Keresés

Részletes keresés

attila0325 Creative Commons License 2019.12.05 -1 2 35414

Célozgatok? Mire? Olvasd már el mit írtam. Azt írtam le, hogy egy új építésű ingatlan esetében, amelyben nem lakok bent, hogy történt. Ez olyan hihetetlen?

Azon vagy felháborodva, hogy leírtam, nálam ez hogy ment. Nem értem a felháborodásod okát. Az, hogy az emberek meg semmit nem akarnak saját maguk intézni, csak sírnak-rínak, nem az én bajom.

Sopron mellett van ez amúgy...

Előzmény: Sony Black (35411)
bunyek Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35413

Nekem semmi csak nem lehetett kivitelezni szomszéd miatt...

Előzmény: nagykunsági (35410)
t.zsolti Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35412

Lehet egy kérdéssel több?

Van egy családi ház amibe most a hátsó szomszédon keresztül van vezetve a gázcső. Ennek a megszüntetése lenne a cél, átkötni a bekötést a ház előtti utcában futó gázvezetékre ( nem lenne 2 telken is végig " poroló ), de 600e mond rá a gázművek mivel nem új bekötés.

Valami olcsóbb megoldás jobb lenne.  

Előzmény: Sony Black (35411)
Sony Black Creative Commons License 2019.12.05 -2 1 35411

Célozgatsz megint...

 

1. Nagyon fontos dolgot kifelejtettél, hogy ez hol volt helyileg?!

2. Új bekötés sokkal rugalmasabb, mint egy tervköteles kazáncsere procedúra. Ugyanis neked még soha nem volt gázórád! Soha nem volt szolgáltatás a lakásodban, és soha nem is volt fűtve. Ezáltal nem is laktál ott eddig gondolom. Persze hogy nem is volt sűrgős... Jó vicc.

3. Az emberek 99%-a nem kiván az egésszel fogllakozni! Nem akar sehova se bemenni semmit intézni! Csak annyit akar, hogy a régi kazán le legyen szerelve az új kazán meg fent legyen és max egy napot képes elviselni fűtés nélkül, és melegviz nélkül, mert ugye a lakásban lakik, és általában nem egyedül! Persze hogy meghatalmaz inkább, mint hogy futkározzon! Budapesten egy kazáncserénél ez az eljárás mód NEM MŰKÖDIK! Ezért van az, hogy mindent megoldunk 1 nap alatt akár gázcső cserével kéménnyel eggyütt! A papirok ezutan a háttérben intéződnek. Budapesten egy kéményseprői végleges nyilatkozat kiállitása jelenleg 1-2 hónap!!! Addig te nem adsz be semmit a szolgáltatónak, mert elhajtanak melegebb ékhajlatra! Úgyhogy ne keverjük össze a szezont a fazonnal!

 

Én is leirom a legfrissebb eljárást BUDAPESTEN, mert pl most rakták fel a gázórát az egyik lakásban. (Nem volt lakott)

Tervköteles készülékcsere gázcső átalakitással. 1 hét alatt megcsinaltam a lakás teljes fűtés rendszerét, gázzal , kémennyel mindennel kb augusztusban. Tehát azonnal használhstó volt a fűtés (rézcső, press szerelésnél, nem kell az órát leszedni)  szivárgás vizsgálat a gázcső rendszeren, majd mehet a melegviz meg a fűtés. Eph is kész volt aznap, beüzemelő másnap jött. Kémenyt ávették volna rá 2 hétre rá, de senki nem tudott ott lenni igy 1 hónap lett a köv ávétel.

