magasan mint felélek, vagy felénk. Az igaz, hogy a Móri árokban jobban megáll a pára ezért volt mindig is aszusodás azon a borvidéken. 

Előzmény: BZoltan (15213)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15213

Nagyon szép képek! Gratulálok az eredményhez.

 

:) nem akarok vagánykodni, de na ugye, hogy megmondtam... Milyen szépen kigurulta magát a szőlő és milyen szépen összjött at az 7 napnyi szép idő ahhoz, hogy végül így összeálljon a kép.

 

Móron szerintem nem az eső volt a gond, hanem az, hogy laposban vannak és megáll a víz, plusz nem fúj a szél. Nálunk is esett hébe-hóba, de 2-3 óra altt a föld beszívta és a szél lefúja a fürtökről  a vizet.

 

Idén nagyon sokat tanultam a termőhely jelentőségéről. Ismét, sokadszor bebizonyosodott, hogy a jó vízáteresztő képességű felső talajréteg és a jü víztartó alsó rétegek milyen döbbbenetes jelentősséggel bírnak. Ugyanígy megtanultuk sokadjáta, hogy a magasabb kitettségű, szelesebb, naposann ültetvények kevésbé vannak kitéve a  fagyveszéjnek, jobban száradnak eső után így kevésbé állnak sárban.

 

Ugyancsak tanultunk a biológiai diverzitás és tisztaság jelentőségéről, mert azok akik gyomirtóztak bizony szenvedtek a szárazságtól, mert a gittesedet talaj kevésbé engedi át a vizet és a nagy zuhék esetén a kaszált gyom is segít lassjtani a zuduló vizet.

Előzmény: Cirfandlia (15212)
Cirfandlia Creative Commons License 2013.10.13 0 0 15212

Az kicsit sok, 0,6 kg emel egy fokot hektónként.

Hétvégén nálunk is megvolt a szüret, szerencsére a pénteki zuhit megúsztuk, nem úgy mint Móron pl,. ahol le is fújták a emiatt az akciót...

Cca. 350 kg nagyrészt egészséges némi töppedéssel és botritisszel vegyített anyag jött le, darálás után 20, majd 4 órás áztatás után 21 mustfokkal, ami a préselésre már 21,5re gyógyult. 200-220 liter körül lesz a vége, a színlét egy éjszakát hűtve ülepítettem acéltartályban majd átszivattyúztam a szerednyei hordóba. Kevés ként a cefre és a must is kapott, majd az erjedés során többször kis mennyiségben természetes élesztő tápanyagot adok még, egyebet (fajélesztőt pl.) nem.

 

Pár kép (elnézést a teloval ilyen bénák sikerültek); egészséges:

 

 

Töppedt, némi rovar dézsmával:

 

 

  Száraz, gumis botritiszes:

 

 

Szőrös botritisz:

 

Előzmény: jacsoj (15211)
jacsoj Creative Commons License 2013.10.13 0 0 15211

Megméred préselés után.

Kb 100l nél 1 kg cukor 1 fokot emel, de mivel van mérőd, meg tudod mérni.

Nincs jelentősége, ha egy kicsit tévedsz. A korrekcióról a 15205 hsz- ben írtak.

Előzmény: szel.balazs (15210)
szel.balazs Creative Commons License 2013.10.13 0 0 15210

Sziasztok!

Nem akarok senkit traktálni a kezdő kérdésemmel, de nekem szükségem lenne a must fokolásáról információra. Van nekem 120 kg kövidinka szőlőm és most lesz a szűrése. A dolog az hogy én olyan 20 fokos mustra akarom kihozni. 

A kérdés hogy hogy lehet ezt meghatározni (persze van must fokolóm), mennyi cukrot kell beletenni literenként és látom valami korrekciót is figyelembe kell venni. 

Számítok a segítségetekre és előre is köszönöm.!


Üdv.! Sz. Balázs

juhosttt Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15209

nem kell ehhez informatikusnak sem lenni. google--> képfeltöltő.

én a kepfeltoltes.hu-t használom. ide mindig a direkt linket illesztem be ;)

 

Előzmény: Törölt nick (15207)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15208
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15207

Van itt informatikus? Egy olyan fotó megosztó oldal érdekelne, amit érdemes használni.

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15206

Köszi!

BZoltan Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15205

Két fokonként 0.1 mustfok a  szükséges korrekció, 17.5 fél fok alatt lefele, felette felfele. Vagyis a 13 fokos 18 mustfokos mustod az 17.8mustfokos.

 

Vagyis nem jelentős mértékű a szükséges korrekció.

Előzmény: zsebpiszok0510 (15204)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15204

13 C hőmérsékletű must 18 cukorfokkal kb mennyi cukorfokos?Mindig elfelejtem hogy lefele vegy felfele kell hozzáadni.

BZoltan Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15203

Nincsen olyan hideg mostanában, hogy aggódni kelljen az erjesztőgombák hidegtűrő képessége miatt. Kivéve persze ha te hűtőládában akarsz erjeszteni :)

 

Szerintem vigyél fel melegre egy kancsónyi mustot és amikor az elkezd erjedni, akkor azzal oltsad be a többi mustot.

Előzmény: fefer (15201)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.11 0 0 15202

Pont pár napja olvastam egy borászati könyvben, hogy vannak hideg tűrő fajták... Ha nagyon hideg van a pincédben olyat érdemes szerezni.

