Keresés

Részletes keresés

dcsabi8 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4798

Nekem kiszállitották már a kéményt kandallóhoz, de 90 fokos bekötőt kaptam hozzá. Azt sem tudtam hogy van másmilyen is. Okozhat ez gondot? Kicseréltessem?

A csatlakozót milyen magasra tegyem? A kandalló füstcsövének legmagasabb pontja 135 cm, a füstcsőnyilás alja 133-ra jön ki, vagy 166-ra.

Előzmény: siokemeny (4797)
siokemeny Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4797
Minden tartozékát be kell építened, ennél a magasságnál már kell a felső tisztítóajtó is. Kandallóhoz 45 fokos bekötőidomot rendelj!

SR vs UNI-PLUS között a különbség a szigetelésben és a samottcsövek kondenzátumállóságában van az UNI javára. Leiernél ugyanezek a különbségek csak az LSK javára.

Az, hogy mikor kötöd rá a kandallót tök mindegy.
Előzmény: Elemi Koczka (4795)
panda89 Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4796
Sziasztok.

Lenne egy kérdésem, bár nem tudom, hogy jó helyen kérdezem-e?

Kéményt szeretnénk rakni egy garázsból átalakított nyári konyhára, amelyben egy sparhelyt fog majd üzemelni.

Az épület két méter negyven centi magas, mellette kb 3 és fél méterrel van a szomszéd háza, pontosabban épülete.

Arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen magas kéményt kellene rakni, vagy hol lehetne érdeklődni ilyen kérdésekkel kapcsolatban.

ha valaki tudna bármilyen útbaigazítást adni, azt megköszönném.

Üdv.
Panda
Elemi Koczka Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4795
Köszi Siokemeny!

További kérdés mehet?:)
6,33 méteres magasság lesz a befutó.
Mik azok az összetevő elemek amik ehhez feltétlenül szükséges (minimál ár, szükséges műszaki tartalomhoz)?
Schiedelnél SR, vagy UNI-Plus?
Leiernél LSK vagy LK?
Ha csak 1-2 év múlva kötném rá a kandallót az gondolom no problem.

Előre is köszönöm:

Koczka
Előzmény: siokemeny (4794)
siokemeny Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4794
Üdv Koczka!

1. Elég az átmérő 20-as kémény, de arra csak max 20-as füstcsövű készüléket köthetsz.

2. L vs S? Tök mindegy, döntsd el! A lényeg, hogy kondenzátumnak ellenálló kivitelű legyen, mert igen nagy valószínűséggel kátrányosodni fog a kémény (is).

3. A kémény mérete nem baj ha nagyobb, maximum teszel egy pillangószelepet a füstcsőbe.

4. egy ügyes gépész megmondja, hogy tudod összekötni.
Előzmény: Elemi Koczka (4793)
Elemi Koczka Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4793
Sziasztok!

Építkezünk. Természetesen minden örömével és bánatával egyetemben:)
A fűtéshez kapcsolódó kémény következne...
Gázkazán, lenne az elsődleges fűtés jelenleg, de a jövőben vízteres kandalló (betét, vagy kályha) kerülne kivitelezésre. Ehhez a kandallóhoz lennének kérdéseim:
Átmérő 20-as kémény elegendő?
Leier vagy Schiedel?
Ha a kandallónak csak 15 cm-es füstcsövet írnak elő baj, ha ott 20-as van?
A gáz és a fatüzelés hogyan "köthető" össze?

Koczka
siokemeny Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4792
émile arra gondolt, hogy ha leszigeteled a kéményt, akkor nem fog bekövetkezni a kondenzáció és a kéményen kimegy a a füstgáz a benne lévő gőzzel. Ha nem szigeteled akkor a kéményen belül lekondenzálódik, és ha a kondenzvíz a csatornába van vezetve akkor oda megy.
Előzmény: fede94 (4790)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4791
Ez a magasság teljesen megfelelő, igaz hogy a szabvány ennél alacsonyabb kéményt is megenged egy ilyen hajlásszögű tetőhöz, de így biztos lehetsz benne, hogy bármilyen irányból, akár erősen fújó szél esetén is működni fog a rákötött berendezés.
Előzmény: mekta (4789)
fede94 Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4790
köszönöm, minden világos kivéve az utolsó mondat:

"Ha szigeteled akkor a kéményen megy a víz, ha nem a csatornába,"
Előzmény: Émile (4743)
mekta Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4789
Hopp! Rövid az eszem. Milyen magasnak kell lennie?
Előzmény: mekta (4788)
mekta Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4788
A kép lemaradt.metszet
mekta Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4787
Szia Siókémény!

