Ahaaa,.... hát van két kishűtőm, egy a rokfortnak, egy a kamambertnek, meg van egy nagy italhűtőm a gomolyáknak, krémsajtoknak...Mert én is úgy tudtam, hogy jobb nem összerakni ezeket, mert egymást meg-át "fertőzik"
Tanácsot szeretnék kérni a zöldfűszeres sajt készítéséhez. Csak az alvadékba kerül a fűszerből, vagy kívülről is megszórjátok? Mikor, és hogyan sózzátok?
Hála istennek minden nap kicsit több a tej a csajoknál....csak az első szülési turnus lett leválasztva......szereztem két kishűtőt is....megpróbálkozom a kamamberttel, meg a "rokofort" sajttal is......
Van egy olasz állatorvos ismerősöm, aki sajtvizsgáló is...itt volt hétvégén, mondta, hogy nyugodtan megpróbálhatom a bolti sajtokról lekepargatni a penészt (mivel nincs kultúrám), mindenképpen külön kell tartani....
Meg ugye mondtam neki, hogy én tavaly is kidobáltam azokat a sajtokat, amin már volt egy kis penész, pedig már itt is mondtátok páran, hogy nem kell feltétlenül kidobni:)
Ő is fogta a fejét erre rendesen, hogy nem szabad, mert az ami penészes, még nem biztos, hogy rossz is.......
Én tegnap készítetem egy alapsajtot, bár nem az alvadékmosásos technikával, hanem úgy, hogy a töretet egy kicsit jobban melegítettem...tehát, ha jól tudom akkor elvileg így egy kicsit keményebb sajtot kell, hogy kapjak....van finom borom...
Sólében való áztatás után kell belerakni a borba, vagy sózniom kellett volna az alvadékot?