Azért, mert nekem kisebbek a tételeim. Pl. egy főzet csipkéből (jó, ez extrém, nagyon meg kell higítanom) 1,5 liter 15%-os alszeszem lesz. A jobbaknál 2 liter 20-25%-os. Ehhez nekem nagy a fagyisdoboz, a tölcséres megoldás pedig megfelelő és szintén nagyon egyszerű.
Igen, próbáltam én is ilyet csinálni, de aztán egyszerűbb megoldást választottam. Egyszerűen ilyen tölcsérekbe gyűjtöm az alszeszt - az elsőnél teszek egy kis jéghideg vizet is mellé -, amikor tele lesz, szépen meglazítom a kupakot, és kieresztem a kozmaolaj alól az alszeszt. A kozmaolaj a leeresztés közben kiül a tölcsér falára, ill. a maradéka a kupakban marad, egy kis alszesszel együtt.
De elegendő (lehet) ! Legtöbbször így szűröm a kozmaolajat és még nem opálosodott be a pálinkám. Igaz, ha nagyon "olajos", akkor az összegyűjtött alszesz tetejéről is "leszínelem" kanállal, szalvétával.
... de: a Szöllősi-szűrőben sem higul ki a pálinka, csak átmegy "12 balta fokán", azaz kb 8-10 db keretre feszített pelenekán.
... otthon is fokozhatod az "élményt", ha pl. 2 szűrőt "egymásba helyezel", pl. így:
A kozmaolaj leválasztás lényege, hogy a kifolyó alszeszt föl kell higítani hideg vízzel (legalábbis a töményebb elejét) - a híg, hideg alkohol-víz elegyben a kozmaolaj rosszul oldódik, részben felúszik az alszesz tetejére, részben kis cseppeket képez, amik az opálosságot adják. A felúszó kozmaolajat kell eltávolítani.
A tölcsér+vatta a higítást nem oldják meg, de az alszeszben lévő opálos cseppecskéknek egy részét visszatarthatják, úgyhogy valamit feltétlen használ, de szerintem nem elegendő.
Szerintem a kozmaolaj leválasztása szükséges. Vannak vélemények hogy nincs kozmaolajuk. Amikor meg opálos az a kérdés hogyan kell megszüntetni. Ez megelőzés miatt kell és az íze is jobb ha felesleges olaj el van távolítva.
A működési elve sima olajleválasztás és úgy látom a képeken hogy nem ezt az elvet alkalmazzák még a profi szakemberek sem.
Ha neked eddig megfelelt mit szeretnél? Mérgező ettől nem lett.
Sokat visszaolvasva (46000 ) környékén a kozmaolajrol volt szó (mármint leválasztás)volt olyan hozzászóló aki azt írta ,hogy nem válassza le . Ez jó? Köv . kérdésem,hogy elegendő egy tölcsér kitömve vattával ? Mert én eddig ötször föztem így . De szobahőmérsékleten nem opálosodik.Van 52-es vegyes és 48-as almám is. Ez természetes? Köszönöm válaszukat a mestereimnek:)
Mindenekelőtt be kell kalibrálni desztvízzel, azzal csak az alsó karikáig tölteni, és hűtővíz nélkül. A gőzölgéstől számítva 1-2 perc után beállítani nullára. Nagyon le kell szűrni a cefrét, mert ha leég a szárazanyag a kis csőben, szétolvad az egész. Und so weiter-und so weiter. A Sólyom könyv 165-166. oldalán részletesen le van írva, hogyan kell használni. Ha nincs meg, kérdezzetek.
Szia! (Most ne olvassa más csak csep-el! :) ) Én kipróbáltam a Szilas féle aromát! Sajnos olyan lett mint a régi "barack pálinka"! A fekete cimkés. :( Ezen kívül a vilmoskörte aromát is kipróbáltam. Az szerencsére tényleg a körtére hasonlít, de a nyári aprószeműre. Tavaly főztem abból is. Amikor az aromásat megkóstoltam, azt hittem, hogy a saját körtepálinkámat iszom. Az aromákat törkölypálinkához kevertem. Van még ezen kívül kókusz aroma is. Az ajánlott keverési aránynál alig érződik az íz.
Nem akarlak megbántani, de, ha a pálinkádba, vagy párlatodba bármilyen célból, bármilyen aromát szeretnél belekutyulni, akkor eltévesztetted a topicot. Itt mi csak a tiszta gyümölcsök aromáját használjuk. Amire Te gondolsz, az más fórumok témája lehet.
Én tényleg kezdő vagyok,az aromákkal valakinek van tapasztalata? Barack aromát szeretnék,tenni borpárlatba. Illetve ha érdemes vele foglalkozni,akkor azt hol lehet beszerezni?
A duplafalúsítás kifolyó csokja bizony hőszigetelést igényel, mivel kicsi az átmérő, és áll az anyag benne, valamint a tűztér alján van, lángközelben.
Javaslatom a csonk hőszigetelésére:
Ha kész a cucc, meg a katlan is, dugd ki a duplafalú főző csonkját a katlan oldalán, melyen csinálj akkora nyílást, hogy innen benyúlva tekerd be 10 cm-s kő,- vagy üveggyapottal. Erre egy lemezt tegyél (csövet), és a katlanon vágott nyílást utólag rászerelt lappal takard el.
Ez a leégés meggátlásán túl arra is jó, ha esetleg valami miatt bontani kell a rendszert.
Nekem is dupla falú, nem döntheő, nem leeresztős. Ki kell merni, ami nem ördöngősség, ha elég nagy az üstszáj. Az utolsó 5-6 litert egy kandallóporszívóként kapható eszköz és egy kiszuperált porszívó segítségével pillanatok alatt ki lehet szívatni az üstből az utolsó cseppig.
1,5 bar-os lefúvószelep is van a fűtésrendszereknél, mert a 2,5 bar-osat fűtés szerelvény üzletben vettem. Az anyagismeretem ezen a téren elég szerény.
Én az elmúlt télen mandarint főztem, de az nekem kb.1 havi pihenés után nagyon finom lett! Eltekintve attól, hogy egy kicsit sok lett benne az olaj. De nem volt zavaró!
Olcsó narancshoz nem tudok hozzájutni, pedig 1 q. jól jönne.
Ma annyi szó volt a narancsról, hogy elővettem megkóstoltam a narancsom...a fene vinné el érzek benne valami teára emlékeztetőt, pedig illatra erősebb mint a tavalyi, de akkor is ottvan az ateás valami...kezdetben a csipkében is éreztem, de abból eltűnt enyni idő alatt, ebből meg nem...remélem azért eltűnik:(
Mindketőt úgy főztem, hogy növeltem a deflegmációt, hogy 80%-os legyen a lejövő anyag, így a végén nagyon hirtelen esett a szeszfok. Az ilyen főzésnél magasabb szeszfoknál jönne az utópárlat? Így ugyanannyi alszeszből több pálinka lesz, de lehet könnyebb elszúrni...
Majd valamikor leteszteljük szerintetek milyen :)
A csipke tuti jó lett, ez meg még kap némi időt piheni.
Szia Nekem egyből egy külső menetre csavarom a csapot így beér a dupla falig! A golyóscsap végére belül így is rátapad az nem lehet elkerülni szerintem!
