Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.05.13 0 0 82
Figyu, a Pentax egyik nagy és páratlan előnye az, hogy egy konverterrel a középformátumú Pentax-optikákat is lehet használni a kisgépeken (gondolom MF módban, naná!) A helyetekben utánajárnék...

T*

Puli Barát Creative Commons License 2001.05.11 0 0 80
Egyetértek veled mindenben.
Valszeg én se nagyon tudnám kihasználni az EOS 1V/F5-öt teljesen, de azért ellennék vele. :-)
Ami legjobban zavarna benne az az ára és hogy húzná le a nyakam az óriási súlya, pláne hozzá méltó obikkal.
Kérésedre itt vagyok.
Infóm most per pillanat nincs.
A kienk milyen gépe volt, van, lesz topicot én nyitottam, ott leírtam minden cuccomat, nem süllyedt még nagyon mélyre, kérdésedr ott megtalálod a választ.
A Pentaxot meg én is szeretem és eljátszanék otthon eggyel, vagy második gépnek se lenne rossz.
De annyi pénzem meg nincs és még túl komoly első gépem sincs.
Álmom továbbra is egy EOS 50E vagy 30, erre spórolok.
Nemsokára meglessz.
Imádom ezt a 28-105-ös obit és mániám az 50/1.8-as AF obik.

Előzmény: seges (78)
lamalas Creative Commons License 2001.05.11 0 0 79
Sziasztok!

Szeretnek segitseget kerni toletek! Nemregiben sikerult vennem eleg olcson egy hasznalt Pentax AF400FTZ vakut, de sajna nincs hozza leirasom. Ha valakinek (angolul v. magyarul) van leirasa, esetleg tud egy helyet ahol megtalalom, annak nagyon orulnek!

Elore is koszi szepen!

Udv,
lamalas

seges Creative Commons License 2001.05.11 0 0 78
Igazad van! Lehet, hogy 3rd party, de attól még lehet nagyon jó. Én szeretem, amikor megvettem, nem segített senki, hogy milyet vegyek. Ezért nem lettem Nikonos v. Canonos. Bár még nincs kizárva, kétségtelenül nincs párjuk. Csak azért ne felejtsük el, ki, mire, mit használ. Szóval én nem tudtnám kihasználni az EOS1V-t, vagy az F5-öt. És mivel olcsóbb ezeknél, ezért vettem ezt.

Nincs benne semi álszentség. Kitűnő mindhárom. Sőt a már említett kettő kicsit előrébb van. No de sebaj.

Remélem azért még visszajössz ide Puli Barát, mert hátha hozol néhány izgalmas infot.
Mégvalami, milyen géped van?

Üdv,
seges

Előzmény: Puli Barát (77)
Puli Barát Creative Commons License 2001.05.09 0 0 77
Nem vitatkozom senkivel.
Tépjetek más új embert és játszátok közben a mimózát.
Élvezzétek a manuál szarakodást állandóan!!!
Senkit sem akartam megsérteni és nem személyeskedtem úúgy mint egyesek most itt ellenem.
Elég leragadt emberek járnak ide, akik dilettáns nosztalgia-retro-őskövület őrültek.
Örüljetek csak a sok Pentax obinak, nem érdekel, nem szólok többet erről.
Egy barátom nem jár erre a fórumra már, mert ő is észrevette, hogy itt van néhány magától elszállt ember akinek tudathasadása van, hogy ő most amatőr vagy nem, profi vagy nem, jó fotós vagy nem...
Ez egy mániás falka, szerintem is, amely nem vesz be újat, vagy csak nagyon nehezen és pláne nem ha az más.
A szalmakazal és iszap duma meg elég szocreál poén volt és primkó is, ha már mindenképp személyes szarrágást akartok.
Valójában nem bírjátok elviselni, hogy valaki mást és másképp dumál, pláne elmondja a saját szubjektív meglátásait.
Fejezzük be és menjetek a Soósba turkálni a sok ócska trágya között.
Aki meg abba a hitbe él, hogy a Pentax nem 3rd party azt sajnálom és javaslom, nézze meg hol tart az eladási listákon... talán akkor beugrik, hogy elmúlt a fénykora a 35mm-es slr kategóriában.

