Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7831

Sziasztok!

Mint kezdő kertész, szeretnék ismét kérdéseket feltenni. Tavasszal ültettünk egy szabadgyökerű magyar kajszit, visszametszettük stb, aztán nem hajtott ki és már elkönyveltem vége, erre június (!) elejétől beindult, sorra hozza a leveleket és hajtásokat, sőt, a tövénél is hajtani kezdett (ezeket leszedtem). A kérdésem, hogy mennyire kell ritkítani a friss hajtásokat és ősszel megint visszametszem-e?

További probléma, hogy füves területen van a csemete, gondolom ássak neki körbe egy "levegőztető" árkot, mert a cseresznyéim is szenvednek az agyagos talaj levegőtlenségétől + még rajta a fű. A kajszit sem szabad locsolni?

Végül még egy kérdés, hogy van egy "dézsás" kajszim is, ami van vagy 3 m magas, de inkább csak felfelé hajtott, gondolom ősszel ezt is vissza kell metszeni, de addig elültethetem, vagy várjak az ültetéssel októberig? Végülis most is földben van...

Mozo66 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7830

Nem nekem válaszoltál de had szóljak hozzá .

 

 

  Láttam én is erről a borászról egy filmet a Tv ben és közben eszembe volt a Zala kontra ...Magyarország . Minden elismerésem ezé a borászé de egyet azért ne felejtsünk el , én Villányi vörösborról beszéltem és zalában fehér bort készítenek és ez hatalmas különbség . Amíg a fehér szőlő akár északon a rajna völgyeiben is jót tud produkálni , nem hiszem , hogy ott bárki vörösbor készítésébe fogna , egyszerűen nem alkalmas rá , mint ahogy zala sem alkalmas vörösbor készítésre " csak " fehér borokra . Még itt a Siklós - Villányi borvidéken is nagy különbeségek vannak a dűlők , területek között és a gazdák már tudják , hogy ahova nem alakalmas a vörös oda fehét telepítenek .  De , van ahol olyan minőséget produkál , mint a legjobb délfrancia , portugál , olasz területek ...esetleg jobbat is ... és ezt nem én szerintem , de a valódi borász szakemberek szerint is az országben csak a Villány térségi és baranyai területek tudják . Van még pár nem nevezetes szőlőtermő terület is ahol jó borok teremnek . 

 

  Még egyszer mondom ezek nem sztereotípiák egyszerűen évszázados tapasztalat .. ízlés , szakértelem , mindennek meg van a maga helye , termőterülete ha valahol nam megy egy valami ott nem érdemes vele foglalkozni . Ha zalában nem jó a vörös szőlő akkor fehéret kell telepíteni és ha már tapasztalat .... ha eddig nem foglalkoztak zalában barackkal akkor lehet hogy annak meg van az oka ....nem tudom , csak gondolom , de lehet hogy a kivi jól fogja érezni magát .

Előzmény: ninovarga (7829)
ninovarga Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7829

http://www.bortarsasag.hu/hu/boraszok/dr.-bussay-laszlo

Egy, a nem túl számos de annál kiemelkedőbb példa közül. Ha Ő nincs, még mindig úgy tudnák, hogy ezen a helyen nem lehet csúcsbort termelni. Pedig a Traminival a nemzetközi versenyen Tramint is megverte. Ne hamarkodjuk el az ítéleteinket, a sztereotípiákat pedig tegyük félre, örökre!

Előzmény: Floo2 (7827)
borsika79 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7828
Szia. Na ebböl a magoncbol elfogadnék néhány oltóvesszőt,a leírásod alapján nekem való. Egyszerre édes is savas is. Tavaszra kérhetek majd belölle?
Előzmény: Mozo66 (7815)
Floo2 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7827

A kiviültetvény ötlete is onnan jött, hogy a környéken lefényképeztünk néhány "családi ház udvárán a patak partján lefotózunk egy teljesen hibás túlterhelt" kivit, és gondoltuk, ha egy működik, kettő működik, akkor több is.

A barack is így van.

Persze hogy jobb a villányi bor, mint a zalai, mert zalai nem nagyon van.

Illetve van 1-2, arra meg azt lehet mondani, hogy najó de az csak 1-2 példa, meg csak néhány éve van, stb stb.

