Keresés

Részletes keresés

schlumberger Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7308
Én azt is szívesen vállalom, dec. óta nyá titulus ragadt hozzám, amúgy is régen jártam Volt tüzér birodalmában.
Isten őrizz, hogy ilyesmi folt ragadjon rajtam!
Előzmény: Volt tüzér (7307)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7307

Hát azt a fajtát, amit felsoroltál, tényleg nem szeretjük. Pedig volt itt néhány.

Viszont ha Schlumberger kollégával "békülni" akartok, azt Zsámbékon nagyszerűen meg lehet tenni. Már most van ötféle lokátorom, de a tavasszal alighanem lesz még öt. Schlumberger kolléga tudja, hogy kell odajönni.

Előzmény: AmbulanceZoli (7305)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7306

Hát igen.....az általad leírt részletek megfigyeléséhez kell még "tanulnom" sokat Tőletek. Német tudásomat(na azért nem perfekt de valamire

használható :-))...) szívesen felajánlom....ha van valami szöveg stb. küldd át aztán nekifutok.

Előzmény: Volt tüzér (7297)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7305
Oké oké!!! Nem sérültem be lelkileg....csak olvastam az egész fórumot és tudom hogy ki nem állhatjátok a szenzációhajhász, rakétasiló kutató, urban legendeket készpénzként felvásárló kis hülyegyerekeket, és azt hittem a hozzászólásodból hogy engem is ilyennek tartasz....én bocs a félreértésért......és borítsunk fátylat(álcahálót) rá :-)) .....nincs harag! Személyes kontakt pedig összehozható....írj e-mailt, ha esetleg érdekel Fsztm. 
Előzmény: schlumberger (7304)
schlumberger Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7304
Jajjjj, nehogy má!!!!!!!!!!
Ott volt a szmájli a végén. Nem szokás ezen a fórumon egymást bántani, én sem akartalak, távol áll tőlem. Elnézést kérek Tőled, ha úgy érezted.
Mivel én Győrben lakom, még egy személyes bocsánatkérés is összehozható, nem lehetünk túl messze egymástól.
Előzmény: AmbulanceZoli (7289)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7303

Aztán arról nem is beszélve, hogy emlékeim szerint egy rakéta komplexumnak ugyan lehet, hogy volt saját gyári száma, de ezen belül minden egyes berendezésnek volt egy külön. Én PV technikus voltam, és abban a kabinban minden egyes spec elektroncsőnek, minden egyes tápvonalszakasznak, minden egyes motornak volt saját gyári száma. Én meg nem győztem a törzskönyvbe firkálni, ha valamit cserélni kellett.

Valóban minden egyes spec csőnek (Magnetronok, uborkás üvegek, áteresztő triódák, haladó hullámú csövek, klisztronok, indikátor csövek stb.) nemcsak saját gyári száma volt, hanem saját törzskönyve is. Ha valamit cserélni kellett, akkor a munka lehet, hogy lezajlott két - három perc alatt, de utána az adminisztrációra még rá kellett szánni fél órát.

Remélem, még néhány nekifutás, és le tudok írni mindent, ami eszembe jut.

Előzmény: pétizennyolc (7299)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7302
Nem volna rossz ez a gyári szám kutatás (a szempontjaimat gondolom, megérted) de nekünk abban az időben nem sokat mondott a gyári szám. Se a rakétakomplexum, se a lokátor oldalán nem volt egy hatalmas fehér szegélyes vörös oldalszám. Volt viszont egy kis fém adattábla, amin rajta volt az eszköz megnevezése, meg a gyári száma (látszott is szépen, amíg egyszer csak karbantartó festés címén le nem festették) . Ám az nekünk nem jelentett semmit. Én mindössze egyszer néztem meg hajdan a kabinom gyári számát, amikor egyszer rovancsot kellett csinálni, és valaki kitalálta, hogy azt is nézzük már meg. Hátha valaki elcserélte a nagy forgatagban.
Előzmény: pétizennyolc (7299)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7301

Érdekes dolgok voltak ezek az építkezések. Mikor valamit elkezdtek építeni, akkor annak a berendezésnek szabtak mindent, ami éppen az adott helyre volt tervezve. Érdekes példa a két harcálláspont, Érd és Sárbogárd. Érd volt az első, oda bepakoltak egy Vektor-2 VE AVR komplexumot. Aztán hasonló feladattal és rendeltetéssel jött Sárbogárd, amit a Szenyezs AVR komplexumhoz szabtak. Amikor aztán 1991-ben felszámolták a sárbogárdi 104. ezredet, akkor jött az ötlet, hogy a Szenyezst felviszik Érdre, mert ugyebár az mégiscsak korszerűbb, meg többet is tud, meg miegyéb. Ám az érdi harcálláspont állítólag egy lukkal kevesebb volt, mert a Vektornak állítólag egyel kevesebb kabinja volt. Végül is maradt minden az eredeti helyén, így a sárbogárdi lett a dandár tartalék vezetési pontja.

Igaz ez már csak pletyka, de a sikertelenségbe állítólag az is belejátszott, hogy a kábelek egér elleni védelme érdekében Sárbogárdon nem macskát alkalmaztak, hanem úgynevezett robbanó betont, ami valami PUR hab szerű valami, ami teljesen kitöltötte a kábelcsatornákat, így bár az egér nem fért hozzá a kábelhez, de a kábelt sem lehetett onnan kiszedni.

Előzmény: pétizennyolc (7299)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7300

Na jó, hát én láttam már életemben PRV-17-est (alighanem nálunk, Mezőfalván volt az országban az első példány) Azt is tudom, hogy a 17-esnek lemezből van az antennája nagy része. Ám a kolléga által berakott képen oldalról nem nagyon látszik a lemez, csak hogy oldalról nem látszik rajta szinte semmi.

Érdekes, amikor az első K-66 megjelent az országban (Érd) akkor ahhoz is PRV-13-asok tartoztak.

Előzmény: monfondir (7298)
pétizennyolc Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7299

A német oldalon lévő írás szerint a kép ráadásul Medinán készült...2003-ban odaengedtek néhány külföldi újságírófélét, van képük az Oboronáról is, ugyanazon a site-on megtalálható. Mindenesetre egy biztos: a képen látható PRV-17-es működésképtelen, a két kisegítő-kompenzációs antenna hiányzik róla - lehet, hogy éppen bontás-telepítés közben fotózták pl.

 

Amikor építették a védett objektumokat a radarszázadoknál (voltak persze olyan, kései századok, pl éppen Medina, ahol eleve így építkeztek), akkor az egyes dombok és a bennük rejlő fedezékek általában ki lettek hegyezve egy-egy specifikus technikára (kabinszámok, stb). A rendszer leépítésével-leépülésével, átrendeződésével és a típusféleség lecsökkentésével azonban ezek a dolgok összekavarodtak. Így ma bőven előfordul, hogy a kabinok kinn álnak a szabadban. 

 

Ennek megfelelően az is előfordul, hogy ma olyan technikát is találunk egy-egy századnál, ami oda soha sem lett tervezve. Én olyat is hallottam, hogy a nyolcvanas években "a légvédelem kis magasságú lehetőségeit" ért VSZ-kritikákra válaszul betervezett és megvalósított új, kifejezetten "kis magasságú" századokhoz nem is terveztek cm-es (körfelderítő, értsd P-37) technikát, hanem csak méterest és decist.

 

Hiába, itt volna az idő, hogy adott időpillanatonként meg legyen már végre, hogy mikor mi volt hol (egyelőre típus szerint, gyári szám nem kell...). A baj mindig az idő...az ember annyi témát kutakodik egyszerre (itt van pl. 1999, OAF 10 éves évfordulója is...mit csináltak akkor a magyar lokátoros, lérak csapatok, mit láttak? De még hosszan lehetne sorolni...), hogy nehéz fokuszálni ilyen kutatásokra.

 

A gyári szám-kutatásokat pedig nem viccként mondtam, ugyanis ha a repülős perverzeknél oldalszám szerint séróból nyomják a individuális 21-esek, 23-asok, 22-esek történetét (cikkek születnek tömérdek...), akkor a lérak- és lokátor-technika is megérdemelne végre ilyen figyelmet. Biztos vagyok benne, hogy ha jelenleg nem is kutathatóan, de megvannak ilyen mélységben a papírok idehaza. Ezt az is indokolná, hogy egy-egy adott komplexum-típusból sokkal kevesebb volt rendszerben, mint egy-egy vadászgép(változat)ból.  

 

P-18

 

monfondir Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7298
PRV-11
PRV-13
Az első egy PRV-11, a második a PRV-13.
A kép amit lentebb linkelt a fórumtársunk a PRV-17 szerintem, a kompenzátor antennák nélkül. Előszokott fordulni ilyen kiépítésben is (hogy miért az passz :)).
A főantenna egyedi, ez csak a 17-esre jellemző, ezért gondolom. A régebbiek rácsosok voltak a 17-es meg nem.
Előzmény: Volt tüzér (7293)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7297

Nekem is az volt az első, hogy már csak nosztalgiából is végignézegettem a képeket. A szöveggel nem nagyon vagyok kibékülve, mert néhány szakkifejezést a szakmai multamnak köszönhetően ki tudok bogarászni, de a szöveg az már nekem magas. Életemben sok mindent megtanultam már, de ezek között nincs idegen nyelv. És gondolom, már nem is lesz.

Szóval megnéztem a képeket, és felfedeztem azt is, amit felraktál mellékletnek. Még néztem is, hogy ez meg mi a fene, de az istennek nem ismertem rá. Hiszen a te képeden semmi extra nem látszik, de legalábbis semmi kiegészítő antenna. Ha keresgélsz, akkor a PRV-13 az első, amin először megjelennek a különféle sallangok. Ott a nagy antenna előtt van egy jóval kisebb kiegészítés, de hogy mi az, azt ne kérdezd, mert nem az én konkrét szakmám. Az én lokátorom annak idején sokkal, de sokkal szebben nézett ki. Ha tovább nézelődsz, akkor a PRV-17 antennája előtt már két kicsi van.

De ha már eldicsekedtél a német tudásoddal. Ne nagyon felejtsd el, mert lehet, hogy egyszer kihasználom. Jó lesz, ha elkezdesz elmélyülni a lépgvédelem szakkifejezései között, mert talán szükség lesz rá.

Előzmény: AmbulanceZoli (7296)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7296

http://www.radartutorial.eu/19.kartei/karte918.de.html

itt a link ahol a képet prv-17 ként említik és nem akarok vitatkozni csak akkor ezek szerint az oldal nem hiteles! Egyébként elképzelhető!!! Te biztos többet tudsz a hazai technikáról mint a németek!

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7295

Köszönöm Volt Tüzér!

Azóta is rajta vagyok a német weboldalon, tanulmányozom mert sajnos a katonásdi az én életemből kimaradt(most már lehet hogy sajnálom kicsit....) Viszont amit beszúrtam képet az összerakott technikáról azt én prv-17 címszó alatt találtam...de nem vitatkozom Veled mert a fórumot végigolvasva profizmusod ebben a témában és még sok minden itteni másban nem is vitatható!

Addig is tanulom a leckét a német oldalról(hál isten németül tudok és a fizikáról is van némi fogalmam) Ha kérdésem van úgysem rejtem véka alá nyaggatlak vele titeket!!!

Előzmény: Volt tüzér (7293)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7294
Találtam PRV-17-ről én is egy képet. Ezen a képen láthatod, hogy a darancsgerezd mellett mennyi minden van ott a kabin tetején. A te képeden alig látszik valami.
Előzmény: AmbulanceZoli (7290)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7293
Lehetett itt PRV-17 is, vagy akár valami más lokátor is. Ez itt a képen viszont nem PRV-17 (gyanúm szerint PRV-11). Végül is annyiban igazad van, hogy "összerakva így nézhetett ki", de azért lényeges különbségek vannak az egyes típusok között. Ha már felraktad ezt a német weboldalt, akkor szánj rá néhány órát és nézegesd át alaposan. Ott viszonylag jó képek vannak az egyes lokátorokról, ahol a típusok közti különbségeket felfedezheted.
Előzmény: AmbulanceZoli (7290)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7292

 Sziasztok!

1986-ban Molnaszecsődön˙(is) forgattak a P-14-es-ben valamilyen katonai

 talán oktató filmet.

 Szerintetek hol tudnék utána nézni keresni?

 

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7291

Ha volt már akkor bocsi

http://www.radartutorial.eu/

számomra nagyon érdekes volt.

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7290

 

Az első képet a neten találtam....a második Fertőszentmiklóson készült.

Ha jól gondolom akkor itt volt a PRV-17 és "összerakva" így nézhetett ki.

Ha nem akkor várom a helyesbítést....és nem a gúnyolódást :-) kössssze

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7289

Én egy szóval sem mondtam hogy titkos....és azt is írtam hogy nem értek hozzá!! Ott találtam gondoltam oda tartozik....de kösz a kioktatást!! Majd igyekszem tanulni!!

Előzmény: schlumberger (7288)
schlumberger Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7288
ez nagyon titkos!
Ahogy nézem, egy fax v. vezetékes modem leírásából való lapok :-)
Előzmény: AmbulanceZoli (7287)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7287

 

Beszúrtam néhány régi iratot amiket Fertőszentmiklósról hoztam. Nekem sajnos nem nagyon mondanak semmit de biztos van itt olyan akinek nagyon is sokat.....Egyébként az ilyen és ehhez hasonló dokumentumok tizesével hevernek ott a földön.

monfondir Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7286
Ez tényleg jó hír!
Összehasonlításként Homokszentgyörgy:
P-15 Dzsigit (ez deciméteres),
P-12, P-13, P-14, P-18 (ezek méteresek),
P-35, P-37, SZTU-68 (centisek)
Prv-9,PRV-11,PRV-13,PRV17 (ezek magasságmérők)
Persze ezek mind nem egyszerre voltak ott, hanem váltották egymást a legtöbb esetben.
Szerintem volt PRV16 is csak lefelejtette a tiszt úr (mivel ez volt mindenhol tudtommal és a PRV-9-et váltotta).
Üdv,
Zsolt
Előzmény: AmbulanceZoli (7285)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7285
A jövő héten ha minden sikerül akkor találkozhatok P. őrnaggyal, aki a 54/6. parancsnoka volt. Szerintem nála hitelesebb infót a technikáról senki nem tud adni, illetve reményeim szerint egy-két publikus archiv felvételt is tud nekem mutatni......laptop, scanner lesz nálam. :-)
Előzmény: monfondir (7284)
monfondir Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7284
Igen, igen. :) A P-13 ismerős, hiszen Homokszentgyörgyön is volt ilyen P-12 és P-14-ből álló magyar fejlesztés. Viszont ott volt P-14 információim szerint (megkaptam a technikákat amit használtak egy ott szolgált tiszttől) . Ezt tudom Fertőszentmiklósról is.
Üdv,Zsolt
Előzmény: Volt tüzér (7282)
trancegod Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7283
Sajnos nem tudom hol van most ez az antenna.
Előzmény: hadsz (7276)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7282
P-14 a hőskorban Molnaszecsődön, Velencén és Boldogon volt. De volt egy olyan kínlódás, hogy a P-12-re feltették a P-14 antennáját és P-13-nak forgalmazták a dolgot. Az viszont több helyen volt. Állítólag az öreg P-12-ből csináltak így egy kifejezetten jó méteres lokátort.
Előzmény: monfondir (7274)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7281
Köszi a kimerítő választ a HÁP-ról(amit reményeim szerint hamarosan megnézhetek belülről)  illetve alulról a második képről....apropó mi az a relé(tudom hogy hülye kérdés de én ezekhez hülye vagyok még egyenlőre....de gyorsan tanulok) Esetleg kép a reléről vagy link? Kívül egyébként a zöld nagy zárt kapus domb van a HÁP betonjával közvetlenül összeépítve (negyedik kép)
Előzmény: monfondir (7280)
monfondir Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7280
Ha belépsz, lesz egy folyosó kb 10m hosszú, végében a legénységi pihenő (ez egy íves (olyan forma mint egy hangár) falu helység, végében a légszűrő berendezéssel). A bejárattól jobbra nyílt a VPK pihenője, utána a HIR KP, szembe vele a folyosó közepén balra nyílt a HÁP, után volt egy technikai helyíség, majd a egy pici raktár szerűség ami nálunk HÁP kantinként ment. Azért írtam ezt le mert eléggé hasonlít kívülről a miénkre amit fényképeztél. Kívül kell lennie 3 v 4 fedezéknek ahol a VP-k vagy a Polje állt. A második képed alulról a relé fedezék szerintem.
Előzmény: monfondir (7279)
monfondir Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7279
Az a HÁP. Nálunk is hasonló volt a megoldás, csak mélyebben volt kissé.
Előzmény: AmbulanceZoli (7278)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7278

A lelakatolt ajtó nyitját keresem én is lázasan....gondolhatod hogy én is benéznék de nagyon. Egyébként jó a tippem hogy HÁP lehet? Ez az egyetlen ilyen komoly ajtóval védett földalatti építmény van a laktanya területén!

Ha konkrétan érdekel a hely akkor írj privát a csillagz@externet.hu címre.... a többit megbeszéljük. Legalább egy profival is bejárhatnám a helyet.