Narancsot nem, csak mandarint főztem, de brutál olajos volt, pedig egy szem héj sem került bele.
Miklós segítségével kipróbálom, hogy milyen lesz hámozatlanul (mert a hámozás rabszolga munka...), de azt már sejtem, hogy dízel autók meghajtására alkalmas lesz... :)
Igen Spar-os narancs volt, a veszprémi Intersparból. Ott voltak az előtérben fölstócolva a dobozok, abból kiderült, hogy nem egy termelőtől érkezett az anyag, lehet, hogy szerencsétől is függött, hogy milyen narancsot sikerült venni.
Én nem mértem le külön a narancsot. 6kg/vödörrel és 60% gyümölcshúsaránnyal számolva ez kb. 9,5 liter / 100kg, 50%-os pálinkára és netto gyümölcshúsra számítva. (Nem volt benne cukor.)
Az íze gyengén citrusos, ugyancsak gyenge, kesernyés utóízzel.
10 vödör narancs = 57,5 kg, ami pucolás után 37,5 kg maradt.
Egyilyen trükköt bevetve:
Brix 13 volt ami narancsnál közepes az irodalom szerint. 1,26 kg (~3%) cukert hozzáadva 3,85 L 50%-os pálinkát adott. Cukkert levonva 6,9L 50%-os pálesz / 100 kg narancsbél a kihozatal. Illatra erősebb a tavalyinál, ha újra csinálnám belevágnék a kosárba még legalább 2 narancsot.
(A narancs a Spárból származik, idén volt hasonló akció az Aldiban is. Ottani árakról, vödör méretekrőlnem tudok semmit, de az ottani narancs szerintem jobb lett volna, sokkal édesebbenk tűnt, csak már nem volt kapható mikor a narancsra került a sor.)
Az idén csak négy vödör narancsból csináltam pálinkát, a kihozatal nem lett rossz, 1,63 liter 43%-os. Viszont ízre sehol sincs a tavalyihoz képest. Kinek mi a tapasztalata az idei naranccsal?
Az idei év 1. főzése volt nekem az utópárlat...körte vadkörte alma vadalma birs...gondoltam finom birs aromás pálinkám lesz. Helyette ekte karamell ízű párlat lett. Pedig nem manipuláltam semmit az ízén.
Nem ég le. A csap mindegy, lehet golyós, pillangó vagy akár tolózár, a lényeg, hogy legalább 2"-os legyen de inkább nagyobb és ha egy mód van rá saválló.
A leeresztőcsonk nemigen duplafalú, inkább arra gondolhattak, hogy duplafalú üstnél jóval nehezebb megcsinálni, mert ugye át kell vezetni a fűtőközegen. Szóval előre kell gondolkodni a készítésnél, utólag megcsinálni már sokkal rosszabb.
Duplafal kivág,mind két oldalom.Aztán cső bedug,majd belül elhegeszt az élén(szineltetve)majd a külső oldalon egy sarokvarrat,a cső fala,és a palást között.Ezt látni is a képen.Az esésre kell figyelni,és a kivágásra.
A 110-es leeresztő cső amennyiben nem dupla, alulról kétoldalra felhajtva U alakban tegyél köré még egy lemezburkolatot (kb 15 mm légrést hagyva) ami az esetleges leégéstől megvédi. Nekem évek óta így működik még egyszer sem égett le semmilyen cefre. Sokkal
egyszerűbb és olcsóbb mintha duplásítanád, bár szinte ez is dupla így. A képen látható
hogy a duplafalnál a 110-es cső alatt is át tud járni a hőközlő folyadék, így már az általam ajánlott köpeny csak az edény oldalán esetleg felcsapó lángtól kell hogy védjen!
Na ja!Viszont a 2"os nálam kicsinek bizonyult,és hozzájutottam DN100-as sav-lúgálló szelephez,ezért ezt építem be.A fűtésnél is azt javaslom,a nagyobb radiátort lehet lefelé szabályozni,de a kisebbet fölfelé nem.
Én is köszönöm a cuccot,az asszonynak nagyon ízlik,meg nekem is. A haverod nálam is hagyott annyi gázolajat hogy ha felszedem a betonról a hónapban nem kell tankolnom.
Szia.Azt jelenti,hogy ha savállót hegesztesz,a másik oldalról védeni kell az oxigéntől(vékonyaknál fontosabb)mivel megég,átszőrösödik,és elveszti eredeti tulajdonságát.Így azon részen ugyan úgy fog rozsdásodni,mint a szénacél.Képes átrohadni,kilyukadni!Ez más mint a ráköszörült felületi rozsda.
Ezért öblíteni kell a másik oldalról.A duplafalúnál,a 2 fal közé gázt kell engedni,így a másik oldal is gázvédelem alatt van,és szép aranysárga lesz a varratod.Vannak rá különböző eljárások nagy átmérőnél pl:tandem hegesztés,gázlencsés hegesztés...!
Ma megkaptam a cuccost,köszönöm szépen!Elég Érdekes útja volt hallottam,majd elment egy tehereutónyi gázolaj a havernak.No,de én meg elintéztem cserébe a tagságát,úgyhogy horgászhat kedvére.
És tökéletes a válasz is - még annyit hozzá tennék hogy ha a leeresztő csonk nem duplikált semmi értelme megcsinálni -biztos hogy odaég benne a cefre -hisz ott pang-áramlás nincs -és elront mindent !
...mit akarsz, egy profi sem csinálta volna szebben...nagyon szép, egyenletes varrat, biztos kéz...sokan szeretnének villannyal így dolgozni (én is)...nagy gratula...
Most őszintén: mire számítottál ? ... ugyan az a helyzet, mint a "vizes-olajos" hőközlő esetnél:kinek az egyik, kinek a másik a szinpatikusabb. Neked kell döntened végül, mert szignifikáns különbség nincs a kettő között. Igényeidnek, lehetőségeidnek függvényébenn válassz !
...köszi és azért elmondom, hogy a rendkívül kedves főzőmester úr, csak úgy lazán felemelte az egyik 120-as hordó tetejét és az félig volt 70%-os birssel...volt illat rendesen...
Örömmel olvasom hogy JNKSZ megyében rehabilitálódsz , szeretnék holnap veled ebédelni amennyiben ez nem fárasztó számodra kérlek jelezz vissza, természetesen megtisztelteségnek venném ha elfogadnád a meghívást.
Mester! Örömmel olvasom, hogy a "Szicsek Művek"-ben jártál. Nemrégen kaptam egy ismerősömtől egy fél liter birset a Szicsek Művekből eredendően. Nagyin finom, restellem, de még van belőle, ennek örömére iszok egyet az egészségedre.
Ha már nem tudunk elszabadulni §-tól akkor te mint értelmező légyszi nekem elmagyarázni,hogy a törvények miért csak a magyarra vonatkoznak fenyegetőleg azalábbi tvr. 1982.évi 6-tvr 9cikkely 2-es szakasz-ban leirtakhoz hasonlót miért nem gyártanak hazánk fiainak is?
