Tegnap este Tucso segitsegevel, melyet ezuton is koszonok, elkeszult az elso palinkam, mely a tulvizezett birscefrebol keszult! Nagyon buszke "szulo" vagyok!
ket kerdesem is lenne:
1. meddig erdemes/illik pihentetni palackozas, ill. fogyasztas elott?
Eljutottam arra a szintre mikor már a pálinkafőzőmet kinőttem. Ebbe kérném a segítségeteket. Az elképzelésem már nagyjából kialakult. Ez a következő az üstöt saválló edényből szeretném legyártatni 60-70L űrtartalommal. Amiben még nem vagyok biztos az az hogy duplafalú vagy keverős legyen? De a mérleg igen csak a duplikálás fele hajlik véleményetek. A kupolát rézből szeretném aroma erősítővel és rézmíves állttal precízen előállított pictorius tányérral. A páracső szintén réz lenne 22mm es A hűttő 4m 18mm rézcső100L es hordóba helyezve. A víz ciszternából szivattyúval ezért gondoltam a 100L es hordóra. A véleményeteket kérném hogy jó e az elképzelés, tanácsokat várok annak érdekében hogy tökéletes legyen a szerkezet.
Azt hiszem, igazából meg kell vizezni egy kicsit, a két felület közt maradó folyadékfilm tömít. Legalábbis üvegcsiszolatoknál ez az eljárás - vagy zsírozzák, vagy vizezik.
Nem két henger, hanem két kissé kúpos darab (az üst nyaka felfelé kissé tágul, a sisak nyaka lefelé kissé szűkül). Ezek még hidegen is szorulnak egymáson, igazából szinte tömített így is, ennek ellenére az összerakás után mondjuk teflon szalaggal érdemes körbetekerni egyszer-kétszer.
Én a vízszigetelést támogatom! Ennél egyszerűbb nincs, víz vindig van, nem szakad el, és ennyi idő alatt öszerakod a rendszert, mint amennyi idő alatt ezt elolvastad:)))) Jól kell méretezni a főzőt, ennyi...
...én már bent fekszem az ágyamon...műtét holnap reggel lesz...nem vágnak, korszerű (öt-lukas) módszer...a lukon keresztül kirántják azt az ízeltlábút az ollójával együtt...tisztára, mint a lékhorgászat...mert azt mondta a dokim, hogy nem elég hogy rosszindulatú, még agresszív is...mindig is utáltam az agresszíveket...
Ha van más, megfelelően méretezett biztonsági szelepként működő rész a páracső előtt, akkor valóban biztonságosan üzemeltethető más rendszer is. A víztömítés és az egymásba csúsztatott illesztés viszont biztosan nem fog felrobbanni.
Én is csavarokat használok, de a sisakom elég magas, habzásra hajlamoscefréknél habzásgátlónak étolajat is használok...mivel a tömítésnél ki tud fújni ezért nem félek hogy valaha is felrobbanna, hacsak valaki nem dinamitot tesz fa helyett a tűzre....
Viszont a csavart senkinek(főleg lusta embereknek) nem ajánlom mert macerás a sisak fel és leszerelse...van helyette nagyon frappáns patentos zárási mód...nagyon sajnálom, hogy anno nem jutott ez eszembe...én is lusta vagyok:D
Na ilyet soha nem mondanék. A pálinkafőzés nagyszerű szórakozás, ebbe nem megnyomorodni fog az ország, hanem végre tévé helyett értelmes dologgal fogja elfoglalni magát.
A csavarokkal történő zárás egyszerűen nem biztonságos. Helyette olyan, automatikusan oldódó kötést érdemes használni, mint például a víztömítés vagy mint az alembikéknél van (az üst nyakába belecsúszik a sisak nyaka). Ezeknél ha gond van, nem repül az egész rendszer, hanem szétnyomja a túlnyomás a rendszert és kifúj.
A gyufát a hordó vagy a benne lévő cefre felszíne fölé tartottad? Ha nem volt meleg helyen csak mondjuk 10°C környékén, akkor simán elképzelhetőnek tartom, hogy még nem forrot ki teljesen. (a narancsom is kicsivel több mint 1 hónapig forrot a ~10°C-os pincében). Nagy bajt egyébként nem csinálsz vele ha már most főzöd is, sok átalakítandó cukor már nem lehet benne, csak még nem fordult át.
Ui: A belerakott cukor mennyiségétől függően is megnyúlhat a forrás ideje.
Mihamarább űzzék ki belőled a kórságokat, ha lehet gyorsan gyógyulj meg, és siess vissza ,mert újabb és újabb munkáid és ötleteidre várunk itt , meg a vakerodra is , nem is kevesen !