Előzmény: fefer (15201)
fefer Creative Commons License 2013.10.11 0 0 15201

Üdv! Segítséget szeretnék kérni abban,hogy a faj élesztőnek  van-e gyakorlati jelentősége? Ilyesmire gondolok, hogy hidegtűrő?

juhosttt Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15200

Nekem tavaly se hullott le egyből, bár akkor nem is tulajdonítottam jelentőséget neki. de idén kihajtott minden szem. Ha ez megfigyelés igaz lenne, akkor itt a környéken totális szőlő elfagyások lennének. De jövőre majd beszámolok hogy milyen fagy károk lettek :)

Előzmény: Falusi1 (15199)
Falusi1 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15199

Valahol régebben azt olvastam, hogy a megfagyott szőlő vesszőjei akkor érettek, ha a fagyot követő 1-2 napon belül a levelek lehullanak. Ha ez így van az én vesszőim nem értek be, mert a levelekből alig hullott le valamennyi.

Arra még emlékszem, hogy ezt nem népi megfigyelésként publikálták, de a forrásra már nem.

Előzmény: juhosttt (15197)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15198

A helyi öregek szerint ugyanezt tudja a félbevágott krumpli. Állítólag úgy 18 mustfokot mér az ilyen népi módszer.

Előzmény: Törölt nick (15194)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15197

Nincs ezzel semmi baj... Nekem is megfagyott, a vesszők szépen beértek, jövőre folytassuk ahol abbamaradt idén :)

Előzmény: Kezsu (15196)
Kezsu Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15196

A múltheti fagy munkája az idei új ültetésekben...

 

gyfa50 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 15195

Nagybátyám annak idelyén úgy oktatott, hogy ha a tojásből kilátszik 50 bani (ilyen érmével müködnek mifelénk a bevásárlú szekerek) nagyságú felület akkor abba nem kell cukor vagyis meg van 20 fokos.

Előzmény: juhosttt (15191)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15194

Ugyan még nem ellenőriztem, de emlékszem gyerekkoromban azt mondták az öregek, ha a tojássárgája úszik, meglesz a maliga :) A kadarkát mindig akkor szedték, ha már megcsípte a dér, apámnak már volt fokolója, de soha nem mutatott 20 fok alatti értéket. Valahogy így.

Előzmény: juhosttt (15191)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15193

Jogos, de hát ugye ezért van jelentősége a termőhelynek.

 

A szeptemberi csapdék nélunk is ilyen kaliberben mozgott, de a szélnek és  mostani napos időnek köszönhetően nem volt rothadás.

Előzmény: Zalancelot (15187)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15192

Van 2 tőke szőlő, ami szerintem is aszusodott, vagy töppedt (nem vagyok szakértője). A levélzet alapján rajnai rizlingnek nézem, de ebben nem vagyok 100% a fürtök nagyok, vállasak. A levélzet inkáb kerek, nem ilyan hegyes cikkekből áll. Egyelőre ezt tervezetem telepíteni, de még átrágom a te általad ajánlottakan is! De ha arról a fajtáról tudsz vmi jót vagy rosszat szívesen fogadom!

Előzmény: BZoltan (15186)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15191

Ez hogyan működik? hol olvasod le az értéket? :D

Előzmény: gyfa50 (15190)
gyfa50 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15190

Na, nálunk is meg volt a szüret. Az élmények vegyesek. Az idő az jó volt. Viszont a sorok között lehangoló kép fogadott. Szorgos segitségem is volt sajnos.

Sikerült lezuzni a szőlőt csak a fokolás volt hátra, de sajnos a fokolóm eltörött. így nagybátyám hajdani biófokoloját kellett iglnybe vegyem

Zalancelot Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15189

A kacstól, csak a csersav tartalma lesz magsabb.

Ha egészséges a szőlőd, akár még áztathatod is a héján, igy még kíméletesebb préselésssel is ki tudod belőle a lét nyerni.

Előzmény: csipesz1960 (15188)
csipesz1960 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15188

Sziasztok 

Vagy 30 kilo szölöm lesz.Leakartam szemezni, hogy édesebb 

legyen az ize, de a szomszéd azt mondja,hogy ha szára nélkül

préselem ki akkor bennemarad a héjába a leve. Szerintetek?

Zalancelot Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15187

Nem vagyok afféle mimóza!

:-)))

A botritiszes töppedést az időjárás és a helyi klima nagy mértékben befolyásolja.

A Somló úgy áll egy viszonylag sík terület közepén, hogy minden irányból szépen körbefújja a szél. 

Itt az É-D-i tájolású dombság sokasága másképp viselkedik, ha egy Genovai ciklon beszédül.

A szeptemberi csapadékmennyiség meghaladta a 100 mm-t.

Hiába volt a fürtzóna szinte teljesen kilevelezve, amikor 1 héten át nem volt módja megszáradni a fürtöknek, ez pedig nem annyira a botritiszes töppedésnek, mint inkább a lerothadásnak kedvez.

 

A permetezési habitust én a nagyüzemek oldaláról nemigen tudom megítélni, minthogy errefelé nincsenek.

Előzmény: BZoltan (15183)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15186

Van párezer fajta amit én még nem is láttam :) szóval a teljesség és a pontosság igénye nélkül... nálunk a juhfark és furmint nagyon jól aszúsodnak, az olasz sem rossz, a hárslevelű a lazább fürtjei miatt kevésbé, de még mindig hajlamos. A tramini példál tipikusan olyan amilyenről te írsz... betöpped, de ha megfújja a szél akkor esnek le a szemek.

Előzmény: juhosttt (15184)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.09 0 0 15185

Hát nemtom... én pont a vérprofi sokhektáros nagygazdáknál látom azt, hogy patakokban folyik a tőkéken nyakló nélkül a vegyszer. A Somlón több helyen is láttam fungiciddel befújt fürtöket a múlt héten.

Előzmény: Zalancelot (15182)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!