seges Creative Commons License 2001.05.04 0 0 76
Bocs Szászbolha! Csak a Te hozzászólásaidat látom legtöbbet a fotovilág képtárában, és ezért gondoltam rád. Nomármost, a technika valóban fontos, mint már mondottam nekem MZ3-am van, és szeretem, persze az embert úgy alakították ki, hogy mindig többre vággyon. Ez természetes, de azért a Pentax márkát nem kéne third part-nak nevezni, ahogy ezt egyesek teszik más forúmokban. Csak ennyi a véleményem.
Előzmény: Százbolha (75)
Százbolha Creative Commons License 2001.05.03 0 0 75
seges:
Ajaj! Fotókkal kapcsolatban engem ne emleges! Azon az amatőr szinten (ahol talán többen is vagyunk) valószinűleg a felszerelés nem befolyásolja jelentősen a fotók minőséget. Bár törekszem a technikai tökéletességre, az nem pótolja a tartalmi részt.
Elsősorban öröm fotózni. Én szeretem a felszerelést is próbálgatni.
Slr többször írt már a Pentax hullámzó történetéről, én főleg a hullám elötti régebbi géptipusokhoz vonzódom.
A négy nagy gyártó közül a Pentax-ot tartom a legbarátságosabb márkának. Szubjektív...
Van egy fotósismerősöm, volt neki egy Pentax LX gépe, szinte verhetetlen fix objektívekkel. Na az is egy csoda volt.
Sajnos nincs Pentax-om, de talán majd begyűjtök egy MZ 3-ast és valószinüleg csak vágyakozni fogok a középformátumú AF Pentaxra.
Mivel körünkből csak keveseknek lehetett alkalma több gyártó csúcsmodell objektívjét tesztelni és/vagy használni ezért az erről szoló vitákat viccesnek a vágyakozást meg természetesnek tartom.

Puli Barát szét tárt karokkal csépel egy szénakazalban. Kicsit porzik, zavaró, de néha ragad rá valami törek. Az allergiások húzódjanak hátrébb...
Aztán had kavargassa az iszapot is, hátha valami másnak is érdemlegest talál.
Talán jobb lenne, ha nyitna egy topicot "Mit vegyen P.B. 1millából", de azért részben megértem Őt, mert nehéz a választás. Csak még nem járt porcelánboltban és ezért sértegeti végig az MF-eseket, az FM 2-ösöket, a Leicasokat és a Pentaxo-sokat is. Gondolom a fotóktól függetlenül mindannyian kötődünk a nehezen megszerzett felszereléshez. Ez is amatőr filing, de jó.
B.P. talán majd jó amatőr módjára lehiggad, ha már pénzét a legoptimálisabban költötte el, és majd egyre jobb fotókat mutat nekünk. (ha lesz rá ideje)

Százbolha

Előzmény: seges (73)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.03 0 0 74
Kedves Puli Barát, annyiban osztom Seges véleményét, hogy az írás-stílusod kissé nyers, de a kérdésemre válaszoltál, és ahogy javasoltam, utánanéztél, ezért köszönet jár.

Válaszodból azt szűrtem le, hogy Neked a fix, nagy fényerejű zoom objektívek hiányoznak. Nos ezen a területen nem szólalok meg, hiszen én csak a legegyszerűbb alapoptikákat használom, a számodra elfogadhatatlan fényerővel. Engem főleg olyan témák érdekelnek, amihez általában úgyis állvány kell, úgyhogy vitatkozni nem tudok és nem is akarok ezen a területen. Lehet, hogy nem olvastam elég figyelmesen, de nem derült ki számomra, hogy ezeket a 4 - 5.6 tartományba eső Pentax zoomokat minőségben, árban hová helyezed a velük összevethető más márkákkal. Persze lehet, hogy nem is írtad, hiszen ez a tartomány nem esik az érdeklődési körödbe.

A Pentax weboldal kritikájának van alapja. Lehetne pontosabb és frissebb, kár hogy a webmesterük biztosan nem olvassa ezt a topicot. Pl. amikor a gépemet megvettem, már nem volt teljesen új a piacon, de a weboldalon még nem esett szó róla.

Ha már bírálatról beszélünk, egyet én is hadd mondjak, bár ez nemcsak a Pentax sajátossága. Nagyon sexy ugyan a fémes színűre festett műanyag, de szerintem nem egy időtálló dolog. Ilyen volt a telefonom is (S25), no hát az kiábrándítóan néz ki, miután lekopik róla az ezüst festék. Szerintem az MZ gépek műanyag részei is így fognak járni.

