Keresés

Részletes keresés

kess__ Creative Commons License 2013.10.15 0 0 15232

Ill. nem mellékes az áttelelés szempontjából az őszi (a termésnevelés utáni) vegetációs időszak hossza sem. Minél több cukrot képes még felhalmozni a vesszőkben a növény azon kívül amit belenyomott a termésbe, annál jobb a télállósága is, de ilyen helyeken a 'mikroklíma' nem is teszi annyira próbára ezt a képességét a növénynek.
A hegyek, dombok szőlőtelepítésre leginkább alkalmas magasságaiban a középhőmérséklet is magasabb, mint az azok közelében lévő sík területeken. Ez leginkább a valamivel alacsonyabb nappali hőmérsékleteknek és a jóval magasabb éjszaka hőmérsékleteknek köszönhető, vagyis ezen területek kevésbé kitettek a szélsőségeknek is, a hőingás kisebb mértékű, stb.
Itt a környéken egyébként október 5-én mérték a legalacsonyabb hőmérsékleteket. Akkor így alakult a profil a Tokaji-hegyen:

 

 

Előzmény: BZoltan (15226)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.15 0 0 15231

Azt, hogy kevesebb és hogy minél kevesebb azt nehéz megmondani.

 

A ráfordítás nagyon időjárásfüggő, van olyan év mint az ideo hogy 4 kör növényvédelemmel meg lehetett úszni, de van olyan, hogy 8-szor kell fújni. Ha jó idő van virágzáskor és jó a kötődés akkor tud bő termés lenni, de ha vacak az idő a kritikus napokban akkor simán feleződhet is az a terv amire be van állítva az ültetvényed. De ugyanígy egy későn elkapott lisztharmat is durván tud tizedelni. A nagy szárazság vagy éppen brutálisan sok eső is bukó... na és egy jégverés is pontot tud tenni a történet végére.

Az én tapasztalatom az, hogy tíz évből kettő a durván bukó, kettő a bitang jó a többi hat meg középjó vagy középszar. Ha szőlőben gondolkodsz, akkor mindenképpen 30 éves távlatban érdemes számolni. Ennyi időre szól a erősebben megterhelt tőke és a támrendszer is igényel ennyi időn komolyabb figyelmet. Van természetes tőkehiány amit pótolni kell stb, stb.

 

Jó dolog a szőlő, de azért nem érdemes 1-2 eredményes év alapján nekiugrani. Frappánsan fogalmazva akkor érdemes belevágni, ha el tudnád viselni (tudnád finanszírozni) azt is, ha ez a tízéves blokk két hulladék évvel indul majd három gyenge évvel folytatódik.

Előzmény: juhosttt (15230)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.15 0 0 15230

Ha az árakat vesszük, itt egy mázsa tengeri víztaralomtól függően 2800-4000 ft közt van (a 4000 ha lesz, jó lesz...)
Oda kell a fémzárolt mag, műtrágya, szántás, vetés, tárcsázás, vegyszerezés, ekekapázás. Szóval van munka ott is, kiadás is... Ha meg jön egy jó nyári meleg, a rosszabb homokos helyeken felsül. Szóval ha úgy vesszük a 80-100 ft-os bor szőlő is jövedelmezőbb eladásra, mint ez. Az olaj forgó kb 3 éve is 8000 ft volt, most is 8000 ft. De a kiadások nem maradtak meg, a gázolaj lassan 2x annyi lesz mint akkor, a vetőmag ára is felfelé megy. 

Szóval én személy szerint más irányba terelném a gazdálkodást. Persze szőlőnél is vannak rosszabb évek, de alapjában véve kevesebb az évi ráfordítás.

 

Előzmény: BZoltan (15229)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.15 0 0 15229

A piac változó, az elmúlt pár évben kicsit kiegyensúlyozottabb és a felvásárlási árak is magasabbak voltak idén. De keress rá az interneten a korábbi évek felvásárlási áraira, nagyon alázóan alacsony áron is ment a borszőlő.

