Ezer bocs, azt gondoltam, hogy ebben az elstahlosodott világban már triviális, mit jelent a zsülien.:) Bizony, van rá rendes magyar kifejezés is. Azt jelenti, gyufaszál méretű. Krumplihámozó is jó, de van olyan citrushámozó, ami ilyen gyufaszál-keskeny csíkokat hánt le (egyszerre ötöt-hatot). A lényeg, hogy csak a sárga héj kell, kivéve, ha kifejezetten szeretnél egy kis kesernyés ízt is.
Gondolom, ha szónok lennél, és a szomszédasszony átkopogna egy receptért, nem ugyanúgy adnád elő magad, mint a pulpituson. Valóban teljesen igénytelenül írok nyelvileg sok hozzászólást, főleg, ha kevés az időm. Nem is tartom jónak, vagy könyvbevalónak ezt sem. De látom, szerinted a bevásárlólistám is minimum versbe kéne szednem. Ha megadod az emailed, minden hsz-t hozzád küldök először lektoráltatni, akkor biztos meglesz a kívánt szint és nem kell itt szégyenkeznem.
Csak így tovább! Még több építő hozzászólást!
Tényleg, mekkora dilettáns vagyok likőrgyártásban is! Akkor rohanok a Teszkóba!
(Limoncellót nem azért csinálok házilag, hogy olcsóbb legyen. Én a szeretteimet többre tartom annál, minthogy bolti tömegcuccot adjak nekik karácsonyra. Amúgy a Sparban 1300 a csak citromaromát látott, ugyan olasz limoncello.)
De, megváltoztatja. A kész likőrnek nem vodkaíze (szerintem ilyen nincs is), hanem citrom-, narancs-, fahéj-, stb. íze lesz. :) Ha konkrét x helyet akarsz üveghez, akkor tessék: Bp. Margit-híd Budai hídfő közelében van egy Kreatív hobby üzlet, ugyanez az Üllői út elején is. Rég nem jártam a Hegedűs Gyula utcában lévő Gallé üvegboltban (nem az a Gallé, névrokon), 20-as szám környéke, ott csodák voltak régen, elfogadható árakon. És a közelben, talán a Csanády utca sarkán van egy régi jó lakber. bolt is, szintén esélyes. ribizli
Kreatív hobbista boltok, üvegárut is kínáló Vasedény és egyéb konyhafelszerelési boltok, esetleg Ikea. Esetleg borászati szakbolt. Én egyébként leszoktam a tisztaszeszről, közepes árszintű vodkát veszek, és nem kell vizezni se aztán, vagy kiszámolom nagyjából a kellő alkoholfokot. ribizli
1,5 kg citrom sárga héja julienne-re hámozva, 1 l finomszesz (én csak egy lelőhelyet tudok Budapesten, és jó drága: Azúr vegyszerbolt a József krt. 65, 6400/l, vagy patikus ismerős jól jöhet ;)), 1,5 l víz, 1,5 kg cukor. (Lehet kevesebb cukorral). Nagy uborkásüvegben citromhéj alkoholba 1-2 hétre beáztat. Víz + cukor sziruppá főz, kihűt. Citromhéj leszűr, sziruppal kever, újabb pihentetés 2 hétig (vagy tovább). Palackoz. Jégbe hűtve, hűtött kupicákból fogyaszt desszertitalként (ha kibírja addig, forró nyári estéken)...Kb 1500 ft-ra jön ki egy 0.7-es palack.
Tényleg, tudtok konkrét tippet adni, hogy szép, 2-3 decis üvegeket hol lehet szerezni?
Nekem azért fontos,h. elálljon egy jó darabig, mert karácsonyra ajándékba szeretném adni és nem lenne vicces, ha mondjuk két hét múlva kibontják és már megromlott! Bár van, aki úgy is megissza!:):)
Jó lenne olyan receptet találnom, ami sokáig eláll! Ezt az önbizalomhiányt :-) A jó recept attól jó, hogy nincsenek tárolási gondjaid...hamar elfogy...
Én limoncellót (citromlikőr) készítek idén. Ha kell valakinek a recept, leírom. Bio vagy kezeletlen héjú citrom, tisztaszesz és cukor kell hozzá. És egy hónap. :)
A tejet felforralom és a kókuszreszelékkel együtt egy órán át lassú tűzön főzöm. A tűzről levéve belekeverem a cukrokat. Mikor kihűlt, átszűröm és összekeverem az alkohollal.
Ötlet szűréshez: első évben rengeteget mérgelődtem meg szétpocskoltam, mert a szűrő állandóan eldugult a sok növénytől. Aztán rájöttem, hogy egy női harisnya szárába kell önteni, alatta tölcsér, az egyszerűen nem tud eldugulni, legfeljebb emelkedik a szint, és 2 centivel feljebb folyik ki, és pillanatok alatt kész.
3 l pálinka (lehetőleg alma, de legalábbis valami jellegtelen ízű, én őszibarackot
használok, mert az terem, alma meg nem)
1 kg cukor (égetve)
1/4 marék citromfű
1/4 marék fehér üröm
1/4 tasak boróka
1/4 tasak kálmosgyökér
2 db citrom (cikkekre vágva)
1/4 marék csalán
1/4 marék cickafark
12 db zöld dió (cikkekre vágva) (én kevesebbet teszek, mert rohadt keserű)
2,5 dkg köménymag
1 dkg csillagánizs
1 dkg fehér gyömbér
2,5 dkg darabos fahéj
2,5 dkg szegfűszeg
Összerakjuk, legalább 2 hétig (vagy 4-ig) napon érleljük, időnként megkeverjük.
