Keresés

Részletes keresés

Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.02 0 0 3073

Írtam, hogy csak vicc volt, de attól még két családot kell most fölszámolnom, mert kifejezett tartalék nincs. Egyik családot sem tartom annak, ami "termelő", az termelő, ami meg szaporítás, az szaporítás (bár a kettő között van átfedés, az egyik május közepi befogott rajomtól eddig már vagy 25 keret mézet el tudtam venni).

A törpehere-fiasítás megfázatását most mégis hogyan oldjam meg, tegyem hűtőbe a kereteket? :)

Előzmény: Táborozó (3072)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.02 0 0 3072

Az álanyás család család kereteiről nem egy kaptár elé kell rázni a népet, hanem az állománytól messzebb vinni, vagy 10 méterre és ott lerázni. Jobban eloszlanak a családok között. Az álanyás család herefisából törpehere kél ki. Az ne,m való semmire, ezért meg kell fázatni az ilyen fiasítást, vagy villázd ki.

Előzmény: Jam Clerk (3071)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.02 0 0 3071

Akkor, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon, esetleg kirázom az álanyás családot a pörzsölt szárnyú anya kaptárja elé, és beteszem hozzájuk a csupaherés kereteket is, aztán ahogy kelnek ki, annyi párzási lehetősége lesz ennek a szűznek a kaptáron belül, hogy nem fogja győzni :) Persze ez csak vicc. 

Előzmény: Táborozó (3070)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.01 0 0 3070

Az szárnydeformáció, atka az oka, (vagy ponosabban az álatala terjesztett vírus?) Így az ilyen anya nem is tud repülni, nyilván nem is párzott. Viszont ha az anyatermék termelése működik, valószínű hogy nem fog álanyás lenni a család. De ezt az anyát nyomd le és tegyél másikat minél hamarabb. Vagy érett bölcsőt. 

Előzmény: Jam Clerk (3068)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.01 0 0 3069

kieg.: 

(vagy legalább a család húzhasson rá bölcsőt, ha nincsenek megelégedve a főnökasszonnyal, de a jelek szerint nem akarják lecserélni, mert a fiasítást simán kinevelték, bölcsőhúzás nélkül), 

Előzmény: Jam Clerk (3068)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.01 0 0 3068

Az első álanyás csapatot nem sajnáltam, már második éve ezek voltak a leggyengébbek, nem is tudom, minek tartogattam őket eddig. Sosem hordtak igazán, agresszívek voltak, meg folyamatosan rajzottak, ha kellett, ha nem. Tavasszal néhány gyengébb családdal együtt ezt is úgy használtam fel, hogy háromfelé szedtem szét a népet, 4 kereten hagytam az anyát, 3-3 keretnyi nép mellé meg tettem 1-1 bölcsős keretet. Amikor egy hete kiderült, hogy végképp letelt az idejük családként, nyugodt szívvel fel is oszlattam a csapatot, bezsongattam egy másik kaptárba a maradékot.

A mai esetnél viszont semmi olyan nem volt, amit írtál, mivel egy idei szaporításról van szó. Egy ideig úgy tűnt, hogy beindulnak, de most már másként fest a dolog. Vasárnap rájuk nézek, ha semmi változás, nincs bölcsőzés, akkor mennek ezek is a levesbe.

Van még egy bosszantó csapatom, ezeknél van anya, többször is megtaláltam, csak épp nem fiasít. Nem tudom, mit lehetne kezdeni vele, már tettem be hozzájuk nyílt fias-petés keretet is, hátha rájön, hogy neki is ilyet kéne csinálnia, (vagy legalább a család húzhasson rá bölcsőt, ha nincsenek megelégedve a főnökasszonnyal), de elég hülyének tűnik, mert nem veszi a lapot. A mai "randevúnk" alatt elvileg ránézésre azt tette, amit kéne tennie, mert tolta a fenekét a sejtekbe, de nem petézett. A szárnyai csökevényesek (mintha le lennének pörzsölve), így az is felmerült bennem, hogy kinn sem volt párzani.

