Nem régóta borászkodom, és most futottam bele először ebbe a problémába.
Ugyhogy segítséget szeretnék kérni tőletek.
Egy 100 literes hordó fehér és egy 100 literes piros borom kénhidrogénes szagú lett erjedés után.
Azonnal utána olvastan és nyílt fejtést, majd kénezést javasoltak a probléma megoldására, első körben.Megtettem de 4 nap után sem javult.
Most már rézszulfátos kezelésre gondoltam, kicsit kutakodtam a netem és találtam egy
REDULESS W nevű szert és ezt válaszottam amivel kezeltem a két hordót most 2 napja.
Ma a fehér még sajnos "pöce büdös" szagú nem túl erősen de azért nagyon zavaróan.
A piros pedeig záptojás szagra emlékeztet a feleségem szerint, ugyanis én már anyit szagoltam, hogy már nem igazán érzem.
Most ugy látom, hogy ez a Reduless nem fog használni már, még 2 napot várok és lefejtem, a használati utasítás szerint.
Sajnos későnn találtam meg azokat a véleményeket, hogy a nyílt fejtéssel esetleg a kénhidrogén szagot okozó vegyületek átalakulnak és jobban kötődnek, tehát lehet hogy először kellett volna kezelni Redules és nem nyíltan fejteni.
Most már ezen nem tudok változtatni, de a továbi lépésekhez kérném javaslataitokat!!!
Kezeljen esetleg rézszulfáttal, vagy már valószínűleg az sem használ?
Az én borom eddig murci formájában itták, és azt mondták jó. Nem savanyú, nem ecetes, száraz iható bor. Persze a nagyok minőségétől messze elmarad... Hát majd még gyakorolok pár évig aztán meglássuk mi sül ki belőle.
Talán 10-15 év alatt a nyírségi borászatot is fellendíthetem... Dehát valahol el kell kezdeni. :)
Az eredetvédelemmel kapcsolatban marhaságot írtál már ne haragudj!
A bortörvényünk az eredetvédelmet kifejezetten földrajzi értelemben használja pl. Tokaji. Akár hiszed akár nem még a gyümölcs bort is engedélyezi :)
Külön Miniszteri rendelet szabájoza a szőlő bor előállításának részleteit és itt sorolja fel az elfogadott fajtákat!
Ami egy 2004-es állapotot tükröz és sztem az idő és a kuatatások túlhaladtak rajta.
Az országban több száz gazda készít otelló bort és Ausztriában kereskedelmi forgalomban is van!
A hasonlatod is sántit kicsit, hiszen azért szőlőről beszélünk. Talán az az igaz amikor a szarvasmarhák tartásánál száműzték itthon a szürkemarhát, aztán ma harcolunk a génálományuk megmaradásáért mert rájöttünk az értékeikre.
Köszönöm a válaszokat. A csaholyi borászok csak vöröset csinálnak, azon belül is guggolósat (megiszod és legugolsz annyira fáj a gyomrod tőle) csinálnak... Egyedül a fórum és pár elolvasott könyv, esetleg blog áll a rendelkezésemre.
Idén a hibákból tanulva jövőre megpróbálok jobbat alkotni :)
Sok olyan rozé bor van aminek a színe inkább hagymás mint rózsás. Gondolom a fajta, az áztatás hossza és a kén is befolyásolja. Én nem a kék szőlőkhöz még annyit sem értek mint a fehérekhez :) Aki már csinált rozé-siller-vörös bort az biztos tud okosságokat mondani.
Én mindenestre innám ezt ilyen színnel is :) ha az íze jó.
jelenleg ilyen lett. A kép nem a legszebb, de élőben olyan vörös hagyma színe lett. Mondjuk úgy, hogy a szép rózsaszín ilyenné lett... Akkor ez már ilyen marad?
:) Bár nyilván viccnek szántad, de valójában rátapintottál a dolog lényegére. Igen, a borral kapcsolatos eredetvédelem és termékszabályozás országonként eltérő lehet. Az Egyesült Államokban egészen más dolgokban szigorúbbak vagy megengedőbbek mint az európai országokban.
