Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.25 0 0 15374

Ha az életben is ilyen lekezelő/kioktató hangnemet használsz, akkor inkább kihagyom, ugyanis igen nagy annak a valószínűsége, hogy visszaszólok, az pedig az olyanoknak, mint te, nem igazán szokott tetszeni.

Vannak barátaim, akiket nagyon szívesen meglátogatok(OG is közéjük tartozik), ők olyanok, akik képesek szakemberként/kollégaként látni.

De azért nem add fel, van abban valami szórakoztató és pikáns, hogy fele annyi(se) gyakorlattal és némi jó borral ekkora az önbizalmad, úgyhogy hajrá! :)

Előzmény: BZoltan (15359)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.25 0 0 15373

Béla bácsi számomra is tekintély, de ezzel együtt az a szemlélet amivel ő dolgozik nem lehet alapja egy fenntartható agrárvállalkozásnak.

"Tegyük fel, hogy van egy ..."

Jó, teggyük fel. Mondjuk, hogy legyen egy ilyen termelő... de ez a termelő nem a Béla bácsi. Az ő története nem így kezdődött és nem így folytatódott. Én még emlékszem a 90-es évek végére és 2000-es évek elejére. Akkoriban még  nem volt a Béla bácsi 5 évjárattal lemaradva, hanem pont ahogy manapság a piacra termelő gazdák t9bbsége a három évjárattal korábbi borai forgalomban voltak. Nézz vissza a boros topikban... 2000-ben a 97-es borait dícsérték, 99-ben a 96-osait és így tovább. Tény, hogy Béla bácsi tovább tart nagy hordóban mint mondjuk mi, de az, hogy műanyag tartályban áll a kész bora plusz két évet az nála egy aránylag új dolog.... ahogy az is, hogy a Bortársaságnál szépen lassan kilistázták a Fekete borokat, ahogy az történt vele korábban más kereskedőkkel is.

Tudom, hogy köcsögül hangzik, meg ünneprontó tapló vagyok, de az, hogy valaki szimpatikus, aranyos öreg bácsi és isteniek a borai meg az egész történet körülötte meseszép, az egy dolog... az, hogy ebből mennyi igaz és hogy az egész gazdaságilag életképes-e, vagyis érdemes-e példaképnek az meg egy másik. Hangsúlyozom, Fekete Béla egy fantasztikus ember a borai pedig nagyon jók... de valamiért, és azt én sem tudom, hogy miért nem igaz az, hogy  "a dolog bejön, a népek ámulnak" ... gazdaságilag nagyon nem jön be és évről évre szűkül a piaca.

Az mondjuk fix, hogy iszonytatóan nagy ostobaság volt a saját jól felépített márkáját azzal rongálnia, hogy évek óta hangosan árulja a birtokát... hogyan higgye el a fogyasztó az elkötelezettségét és a termőhelyért való rajongását, ha a szép szavak mögött már pakolja a gazda a böröndjét? Szerintem a legtöbbet ezzel ártott a saját kereskedlmének.

Előzmény: medveger (15371)
medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15372

Szerintem igen!

(De azért várd meg, Rambo mit válaszol erre! :-) )

Előzmény: juhosttt (15370)
medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15371

Nézd, Zoli!

Erről már sokat vitatkoztunk. :-)

Számomra Béla bácsi mindenképpen tekintély. A borai meg piszkosul jók. (Na nem mintha a tieid nem lennének azok - a Hárslevelűt végülis a ti pincétek szerettette meg velem.)

Éppen ezért ide is leírom, szerintem Béla bácsi hogy látja:

 

Fordítsuk meg a kérdést. Tegyük fel, hogy van egy termelő, aki hobbiból kezdett borral foglalkozni, s nem megélhetési kényszer számára, hogy a bor eladódjon, elég, ha annyit megtermel, ami a vele járó költség. Ez a hobbiborász megfigyeli (még kicsiben), hogy egy bizonyos termőhely borai 4-5 évesen kezdenek űberkirályak lenni (természetesen a saját ízlése szerint), de utána ezt az állapotukat tartják még 4-5 évig biztosan.

Mikor elkezd kicsit nagyobbat álmodni, és több szőlője lesz, azt a döntést hozza, hogy ezt a 4-5 évet megvárva dobja piacra az első évjáratát. A dolog bejön, a népek ámulnak. Innentől kezdve (hiszen egy 4-5 éves borral indított) óhatatlanul késéssel tudja csak piacra dobni a többi évjáratot is. Ugyanakkor meg van róla győződve, hogy így a legjobb a bornak és a fogyasztónak egyaránt.