Előzmény: Táborozó (3067)
Táborozó Creative Commons License 2016.07.01 0 0 3067

Sejtésem szerint, ez abból ered hogy nállad is volt rajzásra készülődés. Ilyenkor, mint ahogyan az már szokott lenni ,rombolja az ember a bölcsőket mint a gép. Így áldozatul esnek a pótbölcsők, vagy váltóbölcsők is , akár ismételten is. A végén már nincs miből, nevelni anyát ezeknél a családoknál. 

Sajnos az álanyás családokon nem lehet segíteni. Bár volna rá mód, ha van tartalékba 4-5 kereten erős rajod akkor azzal lehetne egyesíteni, vaniliáscukros módszerrel. De, nem tuti a dolog, így biztosabb ha feloszlatod az álanyásokat és a megmentésükre szánt rajjal,plusz fiaskeretekkel, egy teljesen új családot alkotol. 20 éve kezdőként én is megmentettem egy álanyás családom, de utólag bizony azt kellett megállapítanoim hogy amennyi máshonnan elvett méhet fiasítást áldoztam rájuk az már önállóan is betelelésre alkalmas lett volna. természetesen azóta is előfordul álanyás család időnként. De inkább szélnek ersztem őket.

Előzmény: Jam Clerk (3066)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.07.01 0 0 3066

Egy héten belül már a második családom lesz álanyás, vagy legalábbis erősen gyanús a dolog, mert egy ideje nem találok munkásfiasítást, csak és kizárólag herét :(

A nép meg csak kopik. A mai csapathoz betettem egy nyíltfias keretet máshonnan, van arra esély, hogy ha kirázom a népet a kaptár elé, akkor visszamászás után bölcsőt húzzanak a kereten?

haromegesztizennegy Creative Commons License 2016.06.30 0 0 3065

Köszönöm a válasz!

 

De mitől dúsulna fel a mézben? A kijáró-gyűjtő méhek jellemzően nem dajkálnak hanem hordanak és érlelnek. Gyűjtés és munka közben a gyűjtőméh elhasználja a méz vagy nektár egy részét és ha van hordás akkor inkább hígul, nem? 

 

Az erős családok viszik haza a legyengült méhcsaládoktól. Minden kaptárban benn van. Az erős családoknál,a méhész nem veszi észre a betegségeket,hisz a jó család kitakarítja.Akkor jelentkezik ,amikor a család valamiért össze esik.

 

Világos de mi a helyzet ha nincs rablás, és min. átlagosak a családok de nem gyengék? 

Azt nem értem, hogy egy alapvetően jól kezelt és egészséges állományban mitől indulna be az általad írt "láncreakció" ha nincs rablás? Ha a saját mézüket (=1/3 arányban, serkentés) etetem vissza de a család kb átlagos akkor miért lenne az kockázatos?

 

Több dolgot tehetünk a nyúlós visszaszorításáért. Erős családokat tartunk,a gyengéket azonnal felszámoljuk,a méz csak elhagyja a kaptárt Erős építtetéssel,és sűrű lép cserével.A kaptárak,eszközök sűrű fertőtlenítésével lassíthatjuk a terjedését.

 

Ne értsd félre, amiket általánosságban leírtál az világos és bármilyen méhbetegség előfordulását csökkenti! 

De.

Ha tovább gondolom amit mondtál akkor azoknál a családoknál a nyúlós erőfordulása gyakoribb kell hogy legyen - elvileg, statisztikai alapon! - ahol erős anyakorlátozást alkalmaznak hiszen maga a méhész az aki miatt "összeesnek" a családok. A korössztétel felborul, a öreg gyűjtő méhek egy része is kénytelen lasz dajkálni.

 

Még tovább gondolva, a fekvősök vannak kitéve a legnagyobb veszélynek "nyúlós" szempontból mert sokszor fiast is pergetnek!

Nem?

