Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63912

...szia ...remélem, hogy neked is olyan remekül ment, mint az enyém...mert ha ennek a műtétnek meg kellett történnie, akkor annak pont így kellett történni...

 

...remélem Te is jól vagy és mihamarabbi jobbulást kívánok...

 

                                                                      ...üdv  Bobi  a  Rézműves...

Előzmény: kupeci (63910)
gti16v Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63911

sziasztok,a korábbi segítségkéréseimnél elfelejtettem megkérdezni a a "miértjét"...

tehát akkor 3 dolog :-)

 

mi az előnye,ha az üstből a pára cső merőlegesen felfele megy 25 cm-t,,,,??

mire jó,ha a pára cső 1 méter körüli az üst és a hűtő közt?

és miért jó ha a hűtőfele szintkülönbséggel felfele megy a páracső?

 

 

köszönöm szépen.

kupeci Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63910

Szia rézműves!

Most olvastam vissza a hsz-eid közt keresgetve hogy mi történt veled.Jobbulást kívánok és mi hamarabbi barkácsolást. Ahogy telnek majd a napok mindennap egyre jobb lesz majd meglátod!Ezt csak azért merem állítani mert engem 16.-án műtööttek epével igaz ugyan csak 4 lukon, de már mozgásképes vagyok.

Üdv kupeci!

Előzmény: rézműves1 (63895)
comad Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63909

Remélem üres volt!

Előzmény: maciszaki70 (63907)
maciszaki70 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63908

Még az alszesz.Hétfö irány a borászati szakűzlet.

Előzmény: Cipurró (63903)
maciszaki70 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63907

Két napja el tört az üvegem (dimájzsonom). :)

Előzmény: szilvakukc (63902)
cloaked Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63906

A Jack Daniel's-t juharfaszénen engedik át, amitől részben elveszti a bourbönös ízét, és egy lágyabb változat lesz belőle. (Más bourbönt is szűrnek, csak nem ennyire.)

 

Nem hinném, hogy érdemes ezt csinálni pálinkával. Szerintem pont olyan jegyeket fog eltüntetni, amikért szeretjük a pálinkát (igaz én a bourbönnél is vakvágánynak tartom az agyonszűrést). Vodkára persze ne számíts, azt teljesen agyonfőzik és sokkal több aktívszénen engedik át.

Előzmény: lyuko (63890)
snapszmester Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63905

Szerintem faszén az. A gabonához az kell. :-)

Előzmény: pálinkaüst (63904)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63904

Égetett forgács lesz az szerintem is, nem faszén.

Előzmény: lyuko (63890)
Cipurró Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63903

A diszperzites vödörbe mi folyik?

Előzmény: maciszaki70 (63897)
szilvakukc Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63902

Nincs valami dimájzsonod a végterméknek? Vagy legalább befőttes üveg?

 

Előzmény: maciszaki70 (63897)
maciszaki70 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63901

A tüztér.

maciszaki70 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63900

maciszaki70 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63899

Kezdő vagyok a hozzászólásokhoz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

maciszaki70 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63898

                     Aktív Szénszűrő                                   Főző aparát                                    Eprüvetta                                          Hűtő

maciszaki70 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63897

 

maciszaki70 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63896

Uj vagyok a fórumon.de régi páleszfözös.Ime az aparátom ami most is mükszik készül a törköly pálesz.

rézműves1 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63895

...szia Zimi...a kalibrálást kiváncsian várom, mert ilyen hagyományosban nehéz beszerezni

pontosat...oda azért azt raktam, mert az volt a csőrugós változat, de az igazán pontos, az amit Miklós1 használ...

 

...egyébként a jó hírem, hogy már csak egy zacskó lóg az oldalamon...

Előzmény: Zimi83 (63873)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63894
Lehet a fordítás is olyan amilyen! Nem biztos, hogy szén, csak aki a szakmába járatlan annak ez a legegyszerűbb szóhasználat. Sokszor tapasztaltam. Az is lehet, hogy csak szenesített tölgyfaforgács pl... Nem tudom én sem, csak tipp. A szén az tényleg semlegesíti az ízeket!
Előzmény: lyuko (63890)
Babar66 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63893

Szerintem, amit te szeretnél, azt az ion cserélő gyantával érheted el (bár én még nem próbáltam). Én is úgy tudom ,hogy a szénszűrés a jó illatokat és aromákat is kiszűri.

Üdv.

Előzmény: lyuko (63890)
imkerei Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63892

Egy nyers gabonapárlat ízén és illatán nincs mit őrizni, egy finom gyümölcs illatú és ízű pálinkáén annál több!

 

Szerintem.

Előzmény: lyuko (63890)
comad Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63891

Nos faszenet ugye rossz pálinka javításához használunk, ami íz és illatvesztéssel jár. Igaz, nem átszűréssel, de szerintem a vége ugyanaz. Én nem tenném.