 

A fajta az egyértelműen a divat függvénye. Manapság az Irsai Olivérnek áll a zászló, de lehet, hogy tíz év múlva mondjuk a Zöld Veltelíninek lesz nagyobb keletje. Mondjuk az sejthető, hogy a jobban terhelhető, aromásabb, jó cukorgyűjtő és kevésbé melósabb fajták lesznek a nyerőek. Ebből a szempontból az Irsai és a Cserszegi elég jó vonalon vannak.

Előzmény: juhosttt (15228)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.15 0 0 15228

De a piac mennyire változó? Azért lássuk be évente nem cserélhetem a tőkéket xd
Meg egyáltalán van-e ilyen kimondott felvásárlási rendszer? Szóval mint ahogy a terményt is felvásárolják adott helyeken. 

Előzmény: BZoltan (15227)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.15 0 0 15227

Ebben a témábana Tóth Feri a legkompetensebb, mert ő pontosan ezt csinálja.

 

A legfontosabb szerintem az, hogy nagyon precízen készülj fel a költségek tervezésekor. Nagyon figyelned kell arra, hogy pont azt a fajtát, azzal a hozammal műveld amire a piacnak szüksége van és azon az áron tudj termelni amiért a piacnak még megéri átvenni a szőlődet és neked sem bukta.
Vagyis, marha nagy hülyeség mondjuk furmintot, 30dekás tőkénkénti terhelésre beállítva, teljesen kézi műveléssel termelni, ha egyszer a kutya sem fizet ezért sem többet mintha irsai olivért termelnél tőkénként 5kg-ot.

Előzmény: juhosttt (15225)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.15 0 0 15226

Feri, ez nem soviniszta duma. Ezek szakmai alapvetések.

 

(1) A magasabb fekvésben kevesebb a fagy.
(2) A meredekebb dőlésszögben több napfényt kap a szőlő is és a talaj is.

(3) A lejtős talaj jobban átenegdi a vizet ígya szőlő nem áll a vízben nagy esők idején sem, de a mélyebb vízgyűjtő rétegekből szárazság idején is megél a szőlő

 

Ez nem vélemény, hanem a szőlőtermelés legegyértelműbb tényei. Aki ezt nem hiszi illetve fogadja el, az nettó hülye.

Előzmény: Törölt nick (15224)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.15 0 0 15225

Egy kis tájékoztatást kérnék ha megoldható. 

Mennyire érdemes belevágni a szőlő termesztésre eladára? Nem világot akarok váltani, csak jövedelem pótlásnak szeretném, na meg szeretek foglalkozni vele. Végül is a terület, a szerszámok adott, csak a piacra lennék kíváncsi.

Van-e biztos felvásárlás minden évben, vagy rizikós, hogy vagy sikerül, vagy nem sikerül eladni?

Az alföldi régióba vagyok, annak is a keleti részén.

Minden tanácsot és véleményt szívesen fogadok!

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.15 0 0 15224

 soviniszta duma

 

frusztrál, ja.

Falusi1 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15223

Na ezt jól megkaptam, de igazad lehet.

Előzmény: kess__ (15219)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15222

Én az elmúlt héten körbetekerteb Badacsonyt, Szent-György hegyet, Csobáncot, Szigligetet és Somlót. A jobb fekvésű, magasabb területeken semmilyen fagykár nem volt. Az alacsonyabban fekvő, laposban pedig mindenhol látszik a szőlőn a fagy nyoma.

 

Ez van... a tanulság: nem ok nélkül volt nagy becsben a hegyi szőlő sok-sok évszázadon át.

Előzmény: Falusi1 (15218)
Flanell Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15221

Gyöngyös környékén nem fagytak el a szőlők, legalábbis a dombokon, amerre jártam.

A város alföldi oldalán nem tudom.

Az én telkem a várostól olyan 4 km-re van, egy lejtő közepe alatt, bár az alsó bozótsáv miatt fagyzugnak minősül, de még ott sem fagytak meg a szőlőlevelek.

