Dehogy vagyok én sértődött... Köpök mindenkire aki arra képes, hogy pusztuló szőlők látványának örüljön.
Az nem bunkó általánsosítás, hogy örülsz egy ártatlan növény szenvedésének, hanem ócska patkányság. Tudod te, hogy mit jelent egy pusztuló ültetvény? Munkanélküliséget, üresedő falvakat, nyomort... te meg ennek örülsz.
Az amit csinálsz az pont olyan mintha a sértettségdet azzal akarnád levezetni, hogy bemész az első ovodába és felrúgsz pár kisgyereket. Gyalázd sárba azokat akik téged bántottak vagy megsértettek...de kárörvendve lelkesedni bármilyen szőlőültetvény pusztuásán az hulladék görénység.
Hát barátaim, a hosszú évek alatt felgyülemlett szenny miatt el szokott szakadni a cérna, néha olyan helyen ahol nem várja senki. Majd bocsánatot akkor kérek, ha én is úgy látom, hogy van miért. De addig is a bunkó általánosításra bunkó általánosítás lesz a válasz. Hatás-ellenhatás. Még akkor is, ha így én se vagyok különb.
Én is utoljára írok ebben a témában - aztán tényleg hagyjuk abba:
- Én általánosságban az alföldi borászokról egyetlen sort sem írtam (azon kívül, hogy ittam nagyon jó alföldi borokat pl. Maurernél). Te viszont általánosságban szidtad a hegyvidéki borászokat, köztük engem is (bár Zala csak dombság :-) ).
- Rambo általánosságban csak a telepítési törvényi keretek megváltozásáról írt a blogjában.
Te viszont egyetlen tollvonással besorolod Rambot a jasdiblogon megjelentek mögé, azonostva minden balatonfelvidéki termelőt azzal, ami ott megjelent (egyúttal általánosítva szembeállítod az alföldi és a hegyvidéki borászokat) ("Hát barátom, erről lemaradtatok. Egy pár évvel. De ugye akkoriban könnyebb volt ekézni az alföldieket(pl. jásdiblog), akik időben kapcsoltak és telepítettek." - idézet tőled).
Aztán meg azt írod, az általánosítás bunkóság. No comment.
(ez két kiemelt példa az elmúlt két hét levelezéséből - nem veszem a fáradságot, hogy többet gyűjtsek, de akadna)
Részemről a téma lezárva, nem fogok ehhez a szálhoz hozzászólni. Javaslatom az lenne, hogy mindenki más is tegyen így, de persze ez egy szabad fórum, és mindenki felnőtt ember, el tudja dönteni... :-)
Az pedig, hogy te örömöködtél pusztuló balatoni szőlőültetvények láttán az nem "udvariatlanság" hanem görénység.
Te írtad ezt: "Elégedetten nyugtáztam a tavasszal Balaton északi partján a sok elhagyott szőlőt :)"
Na ez az amit én patkányságnak, hernyóságnak, gyomorforgató bunkóságnak tartok! Objektív mércével, mindentől függetenül. Az aki pusztuló szőlők láttán elégedettséget érez az egy takonyporc.
Mondom, vizsgáld felül ezen mondatodat, szégyelld magad és iyent többet ne mondjál. Egy ilyen mondattal te kiírod magad a tisztességes szőlőtermelők sorából. Ameddig ugyanolyan nyilvánosság előtt nem vonod vissza ezt a taplóságot és nem mutatod jelét a megbánásnak, addig mindenki aki ezt olvassa egy erköcsi hulladéknak fog téged tartani.
Értsd meg Feri, tisztességes szőlővel foglalkozó ember _SEMMILYEN_ körülmények között _NEM_ örül egyetlen tőke szőlő pusztulásának sem.
Én sok szőlőtermelő és bortermelő módszerével nem értek egyett, sok gazdáénak tartom a módszereit elfogadhatatlannak, sok borosgazdát tartok gumigerincű hernyónak...de még az ő szőlőinek a pusztulása láttán is csak szomorúságot tudok érezni.