Ott aztán van lép keveredés bőven.

Előzmény: Cirkusz01 (3062)
lowpici Creative Commons License 2016.06.30 0 0 3064

A másik profán ok, hogy a göngyölegként kezelt hordók sok méhészetben megfordulhattak. Tovább gondolom nem kell ragozni. 

Előzmény: haromegesztizennegy (3061)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 3063

Szia Most néztem a linket,valójában a lényeg benne van. A csak ez bőven elég.

 Kis táblázat,hogy értsd,hogy a méhészet nem oly egyszerű.

Előzmény: haromegesztizennegy (3061)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.06.30 0 0 3062

Szia !Pedig nem olyan nehéz ez. Ami a lényeg. a spórák akár 50 évig képesek fertőzni. Bizonyos spóraszán után van csak probléma. A mézben dúsul fel.Vagyis a kipergetett keretekben alig van méz. A nyalatás után kevés az esély,hogy a fiasításgondozására kerül. Az erős családok viszik haza a legyengült méhcsaládoktól. Minden kaptárban benn van. Az erős családoknál,a méhész nem veszi észre a betegségeket,hisz a jó család kitakarítja.Akkor jelentkezik ,amikor a család valamiért össze esik.Ekkor még baj,nincs,ha a méhész maga számolja fel a családroncsot,de ha nem figyel oda akkor a méhek elvégzik a munkáját.Lerabolják,és leölik a gyenge családot. Ez főleg hordástalan,vagy gyenge hordású időszakban történik. A mézük ahol már való színű tele van spórával,az erős családokhoz kerül.Egy sejtben annyi spóra van,ami képes egy méh családot megbetegíteni. Ez a pergetésekkor nem fordul elő sosem.

Több dolgot tehetünk a nyúlós visszaszorításáért. Erős családokat tartunk,a gyengéket azonnal felszámoljuk,a méz csak elhagyja a kaptárt Erős építtetéssel,és sűrű lép cserével.A kaptárak,eszközök sűrű fertőtlenítésével lassíthatjuk a terjedését.Ez mellé a kéthetes tüzetes vizsgálat is szükséges. Én például minden héten ,amikor rendezem a fészket,a gyanús sejteket meg bököm.A zsebbe van a fogpiszkáló állandóan,nem kell keresni sem.Használat utána füstölőben végzi.

kicsit leegyszerűsítve ez a helyzet,de ettől sokkal bonyolultabb. remélem érthetően írtam.

 Üdv







Előzmény: haromegesztizennegy (3061)
haromegesztizennegy Creative Commons License 2016.06.29 0 0 3061

Üdv:

 

Valaki, a biológiában és méhegészségügyben is jártas ember kérem mesélje el nekem a "nyúlós" terjedésének mechanizmusát!

-Miért van az hogy nem javasolják a méz visszaetetését de a pergetőben megfordult, sőt a családok közt csereberélt mézes keretekkel semmi gondja senkinek?

 

Még a Wikipédia is csak a következőt említi:

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%BAl%C3%B3s_k%C3%B6lt%C3%A9srothad%C3%A1s

 

"Megelőzésként ne etessünk ismeretlen eredetű mézet, és az újonnan beszerzett felszerelést fertőtleníteni kell, kivéve, ha nem tudjuk biztosra, hogy nem fertőzött." 

Táborozó Creative Commons License 2016.06.29 0 0 3060

A hordós értékesítéshez is kell őstermelői. Az OMME tagság csak opcionális, viszont a támogatás feltétele, ami baromság, de ez van. A támogatások javarésze nem  a méhészt támogatja, hanem a ráépülő ipart. Én is csináltam néhány éven keresztül, a támogatási pályázatokat. Aztán hagytam az egészet mert rengeteg papirmunka volt, és a kapott összeg akkoriban évről évre csökkent. Mostanában lehet hogy némileg már más. 

Előzmény: kacagógerle (3059)
kacagógerle Creative Commons License 2016.06.28 0 0 3059

TIR-Enar bejelentés megvan, sőt van számom is, és be van jelentve az önkorihoz is.