Mindettől függetlenül az ominózus géppel és objektívekkel sikerült már szebb képeket lőnöm, mint a Csajkával.

Előzmény: Puli Barát (66)
seges Creative Commons License 2001.05.03 0 0 73
Te Puli Barát!
Elnézegetem a hozzászólásaidat, de még értemes mondanivalód nem volt. Mert ugye nehéz vmiről írni, ami saját gondolat, és nem lehordani mindent, meg a "csúcsgagyi" kategóriákat emlegetni. Ez nem Nikon, Canon v. Minolta klub, itt senkit sem érdekel a Nikon F5-je, vagy egyebek. Ha tényleg akarsz itt valamit, akkor próbálj értelmesen megszólalni, és mondjuk írj valamit valamelyik általad jónak tartott Pentax vázról v. optikáról.
Ami meg a 400-as ill. 200-as filmeket illeti. Nem tudom neked mi a foglalkozásod, (piszkáló) de nem tudom minek neked élénk szinek. Meg 2,8-as obi. És ezen kár vitatkozni, hogy melyik a jobb, nem jobb, még sehol sem láttam képedet. Pedig a www.fotovilag.hu címen fel lehet tölteni. És ott kiderül, hogy mi számít. Meg fogsz lepődni, nem ilyen nagyszájú emberek "viaskodnak" ott. Töltsd fel a képedet, akár álnéven is, és meglátjuk mire mész. Ha jobb vagy nálam, vagy szászbolhánál, akkor gratula. Ha nem, az sem baj, de ne ide járj szitkozódni.
Mégvalami, valóban a Pentaxnak az ára az előnye, de nem minden hobbifotós használ fix 2,8-as obikat, ahhoz hogy díjnyertes képeket készítsen. Ugyanis vallom, hogy az számít ami belül van.
Várom válaszodat, remélem nem volt túl sértő.
Előzmény: Puli Barát (71)
Puli Barát Creative Commons License 2001.05.02 0 0 71
2200 USD-ért már Nikkor vagy Canon obit adnak csúcsmárka, presztizs és drága név mítosszal együtt!!! :-)
Azt hittem, hogy a Pentaxnak az ára az erősssége leginkább...

A fényerős biliba ismét beugorva meg azt mondom, hogy azért ma még nem minden 400-as film fenékig tejföl. :-) Pláne ezek a turista kategóriák.
Mondjuk én total Fuji párti vagyok és annak a 400-sa nem rossz.
De nem olyan dinamikusak a színei mint aká egy 200-asnak.
Aztán az se mindegy, hoghy milyen jól játszol a zoom 2 végállásával, anélkül, hogy a blendeértéket meg kéne változtatni, ez féleutomata módban is király.
Pl. 28-ról 80-ra ugrassz és ugyanaz a 2.8!!!
Aztán akármit kilősz kézből is.
Pl. nekem most hétvégén még 400-as filmmel is gondok voltak a 3.5-5.6-os alapzoomobival.
Aztán a nagyon olcsó 3.5-5.6-osak szoktak lenni a csúcsgagyi kategóriák amit azért gyártanak, hogy el lehessen jobban adni a vázat.

Előzmény: Százbolha (70)
Százbolha Creative Commons License 2001.04.24 0 0 70
De van fix 2,8-asa, csak 2.200 USD.
Puli: más kategóriákkal szemben is élen jár néhány.
Bár a teszteknek nem mindig lehet hinni.
Tapasztalni kell!

Százbolha

Előzmény: seges (69)
seges Creative Commons License 2001.04.24 0 0 69
Hol láttad, azt az MZ3-ast? Mert ha 06-52-..., akkor azt vettem meg én. Ha nem akkor jó vétel lesz, király egy jószág. A fényerős vitához, nem tudom mit akartok csinálni a fix 2,8-as fényerejű objetívekkel, de ha mondjuk jóminőségű 400-as filmet használsz akkor ott vagy, mint a 2,8-assal 100-as filmnél. DE mamár a 400 nem sokkal szemcsésebb, mint a 100-as! És egy 4-5,6-os obi kb. harmada v. negyede mind súlyban mind árban a nagyoknak. Én speciel ahhoz hogy hátul a kertben fotózzak egy kicsit, ahhoz nem kell 2,8-as obi. Nomármost ha vérbeli profi leszek, akkor majd veszek, mert akkor majd megfizetik(?) a képeket amit csinálok. Úgyhogy lehet, hogy a Pentaxnak nincsenek fix 2,8-as v. 4-es objetívei, de nem hiszem, hogy marha sok pentax tulajdonos rohangat ilyen objektívekkel. Amúgy meg aki ilyet akar, gyárt neki a Sigma, vagy a Tamron.
Előzmény: Százbolha (67)
Puli Barát Creative Commons License 2001.04.24 0 0 68
Százbolha:
"A "jobb" Pentax objektívek élen járnak."