De a szakvéleményre ezután még 2 hónapot kellett várni. Ekkor megrendeltük az óra leszerelést, mert a nyomáspróbat el kell végezni. Mivel úgy volt tavaszig nem lesz ávétel hogy ne kelljen kimaradni a szolgáltatásbol, de a tulaj időközben úgy döntött nem költözik be egybő tehát csinaltassuk meg az átvételt is. Gázóra leszerelést megkértük 1 hét mulva leszedték, tervező kijött, lerajzolta amit én megcsinaltam, kézhez kapta az eph és kéményseprői szakvéleményt majd elvégezte a nyomáspróbat, kitöltötte a papirokat hogy a meo megvolt, és hazament ülni a terven 1 heet kb, azután az összes papirt beadta a gázművekhez, és kb 2 hét múlva vissza rakták az órát, át adta a dokumentumokat a tulajnak és ennyi. 3 hétig nem volt gázóra. Na ez az amit nem vesz be senki gyomra Budapesten!!!! Ha ezt nem most csinaljuk akkor fűtési szezonon kivül, de valamikor meg kell csinalni az óraleszerelést. De etől fűggetlenül télen egy kényszer alatt álló család csak igy tudja tolerálni a kazáncserét ahogy leirtam.

Előzmény: attila0325 (35407)
nagykunsági Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35410

Mi volt a bajod az oldalfali kivezetéssel?

Előzmény: bunyek (35409)
bunyek Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35409

Nálam múlt évben július közepén felraktuk a kazánt és kilett építve a Kémény, és Augusztus 10.-én már ment a kazán.

Mindent én intéztem szinte...A Gáztervezőt nem, de amit csinált az egy vicc volt...ami a gázterven volt semmi nem stimmelt...

Bosch condens kazán van a terven Viessman vitodens kazán van, a kémény födémen átvezetéses full egyenes, a terven oldal falon kivezetett van, az órától a földben vezetett csövek a rajz szerint már rég a szomszédba mennének, szuterénbe rajzolta a barom, mikor lakótérben van a mosókonyhában...stb,stb...20e ft-ért ez van..:)

Katasztrófások kijöttek átvenni a kéményt ketten, azt egyik atom részeg volt délelőtt 10-kor(az öreg szaki), mig odahúzta magához a szelektív kukámat hogy azon írjon 3-szor burult el vele...kollégáját sajnáltam...Ekkor elég nyomatékosan megkérdeztem hogy itt minden rendben lessz ugye? mondták hogy itt biztos semmi probléma nem lessz...:)  Mikor mentek el a kapu előtt álltak meg a Katasztrófa védelem feliratú céges autójukkal, és a faszikám annyira kész volt nem találta az autójukat elkezdte keresni a szomszédoknál...na akkor már a kollégája is rászolt hogy itt az autó előtted te hülye barom...és elmentek.

 

Előzmény: attila0325 (35407)
bunyek Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35408

Ma kikötöttem a külső érzékelőt, és reseteltem mindent....ugyanaz.

Holnap lessz berakva egy ON/OFF termosztát...és próba.

Előzmény: mókusfülecske (35406)
attila0325 Creative Commons License 2019.12.05 0 1 35407

No kérem, némi friss tapasztalat gázbekötés ügyben, és hogy mi volt nálam a menetrend az elejétől a végéig:

 

Engedélyes gáztervvel és füstgáz elvezetés méretezéssel a kézben ugye felkerült a kazán a pincében a falra, szépen megcsináltuk a tricox kéményt, gázcső bekötést a kazánig, EPH kiépítést egyebeket.

A katasztrófavédelem felénk az illetékes kéményseprő, a honlapon kettő perc leforgása alatt valamikor este fél tizenegy körül igényeltem kémény műszaki átvételt, ahol lehetett 3 időpontot megjelölni.

A korábban itt írtakkal ellentétben nem a kivitelező hívja a kéményseprőt, hanem a tulajdonos, sokkal egyszerűbb, nem kell mindenféle meghatalmazás.

Az igényléshez képest a legkorábbi megjelölhető időpont az - ha jól emlékszem, 1 hét volt. Másnap reggel nyolckor csörög a telefon, hogy akkor kettő nap múlva jönne a kolléga átvételre, nem kell egy hetet várnunk.

Ok, szuper. Jött is a megbeszélt időre. Szépen megnézett minden fontosat, (ami a füstgáz elvezetés méretezésében szerepel), kazánt és környékét, tisztítónyílást, biztos, ami biztos alapon megmérte az egyes

szintmagasságokat az épületben (ugyi a pincében van a kazán), megnézte a tetőkivezető idomot. Kb. negyed óra elteltével rajt volt a zöld matrica a kazán oldalán, meg a kezemben a megfelelőségi nyilatkozat.