OMME tagság nincs...

Őstermelői kellene azért, hogy eladhassam a mézet üvegben, ill. a többi engedély is jó lenne...

Előzmény: nyárimádó (3058)
nyárimádó Creative Commons License 2016.06.28 0 0 3058

Jah, de ez így nem igazán méhészet. Semmilyen tagságod nincs, értékesítésed olyan amilyen, támogatásoktól elesel, fertőzés esetén nem vagy jogosult semmire... stb...

SZJA, iparűzési adó stb... 

Előzmény: kacagógerle (3054)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.06.27 0 0 3057

Szia ! Ajánlom,keresd mega helyi falugazdászt,vagy a kamarai képviselőt. Az önkormányzatnál megtudják mondani a fogadó idejét,az elérhetőségét. Mindenben segítenek.

 Üdv

Előzmény: kacagógerle (3054)
Táborozó Creative Commons License 2016.06.27 0 0 3056

Azért nem ismerem a pontos eljárást és főleg az inézési sorrendet, mert nekünk már vagy 17-18 éve van őstermelőink. A többi plussz dolog mind, utólag apránként került bevezetésre, így nem egyszerre kellet nekünk  mindent intézni. 

Táborozó Creative Commons License 2016.06.27 0 0 3055

Igaz, de ez csak akkor működik ha ebben a 10 napban realizálsz valami ésszerű bevételt. Mert ellenkezőleg, megint csak nem lesz bevételed és a következő évben is a minimál bér után kell fizetned. 

Az őstermelői kiváltását követően, illetve párhuzamosan sok mást is intézni kell. Megpróbálom felsorolni: ENAR nyilvántartás, tenyészet és telephely bejelentés, Nemzeti Agrár Kamarai regsztráció. Mezőgazdasági és Vidék fejlesztési Hivatal szintén regisztráció. A NAV- nál adószám igénylés, és alanyi ÁFA- menetesség kérése. Nyugata, és számla tömb beszerzés, ha közvetlen is értekesíteni akarsz, De ekkor kell a NÉBIH-től is szerezni, egy kistermelői kiszereléshez engedélyt. Amit évente újítani kell. Viszont ami könnyebb, hogy a NAV-hoz nem kell menned külön, csak azért hogy bejelentsd az őstermelői kiváltásának tényét. Lehet hogy másban is segítenek.  A nyilvántartásuk elektronikusan összekötött a falugazdászéval. Viszont a kiváltáskor, már el kell döntened hogy milyen módon kívánsz adózni. Neked mi a kedvező,( nyilván a tételes adózás). Az Okmány irodát is, célszerű felkeresni mielőtt a munkahelyed megszűnik, feltéve, ha nincs még elektronikus ügyfélkapu regisztrációd. Mert amint megszűnik a munkaviszonyod, másnaptól jogilag már biztosított őstermelővé válsz. De a szükséges 2-3 nyomtatványt, csak ügyfélkapun keresztül küldheted be. Amit az első napon meg is kell tenni.

A lényegesebb dolgokat talán sikerült felsorolni. De nyilván van még egy két apróság, mint na szigorú számadású nyilvántartás, vagy a Termékdíj hatálya alá bejelentkezés, ámbár ez is kacifántos. Meg a jófene tudja még, mi is kelhet még hirtelenjében.  

Előzmény: kacagógerle (3054)
kacagógerle Creative Commons License 2016.06.27 0 0 3054

Huh ez egy kicsit bonyi így elsőre...
Egyszer mesélte valaki, hogy év végén érdemes kiváltani az őstermelőit, mert mivel nem volt bevétel arra az évre, a következő évi befizetnivalók ez alapján számítódnak ki. Tehát, ha kiváltom pl. dec. 20-án, akkor csak a 10 napra esedékes(dec. 21-től dec. 31-ig) járulékokat kell kifizetni időarányosan, de mivel az adott évben nincs bevétel, emiatt valami minimális összeget kell befizetni havonta a következő évtől.
Igaz lehet?

