NE dobd ki, vagy ha mégis, add nekem! Nyerd ki belőle az illóolajat, hiszen van lepárlód, van narancshéjad... Olvasd el ezeket, aztán ha van kérdésed, szívesen segítek, írj mailt ha kérdésed van.
Nézz utána miért nem lesz 5 L a pálinka ha 4L- hez öntesz 1 L vizet? Miért sűrűbb a pálinka 10C-fokon? Miért desztillál át az illóolaj ha a forráspontja 130 C fok?
Lencsegörbék néven találtam, valamilyen egyetemi oktatóanyagban, elküldöm a teljes .pdf-et, ha gondolod. Ezen kívül az ilyen vitáknál szoktam betenni egy általam, otthon mért négyes hőmérsékleti diagramot ( a pálinkafőzőm 4 pontján mértem egyszerre), de az most nincs a kezem ügyében, utánanézhetsz a 15538, 15539, 21802, 21803, 21804, 32969 hozzászólásaimban.
Bár a Wikipediával néha vigyázni kell, de ebben a tekintetben elég jó. Igaz, a magyar szócikkek hiányosak, de az angol elég részletes. Nézd meg a "desztilláció", "illékonyság" és "azeotrópos elegy" szócikkeket.
Tehát azt mondod, (ha jól értelmezlek) hogy egy elegyből először nem a legalacsonyabb forráspontú összetevő (nem egyedül és nem vegytisztán, de számottevően) fog távozni a melegítés hatására?
Nem hátráltam meg, de még mindig nem értem, variáció.
Nyilván forráspont különbség alapján lehet elválasztani, ezt nem vitatta senki. De nem lehet előbb a metilt, észtereket, kozmaolajat, etilalkoholt, vizet. Ezek keveréke jön le a mindenkori közös forráspontjuk alapján. Ez lehet alacsonyabb mint a tiszta metilalkohol forráspontja. Hogy miért abba szerintem nem érdemes bele menni. Eszt dolgozd fel és folytathatjuk.
Honnan tudod ezt a "párlatsort"? Rá van dugva egy gázkromatográf-tömegspektrométer a főződre? Mondjuk, öreg festékgyári szakik beleszagolnak egy oldószerbe, és már sorolják a komponenseiket.
(Az aceton egyébként egy keton, az "acetátok", amire te gondolsz - etil-acetát, metil-acetát- viszont észterek.)
A hagyományos egy lépcsős desztilláló berendezésekben nem lehet a forráspont szerint szétválasztani a komponenseket, mert oldódnak egymásban és a közös forráspontjukon desztillálnak. A kozmaolajok (illó olajok) forráspontja 130 C° körül van még is az alacsony forráspontú előpárlatokkal desztillálnak. Ezért lehet az opálosodás ellen több előpárlat elvételével védekezni.
Tehát teljesen felesleges nézegetni a különböző forráspont értékeket tartalmazó táblázatokat. Ezek a tiszta anyag rorráspontját mutatják, azt hogy elegyítve milyen összetételben desztillálnak azt egész más határozza meg (un. szivargörbe).
Nem hátráltam meg a vita elől, csak megvártam amig mindenki elmondja a forráspont alapján történő elválasztódásról a véleményét. Én nem azt írtam, hogy forráspont alapján választom el, hanem azt hogy forráspont alapján választódnak el a párlatrészek. Ezért tudunk pálinkát főzni. Nos, miután a hőmérők hosszú csatasorban elvonultak és a gúnyolódás is alább hagyott, megkérdezném: Miért van az, hogy nekem (meg vinik táltosnak) a lepárlás folyamán először az aceton (acetátok) aztán a metil (ha van benne) aztán az etil és aztán (persze közben is) egyre több víz, aztán már csak víz jön le? Nyilvánnem 100%-ban, (még labor körülmények között sem) de meghatározó mennyiségben, figyelembe véve, hogy ez egy nem élesen szakaszolt, hanem egymást átfedő kiválasztódás.
(Most az illóanyagok és olajok széles skáláját hagyjuk ki) Nekem erre az a válaszom, hogy azért, mert az acetátok forráspontja 50 fok körüli, a metilé 65, etilé 78, a vízé 100. Ha nem ez, akkor kérdezném, hogy mi az oka (mégegyszer: nem vegytisztán) a lepárláskor keletkező párlatsoroknak?
Nincs is kétségem, hogy a barack, szilva, meggy, körte mind gyógyhatású gyümölcs. A galagonyáról, somról, vadkörtéről nem is beszélve.
Egyes aljas emberek citromfüvet, szurokfüvet, kakukkfüvet is párolnak. Valamilyen érthetetlen okból nem duplafalúban, hanem vízgőzdesztillációval... :)
Odaégni nem ég oda a duplafalúban, de ha túl sűrű a cefre, akkor kiülhet a falra, és megakadályozhatja a hőátadást. Mintha láttam volna Gabóék szerkezetéről egy rajzot, nekik is ott van benne a keverő.
Ha duplafalú, miért kell, hogy keverős is legyen? Bár lehet, hogy olajosnál odaéghet, de vízfürdősnél szerintem nem, vagy legalább is én nem tapasztaltam.