...szia ...remélem, hogy neked is olyan remekül ment, mint az enyém...mert ha ennek a műtétnek meg kellett történnie, akkor annak pont így kellett történni...
...remélem Te is jól vagy és mihamarabbi jobbulást kívánok...
Most olvastam vissza a hsz-eid közt keresgetve hogy mi történt veled.Jobbulást kívánok és mi hamarabbi barkácsolást. Ahogy telnek majd a napok mindennap egyre jobb lesz majd meglátod!Ezt csak azért merem állítani mert engem 16.-án műtööttek epével igaz ugyan csak 4 lukon, de már mozgásképes vagyok.
A Jack Daniel's-t juharfaszénen engedik át, amitől részben elveszti a bourbönös ízét, és egy lágyabb változat lesz belőle. (Más bourbönt is szűrnek, csak nem ennyire.)
Nem hinném, hogy érdemes ezt csinálni pálinkával. Szerintem pont olyan jegyeket fog eltüntetni, amikért szeretjük a pálinkát (igaz én a bourbönnél is vakvágánynak tartom az agyonszűrést). Vodkára persze ne számíts, azt teljesen agyonfőzik és sokkal több aktívszénen engedik át.
Lehet a fordítás is olyan amilyen! Nem biztos, hogy szén, csak aki a szakmába járatlan annak ez a legegyszerűbb szóhasználat. Sokszor tapasztaltam. Az is lehet, hogy csak szenesített tölgyfaforgács pl... Nem tudom én sem, csak tipp. A szén az tényleg semlegesíti az ízeket!
Szerintem, amit te szeretnél, azt az ion cserélő gyantával érheted el (bár én még nem próbáltam). Én is úgy tudom ,hogy a szénszűrés a jó illatokat és aromákat is kiszűri.
Nos faszenet ugye rossz pálinka javításához használunk, ami íz és illatvesztéssel jár. Igaz, nem átszűréssel, de szerintem a vége ugyanaz. Én nem tenném.
Most magam idézem, ugyanis a Spektrumon a Gyáróriások sorozatban a jack daniels gyártását láttam, és nagyon birizgálja a fantáziámat.
Ott arról volt szó, hogy a gabonapárlatot három méter vastag faszénen csepegtetik át, ami három nap alatt ér le a faszén aljára. A narrátor szerint megőrzi az illatát és az ízét viszont "a jackre jellemző fantasztikus lágyságot és selymességet " itt éri el. Van az őszről 60 liter páleszem úgy ahogy lefőztem, durván hetven fokos mert az volt a tervem hogy hordóban fogom érlelni de erről sokan lebeszéltek...
A kérdésem lényege hogy egy alapvetően jó páleszt ha faszénen átszűrök egy izetlen illattalan vodka lesz vagy tényleg megőrzi az illatokat meg az ízeket és lágyítja az italt. Vagy ez csak marketing...
Nekem van hőmérési tapasztalatom, a főzőm 4 pontján mértem lepárlás alatt végig, és közzétettem a diagramokat a 15538, 15539, 21802, 21803, 21804, 32969,51928, 51929 hozzászólásokban (a fórum keresési technikát tegnap tettem fel).
A hőmérőt mozgatott vízben érdemes kalibrálni. Ha ott pontosan mér akkor még mindig csalhat az otthoni mérésnél de csak lefelé. A csalás a hőmérő elhelyezéséből adódik:
-ha gőztérben van az érzékelő akkor a legjobb a mérés
-ha fém felszínre teszed az érzékelőt akkor nem elég az odanyomás, érdemes felforrasztott pontosan befogadó tartóba illeszteni és a jobb hőátadás miatt bezsírozni. Egy páracsőre forrasztott tartót és az érzéklőt láthatsz a 26052 hozzászólásomban, rozsdamentes fedélre forrasztott tartó képét és az érzékelő leírását pedig a 16820-ban.
-mindezek után hőszigetelni kell az érzékelőt és az elvezetőjét is alufóliával és hungarocell kockával mert az átadott hő könnyen el is "vezetődik".
-ha minden főzésnél le és fel kell szerelni az érzékelőket néhány tized °C eltérés mindig lesz
Az üsttől távolodva egyre csökkenni kell a hőmérsékletnek amiatt, hogy a pára összetétele alkoholban egyre dúsabb (a deflegmáció miatt), és a nyomás mindenhol néhány mbar, tehát egy Pistorius tányér sem jelent különleges akadályt ahol hőmérsékletnek nőnie kellene. Szerintem durván csal a hőmérőd ha ott 100°C felett mutat. Egy bevált hőmérőtípusról írtam a 45701, 51393 hozzászólásokban, azóta többen vettek ilyet, nincs rá panasz.
A hőfokok csak tájékoztató jellegűek, hogy épp hol tartasz a főzésben. A pistoriusban meg majd rájössz, hogy hány foknál mennyi fokos szesz fog csorogni. Több jelentőséget nem érdemes tulajdonítani nekük, amúgy sem pontosak.
PL:
Amikor beszereztem a hőmérőimet, először szerettem volna követni Snapszmester oldalán a szeszfokot a párahőfoka alapján...aztán a csöpögés a hőmérőm szerint valahol 105-110 körül kezdődött el, gondoltam ennyit a mérésről...azonbannem teljesen haszontalan a kütyü...ha hirtelen 60°C-ra ugrik, lehet várni az első cseppeket:)