Keresés

Részletes keresés

gyfa50 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 15454

Igaz is. Volna nekem  egy szőlőfajtám, amit szeretnék beazonosítani. Ezért a szakikhoz fordulnék. íme, néhány kép.

  

Még annyit, hogy nem nevezetes szőlő vidékről van szó. Ebből a fajtából mindössze 3 tő van. Sok fajta van csak egy párat tudtam beazonosítani idáig.  A fürt mérete inkább kicsi. A háttérben a piros dugós PET. palack 0,5 literes. Örvendenék néhány tippnek is.

Előzmény: dome07 (15453)
dome07 Creative Commons License 2013.11.03 0 0 15453

Engem nagyon érdekelnek a csemegeszőlők, ezért kíváncsian várom a többi fajtával kapcsolatos tapasztalataidat is. Tavasszal tervezek átoltani több tőkét is. Már vannak elképzeléseim, de a jótanács mindig elkél. Az ilyen képeket pedig öröm nézegetni.

 

(Szerintem túlságosan elment a fórum a bor irányába, egy kicsit visszabillenthetnénk a mérleget.)

Előzmény: Kulicz (15440)
dezso Creative Commons License 2013.11.02 0 0 15452

medvegerhez kapcsolódva: a te boraidat milyen néven lehet elérni? Lehet, hogy volt ez korábban, de akkor én lemaradtam róla.

Előzmény: Törölt nick (15442)
BZoltan Creative Commons License 2013.11.02 0 0 15451

Tökéletesen egyetértek veled. Én is eítéem ezt.  De tőem iyent soha nm tapasztalhattá.

De bárki részérő is szenvedté iyen séremet ez nem teszi menthetővé azt, hogy örömködsz pusztuló szőlőültetvények áttán.

Előzmény: Törölt nick (15449)
medveger Creative Commons License 2013.11.02 0 0 15450

SENKI nem ítélte meg a munkád eredményét - mivel még sosem kóstoltam, nem mondhatok róla véleményt sem.

Az meg, hogy egy területnek milyen az aranykorona-besorolása, vagy a teleptési pontértéke, az nem sértődési alap, hanem ténykérdés.

Másik kárán örömködni, a borkésztést versenynek felfogni és akin lehet, átgázolni ("Ha nem adnak helyet, vedd el. Ha eléd állnak, gázolj át rajta." - idézet tőled) meg nem tisztességes dolog, akárhogy is álltod, hogy Te tisztességes vagy.

Előzmény: Törölt nick (15449)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.02 0 0 15449

Én pedig azt tartom okádék patkányságnak, ha csupán a földrajzi hely alapján ítélik meg az ember munkája eredményét másodosztályúnak, "alacsony besorolásúnak", és olyan bűnöket vágnak a fejéhez, amihez semmi köze.

Előzmény: BZoltan (15446)
Cimpó Creative Commons License 2013.11.02 0 0 15448

Nyáron sikerült eljutnom nyaralni Tihanyba(lenyűgöző hely). Zalából indulva az északi parton haladtunk,és valóban a Balaton-felvidéki részen rengeteg volt az elhanyagolt-eladó szőlő ültetvény. Meg voltam döbbenve.

Én azt hittem dübörög errefelé a szőlészet. De hát sok minden pusztul ebben az országban, nem csak ez.

Épp ezért szerintem nem kell veszekedni egymással, tisztelet illet mindenkit aki próbál tenni valamit azért, hogy ne tünjenek el a hagyományok.

 

juhosttt Creative Commons License 2013.11.02 0 0 15447

Természetesen nem más vidéket akarok majmolni, ha ezt szeretném oda költöznék :D

Olyat akarok ami tényleg csak ide jellemző. Nem divat szőlők divat borait akarom. Személy szerint a rég elfeledett magyar szőlő fajtákból szeretnék beszerezni, majd később fejleszteni. (kacsánál is elsé évben 4 tenyész állat volt, 4 év múlva már 25 lett).  Elsőre nem akarok nagyban belevágni, ha több mint 20 éven át a kutya se művelte azokat a földeket amelyeket kiszemeltem, szerintem nem pont abban a pár évben fog leesni, hogy hoppá ócsó földből is ki lehet hozni jó dolgokat.

De mindenek előtt a saját fajtám azonosítom be, aztán ha valami ritka, akkor megpóbálom annak a borát fejleszteni

 

Akaratlanul is, nagyból lesz 10 liter fehér borom a kék szőlőből. (Eddig merlotnál olvastam)

Darálás után rögtön szedik a szín mustot. Hát nekem nem jött be, nagyon sok íz és illat anyag kimaradt belőle.  Na majd jövőre is kísérletezek az áztatás idejével és majd meglássuk jobb lesz-e.