Na mégegyszer utoljára, aztán abbahagyom: nem lehet tisztességről beszélni addig amíg az embert aljas módon támadják. Ráadásul indokolatlanul. Az általánosítás bunkóság, az alacsonyabbb besorolás pedig nem másodosztály. Nem tudom elfogadni azt a viselkedést, ha először odavágnak, aztán visszamutogatnak: "nem is mondtam/nemúgygondoltam/félreérted/frusztráltvagy". Aztán meg csodálkozik, hogy nem vagyok udvarias. Ne csodálkozzon, sértődöttet játszani pedig képmutatás.
3. fajta: Roppanós husú, későn érő telt fürtű, a bogyó repedésre, rothadásra hajlamos. Affuz Alival érik egy időben, de fele akkora a bogyója. Levél fonáka csupasz.
4. fajta: Nagyon finom ízes szőlő, laza, viszonylag kis fürtókkel, nagyon kései érésű, zöld szinű. Levél fonáka erősen szőrös, a vállöbölnél egymásra hajlik.
5. fajta: Nagyon finom ízű, az Attilára hasonlít legjobban, csak később érik, október elején.
Köszönöm szépen, ha segítetek a fajták meghatározásában.
Meddig akarod folytatni ezt a fajtaismertetőset? Csak mert ha sokáig, akkor engedelmeddel csinálok egy mappát a gépemen ahova lementeném ezeket a hozzászólásokat.
1. fajta: puha husú, vastag héjú, IX elején érik, enyhén muskotályos inkább jellegtelen ízzel. A levél fonáka csupasz.
2. fajta: laza fürtű nagyon vastag héjú, nagy magvú, szeptember végén érik, hamvas a bogyója. Levele fényes, a fonáka szőrös. Lehet, hogy inkább borszőlő lesz.
Segítséget szeretnék kérni fajtameghatározásból. Hátha csemegeszőlőben is jók vagytok. Örököltem egy öreg szőlőst, nagyrészét már sikerült meghatározni, de vannak még ismeretlenek is. Segítsetek!!!!!!!!!!!!!!
Ezek kiváló fajták és a Narancsízűben sem fogsz csalódni.
Viszont folytatnám a fajtáim méltatását, a Pölöskei muskotály után lássuk az Attilát.
Igy fényképen nem is olyan szép, persze kicsi a kép. Higgyétek el, rendkívül mutatós szőlő, ízre pedig az egyik legjobb. Sajnos nem rezisztens, a szokásos módon kell permetezni. Szeptember vége felé érik, sokáig tőkén tartható, most november elején is van még belőle.
A képen nem látható, kocsánya lilás árnyalatú, nagyon szép. Terhelésre érzékeny, a fagyokat nálam eddig szerencsésen átvészelte. Mindenkinek ajánlom!
Nekem többféle csemegeszőlőm van (Cardinal, Favorit, Nero, Pannónia kincse, Hamburgi muskotály, Csabagyöngye, Irsai és néhány beazonosítatlan fajta és most ültettem 5 tő Narancsízűt)
A Cardinal a család kedvence és még a Favorit. A Nero amikor beérik a legcukrosabb fajta. A többi is jó, de amikor ezek vannak a többi nemigen fogy. A Csabagyöngye és a Nero azért jók mert a legkorábbiak, a Hamburgi meg azért jó mert a legkésőbbi így július végétől fagyokig ehetünk szőlőt.
A Cardinal a legfagyérzékenyebb, tavalyelőtt kemény tél volt, ki is fagyott két tőke. A többivel nem volt probléma.
Mindent egybevetve a Cardinal, a Favorit és a Nero a kedvenceim.
Igaz is. Volna nekem egy szőlőfajtám, amit szeretnék beazonosítani. Ezért a szakikhoz fordulnék. íme, néhány kép.
Még annyit, hogy nem nevezetes szőlő vidékről van szó. Ebből a fajtából mindössze 3 tő van. Sok fajta van csak egy párat tudtam beazonosítani idáig. A fürt mérete inkább kicsi. A háttérben a piros dugós PET. palack 0,5 literes. Örvendenék néhány tippnek is.
Engem nagyon érdekelnek a csemegeszőlők, ezért kíváncsian várom a többi fajtával kapcsolatos tapasztalataidat is. Tavasszal tervezek átoltani több tőkét is. Már vannak elképzeléseim, de a jótanács mindig elkél. Az ilyen képeket pedig öröm nézegetni.
