Keresés

Részletes keresés

pszab2 Creative Commons License 2009.08.05 0 0 69
Nem az a lényeg, hogy működjön, hanem, hogy legyen engedélye...
dodala Creative Commons License 2009.08.05 0 0 68
Szerintem a liftek müködnek, én már áprilisban lifteztem a házban, az kivitelezők/munkások is azt használják....
Előzmény: Liquidz (66)
zero 4 hero Creative Commons License 2009.08.04 0 0 67
Jé, "véletlenül" nekem is csak a határozat első oldala van meg, elviszem. Most ez vagy nagyon amatőr, vagy nagyon pofátlan...
Liquidz Creative Commons License 2009.08.04 0 0 66
OK, legyen péntek du 5.
Neked megvan a teljes határozat szövege? Nekem csak az első oldal, kézben az is csak jövő hétre lesz. El tudnád hozni amit kaptál? Ha nincs meg, el kell kérni tőlük a teljes szöveget.

Melyik 10 napból? Elvileg 15 napig lehet bejelentkezni/támadni. Vagy arra gondolsz, hogy "10 nappal a műszaki átadás megkezdése előtt" szólnak?

Hát a homlokzat sztem nem gáz (még elviselhető is), a megközelíthetőség vagy a lift annál inkább.
Előzmény: zero 4 hero (65)
zero 4 hero Creative Commons License 2009.08.04 0 0 65

Péntek 17.00-ra tudok a Corvin mozihoz érni, vigyáznunk kell, hogy a 10 napból ne csússzunk ki. Amúgy szerintem a VIII. kerületi önkormányzatnál kellene kérdőre vonni Tóth Viktort / Tóth Viktóriát, aki a határozatot kiadta. Ami szerintem aláírás és dátum nélkül hibás, tehát támadható.

Most komolyan, valakinek van pofája olyan határozatot hozni, hogy használatba vehető az ingatlan de azért 2009.11.25-ig kell a homlokzatot elkészíteni? Szerintem ez mutyi, ráadásul a Hunvald időszakban eléggé rosszkor és rossz helyen.

Főleg, hogy a Futureal minden feltételezést a leghatározottabban cáfol, ami rossz hiszemüket kelti.........

Liquidz Creative Commons License 2009.08.04 0 0 64
Sziasztok!
A közös kard OK. Csütörtök és péntek is jó nekem, 3-7 között bármikor, stílszerűen legyen a Corvin Mozi előtt.
Ki jön? Fényképezőt hozzatok !

Az ügyvédem (rövidítve és tömörítve) annyit állapított meg, amit FontanaFan, azaz hogy a rendeltetésszerű használat lehetősége valamint a használatbavételi engedély együttesen feltétele a készre jelentésnek. Előbbit a műszaki átadással bizonyítják (amire szerintük előreláthatóan augusztus végén kerül majd sor), persze ekkorra már lehet, hogy valóban alkalmas lesz rá. Ha nem, a szerződésben foglaltaknak megfelelően továbbra is jár a kötbér.
A hbv-t meg lehet támadni, bár az ügyvédem szerint ez csak "jogorvoslat", ettől még az a kezükben van (ha ott van) és élhetnek vele. Szerintem viszont ez adott esetben visszamenőlegesen érvényét veszti, azaz nem élhettek volna vele, tehát érdemes megpróbálni. Holnap délelőtt kiderül, hogy megvan-e, vagy csak megkérték, sztem utána beszéljünk csak a megtámadásról.

Ezen felül azt is megírta, hogy nincs naptári hónaphoz kötve a kötbéres időszak (tehát aki bármely hónap 30-án írta alá, annak júli 31-ig természetesen eltelt júni 30-tól mégegy hónap). Persze akinek aug 1-én kezdődik, annak inkább az előbbi opció.
A találkozón a fentieket lenne jó teljesen letisztázni; valamint egységes álláspontot kialakítani arról, hogy pontosan mit is tegyünk.
Előzmény: zero 4 hero (60)
pszab2 Creative Commons License 2009.08.04 0 0 63
Kozben en is megkaptam a levelet. Eloszor orultem neki, de aztan elgondolkodtam, hogy hogyan is lenne kesz erkelyek nelkul. A hozzaszolasaitok megerositenek (bent sincsenek keszen), hogy sajnos ez egyertelmuen csak egy trukk :((((((
Előzmény: fontanafan09 (62)
fontanafan09 Creative Commons License 2009.08.04 0 0 62
Lakótársak!

