Keresés

Részletes keresés

Daeril Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15421

Azért a szürkemarhát párhuzamba állítani az othelloval nagyon erős...

Előzmény: Jocó0423 (15414)
Zalancelot Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15420

Régen volt már, hál Istennek ilyen gondom, de a rézszufát mintegy varázsütésre megszabadított a bántó kénhidrogénes illattól.

Alig hogy belekevertem a beteg tételbe, azonnal megkötötte a rossz szagok zömét.

Előzmény: tomkele (15419)
tomkele Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15419

Köszi.

 

Azon gondolkodom, hogy kicsiben mondjuk 10 literben megpróbálom, először.

Ha nem hatásos akkor nem terhelem rézzel plusz az egész tételt.

Még 2 nap gondolkodási időm van, akkor jár le a Reduless behatási ideje.

üdv.

Előzmény: Zalancelot (15418)
Zalancelot Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15418

Aktív szenet nem ajánlom!

A rézszulfát megoldás lehet,  Kupfát néven keresd a mezőgazdasági- borászati boltokban.

Előzmény: tomkele (15416)
laller25 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15417

Helló mindenkinek szeretnék szőlőiskolát készíteni milyen ágyat készítsek neki?

tomkele Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15416

Sziasztok! 

Nem régóta borászkodom, és most futottam bele először ebbe a problémába.

Ugyhogy segítséget szeretnék kérni tőletek.

 

Egy 100 literes hordó fehér és egy 100 literes piros borom kénhidrogénes szagú lett erjedés után.

Azonnal utána olvastan és nyílt fejtést, majd kénezést javasoltak a probléma megoldására, első körben.Megtettem de 4 nap után sem javult.

Most már rézszulfátos kezelésre gondoltam,  kicsit kutakodtam a netem és találtam egy

REDULESS W nevű szert és ezt válaszottam amivel kezeltem a két hordót most 2 napja.

Ma a fehér még sajnos "pöce büdös" szagú nem túl erősen de azért nagyon zavaróan.

A piros pedeig záptojás szagra emlékeztet a feleségem szerint, ugyanis én már anyit szagoltam, hogy már nem igazán érzem.

Most ugy látom, hogy ez a Reduless nem fog használni már, még 2 napot várok és lefejtem, a használati utasítás szerint. 

Sajnos későnn találtam meg azokat a véleményeket, hogy a nyílt fejtéssel esetleg a kénhidrogén szagot okozó vegyületek átalakulnak és jobban kötődnek, tehát lehet hogy először kellett volna kezelni Redules és nem nyíltan fejteni.

Most már ezen nem tudok változtatni, de a továbi lépésekhez kérném javaslataitokat!!!

 

 

Kezeljen esetleg rézszulfáttal, vagy már valószínűleg az sem használ?

 

Vagy esetleg aktív szénnel ?

 

Segítséget előre is hálásan köszönöm.

üdv.: tomkele 

 

juhosttt Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15415

Az én borom eddig murci formájában itták, és azt mondták jó. Nem savanyú, nem ecetes, száraz iható bor. Persze a nagyok minőségétől messze elmarad... Hát majd még gyakorolok pár évig aztán meglássuk mi sül ki belőle.

Talán 10-15 év alatt a nyírségi borászatot is fellendíthetem... Dehát valahol el kell kezdeni. :)

Előzmény: saba40 (15412)
Jocó0423 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15414

Kicsit utánaolvastam a dolgoknak kedves Zoltán :)

Az eredetvédelemmel kapcsolatban marhaságot írtál már ne haragudj!

A bortörvényünk az eredetvédelmet kifejezetten földrajzi értelemben használja pl. Tokaji. Akár hiszed akár nem még a gyümölcs bort is engedélyezi :)

Külön Miniszteri rendelet szabájoza a szőlő bor előállításának részleteit és itt sorolja fel az elfogadott fajtákat!

Ami egy 2004-es állapotot tükröz és sztem az idő és a kuatatások túlhaladtak rajta.

Az országban több száz gazda készít otelló bort és Ausztriában kereskedelmi forgalomban is van!

 

A hasonlatod is sántit kicsit, hiszen azért szőlőről beszélünk. Talán az az igaz amikor a szarvasmarhák tartásánál száműzték itthon a szürkemarhát, aztán ma harcolunk a génálományuk megmaradásáért mert rájöttünk az értékeikre.