Ha erre jársz a nyáron, ugorj be, kóstolj egy kis zalai barackot, vagy ha járunk arra a nyáron, viszünk Neked egy rekesszel :))

Előzmény: Mozo66 (7825)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7826

Na lassan megyek aludni ... csak annyit , hogy miről is beszélek ...meg sztereotípia .... annak idején tettem fel fotót a Micheliniről és többen is rákérdeztek , hogy biztos azt fotóztam-e mert nem ilyen a színe náluk . Nálam meg ilyen . Tehát csak van valami abban , ha nem ismerik fel a fajtát mert sokkal színesebb , szabályosabb az alakja , egységesebb . Láttam Balatoni Caldesi 2000 et , hát nem is hasonlított az enyémre , persze ehhez megfelelő időjárás is kell , meg jól kell választani a szedés idejét  ( Caldesi is látható régebbi hsz.ban érdemes megnézni és lehet mellé rakni egy fotót egy láda ...akárhonnanit is .... ) Tehát ezek nem sztereotípiák és nem mondom azt hogy kizárólag itt és én tudok bartackot termelni ..nem ...sokan mások is  és sok más  helyen is  , DE !!!!!   vannak különbségek és ezek részben művelési de részben adottságiak is , és szeretnék már végre látni olyan barackot is amiről már végre én kérdezhetném , hogy ...na ezt hogy csináltad , mert nagyon szép ( na ez nagyon szerénytelen lett ....  )

 

  Tehát nincs itt semmiféle sztereotípia , itt a mecsek környékén ha valaki ért hozzá lehet szép , ízletes és minőségi barackot termelni és ezt bizonyítani is tudom , hogy hol máshol lehet még ...azt bizonyítsa más ( ezeken a fákon nem lesz versenyképes barack )

Előzmény: ninovarga (7818)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7825

Mik azok a közhelyek ????  Hogy a Villányi bor jobb mint a Zalai ???  A piac dönt ...  a fogyasztó dönt ... a vásárló dönt ...és nem az egyetemi tudományos gazdaságszervezők . A fogyasztó határozza meg hogy mi a jó is mi a nem jó . Igaz ez már közgazdaság .

 

   Mint már sokszor írtam több mint 20 éve termelek és árulok barackot ...sőt annak idején vettem is és kereskedtem vele és általában megkóstoltam tehát van némi rálátásom ...ebben nincs semmi szetreotípia .

 

  Amúgy a Kisvejki térség ( Baranya -Tolna határán ) termés 95 % a exportra megy tehát nem kézműves és nem helyi piacra .

 

  Értem mit mondassz de ezt bizonyítani is kell , hogy van piacképes Zalai barack és ezt nem azzal lehet bizonyítani , hogy egy családi ház udvárán a patak partján lefotózunk egy teljesen hibás túlterhelt ... elb.szott barackfát amin láthatólag nem lesz egyetlen szem normális ízű barack sem aminek támogatni kell a cérnavékony ágait .

 

  A kiviültetvény az igen ...komolyan szurkolok nektek és együtt örülnék ha valóban tudnátok jó ízű , hazai , értékes gyümölcsöt termelni sőt szívesen vennék is belőle . Sőt eljátszadoztam a gondolattal , hogy hagyok némi területet és esetleg majd annak idején én is megpróbálkozok vele ...persze miután kikértem a tanácsaitokat ...de engedtessék már meg az , hogy azt egy fotóból is el tudom dönteni hogy valami jó vagy nem ...ha barackról van szó .  Ezek a fák amiket bemutatsz , valóban kuriózumok ... a méretük , koruk ...termésmennyiségük miatt , de mint árutermelők aminek az árujuk bármilyen ..akár helyi ...piacon is megjelenjenek ... kevesek , nagyon kevesek .   Persze helyileg még akár jó is lehet de ez olyan mint az a kivi amit a multinál veszel a dobozban és amit te termelsz a pincesoron ..ég és föld . Tehát ha égi barackot akarsz termelni akkor nem az ilyen fákat kell alapul venni hanem egy normálisan kialakított , kezelt , metszett , ritkított fát és az lesz a mérvadó .

Előzmény: ninovarga (7818)
Vebber Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7824

És egyébként az új fajtáidból van olyan ami az idén először mutatja temését?