Nos szüleimtől én is értesültem, hogy megvan a használatba vételi engedély.

A szerződés szerint az eladó nyilatkozik, hogy rendeltetésszerű használatra alkalmas a lakás. Csakhogy ez nyilvánvalóan nem igaz. A cél egyértelmű, így akarják kibekkelni a kötbért és a külföldi (Ír és Spanyol) befektetők által egyre inkább áhítozott elállást.
Ergó valamilyen együttes jogi lépést kell tennünk annak érdekében, hogy cáfoljuk a Beruházó által állított azon tényt, hogy az Ingatlan rendeltetésszerű használatra alkalmas, hiába van a kezükben használatba vételi engedély. Kezdő lépésnek az is megtenné, hogy ezt a használatbavételi engedélyt megfellebbezzük, amely egyértelműen csak és kizárólag a kötbér kijátszása érdekében került valahogy kiállításra...

Értesítsetek, ha van valakinek ötlete.
sweileh Creative Commons License 2009.08.04 0 0 61
Éljenek a szülők, az enyémek is kaptak levelet. Két hete voltam a lakásomban, nem voltak burkolatok /csempe, járólap, laminált padló/, szaniterek, csaptelepek. Hiányoztak az ajtók, a festés, erkély burkolás és korlát... stb. Benéztem két másik lakásba is - nyitva voltak az "ajtók", ott már volt járólap és csempe, a többi ugyanaz. Védősisak viselése kötelező volt. Elképzelem amint a kedves lakók védősisakban hazakúsznak a "kész" lakásukba.
zero 4 hero Creative Commons License 2009.08.04 0 0 60
Kedves leendő Lakótársaim, szerintem megérett az idő a közös kard kivonására. Személyes találkozót javaslok, csütörtök-péntek magasságában a corvin környékén.
Liquidz Creative Commons License 2009.08.04 0 0 59
Én is megkaptam, szintén szülőknél van. Írnak valamit a műszaki átadás időpontjáról? A szerződés szövegezése alapján teljesítettnek kell tekinteni akkor is a műszaki átadás, ha nem jelensz meg a levélben írt időpontban (gondolom mindenkinek más, de azért jó lenne tudni, mit adnak meg).
Előzmény: dodala (57)
Liquidz Creative Commons License 2009.08.04 0 0 58
Akkor valószínűleg mindenki kap :/

Egyeztess időpontot a műszaki átadásról, és dobd vissza, ha nem alkalmas rendeltetésszerű használatra!

Egyébként határozottan NEM "jogi aktus", a kötbér további fizetése alól próbál kibújni. Akkor nem "jogi aktus", ha szerintük a kulcs átadásáig jár a kötbér. Persze mondani bármit lehet... ha ez utóbbi írásban foglaltatik, gondolom elfogadható.
Előzmény: dodala (57)
dodala Creative Commons License 2009.08.04 0 0 57
Sziasztok,

Én is kaptam egy levelet a készre jelentésről, de nekem a lakásom is romhalmaz, a burkolást, konyhát még el sem kezdték, a levélben viszont értesítenek, hogy rendeltetésszerü használatra alkalmas. Felhívtam az "összekötőmet" és azt mondta, hogy ne foglalkozzak a levéllel, ez egy jogi aktus. Nem lehet, hogy a kötbérrel függ össze?

Előzmény: zero 4 hero (53)
Liquidz Creative Commons License 2009.08.04 0 0 56
Sziasztok!

Beszéltem az ügyvédemmel, aki a héten fog megalapozott választ adni. Az első meglátása mindenesetre az ami a Tied, FontanaFan, azaz hogy a kötbérnek addig _kellene_ vagy _illene_ járnia, amíg nincs a kulcs átadva, attól függetlenül, hogy mi áll a szerződésben; és ez jogi szempontból támadási felületet is ad feléjük (mivel a vevőn kívülálló okokon múlik a jogerős használatbavételi). Nem akarok kombinálni, szólok, ha megvan a pontos válasz.

Zero megkapta a készre jelentést; a cordiánál pedig azt mondták, hogy mindenkinek egyszerre szólnak. Többiek: ti megkaptátok már?