Volna egy kérdésem, az épülő házunkba eredetileg gázfűtést terveztünk, turbókéménnyel, közben meggondoltuk magunkat és vegyes kazánt szeretnénk. Egy kémény van a házban oda nem tudunk kazánt tenni ezért arra gondoltunk, hogy a teraszból leválasztunk egy részt (1.3 m széles) és a falhoz támasztva hozzáépítenénk egy kéményt.
A tetőn kívüli rész kb 2m vagy egy kicsit több (akkor éri el a 2,5 m távolságot a tetőtől, vagy csak 2m a követelmény?)

Nem túl magas? É- oldalon lenne.
Szerelt kéménnyel ez megoldható? A másik kémény 8,3 m.

Mellékelek egy metszet.

Köszönöm a választ
Tojglius Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4786

hát a gmbsz alapján nem úgy tűnik, hogy sokat változott volna a világ, hisz kb ugyanez a menet ... egy kis számolással és lejelentéssel megfűszerezve... (ami talán már akkor is kellett)...

 

nekem az a fura, hogy a szerelők miért nem vállalják el...

az egyik azt mondja, hogy légmentesen szigetelni kell az ajtót az alvótértől,

a másik azt, hogy hiába van szellőző (kettő is) a helységben, külön légbevezető csövet kell bevezetni oldalfalon, másik helységen át,

a harmadik, hogy ahol most van a készülék az szabálytalan ahogy a füstcső is, mivel nem fal mellett megy hanem keresztben a plafonon...

a negyedik azt, hogy már nem is lehet csak indokolt esetben - amit nem fejtett ki h miaz -

 

holott nekem úgy tűnik csak kell egy kis számolgatás, hogy mennyi köbméter levegő kell és megoldott-e az utánpótlás-szellőzés...

 

szóval tényleg úgy tűnik, mintha a saját munkájukban nem bíznának meg, hogy rendesen fel tudjakak szerelni egy nyilt égésterűt, ezért csak zárt égésterűben gondolkodik mindenki, merthogy azzal nehezebben dögölhetek meg...

Előzmény: Gyurco78 (4785)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4785
Otthon nálunk pár éve volt kazáncsere, régi fégről Junkers Euroline-ra. Kéményes kibélelte, gázszerelő átszerelte...azóta ennyit változott volna a világ?
Csak van valami gázos, akit tudja a módját...
Előzmény: Tojglius (4784)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4784

Gyurco, igen, lassan én is rájövök erre... hogy ha turbós akkor ez a módi és tényleg horrorsuskába kerülne.... viszont ez nekünk nem végleges lakás, ezért nem cserélünk bejárati ajtót sem, nyilászárót sem, parkettát sem és nem akarunk kondenzációshipiszupi kazánt se, merthogy 3-4 év alatt egyik se térülne meg...

 

 

És azt is látom a GMBSZ-ben, hogy ha ugyanolyan tipusu, max ugyanakkora teljesítményű és azonos működési elvű készülékre cserélek (a mostani sztem B21 a melléklet szerint) akkor ahhoz nem kell más, mint egy számítás az elvezetésre-légellátásra (kéményméretezés?) egy kéményseprő szakvélemény (és praktikusan egy bélelés hozzá) meg bejelentési kötelezettség az illetékes gázművek felé... (GMBSZ szerint)

 

És ez még mindig lényegesen olcsóbb lenne, mint egy turbós miatti hercehurca...

 

 

Ehhez képest ezt egy szerelő se hajlandó elvállalni, és mindegyik mást mond, hogy miért nem "LEHET"-"SZABAD"-"SZABÁLYOS"

és qrvára nem értem, hogy miért nem vállalják el és beszélnek marhaságokat, egymásnak tök ellentmondásosan...

 

 

 

IDÉZET (számomra ez tökegyértelmű):

A vonatkozó jogszabály2  szerint:

        a legfeljebb azonos teljesítményű,

        azonos működési elvű,

        és a készülékek osztályozása (7.4. sz. melléklet) szerint azonos alcsoportba tartozó

gázfogyasztó készülékek cseréje során tervdokumentáció készítése nem szükséges, de a légellátási és égéstermék elvezetési feltételek meglétét arra jogosult szakembernek ellenőrizni kell. Nem a gázfogyasztó készülékkel együtt tanúsított égéstermék elvezető berendezéssel rendelkező készülék esetén a meglévő égéstermék elvezető berendezés új gázfogyasztó készülékhez való alkalmasságának igazolásához a kéményseprő-ipari közszolgáltató műszaki felülvizsgálati jegyzőkönyvét az építtetőnek be kell szerezni. A készülék cserét végző szakember a területileg illetékes elosztói/forgalmazói engedélyest a cseréről köteles tájékoztatni.