A zöld dió miatt nincs most szezonja.
A marék és a tasak mint mértékegység feltehetőleg az ellenség megtévesztése végett került bele eredetileg. De azért még soha nem lett ihatatlan. :) Ki kell kísérletezni.
Sziasztok! nekem családi receptjeim vannak, Tojáslikör 2-3-4 tojássárgát eldörzsölök 30 dkg porcukorral ,felengedem 4 dl tejjel, vagy felezve főzőtejszinnel, teszek bele vaniliarudbelsejét, vagy vanilint /cukor is jó/ és felfőzőm, ha kihült, akkor 2 dl 94 % vagy amilyen van a patikából összerázom és kész, lehet inni, nincs ideje megromlani,..de jó ha áll Csokolikört is hasonlóan, csak teszek bele, 2-3 evőkanál kakaót amit erős főzött feketekávéban megfőzök és ugy adom a tojásos, cukros tejhez tudok bailis-t is
Szia! Én több receptet is elolvastam, mielőtt hozzá láttam, és az alábbi vált be: A megmosott 2 narancsot és 1 citromot vékonyan meghámoztam (citrushámozóval vagy kruplihámozó is megteszi), úgy hogy a fehér része ne kerüljön bele. Egy jól záródó üvegbe tettem és ráöntöttem kb. 4 dl alkoholt (96%, gyógyszertárból), a gyümölcsök kifacsart és leszűrt levét, és két hétig érleltem, majd leszűrtem és cukorsziruppal hígítottam (úgy kb 3 deci szirup volt). Sütikbe használtam, meg belsőleg is :o)), nagyon finom volt!
Ha érdekel:
Benedictin likőr
0,5 –0,5dkg szegfűszeg és szerecsendió,1-1 dkg fahéj ésborsmenta,
citromhéj,kardamomimag és gyömbér, 2 dkg angelikagyőkér, 3 dkg
kálmosgyökér összezúzott keverékét 1 liter alkoholban 2-3 napig áztatjuk.
Utána ½ liter sűrű cukorszirupot adunk hozzá és ha szükséges
Cukorkaramellel színezzük.
Sziasztok. Gyógynövényeset én is tudok, állt. férfinépnek való, pálinka az alap és nincs higítva. Kell hozzá édeskömény, elég sok, kis cukor és pálinka. A pálinkát egy kicsit felmelegítettem, tettem bele annyi cukrot, csak hogy egy kis édes íze legyen.Miután üvegekbe öntöttem, akkor tettem hozzá az édesköményt, egy 7 decis üveg alján kb 2-3 centi vastagon álljon a kömény. Gyönyörű áttetsző sárga színe lesz, az illata és az íze pedig nagyon jó, erős ánizsos. Ha elfogy, elég ha kis cukrot tesztek az üvegbe, és a köményt felöntitek pálinkával.
Én úgy csináltam a narancslikőrt, hogy narancshéjat apróra vágtam (nem szoktam áztatni, de lehet), cukorszirupban puhára főztem, aztán hagytam az egészet kihűlni, beleöntöttem a narancs levét, szűrőn át üvegbe töltöttem, pár szép héjat beledobtam, majd alkohol rá, lezárva ment a kamrába, ahol naponta rázogattam. Úgy 1 hét múlva kezdtem "ellenőrizni", hogy összeérett-e már. :) Arányokat nem tudok, elég édesre és kevéssé alkoholosra csináltam, mert úgy kívántam. ribizli
Egy jó nagy érett és HIBÁTLAN narancsot (egészben) alaposan megmosol. beáztatod vízbe 3 napra (valami hálóba rakod, és a hálóba jól megmosott köveket raksz, az lehúzza a víz alá) a vizet félnaponként cseréled, és mindig ellenőrzöd, hogy nem kezdett-e rothadni, mert akkor kezdheted elölről. Az áztatás alatt a narancshéj elveszti keserűségének jó részét.
A harmadik napon (ha továbbra is hibátlan) szárazra törlöd és krumplipucolóval a külső narancssárga héjat lehámozod.
Főzöl egy szirupot 20dkg cukorból és 4,5 dl vízből. megvárod míg kihűl.
A lehámozott narancshéjat beletuszkolod egy tiszta literes üvegbe, ráöntöd a langyos/hideg szirupot, és felöntöd vodkával.
Lezárod, hűvös helyre teszed, és naponta rázogatod.
Az idén már késő, de július magasságában kiválóan lehet a gyógylikőrbe friss diót (zölddió) is rakni, ami jó szinező anyag is, így nem kell hozzá karamell.
ime egy egyszerűbb recept
10 zölddió (a héját éles késsel meg kell vagdosni, de ne essen szét)
1/2 kg (lehetőleg akác) méz
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál ánizs
1 teáskanás szegfűszeg
1 teáskanál zsályalevél
1 teáskanál borókabogyó
1 teáskanál koriander
1L vodka
Ezt egy 2L-es jól záró befőttesüvegbe kell tölteni, naponta-kétnaponta rázogatni, kb 2 hónap múlva (amikor már jó sötét) le lehet szűrni.