Nos ez tényleg egy megcáfolhatatlan kinyilatkoztatás! :-)
Képzeld el mi lenne, ha a jobb objektívek se/nem járnának élen? :o)
Szal, ez a mind a 3 tisztességes márkára elmondható (Nikon, Canon, Pentax).

Én nem is kételkedtem soha a Pentax objektívek minőségében, csak hát fix fényerőben 4-est kiadni, ráadásul ilyen áron???
Hát elég gáz...

Előzmény: Százbolha (67)
Százbolha Creative Commons License 2001.04.24 0 0 67
Te Puli!
Azért itt a legtöbben 4 feletti fényerővel játszadoznak!

A _fényerő_ * _minőség_ * _ár_ koordináta rendszerben azért könnyem el lehet tévedni....

Végig néztem több tesztet is. A "jobb" Pentax objektívek élen járnak. A régi manuálok szintén kiválóak.
Puli Barát 1,7 fényerő!!!

És boldog lennék, ha lenne egy MZ-3 asom!
120.000-ért találtam használtat.
Mi a véleményetek??

Százbolha

Előzmény: Puli Barát (66)
Puli Barát Creative Commons License 2001.04.24 0 0 66
slr:
Bocsi, ha megbántottalak, nem volt szándékomban.
A kijelentésem észrevétel volt.
Megnéztem a linkedet, amit már hetekkel ezelőtt is néztem.
Felhívtam az általad adott számot is és érdeklődtem az általam kiválasztott alap zoomokról.
Ez alatt a 28-200-ig való átfogást értem 2 obival, általában 28-70 és 70-200.
Nos engem a fix fényerős zoomok érdekelnek tényleges fényerővel nem olyna hülyeséggel mint a fix 4, hanem pl. a 2.8-as.
A power zoomot is hülyeségnek, egyfajta parasztvakításnak tartom.
És az végképp nevetséges, hogy a honlap csal a Pentax javára, azaz tévesek a paraméterek:
A power zoom résznél van 2 fix 4-nke irt zoom ami valójában 4-5.6!!!
Melyik az?
Tessék:
SMC FA 28-105/4
SMC 70-200/4
Ezek valójában 4-5.6-oska.
Tudott róla az optiformos kolléga és mosolygott a bakin.
Ami még korrektül van írva és tényleg normális fényerejű fix zoom, aza a SMC FA 28-70/2.8 AL csak ezért (504.000) már Nikon-t kapok amiben a Nikon név benne is van és talán jobb is, legalábbis értékállóbb, ráadásul a Nikonban az IF ED!
Tehát több pénzért kevesebbet.

Ennek a párja: SMC FA 80-200/2.8 ED IF, na ez már IF ED csak az ára megint szinte magassabb a Nikonénál.
A Manual zoom-nál meg sajnos már nincs normális fix fényerejű és árban sem túl jók szintén: 20-35/4 AL ez 221.000Ft és milyen hülyeség egy ilyen nagy látószögüre ilyen rossz fényerőt rakni???
A 28-70-es/4 árban már nem rossz (82.990), csak megint kinek kell ilyen kicsi obinál ez silány fényerő???
A Nikonban az tetszik, hogy van a motor nélküli 35-70/2.8 2 kiló körül használtan és újonnan is valami 2 és fél kiló az ára és hozzá a 80-200/2.8-as 4 kilóért de használtan a fele.
Az a 4-es fémnyerő meg...

Ne vedd fikázásnak, ez csak a szubjektív véleményem.

Előzmény: Törölt nick (64)
pronto Creative Commons License 2001.04.24 0 0 65
Üdv mindenkinek!