Előzmény: BZoltan (15402)
monfriez Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15413

Sziasztok.

Szőlő kvótát keresek megvételre 220 pontértékűt vagy alattit.

2ha területre.Aki tud kérem jelezze:06306088180

saba40 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 15412

..."és legugolsz annyira fáj a gyomrod tőle"

vagy a komád az ablak alatt gugolva megy el, nehogy behivd egy pohár borra

Előzmény: juhosttt (15409)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15411

Jövőre megpróbálom, köszi! Addig meg kutatom milyen fajta szőlőm is van...

Előzmény: alfi13 (15410)
alfi13 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15410

Ha  borkén helyett Unikén törzsoldatot használsz ami kéndioxid vizes oldata nem fog megváltozni a bor színe. Legalább is én igy tapasztaltam.

Előzmény: juhosttt (15400)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15409

Köszönöm a válaszokat. A csaholyi borászok csak vöröset csinálnak, azon belül is guggolósat (megiszod és legugolsz annyira fáj a gyomrod tőle) csinálnak... Egyedül a fórum és pár elolvasott könyv, esetleg blog áll a rendelkezésemre.

Idén a hibákból tanulva jövőre megpróbálok jobbat alkotni :)

RAMBO Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15408

Ilyen. Ha ízre OK, akkor ne foglalkozz vele.

Előzmény: juhosttt (15406)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15407

Sok olyan rozé bor van aminek a színe inkább hagymás mint rózsás. Gondolom a fajta, az áztatás hossza és a kén is befolyásolja. Én nem a kék szőlőkhöz még annyit sem értek mint a fehérekhez :) Aki már csinált rozé-siller-vörös bort az biztos tud okosságokat mondani.

Én mindenestre innám ezt ilyen színnel is :) ha az íze jó.

Előzmény: juhosttt (15406)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15406

  jelenleg ilyen lett. A kép nem a legszebb, de élőben olyan vörös hagyma színe lett. Mondjuk úgy, hogy a szép rózsaszín ilyenné lett... Akkor ez már ilyen marad?

Előzmény: BZoltan (15405)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15405

6g 50l-hez nem számít soknak.  A kén az mindig szőkíti a bort.

Előzmény: juhosttt (15400)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15404

:) Bár nyilván viccnek szántad, de valójában rátapintottál a dolog lényegére. Igen, a borral kapcsolatos eredetvédelem és termékszabályozás országonként eltérő lehet. Az Egyesült Államokban egészen más dolgokban szigorúbbak vagy megengedőbbek mint az európai országokban.

Előzmény: juhosttt (15403)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15403

Amerikába mégis ezen fajtákból csinálják a bort. Vagy ott lehet gulyást főzni csirkéből is? :)

 

Amúgy a kénes(kényes) kérdésemre tudnál valami okosságot? :)

Előzmény: BZoltan (15402)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15402

A dolog sokkal egyszerűbb ennél.

A Vitis nemzetségbe sok faj tartozik... ebből az egyik a Vitis vinifera vagyis a borszőlő amely származását illetőleg a Földközi tenger és Közép Ázsia származású.  Bort csak ebből a szőlőfajból szabad csinálni. A  Vitis rotundifolia, Vitis labrusca és Vitis riparia fajokból pedig nem... Ez pont olyan dolog minthogy gulyáslevest marhahúsból főzünk és nem csirkéből és kecskesajtot pedig a kecske sajtjából. Nagyon sok olyan élelmiszeripari termék van amelynek védelme érdekében rögzítve van, hogy mely állat vagy növényfajból szabad készíteni.

 

Ezt hívják eredetvédelemnek. A bor eredetvédelmének legalsó lépcsője az, hogy meg van határozva, hogy bort csak a borszőlő terméséből szabad készíteni.

Előzmény: Jocó0423 (15394)
Jocó0423 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15401

Egyébként vaengedjétek meg, hogy én is beköszönjek ide.

 

Hobbi borászkodó vagyok Velencén a Bencehegyen. Négy éve foglalkozom vele és egyből Cabernet savignonnal kezdtem :)

Az itt lakó borász és hobbi borász barátaimtól tanultam a fortélyokat. Kis pincém van 12 m2 az egész de száraz és 15-18 C fok a hőmérséklete.

4 db 200l-es fém úszófedeles hordóm van + Palackozok is. 