Zero: 1-2: még nem közelíted meg, hisz nincs kulcsod hozzá, és explicit dátum sincs annak átadására :-(
3: Mire gondolsz? H.v. még nyilván nincs, amikor meg lesz, onnantól max 1-2 hét és költözhetsz is (az más kérdés, hogy hogyan cipeljük be a cuccainkat – sártengerben vagy sem).
Előzmény: zero 4 hero (55)
zero 4 hero Creative Commons License 2009.08.04 0 0 55
Fontana
pszab2 Creative Commons License 2009.08.03 0 0 54
Fontanában van a lakás vagy a Premierben?
Előzmény: zero 4 hero (53)
zero 4 hero Creative Commons License 2009.08.03 0 0 53

2009 augusztus 1-től kötbérköteles a lakásom, hogy-hogy ma telefonáltak a szüleim, hogy kaptam egy 07.31. dátumú ajánlott levelet a készre jelentésről.

1, kíváncsi vagyok, hogyan közelítem meg a már kész lakásomat a jelenlegi romhalmazom keresztül

2, az oké, hogy van egy kész lakásom, de ennek elviekben a házra is kellene vonatkoznia

3, mivel a bank az utolsó vételárrészletet a jogerős használatba vételi engedély meglétekor utalja, remélem addig majd rajtam akarnak kötbért behajtani.

 

Kíváncsian várom a kommenteteket, segítségeteket. Köszi!

pszab2 Creative Commons License 2009.07.30 0 0 52
Remélem nem elhamarkodott a kijelentésed és lekopogtad...
Én azt mondom akkor lehetünk biztosak, ha már kezünkben a kulcs.
Előzmény: dodala (51)
dodala Creative Commons License 2009.07.30 0 0 51
Sziasztok,

Tegnap beszéltem egy ingatlanossal, aki a nyóckerben mozog, ismeri a cordiásokat is. Az ő becslése: bevásárlóközpont csúszik februárra (gondolom mennyire örülnek a boltosok, a budai skála helyén épülő Allé-ban már a boltok belső kialakításán dolgoznak), sétány kialakítása, padok, fák stb. (beleértve a City Garden-t) jövő nyár.

Úgy tünik, hogy mi Fontanások koraszülött gyermekek vagyunk....
Előzmény: fontanafan09 (50)
fontanafan09 Creative Commons License 2009.07.28 0 0 50
Sziasztok!

LiquidZ: Szerintem a Cordia úgy gondolja, ahogy Te mondod, tehát a műszaki átadás felajánlásával megszűnik a kötbérterhes időszak, csakhogy a birtokbaadás felajánlásának napjának fogalmi meghatározásánál (ld a szerződésben az erről szóló pont első bekezdését) a műszaki átadás és a használatba vételi engedély szerepel.
Azaz azzal, hogy a Cordia azt mondja, hogy Ő felajánlotta műszaki átadásra az Ingatlant az még -szerintem- nem jelentheti azt, hogy teljesül a birtokbaadás, tehát jár a kötbér.
Másik az, hogy kaptam levelet a Cordiától, amelyben elismerik, hogy nincs "elvi építési engedély", ők ideiglenesre gondolnak.
Ezen felül azt is írták, hogy információik szerint a jogerős használatbavételi engedély (és nem az ideiglenes használatba vételi engedély) kézhezvételekor fogják kiküldeni a hivatalos értesítéseket a készre jelentésről, melyet egy telefonon egyeztetett műszaki átadás követ. Ergó Ők is kezdik belátni -legalábbis remélem -, hogy az ideiglenes használatba vételi engedély nem egyenlő a használatbavételi engedéllyel, ahogy ez a szerződésben szerepel.
Ha a a lakásra van is ideiglenes használatba vételi engedély, de az épület állaga és készültségi foka, illetve hiányosságai miatt azt nem lehet birtokba venni, azaz rendeltetésszerűen használni, akkor -ahogy ezt LiquidZ is írta - meg lehet tagadni az átvételt, mivel a lakást a ház nélkül nem lehet rendeltetésszerűen használni. Azaz hiába van minden rendben a lakásban (gyönyörű a burkolás, első osztályú a konyhabútor), ha azt nem lehet megközelíteni, mert a lift még nem üzembiztos, életveszélyes a lépcsőházhoz vezető út, stb), szóval azok az akadályok még fennállnak, amely miatt az Építésügyi Hatóság még nem adta ki a végleges használatba vételi engedélyt.
Egyszóval nem tartom védhetőnek a Cordia azon álláspontját, hogy a birtokbavételre felajánlás, illetve a készrejelentés és a tényleges birtokbaadás elváljon egymástól, hiába próbálja az ellenkezőjét kihozni a Cordia.