Előzmény: Gyurco78 (4780)
pjotrkolja Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4782
Jahha ... egyszer kérni szerettünk volna az OTÉK szövegével egy ilyen áramszolgáltatós papírt, hogyaszondja ... "egyidejűleg és folyamatosan igénybe vehető többlet villamos energia biztosítás"... ügyintéző aszondja rendben de a folyamatosan szó az nem lesz benne, arra nem tudnak felelősséget vállalni.

:)

T pelletdoki!
"Inkább kérnék szépen egy választ a tartalék fűtés vonatkozásában.
Mióta nem adhat ki egy kéményseprő lakhatásit ilyen indokkal?"

A kéményseprő nem ad ki lakhatásit. A kéményseprő szakvéleményt ad ki használatba vételi eljáráshoz. A kéményseprő nem tagadhatja meg a szakvélemény kiadását, max nem megfelelőséget állapít meg. A kéményseprő feladatköre nem terjed ki a tartalékfűtés megfelelőségének bírálatára, ez nem a kéményseprő dolga ... A lakhatási engedélyezéshez kiadott szakvéleményben a kéményseprő az égéstermék elvezetők megfelelő kialakítását és műszaki megfelelőséget vizsgálja, annak tekintetében hogy milyen tüzelőberendezést kívánnak a későbbiekben rákötni, hogy ennek a terhelhetőség megadása is része ... igen ... ezt méretezés alapján a legcélszerűbb meghatározni, az abban foglaltak alapján tehát ezt is meg lehet adni. Megjegyzésként megteheti, hogy felhívja a hatóság figyelmét, hogy a tartalékfűtést, (mostanában sokan szeretik használni a biztonsági fűtést) mint olyat, a felszerelésre került berendezéssel nem látja biztosítottnak, de ennek eldöntése nem feladata. Ezt a hatóság dönti el. Egyszerűbben: ha a kémény megfelel az előírásoknak és a berendezésnek, akkor nem adhat ki róla nem megfelelőségről szóló szakvéleményt, akkor sem ha esetleg a berendezés nem azt a funkciót látja el amire eredetileg szánták. Az ilyennel kapcsolatban majd valaki más fog ágálni, ha fog....
:)
Előzmény: siokemeny (4781)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.29 0 0 4781
Akkor pedig nincs a HÉSZ módosítva.

Nem értem, hogy mit szaroznak, ha egyszer ott a kémény. Egyébként az áramszolgáltató ingyen ad igazolást a tartalékfűtésről, csak annyi Amperesnek kell lenni a biztosítéknak, hogy bírja, vagy 3 fázis kell hogy legyen.
Előzmény: Törölt nick (4778)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4780
A másik: kezd a gáztervvel az egészet! Ne a kéményesek rajzoljanak nyomvonaltervet, egyéb hülyeségeket, a gázterv úgyis kell ahoz, hogy a gázművek az áldását adja a dologra (és bepecsételjen a kazán garipapírjára...).
Majd ő kitalálja, ha netán mégis a turbós mellett döntenél, hogy honnét jöjjön a levegő...
Előzmény: Tojglius (4777)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4779
Azért az az óralevétel elsunnyogható...Gázműveket jobb kihagyni a dologból, horribilis árakon dolgoznak...nekem az óraáthelyezés 87000 volt...(a gázszerelő munkadíja kevesebb volt, pedig végül is ő csinálta az egészet, a műveknek csak 2 hegesztés volt az egész dolguk). Ha még mielőtt az új gázcső elkészül, és kihívom őket, hogy vegyék le az órát, az még vagy 20000 lett volna...Bár az is igaz, hogy a gázmeot felszerelt órával elég nehéz megcsinálni (aztán lehet, hogy megoldható). De ha nem készül új csővezeték, akkor minek egyáltalán???
Előzmény: Tojglius (4777)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4777
a gond ezzel a megbízható (ism által ajánlott, de nem ismertem őket) szerelővel csak az, hogy az a kettőből egyik se vállalta be a cserét... ami részben jót is jelent, vagy inkább csak azt, hogy egyik se bízik annyira a saját munkájában, hogy jól végzi.... nem a büntetéstől féltek hogy mivan ha kiderül, hogy ők cserélték, hanem attól, hogy szarul csinál valamit és én megdöglök...

persze aki ma kijött se tudott mindent, de pl tőle hallottam először olyat, hogy a gázszereléskor az órát le kell venni, még akkor is, ha senki se nyúl a csövekhez hisz csap+flexicső van a cirkó előtt...

ez a ma délutáni gázos fickó a komplett cserét hivatalosan lelapírozva ~600e ktg-re saccolta... amiből a készülék még mindig csak 150e...
az egyetlen ami mellette szólt, hogy ő "végigviszi az egészet" és nekem csak fizetnem kell a végén... így elkerülhető az, hogy egyik mutogat a másikra, hivatkozik a harmadikra...
Előzmény: Törölt nick (4774)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4773
Adatok nélkül nehéz lesz válaszolni.

