Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2009.06.09 0 0 4830
ranezesre az egy ventillatoros cucc, nyomas alatti egestermek elvezetessel.

vajk
Előzmény: siokemeny (4827)
pjotrkolja Creative Commons License 2009.06.09 0 0 4829
Üdv Rita 80!
Gázos oldalról engedélyköteles a berendezésed cseréje, építésügyileg ugyan nem az de a 182/2008 (VII.14.) Korm. Rendelettel módosított 253/1997. (XII. 20.) Korm. Rendelet (OTÉK)
80.§ alapján
(1) Homlokzati égéstermék-kivezetést létesíteni – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – építmény, építményrész homlokzatán nem lehet.
(2) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely létesíthetõ – ha a kivezetési helytõl mért 10,0 m távolságon belül nincs épület – e rendelkezés hatálybalépését megelõzõen használatba vett, meglévõ
a) földszintes és szabadon, illetve oldalhatáron álló épület homlokzatán,
b) többszintes épület homlokzatán azzal, hogy lakásfûtõ (6 kW-nál nagyobb hõteljesítményû) és vízmelegítõ (együtt vagy külön) gázfogyasztó készülék homlokzati kivezetésének tengelyétõl mért 2,0-2,0 m-es sávban a kivezetés felett a teljes épületmagasságra vonatkozóan a homlokzaton szellõztetésre szolgáló nyílás vagy nyílászáró nincs.
(3) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely nem létesíthetõ
a) a gyalogos és gépkocsival használt átjárókban, aluljárókban, áthajtókban,
b) a légaknában,
c) a légudvarban, a 71. § (4) bekezdésében foglaltak kivételével,
d) a bevilágító aknában,
e) a zárt, át nem szellõzõ kis alapterületû belsõ udvarban, verandán, beépített loggián, tornácon, padláson, ki nem szellõzõ zugokban,
f) a közvetlenül csatlakozó járdaszinttõl mért 2,10 m-es magasság alatt.

Vagyis ha a fentiek alapján igen csücskös a homlokzati kivezetés. Szóba jöhet a régi kürtő felhasználása, pl. szétválasztott rendszerrel, vagy koncentrikus kialakítás ugyanitt, esetleg ha legfelső szint akkor telibe ki a tetőn át. Ha már csinálod és kivitelezhető akkor komfortosabb egy kombikészüléket venni és nem kell a bojlerrel sem törődni a továbbiakban.
A kéményseprő nem büntethet ... konstatálja a kémény használaton kívül helyezését amiről neked kell Őt írásban értesítened 15 nappal a munkálatok megkezdése előtt (becsatlakozás, lefalaz, lezár, koromzsákajtó és tisztítóajtó bevakol megjelöl) és ennyi ... mindez persze csak akkor ha nem használod fel a régi kürtőt, vagyis a telibe kivezet vagy oldalfali esetén játszik.
Ha a kürtőn át vezetnél égéstermék elvezető és/vagy égési levegő hozzávezető rendszert akkor a dolog már egészen más ...
A pesti kollégák először előzetes kéményvizsgálatot tartanak valszeg ... az elgondolásod tükrében megvizsgálják a kéményedet, megállapítják mire jó mire nem ... aztán gázterv, figyelembe véve a szakvéleményben foglaltakat, ... engedélyezési eljárás főgáznál, ... berendezés megvásárlása, egyéb munkák ... elvezető rendszer nyomáspróbája ... gázos átvétel stb. sajna nem olyan egyszerű, ha a homlokzati kivezetés nem lehetséges ...
Sok kitartást és szerencsét ...


Előzmény: Rita 80 (4828)
Rita 80 Creative Commons License 2009.06.09 0 0 4828
Sziasztok!Kis segítségre lenne szükségem...A 14.ker-ben kijöttek a kéményseprők ellenőrizni a kéményt.Béleltetni kellene,létrát venni,saválló ajtót betenni,megemelni magát a kéményt a szomszéd ház miatt,bla-bla.ez egy vagyon,ráadásul maga a kazán sem mai darab.Arra gondoltam,ha használaton kívülivé helyeztetném a kéményt és olyan zárt égésterű kazánt tetetnék be,amit vízszintes kivezetéssel oldanánk meg,akkor kikerülhető lenne-e a kémény?szuterénben lenne ugyanúgy,mint eddig,a meglévő rendszerre csatlakoztatva.kell-e engedély,kitől,ill.milyen,mekkora a max.bünti a kéményseprőktől?Egyáltalán alkalmazható-e ez a megoldás.Én jelenleg egy olyan házban lakom,ahol nincs kémény,hanem ilyen kombicirkó van.Ja,ha számít,a melegvizet elektromos bojler adja.Hálás köszönet mindenkinek,aki segíteni tud ilyen infók tudatában!!!!
siokemeny Creative Commons License 2009.06.09 0 0 4827
doki!

légyszíves válaszolj a 4822-re!
Előzmény: Törölt nick (4826)
siokemeny Creative Commons License 2009.06.08 0 0 4822
doki!