 

Másfelől meg nem fogom ide leírni azt a technológiát, amit Béla bácsi követ - anélkül végképp nem, hogy megkérdezném, hozzájárul-e. :-)

De ha gondoljátok, csinálhatok vele egy interjút a Rambo-féle technológiai sorozat mintájára.

Előzmény: BZoltan (15366)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15370

Akkor a sűrű seprőről ne karácsonykor fejtsem le, hanem amikor megállt a forrás?!

Előzmény: medveger (15369)
medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15369

Rambo azt írta, hogy csináld meg a kétféle derítést Karácsonykor, AZTÁN fejts. :-)

 

Ha viszont leáll a forrás, MINDENKÉPP töltsd fel a hordódat/üvegballonodat/tartályodat, hogy ne érje levegő és ennek kapcsán fejtsd le a sűrűseprőről. Egy gyenge alapkénezést is adhatsz neki, akkor hamarabb letisztul.
Aztán Karásonykor csináld, amit Rambo írt. :-)

Előzmény: juhosttt (15367)
Kulicz Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15368

Az első háromban garantáltan nem fogsz csalódni, nekem évek óta bizonyítanak. A negyedik már véleményes. Az jut róla eszembe, hogy a három éve termő Kismis Moldavszkij-t jövőre átoltom Pannonia kincsére. Mondjuk egy tőkével nem sokat kockáztatsz, én kétszer  annyit, mert kettesével veszem a kipróbálásra szánt oltványokat és volt már néhány tévedésem. Sok sikert!

Előzmény: gergerg (15356)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15367

Na akkor most az én kérdésemre is szorítsatok egy pici időt :))

 

Szóval mi határozza meg, hogy mikor történjen meg az első fejtés? Rambo azt mondta karácsonykor fejtsek csak.

De van ahol a korai, van ahol a késői fejtést helyezik előtérbe? Mi határozza meg pontosan?

Száraz roze borom van (lesz ha elkészül).

Megírom mit szeretnék, aztán hátha kapok hozzá jó tanácsot is.

 

Szóval régebben ittam már roze-t azon jellegzetes gyümölcsös ízt éreztem. Szóval ezt szeretném valahogy előhozni az én boromból is. (ha van ilyen benne) Ha egy picit savas, az nem baj sőt még jó is lenne. (de nem fanyar savakra gondolok)

BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15366

Okés na :) túloztam... hajlamos vagyok rá :D

Én nem ismerem a Béla bácsi pincéjét. Én csak azt látom, hogy 2013-at írunk és a 2008-as borai vannak palackban. Vagyis a 2009, 2010, 2011, 2012 évjárat borai még valahol vannak. A 12-es még fahordóban van. De szerintem az még a jobbik eset, ha a 2009-es 3 éve műanyag tartályban van mintha 4 éve fahordóban lenne. De nem hinném, hogy 3-4 teljes évjáratra való hordókapacitása lenne Béla bácsinak.

 

De mindettől függetlenül én egy a piacra termelő fehérboros termelő borászati technológiáját vakon hibásnak tartom ha 4 évjárata sorban áll, hogy az 5 éves bora elfogyjon a polcokról. Az a borászati technológia ami nem tartható fenn gazdaságosan az objektív mércével nézve rossz.  Én hajlok a boros spiritualizmusra és nagyon egy követ fújok minden misztikus bortermelővel. A kenyérhez hasonlóan szentnek tartom a bort, nem ok nélkül nem tejből vagy bodzaszörpből lesz az eukarisztia... De ezzel együtt a bor azért készül, hogy valaki megigya és ha egy bor nem találja meg a fogyasztóját akkor ott a termelő hibát követ el. A verset lehet a fióknak írni... a bor az pohárba való. 

Előzmény: medveger (15365)
medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15365

Szerintem az égegyadta világon semmivel, max alacsony kénen tartja.

Nekem nagyon tetszenek a borai egyébként, de tény, hogy nem a gyümölcsös vonalat követi.

(De nincs egy bora sem 4-5 évig műanyagban! Ez tény! Ezen kár vitatkozni!) :-)

Előzmény: BZoltan (15361)
medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15364

AZ is 500m (1000m) alatt van. :-)

Előzmény: barkócza (15362)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15363

220 méteren a mi pincénk van :) Az nem annyira extrém.

 

A bucka az teljesen jogos... viszont én is úgy tudom, hogy a szőlőshegy az nem geográfiai fogalom.