Rég akartam egy ilyet! Aki nem akar tökölni a félholandikkal annak praktikus gyors biztonságos megoldás! Bár még bevetésen nem volt :-) 28-as a pára csövem köré került egy 54-es amibe a víz lesz! Ami meg rámegy az egy 35-ős réz cső
Lekvárfőző, duplafalú üstöt meg simán lehet csinálni engedély nélkül, az meg hogy fedőt rakunk rá és a fölösleges gőzt elszívó berendezés hiányába inkább elvezetjük, miközben a fürdő vizünket megmelegítjük...azt lehet. Az meg, hogy a lekvár időközben megbuggyant nem a mi hibánk!!!
Bujukcekmece! Már legalább két éve olvaslak Benneteket, de eddig ez a legnagyobb mondat, még Szilvakukc mondásait is lepipálja, pedig ő is nagyember! Legalább kétszer összecsuklott a hangom, míg felolvastam a feleségemnek- no nem a sírástól.
...köszi a jó tippet...igaz, hogy most épp nem főznek, de lebeszéltem a főzőmesterrel, hogy délután háromkor szívesen vár és körbevezet a főzdében...már alig várom...
Az időjárés törvényeire sajnos nem lesz elég -szarni - a fügét a gránátalmát -és kitudja még mit - a -26 C° elvitte - sebaj te jó helyen tartod iszunk a tiédből :-)
Azért szerintem nem árt tiszta vizet önteni a (vizes)pohárba! Bár eddig még erre nem került sor, maradjunk annyiban, hogy van nagy katyvasz, de hogy minden leendő magánfőző tisztán lásson, nem árt tisztázni a témát!
Sokakhoz csatlakozva én is magasról teszek a törvényre, hisz a jogalkotók sem tudják pontosan értelmezni! Na meg aztán ez a fórum se akkor alakult mikor már lehetett főzni, mégis minden hasznos tanáccsal ellátják az ide tévedőket a felhasználók.
Szumma szummárum, mindenki nyugodtan építse a főzőjét otthon, és ne merüljön bele hasztalan törvényértelmezésekbe, inkább arra figyeljen, hogy a leendő készülék kiváló minőségű pálinka készítésére legyen alkalmas az optimális, zavartalan üzemeltetés mellett! Aztán tanuljon meg cefrézni és főzni valamint tisztelni a pálinkát!
Ilyenkor jut eszembe Mátyás király! Ő úgy oldotta meg a dolgokat "egyszerűen", hogy a bolond helyére is okos embert ültetett. Mai világunkban minden baj okozója, hogy sajnos ott is bolond ül, ahol okosnak kellene lenni. Ebben az országban utoljára 560 éve jobb volt, mint a napjainkban. Javulásra mennyi esélyt láttok?
Köszönöm szépen a választ! Pont a stb-re lennék kiváncsi. :-) Ha mézzel akarnám izesiteni akkor azt hogy és miként tegyem,hogy ne legyen zavaros,vagy ne ülljön le az aljára?
Teljes mértékben egyet értek veled - és most itt nem a magán főzők és a bérfőzdék egymásnak ugratása hanem a törvényalkotók hebehurgya gondolatmenetére gondolok - ugyanis a törvényalkotók nem életszerű példákból alkották-alkotják a törvényeiket - hanem a mindenkori -politikai - vagy saját haszonszerzési céllal a saját öntörvényű érdekeit figyelembe véve "alkotnak "
ennél rosszab csak az amikor halvány finguk sincs arrol -mit "alkotnak " a Törvény az törvény mégha szar is - a be nem tartása ki ki egyéni beálítottságán- bátorságán múlik - végül is az itt lévők nagy részének "bűnös" a multja - köztük nekem is - zug pálinkafőző voltam !
Egyszer már megigérted, hogy átviszed privátba ezt a témát, és még mindig itt linkeksz. Lassan már a neved olvastán is lecsukódnak a szemeim, annyira unalmas ez a törvényt rágcsáló téma. Elmúlt 1,5 év, és semmi nem történt meg azok közül, ami miatt itt kelted a feszültséget. Engem is érdekel még néhány dolog a pálinkafőzésen kívül, de nem lenne arcom folyton iderángatni a témát.
A törvényt menedzselő politikus véleménye, hogy az állampolgár betartja a törvényt.
Fogadjuk el.
Főzöm a pálinkát jan. 1-től. Felírom a litert, szeszfokot. Dec.31. Összeadom mennyit főztem. Több lett 20 hlf.-kal. Megyek a navhoz befizetni az adót. Késedelmes bejelentés miatt jöv. törv. sértés. Garantált büntetés.
Ha nem teszek semmit csak főzök esélyem nincs a büntetésre.
Tehát ha betartom a törvényt esélyes vagyok a büntetésre, ha nem érdekel esélyem nincs arra hogy megbüntessenek.
Sajnos tudnák még hasonló példákat.
Ez a törvény a otthonfőzőknek kedvez amíg nem vonják vissza. Ha visszavonják a bérfőzdék bezárhatnak az otthonfőzők meg dolgoznak tovább a nem kedvezményes időszak szerint.
Hát ehhez a részletek ismerete nélkül nem tudok érdemben hozzászólni.
Ha jól értem, csináltál (Jöt. szerint előállítottál) egy komplett főzőt, (ráadásul nem is "házit"), és anélkül, hogy lett volna rá engedély a Jöt. 74.§-a szerint, üzembe helyezte a NAV(vagy korábban a VPOP).
Ez olyan, mintha építési engedély nélkül lakhatási engedélyt adtak volna a házra.
Az építési törvényben van úgynevezett fennmaradási engedély adási lehetőség, a jövedéki törvényben ilyenről nem tudok.
Be, de erről még beszéljünk egy kicsit. A sörfőzők pl. már egyesületet alapítottak. Ez sem gond, volt már ilyenünk. De azt, hogy mire, azt el kell határozni, no meg némi suska is kell hozzá!
Ma éjjel ügyeletet vállaltam, megnéztem néhány témát az interneten:
Sztem kár ennyit rugózni ezen, nézd meg az elmúlt 1 1/2 év történéseit: hallottunk arról, hogy vkit cseszegettek főző építésért, birtoklásért vagy egyébért ? NEM !
Aki meg 900 litereket tárolt az meg meg is érdemli. Sztem hagy "élni" a tv. és ettől (nekem) nem is kell több.
Csak hogy kissé bonyolítsam,én összeraktam egy komplett bérfőzdét.Aki legyártotta a berendezés részegységeit,nem volt engedélye ilyen tevékenységre,én összeszereltem,és nekem sincs "összeszerelő" engedélyem.Szó nélkül átvették,senki nem kért semmilyen engedélyt.Sőt,az idén lecserélem a finomítóüstöt,arra sem kell semmi.Majd ha kész,és be lesz építve szóljak,és leplombálják.Ennyi.
Ha birtokolni lehet és annak előzetes származását nem kell igazolni, akkor nem zárja ki hogy építhetsz is!!! Mert ugyebár te építgeted a lekvárfőzőt oszt ha kész mi megmondjuk, hogy jó az másra is:DDDD
ENNYI!