Most nézegettem a honlapotokat, és valamit megint nem értek.

Van egy olyan menüpont, hogy Fotó galéria - Ahogyan szép és működik is. Ott van olyan kép, amin a pellet kályha füstcsöve egy ugyanakkora kéménybe csatlakozik (fi 80). Most akkor huzatigényes a füstgázelvezetés, vagy sem? Ráadásul a kémény a falsík mellett van függőlegesen kivezetve full szabálytalanul.
Tudom, a galéria címénél nincs ott, hogy szabályos is, de a nagy zöld pipa arra a következtetésre juttat, hogy így helyes.

Tudnál nekem hivatalos állásfoglalást küldeni, hogy a készülékek füstcsonkjánál már nincs túlnyomás?
ronkovik Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4816
Szuper. Kezd hízni a májam (sk. kivitelezés)
Előzmény: siokemeny (4806)
ronkovik Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4815
Majd a kéményseprőnek is ezt fogom mondani ha kötekedni akar a tisztítóajtó padlótól mért magassága miatt:))))
Előzmény: dako60 (4805)
ronkovik Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4814
A kémény teteje a tetősíktól mérve bőven meghaladja a másfél métert, ebben az esetben pedig a s...... előírja a merevítést, a kémény teljes magassága 6m plusz a lábazati emelés.
Előzmény: Törölt nick (4804)
harcinyugger Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4813
Üdv.mindenkinek.Tavaly vásároltam egy vegyeskazánt, SIME-5 tip.Kb.23KW fatüzelésnél.Szaki kijön,összeállítja a rendszert,kazánház a pincében.80q akácfa szintén a kazánházban.Nagy boldogság,kezdődik a fűtésszezon.Automata huzatszabályozó 60-65fokra beállítva egész télen kifűtötte a kecót ,úgyhogy bent 24fok.Éjszakára levéve40fokra,működött.Esténként érződött füstszag a lakásban,szellőztetés majd szimat után kiderült a tisztítónyílás mellett jön a buké.Tisztítónyílás kibont,új saválló ajtó betesz.Benézek hát gyönyörű fekete tükör a belseje,kőműves vigyorog,elmegy.Füst továbbra is érződik.Április végén kéménydugulás,kéményseprő ki, kipucolja.Aszonygya béleltetni kell,mer full.kátrány a kémény,erre én mijaza kátrány?Mondom az én zsírúj 5téglás kéményem?Na ekkor találtam rá erre a topikra amiért hálás vagyok szvípnek és minden segítő embernek.Mostmár sokmindent tudok de nem eleget.Azóta béleltettem 160-as saválló ovál csővel.Remélem működni fog.Kéményem 9.5 magas a rostélytól (hű de szépen mondtam)a kitorkollásig.Kazán füstcső150-es.Nade mivan a kátránnyal ha hozzáér a forró bélés ?Képes lesz átütni a falat?

kovtam Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4812

Ja és nem a kémény eternitfalát féltem párakicsapódás szempontjából, hanem az egy kisméretű tégla távolságáben levő szobafalat, mert sok minuszban az állandóan működő ventillátor igencsak le tudja hűteni a kémény falát.

Előzmény: siokemeny (4809)
kovtam Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4810

A zárt égéstér követelmény (konyhában van, és szagelszívót kellene telepíteni, valamint 15 éves a jelenlegi, hatásfoka a béka segge alatt). Sokkal olcsóbban sima turbós kazánnal sem jövök ki, az árkülönbséget pedig talán behozza a kondenzációs. Most se megy az előremenő víz hőfoka 50 fok fölé, a turbósnál is úgy visszaszabályoznám, hogy a kéményben tisztességes kondenzáció történne :) (csak szerintem nem bírná a turbós alumínium hőcserélője). A ház csúcsenergiaigénye (-15fok) szűk 17m3/nap (=>7kW) volt az elmúlt két év viszonylatában a C24-el, gondolom ez "kicsit" javulni fog, a kinézett kazán 2-12kW-ig modulál.

Egyébként ötleteket, tipusokat, előnyöket, hátrányokat szivesen fogadok.

Előzmény: siokemeny (4809)
siokemeny Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4809
Üdv!