Előzmény: hadsz (7275)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7277
P-14 ről nem tett említést az informátorom...de hát attól még lehetett ott, majd konkrétan rákérdezek. Egyébként Te tudod hogy melyik dombon konkrétan mi lehetett telepítve? Mert az nekem laikusnak is feltűnt hogy a dombok és fedezékek különböznek egymástól nem is kicsit.
Előzmény: monfondir (7274)
hadsz Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7276

A bolgár 605-re még nekem sem sikerült rátalálnom /és a többi bolgár BARS-ra sem/,nem tudom,hogy arrafelé mi maradt belőlük...azért bízom benne,hogy előbb-utóbb azért csak lesz valami nyom...

Hol készült ez a kép az R-420 -ról?

Előzmény: trancegod (7273)
hadsz Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7275

Végignézve a képeket már mondani akartam,hogy meglepően tűrhető állapotban van a bázis,még az ajtók is a helyükön,amikor a végén olvasom,hogy őrzik a helyet.Azért a lelakatolt ajtó mögé szívesen benéznék...

Előzmény: AmbulanceZoli (7271)
monfondir Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7274
Volt ott P-14-es is tudtommal.
Előzmény: AmbulanceZoli (7272)
trancegod Creative Commons License 2009.01.15 0 0 7273

Na szóval, az R-420asok Bulgáriában...a hűlt helyüket még kutatom, de nemsokára megtudom azokat is (remélem). Addig is egy kép a felújított R-420-ról:

 

Előzmény: LeX (7255)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 7272

Ja és még egy kérés!

Valaki légyszi írja le nekem hogy melyik dombon ill. fedezékben mi lehetett telepítve!

Nagyon köszi!!

Üdv AmbulanceZoli

 

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 7271

Üdv Mindenkinek!

Ma sikerült eljutnom Fertőszentmiklós(Pregens) 54/6 rt. század kihalt laktanyájába.

Sok időm ugyan nem volt(mint mindig)....de néhány kép azért készült!

 

 

Ha az információim igazak és valósak akkor itt működött egy PRV-17, egy Kaszta-2 és egy SZT-68U(aminek állítólag csúnya vége lett....nemes egyszerűséggel valami hiba folytán leégett). Ha valaki tud infót illetve az enyémet cáfolja azt megköszönöm mert én hangsúlyozom továbbra is egy kis lelkes amatőr vagyok a témában.

A lelakatolt ajtó (talán HÁP) lakatjának nyitját megpróbálom kideríteni...... a többit meglátjuk. Működött itt még egy Ciklo is, de az a laktanyán kívül volt....ill. a maradványai vannak....legközelebb ha lesz több időm akkor.....mert lesz legközelebb az tuti, akkor azt is megnézem. Egyébként a helyet őrzik, de korrekt és normális őr volt aki nem fafejű szabályzatmoly....tehát nem kell kerítés akrobatika....lehet menni a főbejáraton.

jagger3 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 7269

Robinson R22-helikopter, elbírna többet is , de...
nem férek jól bele , ha bekötöm az övet már nem nagyon érem a magasságmérő beállítóját... , és az egyedülrepülésnél az aszimetria is nagyon sok. előírás szerint 103 kg lehetne max...
de ez egy másik történet.
http://www.videogizmo.hu/index.php?vcmd=show&nid_object=11239
J.
Előzmény: schlumberger (7268)
schlumberger Creative Commons License 2009.01.04 0 0 7268
milyen géppel repülsz? Kicsi lehet, hogy nem bír el plusz nyolc kilót :-)
Előzmény: jagger3 (7267)
jagger3 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 7267
Éppen volt csak mindkét kezem és lábam foglalt volt , :) a heli már csak ilyen. Gyakorlatbantartót repültem , mert kihagytam egy hónapot , oktatóval, talán a jövő héten lesz szerencsém újra , akkor a feleségemmel megyek és arról már film is születik!
de addig fogynom kellene...
felkaptam vagy 8 kilót a disznótor - karácsony -szilveszter -pravoszláv karácsony ( ez 6.án jön anyóséknál, és a trakta óriási , sértődés lesz ha nem eszek "méretemhez" illően) Ezeket folyamatosan dolgoznom kell lefelé...
Megígérem , hogy csinálunk filmet ha sikerül reppenni , nagyon szép havas - zúzmarás volt minden ! Az a kár , hogy a feleségem nem épp operatőr , nehézkesen kezeli a kamerát , én meg két kézzel dolgozom , tehát nem tudok segíteni neki.
(mielőtt valaki mondaná "rögzítsd a kollektív kormányt és lesz egy kezed pluszba" annak mondanám , hogy a hegygerinc felett közvetlenül, alacsnyan repülve igazán a szép látvány , és az nagy odafigyelést kíván a változatos szélviszonyok miatt, ezért nem megy másként csak ha mindkét kezem ottvan a kormányokon.
J.
Előzmény: Volt tüzér (7266)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7266
Volt nálad fényképezőgép vagy videokamera?
Előzmény: jagger3 (7265)
jagger3 Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7265
Volt szerencsém ma 12.30 kor a pilistető felett elrepülni , szép , havas volt , és sokan voltak fent. Nem is olyan kihalt , mint mondja a topik címe.
J.
hadsz Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7264

A péceli bunker alsó szintje: /hamarosan befejezem a felsőt is/

 

hadsz Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7263

Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

 

gauls Creative Commons License 2009.01.01 0 0 7262
Happy New Year mindenkinek.
MN5818 Creative Commons License 2008.12.31 0 0 7261
Boldog és sikerekben gazdag Újévet Mindenkinek!!
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.31 0 0 7260

Kívánok Mindenkinek Eredményekben Gazdag Boldog Új évet!!!

AmbulanceZoli

LeX Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7259
megjött, köszke!
Előzmény: hadsz (7258)
hadsz Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7258

Konvertáltam a képet,és újra elküldtem.

 

Előzmény: LeX (7257)
LeX Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7257
nem gyütt meg! :(
Előzmény: hadsz (7249)
trancegod Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7256
Igyexem!
Előzmény: LeX (7255)
LeX Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7255
A hűlt helyük is megteszi, csak legyen biztos a forrás. :)
Előzmény: trancegod (7254)
trancegod Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7254
Nem is nagyon láthatod, mert azokat már elbontották. Majd január elején utána nézek - nem ígérek semmit, de feltehetően meg tudom mondani.
Előzmény: LeX (7252)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7253

 

Köszönöm a fordítást Jagger-nek!

 

Sweethome!

 

Sajnos nincs több infóm a területről.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

LeX Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7252
Netán azt is tudod, hol vannak a bolgár BARS állomások? Sokat túrtam ÉNY Bulgáriát GEarth-ben, de nem leltem rá a szentesi kapcsolat bolgár végére.
Előzmény: trancegod (7251)
trancegod Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7251

Köszönöm mindenkinek a helyesbítést, sajnos a tulajdonomban lévő dokumentumok nem teljesen részletesek, és francia nyelven íródott...

Egyébként a szentesi R-420-asok közül az egyiket még az oroszok építették, a másikat már a magyarok rakták össze. Ebből mi igaz, mi nem?

A bulgárok egész jól felhasználták az R-420-asukat, kicsit feljavították, és már C-sávon mikróhullámoznak vele, majd utána nézek milyen felülettel borították be.

rko281 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7250


a tornyok elhelyezéséből ki lehet-e következtetni a kommunikáció irányát?
Előzmény: sweethome (7236)
hadsz Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7249
mail ment
Előzmény: LeX (7248)
LeX Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7248
Ejha! Azt is tudja a kép küldője, hogy mi volt ennek a hálózatnak a neve és szerepe? Hadd göngyölítem fel ezt is a többi közé (rammstein.dfmk.hu/~s200/tropo.html).
Előzmény: hadsz (7243)
LeX Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7247
Ezt a hajagos fórumot már feldobtam ide másfél éve (4512 és 4515 hozzászólások). ;)
Előzmény: jagger3 (7240)
hadsz Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7246
Szentesen egyébként R-420-asok voltak,ami szintén ilyen talapzaton állt.Az R-408-asnak kevés lett volna a hatótávja a bolgár BARS 605-ig.
Előzmény: trancegod (7244)
hadsz Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7245
Igen,az is ilyen.
Előzmény: trancegod (7244)
trancegod Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7244
Ilyen az R-408-as "troposz" talapzata is:) PL: Szentesen, ami volt...
Előzmény: hadsz (7243)
hadsz Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7243

Egy '89-es fekete-fehér műholdfotón jól látszanak a hatalmas antennatányérok a bunker két oldalán.Tekintettel a kép küldőjére,nem szívesen használnám a neten de egy gugli képre rárajzoltam az antennák helyét és amennyire sikerült,az irányát is.A tartókonzolok még megtalálhatók ezeken a helyeken,legalábis év elején még ott voltak.Sweethome képtárában találhatsz fotókat róluk.

 

 

Ezt a képet egy cseh kolléga csinálta ott:

 

 

Előzmény: LeX (7239)
sweethome Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7242

Igen, én is megtaláltam magam az orosz fórumokon :-)

 

És én is fordítgattam egy keveset az ott zajló beszélgetésekből. Nagyon érdekesek, jó lenne, ha fel tudnád venni a kapcsolatot valamelyik 'hajagossal'.

 

Érdekességként pár botcsinálta mondat oroszból:

 

"N: Helló! Van itt valaki, aki a 53155A-nál, a Speska-nál, a GVOZDEVOM –hoz tatozó alegységénél szolgált, Herend mellett?

 

B: Üdv! Pável vagyok a DIODON-ból (v.cs. 32362). Te hazatértél a kivonuló egységeinkkel vagy nem? A történelmünknek  erről a részéről semmi ismert információ nincs.

 

N: Üdv Pável! Igen, hazatértem csapatainkkal a volt SZU-ba. A kivonulás során az összes antennát szétszereltük, az objektum berendezésével együtt vonatra pakoltuk. A ti egységetek nem sietett a kivonulással, amíg nem tudtak további biztosat a OKSZ-ről (???). Mi magunk rohanva távoztunk, mindent otthagytunk. Az objektum bejáratait lehegesztettük és betemettük, a magyaroknak már úgy sem kell. Most biztos borospincének használják.

 

B: A borospincével teljesen egyetértek, lehet még zöldségtároló is. Én inkább felrobbantottam volna, ne nyerjen az ellenség........."

 

 

Nagyon érdekes lenne ezeket a volt katonákat szóra bírni!

Előzmény: jagger3 (7241)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7241
Egyébként örömmel tapasztaltam h Sweethome olvtárs képeit sokszor belinkelik , ezzel könnyítve az orosz név - magyar helyszín összekapcsolást.
jagger3 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7240
Kedves Olvtársak!

úgy gondoltam , a találgatás helyett megpróbálok az orosz weben a DHCS és alakulatai közt keresgélni , hátha talál az ember valamit...
néhány érdekesség :
Kunmadarasi "különleges" alakulat...
vagy a herendi "szpecska"
Kutatási metódusként mindenképp ajánlom , szétnézni orosz fórumokon , alakulatok , orosz nevei és számai miatt , hiszen ezzel már kereshetőek.
Ami engem per pillanat érdekelt , az a BARS 504 herend felett , és lám a feleségem megtalálta azt az embert aki ott szolgált és behegesztette a lejáratokat.

http://vnrsuarmy.borda.ru/?1-0-0-00000058-000-0-0-1228767093

a fórumban írta magáról , illetve az objektumról:
autonóm víz , energia és kaja volt , háborúban 1 hónapig tudott kitartani.
majd megpróbálkozunk keresni olyat , aki közlékeny a funkciót , telepített technikát illetően.
J.
LeX Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7239
Hoh, de szép volna fotón látni a Bajtemetésen 7 méter átmérőjű tropo antennákat. Muti fotót vagy bármi forrást erről! Meg arról is, hogy a péceli relé ugyanannak a hálózatnak az eleme, mint a milovicei. :)

Előzmény: hadsz (7237)
hadsz Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7238
Köszönjük a fordítást! : )
Előzmény: jagger3 (7235)
hadsz Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7237
Volt.Méghozzá Pécelen.Igaz ott R-410-eseket használtak és mivel annak úgy 130-160 km a hatótávja,ezért feltételezhető egy állomás azon a környéken.Az irányra pedig az antennák szögállásából lehet következtetni.
Előzmény: LeX (7233)
sweethome Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7236

Mint már írtam, egy német ismerősöm nevében tettem fel a (segítség)kérést, ezért a témában nem vagyok otthon teljesen (:-)). Inkább csak a tolmács szerepét töltöm be. De továbbítottam neki a kérdéseidet, amint van válasz, már írom is.

 

Üdv:

Sw

 

Előzmény: LeX (7233)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7235
A feleségem a következőt mondja:

Ezek a táblák "jelszavak" és figyelmeztető táblák , amik a szocialzmusban , különösen a szovjet vidékeken voltak szokásosak.

Alulról felfelé:
Ne dohányozz!
Takarékoskodj a meleggel!
Tanuld a hadászatot .. töredék
Valami lenin idézet.
J.


Előzmény: Kaszi28 (7220)
sweethome Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7234

Van ott egy kis kavarodás:

 

A BARS401 a következő koordinátákon található:

 

 50°18'1.41"N 14°45'24.82"E  Milovicétók kb. 12 Km-re ÉNY irányban.

 

A régebbi hozzászólásomban feltett linken és a most általad is felrakott http://databaze.fortifikace.net/index.php?q=objekt&id=575 linken ugyanaz a helyszín, a KGB híradóállomása látható. A képeken látható tornyok állítólag már nem állnak. Koordinátái:

 

 50°12'54.18"N 14°51'20.25"E Milovicétól kb 2,5 Km-re DNY irányban.

 

Ehhez hasonlót keresünk itthon.

 

(Köszönet HADSZ-nak a tisztánlátásért :-) )

 

 

Előzmény: rko281 (7232)
LeX Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7233
Egész biztos, hogy R-417 volt ott? Alig 12km-re van onnan a BARS 401, inkább azzal lenne értelme összekötni, mikrohullámmal. Volt is egy harmadik antenna torony 401-nél, már nem áll, pont mint Hajagon.
De ha tf tényleg a BARS-tól független hálózat volt ez, akkor hol a többi reléállomás? R-417-tel kb 200km-re lőhettek csak el, ami cseh vagy lengyel földre esik még. Nomeg miből gondoljátok, hogy volt magyar kapcsolat is?
Előzmény: sweethome (7209)
rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7232
http://databaze.fortifikace.net/index.php?q=objekt&id=575

pedig az itt jelőlt honlap szerint ez a Nyimburki bars átjátszó állomás,
ami Milovice melletti város.
Előzmény: sweethome (7230)
sweethome Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7231

Szia!

 

A fehér téglás épület egyértelműen szovjet barátaink műve. A környékén sok épület maradványait találtam, érdekes, miért pont ezt az egyet nem dózerolták el?

Úgy vélem valami konyhaszerűség lehetett hajdanán. Szerinted beljebb az erdőben lehet még valami maradvány?

 

 

Előzmény: Kaszi28 (7228)
sweethome Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7230

Ez a milovicei BARS. Ott nincs fehér téglás épület a torony mellett, minthogy a Hajagon sincs.

 

Van viszont ez a másik hírközlőlánc, amelyik nem a hadseregé, hanem a KGB-é volt. Ennek is Milovice mellett volt az egyik átjátszóállomása, jellegzetessége a torony közelébe/mellé épült épület. Ennek magyarországi folytatását keressük.

 

Köszönet minden tippért, előbb-utóbb meglesz a keresett hely.

 

 

Előzmény: rko281 (7225)
LeX Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7229
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7228

 

Helyesbítek.

 

2 "bunker" képét tetted fel a fórumra plusz a fehér épület.

 

Én úgy emlékszem 3-at találtam anno.

 

A cikkekben sajnos nem írnak a fehér épületről.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7227

 

Szevasz Sweethome!

 

Akkor ezek szerint nem csak én vagyok őrült.

 

Kicsit utánatúrtam a témának:

 

http://www.rtlhirek.hu/cikk/42181

 

http://www.kisalfold.hu/hirek/megmentik_az_agyugyari_bunkereket_/1179401/

 

Szóval úgy néz ki, hogy amiről itt szó van, az nagyon ráillik a fenti cikkekre.

Bár a cikkekben  5 db "bunkerről" van szó, te meg 3-at (annak idején én is csak annyit ) találtál, vagy legalábbis 3-nak a képét tetted fel a fórumra.

 

Plusz az a gyanús fehér épület, mely szerintem kicsit kilóg a sorból.

 

Ez még mindíg csak 4 db.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

 

 

rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7226
a kép aláírás lemaradt.

az első: Hajag
a második :Milovice
Előzmény: sweethome (7209)
rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7225
hajagmilovice

nehezen de sikerült
Előzmény: sweethome (7209)
rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7224
Előzmény: sweethome (7209)
rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7223
Hajag 504.BARS objektum

http://www.panoramio.com/photos/original/6475322.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/4301171.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/4301129.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/8598687.jpg

Előzmény: sweethome (7209)
sweethome Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7222

Ja, és még valami! A bejelölt rész aktív lőtér, kutyás őrséggel.

 

 

Előzmény: Kaszi28 (7213)
sweethome Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7221

Szia Kaszi!

 

Sajnálom, hogy nem egyeztettünk, ugyanis ma én is arrafelé bóklásztam. Az általad megjelölt területet térképeztem fel. Sajnos nem azt a híradóobjektumot találtam, amit keresünk, de megérte a túra így is! Köszönet az infóért még egyszer.

 

Néhány kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Kaszi28 (7220)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7220

 

Szia Hadsz!

 

A néhány nappal ezelőtt beszélt támához van újabb infóm, pontosabban néhány fotóm.