Előzmény: medveger (15444)
BZoltan Creative Commons License 2013.11.01 0 0 15446

Értem én, hogy neked ugyanaz a véleményed mint nekem egy témában amihez nekem semmi közöm. Én soha nem mondtam és nem is írtam semmi rosszat az alföldi borászokról és soha sehol nem tartottam egyik borvidék borát sem hitványabbnak a mi borvidékünk borainál.

 

Én okádék patkányságnak tartom azt, ha valaki örömködödik pusztuló szőlőültetvények láttán. Ennyi.

dezso Creative Commons License 2013.11.01 0 0 15445

Mondjuk rólad személy szerint senki nem állította, hogy csaló vagy.  Meg nyilván a többség tisztességes, csak éppen ha a nagyban játszók csalnak (rendben, egy részük), akkor bizony a kicsikre is árnyék vetül, ha tehetnek róla, ha nem.  Nomármost te egy szóval nem cáfoltad, hogy történtek csalások, hanem fölháborodtál.

 

(Az aranyháromszögnek egy ideje elég rossz híre van, ami azt illeti...)

Előzmény: Törölt nick (15442)
medveger Creative Commons License 2013.11.01 0 0 15444

Semmi gond a Nyírséggel! (Zala sem a legjobban csengő nevű borvidék, én meg ott vagyok.)
Bárhol lehet tisztességes bort készíteni, ahol a szőlő megterem.

Bárhol lehet jó bort készíteni (példa rá Maurer Oszkár vagy Bussay László).

 

De Thomas Mann óta tudjuk, hogy az ember nem igazán tudja következetesen képviselni az álláspontját, ha azt valami ellen fogalmazza meg.

Szóval szerintem ne akarj olyan bort készíteni, mint a tokajiak (vagy bárki más).

És ne akarj jobbat sem.

 

Próbáld meg elkészíteni a lehető legjobb bort, amit csak a tőkéid, a pincéd és a tudásod (meg az időjárás stb.) csak adni tud, és higgy abban, hogy a borod kiváló lesz.

Előzmény: juhosttt (15443)
juhosttt Creative Commons License 2013.11.01 0 0 15443

Nekem is ez lenne a hosszú távú tervem, hogy a nyírségben újra belendíteni a szőlészetet, eseetleg borászatot. Persze nem 1 év alatt, hanem folyamatos tanulással és beruházással. Na majd 10 év múlva megírom mire jutottam :)

Előzmény: BZoltan (15441)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.01 0 0 15442

Ugyanez a véleményem arról, aki az alföldi borászokban a hamisítót látja, nem a dolgos gazdaembert, aki kemény munkával a silány homokból virágzó szőlő és gyümölcskultúrát varázsol. Szóval nem kell  a duma, valahogy már nagyon elegem van abból, hogy mindig a hamisítózást vágják hozzánk. Vagy ha mégis nagy nehezen elfogadják, hogy "igazi" a bor, akkor is csak egy alsópolcos hitvány az "alacsony besorolásról". Fikázást kap az ember kritika helyett. Az én viselkedésem következmény. A fikázás következménye. Nem én akartam, hogy így legyen.

Tudod, honnan ered az aranyháromszög elnevezés?

Előzmény: BZoltan (15441)
BZoltan Creative Commons License 2013.11.01 0 0 15441

http://szolo.blog.hu/2013/10/29/szolotelepites_engedelyezese_kormanyzati_skynet

A kommenteket olvasva. Az akit elégedettséget tud érezni akár egyetlen elhanyagolt szőlőtőke látványától az egy utolsó hulladék, szarember, ganajcsimbók, takonyporc.

 

Igen Feri, ez neked szól és rád vonatkozik. Engem és minden jó érzésű bortermelőt, szőlőshgazdát és borbarátot csak mérhetetlen szomorúság tud eltölteni ha egy méltánytalanul szenvedő, elhanyagolt ültetvényt látok.

Szégyelld magad és tarts önvizsgálatot!

Én idén és jövőre fél hektárnyi elhanyagolt, műveletlen szőlőt állítok helyre... Ez a fél hektár munkát és megélhetést fog biztosítani helybeli embereknek. Ez a fél hektár olyan bort fog teremni amiért örömmel fizet a fogyasztó és amivel nyereségesen dolgozik a kereskedő. Értéket fog teremteni egy a fél hektár. RAmbó, Dörgicséne pontosan ugyanezt csinálja. Értéket teremt, értéket ment meg.

