Keresés

Részletes keresés

eldarion Creative Commons License 2009.02.02 0 0 1143

Sziasztok!

 

Milyen tapasztalataitok vannak azzal, hogy ha valaki alulműködés miatt hízott és most hormont fog kapni, akkor a hormontúl automatikusan lemennek-e az alulműködés alatt feljött kg-k? Vagy fogyókúrázni kell?

kkmd Creative Commons License 2009.01.29 0 0 1142
Ahogy én olvastam, a változó hormonszintek, itt tipikusan az ösztrogént értik alatta, a lecsökkent TBG szintet jelentenek, ez szállítja többek közt a T3-T4 pm hormonokat, ez lehet oka a magas SZABAD pm hormonoknak, melyek végül is okozói a tipikus tüneteknek. A teljes pm hormon szintnek, vagyis mikor a kötő fehérje molekulákhoz rögzülnek, nincs klinikailag kjelentősége. vagyis a lecsökkent öszt. szint okozhat fokozottabb túlműk. tüneteket. Ez alulműködésnél, függően az októl, akár egy picit javíthat- szigorúan szerintem!
Előzmény: Zitka (1141)
Zitka Creative Commons License 2009.01.29 0 0 1141
Mennyiben befolyásolja a pm-működést a változókor? Csak túlműködésnél gázos, vagy alulműxinél is? Még nem olvastam utána, de hátha te többet tudsz... :-)
Előzmény: kkmd (1140)
kkmd Creative Commons License 2009.01.29 0 0 1140

szia,

hogy válaszoljak a másik topikban feltett kérdésedre jelenleg L! 1132 hsz-t. Kiegészítve azzal, hogy áprilisra 20-ra kaptam időpontot. Ami féléves orvosi kontrollt jelent- nem rendeződött hormonszintek mellett! De mivel nincsenek látványos panaszaim - vagyis nem fogyok, nem száguld 1000-rel a szívem, bár izzadok, mint a ló( de van változókor is a világon!), ezért nem is verem magam, hogy előbb bekerüljek. Ja meg, duzzad a pm., de mikor még régebben rákérdeztem, a dnő azt mondta, hogy a TSH hatás miatt- hát akkor duzzadjon... sikerült jó adag lesz@...rom tablettát bevennem, úgy nem izgatom magam jelenleg különösebben, majd annak is eljön az ideje, csak érdeklődök 1-2 dolog miatt, amit még nem tapasztaltam...

 

Üdv

remélem Nálad rendeződtek a dolgok!

kkmd

Előzmény: maestus (1139)
maestus Creative Commons License 2009.01.18 0 0 1139
Sziasztok!

Hogy vagytok? Én épp aktívan túlműködöm :(
szasszo Creative Commons License 2008.12.23 0 0 1138
Mindenkinek békés, meghitt és amennyire lehet, pihentető ünnepnapokat kívánok, de főként egészséges hétköznapokat!
Zitka Creative Commons License 2008.12.16 0 0 1137

A legtöbb és legnormálisabb információt a www.konzilium.hu weboldalon találhattok.

 

Ez a betegeknek szóló al-oldal: http://www.konzilium.hu/pajzsmirigy/konziluj/betinduj.htm

 

Ismertetők, kérdezz-felelek, tanácsok, stb.

 

A weboldal tulajdonosa Dr. Solymosi Tamás, az egyik legjobb pajzsmirigy specialista Mo-on. Sokan járnak hozzá innen a topikról is.

Előzmény: vény (1136)
vény Creative Commons License 2008.12.16 0 0 1136

Szerencsére az már kiderült hogy rissz indulatú dolgok nincsenek.

Sajna az eredményeket nem tudom, mármint hogy mennyire tér el a normálistól, ma fog menni ha jól tudom dokihoz, ill. pénteken ultrahnagra, és utána beszélik meg a gyógyszereket.

Az a baj, hogy erről a problémáról még nem nagyon hallottunk, emiatt kérdezgetek ennyit, és mert az ismerősöm nagyon fél az elváltozásoktól.

Előzmény: Zitka (1135)
Zitka Creative Commons License 2008.12.16 0 0 1135

Semmi köze a Thyroxin (vagy más nevű) tablettáknak ahhoz, hogy "régi" meg "mai" hormontabletták.

 

Abszolút tévhit, hogy rettegni kell, ha valaki hormontablettát kap.

Vajon miért nem rettegnek nők milliói, mikor beveszik a fogamzásgátló tablettát? Pedig az aztán masszív, durva beavatkozás a hormonháztartásukba, egy mesterséges állapotot okoz.

Szemben az ontopik pajzsmirigy hormonpótlással, ami a NORMÁLIS állapotot állítja helyre.