Mekkora a teljesítménye, huzatigénye, kazán füstcsonk átmérője, a kémény majdani magassága a kitorkolásra vonatkozó szerkesztési szabályokat betartva?
Előzmény: mekta (4772)
mekta Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4772

Üdv! Ha van egy házhoz tartozó mellékhelységem ahová szeretnék beállítani egy vegyeskazánra szerelt pelletégős berendezést, (a ház még épül) csak pelletégővel üzemeltetném. Milyen kémény kell hozzá? Az itteni (BKKM) filantropnál nem hallottak arról, hogy a pelletégős készülékeknek más a kéményszükséglete. Ha lehetséges teljes magasságú és átmérőjű kémény nélkül megoldani, akkor hol találok leírást amit megmutathatok a filantroposoknak.

 

Köszönöm,

Tojglius Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4771

Lassan de biztosan eljutok oda, hogy nem marad más "épeszű" megoldás, mint egy megbízható szerelővel mutyiban lecseréltetni a trotty készüléket egy újra... max nem lesz gyári garanciás...

 

Az, hogy anyagilag mennyire megterhelő lenne a készülék megvásárlása mellett ez a bélelés, méretezés, nyomvonalterv, szakvélemény, gázmeo készülékszerelés meg egyéb engedélyek miatt, az még csak egy dolog, de hogy mindenki mást mond szabályosnak az elképesztő... nem ismerem ki magam a gmbsz-ben, mert nem egyértelmű, mást mondtok Ti, a gázos, a kéményes, a gázművek, a kéményseprő és az üzembehelyező... összevissza...

 

Csak azt látom benne, hogy rákölthetek többszázezer forintot, kivehetek rá kb egy hét szabit és még mindig nincs garancia arra, hogy mindenki számára elfogadható lesz... és arra sem, hogy biztonságos lesz-e a rakás papírtól ami a kezemben lesz... de az szinte garantált, hogy akármennyire hiszem majd szabályosnak a dolgot, valaki bele fog kötni, feljelent, bejelent, nem fogad el, nem üzemel be garisan, nem ír alá, mégegy papírt kér... és erre se időm se energiám...

 

 

a józan ész azt mondatja velem, hogy egy új, modern nyilt égésterű készülék ugyanolyan biztonságos lesz sőt biztonságosabb mint a meglévő (ami ugye "szabályos", akár lesz papírom róla akár nem, akár bélelt a kémény akár nem...

az "alapos" kéményseprők kedvéért meg átrakom rá a jelenlegi márkacimkét meg a kéményseprő matricákat és soha ki nem derül a stikli...

 

de még egy zárt égésterű bekötése is simán beleférne úgy, hogy szimplán beköttetem a szellőzőbe és a béleletlen kéménybe... akkor max a kéményseprőnek tűnhet fel - ha beengedem őket...

siokemeny Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4770
Legegyszerűbb, ha kérnek egy igazolást a helyi áramszolgáltatótól a tartalékfűtésre, és ha a HÉSZ-ben nincs tiltás, akkor az elég kell hogy legyen a kéményseprőknek.
Előzmény: Törölt nick (4762)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4769
Idézem, OTÉK:

" A tartalékfűtés lehetőségéről szilárd tüzelőanyaggal üzemeltethető tüzelőberendezés céljára alkalmas, gravitációs üzemű kémény, vagy egyidejűleg és folyamatosan igénybe vehető többlet villamos energia biztosításával kell gondoskodni."

Ha szigorúan nézzük bele lehet kötni, hiszen a vízteres kandallóhoz mindkettő szükséges (fa-áram), nem lehet csak az egyikkel üzemeltetni. De ez csak kukacoskodás volt, mi adunk engedélyt erre is.