Minden elhanyagol talapalatnyi föld  ennek a lehetőségnek az elmulasztása. Munka és üzleti lehetőségek kihagyása minden elhanyagolt szőlő. Függetlenül attól, hogy hegyoldalon vagy az alföldön van. Nincsenek pártok a magyar bor világában, nem oszlik ketté alföldi és hegyi bortermelővé a szakma. Aki ezt a megosztottságot emlegeti az simán hülye, vagy rosszidulatú. Szarházi trógerek, a szőlő és bortermelést csak álcából csináló korrupt tolvajok mindenhol vannak... az ültetvény dőlészsögének nincsen erkölcsi hatása.

Egyébként pedig sima tájékozatlanság azt hinned Feri, hogy az balatonfelvidéki elhanyagolt ültetvények azok a hegyvidéki borászok vereségét mutatnák... Nyilván nem láttad például a Somlót az elmúlt 20 évben. Elképszető fejlődés, rengeteg felújított ültetvény, szépülő borházak, gombamód szaporodó igényes borászatok.

 

Kulicz Creative Commons License 2013.10.31 0 0 15440

Ha esetleg valakit érdekelne a véleményem néhány csemegeszőlő fajtáról, kezdem a Pölöskei muskotállyal.

 

 

Mivel a kép ma készült, könnyen megállapítható, hogy sokáig tőkén tartható, nem rothad. Íze enyhén muskotályos, bogyója roppanóan kemény, bogyóhéja viszonylag vastag, /gondolom ezért nem rothad/ de én ezt nem találom zavarónak.

 

 

Tapasztalatom szerint peronoszpórával szemben nagy mértékben ellenálló, lisztharmat ellen viszont a veszélyes időszakokban apró bogyós állapotban védeni kell.

Fürtje laza szerkezetű, könnyű megtisztítani, számomra ideálisabb fogyasztási szempontból, mint a tömött fürtökkel rendelkező fajták. Még nem próbáltam, de talán aggatni is megfelelő lenne.

 

Terhelésével vigyázni kell, ezen a tőkén sokat hagytam és apró maradt.

 

 

Érdekes módon itt tömöttebbek a fürtök. A nap is kicsit megégette, lugasnak kezdem alakítgatni.

rámenős Creative Commons License 2013.10.31 0 0 15439

Azt mondta a telekszomszédom, hogy a szölő nem kapás növény. Hihihi.

Tényleg nem kapálja. Legfeljebb 1x gyomírtózza.

Előzmény: Kulicz (15438)
Kulicz Creative Commons License 2013.10.29 0 0 15438

Nemrégiben Olaszországban jártam, a Garda tó környékén.

 

 

A képek 10. 12-én készültek, sajnos már szüret után.

 

 

Riva del Gardában a csemegeszőlő árak 3-5 euró körül járnak, erről nem készítettem képet.

 

 

Viszont a kapáláshoz nagyvonalúan állnak hozzá, bizonyára meg van az oka.

tomkele Creative Commons License 2013.10.29 0 0 15437

Szia!

Köszi a tanácsokat, ma lefejtettem a Redulessről és sokat javult de még van szaga bőven. Kupfátot kapott 1 gr./ 100 li. mennyiségben, piros és fehér egyaránt.

 

A pirosat tavaly is tojásfehérjével derítettem és bevált,( mivel Zweigelt és a színe nem valami erős alapban sem).

 

Holnap este majd megszagolom ésaddig is reménykedem.

 

Zala - nevedben zalára utal?

 

Én zalai vagyok.

üdv.: tomkele

 

 

Előzmény: Zalancelot (15431)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.29 0 0 15436

http://www.libri.hu/konyv/szolomuveles-borkeszites.html  itt a pontos elérhetőség. Többek közt ebből is tanulgatok. Ha valakinek kell feltöltöm valahová és lehet szedni

Előzmény: B.Zoli79 (15435)
B.Zoli79 Creative Commons License 2013.10.29 0 0 15435

Mi ennek a könyvnek a címe?

Előzmény: juhosttt (15434)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.29 0 0 15434

Itt van szakszerűen részletesen:

 

 

 

 

Előzmény: laller25 (15433)
laller25 Creative Commons License 2013.10.29 0 0 15433

Helló Köszi A Választ

Előzmény: juhosttt (15426)
Zalancelot Creative Commons License 2013.10.28 0 0 15432

Az eszem megáll!

Ahogy a fotót nézem mennyire ép még a lombozat.

Ahogy ültetgetek, nálunk azt tapasztalom, hogy levél már elvétve található a vesszőkön.

Pedig nem érte fagy, hiszen legalább 200m magasságban van.

Annyi haszna van, hogy a szépen beérett másodtermések előbújtak a lomb takarásából, és jóltartja a sorok közt tevékenykedőt.