 

Biztos sokan hülyének néznek, hogy karácsonykor ilyennel foglalkozok, de nekem friss levegőre volt szükségem és elmentem az Audi mögötti objektumot megnézni.

:-)

 

Az épületek életveszélyes állapotban vannak, a területet erősen rendezik (bontják).

Egy csomó bontási törmelék van a környéken.

Mint korábban is írtam, nem igen szeretik, ha arra ólálkodik az ember, de gondoltam Karácsonykor csak nem lesznek olyan éberek az őrök...

 

Ja igen, arra rosszul emlékeztem, hogy nincs kerítés, a képek tanusága szerint van.

 

A képek itt megtekinthetők:

 

http://kep.tar.hu/kaszi28

 

Hogy ez mi lehetett, azt persze most sem tudom.

Talán annyival vagyunk előbbre, hogy az oroszoknak volt valami közük a dologhoz.

 

Esetleg a fordításban segíthetne valaki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üdv!

 

Kaszi

Előzmény: hadsz (7218)
hadsz Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7219

Békés,boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

hadsz Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7218

Szia Kaszi!

 

Lehetséges,hogy ez lesz az a bizonos Győr környéki objektum amit keresünk és amiről pár napja szó volt!

Előzmény: Kaszi28 (7213)
monfondir Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7217
Szia!
Remélem kapsz "engedélyt" minden értelemben :)!

Áldott karácsonyt kívánok mindenkinek!

Előzmény: AmbulanceZoli (7208)
sweethome Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7216

Köszönöm, ez nagyon ígéretesnek tűnik! Amint van róla infó, írok.

 

 

Üdv!

Előzmény: Kaszi28 (7213)
REX 08 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7215
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek!
Előzmény: giap (7214)
giap Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7214
Szevasztok, kellemes Karácsonyt! Kérdezném, tudja-e valaki, hogy a Márkói elektromos lőtér megvan-e még? Vagy a hűlt helye...
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7213

 

 

Szia!

 

Az alábbi fotókon egy hasonló anyagból, hasonló stílusban épült objektum látható.

 

Ez Györszentiván és Gönyű között van az erdőben.

Mellékeltem linket, de sajnos ezen a környéken nem túl jó a felbontás.

A jelölt hely csak kb. mutatja a valós helyet, mert már régen jártam arrafele, nem emlékszem pontosan, de ha ismét fel kellene keresni, azért megtalálnám.

 

Amikor a képek készültek, még nem voltam annyira megfertőzve a kihalt objektumok keresésével, ezért nem készítettem több képet.

Arra azonban emlékszem, hogy mellette volt még egy épület, meg egy beton placc, de toronyra nem emlékszem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha ez nem is az, amit kerestek, ha van infója valakinek erről, az is érdekelne.

 

Üdv és Kellemes ünnepeket!

 

Kaszi

 

Előzmény: sweethome (7209)
trancegod Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7212

Talán Felső-Hajag? Az van közelebb.

 

Kellemes Ünnepeket!

Előzmény: sweethome (7209)
mental asylum Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7211
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!
MN5818 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7210

Békés, boldog Karácsonyt!

sweethome Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7209

Üdv és Boldog Karácsonyt mindenkinek!

 

 

Német ismerősöm kérte, tegyem közzé kérdését itt a fórumon.

Ő szintén kihalt laktanyákat és objektumokat kutat.

 

Látott már valaki Magyarországon a képen látható épülethez hasonlót? A képen a csehországi Milovice melletti KGB híradóbázis látható. Ismerősöm gyanúja szerint lennie kell Magyarországon valahol egy ellenpárjának. Hasonló volt, mint a BARS, R-417 -es antennák voltak a tornyon.

 

 

A linken további képek láthatók a toronyról és az épületről.

 

http://www.hid.cz/fotogalerie/05/sibak_leden_05.html

 

 

 

 

 

Előre is köszönet a segítségért, üdv mindenkinek.

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.23 0 0 7208

A Fertőendrédtől ÉNY-ra jelölt ojjektum az tuti, hogy a Fertődihez tartozott!! Ma is felismerhetőek "jellegzetes" vonásai( jövő héten ha az időjárás illetve az asszonyintézmény engedi akkor oda megyek fotózni.....állítólag zárva de lázasan kutatom hogy ki tudná nekem megnyitni......nem akarok illegal partizan akciókba bonyolódni!!!) A többi általad jelöltet megkérdezem nálam okosabbaktól mert én csak egy kis lelkes amatőr vagyok aki most csöppent ebbe az egészbe!

Üdv AmbulanceZoli

Előzmény: monfondir (7207)
monfondir Creative Commons License 2008.12.23 0 0 7207
Ezek volnának?

Előzmény: AmbulanceZoli (7206)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.23 0 0 7206

Már meg is van 3327-es hozzászólás!

A topiktárs utólagos engedelmével kiollóztam onnan:

Fertőd, (Fertődi Festetich-kastély, ex szovjet Klapka György laktanya, ltp.)

Fertőd, (szovjet rt. állomás)

Fertőd, (szovjet felvonulási út)

Fertőd, (szovjet szt. 'A' 'B' 'C' tüzelőállások)

Fertődendréd, (szovjet szt. 'A' 'B' tüzelőállások)

Fertődendréd, Sárdomb (szovjet rt. állomás)

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.23 0 0 7205
Hogy milyen alakulat volt annak kiderítése folyamatban van, habár ha jól emlékszem valahol itt a fórumban már egy mondat erejéig olvastam róla, hogy mit is csináltak itt a dicső szojjetek! A toronyba megpróbálok bejutni a jövő héten(kaptam tel.számot aki lehetővé teszi a bejutást állítólag)
Előzmény: hadsz (7202)
tere Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7204
OK
Előzmény: sweethome (7203)
sweethome Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7203
Persze, oké. Kérlek vedd figyelembe az OFF és ON szavakat a hozzászólásomban, valamint azt, hogy az általános közállapotot méltattam. Ha neked szánom, privátban teszem.
Előzmény: tere (7200)
hadsz Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7202

Üdv!

 

Köszönjük a képeket!A toronyból nem lehet rossz a kilátás...Az kiderült,hogy milyen alakulat állomásozott ott?

Előzmény: AmbulanceZoli (7196)
tere Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7201
van
Előzmény: tere (7200)
tere Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7200
Rövidesen ki lesz táblázva.
A terület pedig körül vagy hugyozva. Na, így jobban hangzik? :)
Előzmény: sweethome (7198)
tere Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7199
Nem tudom biztosan, de ott kell keresgélni.
Előzmény: MN5818 (7195)
sweethome Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7198

OFF

 

Igazad van, de:

 

Általánosságról beszélve. Ha kirándul az ember, és az erdőben egy drótkerítéssel találkozik, ami szemmel láthatóan több évtizedes, néhol hiányzik, kidőlt-bedőlt, az automatikusan tiltást jelent az átlépésére? Arról nem beszélve, ha az embernek még helyismerete sincs, honnan tudná, hogy tilosban/magánterületen jár?

 

Németországban szó szerint 20 méterenként ki van téve az elhagyott bázisok ép(!) kerítéseire a tábla: Volt katonai terület, belépni tilos, életveszélyes, stb. Ott nem mondhatja senki, hogy nem tudta... Ez nálunk nem így működik.  Van a drótkerítés, ami olyan amilyen, mögötte jobb esetben kutyás őr, rosszabb esetben őr nélküli kutya :-)

 

És hogyan képzelhető el a rendőrörsre való előállítás? Együttműködés hiányában csak erőszakkal. Kinek van joga ilyet alkalmazni? Arányos ez az "elkövetett cselekménnyel" (kiránduló eltévelyedik)? Mert mást bizonyítani nem nagyon lehetne.

Ugye nincs az embernél 1 mázsa bontott alumínium, vagy 2 köbméter frissen kivágott fa......(akinek nem inge...)

 

Szóval felmerül itt pár aggály, de lehet, hogy a törvényeket betű szerint betartva és értelmezve nincs igazam.

 

Bár egyre több a kerítés hazánk erdeiben, én azért szeretek kirándulni.

 

ON

 

 

Előzmény: M62 265 (7197)
M62 265 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7197
OFF
Azért a hivatásos vadásszal csak óvatosan, nekik igen sok mindenhez van joguk (akár igazoltatás, ruházat-, gépjármű ávizsgálás).
ON

Feltettem néhány képet a ZMNE-BJKMF területének tegnapi állapotáról ide.
Előzmény: hadsz (7191)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7196

Üdv!

Fertődről egy-két kép csak úgy nagy hirtelen! Öltöny nyakkendőben voltam(vizsgázni) ezért sajnos túlzásba nem vittem a sárdagasztást...de az általam legérdekesebbnek vélt maradványt, a tornyot azért megörökítettem!!

 

 

 

Aztán persze fotózás közben megjelentek az "urban legendeket" jól ismerő helyi lakosok.....kérdezték miért fotózom ezeket a romhalmazokat.....meséltem nekik kicsit a fórumról és persze máris előjöttek a föld alól előmászó tankok és egyéb rettenetek történeteivel!

Egyikük arról mesélt hogy a Fertőendrédi lőszerraktár, a Fertődi laktanya és a kastély között alagútrendszer van! Persze a Ti hozzászólásaitokból kiindulva irtó nagy fenntartással fogadom az ilyeneket, de hamarosan meglátogatom a Fertőendréd határában lévő lőszerraktárat is!

Szép napot mindenkinek: AmbulanceZoli

MN5818 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7195
Az a bizonyos "tanya" lett volna a vészkijárat?
Előzmény: tere (7183)
sweethome Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7194

A bunker tetején lévő aknák, a hátsó ajtók mögé vezetnek.  Ha jól emlékszem, tetejük a városi csatornafedelekhez hasonló öntöttvas fedővel volt lezárva. Szóvak semmi extra védelem. Ezek a vízelvezető rendszer részei, amit említettél?

 

 

 

 

 

 

Előzmény: tere (7183)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7193
Természetesen nem tervezek illetéktelen behatolást,és azt sem szeretném,hogy vaddisznónak nézzenek! : )
Előzmény: tere (7192)
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7192
Nem, ugyanis magánterületről van szó; az utak az önkormányzat tulajdonában vannak, az erdő az erdészeté, a vad a vadászoké, az épületek ... magántulajdonban vannak. Szerintem idegenül nem kell ott lófrálni, főleg, hogy mint írtam, a területen vadásznak és még rapsicok is garázdálkodnak. Az említettek elég zabosak tudnak lenni, ha illetéktelenek mászkálnak a laktanyában. Szóval elég balesetveszélyes a terep. Írj Te is epuletdiagnoszta kollégának, lehet mindenkivel előre egyeztetett látogatást szervezni és abból nincs baj...
Előzmény: hadsz (7191)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7191

"erdésszel, vadásszal kellemetlen lehet a találkozás, egyenes út az illetékes, oroszlányi kapsra."

 

Azok kevesek ahhoz.

Előzmény: Törölt nick (7169)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7190

"Miért tennének egy bonyolult mechanikájú, -zárszerkezetű, dögnehéz, rétegesen bélelt acél páncélajtót egy bunker dombbal védett hátfalára?"

 

A kérdés jó!

Azon vagyok,hogy megtaláljam a választ! : )

 

Gondolom ezek szerint Tabon is hasonló lehet a helyzet?

 


 

Előzmény: tere (7183)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7189
gondolodm = gondolom
Előzmény: hadsz (7188)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7188

Ezek szerint alatta még van kettő szint...?

A rakétafejeknek és a tüzérségi lövegeknek mi a bánatnak van szükségük ekkora,4-5m magas kapukra? Arról nem is beszélve,hogy az ajtók általában nem szoktak befelé nyílni egy raktárban,ez nem kis helyet foglal el és teljesen ésszerűtlen rakodás szempontjából is.

Gondolom kivonuláskor az oroszok lezárták a kérdéses területet.Ha utána az MH felmérette,ők valahogy kinyitották majd ismét lehegeszették -lezárták,tehát azóta nem járt ott senki - elvileg.Ez alapján csak az tudhatja,hogy mi van ott,aki ebben részt vett.Rosszul gondolodm?  : )

 

Előzmény: tere (7187)
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7187
Igen. És ez a legfelső szint a tároló aljáról nézve.
Előzmény: sweethome (7186)
sweethome Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7186

Akkora tér van mögötte, hogy a nagy ajtó befelé (a domb felé) tud nyílni? Mert kifelé szemmel láthatóan lehetetlen a boltív mérete miatt.

Előzmény: tere (7185)
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7185
Középen van egy kisajtó, az a személyzeti... :) Valaki próbálta felnyitni az egyiket, de úgy láttam hálistennek nem sikerült. :)

A zárak és a mechanika egy részét azóta profi módon ellopták. :S Szépen, szabályosan le van onnan hegesztve egy csomó minden. Nem hiszem, hogy ennyit ér az a vas... Ha meg be akart jutni a csöves, igen amatőr módon állt neki. :D
Előzmény: tere (7184)
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7184
Ezek a bejárati ajtók.
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7183
Nem jól gondolod. Ezek csak a bejáratok. :)
A belső, nagy ajtók mögött kezdődik a tároló. Miért tennének egy bonyolult mechanikájú, -zárszerkezetű, dögnehéz, rétegesen bélelt acél páncélajtót egy bunker dombbal védett hátfalára? :)

Ez több szintű járással, személyzeti helyiséggel, szűrt levegővel, saját víztározóval, áramfejlesztővel, klímaberendezéssel, vészkijárattal ellátott bunker, három előkészítő/rakodó munkahellyel. Az akna ami a bunker tetejéről megközelíthető, az egy vízelvezető rendszer része. A levegőszűrőnek van még ezek mellett kijárata, érezni is lehet az aktívszén-szűrő "illatát", lehet, hogy az a mai napig a helyén maradt.
Előzmény: hadsz (7178)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7182
Igen , megkaptam , köszönöm szépen.
Most karácsonyozunk , de utánna mindenképp.
üdv és áldott karácsonyt!
J.
Előzmény: hadsz (7180)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7181

 

Üdv!

 

Komáromban a Monostori erődben is elkezdték gyűjteni a hadi eszközöket.

 

 

 

 

 

További képek az erődről és környékéről itt: http://kep.tar.hu/kaszi28

 

Üdv!

 

Kaszi

hadsz Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7180

Szia Jagger!

 

Kössz! : )

Remélem megkaptad a mailemet Pécelről!

Előzmény: jagger3 (7165)
hadsz Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7179

Szia Kaszi!

 

Köszi a leírást!Tartok tőle,hogy ezek alapján nem nagyon lesz esély,hogy személyesen is körülnézzek azon a környéken.Persze az is lehet,hogy mire odaérnék már azt a részt is legyalulják és beépítik...

 

üdv,

 

hadsz 

Előzmény: Kaszi28 (7161)
hadsz Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7178

A Gránitok maguk voltak a tárolók,ha volt is mögötte valami,az inkább egy kisebb technikai helyiség lehetett,esetleg egy vészkijárathoz vezető személyzeti járat.Gondolod,hogy egy tárolót plafonig /ha ez igaz/ kicsempéznek? : ) Mondjuk Ivánéknál nem mindíg kellett az ésszerűséget kereseni...

Ha megfigyeled a belső nagy kapukat egyértelmű,hogy nem azt védték ami mögötte van,hanem ami a Gránitban. 

A felette és kissé mögötte levő területen megvan még kettő/ha jól emlékszem annyit találtunk/ betonakna -úgy 7-8m mély- az alján mindenféle hulladékkal,kacattal,ezek valóban összeköttetésben lehettek a tárolókkal.

Előzmény: tere (7176)
sweethome Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7177

Értékelendő. hogy orosz barátaink milyen gondosan tárolták a SCUD-tartozékokat nálunk! Nézzétek meg, 2006-ban Afganisztánban ugyanez hogyan nézett ki:

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (7169)
tere Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7176
Na, a tároló az a belső ajtó után kezdődik. :) Ezek, amit látsz, csak az előcsarnokai. :)
Előzmény: sweethome (7171)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7175

 "Tanya!" Akkor már kezden érteni Tere ezen kijelentését: " egy környezetidegen ojjektum, merthogy szántóvetők jelenléte nem volt jellemző ezen a helyen. Persze birkapásztort még tarthattak akár... :)". És azért nem láttam ezt az ominózus "tanyát", mert innen továbbmentem a kerítések közötti nyomsávban, majd valahol a déli részen jutottam be a területre.

 

Élve a lehetőséggel, ma valami emberibb időpontban keresni foglak privátban.

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7174
Na akkor harmadszor Fertőd szovjet laktanya!Fertőd
Előzmény: SZEGECS (7168)
sweethome Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7173

Gazdáját keresi a képen látható tárgy. A csákvári laktanya kerítése mellett találtam nemrég :-)

 

 

sweethome Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7172

Csak érdekességként a terület térképe. Ha lenne rá vállalkozó, igazán bejelölhetné a gyanús részeket a képen. Szerintem a fórumon sokunkat érdekelné a dolog.

 

 

Előzmény: sweethome (7171)
sweethome Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7171

Tisztelettel kérdezném. Milyen ajtókról van most itt szó?

Merthogy bejárati ajtók nincsenek (már) Ha lennének, valóban tátongana mögöttük az a "hatalmas üres luk".

 

 

 

 

 

 

 

Vagy a tárolók másik végében lévő ajtókról van szó, és ezek mögött tátong az a valami?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: tere (7163)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7170
Stimmel. Itt elvileg két gőzmozdony kazánja volt elhelyezve, illetve egy mini "krematórium", amit leromboltak. Innen ment a fűtés az állandó 18C°-hoz hátra. Persze a teljes hővezeték hálózat "megszűnt" azóta a szorgos, szabolcsi és egyéb kivándorlók áldozatos munkája során, mikor még nem felügyelték a területet.

