az ember felvet több lehetőséget, hogy valamelyik esetleg közelebb visz az optimálishoz közel helyezkedő megoldáshoz, mégha ezt a szükségesnél nagyobb amplitúdóval is teszem.. :-C
Bár finoman jelezném, hogy ebben az esetben még a "Coca Cola receptje" homályos számomra és néhányunk számára, tehát jól jön azoknak az iránymutatása akik bírtokában vannak ennek a receptnek vagy valamely összetevőjének!
Köszönöm szépen, de azt hiszem ferdor szeretne ilyet csinálni. Nekem valami egészen kicsi berendezés kellene, amit mondjuk egy borhűtőbe, vagy egy kiszuperált hűtőben produkálna 10-16 fok közti hőmérsékletet és egyben megfelelő páratartalmat.
Viszont Kriszta a kicsmpézett helyiségeiben...ott jó hasznát vehetné.
lényege hogy hidegvizet keringtelel a lehűteni kívánt berendezésben. Erre vannak profi ipari berendezések.
De szerintem amire a Feri gondolt az egy pince vagy szoba hűtése. akár az egész lakás is klimatizálható ilyen eljárással és sokkal egészségesebb mint a klímaberendezés és olcsóbb a működtetése. Viszont a létesítése kicsit költségesebb.
A lényege hogy fúrsz két kutat nagyobb távolságra egymástól. A lakásba padlófűtés csöveket raksz. Lehetőleg a mennyezetre vagy a falra és ebben keringteted a furt kút 10-14 fokos vizét.
A sajtos feri hozzászólása kicsit átértékelte - gondolom sokunk számára - a sajtérlelés megközelítését.
Apropó keltető, tájékozódtam a cégnél és megoldhatónak minősítették, viszont csak keltetési szezon végén tudnak vele foglalkozni újítási koncepció keretében... :-((((
lehet, hogy Neked kéne utalni, ha ezt realizálni szeretném....
A vízhűtés azért érdekes számomra is mert szeretnénk olyan lakáshűtést, ami kútvíz áramoltatásával egy hőcserélőben néhány fokkal hűvösebbet teremt, mind a kinti hőmérséklet és természetesen vissza is vezetjük a kútvizet.
ebben ventillátor segtségével állítják be a megfelelő hőmérsékletet és hogy ne legyen túlnyomás a hűtőben ugyanilyen intenzitásű aktívszenes szűrő szívja ki a levegőt.
tehát légcsere van, feltételezem, mert hiteles forrásom nincs, hogy a belső levegőt keringetik a hűtőben vagy mégsem....?
Tud-e valaki erről többet?
Azt gondolom az elszívás a borosüvegek párátlanítását végzi.
Ha az segít a problémán, hogy nem a mérőn megjelenő szám a fontos, hanem a sajt viselkedése, akkor gondoljátok át az egészet! Legjobb a hidegvízhűtéses rendszer, ott nincs nagy hőkülömbség a hűtő felülete és a légtér között így a páraviszonyok is kedvezőbben alakulnak (más a harmatpont). A páratartalom a légcsere intenzitásával is szabájozható. A lényeg az, hogy a sajt csak annyi vizet veszítsen amennyit mi szertnénk. Ez kicsit más felfogás mint az, hogy mennyi pára legyen a térben.
Igen...itt gyakorlatilag a természet törvényeivel hadakozunk...hiszen viszonylag hideg helyiségben próbálunk meg maximális páratartalmat elérni...amit csak egy gőzfürdő, vagy a trópusi dzsungel tud produkálni....
Úgy látszik ez a kb. 80% a határ amit el lehet érni normál eszközökkel.
Talán a vizes helyiségeiden még dobott volna valamennyit egy ventillátor, ami a víz tetejéről folyamatosan elmozdítja a párát....de ez sem biztos, csak tippelek.
A párásítónak működnie kellene, a kérdés, hogy hány légköbmétert képes kezelni.
Ezzel a párásítással nekem is gondjaim vannak. Írtam, hogy szereztem egy hűtőt, ami -30 és +30 között tud teljesíteni. Aztán rájöttem, hogy kicsi. De van 2 kicsempézett, 10-12m2 helységem, gondoltam kipróbálom. Az egyikbe betettem a sajtokat, a hőmérséklet is jó, teleraktam vizes lepedőkkel. A lepedők megszáradnak, a páratartalom az Istennek sem akar 80% fölé menni. A másikba is tettem sajtot, ott pedig a padlón áll a víz. Szart sem ér. Kínomban, a Vaterán vettem egy párásítót, lehet hogy adtam a szarnak egy pofont?