Előzmény: Cirfandlia (15430)
Zalancelot Creative Commons License 2013.10.28 0 0 15431

Ajánlott a fejtés!

A kezelés után szerintem várj legalább egy hetet, hogy leülepedjen, de egyuttal akár egy gyenge kénezést is adhatsz neki.

A deritonos derítést a vörös bor esetében semmiképp sem ajánlom, mert az a szinét is legyalulja.

Ha deríteni akarsz, használj inkáb tojásfehérjét,-az a legkíméletesebb-, 1-2 kökeményre felvert fehérje habot /1hl.

De ezt ne a kupfát kezeléssel, hanem a fejtéssel együtt ejtsd meg.

Előzmény: tomkele (15429)
Cirfandlia Creative Commons License 2013.10.28 0 0 15430

Igen, a nyilvános köszönettel én is adós vagyok; kalaplengetés Tibornak, és Zolinak. Egy hete jártam Somlón, eléggé sok helyen láttam még kinn szőlőt, és csodás őszi színeket. A korábban emlegetett támfalakról (vízelvezetőről) egy kép:

Előzmény: barkócza (15425)
tomkele Creative Commons License 2013.10.28 0 0 15429

Szia!

Kérdésem a rézszulfátos kezelés után kell fejteni? Ha igen mennyi idő után?

Kombináljam deritonos derítéssel?

Holnap megyek a pincéhez és megnézem a reduless segített - e. Ha nem jöhet a rézszulfát.

 

 

 

Előzmény: Zalancelot (15420)
gyfa50 Creative Commons License 2013.10.28 0 0 15428

Egyszerüen úgy tudsz kis mennyiséget mérni, hogy egy ismert mennyiséget (gramban) kiöntesz egy papírlapra elegyengeted egy vonalzóval szép szabályos sávban majd centissel mérve akkora rész tudsz leszakítani amekkora pont kel tehát nem gramokat számolsz hanem hosszúságot.

Előzmény: zsebpiszok0510 (15423)
BZoltan Creative Commons License 2013.10.28 0 0 15427

Jocó,

 

az eredet az több dolgot jelent. A területi származás ugyanúgy eredet mint a fajta amiből készül.

 

Alapvetően ott tévedsz, hogy a szőlő az nem faj, hanem  nemzetség... bort pedig a borszőlő nevű fajból szabad csinálni. A direkttermők nem ebbe a fajba tartoznak.

 

A gyümölcsbor az más termék mint a szőlőbor.

Előzmény: Jocó0423 (15414)
juhosttt Creative Commons License 2013.10.28 0 0 15426

Régebben úgy olvastam, hogy ásónyom mélyen egy ásóval rést csinálsz, belehelyezed a vesszőt, majd a földet úgy tömöríted, hogy mindenütt érje a vesszőt. A vessző kb 5 rügyes hosszú legyen. 3 rügy a földbe, 2 a felszínen. A felszíni rügyeket bakhátazod, hogy ellepje a föld. Aztán vársz.

 

A vesssző alsó 2-3 szemje és a felső 2-3 szem nem kimondottan javasolt felhasználni. (ezt is csak olvastam, bár van benne igazság, mert a felső része nem mindig hajt ki, mer pl száraz)

 

De saját tapasztalat:

Ha nem akarod hogy legyökerezzen, akkor tuti le fog... Ha nagyon akarod nem fog. Mi a veteményeshez szúrtunk le szőlő venyigét és kigyökeredzett.. Azóta mostmár fordítva dugom a földbe, ezzel is csökkentve az esélyét. (lehet hülyeség, szóval ezt csak én csinálom így)

Én idén csináltam olyat, hogy a vessző aljába almát dugtam, hogy kapjon nedvet... de ennek nem sok értelme van. Ha önerőből nem gyökeresedik ki, akkor ha éjjel-nappal locsolod sem fog. Jó vessző kell és gyökeresedésre hajlamos, és akkor még a meleg sem árt túlzottan. (mondjuk a talaj ha 40-50 fokos egykis gazt érdemes lökni az iskolára, hogy ne főjön meg az esetleg hajtás alatt lévő rügy)

 

 

Előzmény: laller25 (15417)
barkócza Creative Commons License 2013.10.28 0 0 15425

Kedves Zoli, voltam tegnap, és kaptam is osztályon felüli törkölyt, szigetet és hársot is. Már pezseg. Azóta rinyálok, hogy csak el ne rontsam. :)

 

Ezer köszönet, elsősorban Tibornak, aki még végig meg is mutatta a birtokot. Hihetetlen szép.

 

 

 

 

Előzmény: BZoltan (15407)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!