Kérlek LiquidZ egyeztess ezügyben az ügyvédeddel. Egységes fellépést javasolok én is.

Ami pedig LiquidZ a belvárosi lét kellemes hangulatfestő félmondataiból leírt remek helyzetjelentést illeti. szerintem az még odébb van... sajnos, de affelől nincsenek kétségeim, hogy jövő év végére eljön.
Előzmény: Liquidz (48)
Liquidz Creative Commons License 2009.07.27 0 0 49
Köszi:) relatíve jó hír, főleg hogy egy hónapja volt. A lényeg, hogy haladnak.
Miben változott a kialakításotok?
Nekem betettek egy páraelszívót, ami nem is volt a tervben, ami még OK... de faltologatást nagyon nem szeretnék...
Előzmény: zero 4 hero (47)
Liquidz Creative Commons License 2009.07.27 0 0 48
Sziasztok!
Jó, hogy pörgünk :-)

fontanafan09: Sajnos lehet, hogy használatbavételi, és így birtokbaadás októberre sem lesz (bár én pozitívabban látom a helyzetet, leginkább a Cordia lobbizásai miatt), de a szerződés szövege szerint a kötbér a "birtokbaadás felajánlásának napjáig tart", ismét sajnos. A birtokbaadás kezdetét úgy látom, hogy az, amikor szólnak, hogy "két hét múlva műszaki átadás". A használatbavételi engedély viszont csak az effektív birtokbaadásnak (és nem a kiértesítésnek/műszaki átadásnak) a feltétele. A használatbavételit nem látom, hogy időhöz lenne kötve, ezért a beköltözés sincs.... Legalábbis ahogy én olvastam.

Szóval jól csűrik-csavarják ezt a pár időpontot és eseményt... Egyébként még be is biztosítja magát a műszaki átadás hibáinak elemzésénél: ha nem alkalmas használatbavételre, akkor nem kell elfogadnod (ekkor továbbra is jár kötbér), de minden egyéb esetben (akkor is, ha a használatbavételi megvan) igen. Ha használatbavételihez lenne kötve a műszaki átadás, nem írnának ilyet.

Magyarul addig fizetnek kötbért, amíg nem szólnak, hogy műszaki átadás lesz (ill. ha az rosszul sikerült, akkor amíg újra nem szólnak). Az ügyvédemet azért még megkérdezem és szólok.

Az utolsó vételárrészletet valóban csak a használatbavételikor utalja a bank (örülök, hogy nem hamarabb...)

Zero: valóban sokat szóltunk már a kötbérről... sorry:) ha már tiszta (nekem kezd tisztulni), inkább tényleg ugorjunk, és ott ugorjunk, ahol a kút van.

Inkább tényleg legyen az a lényeg, hogy milyen jó lesz az a szombat, mikor reggel átmegyek a pláza-pékségbe friss búrkifliért, aztán evezek a garden-fitnessben, húsz perc alatt átérünk a bárhol BPn lakó barátokhoz ebédelni, délután lemegyünk a mozi utáni kávéra a szökőkút mellé, este meg vacsorázni azzal szemben. Aztán közösen szidjuk az este is bútort-tologatókat a harmadikon lévő teraszról, jószomszédi sörözés közben :))

zero 4 hero Creative Commons License 2009.07.27 0 0 47

Szia Liquidz, csempézés wc+fürdő kész volt, konnektorok nem voltak, csak kiállások, parketta sem, erkély kész volt, terasz nem.

Kicsit változott belülről a lakás kialakítása az eredetileg megbeszéltek szerint, az általam feleslegesen megvásárolt csempe árát visszatérítették.

Előzmény: Liquidz (35)
zero 4 hero Creative Commons License 2009.07.27 0 0 46

Sziasztok!

 

Szerintem várjuk meg augusztus végét (gondolom akkor kezdik átadni a lakásokat) és a kiküldött "elvi használatbavételi engedélykor" közösen megbeszélni a részleteket, esetleg egységben fellépni az ügyben. Zárójelben jegyzem meg, a hitelből vett lakások utáni utolsó befizetést (40%) a bank csak a jogerős használatbavételi engedélykor utalja.

pascas Creative Commons License 2009.07.27 0 0 45
hello,

Olyan hogy "elvi használatba vételi engedély" nem létezik: ami elvi és létezik az az elvi építési engedély, leírás: http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/tulajdonvagyon/ingat20050805/elviepeng20081212.html/ugyleirasjogi

Ennek a használatba vételhez semmi köze.