De! Ahol az építési hatóság a HÉSZ-ben (Helyi Építési Szabályzat) szabályozza a tartalékfűtésre vonatkozókat, és előírja, hogy az elektromos tartalékfűtést nem engedélyezi, ott máris bukott a vízteres kandalló.
Előzmény: Törölt nick (4762)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4767
Nem értem, hogy mit nem értesz. Van egy jogszabály ami a feladatainkat szabályozza.

Kémény, égéstermék elvezetés.

Ami ezen belül van az a mi felelősségünk, ami ezen kívül az pedig azé aki csinálja.

Ilyen egyszerű.

Mi ez a -pénz jő, felelőség ment- duma?

Amit csinálok azért igenis felelősséggel tartozom. És a pénz? Nem minden kéményseprő szolgáltatónál a lehúzás az első számú szempont. Az általánosításokkal csak finoman.

Lesznek majd a kéményseprőknek más feladatai is (CO kibocsátás mérése, légellátás vizsgálata), nyilván akkor majd azokért is felelni fogok, fogunk. Csak azt nem tudom, hogy ha valaki a mostani 1000-1200 forintot nem tudja az éves ellenőrzésre kifizetni az mit fog szólni a plusz kötelezettségből adódó megnövekedett díjakhoz?

Akkor már valószínűleg Te is nyugodtabb leszel, mert több mindenért felelünk. Csak sokan nem lesznek nyugodtabbak, mert többet kell fizetniük.
Előzmény: Törölt nick (4762)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4766
Turbósnál is meg lehet, pl ha egy kémény van felhasználva az égéstermék cső, vagy koax cső kivezetésére.

Sokszor van olyan, hogy a bélelő elvégzi a bélelést, de a tulaj addig nem fizet, amíg be nem vizsgálom, át nem veszem a munkáját. Ilyenkor a kazán még sehol, csak a kéményből lóg ki a kéményindító 90 fokos csatlakozója. Abba is bele tudom dugni a tömlőt, nem csak a T-idomba, vagy a revíziós idomba.

Ha gond van egyszerűbb még a készülék felhelyezése előtt a csövet szétszedni, majd újra összerakni.
Előzmény: Gyurco78 (4763)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4764
A kéményseprő turbós kazánnál a füstelvezető tömítettségét méri, arról ad szakvéleményt. Az már a beüzemelő felelőssége eldönteni, hogy a levegőt honnan szívja, a seprőknek ehhez semmi közük. Bevált gyakorlat, hogy falazott szellőzőkürtőből szívják szétválasztott rendszernél a levegőt bélelés nélkül. Ilyenkor esetleg egy külön szűrőt építenek be, hogy a nagyobb porszemcsék, vagy lehulló vakolat ne kerülhessen a rendszerbe.

Ja és meg kéne mondani az okosoknak, hogy ha CO-t átszív az nem is olyan nagy baj, mert az éghető. A CO2-vel van a baj, mert az már nem éghető.
Előzmény: Tojglius (4761)
Gyurco78 Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4763
Ezt még meg lehet csinálni hagyományos kéménynél, de a turbóst hogy ellenőrzi a vizsgálóidom nélkül? Az meg általában az első dolog a cirko után.
Előzmény: siokemeny (4760)
Tojglius Creative Commons License 2009.05.28 0 0 4761

na kinnt volt a "következő" cég a bélelés miatt... ők pl lazán közölték, hogy márpedig ha a szellőzőből akarom behozni a levegőt, akkor azt is bélelni kell, mert az a szabály és anélkül nem veszi át a kéményseprő...

 

finoman megjegyeztem, hogy sztem és nem is logikus és a gázos se ezt mondta meg a másik kéményes sem (sőt a zárt készülékek leírásában az is bennevan, hogy akár a helységből is szívhatja a levegőt), erre valamit makogtak, hogy "mert ha átszívhat valahonnét CO-t, pl ha kémény mellett megy el és ezt nem szabad"... 

 

ami már csakazért is "büdös" lehúzásszagú, mert mi van ha co-t szív át valahonnét? a zárt égéstérnek tökmindegy hisz a lakásbe nem kerülhet, mellesleg nincs mellette béleletlen kémény, csak másik szellőzőluk meg téglafal...

 

mondtam, hogy azért nézzenek utána és az árajánlatot anélkül adják ha lehet... nemigazán hajlottak rá...

 

persze azt se tudták megmondani, hogy mi van ha pl nyilt égésterűt szeretnék cserélni, sima csere... arra is csak makogtak, hogy "különösen indokolt esetben" de nem szabad blabla

 

kezd elegem lenni abból, hogy senki sem tudja pontosan - akik kinnt jártak -  hogy mit és hogyan kellene csinálnom ha szabályos szeretnék lenni...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!