Előzmény: Törölt nick (7823)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7823

Válasz uaz,mint Ninovargának az Ambrára: idén tavasszal ültettem a helyére /még csak 2 éve lesz,hogy szemeztem ...kicsit sokat vártok tőlem...vagy a fáktól :)

Előzmény: Vebber (7821)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7822

Hát intézd el,hogy ilyen legyen :)))Asszem az nemigen várható,hogy ideális időjárás legyen.Bár a tavaszi fagyok óta eddig én nem panaszkodok...eső is volt/van+ jó idő is/jaj csak jég ne legyen../

Előzmény: Mozo66 (7819)
Vebber Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7821

A Sweet Ladyk közül van már amin mutakozik termés nálad? 

Előzmény: Törölt nick (7817)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7820

Hát ha van helyed...én is sok mindent kipróbálnék,de...az én  helyem véges...így is meg vagyok lőve,hogy hova zsufizzam be amit még idén be szeretnék gyűjteni :)

Előzmény: Mozo66 (7815)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7819

Az íz az meg mindíg időjárás függő .. ha meleg száraz időben érik ...néha egy kis esővel ...akkor tutti az íz , ha szakad rá az eső , borúlt , hideg van napokig akkor nem jó az iz és ez minden fajtára igaz .  Most jó lesz az íze ...( 38 fok hétvégére )

 

  Amúgy akkor a legjobb ha sokáig száraz meleg van szomjaznak a fák és akkor kap egy meleg esőt , nem is kell neki sok , szinte csak a levelén szívódjon fel a lágy esővíz ..na akkor pirosodik is meg cukrosodik is .

Előzmény: Törölt nick (7813)
ninovarga Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7818

Sok mindent elviselek a vitákban, de a közhelyektől, sztereotípiáktól föláll a szőr a hátamon.

Sajnos mi (magyarok) még ott tartunk, hogy a kis kézműves szintű gyümölcstermesztési szektorunk termőhelyeit a hagyományos felvevőpiacokat képviselő nagyobb városok közelsége határozza meg, nem a termőhelyi megfelelőség, amiről a szakmáknak egyetemi, tudományos gazdaságszervezési és koordinációs szinten fogalmuk sincs, mivel azt sem tudják, hogy foglalkozniuk kéne vele. De talán jobb is, miután egyáltalán nem értenek hozzá a fals klímaadataik és az elavult fajtahasználati ismereteik mellett.

Előzmény: Mozo66 (7798)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7817

Fagykár ,gyakorlatilag 100 %...pedig rengeteg lett volna rajtuk/3 fa/...de ezek nem a hegyen vannak,hanem a kertben...

Előzmény: Vebber (7816)
Vebber Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7816

A C. arany is fagy károsult lett, vagy most egyébként is meg táltosodott?

Előzmény: Törölt nick (7814)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7815

Isten bizony gondolkodok , hogy ha telepítek , csinálok egy kajszi magonc sort is és amikor érik akkor szedem és amilyen ...olyan . Van az udvarban egy magonc fa ..sajnos azt is elérte a fagy 2 szem van rajta de olyan erős hajtásai vannak , szinte hihetetlen , vastag zömökek , ha maradt volna a termés biztos lenne 50 kiló rjata .  tavaly termett és kb a bergeronnal egyidőben de sokkal nagyobb szemű , a bőre alatt kissé savas de amúgy természetesen édes .... milyen is lehetne .

Előzmény: Törölt nick (7810)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7814

Ja ...azon nekem is 4-5 szem van,de idén méretben a C.arany ezt is veri ...

Előzmény: Vebber (7812)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7813

Van néhány szem a Spring Ladyn...remélem az íze is olyan jó lesz,mint amilyen szép a fedőszíne...

Előzmény: Mozo66 (7811)
Vebber Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7812

Azt vágom, hogy fordításban mi magyarul :)

Ettől éppen még lehetne narancsos beütésű, piros fedőszínű.

 

Akkor ezek szerint viszont a fedőszín.

 

Nálunk az első a Ceglédi óriás 2 szem maradt rajta, egyébként is nagy fajta, de a megmaradtak, akkorák mint a korai őszik.

