Keresés

Részletes keresés

pálinkaüst Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63629

NE dobd ki, vagy ha mégis, add nekem! Nyerd ki belőle az illóolajat, hiszen van lepárlód, van narancshéjad... Olvasd el ezeket, aztán ha van kérdésed, szívesen segítek, írj mailt ha kérdésed van.

http://www.palinkaust.hu/hu/blog/bevezet%C3%A9s-az-ill%C3%B3olajok-kinyer%C3%A9s%C3%A9be

http://www.palinkaust.hu/hu/oldal/hogyan-nyerj%C3%BCnk-ki-ill%C3%B3olajat-otthon-vagy-nagy%C3%BCzemi-m%C3%A9retekben

Előzmény: Mr.Stratos (63628)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63628

Hello Urak.... Narancs,körte,alma és banán alkotja azt az 50 kg-os adagot amit ma kezdek cefrézni,az úgy néz ki

sikeresen megragasztott hordómban...kérdés : Nem lesz baja hogy csak félig telt meg ennyi anyaggal ? A másik

gondom hogy pucolás után a narancsnak rengeteg héjja maradt...hogy lehetne belőle illóolajat lepárolni ..? Tudom: Dobjam ki

Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63627

Az első kettőt ált. iskolában tanítják. A harmadik, nos az az érdekes kérdés számomra.

De, az előbb kampam két fórumtárstól is érdemi segítséget.

Ennek alapján már érthető, hogy a dolog jóval összetetteb.

(Olvasom az okosságot, csak közben dolgozni is kellene.)

Neked is köszönöm!

Előzmény: snapszmester (63626)
snapszmester Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63626

Nézz utána miért nem lesz 5 L a pálinka ha 4L- hez öntesz 1 L vizet? Miért sűrűbb a pálinka 10C-fokon? Miért desztillál át az illóolaj ha a forráspontja 130 C fok?

Egyenlőre ennyi.

Előzmény: Törölt nick (63625)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63625

Neked is köszönöm!

Erre már ad találatot a gugli.

Neki is állok tanulmányozni.

(Meg a hozzászólásaidat is megnézem)

Előzmény: Miklós1 (63624)
Miklós1 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63624

Lencsegörbék néven találtam, valamilyen egyetemi oktatóanyagban, elküldöm a teljes .pdf-et, ha gondolod. Ezen kívül az ilyen vitáknál szoktam betenni egy általam, otthon mért négyes hőmérsékleti diagramot ( a pálinkafőzőm 4 pontján mértem egyszerre), de az most nincs a kezem ügyében, utánanézhetsz a 15538, 15539, 21802, 21803, 21804, 32969 hozzászólásaimban.

Előzmény: Törölt nick (63616)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63623

Köszönöm!

Ez segített "árnyalni" a képet.

Előzmény: barkócza (63622)
barkócza Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63622

Bár a Wikipediával néha vigyázni kell, de ebben a tekintetben elég jó. Igaz, a magyar szócikkek hiányosak, de az angol elég részletes. Nézd meg a "desztilláció", "illékonyság" és "azeotrópos elegy" szócikkeket.

Előzmény: Törölt nick (63618)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63621

A gugli errre 1 találatot ad csak:

Index fórum - snapszmester

:(

Előzmény: snapszmester (63620)
snapszmester Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63620

Nem! Googli.

Előzmény: Törölt nick (63618)
snapszmester Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63619

Kezdesz közelíteni a valósághoz.

 

Az megnyugtat, hogy én nem tudom elmagyarázni, de ezt tanultam, tapasztaltam és elhiszem? Ismered? Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja.

Előzmény: Törölt nick (63614)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63618

Még egy kérdés aztán nem zaklatlak:

Erről a szivargörbéről tudnál valamit írni (forrást megadni) mert (sok minden más mellett)

számomra ismeretlen.

Köszönöm!

Előzmény: snapszmester (63611)
templomhegyi Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63617

hali

birsolaj 48% v/v

ez tök jó

Előzmény: vf1 (63606)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63616

"Hogy miért abba szerintem nem érdemes bele menni."

 

Na, engem meg pont ez érdekel!

Előzmény: snapszmester (63613)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63615

Nem, kóstolgatni szoktam. :)

Igazad van, csak egyszerűsíteni akartam.

Még egyszerűbb lett volna technokol szagút írni.

Előzmény: barkócza (63612)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63614

Tehát azt mondod, (ha jól értelmezlek) hogy egy elegyből először nem a legalacsonyabb forráspontú összetevő (nem egyedül és nem vegytisztán, de számottevően) fog távozni a melegítés hatására?

Előzmény: snapszmester (63611)
snapszmester Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63613

Nem hátráltam meg, de még mindig nem értem, variáció.

 

Nyilván forráspont különbség alapján lehet elválasztani, ezt nem vitatta senki. De nem lehet előbb a metilt, észtereket, kozmaolajat, etilalkoholt, vizet. Ezek keveréke jön le a mindenkori közös forráspontjuk alapján. Ez lehet alacsonyabb mint a tiszta metilalkohol forráspontja. Hogy miért abba szerintem nem érdemes bele menni. Eszt dolgozd fel és folytathatjuk.