Azért nem merem most kiváltani, mert ha pl. a kiváltást követő héten megszünik a munkahelyem, nem szeretnék év végéig 50.000Ft-ot becsengetni havonta a minimálbér után.

Előzmény: Táborozó (3053)
Táborozó Creative Commons License 2016.06.26 0 0 3053

Igen, de őstermelőknek kedvezőbb. Az éves bevételed 20%-a fogja képezni a járulék alapot. Viszont ha előző évben nem volt bevételed, akkor a mindenkori minimál bér után kell fizetned. Ezért, addig amíg van munkahelyed (minimum heti 36 óra), érdemes kiváltani az őstermelőit. 

 

"Az őstermelők biztosításhoz kötött járulékfizetése a tárgyévet megelőző évben szerzett bevételük alapján, kétféle módon történhet. 

Annak az őstermelőnek, akinek őstermelésből származó bevétele nem haladja meg a 7 millió forintot, e bevételének 20 százaléka után 8,5 százalék nyugdíjbiztosítási járulékot és 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetni. A 7 millió forintos bevételbe nem számít bele a jogszabály vagy nemzetközi szerződés alapján kapott támogatás. "

 

 

Előzmény: kacagógerle (3052)
kacagógerle Creative Commons License 2016.06.26 0 0 3052

Sziasztok!

Adó témában jártas valaki?
Ki szeretném váltani az őstermelői igazolványt. Jelenleg van munkahelyem, de bizonytalan mint a kutya vacsorája. Ha kiváltom az őstermelőit és ha netán megszünik a munkahelyem, akkor onnantól fizetnem kell minden járulékot?

Köszi!

Táborozó Creative Commons License 2016.06.26 0 0 3051

Van sok szempont, elvárás a kaptárak iránt, de van emberi szubjektív oldala is, sőt ez talán több mint amit a méhek igényelnek. Így eléggé eltérő az elvárás, hogy mit tudjon egy kaptár.

Amikor élesben dolgozik az ember a méhekkel, igyekszik "hazai" terepen mozogni, az az a már jól bevált módszereket alkalmazni, illetve kaptárakat is. Egy hirtelen teljes  átállás nagy kockázattal járna, egy apránkénti fokozatos, meg csak az egységes munkának lenne kerékkötője. 

Érdekesség képpen.

Találkoztam kezdőként olyan "haladó" méhésszel, aki abban a felfogásban élt a kaptárakkal kapcsolatban, hogy egy hangyányit sem szabad az erdetei Boconádi szisztémán változatni. Mert akkor az nem jó a méheknek :). 

Alap, gyári NB15-ös kaptárak voltak, a változtatás az csak annyi volt hogy a rostakeretekről eltávolítottuk a bakhátakat. Így helyt kaphatott egy méretes állandó etetőtepsi a menekülőtérben. A rostakeretek állandóan "felső állásban vannak, természetesen a kereteken van takaró fólia. 

Nállam az illető amikor ezt meg látta, erőnek erejével akarta vissza állítatni a hagyományos módra. Mert így nem jó, mert csak. Indokolni persze azt nem igazán tudta.

Természetesen ezt a szisztémát úgy vettük át, nem mi, kezdő létünkre találtuk ki. Néhány településsel odébb volt divat ez. Valószínűsítem több évtizede alkalmazták. 

Előzmény: Cirkusz01 (3050)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.06.26 0 0 3050

Szia ! Igen tudom,mivel dolgozol. Végül is nem is téged akartalak a rakodóra át invitálni.inkább azoknak hasznos akik ezeket a sorokat is olvassák. Mi már tudjuk miért ezt használunk,amit.Tisztában vagyunk az előnyével,hátrányával is. Amire én gondoltam igazából,hogy a kaptárakat nem csak a méh járat figyelembe vételéhez kell igazítani.