Tegnap is akartam szólni, de nem engedett be a gép. Nos... Van néhány üzlet, ahol ismerik és elismerik a Pentaxot, ilyen az Orbán és tsa Óbudán vagy az Optiform. Akciók is vannak, én a téli akcióban vettem a Z1P vázat és hozzá egy 28-105-ös FA objektívvel, igazán versenyképes áron. Soósék beszámították az MZ50-emet, így készpénz is kevéssé forgott.

Még csak másfél tekercset lőttem el vele, nincs sok időm újabban. A használati utasítás mintegy 130 oldal. Csak simogatom, nézegetem, ismerkedek vele. Nagyon örülök neki, sokan aggódnak, hogy nem tudom kihasználni a szolgáltatásait, hát... Ha több időm lesz (nyáron), lövök mindenre, ami mozog (meg ami áll).

Pentax digital: erőlködnek a fejlesztők, dobálják a 3,3 Megapixeles készülékeket, meg az Olympus a 4 megás gépet, mire a Pentax bejelentette, hogy mindjárt jönnek a hatmillióssal. És ez alighanem hamarosan itt lesz, mert egy fél éve a HP-val közös 3,3-as készülék több, mint 300 ezer forint volt, két hete akcióban hozzádvágnak még egy HP nyomtatót is 249 ezerért.

Ciao!
pronto

Törölt nick Creative Commons License 2001.04.23 0 0 64
Kedves Puli Barát, ez itt egy Pentax fan klub, nem fikázó klub. Minden kritikai megjegyzésedet örömmel veszünk, feltéve, hogy az megalapozott és nem feltételezéseken alapul.

Kérlek, tégy meg két dolgot: Nézd meg az alábbi listát és mondd meg, hogy milyen objektívet hiányolnál ezek közül. Aztán ami a listán van, abból válassz, és kérdezd meg az Optiform-ot (215-1934, 1094 Bp. Ferenc krt. 31.), hogy kapható-e, és ha nem, mennyi idő alatt szerzik be neked.

Ha a listán nem találsz az igényeidnek megfelelő optikát, vagy ha az Optiformnál nem tudod azt beszerezni, akkor majd elnézést kérek tőled és én is fikázni fogok.

Csak úgy mellesleg: nézz meg egy autókereskedőt, biztos lesz nála egy, kifejezetten a magyar piacra 'kifejlesztett' modell, amiből minden extrát kivettek, mert a magyar piacon tömeget csak az így lenyomott árral tudnak eladni. Attól még a fullextrásat is megkapod, ha azt kéred, ez rajtad múlik. Ezt a Tamronhoz kapcsolódóan írom, megfejelve azzal, hogy minden márka árúsít csak gépvázat is, és a kereskedőnek nem tilthatod meg, hogy készletben árulja 3rd party optikával.

Előzmény: Puli Barát (63)
Puli Barát Creative Commons License 2001.04.23 0 0 63
Én is néztem a honlapot, csak sajnos van úgy, hogy az importőr nem hoz be mindent, csak néhány dolgot, főleg ha nem érdeke, mert más félgagyi objektívnek az importőre.
A Pentaxnak amúgy is kevés auz obija, pláne ha még ennek csak egy részét hozzák be.
Aztán elég hülye helyzet ez a több cucc importálása, lehet, hogy a Pentax meg se nézte és nem is tud róla, hogy itt gagyisítják a gépeit más obikkal, aztán megy sok panasz a cégnek, a Tamron obik miatt persze.
Ezzel veszíthet itthon a jóhíréből, ártatlanúl a cég.
Előzmény: Törölt nick (61)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.23 0 0 62
Pár objektív azoknak, akik hiányolják a választékot.
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.23 0 0 61
Még egy dolog a prospektusokkal kapcsolatban. Szerintem az interneten elég sok mindent megtalálsz ezekről a gépekről (ha nem is magyarul) a Pentax európai oldalán, sőt az amerikai site-on (felhívom a figyelmed, hogy Pentaxéknál eléggé közös az európai és az amerikai árukínálat és még a nevek is azonosíthatók) még egy Pentax akadémia nevű dolgot is találsz sok érdekes információval. Az tény, hogy a legújabb különösen a bejelentés előtti dolgok nem nagyon találhatók meg. Én pl. hiába keresek akármit a leendő új Pentax digit kameráról.
Előzmény: Puli Barát (59)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.23 0 0 60
Van egy olyan gyanúm, hogy lesznek itt még attraktív ajánlatok. Ha reálisan nézed a dolgot, a Pentax mint cég (szemben a Minoltával, Nikonnal, Canonnal) teljesen eltűnt Magyarországról, ehhez képest pár éve elkezdtek egyetlen - tán szabadúszó - képviselővel dolgozni, akinek egy 60-as mobiltelefonja volt, semmi iroda. Ehhez képest ma rendes képviselet van, minden nagyobb áruházlánc forgalmazza a termékeket, vannak magyar kézikönyvek és még ha tényleg nincs is valami a polcon, viszonylag gyorsan szállítanak. Ezen kívül van egy pár kiemelt, hozzáértő kereskedő, ahol egész komoly a választék az új termékeket (pl. egy spéci vakucsatlakozó megoldást, rendszervakut, elektromos kioldózsinórt, elvesztett szemkagylót) is polcon tartanak, csak Te valószínűleg kihagytad ezeket a boltokat.