Előzmény: Falusi1 (15218)
kess__ Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15220

10.12.:

...és környéke: (10.12-14.)

Előzmény: kess__ (15219)
kess__ Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15219

Tokaj: A minőségi szőlőtermesztésre alkalmas területeken nem. (10.06.)

 

Előzmény: Falusi1 (15218)
Falusi1 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15218

Jól csalódsz, de szerintem Tokaj, Eger és Gyöngyös környékén is volt fagy.

Előzmény: Cirfandlia (15216)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15217

"annak olyan szőlőtermő területek, ahol 80mm eső és 4-5 ködös nap bizony elintézi érésben a termést."

 

:) Most mondjam azt, hogy valahol a kukoricát is meg kell termelni :D

 

A móri nehézségeket megértem. De azért szerintem ne várjunk menetrendszerűen jó aszús évjáratot minden ősszel. 

 

A botritiszes szemeknek nálunk sem tett jót az eső, de 2-3 nap azért nem kellett, hogy az eső előtti állapothoz visszatérjenek a szemek. Mondjuk mi nem szedün külön aszúszemeket.

 

 

Én eddig úgy látom, hogy bravúros évjáratunk van. Nem egyszerűen nagyon jó a szőlő minősége, hanem kimondottan az ideális lassú és hűvös érés folyik. Minden aroma és zamat megmarad a savakkal együtt miközben szépen lassan gyűlik a cukor.

Előzmény: Cirfandlia (15214)
Cirfandlia Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15216

Nincs is arra történelmi borvidékünk ha jól csalódom.

Előzmény: Falusi1 (15215)
Falusi1 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15215

Én meg azt mondom meg, hogy errefelé - Pest megye- október elején mínusz 6-7 fokos hideg volt vagy 3 napig és minden elfagyott.

Cirfandlia Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15214

:) megmondtad. De azt nem tetted hozzá, amit most fejtettél ki, hogy nem mindenhol lehet kitartani eddig a termést; sok mindentől függ és ebben a termőhely csak egy - igaz az egyik legfontosabb - dolog. Függ a fajtától, a termés egészségi állapotától, a művelésmódtól is erősen, lásd korábban Zalancelot érvelését is. El kell fogadni, hogy vannak olyan szőlőtermő területek, ahol 80mm eső és 4-5 ködös nap bizony elintézi érésben a termést.

Móron az volt a gond, (tudom, mert hosszan beszéltem velük) hogy aszut szedtek volna (Pontica) de a betöppedt botritiszes szemek ilyenkor nagy eső után durván felhígulnak, és kell 2-3 száraz nap, hogy normálisan aszuzni lehessen. Van ott is dombi, teraszos szőlő ám, még ha nem is olyan magasan mint felélek, vagy felénk. Az igaz, hogy a Móri árokban jobban megáll a pára ezért volt mindig is aszusodás azon a borvidéken. 

Előzmény: BZoltan (15213)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.14 0 0 15213

Nagyon szép képek! Gratulálok az eredményhez.

 

:) nem akarok vagánykodni, de na ugye, hogy megmondtam... Milyen szépen kigurulta magát a szőlő és milyen szépen összjött at az 7 napnyi szép idő ahhoz, hogy végül így összeálljon a kép.

 

Móron szerintem nem az eső volt a gond, hanem az, hogy laposban vannak és megáll a víz, plusz nem fúj a szél. Nálunk is esett hébe-hóba, de 2-3 óra altt a föld beszívta és a szél lefúja a fürtökről  a vizet.

 

Idén nagyon sokat tanultam a termőhely jelentőségéről. Ismét, sokadszor bebizonyosodott, hogy a jó vízáteresztő képességű felső talajréteg és a jü víztartó alsó rétegek milyen döbbbenetes jelentősséggel bírnak. Ugyanígy megtanultuk sokadjáta, hogy a magasabb kitettségű, szelesebb, naposann ültetvények kevésbé vannak kitéve a  fagyveszéjnek, jobban száradnak eső után így kevésbé állnak sárban.