 

Másnap, azaz november 21-én készre jelentettük a rendszert a gázmű fele, hogy akkor tessék jól átvenni. Mondták, hogy egy hétig szabadságon lesz a kolléga, aki csinálja, így ezt kénytelenek leszünk megvárni.

No para, szerencsére nem eszeveszett sürgős a dolog.

 

Kedden (dec. 3) hívtak is, hogy akkor ma megnéznék. Nyilván rákészülve vártam a kollégát, nyomásmérő rajt a gázóra helyén, papír paksaméta kikészítve.

Megvolt a gázmű részéről a műszaki átvétel nagyjából 6 és fél perc leforgása alatt, szerződéskötéshez szükséges papír pedig máris a kézben.

Szerdán, azaz december negyedikén délután 5 órakor bementem az NKM irodába a kis papírcsomagommal, hogy akkor szeretnék egy gázórát. Megírtam minden szükséges papírt (2 darab),

itt a körmöléssel együtt nagyjából 20 percet töltöttem, pedig volt forgalmuk. Azt mondták, elvileg 7 napon belül lesz gázóra.

 

Ma, azaz december ötödikén délben hív a gázos, hogy akkor negyed óra múlva jönne feltenni a gázórát. Vannak még csodák.

Már csak a kazán hivatalos beüzemelése van hátra, és szépen fűthetem is a házat. Szerintem a beüzemelést hétvégén meg is ejtjük, bár ez még képlékeny.

 

 

Szóval a korábban itt is olvasott, számomra teljesen agyament "előbb építünk valamit, majd terveztetünk lerajzoltatjuk és engedélyeztetünk" logika helyett egész jól működik a hivatalos út is.

 

 

mókusfülecske Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35406
Egy szóval sem mondtam, hogy ez a bus....csak annyit, ha ez nincs a helyén, nem megy.
Gondolom a kazán és a termosztát reset is megvolt....
Próbáld (okos)termosztát nélkül, mintha egy sima kétpont szabályzó lenne rajta. Így legalább a kazán állapota kiderül.
Előzmény: bunyek (35405)
bunyek Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35405

Bennt van a gyári áthidalás...gyári BUS-os vezérlőt máshova kell kötni.

 

Előzmény: mókusfülecske (35404)
mókusfülecske Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35404
Csak egy tipp, valószínűleg nem ez ledz a gond, de lecsekkolni egy fillérbe sem kerül....
Szóval, a 230V-os kapocslécen van egy áthidalás, ami ha hiányzik, a büdös életben el nem indul a fűtés üzem. Tudom, mert én így indítom a sajátom. (hogy miért, az hosszú és most nem is lényeg)
Az áthidalás két pontja: LR és Ls, ezek legyenek átkötve.
Előzmény: bunyek (35396)
bunyek Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35403

De miaz hogy csak a legfontosabbak vannak benne? kinek a legfontosabb? 

Pontosan 6 db menüpont nincs benne a leírásban, azért ez elég gáz..szerintem.

Bosch területi képviselővel beszéltem, passzolja,nyilván nemis vártam hogy telefonon megoldja a dolgot...viszont arról biztosított hogy ha a termosztát rossz garib cserélik, vagy ha esetleg valami a panelon szállt el azt is kicserélik...ez a hozzáállás mondjuk tetszett.

Viszont szerelő(K) és énse tudom mi a gond...jelenleg itt tartunk.

Előzmény: Dexter810323 (35399)
mókusfülecske Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35402

Jól van, jól van, igazad van....:)

Ipari gépeket, plc-ket programozok, talán az én agyam jár másként, esetleg hozzá vagyok szokva a "sokféle" (értsd nem tökéletes) manuálhoz....

Mindegy is, nem akartalak megbántani.

Előzmény: Dexter810323 (35401)
Dexter810323 Creative Commons License 2019.12.05 0 1 35401

nem hőbörgök, tanulok :)

 

amúgy írtam, hogy nem volt dolgom semmilyen kazánnal, ez az első.

régebben azt is írtam, hogy rengeteget segített ez a fórum a beállítások megértésében igaz nem ehhez a típushoz hanem csak úgy általában...