MINDENKI SZABADON ÉPÍTSEN! MAJD A VÉGÉN DÖBBENJEN RÁ, HOGY AZ AMI AZ ŐVÉ, AZ EGY LEPÁRLÓKÉSZÜLÉK!!! (MÁ HA MŰKÖDIK:))
Ha birtokolni lehet, és azt előzetesen nem kell bejelenteni honnan van, mikor vettem kitől, mert már megvan, tehát birtoklom....akkor mindenki mondja azt, hogy ez a "szar" már akkor megvót mikó még főzni sem lehetett:)))) tudta a tököm mire való, hogy honnan a fene se tudja, eddig azt hittük valami második világháborús szemét! Ennyi! Az enyémet is az a pincébe találtam, fingom sincs mi ez, de mivel az enyém és már birtoklom, nem kell hozzá engedély!
Lekvárfőző, duplafalú üstöt meg simán lehet csinálni engedély nélkül, az meg hogy fedőt rakunk rá és a fölösleges gőzt elszívó berendezés hiányába inkább elvezetjük, miközben a fürdő vizünket megmelegítjük...azt lehet. Az meg, hogy a lekvár időközben megbuggyant nem a mi hibánk!!!
3. Ugyanakkor a pálinkafőző berendezés előállítása akár saját célra történik, vagy eladásra, tagállamból vagy harmadik országból továbbértékesítési céllal történő behozatala, értékesítése már előzetes engedély megszerzése mellett végezhető tevékenységnek minősül.
Ezt meg csak itt olvastam...eddig:))))
De erre is érdemes egy pillantást vetni, ha már baromságokat akarunk olvasni:
Már megint parasztvakítás folyik! (W8, nem a Te hibád!)
Belinkeltél egy szakfolyóiratból egy hirdetést, melyet a VPOP tett közzé a házi pálinkafőzésről.
A hirdetésben a VPOP közzéteszi, hogy ki, hol, mivel, miből, mennyit főzhet.
Első olvasatra úgy tűnik, minden oké, semmit nem kell bejelenteni.
Na akkor ez nagyon fasza, ismét megerősítést nyert, hogy nincs itt miért aggódni, ne tegyünk mást, mint csináljunk pálinkafőzőt, és főzzünk.
Másodszorra is javasolom figyelmesen elolvasni és értelmezni a Mivel? fejezetet.
Érdekes és zagyva!
Megerősített abban, hogy amit 2 hete elkezdtem, nem hiábavaló, érdemes tovább folytatni, egyértelművé tenni dolgokat a Jövedéki törvényből.
Pirossal színezve bemásoltam ide a W8 által belinkelt VPOP hirdetést, és mondatonként beszámoztam:
Mivel?
1. Párlatkészítést kizárólag saját tulajdonú berendezéssel lehet végezni.
2. A magánfőzető engedély nélkül tarthat birtokában párlat előállítására alkalmas berendezést, berendezéseket.
3. Ugyanakkor a pálinkafőző berendezés előállítása akár saját célra történik, vagy eladásra, tagállamból vagy harmadik országból továbbértékesítési céllal történő behozatala, értékesítése már előzetes engedély megszerzése mellett végezhető tevékenységnek minősül.
4. Az engedély iránti kérelmet a lakóhely szerinti megyeszékhelyi Vám- és Pénzügyőri Hivatalhoz kell benyújtani.
5. Egyetlen kikötést tesz a jövedéki törvény a magánfőzető által használt desztilláló berendezéssel kapcsolatban, nem lehet nagyobb űrtartalmú 100 liternél.
6. A vámhatóság kizárólag a tevékenység folytatását engedélyezi, így az előállítást és az értékesítést.
7. A magas nyomású, robbanás veszélyes berendezések használatával kapcsolatos előírások ellenőrzésével a vámhatóság hatáskörrel nem rendelkezik, ennek értelmében a desztilláló berendezés technológiai, műszaki paramétereit, alkalmazhatóságát és biztonságos használatának feltételeit nem vizsgálja.
A 2. mondat a főzőberendezés engedély nélküli birtoklását, és több berendezés tartását is megerősíti!
A 3. mondat egyértelműen megerősíti: pálinkafőző előállítása, akár saját célra, akár továbbértékesítésre előzetes engedélyhez kötött, továbbá az importja is.
A 6. mondata teljesen érthetetlen, ha tökön szúrnának, se tudnám megmondani, hogy mit akar!! Szándékos, akarattal nem mond semmit??
Ez a hirdetés megerősítette azt a fóbiámat, hogy a jövedéki törvény magánfőzésre vonatkozó előírásaira igenis oda kell figyelni,
Érdeklődöm, hogy a nyomásmérő órám mellé beszerelek egy 2,5 bár nyomásnál lefújó biztonsági szelepet, az megfelelő-e? Természetesen a kb.9 dl. vizet időnként ellenőriznem kell.
Csak abban az esetben bocsáttunk meg, ha mindenki egészségére külön egy-egy pohárral iszol:)))) Utánna jelentezz, ha még maradt pálinkád! (és még élsz)
Évek óta csendes olvasója vagyok a fórumnak nem minden nap de két három hetente visszaolvasom a hozzászólásokat.Úgy látom járatos vagy ezekben a dolgokban ezért kérlek ha megtennéd küldesz egy tájékoztatót a pálinkafőzés szabályairól!
Előre is köszönöm a szívességed:laszlojozsef49@freemail.hu
Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat, tippeket, aggódást és a poénkodást is, de úgy illő most már vessünk véget ennek a "folt-mizériának", mert ez mégis csak egy pálinkás szakmai fórum és térjünk vissza eredeti témánkhoz.
Ha időközben vkinek akad ötlete, akkor privátba küldje el. Mivel ilyen "népszerű" lett az ügy ezért, ha egyszer azt olvassátok tőlem, hogy "sikerült", akkor az azt fogja jelenteni, hogy eltávolítottam a foltot. ... ha vkit érdekel a "hogyan-miként" annak privátba megírom.
Nem hiába látja idehaza, végre meg is tanulta! :-) Nicht umsonst sieht sie das zu Hause, endlich hat sie es gelernt! :-)
Összefestette krétával a falat, így adtam neki egy vizes szivacsot, hogy takarítsa le. A kréta ugyan nem jött le, de a később csaklizott WC papírral módszeresen végigtakarította a nagyiék házát. Látszik a mozdulatain, hogy minden héten "együtt takarít" a bejárónőnkkel.
Sie hat mit Keide auf die Wand gezeichnet, so habe ich ihr ein nasses Schwamm gegeben, damit sie sie saubermachen kann. Die Kreide ist noch immer da, aber mit dem spaeter geklautem Toilettenpapier hat sie systematisch das Haus von Grossmutti saubergemacht. Es ist an ihren Bewegungen zu sehen, dass sie jede Woche mit unserer Putzfrau "zusammen putzt".
Tisztelt Rézműves' volna egypár kérdésem hozzád /őnhöz) Elöször is gratulálni szeretnék amunkádhoz Igazám mestermunka!Látszik minden darabján hogy nem ma kezdted a szakmát!!'szeretném ha nekem is lenne ilyen berendezésem, 1kérdésem menyiböl lehet ezt kihozni és válalsz-e munkát?!Ha nem akkor probálkozzak házilagosan Ugy láttom a forumon ellehet szépen igazodni!Ahütö részre már van egy kimustrált mobil sörhütöspirál kb 10,fm ez jó-e természetesen réz Köszönöm, hogy válaszolsz !!
