Keresés

Részletes keresés

Cirfandlia Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7861

off

"nem hiszem , hogy ott bárki vörösbor készítésébe fogna , egyszerűen nem alkalmas rá , mint ahogy zala sem alkalmas vörösbor készítésre" Azért ezt ne jelentsd ki hisz az említett Bussaynak is van vörösbora (látszik is a belinkelt termékpalettán; még ha az a kisebb hőigényű Pinot noir is) no meg a pécsi székhelyű Cezar winery (a privatizált pezsgőgyár) 110 ha zalai ültetvénnyel rendelkezik, aminek a nagy része kékszőlő és a cabernék, merlot-ok is ott vannak. http://www.cezarwinery.com/  Szóval van ott vörösbornak való szőlő (is).

 

Előzmény: Mozo66 (7830)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7860

Talán rosszul kérdeztél , japánbarackról nem igen hallott itt senki , tehát nem is tudunk róla ...japánszilváról , japánbirsről japáncseresznyéről igen , de te barackot kérdeztél . Aztán hallottunk kínai lapos barackról , de te meg nem is azt kérdezted . De ha ez érdekelne akkor csak laposbarack után érdeklődj , mert nem biztos hogy mindegyik fajtája kínai lenne ...sőt általában nem kínai .

Előzmény: taormina001 (7847)
kicsinap Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7859

Köszi neked is.

Mondjuk nem ez volt a lenagyobb gazság, amit művelt, de az nem kertes téma...

Kertes témaként azért egy-két bokrot kiásott (szeder ilyesmi). Na meg egy rakás szemetet hagyott a kertben. De tudod már nem számít, mert annyira szuper helyünk van itt.:-) Végre nyáron is ki tudunk menni a házból.

Előzmény: Mozo66 (7857)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7858

Pele nem pele ...de hogy valami rágcsáló az egész biztos , a barack baloldalán szépen látni a két metszőfog nyomát .

 

  Nem akarlak elkeseríteni , de én már láttam a kajszifámon patkányt .

 

 

   Remélem nem én zaklattalak fel ...... pedig veled mindig is jól lehetett vitázni .

Előzmény: ninovarga (7850)
Mozo66 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7857

Kedves ember lehetett a tulaj ... :)  még jó hogy csak leszedte a gyümölcsöket nehogy már jusson nektek és nem vagdosta ki a fákat is .

 

  Amúgy még van 70 -80 napjuk , hogy beérjenek azok a barackok , egész biztos hogy beérnek még előbb is .

Előzmény: kicsinap (7854)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7856

Inkább kínai,mint japán :)..kínai laposnak is hívják...izlés dolga,de nem nagy szám.Nekem van fehér és sárgahúsú szörös és sárga nektarin is,de majd mindegyikre jellemző,hogy a bibepontnál reped,majd rohad.Mivel ráül a vesszőre sérülés nélkül nem lehet leszedni...és ízben sem nyújt pluszt,amolyan barack ízű.Termőképességben sem nagy..Max annak jó,aki nem tudja elég nagyra nyitni a száját,hogy beleharapjon egy normál barackba...

Előzmény: taormina001 (7855)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7855

Előzmény: gergerg (7848)
kicsinap Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7854

Köszi.

Tényleg nem baj, ha apró marad, csak érjen meg.:-)

Amúgy itt a barackban off, de most derült ki, hogy az almát is leszedte tavaly átadás előtt. Nem is tudtam beazonosítani, hogy az milyen fa lehet,csak a tavaszi virágzásnál derült ki számomra, hogy alma.

Előzmény: lacy63 (7853)
lacy63 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7853

Szia! Nem kell aggódni. Az őszi érés előtt 1-2 héttel kezd el nőni. Végleges méretét éréskor éri el. Nálam most kezdett nőni az early redhaven. Július 10. után fog érni.

Viszont ha nem nemes a fád, apró is maradhat. Ettől még lehet finom.

Előzmény: kicsinap (7852)
kicsinap Creative Commons License 2012.06.28 0 0 7852

Sziasztok!

10 hónapja költöztünk kertes házba. Van 2 őszibarack fánk. Ezeken rengeteg barack lett, ritkítottuk is. Ennek ellenére elég kicsik a barackok, olyan 6 cm-es körüliek, totál zöldek. Még nem láttuk a fát teremni, mert akkor még nem laktunk itt. Tavaly július végén költöztünk, akkor nem volt rajta egy darab sem, de mint kiderült az extulaj még zölden leszedte átadás előtt az összeset. Valami későn termő fajta lehet? Vagy van ilyen zöld héjú fajta? Vagy nem fog beérni soha?

Kicsinap

alfi13 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7851

Ez a Pele ami bele bele harapdál a legérettebb gyümölcsökbe.

Előzmény: ninovarga (7850)
ninovarga Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7850

Valami eszi az Ambrát.

 

ninovarga Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7849

Majd talán válaszolok, ha elszáll a mérgem.

Előzmény: Mozo66 (7830)
gergerg Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7848

Hát... ha a japán azt jelenti hogy csak kicsi húzott szemek vannak rajta, akkor nekem csak ilyenek vannak.

Előzmény: taormina001 (7847)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7847

Ez itt valami szentségtörésnek számít? Talán nyissak új topicot neki?

Vagy még senki se látott ilyet? nekünk volt régen egy..

