Ja arra értetted .... azt hittem Flooval való eszmefuttatásunkra gondolsz . Abban valóban igazad van ha valakinek azt mondom akár én akár te hogy ..." bunkó vagy " az nem vita az egyszerű ténymegállapítás .
A bortémát természetesen csak illusztrációnak szántam , szerintem is az a normális ha mindenkinek a saját bora ízlik , Zalainak a Zalai bor Egrinek az Egri , Pécsinek a ...Villányi . Ez az ízlés dolga és természetesen más ha megnézzük hogy a borpiacon , melyik termőterület milyen mennyiségi és minőségi részesedéssel van jelen ...na ez már nem ízlés dolga hanem egyszerű számtan .
A gyümölccsel meg az idén mi sem vagyunk megelégedve legalább is itt Pécsen ..... de azért valamennyi lesz .
Én ezzel csak egyet tudok érteni. Engem sem érdekel ha lesz...ák ha én tudom hogy tőlem telhetően megtettem amit jónak láttam. Aztán majd úgyis fogom látni hogy mit tehetek jobban és akkor majd azt teszem, és kész. De szerencsére szabadságomban áll a kritikusomat megválasztani :)
Amikor én azt mondom valakinek hogy bunkó vagy az már nekem már nem vita. Örüljetek neki hogy olyan gyümölcseitek teremnek amikkel tökéletesen elégedettek vagytok. Mondhatná nekem akár ki hogy az én borom igazi különlegesség ha nekem nem ízlik, és fordítva is.
Nem semmi hogy a magyar milyen összeférhetetlen, már azon is összevesztek hogy melyik a jobb.Brrrrrr 2 hét szünet. Megyek a teszkóba barackot meg spanyol bort venni.
Szerintem is néked van igazad a Villányi borok viszik a pálmát a magyar vörösbörok között. Villányi vörösborok nagyon nagy arányban jóminőségü borokat találsz. Az egyetlen hibájuk az hogy néhány termelő nem tudja hol a csillagos ég az árakban. Más borvidéken is előfordul egy két jó bor de izében nem nagyon veszi fel a versenyt. Persze ez az én véleményem. Na meg persze a saját borom. (Ez utóbi mondat csak vicc)
Na ezért érdemes az ilyen topikokat olvasgatni , az ember mindíg tanúl valami újat . Tehát a marketinggel eladott drága borok ...pláne ha Villányiak .... akkor azok szarok ...így nemes egyszerűséggel fogalmazva .
Tehát ha szar bort jó marketinggel eladok drágán, akkor az a jó bor.
Értem!
Én azt hittem, a jó bor az, ami jó, finom, illatos.
"valószinűleg nem is tudják Zalában , hogy egy baracknak milyen ízének kellene lennie én csak ránézésre mondom , hogy az ezen a fán termő gyümölcs ízre , küllemre , színre meg sem közelíti még az Alföldit sem , de Mecsek környékit semmi képp sem . Na hogy kicsit lokálpatrióta legyek azért a hazai barackból a Mecseki viszi a prímet ízben illatban . Én 20 éve vagyok ebben a szakmában láttam már sokfélét , alföldit , balatonit , ..zalait még nem ... , de itt a környékben ...beleértve a Tenkes hegy környékét is ...nincs párja és ennek a talaj az oka a jó kalcium ellátottsága ami a baracknál alap és meghatározó . Ugye sem az alföldön sem a délbalatoni területek nem ilyenek ."
"Még csak egy példa , szereztem 20 ládával a danici Orangeredből amit a hétvégén árultam a saját barackommal együtt , a piac tele volt olasz kajszival , barackkal hegyekben , amíg nálam volt gyümölcs addig nem nagyon vásároltak máshol , mikor elfogyott akkor kezdték el máshonnan vinni . A vásárlók mondták , hogy az én barackom nagyon finom és meg sem közelítik az olasz barackok azt az ízt illatot ..persze ennek más oka is van ... de a minőség megitélése mindíg a vásárló feladata ."
Érdekes, hogy a baracknál az a jó, ami finom, aminek jó az illata, íze, és a vásárlónak tetszik, a bornál meg amit minél drágábban el lehet adni?
Kóstolás ...minek ????? Annak idején minden pécsi sörivő esküdött , hogy a szalon sör a legjobb a világon , miért , mert azt itta nem volt más . Nyilván a nagykanizsaiak meg a Balatoni világosra esküdtek ez így is volt helyes . Most már tudjuk, hogy mind a két sör igen gyenge volt .
Egy bor értékét nem az íze határozza meg , mert az abszolút szubjektív , példa erre , hogy valaki kizárólag az édes félédes borokat szereti . Egy bortermő vidék értékét meg pláne nem az határozza meg , hogy milyen ízű a bor . Ami meghatározza az az , hogy mennyiért lehet eladni . Hogy megint hasonlattal éljek , melyik kép a szebb Van Gogh Napraforgói , vagy Munkácsy Golgotája ..... ???? Szubjektív , DE , Van Gogh akkor is értékesebb és híresebb mint Munkácsy .
Persze nem érdemes a borról vitatkozni , azt inni kell .