Pálinka, rézeleje, Hypó, étolaj,denszesz, Protegum, <- ezek mind nem váltak be ! :-((
Azt a részt, amit nem maszatoltam el acetonnal, azt a folyékony Ciilit 99%-ban eltávolította, csak nagyon haloványan látszik a nyoma. Az elmaszatolt folt sajna virít !! :-((
Nekem 18-20 fokban a madárberkenyém több mit 2 hétig erjedt, pedig aztán az nincs ellátva vastagon cukorral:)))
Amúgy lefinomítottam a madárberkenyét. A 32kg-ból 6 liter 21%-os alszesz lett, amiből 1,2 liter 73%-os pálinka született, 1 kg cukor hozzáadásával. Még nem főztem sose ilyen narancssárga madáreleséget, de nekem nagyon tetszik. Nem is tudom honnan jött, de olyan az illata, mint a mandulának. Ezt végképp nem értem, de rohadt kellemes marcipános az illata. Egy aroma bomba, a két napja kóstolós pohárban még mindig érezni az illatát! A házi berkenyémhez abszolút nem hasonlít, de felfedezhető benn a berkenyés jelleg. Kíváncsi vagyok, hogy alakul majd érés közben.
Pálinkás jó reggelt ! A tegnapi tanácsokra le nyomkodtam a kalapot de ma reggelre jól meg dagadt ismét :)És tapasztalható gáz képződés is. Ezek szerint dolgozik még? 13-adik napban vagyunk. 15 celsius fokon folyamatossan.
Tehát 3 nappal a főzés elött bejelentitek a navnak hogy le akartok főzni 1500 kg cseressznyét. Ebből 60 L tiszta szesz lesz. 43 L adómentes, 17 L után be kell fizetni a szeszadót, ami 17X2899 Ft.=49283Ft.
64. § (1)450 Az adó alapja az alkoholtermék 100 térfogatszázalékos etilalkohol (a továbbiakban: tiszta szesz) tartalommal hektoliterben meghatározott, 20 °C-on mért mennyisége, illetve a magánfőzésben előállított párlat esetében a vámhatósághoz bejelentett alapanyag tömegben (szőlőbor esetén térfogatban) kifejezett mennyiségéből a 3. számú melléklet szerinti kihozatali arányszámmal számított tiszta szesz mennyisége, hektoliterben.
Tehát 50 liter tiszta szesz. Ami megfelel 86 liter 50%-os párlatnak.
erre teremtette a jó Isten a rézelejét ! Komolyan, ( nem a pálinkás fórum miatt ) de ha van valami ócska pálinkád, az lehozza.
Ha nem , akkor létezik egy PROTEGUM nevű oldószer ( mi mindig a szomszéd nyomdából szerezzük be, ők használják ipari mennyiségben ) az biztosan lehozza !
A tavalyi házszenteléskor a pap alkoholos filccel írta fel a műanyag ajtófélfára a felírandókat.
Le akartuk törölni a régit, mert holnap újra jön, de ... az aceton és a tiszta alkohol csak csúnyán elmaszatolta a hófehér ajtófélfán a fekete filcet ! ( Feleségem megöl !!)
Kérdés: mivel lehetne ( a maradékot) úgy eltávolítani, hogy ne sérüljön az ajtófélfa állapota ??
Ez már egy kicsit olyan mintha a "városi legenda" része lenne ...
... pedig a valóság, az, hogy már a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) -amely 2002. július 1-től hatályos- is az EGK 1576/89 (1989. május 29.) rendelete alapján határozta meg a gyümölcspárlat (és borpárlat) maximális alkoholtartalmát 86 % (v/v)-ban!
Mi az EU-hoz 2004. május 1-én csatlakoztunk, és ők csak a jogharmonizáció keretében elfofadták ezt a jogszabályunkat, ( ami különösebben nem esett nehezükre, mert az EU elődjének -EGK- szabályozása alapján készült.)
Az index.hu -n most olvastam, lehet, hogy Ti már ezt tudjátok, de azért bemetszem ide:
"Az új rendelkezések szerint magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját, vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. E mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, meg kell fizetni a jövedéki adót, és az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni.
A magánfőző által egy évben előállított párlat mennyisége nem haladhatja meg a 2 hektoliter tiszta szesz mennyiséget, a 400 liter 50 fokos párlatot, amelyből a már említett mennyiség adómentes.
Magánfőzést végezni legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet, amit a vámhatóságnak nem kell bejelenteni."
Hoppá, hoppá, hoppá! Érdemes olvasgatni a jogszabályt.
"(5)477 Ha a magánfőző az általa előállított adómentes párlattal kíván részt venni párlatok számára meghirdetett versenyen, akkor az előállítani kívánt párlatot az (1)-(2) bekezdés szerint jelentheti be a vámhatósághoz azzal az eltéréssel, hogy zárjegyet nem kell igényelni és a bejelentés nem minősül adóbevallásnak. A vámhatóság által kiadott származási igazolványra a (3) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy e származási igazolvány nem igazolja az adó megfizetését."
Ha nem édes, akkor főzhető. Ha főzöd hét végén, akkor most nyugodtan keverd meg mégegyszer, ha még van benne egy kis cukor, akkor a keveréstől beindul. (Jelöld meg, hogy keverés után meddig ért a cefre, és nézd, hogy fölé dagad-e.)
Csak az első napban kevertem át, utána nem piszkáltam.
Gáz robbanás nem volt :) csak éreztem ahogy felnyitottam. :)
A hétvégén akkor főzzés. Át keverjem?
Pálinkásat! Segítséget kérnék mit tegyek? Cefre be oltva élesztővel 11 napja egy helységben van lég mentesen lezárva kotyogóval. Kb 14/15 Celsius állandó hőmèrsékleten, szép nagy kalap kèpződőt ami már összéb lapult. Ma kíváncsiság kedvéért kinyitottam nagyon nagy gáz csapot meg de a mustfokoló csak 20as értéket mutatt. Ez így normàlis vagy vigyembe szoba hömérsékletre 23 fokba?
"Én itt a pasán a III.emeleti garzonban nem tudok mást csinálni,minthogy kiöntöm rögtön a WC-be.
Remélem nem tud berobbanni a csatorna....szegény patkányokat viszont elképzelem ahogy a kaját várják...."
Vigyázz, csak a higosát öntsd a klóba, mert egyébként a csatorna előbb-utóbb eldugul, bizonyára lakótársaid nagy örömére. A sűrűjét inkább nylon acskóban vidd ki a kukkába!
A sörfőzős fórumot is látogatom, (aki még nem tudná, ez is jövedéki termék, házifőzés engedélyezett, de belevittek egy marhaságot: 3 nappal előtte be kell jelenteni a NAV-nak)
Eljárást indítottak ellenem az "adómentes sör előállításának késedelmes bejelentése miatt".
?????
Igaz, eltelt két nap, mire sikerült kiderítenem, hogy konkrétan hová is kell küldenem a faxot. Kollégáim a tanúk rá, hogy két napon keresztül hívtam a NAV-ot. Nem vették fel a telefont. Azután itt a fórumon kiderült, hogy a Vám hatóság az illetékes. Ott felvették, de rossz helyre irányítottak.