(Szerintem túlságosan elment a fórum a bor irányába, egy kicsit visszabillenthetnénk a mérleget.)
SENKI nem ítélte meg a munkád eredményét - mivel még sosem kóstoltam, nem mondhatok róla véleményt sem.
Az meg, hogy egy területnek milyen az aranykorona-besorolása, vagy a teleptési pontértéke, az nem sértődési alap, hanem ténykérdés.
Másik kárán örömködni, a borkésztést versenynek felfogni és akin lehet, átgázolni ("Ha nem adnak helyet, vedd el. Ha eléd állnak, gázolj át rajta." - idézet tőled) meg nem tisztességes dolog, akárhogy is álltod, hogy Te tisztességes vagy.
Én pedig azt tartom okádék patkányságnak, ha csupán a földrajzi hely alapján ítélik meg az ember munkája eredményét másodosztályúnak, "alacsony besorolásúnak", és olyan bűnöket vágnak a fejéhez, amihez semmi köze.
Nyáron sikerült eljutnom nyaralni Tihanyba(lenyűgöző hely). Zalából indulva az északi parton haladtunk,és valóban a Balaton-felvidéki részen rengeteg volt az elhanyagolt-eladó szőlő ültetvény. Meg voltam döbbenve.
Én azt hittem dübörög errefelé a szőlészet. De hát sok minden pusztul ebben az országban, nem csak ez.
Épp ezért szerintem nem kell veszekedni egymással, tisztelet illet mindenkit aki próbál tenni valamit azért, hogy ne tünjenek el a hagyományok.
Természetesen nem más vidéket akarok majmolni, ha ezt szeretném oda költöznék :D
Olyat akarok ami tényleg csak ide jellemző. Nem divat szőlők divat borait akarom. Személy szerint a rég elfeledett magyar szőlő fajtákból szeretnék beszerezni, majd később fejleszteni. (kacsánál is elsé évben 4 tenyész állat volt, 4 év múlva már 25 lett). Elsőre nem akarok nagyban belevágni, ha több mint 20 éven át a kutya se művelte azokat a földeket amelyeket kiszemeltem, szerintem nem pont abban a pár évben fog leesni, hogy hoppá ócsó földből is ki lehet hozni jó dolgokat.
De mindenek előtt a saját fajtám azonosítom be, aztán ha valami ritka, akkor megpóbálom annak a borát fejleszteni
Akaratlanul is, nagyból lesz 10 liter fehér borom a kék szőlőből. (Eddig merlotnál olvastam)
Darálás után rögtön szedik a szín mustot. Hát nekem nem jött be, nagyon sok íz és illat anyag kimaradt belőle. Na majd jövőre is kísérletezek az áztatás idejével és majd meglássuk jobb lesz-e.
Értem én, hogy neked ugyanaz a véleményed mint nekem egy témában amihez nekem semmi közöm. Én soha nem mondtam és nem is írtam semmi rosszat az alföldi borászokról és soha sehol nem tartottam egyik borvidék borát sem hitványabbnak a mi borvidékünk borainál.
Én okádék patkányságnak tartom azt, ha valaki örömködödik pusztuló szőlőültetvények láttán. Ennyi.
Mondjuk rólad személy szerint senki nem állította, hogy csaló vagy. Meg nyilván a többség tisztességes, csak éppen ha a nagyban játszók csalnak (rendben, egy részük), akkor bizony a kicsikre is árnyék vetül, ha tehetnek róla, ha nem. Nomármost te egy szóval nem cáfoltad, hogy történtek csalások, hanem fölháborodtál.
(Az aranyháromszögnek egy ideje elég rossz híre van, ami azt illeti...)
Semmi gond a Nyírséggel! (Zala sem a legjobban csengő nevű borvidék, én meg ott vagyok.) Bárhol lehet tisztességes bort készíteni, ahol a szőlő megterem.
Bárhol lehet jó bort készíteni (példa rá Maurer Oszkár vagy Bussay László).
De Thomas Mann óta tudjuk, hogy az ember nem igazán tudja következetesen képviselni az álláspontját, ha azt valami ellen fogalmazza meg.
Szóval szerintem ne akarj olyan bort készíteni, mint a tokajiak (vagy bárki más).
És ne akarj jobbat sem.
