Keresés

Részletes keresés

vf1 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63659

Norris profi főző, sőt főző gyártás ügyben is. Amit Ő nem tud, azt nem érdemes tudni....

Előzmény: kovasc (63654)
Baracilin Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63658

A megfelelő méretekről inkább olyanokál érdeklődj, akik ilyet használnak...méretezésen főleg magasságot esetleg szélességet értek.

Ismerek valakit, akinek nem megfelelő a méretezés (magasság?), és kibugyog a gőz a vízzáron...

Előzmény: szentöltvíz (63657)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63657

 

 

 

Szia Baracilin !

 

Kifejtenéd bővebben ezt a vízzáras méretezést, ugyanis én is ebben gondolkodom söröshordó duplikálva olajjal töltve, mire gondoltál a méretezésnél?

Előzmény: Baracilin (63643)
csipasz56 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63656

2"-os még hálásab, Nekem ez van minden pénzt megér.

Előzmény: köműves (63638)
csipasz56 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63655

Ki lehet ez a szimpatikus viharvadász. -Lehetséges, hogy esetleg képes és jó pálinkát főz? Szerintem kitelik Tőle. Csak azt a szegény met. szolgálatot nem kellett volna beégetni, na mindegy majd iszunk egy jó, madárberkenyét. (jómadár berkenyét) ?

Előzmény: Tucso69 (63634)
kovasc Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63654

De tudom visszaszoktam keresni csak kíváncsi vagyok több ember tapasztalatára.Nem szeretném elrontani a főzőt szeretném ha jó lenne.

 

Előzmény: norris53 (63653)
norris53 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63653

Miket főztem ? hát azt hosszan sorolfatnám azt talán könnyeb lenne le írni mit nem ! de semmi gondom nincs a főzőmmel -évek óta használom - de akérdésedből látom nem gyakran olvasod a fórumot vissza !

fallak közti rész mekkora?

 

2 cm mindenhol !

Előzmény: kovasc (63652)
kovasc Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63652

miket főztél eddig?

volt valami gong a főződdel hogy víz van benne?

fallak közti rész mekkora?

Előzmény: norris53 (63648)
Maestro8512 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63651

Köszönöm a gyors választ! A héten ki is főzöm, aztán megírom a végeredményt!

Előzmény: Baracilin (63649)
norris53 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63650

Igen ez azt jelenti hogy ki kell - vagy ki kellet volna -DE HISZ TE IS ÍGY LÁTOD  AKKOR MIÉRT VÁRSZ ?

Főzd ki ha még nem késő mert a sok víz savazás nélkül éléggé elvitte a semleges irányba  !

Előzmény: Maestro8512 (63646)
Baracilin Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63649

Amint csak időd engedi azonnal főzzed ki!

Előzmény: Maestro8512 (63646)
norris53 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63648

Hogy meddig töltsd vízzel ? én 2/3 részig töltöttem vizzel !

 

Előzmény: kovasc (63647)
kovasc Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63647

 nyomásmérő  elég kis számozású elméletileg tudja mutatni a 0,2 bárt és különben meddig kell tölteni vízzel a duplafalat

Előzmény: norris53 (63645)
Maestro8512 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63646

Üdv mindenkinek!

 

Segítséget szeretnék kérni. A következő a problémám:

 

Naspolya cefrézésébe kezdtem, de a gond az, hogy már kb 1hónapja forr az anyag.

 

Kb. 40-50kg naspolya lett leszedve, amikor már jó szottyanós (omlósz, puha, szóval érett :) volt. Össze lett törve pépesre, és tettem rá kb. 15-20 liter vizet, élesztőt, és pektinbontót, és némi cukrot. A massza elég sűrű volt, ezért még  kb. 20 liter vizet hozzáöntöttem, így már könnyen keverhető lett.

 

A gondom az, hogy még mindig feldobja a habot a cefre tetejére. Ha lenyomkodom, látszik a vízfelület, és 1-2 éretlen, ezért még egyben lévő gyümölcs is. Korábban már cefréztem/főztem cseresznye, kajszi, körte pálinkát, ott a forrás végén feljött a víz a cefre tetejére, de most nem akar.