 

Ugyancsak tanultunk a biológiai diverzitás és tisztaság jelentőségéről, mert azok akik gyomirtóztak bizony szenvedtek a szárazságtól, mert a gittesedet talaj kevésbé engedi át a vizet és a nagy zuhék esetén a kaszált gyom is segít lassjtani a zuduló vizet.

Előzmény: Cirfandlia (15212)
Cirfandlia Creative Commons License 2013.10.13 0 0 15212

Az kicsit sok, 0,6 kg emel egy fokot hektónként.

Hétvégén nálunk is megvolt a szüret, szerencsére a pénteki zuhit megúsztuk, nem úgy mint Móron pl,. ahol le is fújták a emiatt az akciót...

Cca. 350 kg nagyrészt egészséges némi töppedéssel és botritisszel vegyített anyag jött le, darálás után 20, majd 4 órás áztatás után 21 mustfokkal, ami a préselésre már 21,5re gyógyult. 200-220 liter körül lesz a vége, a színlét egy éjszakát hűtve ülepítettem acéltartályban majd átszivattyúztam a szerednyei hordóba. Kevés ként a cefre és a must is kapott, majd az erjedés során többször kis mennyiségben természetes élesztő tápanyagot adok még, egyebet (fajélesztőt pl.) nem.

 

Pár kép (elnézést a teloval ilyen bénák sikerültek); egészséges:

 

 

Töppedt, némi rovar dézsmával:

 

 

  Száraz, gumis botritiszes:

 

 

Szőrös botritisz:

 

Előzmény: jacsoj (15211)
jacsoj Creative Commons License 2013.10.13 0 0 15211

Megméred préselés után.

Kb 100l nél 1 kg cukor 1 fokot emel, de mivel van mérőd, meg tudod mérni.

Nincs jelentősége, ha egy kicsit tévedsz. A korrekcióról a 15205 hsz- ben írtak.

Előzmény: szel.balazs (15210)
szel.balazs Creative Commons License 2013.10.13 0 0 15210

Sziasztok!

Nem akarok senkit traktálni a kezdő kérdésemmel, de nekem szükségem lenne a must fokolásáról információra. Van nekem 120 kg kövidinka szőlőm és most lesz a szűrése. A dolog az hogy én olyan 20 fokos mustra akarom kihozni. 

A kérdés hogy hogy lehet ezt meghatározni (persze van must fokolóm), mennyi cukrot kell beletenni literenként és látom valami korrekciót is figyelembe kell venni. 

Számítok a segítségetekre és előre is köszönöm.!


Üdv.! Sz. Balázs

juhosttt Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15209

nem kell ehhez informatikusnak sem lenni. google--> képfeltöltő.

én a kepfeltoltes.hu-t használom. ide mindig a direkt linket illesztem be ;)

 

Előzmény: Törölt nick (15207)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15208
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15207

Van itt informatikus? Egy olyan fotó megosztó oldal érdekelne, amit érdemes használni.

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15206

Köszi!

BZoltan Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15205

Két fokonként 0.1 mustfok a  szükséges korrekció, 17.5 fél fok alatt lefele, felette felfele. Vagyis a 13 fokos 18 mustfokos mustod az 17.8mustfokos.

 

Vagyis nem jelentős mértékű a szükséges korrekció.

Előzmény: zsebpiszok0510 (15204)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15204

13 C hőmérsékletű must 18 cukorfokkal kb mennyi cukorfokos?Mindig elfelejtem hogy lefele vegy felfele kell hozzáadni.

BZoltan Creative Commons License 2013.10.12 0 0 15203

Nincsen olyan hideg mostanában, hogy aggódni kelljen az erjesztőgombák hidegtűrő képessége miatt. Kivéve persze ha te hűtőládában akarsz erjeszteni :)

 

Szerintem vigyél fel melegre egy kancsónyi mustot és amikor az elkezd erjedni, akkor azzal oltsad be a többi mustot.

Előzmény: fefer (15201)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!