Keresés

Részletes keresés

Gautstafr Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63954

Eddig 3-4%-ot vettem el. Lehet, hogy az ecet meg a gáz amit beszívtam takarítás és főzés közben, hazavágta a nyálkahártyámat és ezért érzek sokáig előpárlatot. Ilyenkor leginkább nem is az illatra hagyatkozom, hanem a kihígított párlatot öblögetve, az orromba felgőzölve elemezgetem.

Ám legyen! :) Kipróbálom 2%-al.
Köszönöm! 

Előzmény: snapszmester (63951)
rézműves1 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63953

...ok...ha kijövök, megbeszéljük a paramétereket és rövidítünk...tudod, 10-év garanciád van...kicsit leveszünk a felmenőből, meg a lemenőből és az "elhúzást" is kisebbre vehetjük...aztán meglátjuk, hogy úgy jobb-e...

Előzmény: Gautstafr (63948)
Törölt nick Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63952

a szabolcsi "roppanós" jonatán almának nincs párja

Előzmény: Gautstafr (63950)
snapszmester Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63951

A hosszú páracső javítja, erősíti az aromákat. Nekem 5 m páracsövem van. A szerves kémiában nagy szerepe van a reakció időnek. Na itt van idő a reakcióra.

A steril pálinka a túlzott előpárlat elvétel eredménye. Próbáld meg az 1-2 %os elvételt.

Előzmény: Gautstafr (63948)
Gautstafr Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63950

Almát és narancs-banánt főzök mostanában. És volt szerencsém egy szabolcsi házi almával összehasonlítani az enyémet. Na annak volt íze. Az enyém ahhoz képest vodka volt. Igen, 2-3 hét után már jobb lett a helyzet az enyémmel is, de nem üti meg a mércét.

 

A narancs-banánnál már jobb volt. Egyértelmű banán illat, ízében semmi, majd az utóízben egy kis kesernyés narancshéj íz. (a héját nem cefréztem)

 

Tudjátok, az ember töri a fejét - hogyan lehetne jobbat és jobbat - . :)

Előzmény: Baracilin (63949)
Baracilin Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63949

Az előpárlatban illékonyabb komponensek vannak, ezért szerintem sántít ez az elmélet.

 

Ilyenkor milyen gyümölcsöket főzől? A most kapható gyümölcsök nem olyan zamatosak, mint amiket szezonban tudsz szedi vagy venni. Én ilyesmire gondolnék a sterilitás kérdésben, és még ottvan a pihentetés is...volt már pálinkám aminek később bújt elő az íze.

Előzmény: Gautstafr (63948)
Gautstafr Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63948

Szia, Bobi!

 

Először is mielőbbi jobbulást kívánok!

 

Szuperál mint egy safhauzen! Már-már sok is a deflegmáció. De ez legyen a legnagyobb bajom. Mostanában

lefőzök mindent ami gyümölcsből van, hogy nyárára meglegyen a rutin. Azt kell mondjam, nem egyszerű szakma ez.

 

Visszatérve a főzőre...

 

Azt tapasztalom, hogy kicsit sterilek a pálinkáim. Még úgy is ha takarom a páracsövet. Szerinted segíthet ezen ha a mostani páracsövet lerövidíteném egy 60 centis darabra? A jelenlegire biztos emlékszel, 80cm felfele, 130cm oldalra emelkedve, majd lefele kb. 100cm.

 

Van egy másik jelenség ami miatt a páracsövet okolom. Ez pedig az előpárlat mennyisége. Rendre sokat kell elvegyek, pedig betartok mindent amit kell. Úgy képzelem, hogy haladnak az előpárlati gőzök a csőben, majd egy részük kicsapódik, visszacsorog, majd újra gőzzé alakul és ott cirkulál a páracsőben míg ki nem "mossa" a főpárlat eleje onnan. Mit gondolsz, gondoltok erről? Nagyon extrém?

 

Üdv.,

 

G

 

Előzmény: rézműves1 (63946)
vf1 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63947

Pálinkás jónapot!

 

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

Cefrézési, főzési ismertetők, tanácsok, videók, tesztek a következő linkeken:

 

http://www.snapszmester.try.hu/

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

 Nem reklám!

 

rézműves1 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63946

...szia, mi újság...hogy szuperál a "műszer"???...

Előzmény: Gautstafr (63944)
rézműves1 Creative Commons License 2012.01.22 0 0 63945

...pályinkás jó reggelt...

 

...ennek nagyon örülök, hogy állíthatóak (gondolom a Pisztórius-ban lévő csalt sokat)...

...ha odaadom, amiket már megvettem, azokat is be tudod állítani???...

 

                                                                      ...jó nedűt...

Előzmény: Zimi83 (63934)
Gautstafr Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63944

Ez a cimke 10 pontos! :D

Nagyon tetszik az ötlet.

Előzmény: Mr.Stratos (63929)
gti16v Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63943

köszi......(legfisebb banán párlat mára elbódított:-),így több kérdéssel nem fárasztalak titeket:-)

csipasz56 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63942

3%-ot raktam . Jövőre megpróbálom az 5%-ot is

Előzmény: Zimi83 (63940)
RhinoVonK Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63941

Szia!

 

En 5%-ot javasolnek.