Attól ne félj, hogy annyira le fog hűlni a kémény felülete, hogy kicsapódjon rajta a pára. Gondolj csak bele, ahhoz kicsit nagyobb légsebesség kell, mint amit egy kazán ventilátora létre tud hozni, ráadásul a füstgázelvezető belső cső is melegíti a beáramló levegőt.

Belehúzhatsz bármit a 80-as cső köré, de esetedben szerintem felesleges.

Miért kondenzációs kazánt raksz fel?
Előzmény: kovtam (4808)
kovtam Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4808

Srácok!

Jó hosszú a topik, visszalapoztam, de nem találtam választ...

Van egy 150-es eternitcsővel bélelt kéményem, amibe egy C24-es kazán van bekötve. Cserélném a kazánt kondenzációsra (Immergas VICTRIX12KWX), amihez a kéménybe koaxiálisan 80mm-es saválló gégecsövet javasoltak behúzni. Eddig ugye a füstgáz melegítette a kéményt ill a falat, viszont ezután csak a kívülről beszívott frisslevegő fogja hűteni. A kémény természetesen hőszigeteléssel nem rendelkezik (tetőtérbeépítéses, hálószobafal!), ezért a fal áthűlhet, páralecsapódás...

Lehetséges-e pl hőszigetelt 125mm-es légtechnikai csövet behúzni a 80-as gégecsővel együtt a kéménybe, ill valós-e egyáltalán a probléma?

Tojglius Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4807

Sziasztok megint...

 

még mindig a cserével bajlódunk, és gondoltam ha csere és nem zárt égésterű, akkor - ha rendben van a régi gázterv - akkor egyszerűbb és olcsóbb...

 

erre én "okos" utánajártam a gázműveknél, hogy milyen bejelentett készülék lehet most a lakásban és kiderült, hogy az elmúlt kb 10évben semmiféle készülékcserét nem jelentettek be náluk.... a meglévő pedig biztos, hogy nem az építés óta van fennt... azt nem tudták megmondani, nem találták meg, hogy milyen készülék van bejelentve oda és hova kellene lennie felszerelve, csak ezt, hogy csere nem történt...

 

Számíthatunk-e szerintetek - tapasztalataitok szerint -  arra, hogy ezután a telefon után valami buzgó gázműves kijön és jól megbüntet minket mint jelenlegi tulajdonost amiatt, hogy az előző tulaj engedély nélkül cserélt készüléket (neadjisten még gázcsöveket is buzerált)?

 

Kiindulva a jóindulatú magyar hivatalokból kicsit félek, hogy hülyeséget csináltam... :(

siokemeny Creative Commons License 2009.06.05 0 0 4806
Tökéletes.
Előzmény: ronkovik (4803)
dako60 Creative Commons License 2009.06.04 0 0 4805
Az szuper és akkor rögtön lehet a kádba üríteni a kormot, nem kell hozzá külön felfogo edény.
Előzmény: ronkovik (4803)
ronkovik Creative Commons License 2009.06.04 0 0 4803
Ez még szakszerűnek nevezhető? Azért kellett megemelni az egész kéményt mert a tisztítónyílás alatt lesz a fürdőkád.
Előzmény: siokemeny (4800)
siokemeny Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4802
Mindenképpen!
Előzmény: dcsabi8 (4801)
dcsabi8 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4801
kandallóbetét, körbe fogjuk rakni. Kicseréljem?
Előzmény: siokemeny (4800)
siokemeny Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4800
90, vagy 45 fok? Az attól függ, hogy milyen kandallót fogsz beállítani. Ha csak egy sima kandallónak nevezett kályhát akkor jó a 90-es is, mert a füstcsövét könnyen tudod tisztítani. De ha tűzteret veszel és körbeépíted, akkor inkább a 45 fokos, mert abban nem tud elrakódni a korom, így nem kell sűrűn szétszedned a süveg részét.

A bekötőidomot tedd minél magasabbra, hiszen minél hosszabb a füstcső, annál több hőt tud leadni.

Egyébként a kémény alá lehet téglát rakni is, ha nem csak a 33 centikkel akarsz játszani.
Előzmény: dcsabi8 (4798)
siokemeny Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4799
Van egy szerkesztési szabály, ha azt betartod, akkor nem lesz gond.

Rajzolni kell:
- A leendő kémény 15 méteres környezetében lévő legmagasabb pontot keresd meg, annak a tetejére tegyél még 80 centit és a kémény felé lejtve a vízszintessel 30 fokot bezáró szög szára ahol metszi a kémény függőleges vonalát, ott kell lenni a minimális magasságnak.