 

a leíráshoz annyi még, hogy ha a buderus pl el tudja magyarázni pár sorban hogy milyen beállítás mire jó (vagy csak annyit hogy PL:! aktív időjárás követésnél nem kell állítani, mert a termosztát felülbírálja az aktuális paramétert, már könnyebb lenne megérteni pár dolgot, szar példa ugyan de na...) 

 

vagy ha a szervíz arra a kérdésemre hogy egy kazán reset után miért tünik el a fogyasztási adatom, nem azt a választ adná hogy valószinűleg a nem stabil wifi miatt és hogy ilyen hibát ők még nem tapasztaltak pl CT200 esetében, meg amúgy is azt a termosztát tárolja és csak tájékoztató jellegű, mert eltérhet a valóstól (nyilván az eltérést megértem, mellesleg pontos volt amíg működött)... nekem 2 is volt nagyon gyorsan, mert az első 3 nap alatt 2 méterre lévő wifi routert sem látta, a mostaniba meg az előző firmware verzióval néha befagyott a külső hőmérséklet adat (éjjel is a nappali 16 fokot mutatta, és nyilván ahhoz állította az előremenőt...)

informatikus vagyok ráadásul hálózatokkal foglalkozom, nincs bajom a wifivel az garantált. De pl a termosztátról is a fellelhető doksi max azt mondja meg hogy hogyan kell felszerelni, és csatlakoztatni a hálózatra, hibakeresésről semmi... én ilyen apróságokra gondolok a hiányos doksikkal kapcsolatban. de mondtam: ezt leszámítva szeretem

ha pl programot írok és kiadom, és valaki bugot tapasztal azt jelzi, akkor kapcsolatfelvétel, reprodukálom a hibát vagy átnyálazom a hibanaplót, és megkeresem mi nem működik majd javítom, nem csípőből rámutatok valamire és elengedem a dolgot.

 

 

Előzmény: mókusfülecske (35400)
mókusfülecske Creative Commons License 2019.12.05 0 0 35400
Nem ismert ennél részletesebb, de nem is értem mi hiányzik még belőle...

Ha csak a leírás hiánya miatt nem vennél még egyszer bosch kazánt, akkor neked még nem volt dolgod igazán szar kazánnal, sőt, majdnem semmilyennel se.....szóval szerintem ne hőbörögj....tanulj.
Előzmény: Dexter810323 (35398)
Dexter810323 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35399

és zárás képp a 2500w menüje, több pont van benne leírva, a kódok ugyan annak tűnnek gyors átolvasás után, a tiédnél le is írják hogy csak a legfontosabbak vannak benne a leírásba :/

hátha

http://www.megatherm.hu/Shared/ProductFiles/bosch-wbc-24-1-de-23-condens-2500-w-kondenzacios-futokazan-7736900787-szerelesi-utmutato.pdf

 

 

Előzmény: bunyek (35396)
Dexter810323 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35398
Előzmény: bunyek (35396)
Dexter810323 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35397

Van. Condense 2500W + CT200, 2 hónapja próbálom beállítani az időjáráskövetést, mert nekem túlfűt, kb 4 napja talán sikerült. Az összes leírás silány, és kevés.

(konvektorról léptem a kondikazánok világába augusztusra lettem kész kb a fűtés szerelésemmel, saját rendszer, nekem totál új a dolog)

amit én csináltam: kazán teljesítményt levettem a szerviz menüben szinte minimumra (24 a könyv valahol 35 körül ír egy táblázatot az alatt semmit)

a telefonról pedig a görbe piszkálgatást más megközelítésből kezdtem el csinálni radiátoros fűtés -> padlófűtés (így tudtam csökkenteni a görbén a végpont értéket) most atom stabilan van 23 fok 130nm 2.5 emeleten, és egy 40 éves de szigetelt lakásban. (igaz csak 22.5 fokot kérek tőle, de ez előtt 22 volt beállítva, és 23,5-24 között mászkált attól függően hogy kint mi volt)

melyik termosztátod van hozzá? 