Megnéztem....de igazából nem nagyon tudott meggyőzni.
Honnan is indult ki ez a beszélgetés?
A párásítótól!
Tehát...olyan szerkezetet kell vennem, ami hűt, polcai vannak, ventillátora van, párásítója van.
Ebből a négyből a borhűtő hármat tud. Mi kell bele? Egy párásító egység. Úgy láttam, hogy a keltető párásító egysége nem egy nagy darab és kivehető. Akkor egyszerűbb azt szerezni bele.
De én ezt nem tartanám sűrgősnek kezdő sajtkészítő esetén...mint pl. én.
Ugyanezt tudja egy hűs pince...sőt egy polc a spejzben.
Sajtosferi szerint:
Zárj le egy polcrészletet, minden oldalról legyen izes ruha belógatva...alul meg fölül hagyj egy légrést..
Ennyi.
A levegő magától mozogni fog....az alsó és felső lukakon....a hideg-meleg hatás miatt...
Én pl. egy olyan hűtőt használok, aminek a vezérlőegysége elromlott. Egy 2000 forintos időkapcsoló kpcsolja be a hűtőszekrényt..a zöldségtartó dobozokat feltöltöttem vízzel....kész.
Én egy borhűtővel majdan tökéletesen elégedett leszek. Kap egy vizes tepsit...alul felül egy nyitható légrést. (ennek sem kell elektromosnak lennie, ....minek? Hatóránként egy percre én is ki tudom nyitni.
:-))))))
Az első két évben csak friss és lágysajtokat csináltam...néhány napos érleléssel...
De:
- készíthetsz fetát...a saját savójában érlelődik, nem igényel párásítást
- készíthetsz félkemény sajtot, bevonod méhviasszal, nem igényel párásítást...
- készíthetsz gomolyát, vagy parenyicát, vagy félkeményet....felfüstölöd...lecsomagolod folpackba...nem kell párásítás
- vagy egyszerűen csak veszel egy vákumfóliázó gépet...és nincs gond a párásításra...
A sajtérlelő hűtőszekrény gondolata már engem is régóta foglalkoztat. Mi lenne ha erre feláldoznánk, a mostani normál sajthűtőnket? A hőfokszabályzóját kicserélnénk egy olyanra, ami magasabb hőfokon (15-25C) tartaná a hűtőt. Szellőzőlyukakat vágni rá, programozható óra, ventillátor automata légelzáróval, mint írtátok is. Ha télen hidegben áll a hűtő (~10 C, mint nálam is) hűtőt kihúzni, egy kis alubordázott, termosztátos egységet bele, amivel a műszerszekrényeket is melegen tartják, bontottan potom pénz. Végül is, talán később vissza is alakítható lenne egy háttérhűtőnek, ha felhagynánk a sajtozással. (Ami ugye a mostani eszünkkel nem életszerű.)
Hogyne lenne lenne megoldható. Veszel egy hűtőszerkezeti egységet....(kompresszor....meg vezérlőegység) beépíted...és máris kapsz egy borhűtőt....igaz kb. tripla árért.
:-)))))))
Ettől sokkal egyszerűbb a párásítást megoldani...vizestálca....meg néhány belógatott vizes rongy...(ami elég nagy felületen párolog).
Egyedül a fűtés megoldása probléma, gondolom hasonló méretekben megoldható valami hűtésmegoldás, amivel a fűtést működtetik.
Rákérdezek majd , ahol vettem a keltetőt, hogy megoldható-e.
Amúgy beírod, hogy "tárnok keltető" és azthiszem a PLmachine nevű céget is kiadja ki, ha ott megnézed a midi keltetőket, ha jólemlékszem, úgy néznek ki, mint egy hűtő.
lehet, hogy túl profánnak tűnik a dolog de felveszem velük a kapcsolatot és ha nem jó az ötlet megírom, nehogy más is ebbe az irányba menjen!
A multhéten Békéscsabán jártam és meglátogattam Sajtos Ferit. Nagyon finomak a sajtjai.
Műszakilag néhány megjegyzés.