Próbáld meg elkészíteni a lehető legjobb bort, amit csak a tőkéid, a pincéd és a tudásod (meg az időjárás stb.) csak adni tud, és higgy abban, hogy a borod kiváló lesz.
Nekem is ez lenne a hosszú távú tervem, hogy a nyírségben újra belendíteni a szőlészetet, eseetleg borászatot. Persze nem 1 év alatt, hanem folyamatos tanulással és beruházással. Na majd 10 év múlva megírom mire jutottam :)
Ugyanez a véleményem arról, aki az alföldi borászokban a hamisítót látja, nem a dolgos gazdaembert, aki kemény munkával a silány homokból virágzó szőlő és gyümölcskultúrát varázsol. Szóval nem kell a duma, valahogy már nagyon elegem van abból, hogy mindig a hamisítózást vágják hozzánk. Vagy ha mégis nagy nehezen elfogadják, hogy "igazi" a bor, akkor is csak egy alsópolcos hitvány az "alacsony besorolásról". Fikázást kap az ember kritika helyett. Az én viselkedésem következmény. A fikázás következménye. Nem én akartam, hogy így legyen.
A kommenteket olvasva. Az akit elégedettséget tud érezni akár egyetlen elhanyagolt szőlőtőke látványától az egy utolsó hulladék, szarember, ganajcsimbók, takonyporc.
Igen Feri, ez neked szól és rád vonatkozik. Engem és minden jó érzésű bortermelőt, szőlőshgazdát és borbarátot csak mérhetetlen szomorúság tud eltölteni ha egy méltánytalanul szenvedő, elhanyagolt ültetvényt látok.
Szégyelld magad és tarts önvizsgálatot!
Én idén és jövőre fél hektárnyi elhanyagolt, műveletlen szőlőt állítok helyre... Ez a fél hektár munkát és megélhetést fog biztosítani helybeli embereknek. Ez a fél hektár olyan bort fog teremni amiért örömmel fizet a fogyasztó és amivel nyereségesen dolgozik a kereskedő. Értéket fog teremteni egy a fél hektár. RAmbó, Dörgicséne pontosan ugyanezt csinálja. Értéket teremt, értéket ment meg.
Minden elhanyagol talapalatnyi föld ennek a lehetőségnek az elmulasztása. Munka és üzleti lehetőségek kihagyása minden elhanyagolt szőlő. Függetlenül attól, hogy hegyoldalon vagy az alföldön van. Nincsenek pártok a magyar bor világában, nem oszlik ketté alföldi és hegyi bortermelővé a szakma. Aki ezt a megosztottságot emlegeti az simán hülye, vagy rosszidulatú. Szarházi trógerek, a szőlő és bortermelést csak álcából csináló korrupt tolvajok mindenhol vannak... az ültetvény dőlészsögének nincsen erkölcsi hatása.
Egyébként pedig sima tájékozatlanság azt hinned Feri, hogy az balatonfelvidéki elhanyagolt ültetvények azok a hegyvidéki borászok vereségét mutatnák... Nyilván nem láttad például a Somlót az elmúlt 20 évben. Elképszető fejlődés, rengeteg felújított ültetvény, szépülő borházak, gombamód szaporodó igényes borászatok.
Ha esetleg valakit érdekelne a véleményem néhány csemegeszőlő fajtáról, kezdem a Pölöskei muskotállyal.
Mivel a kép ma készült, könnyen megállapítható, hogy sokáig tőkén tartható, nem rothad. Íze enyhén muskotályos, bogyója roppanóan kemény, bogyóhéja viszonylag vastag, /gondolom ezért nem rothad/ de én ezt nem találom zavarónak.
Tapasztalatom szerint peronoszpórával szemben nagy mértékben ellenálló, lisztharmat ellen viszont a veszélyes időszakokban apró bogyós állapotban védeni kell.
Fürtje laza szerkezetű, könnyű megtisztítani, számomra ideálisabb fogyasztási szempontból, mint a tömött fürtökkel rendelkező fajták. Még nem próbáltam, de talán aggatni is megfelelő lenne.
Terhelésével vigyázni kell, ezen a tőkén sokat hagytam és apró maradt.
Érdekes módon itt tömöttebbek a fürtök. A nap is kicsit megégette, lugasnak kezdem alakítgatni.