fűtöttél már vele, vagy csak most kezdett el megmarhulni?

kézi üzemmódban kikapcsolt időjáráskövetés mellett sem csinál meleget (olyankor a kazánon beállított maxot veszi alapul talán, és szinte ON/OFF módban üzemel + modulál)?

piszkáltad a 2 begyújtás között eltelt idő beállítást a kazánon? 

vagy a parancsolt és tényleges közötti hőmérsékletkülönbséget?

nem ismerem a 3000w-t de ami miatt nem vennék még egyszer bosch-t az a silány leírások (ezt leszámítva nekem tetszik)... mint ha ipari titok lenne hogy mitől működik, akár a kazán akár a termosztát, akár az app

Előzmény: bunyek (35396)
bunyek Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35396

Valakinek van esetleg Bosch condens kazán és gyári bosch bus-os termosztát hozzá?

Hét eleje óta gyakorlatilag akármit csinálok 19C-on áll...21C van beállítva, de nem kezd el fűteni...reseteltem többször,bármit állítok rajta nem megy feljebb..semmilyen üzemmódban( helység vezérelt,Külső időjárás érzékelő álltal optimalizáltan se, bármilyen jelleggörbét állítok neki akkor se). Már a kazán teljesítményét is feljebb állítottam,semmi...előtte 23C-ot kajak pontosan tartotta ha akartam, értetlenül állok.

Arra gondolok hogy besz@rt...de mitől? már ott tartok hogy holnap elmegyek veszek egy on/off computhermet és berakom azt.

Esetleg valakinek valami ötlete?

 

Van valakinek esetleg ugyanehez a kazánhoz ( Bosch Condens 3000 zwb 28) teljes szerviz menü leírása. Mert amit adtak hozzá gyárilag annál több menüpont van a kazánon és szeretném tudni hogy mik azok.

Köszi.

mókusfülecske Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35395
Ugyan ilyen házam van, csak vályogból, (48cm) szigetelés nélkül.
Ami fontos, hogy a hagyományos kádár kockás házaknál 20 centi vastagon szigeteld le a padlásteret.
A fogyasztásod teljesen jó.
Használd ezen az alcsony hőfokon, csodák nincsenek.
1-3 m³ eltérés mindig adódik, függően a szellőztetéstől, ajtónyitogatástól, stb.....
Bosch condens 3000-rel fűtök, 90%-ban padlóval, egy kicsit nagyobbat a hozzáépítés miatt, és kb. ugyan ez.
Előzmény: Cobir (35392)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35394

WINWATT TELEPÍTŐ EXE !!!     BOCS!

Ez egy  ingyenes program!

Előzmény: Törölt nick (35393)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35393

Sokmindentől függ.

 

Ha nincs hőigényszámításod, csinálj.  winwatt

 

Így használd

Megközelítőleg ellenőrizheted.

 

Egy másik verzió: jól érzed magad a lakásban(megfelelő a komfortérzet)?

Szinte örökös téma (a milyen kazánt vegyek mellet) hogy állandó vagy szakaszos fűtés  a jobb.

Kinek melyik esik jobban.

 

100nm/110m3 nekem(amatőr) nem tűnik soknak HMV-vel, igaz novemberi középhőmérséklet +8 fok körül volt.

 

 

Előzmény: Cobir (35392)
Cobir Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35392

Sziasztok!

 

