"nem hiszem , hogy ott bárki vörösbor készítésébe fogna , egyszerűen nem alkalmas rá , mint ahogy zala sem alkalmas vörösbor készítésre" Azért ezt ne jelentsd ki hisz az említett Bussaynak is van vörösbora (látszik is a belinkelt termékpalettán; még ha az a kisebb hőigényű Pinot noir is) no meg a pécsi székhelyű Cezar winery (a privatizált pezsgőgyár) 110 ha zalai ültetvénnyel rendelkezik, aminek a nagy része kékszőlő és a cabernék, merlot-ok is ott vannak. http://www.cezarwinery.com/ Szóval van ott vörösbornak való szőlő (is).
Talán rosszul kérdeztél , japánbarackról nem igen hallott itt senki , tehát nem is tudunk róla ...japánszilváról , japánbirsről japáncseresznyéről igen , de te barackot kérdeztél . Aztán hallottunk kínai lapos barackról , de te meg nem is azt kérdezted . De ha ez érdekelne akkor csak laposbarack után érdeklődj , mert nem biztos hogy mindegyik fajtája kínai lenne ...sőt általában nem kínai .
Mondjuk nem ez volt a lenagyobb gazság, amit művelt, de az nem kertes téma...
Kertes témaként azért egy-két bokrot kiásott (szeder ilyesmi). Na meg egy rakás szemetet hagyott a kertben. De tudod már nem számít, mert annyira szuper helyünk van itt.:-) Végre nyáron is ki tudunk menni a házból.
Inkább kínai,mint japán :)..kínai laposnak is hívják...izlés dolga,de nem nagy szám.Nekem van fehér és sárgahúsú szörös és sárga nektarin is,de majd mindegyikre jellemző,hogy a bibepontnál reped,majd rohad.Mivel ráül a vesszőre sérülés nélkül nem lehet leszedni...és ízben sem nyújt pluszt,amolyan barack ízű.Termőképességben sem nagy..Max annak jó,aki nem tudja elég nagyra nyitni a száját,hogy beleharapjon egy normál barackba...
Tényleg nem baj, ha apró marad, csak érjen meg.:-)
Amúgy itt a barackban off, de most derült ki, hogy az almát is leszedte tavaly átadás előtt. Nem is tudtam beazonosítani, hogy az milyen fa lehet,csak a tavaszi virágzásnál derült ki számomra, hogy alma.
Szia! Nem kell aggódni. Az őszi érés előtt 1-2 héttel kezd el nőni. Végleges méretét éréskor éri el. Nálam most kezdett nőni az early redhaven. Július 10. után fog érni.
Viszont ha nem nemes a fád, apró is maradhat. Ettől még lehet finom.
10 hónapja költöztünk kertes házba. Van 2 őszibarack fánk. Ezeken rengeteg barack lett, ritkítottuk is. Ennek ellenére elég kicsik a barackok, olyan 6 cm-es körüliek, totál zöldek. Még nem láttuk a fát teremni, mert akkor még nem laktunk itt. Tavaly július végén költöztünk, akkor nem volt rajta egy darab sem, de mint kiderült az extulaj még zölden leszedte átadás előtt az összeset. Valami későn termő fajta lehet? Vagy van ilyen zöld héjú fajta? Vagy nem fog beérni soha?
Hát ízlés dolga...nem szokásom termő fát kivágni,ha nincs különösebb baja,a Harcottal mégis megtettem.Kemény,szinte száraz a húsa,a hangyák ezt mindíg megkezdték a csúcsnál...naná,hogy secperc rohadt,de a legtöbb bajom a hajtásrendszerével volt:rengeteg vékony vessző...nem tudtam rájönni,hogy hogyan metsszem,sehogysem jött be...így mérgemben kivágtam,pedig már termő, nagy fa volt./bár nagy termést sosem tudtam kicsikarni belőle.../..nem is bántam meg.
Szia Rumanyi. Ma megjöttek a barackágak. Elmentem vásárolni és vettem terepszínű kötözőt(pont olyan zőld mint a vesszők). A Mayflowerböl vittem magammal és megejtettem 1 kis "gerillakertészetet" is. Néhány hete találtam 1 magrol kelt őszit na ezt chippeltem be néhány szemmel. Ezzel a kötözővel meg elég jól van álcázva. Most meg nemsokára jöhet a többi.
Nálam ez az ötödik éve a kertben. Eddig nem hozott termést, tavaly volt rajta 1 szem. Idén is megritkította a -7 fokos fagy, nincs rajta sok, de ami van az méretes. Tavaly úgy gondoltam, hogy kap még egy évet. Idén is úgy gondolom, látva a termést rajta. Tésmőképességből eddig nem mutatott sokat.
Azzal egyetértek, hogy a földben lévőnek a hajtásait nem szabad ritkítani, mert azok a gyökeret erősítik, és a füvet meg kell szüntetni alatta.
Viszont a konténerest, ha tudod hetente, vagy 35 fok esetén hetente kétszer öntözni, akkor most is kiültetheted szerintem. (De csak ha teljesen biztos vagy benne, hogy nem esik le az összes föld a gyökerekről.)
Ha vannak rajta lent is megfelelő hajtások, amikből tud indulni, akkor már most vissza lehet vágni (az ültetéssel egyidőben), ha nem nagyon van miből indulni, akkor csak tavasszal, mert akkor jobban kihajt alvórügyből is.
A Harcoton ma találtam 3 db-ot, befőzési érettségben. A többinek még kell idő jócskán. A Harcotnak az a tulajdonsága, hogy fedőszíne teljesen pirosas lesz éretten. Erről könnyen meg lehet állapítani a fajtát.
A kajszit az első évben nem szoktam ritkítani, hadd fejlődjenek a gyökerek. Majd tavaszra, fakadás után ráér az alakító metszés. Mindenképpen meghálálja, ha művelt a terület alatta - legalább egy méter átmérőjű körben, viszont a mulcsozás is jó megoldás. Öntözni kell a kajszit, pláne első évben szárazabb időszakban. A dészás kajszit csak őszre ültetném ki, annak ellenére, hogy a konténeres fákra azt mondják az árudában, hogy lehet egész évben ültetni. Tavaszra ezen is kell koronaalakító metszést végezni a megfelelő elágazódást elősegítendő. Ezek a módszerek váltak be nálam.
Kicsit vissza kajszi témához. Pár kép Szlovákiából: Az első a cseh Radka kajszi. A fa egész nap árnyékban (magas akác a közelben) van, a gyümölcs június 23-án volt érett. Mérete nagy, íze jó, húsa kemény.
A következő kép nagyanyám kajszija, a 70-es évek elején ültették. Idén rekordtermést hoz, akárcsak tavaly. Korábbi hsz-ban már tettem fel képet róla.
Pár kép a sajátjaim közül: A Harcotnak már nem kell sok: Végül a Bergeron: