Keresés

Részletes keresés

nabiti Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63578

Ha úgy is másokra hallgatsz, akkor miért kérdezel bennünket ?

Előzmény: kovasc (63575)
Babar66 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63577

Köszönöm kedvességed!

Úgyis csak költői "kérés" volt ( elméleti...), úgyhogy semmi gond, inkább azokra a v.terás demizsonokra fáj a fogam...

Üdv!

Előzmény: Tucso69 (63563)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63576

Jó estét Urak ! Elnézést minden fórumtárstól de mostanság csak két-három naponta jutok internethez...

tehát nem udvariatlanságból nem írok rögtön....de a jó pálinka megvár /csak hamar fogy...mint első körtém:((( /

Tucso 69 küldenél egy mail-t priviben ? /köszi /

Jelentem a pici lyukat kiválóan ragasztotta az F.SB-ragasztóm,a kék hordó anyagához jól tapadt...

Eltaláltátok,de azt hiszem írtam is már: Kifúrtam a fűrdőszoba ablakkeretét és a cefre Illata huss kiszállt...))))

Előzmény: Tucso69 (63572)
kovasc Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63575

Azért kérdezek megint mindenki össze vissza beszél mifelénk. Egyébként az ennyimé elég nagy lett 90l mert a csávónak kellett a lóvé olcsón megkaptam hogy ki tudjon menni külföldre. Szóval a duplafal elmaradt.

Előzmény: norris53 (63574)
norris53 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63574

Ezt Snapszmester oldalán találtam !!!

 

 

ERRE AZ OLDALRA

Előzmény: kovasc (63568)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63573

És mától kezdve mindent kétszer írunk...én és a net ))))

Tucso69 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63572

Nem probléma!

Az a biztos, ha már itt van, akkor jelzek!

Előzmény: Tan-csi (63569)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63570

Úristen mi ez..???? Ma éjjel rossz álmom lesz....Hőmérők ezrei menetelnek lassan,megállíthatalanul,monoton dübörgéssel,

elárasztva kétségbeesetten síkoltozó négyméteres páracsövem....és nem tudok neki segííííteni ! Reggel megint bepisilve ébredek..:((( köszi Comad

 

Előzmény: comad (63550)
Tan-csi Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63569

Oké, nekem nem sürgős, csak nem akarom, hogy kerülgetned kelljen.

Előzmény: Tucso69 (63565)
kovasc Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63568

Helló

 

Tudom hogy kérdeztem. Akkor az lenne  kérdésem hogy lenne a jobb megcsinálni ?

 

Előzmény: norris53 (63567)
norris53 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63567

 

Pálinkás jó estét !

Azért te sem vagy piskóta - ezeket e kérdéseket többhónappal ezelött feltetted meg is válaszolták - már nem emlékszel rá ?

 de most is csak olyan választ fogsz kapni mint akkor !!

 

kovasc

Mekkora  a fözöd és a duplafal közti rész ha szabad kérdeznem .

Előzmény: Babar66 (60564)



Babar66

Alul 5cm, oldalt 2-2,5cm. 50/45cm-es a "fazék".

(Mielőtt még megszólnának,tudom, kicsit kevesebb is elég lett volna, de így sikerült...)

 

Előzmény: kovasc (60565)

Előzmény: kovasc (63566)
kovasc Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63566

Csá mindenkinek

 

Duplafalú  főzője  van valakinek az érdekelne engemet   mi van hőközlőnek víz vagy olaj. Mekkora a két fal között a méretek alul és oldalt.Mekkora lefújó szelep kell. Meddig kell tölteni két fal közötti részt.

Tucso69 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63565

Várgyál csak, jövő hét végére lesz itt (ha minden igaz)!

Tudod véletlenül kevesebbet kaptunk, és akkorra juttatja ide Szentöltvíz!

Előzmény: Tan-csi (63564)
Tan-csi Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63564

Nem szoktam járni, de az valóban közelebb lenne nekem, köszi!

Hétvége jó lenne neked?

Hívlak majd és egyeztetünk.

Előzmény: Tucso69 (63563)
Tucso69 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63563

Helló Babar!

Elvileg neked is hoztunk üveget........gyakorlatilag meg nem :-))

Szóval beszéltem Szentöltvízzel, és meglesz a mennyiség,kapunk még!

 

Tancsi, te jársz Kistarcsa felé?

Mert akkor a te üvegeid itt lesznek,közelebb lesz mint Szilvánál.

csalitos Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63562

   No, ne már... Nékem egy darab ilyenem sincs! Akkor most mi van!? Megyek az ívóba, aztán buritom ki a pálinkáimat. Hát,... most világosodott csak meg bennem, hogy ezidáig hályogkovács módjára főztem!