 

Van valakinek valami ötlete, hogy mitől lehet? Kifőzni se merem, a még forrásban lévő anyagot (már ha egyáltalán forr még), de sokkal tovább várni se merek vele, nehogy megromoljon. Itt a fórumon olvastam a gyufapróbát, most fölétartottam, és végigégett a gyufa, ez azt jelentené, hogy nyugodtan ki lehet már főzni?

norris53 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63645

1 bárnál ne legyen nagyobb a biztonsági szelep - a nyonásmérő is jó lenne ha az a o-2 bárig mér  mert még a 0,5 bárt sem fogja elérni üzemszerűen !

Ha van az üstben cefre akkor üzemszerűen 0,2 b -nál nem megy feljeb ha igen akkor még nem vette át a cefre a hőmérsékletet - s a végén akkor emelkedik a nyomás mikor már csak nagyon kicsi a cefre alkohol tartalma !

Előzmény: kovasc (63644)
kovasc Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63644

Szóval akkor elég lenne egy 1 báros is csak tudok szerezni a nyomásmérőt el felejtetem pedig az van 6 báros.

Baracilin Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63643

Hozott Isten közöttünk!:)

Először is el kell döntened, hogy a duplafalú főzőben mi lesz a hőközlő anyag.

Víz vagy olaj.

Ha vizet használsz, akkor a víztér fölé nem árt egy nyomásmérő, a kötelező biztonságiszelep mellé.

Ha olajat akkor nem tennék nyomásmérőt sehová...a hőmérő csak tájékoztató jellegű adatokat szolgál...(pl nálam ha már
110°C körül jár akkor végeztem a főzéssel...a hőmérők általában nem pontosak, de tájékozódni tökéletesek ezek is.)...Ha olajos hőközlést alkalmazol, akkor az olajba mindenképp lógatnék egy hőmérőt, hogy lás épp hány fokos az olaj.

A vízzár sok bosszúságot okozhat, ha rosszul van méretezve...nálam ezért inkább szilikongumi a tömítés az üst és a sisak között...

Kis utánajárással biztos sok finom pálinkát főzöl majd:)

Előzmény: twesthez (63636)
barkócza Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63642

Csak annyi, hogy a 2 bar-os lefújószelep szerintem túlzás, ott már kb. 170oC-on forr a víz, 0,5 bar elegendő, az 120oC-os forráspontnak felel meg.

Előzmény: kovasc (63641)
kovasc Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63641

HElló

 

Én nekem van egy hőmérő sisakon páracső előtt. Szeretném valamikor duplafalu legyen a főző én arra gondoltam tetetek egy hőmérőt a víznek kb az üst közepébe és egy 2 báros lefújószelepet. Oldalt 2cm lenne a két fal közötti rész alul 2 vagy 4 cm.

Szerintetek?

 

Előzmény: barkócza (63639)
foxrudi Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63640

Szia.

 Jó az elképzelésed,viszont én is inkább egy 3",vagy4"(DN100-as)kifolyót javasolnék.

 Nekem a fordított sisak(kúp)Benne egy aroma tányérral,fölötte még egy pistorius tányér,ami bejön,de hallgass meg másokat is,ne kapkodd el.

 Nézd meg,valami ilyesmi:http://www.etesipalinka.hu/?over=1 Egy 0,8-1bar-os súlyszelep elég a dupla falhoz,pontosabban ilyen kell.

 Szóval hallgass meg másokat is,és majd össze áll a kép.Biztos kapsz még ötleteket.

Előzmény: twesthez (63636)
barkócza Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63639

Üdv Neked is!

 

Csak gratulálni tudok ehhez a szép projekthez. Én a hűtőt is rézből csinálnám, de ez már ízlés kérdése.

 

Nyomásmérőt egyedül a vízköpenyhez tennék, de ez sem feltétlenül fontos, elég a biztonsági szelepen túl a vízköpeny hőmérsékletének a mérése.