Tere szerintem a "tanyára" célzott, ami innen D-DK-re, még szintén az elektromos kerítésen kívül volt.

Kivonulás előtt berobbantottak ezt-azt; pl. hátul (D-re) az erdőben volt, ahol szabályos kör alakban métert süllyedt meg a föld.
Előzmény: MN5818 (7164)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7169
Elvileg R-300 9K72 Elbrus / SS-1C SCUD-B, ideiglenes fejtároló, rakétatechnikai és raktárbázis. A lezárt rész mögött plafonig felcsempézve, ahogy illik. Anno megtekintve, mentesítve, doziméter nem idegeskedik. Elvileg :)

A terület bekerítve, bár be lehet jutni, csak nem feltétlenül érdemes engedély nélkül. Az építmények magántulajdonban, illetve erdőgazdálkodásban és vadászatban érintett, részben biztonsági zóna. Idegeneket nem annyira kedvelik; erdésszel, vadásszal kellemetlen lehet a találkozás, egyenes út az illetékes, oroszlányi kapsra.

Ha valakit olyan nagyon-nagyon-nagyon érdekel egy legális látogatás, keressen meg privátban: info@epuletdiagnosztika.hu
Előzmény: bonsaitom (7162)
SZEGECS Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7168
beszúrás gombra is kattintani kell!
Képes leírás itt.
Előzmény: AmbulanceZoli (7167)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7167

Nem megy!!!!

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7166
Na akkor mégegyszer képpel együtt(talán)! :-)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7165
Szia Hadsz!

Jók a képek nagyon!
üdv
J.
Előzmény: hadsz (7155)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7164
" Ha innen elnézel jobb-hátra, akkor ottvan egy környezetidegen ojjektum, merthogy szántóvetők jelenléte nem volt jellemző ezen a helyen."

Emlékeim szerint ezek az épületek vannak a környékén:
-http://www.panoramio.com/photo/16981850
-http://www.panoramio.com/photo/16982024
-http://www.panoramio.com/photo/16982125
Környezetidegen dologra nem emlékszem. ( vagy csak nem vettem észre? )
tere Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7163
SCUD rakétákhoz nukleáris fejeket és nukleáris tüzérségi lövedékeket tároltak az ajtók mögött. Ha visszaolvasol, már leírtam mi volt ott. Ma hatalmas üres luk tátong az ajtók mögött.
Előzmény: bonsaitom (7162)
bonsaitom Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7162

Üdv Mesterek!

 

Szóval akkor egy végeredményt szeretnék! Akkor mi újság Császáron? Vannek-e a leheggesztett ajtó mögött valamik? vagy esetles más dolgok? Vagy falls az egész és csak hordozó rakétákat tároltak ott... Köszi a pontos választ! Üdv + minden! ;)

Előzmény: tere (7136)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7161

 

 

Szia Hadsz!

 

Hajag:

 

Tényleg, már képben vagyok.

Kösz az eligazítást!

Voltam abban a helyiségben, csak nem tudtam elhelyezni így 3D-ben.

 

 

 

 

 

Győr:

 

 

 

 

Sajnos nincs infóm volt híradós bázisról Győr környékén, azonban a környéken amit bejelöltél van egykét érdekesség.

A mellékelt képen 1-el jelölt terület egy katonai raktárbázis volt, még őrséget is adtam ott.

Mára a földdel egyenlővé tették az egészet, csak a víztároló maradt meg.

A 2-vel jelölt terület egy még működő raktár, ahol talán a légvédelmisek cuccait tárolják.

Ott is adtam őrséget, de csak talán egyszer, mert azt főleg a lérakosok őrizték.

Ott kemény szigor volt őrség alatt.

Ma már persze külsősök vigyázzák,sajnos eléggé  intenzíven, főleg a kutya. :-)

 

A piros vonal egy vasúti sínt jelöl, ami elmegy a laktanyáig és csatlakozik a Győrt Komárommal összekötő vonalhoz.

 

A kék vonal azt a régi aszfaltozott utat jelöli, ami a laktanyából a 2-es raktárig vezetett.

Mára az Audi kiharapott belőle egy darabot, de az Audit körülvevő sárga útról van csatlakozás a raktárhoz vezető útra.

 

Az általad megjelölt  területen ha jól emlékszem 2, de lehet hogy 3 eléggé romos kisebb, jellegzetes sárga színű épület van.

Az épületek között, mellett van két mesterségesen épített föld domb (fedezék?).

 

Ezt a területet az Audi már megvette, nem nagyon tűrik, ha az ember ott kóborol.

Még nincs lekerítve, de engem is eltessékeltek onnan.

 

Szóval én nem tudom megmondani, hogy ez honvédségi terület volt e.

Az épületek alapján lehetne az is, de furcsa, hogy semmi kerítés nincs körülötte.

 

Üdv!

Kaszi

 

 

 

 

Előzmény: hadsz (7156)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7160

Üdv Zoli,

 

a kép bal alsó sarkában vannak a koordináták,de mivel elég aprók a számok:

 

47° 42' 06" , 17° 41' 37"

Előzmény: AmbulanceZoli (7158)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7159
Íme a Fertődi volt szovjet laktanya. Már ami maradt belőle, mert a nagy részén társasházakat alakítottak ki illetve szociális otthon működik. Itt működik tudtommal a Fertődi Rendőrőrs is. Az épületegyüttes közepén már messziről jól látszik az egykori téglaépítésű négyszőg alaprajzú sátortetős őrtorony amely a mai napig egykori formájában "tündököl". Valamelyik nap lefotózom a fontosabb részeit(ha lesz időm)!!
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7158

Üdv Hadsz!!

Ha tudsz megadni Google Earth koordinátákat akkor belövöm a helyet és kérdezem ismerősöktől....mert így számomra nehéz!

 

Előzmény: hadsz (7156)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7157

Köszi!Nem ártanak a jó kapcsolatok...! : ) 

Előzmény: AmbulanceZoli (7153)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7156

Igazából egy Győr környéki vagy melletti volt szovjet híradós bázist keresek.Elképzelhető,hogy összeköttetésben volt Pécellel,ugyanazzal a antennarendszerrel. Nem tudom,hogy korábban volt-e már ez téma itt a fórumon...

Pl. erről a területről tudsz valamit? :

 

 

Előzmény: Kaszi28 (7154)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7155

Szia Kaszi!

 

Az a dieselmotorok helyiségéből nyíló rakodóakna,csak az alsó szintről lehet bejutni.

Előzmény: Kaszi28 (7154)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7154

 

Szia hadsz!

 

Nagyon tetszik a rajz, így látszik igazán, micsoda komplexumot tettek ezek a föld alá.

Egy dolog nem világos.

 

A képen bejelöltem, azt a helyiséget, amit én nem tudok hova tenni, én nem láttam, pedig párszor voltam fent.

Ha a rajzod méretarányos, akkor pedig eléggé feltűnő kellett, hogy legyen.

Volt valami összeköttetése az ojjektum többi részével, vagy csak valami külön akna?

 

 

 

 

 

 

 

Más: Én ismerős vagyok Győrben, mit szeretnél tudni?

 

Üdv!

 

Kaszi

 

Előzmény: hadsz (7140)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7153

Üdv!

Győr környékén ismerős vagyok települések tekintetében de honvédségileg nincs sok ismeretem a környékről. Várom az ezzel kapcsolatos kérdéseket és megpróbálok rá válaszokat keresni!

Munkámból adódóan van ismerős sok "jó" helyen.....!!

AmbulanceZoli

Előzmény: hadsz (7151)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7152

Én tulajdonképpen már azt sem értettem, hogy Csányi az OTP mellé mi a lószarnak vette meg a lőszergyárat. Azt meg már végképp nem értem, hogy minek adja el. Akkor ezután a zsaruk nem BM MFS fenékjelzésű lőszerrel lövöldöznek, hanem valami egyébbel?

A "lószarért" egyébként elnézést, de úgy kikívánkozott.

Előzmény: schlumberger (7148)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7151

Üdv Neked is!

 

Természetesen érdekel minden a témával kapcsolatban,így ha megtudsz valamit,tedd közzé! : )

Győr környékén mennyire vagy ismerős?

Előzmény: AmbulanceZoli (7149)
REX 08 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7150

Időnként megkérdem, hát ha ide téved még egykori bajtárs.

 

Érintett-e valaki MN 8047 Felcsút kapcsán.

Én 1978-80. voltam ott telefonközpontos.

A REX 08 is oda köt, ez volt a telexünk hívókódja.

 

Érdekes volna ezúton találkozni valakivel.D

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7149

Először is üdv Mindenkinek!

Pár napja találtam rá a fórumra és mondanom sem kell majdnem egy "seggel" végigolvastam az egészet(grat mindenkinek aki a 7xxx hozzászólást alkotta)!

Figyelmesen olvastam de nem igazán találtam sok konkrétumot Fertődről illetve Fertőszentmiklósról(Pregens)!

A Fertődi szovjet laktanyáról ill. a hozzá tartozó Fertőendrédi stb. objektumokról(ezen fórum hatására) elkezdtem egy kissé nagyobb érdeklődést mutatni, és mivel Fertőd város jegyzője nagyon jó ismerősöm megpróbálok konkrétumokat gyűjteni erről a helyről(korabeli fotók, leírások, elbeszélések stb.) és közzéteszem itt ha érdekel Titeket!

Illetve ha valamelyik fórumtagnak kedve szottyan kis hazánk Nyugati csücskében eme ojjektumokat meglátogatni(már ami maradt belőle), nagyon szívesen kalauzolok.....és közben tanulok Tőletek sokmindent a dicső szojjet ill MN-ről!!

Tisztelettel: AmbulanceZoli

 

schlumberger Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7148
tere Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7147
Egynek jó lesz. :) Ha innen elnézel jobb-hátra, akkor ottvan egy környezetidegen ojjektum, merthogy szántóvetők jelenléte nem volt jellemző ezen a helyen. Persze birkapásztort még tarthattak akár... :) Szóval ott kell keresgélni, bár elég esélytelen, hogy nem tüntettek el mindent.
Előzmény: MN5818 (7146)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7146

"Az ojjektumokat osszekoto jaratokat berobbantottak, mielott elhagytak a teruletet. A kornyek tele van nyomokkal, csak nyitott szemmel kell jarni."

 

Csak nem ez lenne az egyik? http://www.panoramio.com/photo/16951608

Előzmény: tere (7145)
tere Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7145
Igen, jo nagy luk. Az ojjektumokat osszekoto jaratokat berobbantottak, mielott elhagytak a teruletet. A kornyek tele van nyomokkal, csak nyitott szemmel kell jarni. A teruletrol tudni kell, hogy magantulajdon, nem erdemes csak ugy ott koszalni. A masik ok, hogy vadasznak. Jatek: a szervezot megkeresed es lehet beszelgetni arrol, hogy mi merre... Jatek olyan helyszin(ek)re van kiirva, ami biztonsagos, es a tulajdonossal, erdeszettel, vadasztarsasaggal egyeztetett mind helyben, mind idoben. Igen, voltam ott. Nem 1x. :)
Előzmény: MN5818 (7141)
degenerator Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7144
a fiától. az apja állatorvos, és anno az oroszok állataihoz lett kirendelve, levitték valami föld alatti objektumba, amit nem tudott azonosítani másként.

a helyét is megmutatta, de én bejáratot nem találtam, csak valami szellőző-nyílásra hasonlító dolgokat.
Előzmény: sweethome (7143)
sweethome Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7143
Na ez végre valami konkrétum. Első kézből való az információ? A most hivatalban lévő polgármestertől származik?
Előzmény: degenerator (7142)
degenerator Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7142
akkor valami nagy földalatti létesítményeknek csak kell ott lenni, mivel a falu polgármestere, állítása szerint volt is bennük.
Előzmény: sweethome (7134)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7141

" Esteleg a bunkerek nem "látogatható" területe lehet játék/sugárzás szempontjából kritikus, de onnan is elhordtak anno mindent..."

Ezzel arra célzol, hogy a bunkerek zárt hátsó kapuji mögött van még valami?

Előzmény: tere (7131)
hadsz Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7140

Időközben befejeztem a BARS 504-et.Néhány kép róla:

 

504LACI Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7139
Urak MN7150-ről tud valaki valamit?
hadsz Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7138

Ennél azért komolyabb érveket vártam...

Ahelyett,hogy megsértődnél,talán nem ártana valamilyen konkrétummal alátámasztani az állításodat,mert ez a "...nem szeretnék beszélni róla" duma kicsit röhejes,és elég nehéz komolyan venni.Talán a ballonkabátos emberektől tartasz a fekete autóval?

Hadd ne soroljam fel,hogy mi van a területen,menj el és magad is meglátod! Ígérem én leszek az első,aki bocsánatot kér ha mutatsz bizonyítékot az általad említett bunkerekről,vagy azokra utaló jelekről.

Előzmény: tere (7136)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7137

 

Köszi!

 

Üdv!

 

Kaszi

Előzmény: MN5818 (7132)
tere Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7136
Ez igaz. Nincs urban legend.
Na, akkor mi van/volt ott az MRTB-n és nukleáris lövedéktárolón kívül? Mondd el akkor Te! :P
Előzmény: hadsz (7133)
sweethome Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7135
Én sem értem ezt a titkolózást. Ha van ott valami, ami annyira titkos, hogy beszélni sem lehet róla, akkor valószínűleg nem adja el az állam a területet egy magáncégnek, ami ráadásul őrizetlenül hagyja azt. Ha rosszul gondolom, kérlek javíts ki.
Előzmény: tere (7131)
sweethome Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7134

Szerintem földalatti hangárok biztosan nincsenek. A hangárnak akkor lenne értelme, ha a felszállópálya közelében lenne, azzal gurulóúttal összekötve. Ott viszont az égvilágon semmi nincs.

Az út túloldalán, a volt laktanyában van egy pár darab földdel fedett nagy betonépítmény szép vastag vasajtókkal, ami valószínűleg lőszertároló volt. Esetleg ezeket nézhette valaki messziről hangároknak.

Az urban legend szerint valahol a környéken kell lennie a szovjet DHDSCS ideiglenes harcálláspontjának, amit kivonuláskor betemettek. Ezt sem találta meg még senki... 

 

Előzmény: degenerator (7130)
hadsz Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7133

"A föld alatti ojjektum(ok)ról nem szeretnék beszélni."

 

Csak nem kötelez a titoktartás...?  :-)

Császáron nincsenek olyan föld alatti ojjektumok amiket ne fedeztek volna már fel...Ekkora titkok azért nincsenek ott. A többi csak urban legend...

Előzmény: tere (7131)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7132

Egy-két éve még őrizték.

Előzmény: Kaszi28 (7127)
tere Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7131
Nem 1, hanem 3. És az "csak" az atombiztos bunker (tárolók) bejárata. A föld alatti ojjektum(ok)ról nem szeretnék beszélni.
Előzmény: bonsaitom (7129)
degenerator Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7130
ugyanilyen lejáró van Váton is, ugyanilyen horogkereszttel. egy picit meg is zavart.

úgy hallottam, hogy föld alatti hangárok voltak ott. ebből mennyi az igazság?
Előzmény: sweethome (7113)
bonsaitom Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7129

Üdv! Valami nagy leheggesztett ajtó található a császári területen, én még azt nem láttam csak mondták..

Érdemes lenne az ilyen helyeken, főleg ahová játszani is járnak sugárzást mérni mostanában is. Ki tudja mit tusolt el az MH a kivonulás után. Mert ha kitudódott volna valami az senkinek sem lett volna jó.

Előzmény: sweethome (7128)
sweethome Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7128

Üdv!

 

Azt olvasom ki soraidból, hogy tudsz Császáron olyan földalatti "részről", amit még nem ismerünk? Tudsz erről valami bővebbet esetleg?

A bunkerek "nem látogatható" területéről folyt a diskurzus itt a fórumon régebben. Esetleg erről van valami infód?

 

Sw

Előzmény: tere (7122)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7127

 

Sziasztok!

 

Kösz az infót!

 

Érdemes elnézni arra?

Őrzik?

 

Köszi!

 

Kaszi

Vasi Kutya Creative Commons License 2008.12.14 0 0 7126
Savaria volt lőszerraktára...
Előzmény: Kaszi28 (7123)
Hpasp Creative Commons License 2008.12.14 0 0 7125
Csak 1 tipp:

ex Szombathelyi gl.dd. lőszerraktár?
Előzmény: Kaszi28 (7123)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 7124
Pusztacsó, felszámolt lőszerraktár. 100 hektáros terület 18 épülettel.
Előzmény: Kaszi28 (7123)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 7123

 

 

Sziasztok!

 

Van valakinek infója erről?

 

http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=47.332773,16.61356&spn=0.012274,0.027466&z=15

 

Köszeg és Szombathely között.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

tere Creative Commons License 2008.12.13 0 0 7122
A bunkerek környéke lehet zűrös, az összes többi, ami (ma még) nem ismert, az jócskán a föld alatt volt/van. Esteleg a bunkerek nem "látogatható" területe lehet játék/sugárzás szempontjából kritikus, de onnan is elhordtak anno mindent...
A rendszeresített eszközöket vastag ólom "táskákban" tárolták, elvileg nem lehetett baj velük.
Előzmény: bonsaitom (7110)
504LACI Creative Commons License 2008.12.12 0 0 7121
Bocs, nem teljesen idevág, de MN 7150 mi volt és hol?
RAFi Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7120
Az ;-)
(bár nem az "enyém")
Előzmény: sweethome (7119)
sweethome Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7119
TAKARNET?
Előzmény: RAFi (7118)
RAFi Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7118
Nocsak!