Előzmény: medveger (15360)
barkócza Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15362

A csúcs 431,4m.

Előzmény: medveger (15360)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15361

"Szerintem ezt is megpróbálja szárazra, mert ő azt szereti. :-)))"

 

Az mit jelent, hogy megpróbálja? Beavatkozik ő bármivel az erjedésbe?

Vagy csak hagyja, hogy elkopjon a szesz és újra erjedjen a bor? Amolyan kiegyenesedett aszúként? Az szerintem a Somlón zsákutca... amúgy is nehéz a hegyen a gyümölcsösséget megőrizni (na ebben jobb a dél-balaton és az alföld is), 2-3 újraerjesztéssel még a maradék gyümit is kiírja vele.

Amit mi fogunk csinálna az az lesz, hogy az aszús-töppedt szemeket teljesen külön szedjük és az első kör addigra már nagyjából kierjedt borába beáztatjuk, majd préseljük. Inkább legyen 22hl 10g/l cukros száraz juhfarkom és 100l 150g/l juhfarkom mint 23hl 17g/l félédes vagy 23 hl háromszor erjedt gyümölcsmentes bármi.

De én soha nem tartottam jónak Béla bácsi borászati koncepcióját... és soha nem hittem el, hogy ő azért tartja 4-5 évig műanyag tartályban a borait mert szerinte attól lesz jó a bor. Ezzel együtt én nagyon szeretm a borait és nagyra tartom a munkáját, de nem tartom gazdaságosan fenntarthatónak ezt a koncepciót.

Előzmény: medveger (15354)
medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15360

Ferenc a 15333-ra válaszolt. :-)

De ez jelen szempontból mindegy is.

 

Viszont a Somló ezek szerint nem is hegy (220m). Sokaktól hallottam már, hogy a "középhegység" kifejezést a magyar földrajz-oktatás találta ki, hogy megőrizhessük méltóságunk (és hogy a nemzetközi geográfia szerint hegy csak 1000 m fölött van). Nem tudom, igaz-e, de székely barátaim szerint itt tényleg csak buckák vannak, úgyhogy ha valaki szidja a hegyvidéki borászokat, nem kell magunkra venni! :-)))
Másfelől viszont egy zalai ember, ha meg akarja kérdezni a szomszédját, van-e szőlőföldje, azt kérdezi: Van hegyed? És ez azért jelzésértékű még egy dombvidéken is!

 

Somló-bucka
Dunántúli Középbuckaság
Gellértbucka
stb.
:-)

Előzmény: BZoltan (15359)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15359

Fújd fel, ha ennyi akkor ennyi... nálunk is ilyen mustfokok vannak a juhfarkban. Ez egy ilyen fajta. Ilyen időben, ilyen helyen ez a fajta ezt tudja. Töpped, aszúsodik...

Egyszer igazán eljöhetnél a Somlóra, akkor szívesen megmutatnám neked, hogy miben is más a hegyi bor az alfölditől. Szerintem nem lesz légszomjod a 220 métres magasságon :)

Előzmény: Törölt nick (15357)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15358

Hát a 25 azért nem 29 :) Ezekben a szférákban már ez nagyon nem mindegy...


Ha 25 kierjed szárazra, akkor az 16.7vv% alkohol lesz. Az azért nem csekély, ennyire szerintem ilyen mustfok nem fog kierjedni alkoholtűrő fajélesztők nélkül. Sokkal reálisabb a 14.5vv% és 35-40g cukor. Nekünk volt ilyen 2006-ban. Nagyon brutális.

 

Előzmény: medveger (15354)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15357

de nagy az arca valakinek.

Előzmény: BZoltan (15333)
gergerg Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15356

Ma megint nagy beruházásba kezdtem, vettem Néró, Favorit, Sunenir, és Belüj Originalnüj oltványt. Mindegyikből egyet. :-)

medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15355

Ez speciel a tőletek 600m-re keletre lévő terület volt. :-)

Előzmény: BZoltan (15353)
medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15354

Azt mondja, néhány éve egyszer volt már 27-es, az kierjedt teljesen szárazra. :-)
Szerintem ezt is megpróbálja szárazra, mert ő azt szereti. :-)))
Mondjuk szerintem (mivel folyamatosan préselt, meg a mai, felső részről való anyag nem volt olyan aszús) az átlag azért 25-26 körül lesz... De az is brutális...