   (persze csak pohárba... :-P )

Előzmény: comad (63550)
szilvakukc Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63561

Tudtam, hogy előbb-utóbb lebuktatsz, pedig próbálom mindig összébbhúzni a szemem. De ezzel a módszerrel..... Mostmár mindegy.Van mindenféle ócó pálinkám. Kell?:DDD

Előzmény: bujukcekmece (63528)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63560

:)))

Előzmény: szilvakukc (63558)
szilvakukc Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63559

Most mit vagy úgy oda? Nekünk nem megy olyan jól, hogy telljen disznót gyilkolni, hát gyilkoljuk egymást.:))))

Előzmény: Törölt nick (63534)
szilvakukc Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63558

Tök jó ez az "előfőzet elválasztó szett"! de, ha valaki spórolni akar, én féláron elválasztom neki, plusz kiszállás, plusz az illető pálinkakészletének végigkóstolása. Ha nem kő számla, tárgyalhatunk az ÁFÁ-ról is. Gondoljátok át! Válasszátok a "Szilvakukc elválasztó szettet"! Megéri!:DDDD

Előzmény: snapszmester (63521)
vinik táltos Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63557

Tudod, 69 évesen szemüveg nélkül élek.

Hát erre vigyázni kell...

 

Előzmény: barkócza (63556)
barkócza Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63556

Itt akkor valami alapvető probléma lesz a hőmérséklet mérésével.

 

A cefrefőzéskor ne önts el semmit, csak a tisztázásnál. Így rengeteg aromát is kiöntesz.

Előzmény: vinik táltos (63555)
vinik táltos Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63555

Ne haragudj, de fogalmam sincs, hogy mit csinálok.

Beleér a cefrébe a hőmérő alja.

Amikor eléri a (nálam) a 67-68 c fokot, mindegy milyen cefre (mert a szimplafal miatt egyenletesen hígítottat főzök) megindul a csepegés.

Amikor az 1 dl-es kávéspohár megtelik, már 75-76 c fok körül van a cefre hőmérséklete.

Ezt kiöntöm, utána alákerül a 2 l-es mérőedény, innentől a hőfokot nem nagyon figyelem.

Általában 1.8 l környékén megállok, szinte biztos, hogy az alszesz 25 alkoholfok körül van.

Voltak jobb cefréim (pl a kajszi), az 2.5 liternél lett 25 alkoholfokos Ez az alszeszem.

Van egy 7 l-es inox kuktám, csak át kell dugni a szilikoncsövet és mehet a tisztázás.

A kihozatalom elmarad az általatok közölt táblázat adatairtól.

Pl 15 liter kajszicefre pont 1 lityi 50 fokost adott.

A cefrézést snapszi szerint csinálom, (egészséges gyümi) de csak az van benne.

Semmi pektin, sav, cukor, élesztő (brrrr)

 

A lényeg: nem is kell a hőmérő, igazatok van, ha megtelik a kávéspohár, a feladat teljesítve.

Annyiból jó, hogy egerészek a kertben, néha ránézek, hogy kb tudjam az indulást.

Bár már ez sem teljesen igaz, mert a fűtés kezdetétől kb 50 perc az első cseppenés.

A fűtés egy kW villanyrezsó.

Előzmény: barkócza (63553)
barkócza Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63553

Ne haragudj, de ez zavaros. Ezek szerint te a cefre hőmérsékletét méred. Egy 5%-os alkoholtartalmú cefre forráspontja kb. 95oC. Ez alatt nem jön ki semmi a hűtődből. Mi az a 75oC, amit emlegetsz?

Előzmény: vinik táltos (63527)
barkócza Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63552

Hát ez szép!

Előzmény: comad (63550)
Lepár-LÓ Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63551

Ezért is nézek fel rád!

Előzmény: snapszmester (63549)
comad Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63550

A nagyon kíváncsiaknak ilyen kell :)

Előzmény: pálinkaüst (63548)
snapszmester Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63549

Az én családomban is mindenki tovább tanult.

Előzmény: Lepár-LÓ (63544)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63548

Elválasztás hőmérséklet alaplján: a hőmérséklet egy mankó, de ez alapján nem lehet, nem szabad elválasztani. Ha el lehetne, akkor nem tartanának erre szakembereket a nagy főzdék, hanem beállítanának egy automatikus elválasztást.

 

Hány fokon párolog: a forráspont egy dolog, ez a hőmérséklet, melyet ha elér a folyadék, gáznemű válik. Ezen felül van egy párolgási hőnek nevezett dolog, egyszerűsítve: ha kiteszünk egy tányér vizet, akkor az idővel elpárolog, ha a radiátorra tesszük, akkor gyorsabban. Pedig nem forrt fel.

 

Hőmérők, hőmérsékletek: a hőmérők pontossága egy dolog. Egy másik, hogy ki hol méri azt a hőmérsékletet. Hova került a hőmérő? A cefrébe ér? Közvetlenül a cefre feletti részben van? A sisakban? A páracsőben? Belenyúl a lepárló belsejébe, és ott méri a cefre vagy a gőz hőmérsékletét? Vagy a pálinkafőző anyagának a hőmérsékletét méri? A mért eredmények még ugyanazzal a hőmérővel is nagyon különbözőek lesznek.

snapszmester Creative Commons License 2012.01.16 0 0 63547

Ui.

Azt nem értem mikortól és miért értékelődött föl a hőmérő szerepe. Soha nem volt még utalás sem arra hogy a elválasztásnál is használható.

Aha, a wikipédia.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!