 

Nem írtad, mennyire alulműködő, tehát hogy mennyire térnek el az eredményei a normálistól. Az, hogy egyelőre más tünetei nincsenek, esetleg a kezdeti állapotnak tudható be. Örüljön neki, hogy nem akkor kezdenek gyanakodni alulműködésre, mikor már 30 kilót felszedett... Tudod, hány nő kerül így, hosszú évek múltán orvosi "kezekbe"???

 

És ismétlem: ne féljen, mert az egészséges embereknek a saját pajzsmirigyük (az agyalapi mirigy vezényletével :-) ) állítja elő azt a hormonmennyiséget, amire szükségük van. Nála meg egy kicsit hozzá kell pótolni. Slussz.

Lényeg, hogy a nyaki duzzanatot figyelje az orvos, mert ennek is lehetnek sajnos rosszindulatú elváltozásai (ezt meg ne mondd neki!!!!)

Előzmény: vény (1134)
vény Creative Commons License 2008.12.16 0 0 1134

Szia Zitka!

 

Köszönöm a válszodat. Igazából nála az egyetlen tünet az volt, hogy a nyakán duzzanat keletkezett, először azt hittük mumpsz, de mivel az mr volt neki, ezt kilőtük. Alapvetően "vékony inkább normáls" alkatról van szó, fáradékonynak se mondanám, mert éjjeli bagoly. Emiatt nem tudom eza hormon dolog milyen változásokat fog okozni, ha egyáltalán okoz.

Én is azzal nyugtatom, hogy a mai hormon tabletták, már nem olyanok, mint régen.

Előzmény: Zitka (1133)
Zitka Creative Commons License 2008.12.15 0 0 1133

Hízni magától a pajzsmirigy alulműködéstől szoktak. Ha elkezdi szedni a tablettát, kb. 6-8 hét múlva kezdenek alábbhagyni a tünetek (fáradtság, aluszékonyság, hajhullás, bőrszárazsát.... van vagy 50 tünet :(  ), de a fogyás sajnos nem indul meg egykönnyen.

Ja, és nem kell parázni attól, hogy "hormont kap". Ugyanis semmi mesterséges nincs ebben, csupán annyi hormonpótlást visz be tablettában, amit egészséges állapotban maga a pajzsmirigy termel.

Előzmény: vény (1131)
kkmd Creative Commons License 2008.12.15 0 0 1132

Sziasztok!

Én is azt hittem, hogy minden rendben, a TSH=0,03, ami az eddigiek ismeretében monoton növekvő, ellenben a FT4 felment 30-ra, pedig már a múltkor csak 25 volt, és eddig az is monoton csökkent. Most ráadásul elmaradt a pénteki rendelés, s 22én meg nem tudok menni, akkora van csak időpont. Az asszintens sz--rt az egészre, azt mondta, ha 22. nem jó, kérjek időpontot az adminisztráción, de számíthatok rá, hogy csak áprilisra lesz. Hát köszönöm. Még gondolkodok, vissza menjek-e, vag hagyjam a fenébe az egészet... még csak nem is telefonáltak, vagy értesítettek, véletlenül tudtam meg az egészet (mármint a rendelés elmaradást)

 

üdv

kkmd

Előzmény: maestus (1127)
vény Creative Commons License 2008.12.15 0 0 1131

sziasztok

 

egy ismerősömnek pajzsmirigy alul működése van, amire hormon tablettákat fog kapni. Én seso hallottam még ilyenről, tud nekem valaki valamit erről mondani, hogy mire számíthat?(elhízás, levékonyodás stb. a tablettától?.

 

köszi

v.

demjengi Creative Commons License 2008.12.15 0 0 1130

A radiojód kezelés tavaly nyár elején volt.

Úgy tűnik, még nem találták ki, hogy mennyi az az adag az L-Thyroxin-ból, ami beállítaná a normál szintet. Egyre alulmüködöbb lettem. Kezdek jól meghízni. :-(

Szerintem már életem végéig ellenőrizni kell a TSH-t, és hozzáigazítani a gyógyszeradagot. Ez nem is nagyon zavarna, de a szemtűnet az igen.

 

 

Előzmény: maestus (1129)
maestus Creative Commons License 2008.12.15 0 0 1129

Ó :(

A radiojód kezelésed mikor volt? Azóta nem sikerült belőni az adagodat a hormonpótlásból, vagy a mesterségesen előidézett alulműködés is "rosszabbodhat"?

Sajnálom!

A szemnyomásnak egyébként van köze a szemtünetekhez? Tehát az pl jelezheti előre a kialakulását?