Olyan hogy ideiglenes olyan létezik (pl kiadják az épületben levő lakásokra). De szerintem annak is feltétele hogy megközelíthető legyen.

Hogy a kötbér mihez van kötve azt sajnos nem tudom (készre jelentés illetve ennek része -e a használatba jogerős vételi engedély és hogy napokba vagy hónapokban mérendő), de ha valaki rászánja az időt hogy ezt átbeszélje a cordiaval az remélem itt beszámol róla.

Kötbér. Sajnos azért nem vagyok bizakodó, mert ilyen esetekben általában a beruházó (jelen esetben a cordia) alvállalkozóinak a kötbér kötelezettsége a beruházó felé magasabb mint a beruházó kötbér kötelezettsége a vásárló felé (itt persze van egy csomó egyéb körülmény is, pl nyilván az alvállalkozó is csak úgy vállalt határidőt ha megkapja a számára szükséges munka körülményeket (pl a konyha bútort szállító cég kap időre munkaterületet, ha nem akkor az egész egy szinttel tovább gördül és ott megy a mutogatás). A lényeg hogy minél több a késés a beruházó nem biztos hogy annál rosszabbul jár. Sőt!
dodala Creative Commons License 2009.07.24 0 0 44
OK, egy ezressel beszállok az új Nokiádba...:)
Előzmény: digicat (43)
digicat Creative Commons License 2009.07.23 0 0 43
Ha összepótoltok nekem egy Nokia E52-re akkor lesz jobb kép is :-)))
Előzmény: pszab2 (42)
pszab2 Creative Commons License 2009.07.23 0 0 42
fontanafan09: mindenben 100%ig egyetértek. Sajnos az összes negativ dologgal is. Cordia mindig próbál trükközni. Kiváncsi leszek én arra, hogy mikor lesz költözés... (Premier ház...)

digicat: kicsit nagyobb kep jo lenne :D

Liquidz: az utca szuperül hangzik :D
digicat Creative Commons License 2009.07.22 0 0 41
A tetőt kell figyelni, kizöldült.

fontanafan09 Creative Commons License 2009.07.22 0 0 40
A helyzet a következő:

Ahogy LiqidZ előző hozzászólásában megállapította a kötbérterhes határidő a készrejelentésig jár. Csakhogy a készrejelentés nemcsak a műszaki átadásból, illetve az arról szóló értesítés kézbesítéséből áll, hanem (gondolom valamennyiünk) szerződése szerint annak a feltételnek is meg kell lennie, hogy az ingatlan rendelkezik használatba vételi engedéllyel. Namármost, ha valaki ki látogat az építési területre az láthatja, hogy az ott uralkodó állapotok alapján szinte biztosra vehető, hogy abból nemhogy augusztusban, de még akár október-november hónapban sem lesz használatbavételi engedély. Szerintem nincs az az építésügyi hatóság, aki ilyen környezetben, ilyen készültségi fokban álló házra kiadja a használatbavételi engedélyt.
Ergó, szerintem azzal, hogy felajánlják műszaki átadásra az ingatlant, attól még nem szűnik meg a Cordia késedelme és továbbra is jár a kötbér, sőt, akik 2008 novemberében kötöttek szerződést azok akár már –ha jól számolom - szeptemberben el is állhatnak a szerződéstől.
Ezt én ki is fejtettem a Cordiának, akik valamiféle elvi használatbavételi engedélyt emelgettek, ami meglesz az átadásra, csakhogy az építésügyről szóló jogszabály nem ismeri az elvi használatba vételi engedélyt, csak az ideiglenest, vagy a részlegest. De a szerződésben nem ezek, hanem használatbavételi engedély szerepel, amely, mint már említettem (de szerintem még a részleges, vagy az ideiglenes sem) nem lehet meg augusztusra. Tehát lakótársak vigyázzatok arra, hogy a Cordia mikor teljesít.

A kötbérrel kapcsolatban pedig egyetértek LiquidZ-vel, mivel a szerződés napokban írt határidőt használ, így szerintem napra pontosan és nem hónapra pontosan kell kiszámítaniuk a kötbér összegét is.

Ha valakinek van valamilyen véleménye kérlek írjátok meg.

Előzmény: Liquidz (39)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!