Előzmény: Törölt nick (63609)
barkócza Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63612

Honnan tudod ezt a "párlatsort"? Rá van dugva egy gázkromatográf-tömegspektrométer a főződre? Mondjuk, öreg festékgyári szakik beleszagolnak egy oldószerbe, és már sorolják a komponenseiket.

 

(Az aceton egyébként egy keton, az "acetátok", amire te gondolsz - etil-acetát, metil-acetát- viszont észterek.)

Előzmény: Törölt nick (63609)
snapszmester Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63611

Alkoholtartalmú elegyek desztillálása:

A hagyományos egy lépcsős desztilláló berendezésekben nem lehet a forráspont szerint szétválasztani a komponenseket, mert oldódnak egymásban és a közös forráspontjukon desztillálnak. A kozmaolajok (illó olajok) forráspontja 130 C° körül van még is az alacsony forráspontú előpárlatokkal desztillálnak. Ezért lehet az opálosodás ellen több előpárlat elvételével védekezni.

Tehát teljesen felesleges nézegetni a különböző forráspont értékeket tartalmazó táblázatokat. Ezek a tiszta anyag rorráspontját mutatják, azt hogy elegyítve milyen összetételben desztillálnak azt egész más határozza meg (un. szivargörbe).

Előzmény: Törölt nick (63609)
barkócza Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63610

"...hanem azt hogy forráspont alapján választódnak el a párlatrészek.
Ezért tudunk pálinkát főzni."

 

Na, ez a nem igaz. Nézz utána nyugodtan.

 

Aceton meg hál' Istennek nem nagyon van a pálinkában.

Előzmény: Törölt nick (63609)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63609

Nem hátráltam meg a vita elől, csak megvártam amig mindenki elmondja a forráspont alapján történő elválasztódásról a véleményét.
Én nem azt írtam, hogy forráspont alapján választom el, hanem azt hogy forráspont alapján választódnak el a párlatrészek.
Ezért tudunk pálinkát főzni.
Nos, miután a hőmérők hosszú csatasorban elvonultak és a gúnyolódás is alább hagyott, megkérdezném:
Miért van az, hogy nekem (meg vinik táltosnak) a lepárlás folyamán először az aceton (acetátok) aztán a metil (ha van benne) aztán az etil és aztán (persze közben is) egyre több víz, aztán már csak víz jön le? Nyilvánnem 100%-ban, (még labor körülmények között sem) de meghatározó mennyiségben, figyelembe véve, hogy ez egy nem élesen szakaszolt, hanem egymást átfedő kiválasztódás.

(Most az illóanyagok és olajok széles skáláját hagyjuk ki)
Nekem erre az a válaszom, hogy azért, mert az acetátok forráspontja 50 fok körüli, a metilé 65, etilé 78, a vízé 100.
Ha nem ez, akkor kérdezném, hogy mi az oka (mégegyszer: nem vegytisztán) a lepárláskor keletkező párlatsoroknak?

stapika Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63608

Főleg a kozma olajat,sok etanollal és vízzel.:-))

Előzmény: vf1 (63606)
barkócza Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63607

Nincs is kétségem, hogy a barack, szilva, meggy, körte mind gyógyhatású gyümölcs. A galagonyáról, somról, vadkörtéről nem is beszélve. 

 

 

Egyes aljas emberek citromfüvet, szurokfüvet, kakukkfüvet is párolnak. Valamilyen érthetetlen okból nem duplafalúban, hanem vízgőzdesztillációval... :)

Előzmény: vf1 (63606)
vf1 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63606

Én csak gyógynövények lepárlására használtam....imádom az illó olajokat!

Előzmény: Törölt nick (63604)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63604

15év?

 

100 év börtön! :D

Előzmény: vf1 (63602)
vf1 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63602

A duplafal+keverő erősen drága lesz...szerintem fölöslegesen. Ha nem üzemszerűen használod, akkor szerintem vagy-vagy.

Nekem olajos duplafal van 15 éve....szuper.

barkócza Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63601

Odaégni nem ég oda a duplafalúban, de ha túl sűrű a cefre, akkor kiülhet a falra, és megakadályozhatja a hőátadást. Mintha láttam volna Gabóék szerkezetéről egy rajzot, nekik is ott van benne a keverő.

Előzmény: paducs77 (63599)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63600

az szuper ha mozgatod is a cefrét

a szlovén vízfürdősnél gőzt nyom be

Előzmény: paducs77 (63599)
paducs77 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63599

Ha duplafalú, miért kell, hogy keverős is legyen? Bár lehet, hogy olajosnál odaéghet, de vízfürdősnél szerintem nem, vagy legalább is én nem tapasztaltam.

Előzmény: barkócza (63598)
barkócza Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63598

Ha adhatok egy tanácsot, duplafalú és keverős. :)

Előzmény: leparlo02 (63597)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!