A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Magasan az utóbbi, mindezek ellenére pont tegnap rendeltem meg James Hoffmann Kávé világatlaszát itt -Embassy-s lányok ajánlották, hogy jó.
Korábban megvettem egy magyar hölgy kávés könyvét, amit nem ajánlok, mert elég gyenge, illetve kevéske: gyak képeskönyv, kevés infóval, az is inkább csak történelem. Kicsit értetelen is vagyok, hogy miért nem lehetett még dolgozni rajta.
Pedig itt meg is írta anno a vàlaszt hogy miért nem foglalkoznak pl. a Rancilionál a kilógó csavarral meg ilyesmikkel!:-))
"Egyszer unalmamban a könyvtár olvasó részlegén kezembe vettem egy pisztolyokkal foglalkozó albumot. Írva vagyon, egy fejlesztő mérnök naplót vezetett a Colt gyárban, fél évszázadot lenyomott, minden apró módosítást jegyzőkönyvezett csak úgy magának. Mostanra ez vált a pisztolygyűjtők bibliájává, mert pontosan be tudják tájolni mely darab mikor, kinek, mennyi példányban készült, így mennyi a gyűjtői értéke. Még egy dolog látható belőle: fél évszázad fejlesztései úgyszólván kizárólag egy célt szolgáltak, legyen olcsóbban gyártható a termék. Sosem arra mentek, legyen jobb, pontosabb, biztonságosabb. Csak, hogy legyenek olcsóbbak. Pedig ezek pisztolyok voltak, amikből lőnek ugyebár.
A kávágépekből nem lőnek, ne gondoljuk, hogy éveket agyaltak volna rajtuk. A marketinges belövi a piaci szegmenst amit megcéloznak, az kiadja a ráfordítható gyártási költségeket, az alapján a mérnökök összedobnak pár sablonos műszaki meoldást és haddszóljon, úgyis a reklám adja el a terméket, nem néhány elszigetelt vicces minőségbuzi, aki mindíg mindenkitől jobban tudja."
Nem tudok mindenkinek válaszolni de... jól látjátok...mozog, mozgott valami a kávézás iránt. Valamikor kicsit jobban rá voltam pörögve a témára....cserélgettem a szűrőket,olvasgattam, tesztelgettem....Jobog fórumtárs sokat segített innen ezekben....
A legelső gépem egy gagyi De longhi klón volt,de volt Jura, Quick Mill 0625....a Faemánál maradtam.....szóval nem vagy teljesen laikus a témában, csak alábbhagyott a lelkesedés, bár az igényem a jó kávé iránt változatlan!:)
Azt mondta győzzük meg, megpróbáltam. :) Azért lássuk be, aki egy ilyen pöpec Faemát tart otthon, abban már mozog valami a kávézás iránt. De tegyük fel, hogy eszébe sem jut egy jobb kosárra beruházni. Csak próbáljon meg hozzá egy egyszerű kartömítést szerezni. Mi könnyen beszélünk, mert szinte a sarki boltban is kapható.
Azért ne felejtsük el azt sem, hogy nem mindenki akar feketeöves home barista, KV-s Rambó lenni, hanem egyszerűen csak jó KV-kat akar otthon készíteni, jó, megbízható gépekkel, és ennél több nem érdekli ebből az egész KV-s mániából. Asszem nem tévedek, ha azt mondom, ez utóbbiak vannak többen. Őket valszeg nem érdeklik a KV-gép kazánok hőtehetetlensége, a rézcsövezés, a szűrőkosár bősége, a játék a szűrőkosarakkal, a szűrőmagasító és az ezekhez hasonló okosságok, amelyekkel hajlamosak vagyunk "bombázni" az itt kérdezőket. Lehet, hogy épp ezt nem kellene, mert akár még megtévesztő is lehet.
Ha az itt leírtak igazak rá, akkor mindenképp a Faemát tartsd meg.
1. A rozsdamentes acél kazán biztos nem öntvény, hőtehetetlensége elég kicsi. Kérdéses lehet-e rézcsövezni, ha lehet is, a Faema ugyanezzel az extrával egy atomstabil gépezet.
2. Továbbá ha 60mm-es a kosara, akkor azzal bárminemű továbblépés kilőve. Nincs játék a kosarakkal, elég problémás lehet tampert, vagy akár egy szűrőmagasítót keresni hozzá.
3. Bármilyen alkatrész kell hozzá (akár csak egy fejtömítés), nem lehet akárhonnan leakasztani.
Bónusz: ha már ennyire vágysz az újra, akkor inkább add el mindkettőt, és vegyél egy Silviát innen 350 fontért. ;)
A készülék rézbojleres, két évvel ezelőtt volt Sid-nél(nem tudom h aktív fórumozó e még) teljes felújításon.
Egyszerűen meguntam úgy érzem....tudom h a másik készülék műszakilag alacsonyabb színvonalú,( bár nem olyan biztos ez)...
Próbálgattam mindkét készüléket, nem érzem a rézbojler hiányát....nagyobb a szórás a kávé minőségében(mezőgazdasági termék ugye) mint a bojler miatt érezni......ja és egy kis odafigyeléssel a gagyi Jura A110-en is elég jó kávét lehet készíteni......no de győzzetek meg!:)
Faemaban létezik ám alubojleres is, azt nem tudni hogy ebben még a békebeli
rézkazán van-e!? Rézbojlerből és kétféle volt, a 3,5 dl, és volt kisebb is! Haez 3,5 réz kazános, akkor bizony én sem adtam volna el. Rakattam volna bele
Én úgy emléxem, hogy az "a kis acélbojleres valami", igazából egy Rancilio Silvia lenne, mint új gép. :-) Olvass csak vissza!
...hogy aztán megéri-e erről a faemáról váltani? Ismerek egy olyan fórumtársat, aki széttuningolta a Gaggia Babyjét, egy komplett rézbányát csavart a gépébe, aztán egyszer csak "ejtette" ezt a csúcskategóriás gépét egy ECM-ért! :D
Döntöttem...a Feamának mennie kell...sok évig szolgált nálam, szerettem.....ha esetleg érdekel innen valakit, akkor nagyon szívesen tájékoztatom....a hibáiról is:)
Gaggia Classicot fogok pidelni, rézcsövezni, de gondoltam előtte a még nálam lévő coffee-ra is feltekerek pár menetet, mert szeretek barkácsolni, van plusz rézcsövem, és mert biztos nem árt neki. Aztán eszembe jutott, hogy lehet, hogy mégis, hiszen a gyári termosztát (tudtommal) 107 fokon kapcsol. Ezt eredetileg nem terveztem pidelni.
Az alap felállást reggel bemértem: szörfölés nélkül, miután kattan a termosztát, indítva a csapolást 95,8 °C-os vizet kap a pogácsa teteje, majd 25 sec-es 27-8g ital csapolása közben 86,3-ig esik vissza a vízhő.
Több dolog merült fel bennem a történettel kapcs.
1. Vagy kap egy pidet és rézcsövet, mert az jó, és örül az, akinek eladom.
2. Vagy kicserélem a termosztátot a gyári, 107 °C-os helyett egy 100 °C-os verzióra, rézcsövezem, és bízom benne, hogy jó lesz, és ha kell, felfele lehet szörfölgetni kicsit.