A tojás keltetőt nem lehet átalakítani sajt érlelésre mivel csak fűtési funkcióval rendelkezik.
Borhűtő átalakítás: lehet olyan szellőzőt kapni ami alaphelyzetben zárt elektromosan nyitható ( azt hiszem valami fürdőszoba szellőző.) kétilyet kellene berakni plussz egy ventilátort hozzá. kapcsolóórával tudod vezérelni ( kb 6 óránként 1 perc ).
Ha csak simán nyílást vágtok rá nagyon megnő az energia felhasználás.
a páratartalom szabályzása bonyolultabb dolog és szerintem sokba is kerülne.
De szerintem a hűtőbe elhelyezett viz segít a dolgon csak ki kell kisérletezni mekkora legyen a víz felület.
Szeretnék segítséget kérni. Nem fogyaszthatok tehéntejből készült termékeket az allergiám miatt már több mint 1 éve, és nagyon hiányzik a joghort , kémsajt, a friss sajtok éa a többi finomság. Viszont kecsketejből készülteket ehetek, de néhány sajton kívül nem igen lehet kapni üzletben, piacon. Tudnátok recepteket, ötleteket adni, hogy el tudjam készíteni magamnak ezeket? A segítséget előre is köszönöm.
T.D. három hármasellést és két kettest produkált...ami nem semmi.
Viszont két lislányát is meg kell tartanunk. Az egyiket azért mert mi neveltük fel...a másik meg kicsit bicebóca lett....és így sajnos döntenünk kellett...
:-(((((((
És a hőfokot az lejjebb tudod venni? Mondjuk 10 és 20 fok közé?
Nos, akkor a pénzügyeken túl is tettük magunkat....
A tojáskeltető azért jutott eszembe, egyrészt, mert rendelkezem vele, másrészt ugyanazok a kritériumok a tojáskeltetéshez, mint a sajtérleléshez, kivéve a paramétereket.
Nevezetesen:
páratartalom 60-80 %
szellőztetés,ventillátoros légcsere
hőfok: 26-27 celsius fok
A thermoelektromos borhűtő is meggondolandó, ami ventillátoros hűtést produkál ....
először szeretném az árát a kecsketermékekkel megkeresni!
Abban az esetben, ha egy jó bak valóban mindíg jó a háznál miért lett a T.D. kegyvesztett?
Óóó...semmi gond...levenni nem tudnak róla egy fillért sem.
:-))))
(még én sem)
:-)))))
Borhűtőben én is gondolkozom...(majd ha már neked befuccsolt és utaltál) :-)))))))
A vaterán egész jókat láttam....egész jó áron.
Köszönöm szépen...Tökös Dönci jól dolgozott....három hármas ellésünk volt...meg két kettes...(és csak egy kicsi nem élte túl)
Tojáskeltetőt még életemben nem láttam...de ott mintha a cél éppen a melegítés lenne nem?
Nem akarok hülyeséget mondani, de úgy tudom, hogy vannak ventillátoros borhűtők is....és valszeg egy kis szellőzőablakot bütkölni rá nem lehet nagy dolog...de lehet, hogy van is rajtuk.
Viszont...ha a borhűtő project befuccsolna...de érdekelne egy jó bak....???!!!
(ugyanis egy jó bak mindig jól jön a háznál)
:-)))))))))
Sajnálom a kecskédet...nálunk is lehettek volna gondok, ha nincs szerencsénk.
Ren'ben, kicsit erősnek érzem az "utasítás" szót... ha a borhűtő és a fémedény prodzsekt befucssol... ugyanis még nem vásároltam meg...akkor szükségem lenne a számlaszámra.. :-Ő
Nemtudom milyen adatvédelmi problémákat vet fel, a nyilvános számlaszám kiadás..... :-((
Egyébként, tegnap olvastam sajtosferi hozzászólását, ill. elefada megírta, hogy a szellőztetés igen macerás dolog ezért lehet, hogy egy tojáskeltetőt veszek alapnak.
Egyébként láttam a másik fórumon az anyádat, amelyik hármat ellett, gratula nagyon szép jószágok.
Nekem is egy hasonló alpesi-szanen keverék kecském ellett az idén három kölyköt csak a harmadikba belepusztult, ugyanis felügyelet nélküli szülés volt, sajnos nem lehetek mindíg ott...