 

Én a sok hőmérő híve vagyok. Ha csak egyet teszel fel, akkor az a páracső felső végénél legyen, ezzel már lehet dolgozni. Ha szereted nyomonkövetni, hogy mi zajlik a főzőben, akkor másik négy hőmérőt is tudok javasolni. Ezek fontossági sorrendben:

 

- Vízköpenyben,

- páracső alján,

- cefrében,

- a hűtő kifolyásánál.

 

Érdemes olyan hőmérőt venni, ami riasztani is tud. Pl. a páracső alján a hőmérséklet akkor kezd emelkedni, ha már forr a cefre. A páracsőben a hőmérséklet visszaesése valami nagy problémát jelez: leégés (vízfürdősnél ilyen nincs), az üst falára hőszigetelő réteg ül ki, dugulás, gázpalack kifogyása, stb.

Előzmény: twesthez (63636)
köműves Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63638

Én inkább tennék rá egy 5/4-es leeresztő csapot nagyon hálás dolog!
És egyszerűbb is szerintem megcsinálni mint egy billenő üstöt!

Előzmény: twesthez (63636)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63637

szerintem a dödölős csávó :)

Előzmény: Tucso69 (63634)
twesthez Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63636

Üdv mindenkinek! Új vagyok a fórumon, de egy ideje foglalkoztat a pálinkafőzés. Egy ideje olvasgatom, vissza is olvastam néhány oldalt, bár az összes hozzászólást szinte lehetetlen elolvasni. Van egy ismerősöm, aki profin dolgozik rézzel és különböző saválló anyagokkal, vele szeretnék "csináltatni" egy főzőt. Viszonylag sok alapanyagot gyűjtöttem már össze hozzá. Mindenképpen duplafalút szeretnék, mindene réz, csak a hűtőspirál saválló acél. A sisakot hagymakupolásra szeretném csinálni, és vízszigeteléssel lenne rögzítve. Az lenne a kérdésem, hogy mi a hozzáértők véleménye egy ilyen szerkezetről, illetve hogy hova érdemes, vagy érdemes-e nyomásmérőt és hőmérőket beépíteni? Esetleg ha valaki egy billenő üstű rajzát fel tudná tölteni, nagyon hálás lennék érte.

Tucso69 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63635

Ki fogom próbálni, köszönöm!

Előzmény: pálinkaüst (63632)
Tucso69 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63634

De ismerős a muki a videóból! :-))

Előzmény: bujukcekmece (63633)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63633

A napokban a hőmérőkről is szó esett a fórumon! Nem árt azért azt figyelembe venni, hogy a hőmérséklet egy információ, és ha az szakszerűtlenül van elhelyezve, akkor semmit sem ér! Általában nem a hőmérő a rossz, hanem a hőt mérő ember a hibás!

Bizonyára hallottatok arról, hogy Nagykanizsán ennyi, meg annyi fok volt, de mindig csak a melegrekordok dőlnek meg itt télen!

Ezért....

 

 

Tehát mindenki annak tudatában használjon hőmérőt, hogy felvetül a kérdés, hogy jól mér-e, vagy jót mér-e?

pálinkaüst Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63632

A gőzdesztilláció kíméletesebb, ezért sokkal jobb minőségű olajat kapsz eremdényül. Aprítani ne felejtsd el, tömöríteni lehet annyira, amennyire csak tudod. Ja, és kiló narancshéjanként kábé egy liternyi hidrolátummal érdemes számolni, utána nyugodtan zárd el a fűtést, olaj már csak alig lesz benne.

Előzmény: Tucso69 (63631)
Tucso69 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63631

Szia!

Narancshéjnál melyik technika a javasolt? Gőzzel, vagy vízzel felöntve?

Előzmény: pálinkaüst (63629)
barkócza Creative Commons License 2012.01.17 0 0 63630

A félig telt hordó akkor probléma, ha kiforrás után sokáig tartod benne a cefrét. Kíváncsi vagyok, milyen lesz!

Előzmény: Mr.Stratos (63628)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!