Ezután szintén itt a fórumon derült ki, hogy hatóságilag illetékes igazgatóságot kell megkeresnem. Oda már volt fax szám és arra elküldtem a bejelentést. A főzés tervezett dátuma előtt kettő nappal.
A vicc az, hogy le sem tudtuk főzni akkor a sört. Hanem csak a bejelentett idő után három nappal sikerült ezt megoldani.
Ennyi a tényállás.
Kalandjaim folytatódnak.
Tehát Árpi Maláta sorstársunk ellen eljárást indítottak, mert késedelmesen jelentett!
Felveszem vele a kapcsolatot, kíváncsi vagyok mi lesz belőle, majd referálok.
Szerintem tarthatnál akár 100 darab 100 literest is mint MAGÁNFŐZŐ!!!! De minek???? Hisz a lefőzött mennyiség úgy is szabályozva van ezáltal elég irreális lenne annak a 85 liter 50%-os pálinka miatt akár 3 darab 100 literes készüléket birtokolni. Szerintem ezért nem is ragozták túl, ha akarsz főzz minden gyümölcsöt a másik főződbe!:))))))
Tehát nyugodtan tarthatok otthon mondjuk hetven darab 100 lityis cuccot. Ez igazán jó hír, csak az a baj, hogy a NAV-nak jelenleg nem ez az álláspontja. Osztán, amíg vitatkozunk, addig náluk lesznek a berendezéseim. És akkor mi van, ha a a bíró másképp értelmezi a "legfeljebb" szócskát, mint az én amúgy rámenős ügyvédem(aki mellesleg kábé annyiba kerül, mint a hetven készülék)?.:DD
Kiszellőztetheted a párlatból, hatékonyan el tudod így tüntetni! Öntögesd egyik edényből a másikba, mintha bort szellőztetnél:)))) elvégre az volt, csak a maradék ként is átdesztilláltad.
Kén.A párláskor átjön.A borok nagyon-nagy része kénes,ami jelentkezik a pálinkában is.Idővel eltűnik majd.Főzés előtt át szoktuk levegőztetni,a nagyrésze így kimegy belőle.
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy kifőztem a bort ma elkezdtem főzni az alszeszt amikor lejött a rézeleje szúrós szaga volt ezt levettem utána hagytam továb folyni
Viszont a szag az még mindig megmaradt !
Mitől lehet ez? olyan mint ha kéneznénk a bort egész fullasztó szaga van
Ezzel egyet értek én is, tarthatsz otthon akárhány db, saját tulajdonú 100-literes főzőt is, erre nem tér ki a jogszabály! Ha így lenne, akkor az egyértelműen kiderülne!
Ez a kihozatal maggal cefrézve kiváló! Milyen volt a magíz? A vadcseresznye húsa alaphelyzetben is kesernyésebb. Tervezem az idén mindkét verziót kipróbálni.
Hm, a Bakonyban pedig berkenye van jócskán. Pillanatnyilag a barkóca és a madárberkenye kivételével mind védett. Van egy bakonyi berkenye nevű faj is (Sorbus bakonyensis), na, az pláne.
Madárberkenyét nem nagyon tudok, a Bakonyban az északi oldalakon lehet inkább, erdőszéleken, nyiladékok szélein. A barkóca gyakori, inkább a déli részeken, szintén nyiladékok mentén, ligetes helyeken. A zárt tölgyes erdőben sem ritka, de ott nem terem, napfény kell hozzá neki.
Én nem ráztam, hanem szedtem a vadcseresznyét, sokkal szaporább, mint a sajmeggy. Keressél a térképen "cseresznyés", "cseresznyés árok", stb. neveket, érdemes arrafelé körülnézni. Erdők szegélyein is gyakori, ott az alsó ágakat földről is lehet szedni.
Hasonlóra gondoltam én is szilva hozzászólása kapcsán, de ennyire nem jártam utána. Szilvára akartam rákérdezni, de elmaradt az is,most pótolom: honnan van ez a db x térfogat korlát ?
Jogászkodásom közepette jutott eszembe néhány korábbi hozzászólás, melyek a magánfőző berendezés darab számának és térfogatának ügyében születtek. Nekem már akkor is gyanús volt, kutakodtam, semmi ilyet nem találtam.
Ha van forrásotok (jogszabály, egyéb) legyetek szívesek közzétenni.
Amit írtatok, nem vagyok benne biztos, hogy helytálló. Én nem találtam sehol darabszámra történő korlátozást a Jövedéki törvény csak az üsttérfogatot maximalizálja 100 literben magánfőzőberendezés esetében:
63. § (2) E törvény alkalmazásában
11.447magánfőzés: a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása évente legfeljebb 2 hektoliter tiszta szesz mennyiségig;
Szerintem lehet több üstje is a magánfőzőnek, csak egyenként ne haladja meg a 100 liter térfogatot.
Köszi a válaszokat, én még arra gondoltam, hogy egy csapágy lehúzóval óvatosan benyomom a szelepet, és lassan kiengedem a nyomást, majd utána tekerném le a zárófedelet.
Merre felé lehet vadcseresznyét nagy mennyiségben szedni? (Nagy mennyiség = 1L 50%-os pálinka legyen belőle) Sok vadcseresznye fát tudok de csak pár szemet tudok szedni, megkóstolni, mert mind nagyon magas:(
Meg még bakonyi berkenye lelőhelyeket szeretnék találni, de egyelőre semmi...
Én nyárom vadcseresznyénél tapasztaltam látszólag lusta....
Én nyárom, te nyárod, ő nyárja... Na megint nyelvészkedhetnékem támadt. Bocs, nem bántó a szándék.
A vadcseresznye kihozataloddal erősen felizgattál! Mag nélküli, úgy sejtem, de tegyél helyre, ha tévednék. Én múlt nyáromon még csak a felfedező túrákon voltam, felfedeztem jópár vadpálinkaalapanyag lelőhelyet, idén szeretnék már aratni is.
Talán egy kocsmáros le tudja ereszteni a nyomást...viszont amikor letekered a fejét, még akkor is maradhat benne nyomás, ne hajolj fölé amikor letekered a tetejét.
Segítséget szeretnék kérni, sikerült vásárolnom egy rozsdamentes sörös hordót, viszont még van benne sör is. Hogyan tudnám a sört leereszteni belőle? Gondolom nyomás is van a hordóban. Szeretném balesetmentesen megoldani a dolgot.
Én nyárom vadcseresznyénél tapasztaltam látszólag lusta forrást, alig jött föl a bunda. Egy idő után viszont igencsak alkoholos lett az illata. Kb. 5 nap alatt kész is lett, és igen komoly kihozatallal, (cukor nélkül!) majdnem 12/100!
...nekem is jól indul a szezon, igaz tavalyi cefrével...lecsurgott a boskobak körtém...5.5-liter 63%-os lett az első adag finomítvány...
...18.5-liter 25% alszeszből lett, 73%-on indult és 40%-on váltottam utópárlatra...ahogy a nagykönyv írja...még egy ilyen adagra számítok...mindjárt elöblítem a cuccot és fel is teszem...