Előzmény: taormina001 (7780)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7846

Meghívlak egy galambpörire ha van kedved nálam is gyakorolni. Van öszim és kajszim meg sok minden.(alanynak valók tehát nincs nemes)

Előzmény: borsika79 (7842)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7845

Hál isten egyre több friss hajtás jelenik meg rajta,így már bízhatok benne,hogy megmarad :)

Előzmény: zoltan84 (7832)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7844

Hát ízlés dolga...nem szokásom termő fát kivágni,ha nincs különösebb baja,a Harcottal mégis megtettem.Kemény,szinte száraz a húsa,a hangyák ezt mindíg megkezdték a csúcsnál...naná,hogy secperc rohadt,de a legtöbb bajom a hajtásrendszerével volt:rengeteg vékony vessző...nem tudtam rájönni,hogy hogyan metsszem,sehogysem jött be...így mérgemben kivágtam,pedig már termő, nagy fa volt./bár nagy termést sosem tudtam kicsikarni belőle.../..nem is bántam meg.

Előzmény: Flanell (7839)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7843

őszi : Spring Lady

          Royal gem

kopasz : Caldesi 2010

kajszi : Kuresia

Előzmény: Vebber (7824)
borsika79 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7842
Na végeztem. Megcsináltam a szemzéseket.
borsika79 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 7841
Szia Rumanyi. Ma megjöttek a barackágak. Elmentem vásárolni és vettem terepszínű kötözőt(pont olyan zőld mint a vesszők). A Mayflowerböl vittem magammal és megejtettem 1 kis "gerillakertészetet" is. Néhány hete találtam 1 magrol kelt őszit na ezt chippeltem be néhány szemmel. Ezzel a kötözővel meg elég jól van álcázva. Most meg nemsokára jöhet a többi.
zoltan84 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7840

Nálam ez az ötödik éve a kertben. Eddig nem hozott termést, tavaly volt rajta 1 szem. Idén is megritkította a -7 fokos fagy, nincs rajta sok, de ami van az méretes. Tavaly úgy gondoltam, hogy kap még egy évet. Idén is úgy gondolom, látva a termést rajta. Tésmőképességből eddig nem mutatott sokat.

Előzmény: Flanell (7839)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7839

Ez a Harcot nagyon szép. Kár, hogy már nincs több helyem.

Előzmény: zoltan84 (7832)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7838

Azzal egyetértek, hogy a földben lévőnek a hajtásait nem szabad ritkítani, mert azok a gyökeret erősítik, és a füvet meg kell szüntetni alatta.

 

Viszont a konténerest, ha tudod hetente, vagy 35 fok esetén hetente kétszer öntözni, akkor most is kiültetheted szerintem. (De csak ha teljesen biztos vagy benne, hogy nem esik le az összes föld a gyökerekről.)

Ha vannak rajta lent is megfelelő hajtások, amikből tud indulni, akkor már most vissza lehet vágni (az ültetéssel egyidőben), ha nem nagyon van miből indulni, akkor csak tavasszal, mert akkor jobban kihajt alvórügyből is.

Előzmény: Lactarius Curtis (7831)
zoltan84 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7837

Lemaradt a másik jellegzetessége: kőmagja apró és kerek, íze nem túl lédús.

Előzmény: zoltan84 (7836)
zoltan84 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7836

A Harcoton ma találtam 3 db-ot, befőzési érettségben. A többinek még kell idő jócskán. A Harcotnak az a tulajdonsága, hogy fedőszíne teljesen pirosas lesz éretten. Erről könnyen meg lehet állapítani a fajtát.

Előzmény: Törölt nick (7834)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7835

Köszönöm. A dézsás egy mulcsos helyre kerül, akkor az jó lesz neki.

Előzmény: zoltan84 (7833)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7834

Na, ez a szép érett Harcot néven ugye hasonlít ahhoz, amit én 6 nappal ezelőtt fotóztam?

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118771008&t=9144688

Előzmény: zoltan84 (7832)
zoltan84 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7833

A kajszit az első évben nem szoktam ritkítani, hadd fejlődjenek a gyökerek. Majd tavaszra, fakadás után ráér az alakító metszés. Mindenképpen meghálálja, ha művelt a terület alatta - legalább egy méter átmérőjű körben, viszont a mulcsozás is jó megoldás. Öntözni kell a kajszit, pláne első évben szárazabb időszakban. A dészás kajszit csak őszre ültetném ki, annak ellenére, hogy a konténeres fákra azt mondják az árudában, hogy lehet egész évben ültetni. Tavaszra ezen is kell koronaalakító metszést végezni a megfelelő elágazódást elősegítendő. Ezek a módszerek váltak be nálam.

Előzmény: Lactarius Curtis (7831)
zoltan84 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 7832

Kicsit vissza kajszi témához. Pár kép Szlovákiából: Az első a cseh Radka kajszi. A fa egész nap árnyékban (magas akác a közelben) van, a gyümölcs június 23-án volt érett. Mérete nagy, íze jó, húsa kemény.   

A következő kép nagyanyám kajszija, a 70-es évek elején ültették. Idén rekordtermést hoz, akárcsak tavaly. Korábbi hsz-ban már tettem fel képet róla.

 

Pár kép a sajátjaim közül: A Harcotnak már nem kell sok:  Végül a Bergeron: 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!