Előzmény: demjengi (1128)
demjengi Creative Commons License 2008.12.14 0 0 1128

Szia!

Nem tudok újat mondani magamról.

Szemem nem változik, alúlműködésem növekedett, így gyógyszert emeltük.

Ferbruárban lesz szemészeti kontról.

Előzmény: maestus (1127)
maestus Creative Commons License 2008.12.13 0 0 1127
Sziasztok!
Ki hogy van?
Én épp magam alatt, az előző vérvételem tök jó lett, és most meg 7 tizedet zuhant a tshm, így már csak épphogy a normál tartományban libegek. Nyüff.
Persze le akartam szokni acigiről, 1 hónapig nem gyújtottam rá, elég depis voltam, én már csak arra tudok gondolni, hogy ennek már megint köze volt hozzá...
Esetleg valamelyikőtök tudja, mennyi ideig szaba szedni a propycilt (ha valaki nem hajlandó végleges kezelés/pusztítás alá vetni magát...)?
szasszo Creative Commons License 2008.11.03 0 0 1126

Kedves Könyvmoly és Zitka! Holnap megyek vérvételre, ezért ma megkérdeztem még egyszer az orvost, hogy végül is vegyem-e be előtte az Euthyroxot, mire megerősítette még egyszer, hogy ne, mert nem arra kíváncsi, ami az aznapiból esetleg már felszívódik, hanem arra, hogy az előző napi kitart-e (ez nyilván nem a TSH mérésére vonatkozik, hanem a T3, T4 és társaira). Igazából csak érdekességképpen írom ezt, biztos ahány orvos, annyiféle szemlélet, a másik orvosom nekem se mondott ilyet /igaz, ő csak a TSH-t nézte, az egyébként rendben is volt/.

 

Előzmény: könyvmoly (1107)
thalean Creative Commons License 2008.11.02 0 0 1125
Szia és köszi a régebbi válaszod is, csak azóta nem nagyon jártam erre.

Bejelentkeztem egy magándokihoz, remélem, alaposabb lesz, mint a jelenlegi doki, akihez járok...

Sajnos a mostani kétperces kontrollvizsgálat során nem volt lehetőségem megtudni, miért lett rosszabb az eredményem. Májusban a TSH-m 10 fölött volt, júliusban a normál 2 körül, mostanra meg felkúszott 6-ra. Nem volt időm megkérdezni a dokimat, miért alakulhatott ez így, mert elkezdett telefonálni, és már hívta a következő beteget...

Van hasonló tapasztalatotok TSH-ingadozásban? Lehet, hogy természetes, csak akkor nyugtassatok meg :)

Köszi!

Előzmény: könyvmoly (1091)
iabia Creative Commons License 2008.10.30 0 0 1124

Hív a kötelesség holnap ismét benézek és örülök hogy levelezünk!

Hello

iabia Creative Commons License 2008.10.30 0 0 1123

Szia

Hát az biztos hogy a dohányzás nem tesz jót semminek de én ismerek több ilyen gonddal küzdőt és a többség nem is dohányzott soha.Na ettől még nem kell senkinek rászokni! Dolgozni birok és hálás is vagyok a mindenhatónak ezért. A szteroiddal kapcsolatban eddig gyógyszerrel próbálkoztunk több kevesebb sikerrel nem is volt gond amikor a pm. is rendben volt de amikor átestem túltermelésbe a szemtünet is visszajött.Most nagyobb adaggal kezelnek és hetente veszek fel egy infúziót.A kilók nálam is ingadoznak most kb.8-al vagyok több amióta megy a szter.

A cukrot nem bolygatja nálam de ahogy említed a gyomorfekélyt, néha fáj a gyomrom lehet hogy megnézetem.

Üdv.és a legjobbakat! 

demjengi Creative Commons License 2008.10.30 0 0 1122

Én nagyon rég óta kb egy dobozzal szívtam. Amikor megtudtam, hogy ez a szembetegségem van, 4 hónapig heti egy szállat szívtam (kicsit depis lettem tőle), aztán a nyaralásnál rágyújtottam többször. Azóta próbálom az egy szállal kibirni egy nap. Remélem ez is jelent valamit.

Tényleg igaz lehet, hogy ilyen betegsége csak annak van aki dohányzik?

Tavaly leadtam 10 kilót, a pm túlműködés miatt, most kezdem sajnos felszedni, pedig diétáznom kellene a cukor miatt.

Te tudsz dolgozni?

Előzmény: iabia (1120)
iabia Creative Commons License 2008.10.30 0 0 1121

Szia demjengi!

Bocsi egy válasz mindig lemarad.Igen dolgozok könyvtáros vagyok fél munkaidővel nem a betedségem miatt csak ennyi, hanem ez a munkahely csak ennyire lett megnyitva.