Ez egy minimális magasság, ennél magasabb lehet, alacsonyabb viszont nem.
Előzmény: panda89 (4796)
dcsabi8 Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4798

Nekem kiszállitották már a kéményt kandallóhoz, de 90 fokos bekötőt kaptam hozzá. Azt sem tudtam hogy van másmilyen is. Okozhat ez gondot? Kicseréltessem?

A csatlakozót milyen magasra tegyem? A kandalló füstcsövének legmagasabb pontja 135 cm, a füstcsőnyilás alja 133-ra jön ki, vagy 166-ra.

Előzmény: siokemeny (4797)
siokemeny Creative Commons License 2009.06.03 0 0 4797
Minden tartozékát be kell építened, ennél a magasságnál már kell a felső tisztítóajtó is. Kandallóhoz 45 fokos bekötőidomot rendelj!

SR vs UNI-PLUS között a különbség a szigetelésben és a samottcsövek kondenzátumállóságában van az UNI javára. Leiernél ugyanezek a különbségek csak az LSK javára.

Az, hogy mikor kötöd rá a kandallót tök mindegy.
Előzmény: Elemi Koczka (4795)
panda89 Creative Commons License 2009.06.02 0 0 4796
Sziasztok.

Lenne egy kérdésem, bár nem tudom, hogy jó helyen kérdezem-e?

Kéményt szeretnénk rakni egy garázsból átalakított nyári konyhára, amelyben egy sparhelyt fog majd üzemelni.

Az épület két méter negyven centi magas, mellette kb 3 és fél méterrel van a szomszéd háza, pontosabban épülete.

Arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen magas kéményt kellene rakni, vagy hol lehetne érdeklődni ilyen kérdésekkel kapcsolatban.

ha valaki tudna bármilyen útbaigazítást adni, azt megköszönném.

Üdv.
Panda
Elemi Koczka Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4795
Köszi Siokemeny!

További kérdés mehet?:)
6,33 méteres magasság lesz a befutó.
Mik azok az összetevő elemek amik ehhez feltétlenül szükséges (minimál ár, szükséges műszaki tartalomhoz)?
Schiedelnél SR, vagy UNI-Plus?
Leiernél LSK vagy LK?
Ha csak 1-2 év múlva kötném rá a kandallót az gondolom no problem.

Előre is köszönöm:

Koczka
Előzmény: siokemeny (4794)
siokemeny Creative Commons License 2009.06.01 0 0 4794
Üdv Koczka!

1. Elég az átmérő 20-as kémény, de arra csak max 20-as füstcsövű készüléket köthetsz.

2. L vs S? Tök mindegy, döntsd el! A lényeg, hogy kondenzátumnak ellenálló kivitelű legyen, mert igen nagy valószínűséggel kátrányosodni fog a kémény (is).

3. A kémény mérete nem baj ha nagyobb, maximum teszel egy pillangószelepet a füstcsőbe.

4. egy ügyes gépész megmondja, hogy tudod összekötni.
Előzmény: Elemi Koczka (4793)
Elemi Koczka Creative Commons License 2009.05.31 0 0 4793
Sziasztok!

Építkezünk. Természetesen minden örömével és bánatával egyetemben:)
A fűtéshez kapcsolódó kémény következne...
Gázkazán, lenne az elsődleges fűtés jelenleg, de a jövőben vízteres kandalló (betét, vagy kályha) kerülne kivitelezésre. Ehhez a kandallóhoz lennének kérdéseim:
Átmérő 20-as kémény elegendő?
Leier vagy Schiedel?
Ha a kandallónak csak 15 cm-es füstcsövet írnak elő baj, ha ott 20-as van?
A gáz és a fatüzelés hogyan "köthető" össze?

Koczka
siokemeny Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4792
émile arra gondolt, hogy ha leszigeteled a kéményt, akkor nem fog bekövetkezni a kondenzáció és a kéményen kimegy a a füstgáz a benne lévő gőzzel. Ha nem szigeteled akkor a kéményen belül lekondenzálódik, és ha a kondenzvíz a csatornába van vezetve akkor oda megy.
Előzmény: fede94 (4790)
siokemeny Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4791
Ez a magasság teljesen megfelelő, igaz hogy a szabvány ennél alacsonyabb kéményt is megenged egy ilyen hajlásszögű tetőhöz, de így biztos lehetsz benne, hogy bármilyen irányból, akár erősen fújó szél esetén is működni fog a rákötött berendezés.
Előzmény: mekta (4789)
fede94 Creative Commons License 2009.05.30 0 0 4790
köszönöm, minden világos kivéve az utolsó mondat:

"Ha szigeteled akkor a kéményen megy a víz, ha nem a csatornába,"
Előzmény: Émile (4743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!