Az én mondásom : Nincs jobb kaptár,csak más ! 

 Üdv

Előzmény: Táborozó (3049)
Táborozó Creative Commons License 2016.06.26 0 0 3049

Nekem az NB 15 az jó, nem kerül sok időbe a kezelése. Van egy technológia amit alakalmazok. nem teljesen tökéletes de működik. Most nem részletezném, szerintem írtam már rólla. 6 éve főállású méhész vagyok, tehát élesbe megy a játék,  így ezért sem aktuális most egy kaptár rendszer váltás. Nem azokat az időket éljük, ráadásul a jelenlegi alacsony felvásárlási árak is, óvatosságra intenek.  A fekvőkaptárban van gyakorlatom, ez sem utolsó szempont. Rakodós termelési technológiában, majd hogy nem kezdő volnék. Sem ez, sem az átállás költségei nem hiányoznak. Fejben vannak terveim, nekem is de nem aktuálisak. Egyébként tökéletes kaptár az nincs.

Viszont kezdek a kaptár kapicitás végére érni, kezdek tele van minden kaptáram, ami használható,  egy részt a szapurulat, más részt az amortizáció miatt. Saját egyedi kaptáraim vannak több mint 10 éve már hogy terveztem és gyártom őket. A következő egy tovább fejlesztett, finomított egyszerűsített OSB kaptár lesz, szigetelt, és meleg építményű, NB 15. De van tervben hunor 12 keretes fiókokkal," esetleg"bukóméztérrel,  "esetleg" szintén OSB technológiára építve."

Előzmény: Cirkusz01 (3048)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.06.26 0 0 3048

Szia! Nem olyan vészes, összeg.A bevételt csak vissza kell forgatni.Egy  kaptár pl nekem 6-7 000 Ft. Saját készítés. Természetesen ahol a méhe bevétele" szabad préda " Ott ahol fontos az összeg a családi gazdasági lyukak betömésre,ott világos,hogy  nehéz ügy. Valamikor kezdőnek nem érdekelt  a méz pénz, mindet visszaforgattam. Aztán volt egy idő szak,amikor nélküle most nincstelen lennék.Mára megont úgy vagyok,hogy nem igazán számít. Jól esik,de ha nincs akkor sincs nagy tragédia. 

Lehet,hogy már beszéltünk róla,de annak idején se volt sok időm.Úgy kellet kaptárt választanom,hogy aránylag jól tudjanak benne akár 1-2 hétig is élni,hogy elférjenek benne a bejövő mézzel együtt. A fekvők azért estek ki. A fiókokat bizony nehéz emelni,de amikor már nem fogom tudni ,akkor vissza térek a NB 24.-es fekvő kaptárhoz. Ez a terv.  A terv elkészült,itt van benn a fejemben,de a szakrajz is kész van róla.

 Üdv

 

 

Előzmény: Táborozó (3047)
Táborozó Creative Commons License 2016.06.26 0 0 3047

Idő és pénz, és főleg az utóbbi, már egy kisebb állomány esetén is jelentős összeg a kaptárak lecserélése. De  mivel fekvőben kezdtem közel 20 éve, ehez értek. Túl vagyok az ötödik x-en, meddig tudnám még emelgetni a fiókokat? Egyébként rengetegen váltogatnak oda és vissza. Ez nem csak modernség kérdése.

A kaptárak javítása nem tart olyan sokáig, de ez a felhasznált faanyag minőségétől is függ. Kezdőként méhekkel jutottam néhány használt kaptárhoz, ami akkor kb 10 éves lehett. 1-2 deszka csere után még kiválóan szolgálnak. Pedig 19 év telt el azóta. Szélsőséges esetben, ha rosz a fa minősége, valóban előfordulhat hogy az általában 10 év környékén esedékes komolyabb felújítást, nem mérdemes rajta elvégezni.