A földhivatali adatok nyilvánosak. Eszerint a tulajdonos J.Attila aki kb 4ha területet vett meg a dombtetőn de tudomásom szerint nem vett hozzá átjárási jogot. A környező földterületek (a laktanya is) még a magyar állam (vagyonkezelő ZRT) tulajdona.
Előzmény: MN5818 (7115)
hadsz Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7117

Az MH a kivonulás után felmérte ezeket az objektumokat,külön figyelmet szentelve a talaj és egyéb szennyezettségre.Ez alapján nincs mitől tartani...

Előzmény: bonsaitom (7110)
RAFi Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7116
Csak a dombtetőt !

Köszi a fotókat !
Előzmény: sweethome (7114)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7115

Mivel a beszélgetésünket eleinte nem kimondottan a szivélyes légkör és kölcsönös udvariasság jellemezte, eszembe sem jutott megkérdezni.

Előzmény: RAFi (7109)
sweethome Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7114

Csak a dombtetőt vették meg, vagy a volt laktanyát is? Lehet tudni, hogy ki a tulaj?

Előzmény: MN5818 (7108)
sweethome Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7113

A 'pince':

 

 

 

Hát ennyi.....

Előzmény: RAFi (7107)
bonsaitom Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7112

Hát igen.. Ha tud valaki a császáriról valamit írjon! Kösz a válaszokat;)

Üdv: tom

Előzmény: RAFi (7111)
RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7111
Én is múltkor ezt kérdeztem - érdemes lenne a túrákra beszerezni egy GM műszert.
Előzmény: bonsaitom (7110)
bonsaitom Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7110

Sziasztok! A volt császári rakátatechnikai bázis sugárzás ügyileg rendben lehet? Úgy tudom elég kétes a múltja, valamit a környéken lakók se sok jót terjesztenek róla ez ügyileg. Mellesleg meg sokan airsoftoznak (painballhoz hasonló játék aki nem ismeri) ott, köztük én is..

Köszi a választ!

Üdv!

RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7109
Azt lehet tudni, hogy mire fogja használni ?

Előzmény: MN5818 (7108)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7108
Valóban valaki megvette, és mostmár magántulajdon! A múlt hónap elején jártam arra, és akkor sikerült beszélnem az új tulajjal. Jövő év elejére tervezi a terület lekerítését.
Előzmény: sweethome (7101)
RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7107
igen , érdekel.

Köszi előre is.
Előzmény: sweethome (7106)
sweethome Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7106

Szerintem max 1 méteres földréteg lehet rajta. Majd teszek fel pár képet, ha érdekel.

 

 

Előzmény: RAFi (7105)
RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7105
Hány méterre lehet a föld alatt ?
Előzmény: sweethome (7104)
sweethome Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7104

Én is úgy hallottam, hogy helikopter-leszálló volt a dombtetőn az a betonozott tér.

A 'pince' a pirossal megjelölt helyen van, +/- pár méter. A dombra felvezető út mellett, a bozótos szélén van a lejárata. Nincs bent sok látnivaló. A szokásos kormos betonfalak, néhány orosz nyelvű felirat, meg sok szemét. Ez biztosan nem harcálláspont volt, inkább valamilyen személyi fedezék.

Előzmény: RAFi (7103)
RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7103
Nekem azt mondták a ZRT-nél , hogy "helikopter leszállóhely".
Engem inkább ez a "pince" érdekelne - ez is ugyanott van ?

(7022-es hozzászólásod)

Előzmény: sweethome (7101)
monfondir Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7102
Itt mi volt?
Előzmény: sweethome (7101)
sweethome Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7101

Valószínű, hogy igaz lehet a hír, a domb oldalában lévő épületet felújítják éppen. A dombtetőn teljes a pusztulás.

 

 

 

Előzmény: RAFi (7098)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.12.09 0 0 7100
Ha nem tudnám hol van, most biztos nem találtam volna meg. Ugyanis a hirdetésben a Google nem jó helyre rakta azt a piros jelet.
Előzmény: RAFi (7099)
RAFi Creative Commons License 2008.12.09 0 0 7099
RAFi Creative Commons License 2008.12.08 0 0 7098
Ma próbáltam kideríteni, hogy a csákvári "bunker" kinek a tulajdonában van - esetleg van róla infótok ?
A terület a vagyonkezelő ZRT-jé, de egy magánszemély megvásárolt egy "objektumot" a dombtetőn (néhány hektárt) ...
Előzmény: sweethome (7097)
sweethome Creative Commons License 2008.12.08 0 0 7097

A még viszonylag egyben lévő helyekről pedig kutyás őrséggel tartják távol a becsületes szándékú, a történelem és technika iránt érdeklődőket. Mindannyian tudjuk, mennyit ér ez a "védelem".

 

A Hajagról hallottam, hogy a kivonulást követően egy helyi vállalkozó kapta meg 2 évre a fémgyűjtési koncessziót az önkormányzattól. El is tűnt minden, ami mozdítható...

 

Én ellenpéldaként, a francia mellett a németországi objektumokat tudom felemlegetni. Nonprofit szervezetek kapják/kapták meg a remek állapotban lévő objektumok kezelését, minimális belépődíjak ellenében (5-10€) látogathatóak, weboldaluk van, telefonon lehet egyeztetni a bejutást, stb. A látogatókat szívesen fogadják, büszkék a múltjukra.

 

Ők elmondhatják, hogy "unokáink is látni fogják".

 

 

Előzmény: 504LACI (7096)
504LACI Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7096
Itthon is majdnem így van. 30 minisztériumra bízták a létesítményt, helyettük pár önkéntes próbálja menteni ami még menthető...
Előzmény: jagger3 (7095)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7095
Ez így nagyon pici , de a lényeg : A franciáknak van egy nonprofit szervezetük azt hiszem AMIFORT a neve , és ennek a gondozásába adták az itt látható Fort Hackenberg erődöt is. Ebből csináltak múzeumot , szinte kötelezően zarándokolnak el a franciák ide , jómagam - magyarként - 4szer voltam bent és mindíg növekedett és szépült a kiállítás.
Igy van ez , ha egy nemzet büszke a katonáira!
Ilyen vagy hasonló - ha másként nem , hát alulról szerveződően - kellene a még meglévő és nem "legyüjtött" létesítményt kezelni szerintem.
Csak hát - gondolom a zsámbékiaknak nem ismeretlen mese - a kis hazánkban mindenkinek lisztes a keze csak a sor végére nem jut semmi. Amikor kérdeztem utoljára a francia amifort emberkétől a látogatáson , megdöbenve hallottam: mintegy 30 önkéntesre bízták a létesítményt , helyettük, nevükben a minisztérium pályázik és segít a fenntartásban, adja a nevét és erkölcsi , anyagi támogatását.

Próbáltam ezt itthon elképzelni...
J.
jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7094
Kicsit szégyellem magam , bár még nem próbáltam itt képezni.
Hpasp Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7093
Új kép : Tallózás
Feltölt
beszúr
Mehet

max szélesség 640pix
max méret valahol 150kb alatt (?)
Előzmény: jagger3 (7092)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7092

talán most sikerül...

 

jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7091
Lemaradt...
jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7090

Itt az előbb említett kép , Hadsz olvtárs segített rövidíteni , köszönet érte!

J.

 

jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7089
Sziasztok !

Régen írtam már be , de amióta hajagról hallottam itt , azóta szinte mágnesként vonz a hely. az elmúlt 2 hétvégén is voltam fent , az este hátborzongató volt de valahogy nagyon szép is.
Sokszor gondolkodtam , a csigazabáló franciáknak hogy van ilyesmire pénzük (1) kép és itt miért nincs???
Szerintem elsősorban nem a pénz , hanem a kultúra hiányzik innen, olvasom Tüzér és társai irkálását a légvédelmis topikon , és gondolkodom:
Hány kis szarcsimbók marakodik még a konc utolsó morzsáján is , és ezért veszik kárba oly sokminden. Példaként jut eszembe a következő "jellemző" tiszteletkör:
Nem laktanya volt , de kihalt és lepusztult volt a mecseki Ércbányák vagy a recski rézbánya. Miután jópénzért "megsemmisítették" mindkettőt , hatásait "felszámolták" , most a világpiaci kocka fordultával mégis újra előkerültek mint téma. Csak már "koncesszióban".
Miéééért??????
Aki erre a kérdésre válaszolni tud , az meg tudja mondani , miért érzem magam kellemetlenül , ha szétnézek a pilistetőn , vagy hajagon....
Bocs , a kép túl nagy , de majd még dolgozok rajta...

tere Creative Commons License 2008.12.04 0 0 7088
Köszönöm! :)
Előzmény: miki1962 (7080)
hadsz Creative Commons License 2008.12.03 0 0 7087

Természetesen nem titok :  Google SketchUp

Előzmény: bodrostomi (7086)
bodrostomi Creative Commons License 2008.12.02 0 0 7086
Ha nem titok - mivel rajzolod?
Előzmény: hadsz (7078)
RAFi Creative Commons License 2008.12.02 0 0 7085
más kérdés:

Valaki mért az elhagyatott katonai létesítményekben sugárzási szintet ? (gamma)
RAFi Creative Commons License 2008.12.02 0 0 7084
Ott a pont ;-)

Komolyra fordítva a szót.
Polgári védelmi szempontból a "kocsordi típusú" bunker nem sokat ér. Kicsi a valószínűsége, hogy atomháború lesz és annak még kisebb, hogy a bunker közelében lesz detonáció. Amitől egy ilyen objektumnak (ojjektumnak:) védenie kellene, az kiszóródott rádioaktív anyagok okozta sugárzás. Természetesen ehhez légmentesen és nyomásállóan zárni kell az óvóhelyet és gondoskodni kell a légtisztításról, valamint hosszabb tartózkodás esetén vízről, élelemről, világításról, stb..stb..stb..

Mondom az USA-ban több tucat cég van akik komplett megoldásokat kínálnak az ilyen igényekre kezdve a fém-tartály óvóhelytől az üvegszálas fullos változatig.
Amitől a mai világban tartani kell az nem nukleáris háború, sokkal inkább a környezeti (globális) katasztrófák, és a reaktorbalesetek (ezek akár össze is függhetnek)Előzmény: Törölt nick (7083)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 7082

 

Sziasztok!

 

Ezt a cikket olvastam egy megyei lapban:

 

Több mint 200 gránát a röjtöki erdőben

 

Nagylózs és Röjtökmuzsaj között, az erdőben az erdészek több, világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak.

 

A XY főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőregység a helyszínen megsemmisített 83 darab, magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot, valamint 35 darab, 42 mintájú kézigránátot. Emellett 115 darab 42 mintájú kézigránátot, valamint több mint száz kilogramm vegyes gyalogsági lőszert a központi gyűjtőhelyre szállítottak.

A tűzszerészek azt feltételezik, hogy egy világháborús raktárt találtak meg az erdő mélyén. Az érintett területet várhatóan jövő tavasszal vizsgálják át, s ezt követően döntenek a raktár teljes ártalmatlanításáról.

 

Nem kihalt laktanya, de érdekes.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

 

RAFi Creative Commons License 2008.12.01 0 0 7081
Üdv Mindenkinek !

Most találtam csak rá a topikra. Őszintén szólva nem "műkedvelő" vagyok, hanem kicsit paranoiás. Ha sok pénzem lenne építenék egy biztos-ami-biztos óvóhelyet magamnak (amerikában ez hihetetlenül nagy üzlet!).
Látom, hogy kis hazánk szépen el van látva elhagyatott "objektumokkal" amelyek közül több is megfelelne a célnak :) A kérdésem az, hogy tudtok olyanról, ami magánkézben van és eladó ? :) Előre is kösz !miki1962 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 7080
Bocs, újra megpróbálom.
Előzmény: miki1962 (7079)
miki1962 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 7079
Pirossal jelöltem a volt 1. számú hadiutatés kékkel a szóbanforgó területet.
Előzmény: tere (7077)
hadsz Creative Commons License 2008.11.30 0 0 7078

A héten elkezdtem rajzolni a Hajagot 3D-ben,az alsó szint már megvan.Erről pár kép:

 

tere Creative Commons License 2008.11.30 0 0 7077
És akkor melyik az a bizonyos bokros terület?
Előzmény: miki1962 (7072)
miki1962 Creative Commons License 2008.11.29 0 0 7076
Volt, igen 1., 2,. 22. számú hadiút, illetve még egyéb rövidebbek. Az 1. és a 2.a  Duna-Tisza közétől volt kiéptve kb. Győrig, az 1-es Dunafoldvárnál, a 2-es Kalocsánál keresztezte a Dunát. A 22-es Öskü és a "0" pont között ágazott le a 2-es hadíútról, és a rezi hegyikiképzőbázisig volt kiépítve. Az utakat a magyar műszaki csapatok (főleg azt hiszem a 60. műszaki dandár Szeged), tartotta karban.
Előzmény: safranek50 (7075)
safranek50 Creative Commons License 2008.11.28 0 0 7075
Ha ezt az 1.sz hadiutat,(gondolom volt 2.-is :) ) Googleszinten , ha nem is precizen, meg tudnád jelezni, sokat segítenél. THX. 73!
Előzmény: miki1962 (7072)
gero* Creative Commons License 2008.11.28 0 0 7074
54/5 nevű emberkét keresem, aki Molnaszecsődön volt katona! Írj mailt légy szíves !
KT1 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 7073
Köszönöm !
miki1962 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 7072
A volt 1. számú hadiút melletti erdős-bokros területre gondolsz? Azt a 80-as években a Bakonyba felvonuló orosz csapatok használták mint összpontosítási, vagy várakozási körletet. Általában a Polgárdin elhelyezkedő harckocsi-ezred használta, lehet, hogy harckészültségi körlet funkcióval is rendelkezett. Elég sok kiépített fedezék, illetve tüzelőállás volt azn a területen.
Előzmény: KT1 (7066)
tere Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7071
Nem, de adta merő ellenkező irányban még ma is él a gyakorlópálya. :) Az nincs ezen a képen, de NY-ÉNY irányban keresd, Várpalotától majdnem Tapolcáig.
Előzmény: KT1 (7070)
KT1 Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7070

Erre a környékre gondoltam!

Volt itt vmi ?

Előzmény: tere (7067)
beczl Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7069
Üdv,

Az említett Kincsestábori laktanya (8.sz bázis) részben a várpalotai 7300. TÜKb (Tüzérkiképzőbázis), részben a székesfehérvári ARRKE (ALba regia rend. Komm. ezred) alá tartozott. Pk Kangyalka Alajos alez. 1992-ig a várpalotai csörlőházi lőtérre, gyakorlatokra érkező személyi és techiknai állomány befogadására építették, állandó jelleggel 152, 155mm-es önjáró lövegek, T55hk-k, BM-21-es sorozatvetők és egyéb tüzéreszközök voltak itt elhelyezve. Később 1993-ban megszüntették az állandó állományát, innentők kezdve a várpalotai KGYLP (Központi gyakorló és Lőtérparancsnokság) állományába tartozott, mint "Kincsetábor" néven, minimális személyzettel, majd 200-től fokozatosan elbontották.

Úgy ennyi. Ha bővebb infó kell azzal is tudok szolgálni! :-)
Előzmény: charlie21 (7013)
tere Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7068
Na, hol a dög? Mutass rá! :)
tere Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7067
A horgásztóra gondolsz? :)
Előzmény: KT1 (7066)
KT1 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 7066
Urak !

Kis segítséget szeretnék!
Várpalotától dél-keletre (Inotai erőműtől délre) milyen katonai terület volt ?
Sylart Creative Commons License 2008.11.20 0 0 7065

sziasztok,

 

Ha valakink az angol jobban megy, érdemes az oldalt lefordíttatni a http://babelfish.yahoo.com/ -al.

 

nem csak orosz-angol, hanem egyéb nyelveket is fordít.

Üdv: Sz

Előzmény: alhonvéd-helyettes (7040)
burgerboti Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7064

Üdv

Merre vagy,én Dunakeszin hány db van ?

Na és az ár?

Üdv

Viktor.

Előzmény: Fóti Gyula (7059)
hadsz Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7063

Hello Hpasp,

 

gratula ehhez a rendkívül alapos munkához!Köszi,hogy megosztottad velünk!Ahogy Téged ismerlek,hamarosan meglesznek a hiányzók is. :-)

 

üdv

 

hadsz

Előzmény: Hpasp (7061)
hadsz Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7062

Hello Kaszi!

 

Elolvastam,köszi!

Előzmény: Kaszi28 (7060)
Hpasp Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7061
Sziasztok,

Egy csomó RT alakulat díszlokációját pontosítottam.

Ami még mindig hiányzik (szégyen szemre):

54.rt.dd, 4.rt.zlj, 20. rt szd, Kiskőrös
54.rt.dd, 6.rt.zlj, 18. rt szd, Szolnok

1989

Üdv,
Hpasp
Kaszi28 Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7060

 

Szia Hadsz!

 

Ez a 18-as oldal körül volt már téma.

Ott valaki leírta, hogy milyen antennák, rendszerek ezek.

 

Üdv!

 

Kaszi

Fóti Gyula Creative Commons License 2008.11.18 0 0 7059
 

Tisztelet mindenkinek.

 

Segítséget szeretnék kérni illetve tanácsot.