...ebben az az érdekesség (amiért nagyon aggódtam), hogy ezt az Alexander körtét, nagyon éretten, Nov. 18-án cefréztem...
...egy jó hét kellett neki, mire a pincében beindult...utána szépen, nyugisan forrdogált, semmi főerjedésre utaló jel és alig több
mint egy hét múlva leállt...én azt hittem (mert a bírsem előtte 3-hétig forrt), hogy ez is eltart vagy addig...gondoltam, hogy a hideg pince miatt állt le a forrás...hazavittem belőle egy befőttes üvegben, de a melegben sem indult újra...úgy látszik ez gyorsabb volt
a hideg ellenére is...utána meg azért izgúltam, hogy nehogy megromoljon (körte)...amikor felhozta a segítségem a pincéből, megmértem a PH-ját, amit a forrás végén 2.8-állítottam be...most 3.3-volt, de romlásnak semmi jele...
Az a deflegmátor vegyésznyelven "visszafolyó hűtő". :) A Malligand készülékben, gondolom, a fő költség a pontosan skálázott hőmérő, hiszen ott tizedfokok is számítanak.
Szezonkezdet? Januárban 6,5 liter csipkepálinkát csináltam, tegnap narancsot főztem - abból kevés lesz az idén, valójában az idővel állok rosszul. Szándék kérdése, hogy mi a holtszezon. :)
Lényegében a Malligand készülék is egy próbafőző:spirituszlángon a szűrt cefrelét forraljuk, a gőztér a szabadba nyílik egy deflegmátoron keresztül, és egy higanyos hőmérő megméri a forralás hőmérsékletét, ami hektoliterfokra van skálázva.
Snapszié egy kávéfőzővel és egy mini hűtővel végigviszi a lepárlást, és így szeszmennyiség is keletkezik ami mérhető és kivetíthető a cefre mennyiségre, és a minőség is megítélhető. Ez nem kerül 60eFt-ba mint egy Malligand készülék.
Kíváncsi vagyok a próbafőzőre. :) Egyszer ígértem egy egyéb, gyors cefrefokoló eszközt Snapszmesternek, de sajnos, nem jutottam egyrő a kettőre, de még lehet, hogy egyszer összejön.
Lakhelyemen a fözőmester lesem engedi pakolni a kocsiról a cefrét mig saját mini fözőjével minát nem vesz és a mini borszeszes fözövel nem ellenörzi a cefrében levő alkohol mennyiségét.
Mi van??? Össze akarsz küldeni minket? Hát... ez nem szép tőled. Egyébként milyen az a virtuális csörte? Pontos leírását kérem, mekkora a pohár űrtartalma, alakja, az ital szeszfoka, melyik falusi főzdéből származik, stb.
Igaz, ami igaz, nem szeretnék annak a fináncnak a bőrében lenni, aki Józsipapával próbálkozik:DD
Nekem van szerencsém "Gombászok"-at(má, hogy nem én gombászok, így hívják.:D) is ismerni, ő is jó srác, nála se sokat kereshetnének, az okfejtése végire sztem a finánc saját magát verné bilincsbe.:DD
Mi lenne, ha mindenki elmondaná, hogy védekezik finánc ellen? Én pölö, ha megjelennek a kapunál, Petőfit szavalok, csak, hogy gondolják át mégeccő, tényleg be akarnak-e jönni.
Csak egy gond van ezzel a lágyítással. Kisebb tárgyakat izzásik (mert addig kell) fel tudod melegíteni. De pl. egy hosszabb csövet, vagy egy darab nagyobb, vastagabb lemezt már nem. Elbaltáztam egy 3m-es kemény 22-es csövet, mer nem tudtam egyszerre sehogy sem felmelegíteni. Egyik helyen lágyabb volt mint a másik helyen. Össze-vissza horpadt az egész, hiába töltöttem fel homokkal. (tömöritve lett, végül alig tudtam kipiszkálni)
Valóban csak a félkemény, vagy a lágy anyag a célravezető.
Micsoda? Lerohanni?... Én soha senkit nem szoktam lerohanni, esetleg legázolni.... vagy mondjuk lehengerelni! :-))
És senki kedvéért nem fogok ilyen fagyott talajba áskálodni, meg nincs is csákányom! Azt a bizonyos csatabárdot, amit emlegettél széles ivben áthajítottam a szomszédba!....:-DDD
A mottó nem az én véleményem, az (ideillőnek tűnt) idézet volt mástól. Azért van benne igazság! Sajnálom, ha ez nálad a hülyének nézés kategóriába került, ez távol állt tőlem.
Rosszul látod, (meg akik még így gondolták)nem sértődtem meg, de rosszul esett a lerohanásod.
Segítő szándékom bizonyos területen kb. annyi, mint a Tiéd, meg másoké is, akik azon fáradoztok évek óta, hogy terjesszétek a legjobb tudásotok szerint a házi főzés tudnivalóit.
Én úgy gondoltam, vannak ennek jogi vonatkozásai is, nem tettem mást, mint a régi motorosok ezen a fórumon, akik kiválóan tették/teszik a dolgukat. Fogom én is tenni amikor erre kellőképpen felkészülök.
Lehet, hogy allergiás vagy a jogi témákra, ennek tudom be a lerohanásomat, én ezt is tiszteletben tartom! De akkor ezt mondd, ne döfjél hátba, és ne becsüld le a mások véleményét.
Nincs miért bocsánatot kérnem, ellenben úgy gondolom, Neked van, ha akarod elfogadom.
A védelmedben megszólalók véleményét is olvastam, én úgy gondolom, ennyi nekem is kijárna.
Remélem, lesz még alkalmunk egymás szemébe nézni.
Öntsünk tiszta pálinkát a pohárba, és ássuk el a csatabárdot.
Hát igen, ez a probléma. A cefre ugyanis nem tisztán víz-alkohol elegy, hanem van benne sok minden egyéb, ami befolyásolja még a cefre sűrűségét. Én ugyan még nem használtam soha cefrefokolót (éppen ezért), de itt a fórumon az az egybehangzó vélemény, hogy a cefrefokoló arra jó, hogy az erjedés során követni lehessen a sűrűség változását, de alkoholtartalom megállapítására nem igazán alkalmas.
Úgy bizony! Főoskolás koromban a nyíregyházi trafóüzemben töltöttem kötelező nyári gyakorlatomat. Ott úgy ment, hogy a kemencében égették le a régi tekercsekről az olajos papírszigetelést, majd Vendi bácsi egy kampóval kihúzta a kötegeket, és a kemence szájából rögtön egy vízzel teli gödörbe estek.
Szeretném tisztelt figyelmedet felhívni egy megjegyzésre, jobban mondva egy mottódra:
Mottó: Ha nekimész a falnak, bevered a fejed. Fájni fog, de nem biztos, hogy a fal volt kemény, lehet, hogy a fejed volt üres!
Üdv: gombászok
Hű a kirelejzumát, szerinte hülye vagyok, ilyen tudatlan, hogy nem is kell vezetni, csak úgy nekimegyek a falnak, ráadásul üres fejjel,.... nahát, ennyire tart bennünket?