Egy-két éveig alacsony kénen fában tartva előbb-utóbb kiforr. :-D

Előzmény: BZoltan (15352)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15353

Somló, tőlünk hatszáz méterre nyugatra... teljesen reális.

Előzmény: RAMBO (15351)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15352

Mit fog Béla bácsi csinálni ezzel az anyaggal? Lepalackozza félliteres palackban az aszúbor töménységben?

Előzmény: medveger (15350)
RAMBO Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15351

Az igen! Hol van ez a hely?

Előzmény: medveger (15350)
medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15350

Mesteremnél (akinél tavasz óta tanulok) tegnap elkezdtük a Juhfark szüretelését.

Durván töppedt és aszúsodott fürtök. Nagyon súlyos anyag.

Az első mérésnél 24MM-et, áztatás után a végeredménynél 29MM-et mutatott a fokoló!

juhosttt Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15349

Köszönöm!

Még1 kérdés a tisztánlátás végett!

Van aki a korai van aki az egész kései fejtést vallja jónak. Mért várjak karácsonyig? Mi határozza meg, hogy mikor fejtsek? Aránylag korán, szept. 30án szüreteltem. A pincébe 12, majd most 14 fok van. Aránylag lassan, csöndesen forrt, mostanra már csak enyhe pezsgés van. Nekem extra kis mennyiségek vannak. 10, 25, és 30 liter üveg ballonba. A mennyiség befolyásolja-e hogy milyen hamar forr ki? Azt olvasom hogy a hő termelésről nagy viták mennek.

Előzmény: RAMBO (15348)
RAMBO Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15348

Az ütemezés: tojásos derítés -> 2 nap várakozás -> bentonitos derítés (deritron) -> 2 nap várakozás -> fejtés.

 

Mindezt kb. Karácsonykor.

Előzmény: juhosttt (15342)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15347

De mondom... ez lényegében off-track. A fő kérdés az az, hogy a szűrt must erjedése tényleg "halkabb" és "kíméletesebb"-e és ha igen, akkor ez tényleg befolyásolja-e érdemileg a bor "eleganciáját".

 

Én személy szerint mindkettőt erősen kétségesnek és vitathatónak tartom... ugyanis szerintem az erjedés szempontjából az optimális létömeg és a pince klímája a fontos.

Előzmény: m-s-m (15345)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15346

Továbbra sem érted meg, hogy _NEM_ egy adott diszkrét pillanatban alakítja át az erjesztőgomba az összes cukrot alkohollá. Vagyis az az a z kJ amit te írsz az nem egyszerre keletkezik, hanem folyamatosan. Vagyis te teljesen kihagyod a számításból a _NEM_ erjedő lémennyiség hőkapacitását és azt, hogy a hordó hőleadása is egy folyamat.

 

Ebben nincsen semmi zavaros... bemész egyedül egy étterembe ahol minden asztalon van egy tányér bableves és te a bableves hatásának felmérésénél teljesen kihagynád azt , hogy mekkora az étterem belmagasága és milyen gyorsan eszed a leveseket.

 

Ezt nem elmagyarázni kell :) hanem megérteni és esetleg meggyőzni engem, hogy ezzel a nagyobb erjedő lémennyiség több aromát veszít mint a kisebb.

Úgyamúgy nekem konkrétan erjed 50l-től 2000l-ig több méretben egy-egy fajta minden évben... és konkrétan frissebb, gyümölcsösebb és illatosabb a nagyobb hordó bora az első fejtéskor. Minden éppeszű borász a nagyobb hordóban és nagybb lémennyiségben való erjesztésre törekszik.

Előzmény: m-s-m (15345)
m-s-m Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15345

Te nem jó belekezdéssel fogod meg ezt a kérdést, azért zavaros a gondolatmeneted.

Gondold végig így: a must egy literjében van mondjuk 50 mg élesztő. Mind a kisebb, mind a nagyobb hordóban ennyi. 50 mg élesztő időegység alatt elerjeszt x gramm cukrot. E folyamat hőtermelése y kJ. Mind a kisebb, mind a nagyobb hordóban ekként számolhatunk: adott élesztőmennyiségre, azaz adott must-térfogatra. Innen már adódik, hogy a 100 literes hordót fűti z kJ, a 20 hektósat pedig 20×z kJ; és innen jön a hűtésre rendelkezésre álló felület.

 

RAMBO: és akkor lesz egy szép pozitív visszacsatolás is.

 

Oks, részemről ennyi, nem tudom ennél világosabban elmagyarázni.

 

Előzmény: BZoltan (15344)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!