Szóval szerintem igenis dolgoznak a marketingeseik, csak eddig nem a fogyasztóra, hanem a kereskedőkre koncentráltak. Sajnos az ár-dologgal kapcsolatban fáziseltolódás van. Nyugaton a drasztikusan levitt árak meghozták az üzletet, ott már felnyomták az égbe, ahogy nálunk is. Csak szerintem nálunk még mindig indokolt lenne nagyon barátságos árak alkalmazása, bár ha én lennék a Slach, biztosan bajban lennék. Elnyomattam az áruházaknak a szajrét jó magas áron, aztán promózok: a kereskedők rám döntenék az ajtót. Remélem, azért megoldják ügyesen, hogy valami emberibb, magyarabb áron kínálhassák az MZ-t és tartozékait. Hívd má' fel a kereskedőt (ott van minden internetes és papíros fotósújságban), kérdezd meg őked és írj vissza ide.

Előzmény: Puli Barát (59)
Puli Barát Creative Commons License 2001.04.23 0 0 59
Kár, hogy a Pentax hazai képviselete nem csinál elég nagy és jó promót a termékeihez.
Sehol elég nagy választék, nincs bemutatóterem vagy mintabolt.
Sehol egy prosi.
Így nehéz választani, pláne meggyőződéessel áttérni rá. :-(
Levendula Creative Commons License 2001.04.23 0 0 58
Ha egyszer randa volt a keret! De a kép zseniális!:))))))))
Előzmény: Törölt nick (35)
Százbolha Creative Commons License 2001.04.22 0 0 57
slr: Sajnos az árak változásában is igazad volt!

MediaMarkt Pentax vázak:
MZ-5n: 160.000
MZ-3: 190.000
Z1-P: 260.000

Ez lehangolt!
És sajnos kipróbálni sem lehetett, mert a jobb vázakból csak rendelni lehet.

seges: Mennyiért és hol vetted az MZ-3-at?

Százbolha

Előzmény: Törölt nick (56)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.22 0 0 56
Százbolha, a tükör tényleg elég finoman jár, ezt több topictárs magától, felszólítás nélkül megállapította, miután film nélkül eljátszadozott a gépemmel. Nem nagyon ráz, mondhatnám nagyon nem.

Az objektív az tényleg probléma lehet. A Ring Foto-nak találtam egy boltját a Karinty Frigyes utcában (XI. ker.) a Körtérhez közel. Ott kipróbáltam egy nagyobb Pentax motoros zoomot. Egyrészt zajosnak találtam. A zoomolást is, de érdekes módon a fókuszálást is. Az élességállítás a 28-70 alapobjektívvel elég csendes és gyors, de minél nagyobb optikát teszek rá sok forgatnivalóval, annál lassabb és hangosabb lesz. Mondjuk ettől még nem rohanok, hogy megszabaduljak a gépemtől :-)

A motoros zoom szerintem csak a clipping programokhoz (ami MZ gépen nincs) és a zoommal elmosott gépekhez jó. A Pentax motoros zoomok állító gyűrűjét az objektív tengelyének irányában húzogatva két állásba lehet kattintani. Az egyikben az elforgatás a zoom motort vezérli különböző sebességekkel, másik állásban viszont a zoom átmegy kézibe.

Előzmény: Százbolha (55)
Százbolha Creative Commons License 2001.04.22 0 0 55
Ja!
Es köszönet azoknak a Pentaxos fotósoknak, akik válaszoltak kérdéseimre.