No, gyorsan egy riposzt, ennyit megérdemel! (nehogy megsértődjön, szmájli a végére)
Kapom a választ, de nem veszi kend észre, hogy mi a baj. (hiányzik a szótérból, hogy "bocsi"?) De magyarászkodsz, meg állitod, hogy te aztán mi mindent tudsz. Nem szép dolog.
Tanulság, meg kell sértődni, adni a mártirt. Jó, hát legyél mártir, ha akarsz.
Minden jót
Józsipapa
Ui: Feribá sem elüldözve lett, Ö is az önérzetesség hibájába esett.
Csak meg kell fordítani a dolgot - a vörösréz lágyitása az acéllal ellentétben nem lassan kíméleteses hűtéssel- -hanem hirtelen agressziv hűtéssel kell lágyítani -ha jól emlékszem !!?
Cefrefokolóval, nem? Kis levet kiveszek a cefréből és úgy. Vagy ez nem működik? A bérfőzdék sem vesznek be akármilyen cefrét úgy tudom, előtte lefokolják. Én legalábbis próbálnék biztosra menni, ezért gondolom, hogy valahogy csak le lehet fokolni.
Köszönöm a segítségeteket! A következő kérdésem az lenne, hogy a cefre alkoholtartalmából hogyan következtetünk a várható kihozatalra? Tud valaki adni egy képletet?
...biztos, hogy így akartad kérdezni???...mert ilyen vastag anyagot, valóban célszerűbb hegeszteni...méghozzá villannyal, (valamilyen védőgázas eljárással, vagy CO, vagy AWI), de lehet sima rozsdamentes pálcával is... a páka, a forrasztás szerszáma, leginkább a lágyforrasztásé...
...a vaskarimát azért rakták rá a régi készítők, mert a vékony lemeznek, különben nem lett volna tartása...
...amit a bádogosnál láttál, az lehet hogy peremező gép volt, de az lehet, hogy csak sík lemezt fogad be és csak annak a szélét "dönti-le" 90-fokig...így aztán egy kész üstnek (3D), nem tudsz vele kiálló peremet csinálni...ilyet, ha egyenletesen van levágva
talán "zikniző"-géppel lehet, de avval is csak max 1-centis peremet lehet készíteni...
Nekem is megvan a véleményem a témában, pláne mert részben én ébresztettem fel:))))
Na de elég viccesnek tartom itt a megsértődősdit, főképp azért mert az esetleges viták itt elkerülhetetlenek, és ezek általában nem a másik személye ellen szólnak, mint azt Nabiti is írta! De ha vita és szakmai, akkor azt végképp nem értem miért is untatna itt bárkit a Te véleményed, miért kell privátba kifejteni? Ha nem vagy biztos benn, akkor sem fogunk megkövezni, de mivel a fórum nevében is benne foglaltatik "pálinkafőzés (otthon)", így a jogi részek sem tekinthetők OFF témának ugyebár. Én biztos nem írok privátba neked, hogy kifejtsed az álláspontod, tedd meg itt ha van! Én megtettem, meg a többiek is. Nem mindenben egyezik a véleményünk, ettől még nem estünk egymásnak, amúgy is jót tenne ha megtudnánk a hivatalos álláspontot, de ezt sok esetben a joggyakorlók sem tudják megmondani:)))))
Jó múltkorában a NAV-hoz mentem be érdeklődni egy bizonyos adózási fajtáról, hogy hogyan hol mikor kell befizetnem, mik az elvárások stb. Elővett az ügyintéző egy HVG-t és abban keresődött. Mondtem neki az nekem is megvan, én is tudom lapozgatni. Miután összejött egy kisebb csapat ügyintéző, megállapították, hogy forduljak egy könyvelőhöz, mert ők nem tudják!!!!! Mondtam, hogy maguk nem tudják, akkor hogy akarják a jogszabályt gyakorolni felettem....otthagytam őket, sz@rtam rájuk én is!
Egyebek mellett a téli-nyári ZD-k arra is jók, hogy személyesen megismerjük egymást, szembesülünk azzal "ki áll a sorok mögött". .. ha személyesen ismernéd Józsi papát, akkor tudnád, hogy nem beléd akart tenyerelni, hanem ahogy ő szokott: egyértelműen fogalmaz.
Kapunk belőle én is, néha privibe, néha telefonon,de mindig tudom, hogy sosem bántó szándékkal. Nem kell egyből rossz szándékot feltételezni: nem üldözünk el senkit, de a véleményét mindenki elmondhatja.
Mindig azt kell nézni, hogy a személyeddel kapcsolatosan van-e kifogás vagy az általad írottakkal, képviseltekkel szemben-e. ... ha nem a személyeddel, akkor, akkor az csak "szakmai vita", az meg tudjuk, csak javunkra válhat.
( Az utolsó mondatot különösen ajánlom minden "elüldözött" figyelmébe.)
Javaslom,hogy az olvasmányok listáját-a sokat olvasni nem szeretők kedvéért- bővitsd cefrés 2004-es,ha jól emlékszem 11 hsz.-ével.Abban benne van tömören az,amit mi itt 8 éve ragozunk.
Durván belém tenyereltél, nem szolgáltattam rá okot: senkit nem néztem hülyének, nem akarok senkiből bajnokot csinálni, az ajtón való kiküldést meg elengedtem a fülem mellett.
Egyébként is javasoltam az érdeklődőknek, hogy ne untassuk az érdekteleneket, képzeld vannak érdeklődők.
Neked meg javaslom, ugorjál át.
Ui: volt itt már egy vita, feribát már elüldöztétek, ahogy gondolod.
Bocs, Mester, de ezzel azé' vitatkoznék: én igyekszem 15fok körül, de inkább alatta tartani a hőmérsékletet. (Igaz, bor élesztőt használok) Nekem ez a 14-15fok a mániám, de az élesztő 11fokon is dolgozott! (bár az már nem volt szándékos...)
...bármilyen "frekvencia" (kalapálás), jól sejted, sajnos ridegíti az anyagot...de kilágyítással egyszerűen lehet segíteni rajta...
...kisebb lukakat egyszerűen felfúrva és megfelelő hosszra vágott vörösréz-szegecs beütésével lehet javítani...ha sisaknak szeretnéd, a belső oldalon a szegecs fejét, ólommentes lágyforrasszal érdemes befuttatni...kalapálni gondolom a horpadások
miatt akarod...peremezni miért kell, nem jó a régi???...az eredeti fémnyomott peremet kézzel nem tudod utánozni, ahhoz más technológia és gép is kell...
Kérdéssel fordulnék hozzátok .Kéztől vásárolt pálinkafőzőmet elszeretném adni maszek gyártmány hirdetni szeretném csak nem nagyon merem lehet e gondom belőle? Szerintetek?
Köszönöm szépen, végre megértettem a működési elvét :) Egy ideje olvasom a fórumot, gyűjtöm az ötleteket, tervezem a saját főzőmet amit majd valamikor tavasszal vagy nyáron fogunk elkészíteni. Már rengeteg hasznos dolgot olvastam itt, hozzászólni viszont még (egyenlőre) sajnos nem tudok. Addig is tanulok a ti tapasztalataitokból, elképzeléseitekből :)