Egy sajtkészítésre szakosodott szabadkőműves csoport vagyunk. A beavatási szertartás a következő:
1.szint
Készíts sajtot, úgy, hogy csak értelmes kérdéseket teszel fel, (olyanokat nem nagyon, amiket a jelen topicban már ezerszer leírtak, vagy videón megtekinthető made by sajtosferi)
2.szint
Segíts az alattad lévő szintnek, azzal, hogy a már meglévő tudásodat megosztod velük ....(az sem baj, ha kisebb hibákkal, majd a "nagyok" kijavítanak.....(ez minden szinten kötelező)
3.szint: (ez már kemény)
Tanuld meg elefada rendkívül szűkre szabott válaszait értelmezni.
(az sem baj, ha jól értelmezed....akkor plusz pont jár)
4.szint:
Itt két lehetőséged van:
a/ Veszel elefadától egy kiskecskét és akkor soron kívül bejuthatsz a sajtparadicsomba .....halálra zabálhatod magad jobbnál jobb kecskesajtokkal, elleshetsz néhány fogást...és hazaviszel az asszonynak (férjenek) az elefada féle isteni kecsketúrós pogácsájából.
b/ Jelentkezel, hogy Te is szeretnél eljönni a nyárra tervezett sajtos-kecskés találkozóra!
felbuzdulva az általatok adott infón, megkérdeztem a gyógyszertárban a tejoltót (mert egész vas megyében nem találok sheol - el akartam kerülni a rendelést a postakötlség miatt-)
én:- tejoltót keresek
gyógyszerész:-tejoltó galaj nincs
én:-nem tejoltó galajt, hanem enzimet
gy:- sajnos nincs, mert nem adják ki, mi az és honnan lehet rendelni
én:- móvárról az mtki-ből, csak gondoltam, hátha itt kapok postaköltség nélkül
gy:-sajnos nem adják ki, mi az, és honnan lehet rendelni
Hát igen, az az érzésem , mintha a sajtkészítés téma leple alatt egy exkluzív titkos társaság tagjai tartanák egymással a kapcsolatot a neten keresztül, átszőve a felületet gyanútlan és tapasztalatlan hozzászólások tömegével.... :-)))
Asztaaaa! De tök jók! Ezek miféle sajtok? Elárulod? Azt tudom, hogy kecske..... gondolom gomolya, natúr még ízesített.... a 3. 4. 5. képen mi van? Camembert ? Keresztrejtvényt fejteni gondolom nincs időd. :-)))
Sziasztok sajtkészítők. Lenne egy kérdésem hozzátok,mert lusta vagyok végigolvasni az egész fórumot.Egy ideje kísérletezem a kecskesajttal,és az jó is /legalább is szerintem,meg a vevőim szerint is/.Megpróbáltam tehéntejből is /háziból/,és az nem lett v.mi jó.Pontosabban fogalmam sincs,hogy milyennek kellett volna lennie,de úgy érzem nem olyannak amilyen volt.Legalábbis a kecskesajt "állagához" képest.Szóval a kérdésem az lenne van-e v.ki köztetek aki megosztaná/ leírná ide/ velem a tehéntejből készült sajt gyártását. Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget.
Köszönöm szépen a válaszokat, úgyérzem hasznát fogom venni!!
Az utóbbi időben nagyon nem sikerültek a sajtjaim (friss sajt),jó sokat kidobtam, oka általában a szivacsosság, ami colira vezethető vissza szerintem.
Ezekután eldöntöttem, hogy pasztőrözni fogom a tejet a sajthoz, viszont így kevesebb a kihozatal.
Akkor jött a CaCl , rendeltem a neten kb. egy hete és semmi eredmény, ezekután pesten és vidéken pár gyógyszertár, végül egy patikus ismerősöm fog nekem holnap hozni.
Természetesen tejsavazom ezután a sófürdőt és mérni fogom a sótartalmat, ennél a résznél volt, amikor segítséget kértem Tőletek.
Elefada a válaszodból itélve nem feltétlen szükséges a mérő, de eleinte gondolom jó hasznát fogom venni.
a só tartalmat baumé fokolóval ( remélem jól írtam ) mérik. Ilyet nem találtam a neten viszont a borászati boltokban van folyadék fajsúly mérő már 2000 Ft alatt. Ez is tökéletes. Ill csinálhatol magad is.