Százbolha

Százbolha Creative Commons License 2001.04.22 0 0 54
MZ5:
Rosszul érted! Itt nem vita van! Legfeljebb tépelődés.

Leggyakrabban a 6x6-os Kievemet használom teljes (fix) objektív parkkal, de bizonyos helyzetekben a kisfilmes gépek előnyei tagadhatatlanok.
Gondolom másoknál is, de nálam mindenképp hosszas tépelődés előzi egy-egy nagyobb beruházás lebonyolítás, tekintettel az anyagi erőforrások behatároltságára.
Elnézést ha sokakat untatam!

Szerintem érdemes meghalgatni mások véleményét is, talán a Tied is hasznos volt. Se időm, se pénzem nincs egy meggondolatlan felszerelés vásárlásra.

A fórum tagok linkjeit összegyűjtötte
ZMan itt: http://extra.hu/fotoz/topic.html
és Bzsolt a honlapján a LINK/EGYÉNI oldalaknál: http://www.fotohaz.hu/

Ha már reklomáltál, akkor a saját fotóid is megmutathatod, mig végre valaki képes lesz gépet venni...

Százbolha

képek: http://www.freeweb.hu/szazbol/szazbolha.htm
Fontos ez egy "fan club"-ban? Gyere át a fotózás kellékekbe és idegesítsük fel zsoltut, Levendulát, stb...
Esetleg küldj fotókat az aktuális pályázatra!
Traxy néha működő honlapja: http://www.fw.hu/fotonet

Előzmény: MZ5 (53)
MZ5 Creative Commons License 2001.04.21 0 0 53
No szóval már nem birtam tovább,az MZ5 és a 3 super jó gépek,de akinek még jobb kell az vegyen Z1p-t vagy Nikon f90 és felette .De végülis nekem van egy f60-om is és ahhoz képest hohgy mennyire lehuzzák itt ott,azzal is lehet jó képeket készíteni.
Szóval az obi fontosabb,de azelőtt zorki c vel és zenit e vel is készitettünk jó képeket.
Ezzel a technikai vitával kicsit kezdek ugy lenni mint a szóbából magyarázó állatvédőkkel.
Lássuk a tetteket no meg a képeket!!
Üdv
mikes
Százbolha Creative Commons License 2001.04.21 0 0 52
slr:
Először is köszönöm az "üzleti" ajánlatot!
Lehet, hogy élni is fogok vele.

Érdekes így több fórumon/támán keresztül és több nickkel ugyanarról a problémáról beszélgetni...
Egyszerübb volt ezt egy fórumban tenni.
Pulibarát és Lev is érdekeseket írt gépválasztás űgyben a ... technikában. Dudáék meg létrehozhatnák a Minolta FAN clubbot.

Szóval ígazad volt, feladathoz választom a felszerelést. Ragaszkodom régi gépeimhez - bár mostanában többször gondoltam egy rendszer cserére, de a tankom nélkül nehéz elképzelni az életet - de a jó AF hiánya egyre zavar.

Sok-sok tekercset lőttem el portré-müterem témában, és konkrét esetben külső helyszínen mozgó embert kellett volna fotózzak. Számomra MF géppel nagy nehézséget okozott a probléma, az F4 sem szerepelt jól, még a másodgépként használt F50 is sikeresebben vette az AF akadályt.

Ekkor határoztam el, hogy kell egy jó AF-es gép, emlékezve arra is, hogy pl. beltéri fotózásnál 60-80 expó után a szemem elfáradt és alig tudtam élességet állítani.

Természetesen objektív oldalról közelítem meg a problémát.
Leginkább a 80-200mm tartományban van szükségem AF-re, lehetőleg fix f/2,8-val. A fényerő vitatható, de f/4 mindenképpen kéne (ilyet nem-igem találtam), viszont a változó fényerejű f/4-f/5,6 objektívekben már csalódtam.
A Nikon objektívet nem vagyok hajlandó megfizetni f/2,8-as fényerővel, amatőr játszadozásaimhoz. Talán a Sigma használtan 200 eFt alatt elérgető lenne, de akkor egy drága Nikon vázat kéne vegyek, az AF igényem minimum F90x, vagy F100-at
kívánna. De ezek a gépek más szempontból nem érdekelnek, pénzkidobás, mert leginkább "A" üzemmódban használnám egyetlen objektívvel.