Régóta szerettem volna egy konténert raktárnak,most sikerült venni eggyet és a takaritása közben előkerűlt egy csomó sértetlen bontatlan,1965 ben lecsomagolt katonai kulacs és csajka.Nekem nincs szükségem rá,de az a hely amit elfoglal az meg kellene.Ha valaki ilyet keres vagy ilyennel foglalkozik,vagy vaterázik annak szívesen átadnám,akár egyben, akár külön külön is csak a hely szabaduljon fel.

Ha esetleg valakit érdekel akkor a 06 20 3 421 373 ason elér napközben.

A segítséget előre is köszönöm.

papirkuthy Creative Commons License 2008.11.15 0 0 7058
Derűs napot!

Szívesen,bár sokat nem tudtam segíteni.

Hát szerencsések azok a járművek,amelyek nem így végzik...

Előzmény: M61021 (7057)
M61021 Creative Commons License 2008.11.13 0 0 7057

Köszi az infot! A "gépek" helyett "képek"-et akartam írni. A gépek készüléséről volt fogalmam. De a Csepelek ugye nem szovjet mérnökök alkotásai :)

 

Szóval Mezőfalva. Kalocsán meg én is voltam már. Egy ismerősömnek keresek D 566-os Csepelt. Én már szereztem egy 344-est :)

Köszi mégegyszer.

Előzmény: papirkuthy (7045)
KT1 Creative Commons License 2008.11.13 0 0 7056

az őrszguglin remekül látszik az 51 & 52-s bázis!

képek róluk a galériámban!

Előzmény: Volt tüzér (7052)
KT1 Creative Commons License 2008.11.13 0 0 7055

Jó reggelt !

 

Az érdi adóházhoz a nyilat kissé jobbra & fel ! 

A hurok alakú út végén van!

 

Mind a 3-ról van kép a galériámban!

www.panoramio.com/user/59032 

(a jobb felső sarokban lehet a témákra szűkíteni)

Előzmény: Hpasp (7050)
hadsz Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7054

"Mondjuk hogy a Veszprémi vevő oldal hol van, azt nemtom..."

 

A nyakam ugyan nem tenném rá,de ez nem lehet? :

 

<http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=47.082945,17.856313&spn=0.005516,0.009613&t=h&z=17>

Előzmény: Hpasp (7050)
hadsz Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7053

Szia,

 

köszönöm a választ!

Előzmény: Hpasp (7049)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7052

A 104. ezred harcálláspontja Nagytarcsán bent volt a falu szélén, a Petőfi? laktanyában. Ilyen 21-21-es, illetve 51-52-es féle kommunikációs objektum bizonyára ott is volt, de a helyét nem tudom.

Viszont a nagytarcsai (nagytartjai) laktanyától nem messzi (már a 104. ezred korszakán jóval túl épült egy védett vezetési pont, amiben az LRP harcálláspont működött a Sziklából való kiköltözése után.

Ezen felül ott a környéken volt még egy központi híradó anyag raktár is, valamint nem messzi az isaszegi repülő anyag ellátó központ is. Úgyhogy választék van bűven, de a 104. ezred volt harcálláspontja egyik sem az, ami a képen láthatól

Gondolj bele. Egy ezredharcálláspont az AVR előtti időben egy akkora helyen elfért, mint egy normál méretű tanterem. Például a 104. ezred harcálláspontja Sárbogárdon (mármint az épület) nem volt akkora, mint egy normál családi ház.

Előzmény: Hpasp (7051)
Hpasp Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7051
Régi 104-es ezred, harcálláspont (Nagytarcsa)
kommunikáció (közép-hosszú hullám?)
Előzmény: Hpasp (7050)
Hpasp Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7050
20-as objektum, harcálláspont (Érd - Kertváros)
21, 22-es objektum, kommunikáció (közép-hosszú hullám?)40-es objektum, harcálláspont (Pápa - Kup)
41, 42-es objektum, kommunikáció (közép-hosszú hullám?)

50-es objektum, harcálláspont (Sárbogárd - Szarvaspuszta)
51, 52-es objektum, kommunikáció (közép-hosszú hullám?)Mondjuk hogy a Veszprémi vevő oldal hol van, azt nemtom...
Előzmény: Hpasp (7049)
Hpasp Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7049
Szia,

Már volt róla szó, a Kupi Radarbázis összeköttetését biztosítja Veszprémmel.

Üdv,
Hpasp
Előzmény: hadsz (7046)
hadsz Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7048

Köszi a választ!

A reptér irányadói megvannak,ez szerintem valami más lehet.Ráadásul az ojjektumtól kb.É-3,5km ill. ÉNy-1,5km /Ganna mellett és attól északra/ hasonló,bár kisebb bázisok találhatóak.Gyanítom ezeknek van közük egymáshoz...

A Kup melletti RT-t "ismerem",noha sajnos anno a topiklátogatást kihagytam. 

 

Előzmény: Volt tüzér (7047)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7047

Ez persze csak gyanú: Mivel a kérdéses hely nagyjából egy vonalban van a pápai reptér kifutójával, el tudom képzelni, hogy valami irányadó.

A pápai reptérhez legközelebbi Rt Kup település mellett van, ami nagyjából félúton van Pápa és Ajka között. És oda nem ilyen szedett vedett út vezet, a terület egy közforgalmú műút mellett van közvetlenül.

Előzmény: hadsz (7046)
hadsz Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7046

Uraim,

Nem tudom,hogy volt-e már szó róla,de tudja valaki ,hogy milyen jellegű objektum található Döbröntétől dél-délnyugatra. Úgy 4-5 éve jártam arra /teljesen véletlenül követtünk egy keskeny aszfalt utat ami kivezetett a faluból/ ,akkor a kerítésnél magyar katonákat láttunk,tehát meglehetősen aktívnak tűnt.Nem tudom,hogy most mi a helyzet ilyen szempontból,természetesen ha ma is aktív akkor a kérdés tárgytalan mert a téma OFF.

 

ui.: talán RT bázis...?

 

 

<http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=k&ll=47.2154,17.539158&spn=0.015158,0.043774&z=15>

papirkuthy Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7045

Köszönöm a pontosítást.
Kalocsa viszont full!
Előzmény: Volt tüzér (7044)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7044

Pontosítanom kell az urakat.

Itt VOLTAK az öregjárgányok.

Ugyanis Mezőfalván már alig van valami értelmes dolog.

Előzmény: papirkuthy (7043)
papirkuthy Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7043
Remélem sikerül a link.

Tehát itt vannak az öregjárgányok.
papirkuthy Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7042
Szia M61021!

A gépeket "ifjú szovjet mérnökök"szerelték össze, valahol Oroszországban.
A képek viszont Kalocsán és Mezőfalván készültek!

itt megtalálhatod őket!
Eladni csak árverésen adják el őket.

Előzmény: M61021 (7041)
M61021 Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7041

Szia Papirkuthy!

 

Ezek a gépek hol és mikor készültek? A régi honvédségi teherautók engem is érdekelnének.

 

 

Előzmény: papirkuthy (6959)
alhonvéd-helyettes Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7040
Nem itthon persze, de a helyet nem írták le. Akinek gondja van az orosz szöveggel, itt egy kis segítség:
http://orosz-szotar.hu/
Előzmény: alhonvéd-helyettes (7039)
alhonvéd-helyettes Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7039
hadsz Creative Commons License 2008.11.10 0 0 7038

Szintén még az idei túránk eredménye Sweethome barátommal a Finsterwalde-i repülőtér atombomba tárolója.Ún.641-es típusú és mintegy 80 bomba tárolására volt kapacitása.A volt K.Németo.-ban 3 ilyen bunker volt,illetve van még ma is ilyen-olyan állapotban,nálunk Kunmadarason volt ez a típus.

 

 

 

golf78 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 7037
Üdvözletem!
A laktanya már nem HM terület,egy helyi vállalkozó vette meg!Egyébként 1996-ban pakolták ki,utána Rétsághoz,majd annak megszünte után Nagyoroszihoz tartozott!Javitószázad működött itt,de tároltak lőszereket is,sőt vegyvédelmi felszereléseket is raktároztak!A lőtért a rétságiak használták!
Előzmény: sweethome (6968)
MN5818 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 7036

A laktanya területére sajna nem jutottam be(lévén szombaton nincs nyitva a Kő-KER). Ha még idén sikerül összehoznom egy szabad hétköznapot (kicsi az esélye),be fogok menni a területre körülnézni,informálódni. Bevallom,erről a berobbantásról most hallottam először.

Előzmény: sweethome (7033)
sweethome Creative Commons License 2008.11.02 0 0 7035

Más érdekesség Csákvárral kapcsolatban:

A város túlsó oldalán, Móriczmajor fölött az erdőben találtam egy érdekes helyet.

Biztos, hogy nem erdészház volt :-)

 

 

sweethome Creative Commons License 2008.11.02 0 0 7034

Na még egy kép lemaradt:

 

Előzmény: sweethome (7033)
sweethome Creative Commons License 2008.11.02 0 0 7033

Jók a képek, gratulálok!

Egyébként helyi forrásoktól én is azt az infót kaptam, hogy a hegyen lévő épület a pilótáknak készült pihenőház. Furcsa, hogy egy használaton kívüli tartalékbázisra ilyen épült.

 

A harcállápont szerintem csak a kerítésen belüli (védett) területen lehetett, ha egyáltalán volt....

Mikor ott jártam, csak egy helyet láttam, ami szóba jöhet. Ez most egy hatalmas gödör, telehordva építési törmelékkel és betondarabokkal. Lehet, hogy tényleg berobbantották, ahogy a szóbeszéd tartja? A laktanyán belül külön kerítése volt, a kapu mellett őrtoronnyal.

 

 

 

 

Előzmény: MN5818 (7032)
MN5818 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 7032

Jártam ma Csákváron, azt a bizonyos "bunkert" megtaláltam. Kétségtelen,hogy nem harcálláspont. A fás területeken semmi. Voltam fent a dombtetőn,megtaláltam a két épületet (ami még áll),egy-két építményhelyet,egy betonplaccot (valszeg lokátor helye).Az egyik meglévő épület valami fürdőházféle lehetett (ez az állítás logikátlannak tünik,de minden jel arra utal:)

 

Képgalériámat bővítettem: Csákvár (dombtető), Lovasberény (félig körüljárva,kívülről)   http://www.panoramio.com/user/2016349

Előzmény: sweethome (7030)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.31 0 0 7031

Jól emlékszel. Volt tüzér említette (alkatrészcserével kapcsolatosan),hogy M1-es Volhov volt a területen.

Előzmény: sweethome (7028)
sweethome Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7030
Feljebb a völgyben Gánt felé is van egy-két érdekes dolog. Mind orosz maradvány, de egyik sem harcálláspont. Jó lenne kideríteni valahogy a helyét.
Előzmény: iM (7027)
L45H Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7029
Friss és ropogós:
http://www.mtv.hu/videotar/?category=83
Kb. a 20. perctől lesz izgi. Van benne F-4 és Honecker bunker.
sweethome Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7028

Nem biztos, hogy jól emlékszem, de mintha volt Tüzér írt volna valamit itt a fórumban egy környékbeli szovjet rakétás alakulatról (valami alkatrész-cseréről volt szó). Nem lehet, hogy ez volt az?

 

Előzmény: MN5818 (7026)
iM Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7027
Mi is csak ezt találtuk, mikor a környéken kutakodtunk. Meg fenn dombtetőn épületet és épület alapokat, meg egy nagyobb antenna alapját.
Előzmény: sweethome (7022)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7026

Valami olyan "éber őrség"-re számítottam volna,mint pl:T......y-ban (nem írom ki a nevét, tudod mire gondolok:-)),de a válaszod alapján inkább meg sem kisérlem a kerítésen való átjutást.

Egyre inkább felmerül bennem egy-két kérdés:

-miért hasonlít a terület egy Vega TÁS-hoz (holott nem telepítettek ide Vegát)?

-mi a fr@nc volt itt,ami indokolja a mai napig is tartó őrzést?

 

Mindeneetre köszönöm a Lujzamajort!

Körvonalazódik a hétvégi Csákvár - Lovasberény túra.

 

 

Előzmény: sweethome (7025)
sweethome Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7025

Szerintem nem sok esély van rá. Egyszer körbejártam, őrség van a kapuban, meg bent is. Dupla szögesdrótkerítés+valószínűleg kutyák is. Az út túloldalán a volt laktanya viszont még megvan, Lujzamajor néven. A házakat ma is lakják, illetve a gjmü telephelyen egy cég működik. A téglaépület 1989-es évszámot visel. Nem sokat használhatták....

 

 

Előzmény: MN5818 (7024)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7024
Lovasberényi területre hogy lehetne bejutni? Tudomásom szerint őrzik.
Előzmény: sweethome (7022)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7023

Akkor ezek szerint mégsem mondott ökörséget az "informátor". Köszi a visszajelzést,megnyugtató,hogy mégis van ott valami...

 

Előzmény: sweethome (7022)
sweethome Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7022

A megjelölt helyen valóban van egy bunker, de az inkább személyi fedezéknek tűnik. Lépcső lefelé, a végén két irányba 1-1 terem, kb. 10 méter hosszúak, 4 méter szélesek, a szokásos boltíves betonelemekből összeállítva. A falakon cirill betűs feliratok árulkodnak a volt 'lakókról'. Ha találnál valami mást, kíváncsian várom a híreket!

 

 

 

 

 

 

Előzmény: MN5818 (7021)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 7021

Állítólag a laktanya méllett lévő fás rész,Csákvár felé.

Hangsúlyozom: állítólag! Lehet,hogy urban legend (és abból is a vadabb fajta) a fák közt megbújó bunker,de mivel kb egy hónapja hallottam róla (egy idős csákvári hírforrástól),és még nem volt időm utánajárni,ezért ezt az infót nem kezelem 100%-osnak.Nem szeretnék Vándorló szerepében tündökölni!:-)

Az illető szerint "valami keskeny bejáraton lehet lejutni a föld alatti bunkerba,ahol van két-három terem,de mivel sötét volt,nem járta be"

 

Ha az idő engedi,szombaton vagy vasárnap elmotorozok arra,és majd meglátom,hogy mit találok.

Előzmény: sweethome (7019)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.29 0 0 7020
A 12. Juta Radar Század története:

1977-1984
1. Honi Légvédelmi Hadosztály, Veszprém
54. Honi Rádiótechnikai Ezred, Veszprém
54/2. Kisegítő Ezredőrs, Taszár
1. Honi Rádiótechnikai Század, Juta

később...

1. Honi Légvédelmi Hadosztály, Veszprém
54. Honi Rádiótechnikai Ezred, Veszprém
2. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Honi Rádiótechnikai Század, Juta

1984-1994
54. Veszprém Rádiótechnikai Dandár
2. Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Rádiótechnikai Század, Juta

1989,
54. Honi Rádiótechnikai Dandár
2. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Honi Rádiótechnikai Század, Juta

1994-1996
54. Veszprém Rádiótechnikai Dandár
2. Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Rádiótechnikai Század, Juta

1997-1998
64. Veszprém Légtérellenörző Ezred
3. Légtérellenörző Zászlóalj, Pápa
32. Légtérellenörző Század, Juta

1999
64. Radar Ezred
1. Radar Zászlóalj, Budaörs
12. Radar Század, Juta

2004
54. Légtérellenörző Ezred, Veszprém
1. Légi Irányító Központ (CRC), Veszprém
12. Radar Század, Juta

Üdv,
Hpasp
sweethome Creative Commons License 2008.10.29 0 0 7019

Bejártam az egész telepet, a volt laktanya területét, de ott semmi nyoma harcálláspontnak. Sőt, a kerítésen belül nincs erdő sem.

Melyik fás területre gondolsz? Be tudnád jelölni egy 'gugli' képen?

Képeim a volt laktanyáról: http://kep.tar.hu/sweethome/50606980#2

 

Üdv:

Sw

Előzmény: MN5818 (7018)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7018

Ha minden igaz,akkor nem a repülőtéren volt,hanem az út másik oldalán lévő laktanya fákkal benőtt részén. (ami most valami köves cég telephelye)

Előzmény: sweethome (7012)
hadsz Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7017

Szia!

 

Szabadon bejárható a terület és a kutya nem jár arra? Kerítés...?

Előzmény: charlie21 (7013)
hadsz Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7016
Köszi!
Előzmény: Hpasp (7011)
charlie21 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7015

Köszi!

 

Közbe én is találtam a neten infókat,M alakulatok állomásoztak itt,most sokszor rally versenyek induló pontja,szép hely

Előzmény: Hpasp (7014)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7014
Korábban írta valaki:

"Ami biztos, hogy Kincsestáborban, Szfvár mellett volt egy telephely két zászlóaljnyi tankkal. Ebből egy volt T-34-s máasik pedig T-54, a hozzá tartozó bikákkal együtt. Anno a mi alakulatunk, MN 5500 (vagy úgy is hívták, hogy MN 55semmi) egy hadsereg közvetlen javító zászlóalj volt, és mi voltunk megbízva mindenféle, csak a hadsereg szintjén működő dologgal. Így került sor a T-34-k bevagonírozására is Mohán, mert azokat, működő célanyagnak megvette a norvég hadsereg.
A tankok szépen lekonzerválva pihentek, tele lőszerrel, dobtárakkal, jelzőrakétákkal, kézigránátokkal, akkuk csepptöltőn, teljes felszerelése az 5 évente frissített gumi alkatrészektől a pc. fejvédőkig raktárakban.
Emlékszem, volt olyan tank, mely 45' gyártású volt a törzskönyve szerint, és a torony hátsó részében kazánlemezzel volt kipótolva a torony oldalpáncél, mert valamikor át lett lőve. Ki- és bemeneti nyílás is jól látszott belűről, ahol vékonyabb volt a kazánlemez, mint a torony oldalpáncélja.
A kb. 35 eszköz 3 kívételével pöccre indult, pedig a törzskönyvi bejegyzések alapján utoljára 1968-69-ben konzerválta ezeket át a Gödöllői gépgyár."
Előzmény: charlie21 (7013)
charlie21 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7013

 

Sziasztok! Erről tud valaki valami infót? Kincsestábor néven fut,Csór felett van és tele van épület maradványokkal,magyar vot az biztos,talán valamilyen kitelepülési körzet volt gyakorlatok idején,mint most jutas puszta.

