Forrásban lévő tejbe /5-liter/ fél e.kanál só+1 e.kanál 20%ételecet.leszűrni izesíteni formába rakni és préselni. a prés egy Rámás doboz amit kilyukasztunk sok helyen és pelenkával v.bármi mással bélelünk.HA van túród 1.20 kg -hoz egy kupa tejföl/0.2/2mokkáskanál szódabikarbonát egy csipet só.keményre főzni mint a pudingot.alufoliával mélytányért kibélelni és beleönteni, kész a trappista sajt.1órat kell fözni legalább.ha nem fözöd olyan sokáig hanem higabbra szerintem sajtkrémet kapsz de sosem probáltam JÓ étvágyat. Ja mélyhütöbe nagyon sokáig elál."
Nem sajtolsz még? Én lehet holnap nekikezdek. Van egy anyám, akinek csak egy kicsije van és napi két lityit le tudok fejni mellette. Nem nagy adagok lesznek, de sajt, az a lényeg! :-))
Erre leginkább sajtosferi tud válaszolni....sajnos még én sem jutottam el egy ilyenre...pedig nagyon el kellene...
Gondolom, hogy az első nap az a már hivatalosan...vagy legalábbis ahhoz közelítő kézműves sajtosoké...és téged inkább a 30-ai nap érdekelne...
De csak gondolom.
(az a helyzet, hogy a fenti program nem a titkos társaság zártkörű programja, hanem egy a nyilvánosság felé nyújtott vagy inkább elé tartott takaró...úgymond fedősztori)
Nagyon rég írogatom ezt a bejegyzést... mindig teszek hozzá, vagy elveszek belőle. Oka nem más, mint a tudományos sajtkészítés ismeretének hiánya s ezáltal egyre újabb és újabb saját tapasztalat szerzése. Természetesen sokat olvastam és jónéhány videót is megnéztem a[...] Bővebben!Tovább »
Köszönöm szépen a válaszodat, sajnos én is ettől tartottam, így marad a hajnali fejés, vagy "le sajtozom" a főnököm hogy tegyen vissza kismama műszakba.
Ápr. 29.-én sajtos konferenciával kezdődik a Gyomaendrődi Sajt és Túró fesztivál. Ápr. 30.-án sajtverseny, délútán sajtmustra, sajtbemutatók, amit a jelenlegi sajttanoncok mutatnak be. Közben sajtgasztronómia, tanácsadás és sok sajt!!! Természetesen minden kézműves sajtkészítő előzetes bejelentkezés esetén értékesítheti is termékeit. A szervesére engem is felkértek, de nem ezért írtam, úgy gondolom valóban lehet ezaz esemény valóban a sajtosok eggyik ünnepe lehetne.
Kedves sajtos "kollégák". Érdeklődnék hogy változik e a napi tejmennyiségem ha átállok napi egyszeri fejésre? Állandóan csak érdeklődök tőletek de mit tegyen az ember ha tapasztalatlan. Köszönöm ha válaszoltok, nem biztos hogy tudok időben reagálni de olvasni sűrűbben szoktam mint bejelentkezni.