Ekkor kezdtem el keresni Minoltákat és Pentax-okat.
Pentax-ot már korábban is próbáltam, és az AF-je megfelelt volna, de sehol nem találtam hozzá fényerős zoom objektívet. (ebay, orator,stb. sem)
Ezért Minoltákat kerestem, ehez már Magyarországon is találtam megfelelő objektívet.
A Minolták nálam a váz túl technózott elektronikai szemléletével és a compact jellegre törekvő kiszereléssel buktak meg.
Biztos kiváló gépek, de a kézi állítású tárcsákhoz (értsd mechanikus, nem digitális tárcsázás) már hozzászoktam, utoljára az EOS300-asomon láttam LCD panelt, az meg rég volt.
Ráadásul egy 7xi-ről majdnem letéptem az objektívet, mert az általam zoomolásra megszokott gyűrű csak pár fokban mozdult jobbra/balra egy zoom motort mozgatva. A jó öreg compact Olympus zoom gépem jutott eszembe...
Végleg akkor idegenedtem el a 7xi-től, mikor rájöttem, hogy bizonyos funkciókhoz egy az oldalán lévő ajtócskát kell kinyitni és ott pici gombokat nyomogatni. Ekkor rájöttem, hogy inkább a bolt kirakatában lévő F2-t venném meg hasonló árért.

De, az MZ-3 meglepetés. Nem emlékeztem rá, hogy szinte pont az amire szükségem van. A mostani gépem zanzásítva, de JÓ AF-vel. Jóval olcsóbb a többi megszemlélt gépnél, mert nincs benne kiterjesztett programmód. Mivel full MF gépekhez vagyok szokva - és a nega expoziciós hibalehetőségeíről, meg a bracketingről is sarkos véleményem van - nem hiányzik a portre program se. Csak A és néha P vagy M módban fotózok.

A váz megfelelő, számomra csak néhány hibája van.
- 92%-os kereső
- 1/125 vakuszinkron
- nincs PC vakucsatlakozó
- nincs MLU
- manuálban a leghosszabb idő csak 1.s

beletörödök, ha használtan 50-60 között megkapom a vázat és elérhető áron egy objektívet.

A nagy gond az objektív. Az utóbbi időben előbb vettem meg az objektíveket és utána a gépet.
Most is keresem a 80-200 tartományban a fixfényerős AF-es megfelelőt Pentax-hoz.
Sajnos az AF-es zoom Pentax objektívek a tesztekben nem az élen végeztek. Ha valakinek volna tapasztalata szívesen hallanám.

Sajnos eladó vázat sem láttam még használtan, valószinűleg újként kell megvegyem és "alap" zoommal. Valószinűleg az SMC FA 28 - 70mm ƒ/4.0 AL lenne, hogy késöbb a váz eladható legyen.
De vajon mi a különbség az FA és az F objektívek között??
Aztán, ha mégis tudok venni egy jó Pentax KAF(2) bajonettes fényerős objektívet késöbb vajon el tudom adni???
Eddig max. 10-20% vesztettem az objektívcserék alkalmával.
Az SMC FA 80 - 200mm ƒ/2.8 ED (IF) vajon mennyibe kerül?? Használtban el sem képzelhető??

Sajnos a Tokina,Tamron hasonlók nem olcsók és használtban sem kaphatók.
Ha valakinek van infója írja meg!

Slr: A tükör tényleg finoman mozog?? Ez nálam kényes pont.
Kneissl nem hissz az MLU-ban, de szerintem Ő gyakran vakuzik, ami ugye min 1/1000sec. Így tényleg nincs rá szükség.

Vajon a legnagyobb (profi-nak mondott) Pentax gépbe miért nincs MLU?? Még a két legnagyobb Minoltában is van.

Százbolha

Előzmény: Törölt nick (49)
seges Creative Commons License 2001.04.21 0 0 51
Azért cseréltem, mert nem tartottam megfeleőnek a 2 mezős mátrix fénymérést amit az MZ50-em adott. Így váltottam. MZ3-ra, ennél nagyobb tudtommal csak a Z1, ill. a Z1p, nomármost mindkettő kb. 190e-nél kezdődik használtan is, ennyi pénzt meg nem tudok keresni. Az MZ3 nagyon tetszik, csak még nem volt sok időm kipróbálni. Amúgy csúcs. Az AF-je gyors, és szeretem benne, hogy lehet spot fénymérn is.
Előzmény: Százbolha (47)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!