Az idén vett a lányom is 300 kg Irsait, ragyogó bor lett belőle :)

Én 300 kg othellót és 300 kg Cabernet savignont vettem, így pont 200-200 liter borom lesz. Na jó, lehet, hogy a cabernet az csak 180 :)

Tavaly ezüst érmes lett a helyi borversenyen a Cabernet, nagyon örültem neki :)

Nálunk úgy folyik a borkészítés, hogy a zúzó-bogyozó gép egy 500l-es műanyag kádon van. ebben is hagyjuk darálás után 9-10 napig, enyhén kénezve majd fajélesztővel beoltva, csömöszkölve.

A hőmérsékletet nem hagyom 20 C fok fölé menni, hűtöm jéggel. Aztán préselés, be a hordóba és hagyom tovább forni, már nem kell hűtés.

December elején átfejtem, derítem és kénezem. Március környékén újabb beállítás palack stabilitásra és palackozás.

juhosttt Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15400

Ez most 2 oldalú dolog. 60 liter bor miatt nem láttam értelmét kénsavszint mérő beszerzésének, de azért szeretném, ha az a kevés is jó lenne.

 

Másik dolog: Az normális, 50 liter borhoz adtam 6g borként, és ettől picit hagyma színű lett az amúgy egész pirosas/sötét rózsaszínes bor. Valamit elrontottam, vagy ez ilyenkor természetes? Szinültig öntöttem minden ballont, kb 2-3mm maradt talán el a felszíntől.

Előzmény: RAMBO (15395)
Jocó0423 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15399

Na de most hogyan? Az irsaitól meg a Cabernettől is ugyanúgy vakulok 3 liternél mint az otellótól! Ez gazság :(

Előzmény: gergerg (15397)
gergerg Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15398

Köszi az infót, a negyedik eredményeiről majd tájékoztatlak!

Előzmény: Kulicz (15368)
gergerg Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15397

A borok metilalkohol tartalmában viszont erős csúsztatást érzek, nekem már 2-3 liter elfogyasztása is teljes vakságot okoz, szerncsére mivel egyéb életfunkcióimra is hatással van, nem tudok többet inni, igy a vakság néhány órás időkorlát után, szépen lassan, de visszatér.

Előzmény: gergerg (15396)
gergerg Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15396

Jó hogy írod, ezek szerint 12-13 litertől több páleszt ne igyak óránként? :-((

Előzmény: Jocó0423 (15394)
RAMBO Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15395

A kénmérők korában felesleges ezzel foglalkoznod.

Előzmény: juhosttt (15393)
Jocó0423 Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15394

Kedves Szőlőprés!

 

Hogy miért is tilos a direkt termők telepítése szép hazánkban, az a többi ’értelmes’ törvény mellett rejtély.

Általánosan elterjedt nézet – mert ezt terjesztik -, hogy az otelló bor veszélyes, mert magas a metil-alkohol tartalma.

 

Én nem tudom miért terjed még mindig az otellóról, hogy tilos belőle bort csinálni :(

Én és itt Velence környékén több borász nagyon finom nedüt állít elő belőle és a hegyközségi borversenyen volt köztük aranyérmes is :)

 

Ami Tény:50g metilalkohol a halálos adag de a negyede is teljes vakságot okoz!

 

A fehérborok metilalkohol tartalma átlagban 30-120 mg/l

A vörösborok metilalkohol tartalma átlagban 40-200 mg/l

Az otelló        metilalkohol tartalma átlagban 40-300 mg/l

 

Tehát igen rövid idő alatt ( kb. 1 óra ) kéne 40l bort meginnod ahoz, hogy megvakulj. Ami képtelenség, arról nem is beszélve, hogy melette iszod az etilalkoholt is ami gátolja a metilalkohol felszívódását!

 

Csak érdekességképpen: Magyarországon a gyümölcspárlatok megengedett metilalkoholtartalma 4g/l !! 

Előzmény: szolopres (12)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15393

Na lassan csak ki tanulom. Még1 kérdésem lenne, aztán megpróbállok nem az agyadra menni!

 

Törés próbát mikor kell(ene) végezni?

Derítés előtt, után? Teljesen újbornál, vagy ha már ért és tisztult magától is?

Előzmény: RAMBO (15392)
RAMBO Creative Commons License 2013.10.26 0 0 15392

Akkor alapkénezd, amikor már nem is pezseg, és lement az almasavbomlás.

Előzmény: juhosttt (15390)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!