Hatalmas telephely,körbe nyomsáv és felvezetési utak,barakok ,és több emeletes épületek maradványai.Csak egyszer jártam körbe,nem volt időm bemenni a középső erdős részbe

sweethome Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7012

Igen, ennyi a fellelhető infó. Sajnos pontosabbat senki nem tud.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy ha egy Nagytevel-méretű objektum vette át a szerepét, akkor a csákvári sem lehetett túl kicsi.

 

Azért köszönöm.

 

 

Előzmény: Hpasp (7011)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7011
Sziasztok,

Nemtom, csak azt, hogy pl. 1968-ban oda települt a vezérkar Mátyásföldről.
(lehet hogy csak sátortábor volt)
Később szerepét átvette Nagytevel.

Üdv,
Hpasp
Előzmény: hadsz (7010)
hadsz Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7010
Sweethome-hoz hasonlóan ezt én is szeretném megkérdezni.
Előzmény: Hpasp (7005)
sweethome Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7009
Merre  volt ez az ún. harcvezetési pont? A tárolókon és egy kisebb földalatti bunkeren kívül semmit nem találtunk a környéken.
Előzmény: Hpasp (7005)
jagger3 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7008
Bocsánat , megbotlott az ujjam:
Természetesen : muszáj - csak sohasem bírom megjegyezni pedig muszáj lenne már!!!
J.

jagger3 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7007
Kedves Fórumozók!

Hát megvolt Prenden!

Nem egyszerű eset , és mély benyomást tett rám. A képeken tanakodok még magammal , mert mondták hogy "privát" felhasználás csak a megengedett...

Szóval , egy a sok megdöbbentő dolog közül , ami rávilágít az objektum kiagyalójának végtelen "németes" cinizmusára.

A dekontamináló részleg ( egy mosó helység + egy labor + két elkülönítő ,megfigyelő helység - itt történik a kezelő személyzet (nem elvtársak ,biodroidok) akiknek valamiért muszály volt kimenni a mosása , tisztítása és ellenörzése. ha valamilyen ABV harcanyaggal érintkezve maradandó , lappangó , vagy a gyorsteszt eredménye pozitív lenne akkor elkülönítő , egyébként beeresztik a bunkerbe.
Eddig szép és jó.
Csakhogy ...
Az elkülönítő helység hermetikusan zárható és nincs benne kajabeadó zsilip.
Amikor rákérdeztem , hogyan etették volna a megfigyelt katonát azt mondták , erre nincs szükség.
Kérdeztem miért:

"Because executed by injection" - ha jól írom a megdöbbentő választ.

A gyomrom ekkor kezdett el forogni
Hpasp Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7006
DHDSCS lőszerraktár, Császár.
Előzmény: gauls (6997)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7005
Csákvár, volt Szovjet DHDSCS tartalék reptér, harcvezetési pont.
Előzmény: gauls (6995)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7004
ez vmi loszerraktar felenek nez ki
Előzmény: gauls (6989)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7003
jo kepek, tegnap megneztem Csaszart.
Előzmény: sweethome (6999)
GaborN01 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7002

További képek kerepesről.

Sorry a minőségér de csak telefon volt nálam.

 

10es épület előttlengőteke
GaborN01 Creative Commons License 2008.10.27 0 0 7001

Hella!

Ez micsoda kerepes és nagytarcsa között? Kihalt, nem kihalt? Őrzik nem őrzik?

MN5818 Creative Commons License 2008.10.26 0 0 7000
A lőtér valóban debrecenhez tartozott(tartozik a mai napig is: MH 5. Bocskai István Lövészdandár lőtere).Hajdúhadház-Téglás néven volt egykor ismert. Többek között az OláhI. LKK. kiképzendő állománya is ide járt lőni. A nyolcvanas évek végéig szovjet laktanya is volt a területen.ami most ha jól tudom a  Bocskai István Könnyű Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázis.
Előzmény: gauls (6991)
sweethome Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6999

Ez a császári volt orosz laktanya.

 

http://kep.tar.hu/sweethome/50606488#2

 

 

Előzmény: gauls (6997)
alhonvéd-helyettes Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6998
Németek építették, az oroszok tartalék repülőtérnek használták.
Előzmény: gauls (6995)
gauls Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6997
Ez is egy éerdekes kis kép ..Mór,Kisbér és Oroszlény háromszögében találtam....valaki tudja esetleg sejti mi lehet,mi lehetett.?
gauls Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6996
Sokat voltam arra gyerekként vés soha sem tudtam köszi,,,
gauls Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6995
Ezen a repteren kik tanyáztak anno,,,valaki infot esetleg,,köszönöm.
Hpasp Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6994
Hogy ne lopják szét a vasat.
Előzmény: gauls (6992)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6993
Gyakorlótér (lőtér) -hez tartozó raktár...
... a lőtér szépen látszik 1,5km-re ÉNY-ra, a kérdéses raktártól.
(Péterkerttől É -ra.)

A 48. önálló Gépesített Lövészdandár állomásozott Debrecenben a hidegháború vége fele, az ő lőterük/raktáruk lehetett.

Üdv,
Hpasp
Előzmény: Hpasp (6990)
gauls Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6992
Ha ex MN raktár akkor miért láttam 2 éve még egyenruhásokat a kapuban??????
gauls Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6991
ja igen és ez a lötér ?talán a debreceni laktanyához,amugy ez a lötér közvetlen az elöbb feltöltött raktárak fölött van,
Hpasp Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6990
Hmmm....

Hajdúsámson-Savaskút, külterület (ex MN telephely és gyak.tér)
Előzmény: gauls (6989)
gauls Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6989
Ja igen a kép .
gauls Creative Commons License 2008.10.26 0 0 6988
Valaki megtudja nekem mondani mit is találhatunk ezen a képen,,csak azért mert Hajdusámson ba sokat nyaraltam a dédnagymamám itt lakott, de soha sem tudtam mi ez ott tul a sorompokon..
sweethome Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6987

Néhány kép a komáromi volt szovjet helyőrségből:

 

Mwin Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6986
Köszi.
Előzmény: Hpasp (6985)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6985
A település neve Kapoly.
A kérdésed ezen a topicon OFF, mivel az objektum (aktív MH 9. LŐR) 6. Lőszerraktár /Pf. 7375/
Előzmény: Mwin (6984)
Mwin Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6984
Kösz, az érdekelt volna, hogy mi ez, nem az, hogy volt-e már.
Amúgy rákerestem itt a topicban a Somogymeggyes-re, találat nulla volt. Ezek után kérdeztem meg, bocs a tudatlanságomért.

Előzmény: Hpasp (6976)
Attiska Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6983
Sziasztok,

Nemrég találtam rá a topicra, és elkezdtem olvasgatni az elejétől. Lenne is egy kérdésem: a lillafüredi Szikla bejárata merre van?
GaborN01 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6982

Izgalmas kis túra volt nagy futással a végén :) eléggé őrzik ezt a helyet.

Majd lesznek még képek csak szórakozik a telefonom és nem tudom letölteni.

Először a kerepes felől a trafóháztól akartunk bemenni (a trafóházat már teljesen szétszedte a winetou meg a 40 tesó) de ott túl sok helyen volt kiírva, hogy tilos :).

Utána a domb gödöllői oldala felől az erdőn keresztül mentünk be. már majdnem ott lebuktunk de az ember elsétált melletünk kb 20 méterre. tovább mentünk körülnézni (majd lesznek róla képek) de 1 teherautó telephelyen szembetaláltuk magunkat 1 másik őrrel és onnantól kezdve elég sietősen távoztunk. Futás közben láttunk még1 őrt de az olyan messze volt, hogy mire feltűnt neki, hogy ott futunk addigra már árkon bokron túl jártunk :).

agyjából ennyi a story, valószínűleg még 1szer nem megyünk oda :)

 

 

Előzmény: GaborN01 (6981)
GaborN01 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6981

Helló!

Kerepes ma:

ilyenből volt sok1 fél épület :)ez se ma lett eldobvaszellőző a fedezék tetejénugyanotta vége a sötétben volt lentfullon volt ládákkalna itt már a bujkálás megy :)
hadsz Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6980
Köszi!
Előzmény: iM (6979)
iM Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6979
Veres Mihály: Légvédelmi tüzérek és rakétások
Előzmény: hadsz (6978)
hadsz Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6978
Megkérdezhetem,hogy milyen könyvről van szó? :-)
Előzmény: iM (6973)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6977
lásd 6386 hozzászólást.
Előzmény: Hpasp (6976)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6976
már volt...
Előzmény: Mwin (6975)
Mwin Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6975
Hpasp Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6974
A lőtér környékén több raktár is található, és ha megnézed a könyvet, közvetlen mellette volt egy tábor is...
... szerintem tuti a lőtéri cuccokat tárolták itt.
Előzmény: iM (6973)
iM Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6973
Igen, előkaptam én is gyorsan a könyvet. A benne lévő térképen is látszik a kérdéses raktár, amitől persze okosabbak nem leszünk. Az érdekes az, hogy előbb-utóbb mindegyik objektumról sikerül infót szerezni, erre meg már évek óta senkinek sem sikerül.
Hpasp Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6972
A Nagyoroszi lőtér hatalmas volt.

Tüzelőállásai az 50-es években:
1-2, 12,7mm géppuska
3, 37/85mm löveg mozgó harckocsicélra
4-6, 37mm könnyű légvédelmi ütegek légi célokra
7, 85mm lövegek földi célra, megosztott irányzással
8, HTI, Videoton kisérleti lőtér
9-13, 85mm légi célokra
Előzmény: iM (6971)
iM Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6971
Megszűnéséig szerintem az volt a rétsági hk ezred lőtere.

Az egyetemi évfolyamom fele Szabadszálláson, a másik fele pedig Rétságon volt katona, mindig azt emlegették a Rétságiak, hogy Nógrádra jártak lőni (a mienk pedig Orgoványban volt).
Előzmény: Hpasp (6970)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6970
Sziasztok,

Csak tippelek, de szerintem a Nagyoroszi lőtérhez tartozik a raktár.
Tőle északnyugatra van a 3-as lőállás, ahol 37/85mm -es lövegekkel lőttek mozgó földi célokra, harckocsitrappra. (piros nyíl)
Előzmény: iM (6969)
iM Creative Commons License 2008.10.25 0 0 6969
Hogy én ezt már hányszor megkérdeztem :-(((

Múlt télen egyszer Királyrét felől gyalog eljöttünk megnézni, hogy a kerítése mellett be tudjak nézni. Sokkal okosabb nem lettem, de abban biztos vagyok, hogy raktár. Nem lőszer, mert azt volt lőszerraktárosként felismertem volna (legalábbis remélem).
Előzmény: sweethome (6968)
sweethome Creative Commons License 2008.10.24 0 0 6968

Tudja valaki mi volt itt?

47'53'50,51'N, 19'00'58,45E

 

 

 

alhonvéd-helyettes Creative Commons License 2008.10.24 0 0 6967
Hát igen, ami nálunk (meg)marad...
Ma voltam fent Bián. Az odavezető út elején lévő sorompót leszerelték, így honfi(?)társainknak lehetősége van szemetet szállítani. Meg is teszik, ahova csak lehet... persze maga az osztály volt területe sem kivétel. Annyira lehangoló... :(
Pár kép azért készült, itt találhatók.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (6966)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.24 0 0 6966
jo allapotban, ha nalunk Magyarorszagon mar sokkal lenne rosszabbul nezne ki...
Előzmény: hadsz (6965)
hadsz Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6965

még néhány:

 

Előzmény: hadsz (6964)
hadsz Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6964
ja és a képek... :
Előzmény: hadsz (6963)
hadsz Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6963

Fuchsbau/ ZGS-14/ a volt NDK légvédelmi parancsnoki bunkere,egyben a VSZ két ilyen jellegű irányító - vezérlő központi bunkere közül az egyik :

 

 

Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6962
ebbol elfogadnek egy kettot gepet, jo lenne epitoanyagot+tuzifat hordani, csak felek, hogy a tankolas gondot okozna, plane ha az ember kifog egy benzines peldanyt, ahol nema art benzinkut sem...
Előzmény: papirkuthy (6959)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.20 0 0 6961
jo link, nagyon, hetvegen volt idom megnezni.A horvat-bosznai hercegovina hataron fekszik, es ami nem semmi hoyga plitvicei tavaktol sincs messzire, ott meg egyzser voltam mar.allitolag van meg vagy Horvatorszagban, vagy szerbiaban meg egy ilyen repter, olvastam a nemet wikipedian, de hasonlok vannak Svajcban, svedorszagban is, meg kinaban is.
Előzmény: hadsz (6958)
papirkuthy Creative Commons License 2008.10.19 0 0 6960

A nagyoroszi lőtér sorsára jut mostanság a püspökszilágyi is.
Vége...
papirkuthy Creative Commons License 2008.10.19 0 0 6959
Üdv mindenkinek ezen a topikon!

Most találtam rá erre a topikra és ennek igazán örülök!
Szeretném néhány fényképpel színesíteni az oldalt!
Harcjármű Valhalla...
image1]


hadsz Creative Commons License 2008.10.19 0 0 6958

Üdv Jagger!

 

Egy nagyon jó oldal a zeljavai reptérről:

http://www.zeljava-lybi.com/Zeljava-index2_eng.html#125lae2

 

Lehet,hogy ismered,nem most van először berakva ide a fórumba.

Váltottam egy - két levelet az oldal készítőjével,kaptam tőle néhány hasznos tanácsot a tervezett úttal kapcsolatban.

 

Érezzétek jól magatokat Prendenben,garantáltan szuper élmény lesz!

Előzmény: jagger3 (6957)
jagger3 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 6957
A linket elbénáztam:
http://www.kupoprodaja.com/zeljava/index_en.php
jagger3 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 6956
Kedves Fórumosok!

Nemsokára (3 nap ) indulok Prendenbe , de már a következő sétámon gondolkodok. Van egy jóbarátom , aki a zeljavai komplexumban szolgált , és hihetetlen dolgokat említett.
itt egy honlap is:
www.kupoprodaja.com

Volt valaki errefelé , a gugli és a gugliearth on kivül személyes tapasztalata van e valakinak az objektummal kapcsolatban?
J
Bela the 2nd Creative Commons License 2008.10.17 0 0 6955

Az a 2,5 is csak szűk 2, ha minden igaz.

Amennyi idő pedig az evakuálásra lenne, ilyen fegyverek mellett...

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6952)
belic Creative Commons License 2008.10.17 0 0 6954
Hello!

De Budapest 2,5 millios lakossagagoz kepest,250 ezer ember meg mindig nem sok

Akit lehet, az ki kell telepiteni egy haboru soran a fovarosbol. Vagyis az ovohelyeket a hadiipai munkasok szamahoz igazitva terveztek meg, nem a bekeidos lakossaghoz.

Bel
Előzmény: Volt Katona(Lee) (6952)
uselessjunk Creative Commons License 2008.10.17 0 0 6953
Azért megnéznék egy blokád vs. BAT-2 meccset :)
Előzmény: Volt Katona(Lee) (6947)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.17 0 0 6952
azert nem tudom, ki hogy van vele, de nem szeretnek ott 3 napot lehuzni lennt, azert nyomaszto lehet.Bar lehet meg mindig jobb mint atombombatol egesi serulest kapni es elegni.De Budapest 2,5 millios lakossagagoz kepest,250 ezer ember meg mindig nem sok, plane ha le is lehet vinni ennyit mozgolepcsovel....
Előzmény: schlumberger (6951)
schlumberger Creative Commons License 2008.10.17 0 0 6951
Előzmény: schlumberger (6950)
schlumberger Creative Commons License 2008.10.17 0 0 6950
lemaradt a link
Előzmény: schlumberger (6949)
schlumberger Creative Commons License 2008.10.17 0 0 6949
a metro-alagút, mint óvóhely
trancegod Creative Commons License 2008.10.17 0 0 6948
Állandóan felhozzák...évről évre. Szerintem valaki unatkozik a média szerkesztőségében, és felbuzdítja az embereket, hogy menjenek ki oda. Egyszerűen enmlehet békén hagyni azt a helyet? Nincs ott semmi káros.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (6947)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.17 0 0 6947
Kanya Hegy a Zemplenben ismet-bar nem kihalt, de azert erdekes lehet:

http://index.hu/politika/belfold/katonaibazis/
trancegod Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6946
Az R-417-es rendszerről kitől kaphatnék némi felvilágosítást? Nem tudtok olyas valakit aki tudna nekem ebben segíteni? Vagy esetleg másik fórumon, ahol a mikróhullámú berendezéseket vesézik ki?
Előzmény: hadsz (6937)
hadsz Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6945

Igen,úgy valahogy... :-)

Pedig ma nagy hasznát tudnám venni jónéhány olyan témában ami érdekel,csak abban az időben valahogy másképp álltam a kérdéshez...