Előzmény: lyuko (63890)
lyuko Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63890

Most magam idézem, ugyanis a Spektrumon a Gyáróriások sorozatban a jack daniels gyártását láttam, és nagyon birizgálja a fantáziámat.

Ott arról volt szó, hogy a gabonapárlatot három méter vastag faszénen csepegtetik át, ami három nap alatt ér le a faszén aljára. A narrátor szerint megőrzi az illatát és az ízét viszont "a jackre jellemző fantasztikus lágyságot és selymességet " itt éri el. Van az őszről 60 liter páleszem úgy ahogy lefőztem, durván hetven fokos mert az volt a tervem hogy hordóban fogom érlelni de erről sokan lebeszéltek...

 

A kérdésem lényege hogy egy alapvetően jó páleszt ha faszénen átszűrök egy izetlen illattalan vodka lesz vagy tényleg megőrzi az illatokat meg az ízeket és lágyítja az italt. Vagy ez csak marketing...

Előzmény: lyuko (63845)
Miklós1 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63889

Nekem van hőmérési tapasztalatom, a főzőm 4 pontján mértem lepárlás alatt végig, és közzétettem a diagramokat a 15538, 15539, 21802, 21803, 21804, 32969,51928, 51929 hozzászólásokban (a fórum keresési technikát tegnap tettem fel).

A hőmérőt mozgatott vízben érdemes kalibrálni. Ha ott pontosan mér akkor még mindig csalhat az otthoni mérésnél de csak lefelé. A csalás  a hőmérő elhelyezéséből adódik:

-ha gőztérben van az érzékelő akkor a legjobb a mérés

-ha fém felszínre teszed az érzékelőt akkor nem elég az odanyomás, érdemes felforrasztott pontosan befogadó tartóba illeszteni és a jobb hőátadás miatt bezsírozni. Egy páracsőre forrasztott tartót és az érzéklőt láthatsz a 26052 hozzászólásomban, rozsdamentes fedélre forrasztott tartó képét és az érzékelő leírását pedig a 16820-ban.

-mindezek után hőszigetelni kell az érzékelőt és az elvezetőjét is alufóliával és hungarocell kockával mert az átadott hő könnyen el is "vezetődik". 

-ha minden főzésnél le és fel kell szerelni az érzékelőket néhány tized °C eltérés mindig lesz 

Az üsttől távolodva egyre csökkenni kell a hőmérsékletnek amiatt, hogy a pára összetétele alkoholban egyre dúsabb (a deflegmáció miatt), és a nyomás mindenhol néhány mbar, tehát egy Pistorius tányér sem jelent különleges akadályt ahol hőmérsékletnek nőnie kellene. Szerintem durván csal a hőmérőd ha ott 100°C felett mutat. Egy bevált hőmérőtípusról írtam a 45701, 51393 hozzászólásokban, azóta többen vettek ilyet, nincs rá panasz.

 

Baracilin Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63888

Pálinkás Jóreggelt!:)

 

A hőfokok csak tájékoztató jellegűek, hogy épp hol tartasz a főzésben. A pistoriusban meg majd rájössz, hogy hány foknál mennyi fokos szesz fog csorogni. Több jelentőséget nem érdemes tulajdonítani nekük, amúgy sem pontosak.

 

PL:

Amikor beszereztem a hőmérőimet, először szerettem volna követni Snapszmester oldalán a szeszfokot a párahőfoka alapján...aztán a csöpögés a hőmérőm szerint valahol 105-110 körül kezdődött el, gondoltam ennyit a mérésről...azonbannem teljesen haszontalan a kütyü...ha hirtelen 60°C-ra ugrik, lehet várni az első cseppeket:)

Előzmény: Zimi83 (63874)
vf1 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63887

Pálinkás jóreggelt!

 

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

Cefrézési, főzési ismertetők, tanácsok, videók, tesztek a következő linkeken:

 

http://www.snapszmester.try.hu/

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

 Nem reklám!

 

bujukcekmece Creative Commons License 2012.01.20 0 0 63886
Be kell állítani, nehogy úgy mérjen, mint kanizsán a köztéri:))))
Előzmény: Zimi83 (63873)
snapszmester Creative Commons License 2012.01.20 0 0 63885

A víz forráspontja 100 C fok. Ha a rendszerben nincs(nem is lehet)nyomás akkor nem lehet ennél magasabb.

Előzmény: Zimi83 (63874)
bevontelektroda Creative Commons License 2012.01.20 0 0 63884

 

 

H!

 

Én is ezt kérdeztem volna, de már VALAKI megválaszolta!!:D)

 

Kössssssssz!

Előzmény: norris53 (63866)
leparlo02 Creative Commons License 2012.01.20 0 0 63883

rézmíves hallom lábadozol

gyógyúlj meg hamar.

Számítok rád

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!