Előzmény: Zimi83 (63940)
Zimi83 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63940

Bírshez ki mennyi napfényt rak? Hány %-ot?

Zimi83 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63939

Harmadrendű út..........nem túl forgalmas, asszem hétfőn rámegyek :) Felénk elég ritka növény....

Előzmény: csipasz56 (63937)
Repedtfazék Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63938

Üdv, Faeper pálinka ezüstérmes lett!!!!!

A cseresznye amit a multkor adtam bronzérmes

 

Előzmény: szilvakukc (63902)
csipasz56 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63937

Szia Zimi  

140l volt összesen a cefre, 120 kg volt a kökény +2% napfény = 16 l alszesz 33%-os.

50% maggal főzve 7.5 l páinka lett  A zd-n kóstoltuk.

ha túl forgalmas a körforgó a kipufogó gázokból akármi rakodhatott a növényre, szerintem

nyugodtan szedd.

Szia Csipasz.

 

Előzmény: Zimi83 (63936)
Zimi83 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63936

Találtam 1 kökény lelő helyet, 1 körforgó full kökény bokorral lett néhány éve beültetve és tele van, szerintetek gáz ha én neki látok és begyűjtöm? 1-2 liter pálinkához mennyi kökény szükséges? Cefrézése mennyire a megszokott? Napfény kell hozzá?

csipasz56 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63935

Olvasva a FÓRUM-ot ezekről több helyen részletes felvilágosítást találnál

a válaszok

 

 

1-es---- nem igazán perdöntő, hogy merőlegesen de felfelé kell mennie mivel lefelé                          kurváranagy kanyar kellene bele ami akadályozná a gőz útját

 

2-es ---- Az 1 m-es páracső nem pontos méret ez függ (nagy mértékben) az üst

              méretétől és az egész rendszeredet meghatározza.

 

3-as ----Ez az egyik legfontosabb dolog. A páracsőben a hűtő felé haladó gőzökből

             a külső hőmérséklet hatására kicsapódó folyadék -ami még sok olyan összetevőt                tartalmaz ami a mi pálinkánkba a létező legkisebb mennyiségben kívánatos-

             vissza felé folyik az üstbe  

 

Ha nem jól tudom hozzáértő kollégák rövid időn belül ki fognak javítani

 

Szia Csipasz

 

Előzmény: gti16v (63911)
Zimi83 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63934

Szép estét!

 

Mérésügyi hivatalban bekalibrált (még érvényes) digitálissan beállítható fűtő cuccal kalibrálom mind a 2 műszerem éppen....

Hát az eggyik durván csalt, de mind a kettő állítható, és úgy állítom őket-hogy 80-100 fok között + -1 fok  legyen  ott érdekes főleg szerintem számunkra, hogy mit mutat szerintem....

Mr.Stratos Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63933

Ja-ja...mivel elsőosztályu sportlövész is voltam pár éve,pálinkám neve:Satuvére,pasaréti célzóvíz. németűl :Pasaréter Zielwasser von Satu.

Remélem előbb- utóbb exportképes lesz...))))

Előzmény: pálinkaüst (63930)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63932

Ma megint tanultam valamit. Ez a juharfaszén tudhat valamit.

Előzmény: cloaked (63906)
rézműves1 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63931

...he-he-he...DDD...

Előzmény: szilvakukc (63927)
pálinkaüst Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63930

Célzóvíz? :)

Előzmény: Mr.Stratos (63929)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63929

Mesterkostolókra váró körtécskéim....

Mr.Stratos Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63928

Jóeste ! Na hasonlóan jártam de szerencsém volt....a főzés végén hajnalban hogy ne menjenek a szagok a lépcsőházba,

rátettem a nagy kuktára a műanyag lavórt.....reggel volt nálam is meglepetés,összeragadt mint a kutyák üzekedéskor...:))))

első meglepetésemben ki akartam fúrni a dézsát /kár lett volna érte../ De jött a nagy ötlet : visszatettem a gázkályhára a

kuktát melegedni és pár perc múlva: elváltak csendben..:))))Íme a fotó...örök tanulság,remélem

nem felejtem el máskor sem ezt a jelenséget !

Előzmény: rézműves1 (63926)
szilvakukc Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63927

Hát ez nem nagy kunszt, minket sem lehet hat lóval sem elvontatni a kocsmából, ha elkezdünk tekézni, főleg, ha van egy-két fehérszemély, akik sanszos, hogy kiszívják......Na mindegy, ezt hagyjuk, maradjunk annál a Leipzignél, vagy kinél!:DDD

Előzmény: rézműves1 (63926)
rézműves1 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63926

...pontosan így...a rendszer lehűl és a vácuum (vagyis a külső nyomás) ezt képes tenni...

 

...gondoljatok csak a Leideni féltekékre (remélem jól emlékszem), amit vagy hat lóval sem lehetett széthúzni, amikor a levegőt kiszívták belőle...

Előzmény: maciszaki70 (63922)
rézműves1 Creative Commons License 2012.01.21 0 0 63925

...pedig ez egy, (ha jól látom) egy jó kis vörösréz üstfedő volt...a széle vissza peremezve...nem is volt olcsó, mert ugyebár ehez is szerszám kellett...

Előzmény: firekiller (63918)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!