A Vitis nemzetségbe sok faj tartozik... ebből az egyik a Vitis vinifera vagyis a borszőlő amely származását illetőleg a Földközi tenger és Közép Ázsia származású. Bort csak ebből a szőlőfajból szabad csinálni. A Vitis rotundifolia, Vitis labrusca és Vitis riparia fajokból pedig nem... Ez pont olyan dolog minthogy gulyáslevest marhahúsból főzünk és nem csirkéből és kecskesajtot pedig a kecske sajtjából. Nagyon sok olyan élelmiszeripari termék van amelynek védelme érdekében rögzítve van, hogy mely állat vagy növényfajból szabad készíteni.
Ezt hívják eredetvédelemnek. A bor eredetvédelmének legalsó lépcsője az, hogy meg van határozva, hogy bort csak a borszőlő terméséből szabad készíteni.
Egyébként vaengedjétek meg, hogy én is beköszönjek ide.
Hobbi borászkodó vagyok Velencén a Bencehegyen. Négy éve foglalkozom vele és egyből Cabernet savignonnal kezdtem :)
Az itt lakó borász és hobbi borász barátaimtól tanultam a fortélyokat. Kis pincém van 12 m2 az egész de száraz és 15-18 C fok a hőmérséklete.
4 db 200l-es fém úszófedeles hordóm van + Palackozok is.
Az idén vett a lányom is 300 kg Irsait, ragyogó bor lett belőle :)
Én 300 kg othellót és 300 kg Cabernet savignont vettem, így pont 200-200 liter borom lesz. Na jó, lehet, hogy a cabernet az csak 180 :)
Tavaly ezüst érmes lett a helyi borversenyen a Cabernet, nagyon örültem neki :)
Nálunk úgy folyik a borkészítés, hogy a zúzó-bogyozó gép egy 500l-es műanyag kádon van. ebben is hagyjuk darálás után 9-10 napig, enyhén kénezve majd fajélesztővel beoltva, csömöszkölve.
A hőmérsékletet nem hagyom 20 C fok fölé menni, hűtöm jéggel. Aztán préselés, be a hordóba és hagyom tovább forni, már nem kell hűtés.
December elején átfejtem, derítem és kénezem. Március környékén újabb beállítás palack stabilitásra és palackozás.
Ez most 2 oldalú dolog. 60 liter bor miatt nem láttam értelmét kénsavszint mérő beszerzésének, de azért szeretném, ha az a kevés is jó lenne.
Másik dolog: Az normális, 50 liter borhoz adtam 6g borként, és ettől picit hagyma színű lett az amúgy egész pirosas/sötét rózsaszínes bor. Valamit elrontottam, vagy ez ilyenkor természetes? Szinültig öntöttem minden ballont, kb 2-3mm maradt talán el a felszíntől.
A borok metilalkohol tartalmában viszont erős csúsztatást érzek, nekem már 2-3 liter elfogyasztása is teljes vakságot okoz, szerncsére mivel egyéb életfunkcióimra is hatással van, nem tudok többet inni, igy a vakság néhány órás időkorlát után, szépen lassan, de visszatér.
Hogy miért is tilos a direkt termők telepítése szép hazánkban, az a többi ’értelmes’ törvény mellett rejtély.
Általánosan elterjedt nézet – mert ezt terjesztik -, hogy az otelló bor veszélyes, mert magas a metil-alkohol tartalma.
Én nem tudom miért terjed még mindig az otellóról, hogy tilos belőle bort csinálni :(
Én és itt Velence környékén több borász nagyon finom nedüt állít elő belőle és a hegyközségi borversenyen volt köztük aranyérmes is :)
Ami Tény:50g metilalkohol a halálos adag de a negyede is teljes vakságot okoz!
A fehérborok metilalkohol tartalma átlagban 30-120 mg/l
A vörösborok metilalkohol tartalma átlagban 40-200 mg/l
Az otelló metilalkohol tartalma átlagban 40-300 mg/l
Tehát igen rövid idő alatt ( kb. 1 óra ) kéne 40l bort meginnod ahoz, hogy megvakulj. Ami képtelenség, arról nem is beszélve, hogy melette iszod az etilalkoholt is ami gátolja a metilalkohol felszívódását!
Csak érdekességképpen: Magyarországon a gyümölcspárlatok megengedett metilalkoholtartalma 4g/l !!