 

A keretek újra felhasználhatóak, csak nem mindenki ismeri a tisztítási eljárást. Elméletileg 3 évente kellene a lépkészletet megújítani, 3 év alatt nem megy tönkre a keret. De jellemzően nem is három év a lépek jellemző kora.  Szinte kizárt, hogy valaki ennyit építtetsen termélésben. Elméletben igaz messze lehetséges, de más a valóság. Használtam már én is újra kereteket, de nállam sem ez a jellemző. Itt tényleg igaz hogy kevesebb idő az újat össze szegelni, mint a régit kifőzni, tisztítani, stb. 

Előzmény: Cirkusz01 (3046)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.06.25 0 0 3046

Szia! Ebben igazad van,De inkább a nehézkes jelzőt illeszteném oda.  Vagyis meg oldható,csak a család zavarásával jár a számolás is. Végül is nincs az meg írva,hogy  a régi fekvőkkel kell méhészkedni. Egy kezdőnek meg tök mindegy. Úgy gondolom a régi kaptárak javítgatása kezdő betegség. A kertek újra hasznosításával együtt. Annak idején senki nem mondta,hogy égessem el a régi kaptárakat,kereteket.átlagban 1 hét esti munkája kellett egy kaptárhoz. Festés nélkül. Az új fiókok készítési ideje festéssel együtt 4-5 nap a 60 fiók. Kényelmes nem hajtott tempóban.

Ezt,csak azért írom,mert ez csak kifogás. Újat kell készíteni,a régit tűzre,vagy talonba. Nálam most ezek a mézes lép tárolók.zömmel.

Vagyis,ha egy kaptár valamire nem.,vagy nehézkesen alkalmas,azt át kell alakítani,vagy ha nem lehet,akkor ki kell vonni a méhészkedésből. Nem szabd a régmúltnál leragadni.

 Ennyi !

  Üdv

 

Előzmény: Táborozó (3045)
Táborozó Creative Commons License 2016.06.25 0 0 3045

Sajnos a régi építésű, és főleg a fekvőkaptárakra igaz, nem sok készül kihúzható atkafiókkal. Bár láttam már ilyet. Így sokkal nehezebb az atkapopuláció nyomonkövetése. A zsírzott, vagy ragacsos papír, a kontrol füst vagy furettózáshoz alkalmas. Nehézkes használata miatt, korlátozott az alkalmazhatósága. Napi szintű információ szerzésre nem alkalmas. 

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.06.24 0 0 3044

Szia! A here fias zömmel az építtető keretekben van. Általában drót nélküli keret,de előfordul,hogy drótos keretet tudok csak adni nekik.A legelső herés kerteket nem töröm ki.Csak az utána következőket. A fészekkertekben is van hely erre,de az párdarab csak. ott nyugodtan kitudnak kelni.

Nem csak kikel törni,hanem fel is kell bontani.Megszámolni az atkát. Az idén találtam olyat amiben 10-15 db is volt.

Ajánlatos tehát kitördelni,de csak óvatosan.

A fészek kertekben meghagyott herés sejtekből kikelő mennyiség az bőven elég.Látni,fogod,hogy a nyár közepétől az anyák ki is kerülik.Ez idő tájt.Csak ott találsz friss herefiasítást,ahol gond van az anyával. Ez is egy jel.

Mindenképp a gyérítésre szükség van,de nem a taglózó,szer maradványt hátrahagyó szereket kell alkalmazni. Amit én használok ez épp jó rá. az oxál sav megtalálható a mézben is.vagyis nem lehet kimutatni.Nem szennyezi a mézet.

Az,hogy kinél mennyi az atka terhelés a folyamatos kontroll tudná meg mondani.Én csak a kezelések után számolok. Bár az idén közben is fogok. Két naponta,naponta,ahogy az időm engedi.

Mivel az aljak kihúzhatóak ez gyorsan megy,a méhek nagyobb zavarása nélkül.Margarinnal vékonyan bekent fehér lapról nehezen esnek le az atkák,és jól látszik.

 Üdv

Előzmény: Jam Clerk (3042)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!