Előzmény: Törölt nick (7809)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7811

Mikor a fiam először megkóstolta azt mondta inkább grépfrútos íze van azóta ha eszem mindíg az az íz jön be .  Talán kicsit markánsabb mint a narancs íz . Persze a nevét valószinűleg a színéről kapta , de akár az íze miatt is lehetne .

Előzmény: Vebber (7807)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7810

Na majd rakok fel képet a C aranyról és a Hargrandról /a 3 nagy ceglédin talán összejön 2 kiló...de azok akkorák.../...aztán meglátjuk eltalálod-e ki kicsoda :))...azért annyira nem lapított.

A lényeg a lényeg: folyamatosan legyenek finom fajták...ezért várom,hogy majd mindegyik fajtám produkáljon 1-2 szemet /a Big Red is.../...

Előzmény: Mozo66 (7808)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7809

A színe szabad fordításban : Narancsvörös...szép piros fedőszíne van/részlegesen/...persze az íze is nagyon jó.

Előzmény: Vebber (7807)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7808

Persze .... csak példálóztam a K pirossal ...amúgy nekem ízre a gönci melett ez a favorit bár milyen furcsa is , persze ha rendesen érett . A hargrand lapított a c arany meg gömb ...azért meg lehet különböztetni .

 

  Amúgy én sem raknék sokat a K pirosból pont a puhulóssága miatt  , de friss piacra jó .

 

  ha jól emlékszem Big red -et is néztünk ..igaz elég apró volt ( 2 éves fa ) de hasonlított az orange redre .

 

  Kelt pár magoncom az orange red alatt is , hagyok belőlük és megnézem , hát ha összehozok én is egy ilyen menő fajtát .... :)

Előzmény: Törölt nick (7804)
Vebber Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7807

Ezt az Orangeredet a színe, vagy narancsra hajazó íze miatt hívják így?

Előzmény: Törölt nick (7804)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7806

Hát én laikusként ha a Harmat-Sylred-ceglédi bíbor triómat kihagyom bármelyik másik meglévő fajtával beérném,pedig vmi különbség azért csak van köztük...az tény,hogy a külföldi fajták nem igazán lekvárnak valók,mert nem mállanak szét,de nagyon jóízüek azért vannak köztük...persze nem piacéretten kell enni...mert az azért nem az igazi/és itt nem a termelői oldalról nézem/

Előzmény: Mozo66 (7805)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7805

Na de ha meg megvannak akkor mi a baj ... legalább nincs konkurencia .  Az egyik barátomnál néztem 5 modern fajtát ..kajsziból .  Nem tudom ....  a bőség zavara . Egyik olyan mint a másik mindegyik kemény  , kicsit gumis , ma ettem egy leesett szemet a Kiotóból , még kicsit savanykás volt , de ha egy laikus elé teszed és mellé ..példának oökáért a korai pirost és megkóstolja , tutti hogy az utóbbi mellet fog dönteni ...persze pultontarthatóság , manipulálhatóság , egyértelmű ....

Előzmény: Törölt nick (7802)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7804

A szinre nem igazán lehet adni....a fákon belül is van eltérés,pl a most érő Orangeredemen is/ kap napot v. nem kap/.Alakban is vannak hasonlóak.A Hargrand pl alig különbözik a Ceglédi aranytól...

Ráadásul a Korai pirost nem is igen szaporítják/faiskolák nem igen árulják/ viszont É-Mo-n a Vesna simán beszerezhető Szlovákiából...

Előzmény: Mozo66 (7801)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7803

..habár nem annyira mandulás ...hogy jobban megnéztem , de a tálban levő tényleg hasonlít a K pirosra .

Előzmény: Mozo66 (7801)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 7802

Hát ...a magyar minősítő rendszernek nem túl sok fajta felelt meg az elmúlt néhány évben,mert kérdem én hány igazán új fajta került be a magyar termesztésbe ?Olyanra gondolok,...mondjuk amiket a multik is árulnak ?Persze tudom más okok is vannak a "be nem kerülésnek ",licenc stb.De röhej,hogy pl a nekem meglévő fajták jelentős része nincs benn a fehér könyvben...és nem azért,mert nálunk nem lehetne termeszteni .Ja és azért több is van köztük,amelyik simán hozza azt a szintet,amit a fehér könyv elvár.

Előzmény: Mozo66 (7795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!