Két kérdésem lenne hozzátok és talán segítség kérés is. Adott egy kádár kocka 100nm ház alfa téglából amin 10cm polisztirol szigetelés van az ablakok műanyagra kicserélve a födémen 10cm üveggyapot. Eddig vegyes tüzelésű kazánnal  fűtöttünk. Radiátoros fűtésről van szó régi lemez radiátorokról. Idén hívtunk gázszerelőt és áttértünk gázfűtésre de meg maradt a vegyes tüzelésű kazán is. Tehát a régi rendszerre lett rákötve a gázkazán. A gázkazán egy Baxi duo tech kombi kondenzációs gázkazán csak most azt nem tudom 18 vagy 24kw és a használati meleg vizet is ő adja. A srác csinált a kazánnak egy rézcsöves kört egy hőcserélővel. A termosztát digitális de on/off. Az első kérdésem az hogy a novemberi gázfogyasztásom 110m3 úgy 50/43 a fűtési vízhőmérséklet. A szivattyú egy grundfost ami a legnagyobb fokozaton keringeti a vizet. 22 fokra van beállítva a termosztát néha 23-ra éjjel le van véve tehát nem kapcsol be a kazán nappal anyósom  otthon van mert hát nyugdíjas de nem fázós ő 22fokra állítja be a hőmérsékletet.  Tehát a 110m3 ez jónak számít vagy sok vagy kevés? A másik kérdésem az hogy inkább vegyem lejjebb a az előremenő víz hőfokát és állandóan menjen a kazán vagy így jó ahogy van és északára se kapcsoljon ki. Nincs összehasonlítási alapom így nem tudom hogy mi a jó fogyasztás. Most hogy nézegetem minden nap olyan 5-7m3 fogy naponta. Hát ez a helyzet.            

Petya79 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35391

Hát, én nem vagyok szakember, de az akkori prospektusokat átböngészve, meg amit a kiállításokon is láttunk, szerintem már 7 évvel ezelőtt is adott volt mindenféle "modern technológia". Ennek ellenére, nem lett agyonbonyolítva a rendszerünk, a csövek is egyszerűen csak a betonhálóra lettek rögzítve.
Azon mi is filóztunk, hogy mi lenne, ha netán bekrepálna a padlófűtés. Apósomnak hála, hoztunk is akkor egy olyan rossz döntést, hogy felhúzattunk egy szilárd tüzelésű kéményt...amit valószínűleg soha nem fogunk használni.  Amilyen pici a házunk hőigénye, és amilyen gyenge telek vannak nálunk (a skandinávokhoz képest), szükség esetén klímával is el lennénk.

Előzmény: Házas Ember (35376)
smith Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35390

Hja, az úgy kezdődött, hogy GF25 szenes kazán, és a tetőtéri radiátorok visszatérője keverve a padlókör visszatérőjével. És úgy is működött pár évig. Aztán a gázos állókazánnal is, de ott már hőcserélővel, mert csak. Most meg kondis kazánnal, 42 °C-os kazán előrével, hőcserélőn tá továbbra is.

Előzmény: Apaxp (35378)
smith Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35389

Neked ilyen rendszered van? Mégis milyen elemeket felejtettem ki a rendszeremből?

Előzmény: Házas Ember (35370)
smith Creative Commons License 2019.12.04 -2 0 35388

Jó, akkor most lemegyek, és megmondom a 25+ éves padlófűtésemnek, hogy ő most nincs is, de ha mégis, akkor okvetlen el van romolva, de ha az nem, akkor legalábbis rosszul fűt.
:-P

Előzmény: Házas Ember (35376)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35387

Mi nem volt 7 évvel ezelőtt ami most van?

Előzmény: Házas Ember (35376)
Keeper83 Creative Commons License 2019.12.04 0 0 35386

Pontosan mi baj tud lenni egy rendesen megépített padlófűtéssel?
Melyik eleme rizikósabb egy olyan radiátoros fűtéshez képest, ahol a csövezés teljes egészében a padlóban és falban közlekedik? (Mert azért a falon kívül szerelt 2"-os vascsöves rendszereket már úgy 30-40 éve túlhaladtuk.)

 

Előzmény: Házas Ember (35376)
Apaxp Creative Commons License 2019.12.03 0 0 35385

A termotéka kb. 2800-3000 m3/év volt, az inka miután felraktuk 2400-2500 m3/év között evett úgy hogy csak a 3 járatú szelep lett kiszedve a rendszerből. Azóta történtek beállítás optimalizálások és némi rendszer átszerelések, (vascsövek kiszedve, helyette réz) valamint ablakcsere 3 rétegűre, így 1300- 1600 m3/év között evett az inka.

Az aristonnak csak egy teljes éve van meg, ez 1190 m3/év volt.

Az ariston előtti időben plusz gázfogyasztóként volt egy 120 literes őrlángos gázbojler is.

Előzmény: joevagyok68 (35381)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!