Abból a kb 15-20szemből kiindulva,ami az idén volt a C.aranyon most kiötlöttem,hogy csinálok egy ilyen fát intenzív alanyon és ez lesz a "kiválasztott". Ez normális évben rendesen lesz ritkítva,igyekszem tápanyagban is tuningolni...és ezt biztos öntözöm...kiváncsi leszek ezt a méretet el tudom-e érni :) ?
Na látod! Én meg nyomorult 1 kg-ot sem tudtam venni. Remélem holnap jár valaki erre, másképp kedden mikor megyek dolgozni valami aldi vagy spar félében kell vennem. Ha működne amit montam, már eladtad volna mind.
Nem azért hogy borzoljam a kedélyeket , de ma a vásárban kajszidömping volt én is csak a felét tudtam eladni a 24 ládának 400 -450 ért . Ma őszi kellett volna de a Springcrest fagyott el a legjobban nem is tudtam vinni belőle .
Érdekes de ma vettem le egyet a pár szem megmaradt Bergeronból egész ehető íze volt . Jó pár éve augusztus 15 .ig volt kajszim ... persze akkor nem ennyi volt a fákon .
A Caldesi még odébb lesz , én nem akkor szedem mikor kicsit piros a csúcsa hanem teljesen piros . Rh előtt 6-8 nappal még legalább 2 hét , de jelezni fogom .
Arra gondolsz,hogy én a törpe" fákat favorizálom ?...ettől még nem csinálok gondot az erősebb növekedésű fákból.Most is vannak GF677 en lévő fáim ill. lesznek a Csarli-féle Garnem-re szemzettek...nem gond,minden alanyhoz,fajtához tudok alkalmazkodni :)
Ja ...sok féle aspektusa van a dolognak . Ugye itt a nyerészkedés . Engem is kérdezgetnek , hogy miért ilyen drága a gyümölcs ha még is van . Próbálom nekik magyarázni , hogy nekem az idén a korai barackon a napi 25 láda helyett van 5 . És ugyan annyi a költségem mint tavaly és bármilyen hihetetlen , de ugyan annyi a megélhetésem is mint tavaly ...na jó egy kicsit drágább lett minden ... tehát több . Van aki nehezen érti meg , hogy egy termelő nem úgy van , mint egy kiskertes vagy egy nyugdíjas hobbykertész , hogy haát ha elfagyott elfagyott , nem érdekes a nyugdíjat úgy is hozza a postás . Nekem az idén a fele termésből kell kihozni valami értelmes jövedelmet amiből meg tudok élni a télen és elkezdeni a jövő évet . Nekem is jobb lenen a saját kajszimat árulni 280 ért .
Persze nem rám értetted tudom , de ez is hozzá tartozik a dologhoz . Az idén drága a gyümölcs ha jövőre nem lesz fagy akkor megint olcsó lesz .
Az alma kisplatóssal szabolcsból nem rossz ötlet , de ez mással nem igen csinálható meg egyszerűen azért mert ha az almát 2 hét alatt viszi el a gazdája , mert akkor ér rá vagy akkor van pénze , semmi gond , de hogy megszervezni , hogy az egész falu egyszerre álljon neki a lekvárfőzésnek az már komolyabb feladat ...a kajszi uyge nem nagyon bírja a több hetes tárolást .
Én elsősorban az út melletti árulásban látom a lehetőséget , ezt kellen valamilyen szinten felkarolni vagy megszervezni , bár a piac szervezi saját magát , de ezzel meg az a gond , hogy rendszerint ott is ugyan azt a holmit árulják , mint a multinál , sőt sokszor az akciós dinnye , kerül ki mint " mézédes Vajszlói " ez meg egyszerűen a vásárló átba..ása . Tehát volna teendő az már igaz .
Itt a Pécsi Vásártáren komoly átszervezések vannak holnaptól mindenki más helyre kerül ..már az árusok . A megbeszélésen amin vitatkoztunk a vezetőséggel , felvetettem , hogy ha már átszervezés akkor hozzanak létre egy termelői részt ahol tényleg csak a helyi termelők árulhatnák a valóban helyi termékekekt ...azért ha nem is sok de valamennyi van .... először mindenki jó ötletnek tartota aztán ment a lecsóba ugyan úgy pakolhatom ki a pár láda barackomat meg hagymámat a kereskedő mellé aki Ifával meg hosszított magasított Ivecoval hozza az árut .
Igazából most arra gyúrok , hogy kiszáljak a kistételes értékesítésből és csak a termelés maradon .
Mondom ...erős növekedés .... kb 3 méter magasak és a térközt már szinte teljesen kitöltötték . Persze alakítani lehet , de az idén , hogy kevés van rajtuk ... az optimális 60 kg hoz képest .... bozontosodnak rendesen . Erős felfelé törekvő növekedése van .
Amúgy itt a helyszínen nagyon szépen látszik , hogy azonos körülmények közt micsoda markáns különbség van a növekedésben , koronaalakban is a fajták között . 10 -20 db van egy fajtából és azok egyformák ( persze vannak kivételek ) és a másik sor teljesen más . A metszést is kb egyformán csinálom és mégis jelentős különbségek vannak .