 Kicsit ledöbbentett hogy ezzel a betegséggel le is százalékolhatnak.

Különben már régóta olvasgatom ezt a fórumot amióta érintett vagyok a témában az kb.két éve.

Üdvözletem a többi sorstársnak is és jobbulást!

iabia Creative Commons License 2008.10.30 0 0 1120

Hello demjengi!

Jaj ez a technika ördöge nem tudtam feljönni a netre eddig kidobott.A cigivel úgy állok, hogy valamikor ifjúkoromban füstöltem de a gyermekeim születésekor leszoktam és 16 évig nem de sajnos ahogy jöttek a megpróbáltatások az életemben sajnos ismét rászoktam. Most ott tartok,hogy leszokóban naponta 3-4 de van hogy csak rágyújtok és már dobom is el.És te hogy állsz a témával?

A szteroidok nekem is kikezdték az ereimet volt olyan hogy a nyolcadik próbálkozásnál sikerült rendes vénát találni.És a kilókkal hogy küzdesz?

Üdv. és minden jót!

demjengi Creative Commons License 2008.10.30 0 0 1119

Szia!

Akkor pontosan úgy nézel ki mint én.

Az első próbálkozás 250-ről indult, naponta kaptam, és a végén pattantak szét az ereim. A második 750-ről indult, ezt is naponta kaptam, de itt már nem szúrtak minden nap, három naponta cserélték a kanüt, így jobban bírtam.

A vércukor szintemet a szteroid felvitte a csillagos égig, még inzulint is kaptam. Van  akinek meg fekélyt okoz, ezt megúsztam.

Te dolgozol? Dohányzással hogy állsz?

 

Előzmény: iabia (1118)
iabia Creative Commons License 2008.10.30 0 0 1118

Szia demjengi!

Igaz hogy a kettőslátásom elmult de a jobb szemem jóval kijjebb van a bal meg inkább befele húzódott úgy hogy elég furán festek.Ezért amikor csak tehetem napszemüvegben vagyok. A szemész azt monta hogy nálam nem az izmokat műtenék, hanem a szem mögötti duzzanatot távolítanák el ha netán így maradna még a pm.műtét után is. Te hogy bírtad a szteroidokat?

Üdv. és a legjobbakat!

demjengi Creative Commons License 2008.10.29 0 0 1117
A szemész az Onkológián rendel, gondolom ott fogják műteni, de ezt nem tudom még.
Előzmény: iabia (1115)
demjengi Creative Commons License 2008.10.29 0 0 1116

Szia iabia!

 

Még nem tudok pontos időpontot, csak ezt a félévet mondta a nőci.

Ha ennyire elmúlt a kettőslátásod, akkor minek akarnak műtétet nálad? Ha húzzátok az időt nem hiszem, hogy kell.

A szemüveget miért hordod? Nem szép még a szemed? Mert én azért.

Te dohányoztál?

 

Előzmény: iabia (1115)
iabia Creative Commons License 2008.10.29 0 0 1115

Szia demjengi!

Beleolvastam a hozzászólásaidba és hasonló cipőben járunk,nekem is szemműtétet javasoltak csak még húzzák az időt (amit nem is bánok) na meg az a helyzet hogy nekem még a pm.műtétet is meg kell ejteni előtte.Négy hónapja megy a szteroid kezelés,pénteken veszem fel az utolsót.Nekem javult a szemem de még messze nem mondható jónak pl.a duplalátásom már csak reggel jelentkezik egy-két percig.Hát én beszéltem olyannal akit már műtöttek az ő elmondása szerint megérte na de megjegyzem ő is napszemüvegben jár ahogy én is.

Neked hol tervezik a műtétet és mikor? Üdv.és minden jót!

demjengi Creative Commons License 2008.10.28 0 0 1114

Szia!

 

Igen, megkaptam a második szteroidot és a besugárzást is. Mindkét szememmel tisztábban és élesebben látok, de a kettőslátás maradt. Szerintem a szemizmok annyira megsérültek, hogy ezen már ez nem változtat. A szemész azt mondta, hogy a szeroidos kezelés után félévvel lehet szó műtétről. A besugárzós orvos viszont hozzátette, hogy a műtétnek is vannak rizikói. Hát majd meglátjuk.

Így februárban lehet szó a műtétről. Ez már nagyon sok betegállományt jelentene, ezért kell intézni a leszázalékolást.

Köszi a jókívánságokat. Nagyon nem vagyok elkeseredve, itthon jól megvagyok.

 

 

 

 

 

 

Előzmény: szasszo (1113)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!