Előzmény: Volt tüzér (6943)
trancegod Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6944
Igen őrzik az objektumot, sőt a sugárveszélytábla is kinn van még:) Persze ez sztem csak a színesfémtolvajok ellen van kinn. Lapistón egyébként van egy kutya is, az sztem elmebeteg, az mindnekit széttépne, még talán az őröket is.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (6941)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6943
Na akkor te se tanultad, csak tanítottak. Akárcsak én. Pedig velem 12 évig kísérletezett az oktatás.
Előzmény: hadsz (6942)
hadsz Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6942

Vannak online fordítóprogramok,én is azt használtam /google translate/ ,mert az orosz tudásom a 8 évnyi tanulás ellenére is 0 közeli... :-)

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6940)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6941
koszi, megneztem oket-Szentes Lapiston meg ott vannak ezek, orzik az objektumot?
Előzmény: trancegod (6936)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6940
ok, ertem.Bar amr az orosz tudasom nem a regi, azert a kepek jol neztek ki nagyon, volt mobil antennajuk is ami hordozahto ugynez ki, tehat nem minden van fix epuletre telepitve.
Előzmény: hadsz (6937)
KT1 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6939
Előzmény: trancegod (6936)
trancegod Creative Commons License 2008.10.16 0 0 6938
Köszönöm!
Előzmény: hadsz (6937)
hadsz Creative Commons License 2008.10.15 0 0 6937

R-417 -esek voltak,és ugye a BARS  már digitális rendszer volt.Itt megtudhatsz többet is:

http://www.trrlsever.org/SEVER/HISTOR/MNIRTI.html

 

A tornyonkénti 4 antennára pedig a légköri viszonyok miatti különféle beállítások és eltérések miatt volt szükség.

Előzmény: trancegod (6936)
trancegod Creative Commons License 2008.10.15 0 0 6936

Az R-408-as körülbelül 10m átmérőjűek voltak, a feltehetően R-418-as(?) típusjelölésűek, meg 5,65m-es szélesek, és 2,65m-es magasságuak voltak (ugyebár ezek irányított antennák voltak).

 

A képen amin belinkeltem, azokon R-408asok is vannak (a fixek) a mobilok, meg R-412-esek voltak.

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6935)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.15 0 0 6935
mekkora lehet az atmeroje az antennaknak?Nem nagyon tudom megsaccolni, azonso meretu antennak voltak mind a negy bazison(Hajag, Tedej, Lapisto, Galgamacsa)?
Előzmény: trancegod (6933)
gauls Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6934
Csemege a kedvelöknek repülönapon csináltam a képet..RAF Halton ban..
Ha vkit érdekelnek ilyen képek nyugodtan szoljon...
Ja a képen a jeep en igen a coca cola üveg még mindig televan...
trancegod Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6933

No ez meg lemaradt:

 

Kis csendélet...

 

 

Előzmény: trancegod (6932)
trancegod Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6932

Üdv mindenkinek!

 

Nemrég találtam meg ezt a topic-ot - szerencsére - és már fel is tennék pár kérdést.

Szeretnék kicsivel több technikai dolgot megtudni az R-408-as troposz rádiórelé állomásokról. Annyit már tudok, hogy voltak ilyen állomások (Szentes-Lapistó; Galgamácsa; Középső-Hajag - asszem ez egy hegy neve; Tedej); illetve azt hogy az R-408-asok URH sávon üzemeltek (470-630 MHz között), és magnetronnal voltak meghajtva az adók. A "kiflikről" (azt hiszem R-418-as???) meg annyit tudok, hogy 4.5-4.75 GHz-en üzemeltek és klisztron dobogott az adó végén 1kW-al (persze elvileg 10kW-al is tudtak volna szórni).

Kérdésem az lenne, hogy végüli mire használták ezeket az állomásokat (összeköttetésre, vagy ezzel telefonáltak azokban az időkben "nagyjaink"?), miért kellett tornyonként 4 "Bagett"?

 

Előre is köszönöm!

hadsz Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6931

Üdv!

 

Elküldtem a levelet az illetékeseknek és várok a válaszra.

Előzmény: Djurika (6930)
Djurika Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6930
Üdv! Van valami fejlemény ezügyben? Engem és még pár ismerősömet is érdekelné a hely.
Előzmény: hadsz (6699)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6929

"Magyarul sokat otbbet tudtak loni az adott celanyagra, mert nagyobb loszerjavadalmazasuk volt."

Mondhatni.

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6928)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6928
az komoly loter volt-nagy teruelten, is, edesapam meselte-volt ot tobbszor, amikor emg 18 honpa volt a kat.szolgalat+tartalekoskent.Karcagrol mentek, mert ott anno csoves legvedelem volt telepitve, onnan jartak fel oda loni.A lovegeket teherautoval huztak oda egeszen.
Meg az oroszok is megfordultak ott,a nagy kulonbseg altalaban az volt, hogy szovjet testverink nemnagyon takarekoskodtak ott sem a loszerrel, sem az uzemeanyagggal.Magyarul sokat otbbet tudtak loni az adott celanyagra, mert nagyobb loszerjavadalmazasuk volt.
Előzmény: Volt tüzér (6926)
REX 08 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 6927
Megnyugtató, hogy a távoli jövőben is ezeket a rakétákat használták. :-)))
Előzmény: gauls (6925)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6926

Ezt a település - felsorolást kiegészíteném egy kicsit. Ez a felsorolás igaz... volt akkor, amikor még csupán a csöves légvédelem képviselte a magyar légvédelmet. Abban az időben az általad felsorolt települések által határolt terület (sőt, még annál is jóval nagyobb) volt a légvédelmi lőtér. Abban az időben sok helyen volt táborhely, hasonlóan sok helyen volt tüzelőállás is, ahonnan a különböző eszközökkel lőni lehetett. Persze volt egy korlát, mert a plafon a 85 mm-es KSZ-12 légvédelmi ágyú volt, a nagyobbakkal (100 mm-es KSZ-19) már kijártak lőni a román tengerpartra. Valahol Constanta környékén volt a lőtér.

Mikor a csöves eszközöket nagymértékben visszafejlesztették, akkor természetesen akkora lőtérre már nem volt szükség, akkor már csak a Drégelypalánk fölötti területet használták lőtérnek. Természetesen jókora biztonsági területet alkalmaztak, hiszen a használt eszközök lövedékei elég messzire képesek voltak elmenni.

Ekkor már táborozási lehetőség is csak egy helyen volt, méghozzá a nagyoroszi laktanya mellett Tücsökmezőn, de olyan nagyon azt sem használták, hiszen a laktanya melletti barakkok képesek voltak befogadni azt az állományt, aki egy - egy alkalommal részt vett az éleslövészeteken.

Én egyébként voltam fent néhány alkalommal lőni. Egyszer elhatároztam, hogy felmegyek a lőtér felett lévő várromhoz (Szondi György féle vár), de lebeszéltek, hogy a lőtér felől nincs út, amúgy meg rohadt messze van.

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6923)
gauls Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6925
Nagyoroszibol én hoztam el 147 db mistral rakétát 20004 nyarán,,és györbe raktuk le akkor ott szolgáltam...
pétizennyolc Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6924

Felszámolták a drégelypalánki lőteret is, mert hiszen Magyarország az az ország ahol jobb külföldön lőni (Usztka – Lengyelo, illetve a napokban Kréta - NAMFI), mint idehaza. Az egy dolog, hogy nagy cucc nem fér el a hazai lőtereken, de hogy a VSHORAD lövészeti lehetőséget miért számolták fel, az rejtély számomra.

 

P-18   

Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6923
tartozik hozza legvedelmi loter is, amely helyileg Dregelypalank-Nagyoroszi Kemence, Bernecebarati Nograd, kornyeken van meg ma is, hogy hasznaljak e az mas kerdes.8100 m min. repulesi magassagggal
Előzmény: sweethome (6916)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6922
volt
Előzmény: uselessjunk (6917)
greenzoo Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6921
Szabadszállás - Petőfi laktanya, illetve a volt légvédelmi tüzérség bejárata.
jagger3 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 6920
Kedves Hadsz!

Igen , erre gondoltam , így már érthető.
J.
sweethome Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6919
Előzmény: sweethome (6918)
sweethome Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6918

Én is megtaláltam a megfejtést azóta:

 

 

Újságcikk, 2004-07-28:

"Felszámoló állománygyűlés Nagyorosziban

Utoljára sorakozott fel az 5. Légvédelmi Rakétaezred állománya a nagyoroszi laktanyában, ugyanis a honvédség szeptember végéig befejezi a létesítmény kiürítését. A Honvédelmi Minisztérium az egység felszámolását, a 2002-ben indított védelmi felülvizsgálat nyomán, az idén rendelte el. Az ezred jogutódja a Győrben állomásozó 12. Légvédelmi Ezred lesz. Ezzel összefüggésben az eddig Nagyorosziban szolgálatot teljesítő állomány egy része vállalta, hogy Győrben folytatja munkáját, s a Rába-parti városba telepítik a Mistral légvédelmi rakétakomplexumokat is. A Mistral rakéták a honvédség legkorszerűbb légvédelmi eszközei, amelyeket 1998-ban állítottak hadrendbe Nagyorosziban."

Ezek szerint azóta sem tudták hasznosítani az objektumot, csak őrzik ....

Előzmény: uselessjunk (6917)
uselessjunk Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6917
5. Légvédelmi Rakétaezred
Előzmény: sweethome (6916)
sweethome Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6916

Milyen alakulat volt Nagyoroszi mellett? Van valami infótok róla?

Hatalmas területen fekszik, és őrzik jelenleg is.

 

 

hadsz Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6915

Üdv Jagger3!

 

Amit ígértem:

Előzmény: jagger3 (6910)
hadsz Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6914
:-))))
Előzmény: sweethome (6912)
hadsz Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6913
szolgáltak
Előzmény: hadsz (6911)
sweethome Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6912
Előzmény: jagger3 (6910)
hadsz Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6911
Ha ezekre gondolsz,a sűrített levegővel töltött palackok tárolására szolgátak.
Előzmény: jagger3 (6910)
jagger3 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 6910
Kedves Fórumosok!

Nos , eljött a nap , Hajag megvolt. Megkíméltem magam a gyaloglástól , mert a sorompó nyitva volt.
Hát érdekes volt , annyi szent.
Egy - két dolgot mindenképp megállapíthatok a létesítmény alapos szemrevételezése útján:

- a kezelőszemélyzet nagy valószinűséggel orosz volt ( lásd a vécéket)
- a létesítmény nem követlen nukleáris csapásra lett tervezve , hanem csak egy közeli csapást visel el.( kialakítás , geometria)
- a létesítmény túlélőképességét néhány hétre becslem maximum.

Amit a fórumozók korábban írtak ( rádiótávközlési feladat) valószinűsíthetem. Azonbanegy olyan részletet láttam amit sehova sem tudtam beilleszteni normális funkcióját nem tudtam kitalálni.

Az alsó szinten a kétesítmény egyik végében egy teremben 4 állványhoz hasonló vasszerkezet , ami a földhöz van erősítve. Videón megvan , megpróbálom kikockázni és beilleszteni.

Érdekelne mi lehetet az
J.
Üdvözlöm Hadsz olvtársat!
hadsz Creative Commons License 2008.10.10 0 0 6909
Illetve nem bizos,hogy murva...de bánya
Előzmény: hadsz (6908)
hadsz Creative Commons License 2008.10.10 0 0 6908

Az egy néhai murvabánya.

Előzmény: Volt Katona(Lee) (6907)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.10 0 0 6907
Visszabb van a hegy kozeppontja fele, nagyobb lehagyatott teruletnek nez ki, vmiylen ut vezet hozza.A toled megadott terulettol jobbra lenne.A domborzati terkep arulkodo, ha azt kapcsolod be kiderul hogy hol a legmagasabb a z usti heyg., ahol a legmagasabb, ott eri meg adohazat epiteni
Előzmény: hadsz (6905)
gauls Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6906
remélem tetszik mindenkinek,,,mert azt az érzést nem lehet lefényképezni,hogy onnan nézel szét ahonnan 57 ével ezelött a német hadvezérek...de megéri elmenni..

Kérdésem az lenne mindenkihez aki esetleg egy angliai kiruccanásra gondol nálam alhat és higgyétek el van látnivaló....auto van,,,kaja van szállás van...tehát 12000 egy repjegy ,,oda vissza 24000,,tehát neki lehet állni gondolkodni kedves cimborák...
hadsz Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6905
Előzmény: Volt Katona(Lee) (6903)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6904
egyvonalban van vele raadasul legvonalban...
Előzmény: hadsz (6900)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6903
azt a heylet megneztetek, ami tole nyugatra van?ott van vmi, meg visz hozza ut is elvileg, fuggolegesen van Kislod alatt
Előzmény: hadsz (6900)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6902
jok a kepek, jo a kilatas fennrol...
Előzmény: gauls (6897)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6901
elvileg szovjet adohaz volt fennt, vmikor olvastam rola, de akkor vagy szetszedtek, szetloptak, vagy osszedolt magatol?..!
Előzmény: sweethome (6898)
hadsz Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6900

Szia!

 

Szentgál mellett van nyugatra,a guglin sajnos nem túl jó a felbontás,a hegytetőn csak egy fehér paca látható...

 

http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=hu&msa=2&ll=47.117234,17.695091&spn=0.007593,0.013733&t=h&z=16

Előzmény: charlie21 (6899)
charlie21 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 6899

sziasztok!

 

Esetleg egy google képet tudnátok mutatni?

Talán már jártam arra,de igy hogy üsti hegy nem ismerős

Előzmény: sweethome (6898)
sweethome Creative Commons License 2008.10.08 0 0 6898

Kihasználva a szép időt, kirándultunk HADSZ barátommal egy nagyot a Bakonyban. Az Üsti-hegyen találtuk ezeket a maradványokat. Tudja valaki esetleg, mi volt ott?

 

 

gauls Creative Commons License 2008.10.06 0 0 6897
Ujabb képek könnyedd percekre...akiket érdekelnek...

http://www.panoramio.com/user/2321746
gauls Creative Commons License 2008.10.06 0 0 6896
tehát látom vannak akiket érdekelnek a képeim igy hát kicsit bövítem a hitler sasfészek gyüjteményem mert a legszebb hely berchestgaden ahol valaha jártam...
hadsz Creative Commons License 2008.10.06 0 0 6895
7,5km,legutóbb /kb.3 hete/ már én is bicajjal voltam fenn.
Előzmény: Volt Katona(Lee) (6894)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.06 0 0 6894
milyen messzi van meg gyalog a lezart sorompotol Hajag?
Ha mennek ott letennem a kocsit e gyalog tovabb, vagy mountanibike-kal.
Előzmény: KT1 (6870)
Volt Katona(Lee) Creative Commons License 2008.10.06 0 0 6893
jok a kepek, hetvegen volt idom es emgneztem oket.Elgondolkodtato, hogy bizonyos gepek relative jol tueletek a vialghaborut(ok, restauralassal).
A Sasfeszek sem volt semmi, ma ha jol tudom hotelkent es etteremkenet müködik.
Előzmény: gauls (6889)
REX 08 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6892
Igen, jelentkezem és köszi az infót.
Előzmény: jagger3 (6890)
jagger3 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6891
Kedves Fórumosok!

A létesítmény előzetes bejelentkezéssel látogatható , időpontfoglalás mellett.
Érdekes lehet mert talán ez a legnagyobb földalatti objektum ami látogatható és ha jól tudom nagyon mélyen bent van a hegyben , egy gránittömbben.
A csoportokat szivesen fogadják , a www.rhk.hu lapon.
J.
jagger3 Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6890
Kedves Fórumosok!

A mai nap olvastam a hírt , Bátaátiban az atomtemető megnyilik nemsokára. A létesítmény igazgatója tanított engem ,- bár régen nem konnektáltam vele - egy látogatás megszervezhetőnek tűnik. Érdekel valakit?
J.
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6889
Na itt mindenki talál magának való cuccot,,egy pár képpel kedveskedni akartam mindenkinek akinek hasonló érdeklödés már hobby szinten is magas....

ma nyitottam..

http://www.panoramio.com/user/2321746
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6888
A panorimo ra dobtam jobbnál jobb képeket...
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6887
ha tudnátok segíteni a tar.hu val kapcsolatban szerintem kellemes perceket tudnátok tölteni a képeimmel...
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6886
ha valaki eligazit hogy hova tudom feltenni a képeimet kötszemlére azt megköszönném
Bela the 2nd Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6885
Hogy milyen cuccokat zsuppoltak be maguknak ezek az angolok... Valahová nem tudnád fel tenni a képetek, tar.hu stb?
Snipper Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6884
Az Imperial War Museumban Londonban tényleg eszméletlen sok minden van.. a Reichstagról származó madárka elött én is álltam vagy 10 percig, lenyűgöző darab.
Előzmény: gauls (6883)
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6883
Remélem mindenkinek elfogadható a képminöség.A képfeltöltés bakik hát igen gyakorlom majd..
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6882
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6881
A Reichstag tetejéröl mikor leéget...hihetetlen milyen dolgokat hoztak ide a szigetre magukkal...én sem hittem el..
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6880
ha érdekel vkit a közel nyolc kilenc legjobb angliai muzeumbol készitett képeim nyugodtan jelezzen van amit én sem tudok azonosítani még és jo lenne ha vki helyre rakná a tudásomat..de az ENIGMA magáért beszél ...
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6879
rengeteg képem van az angliában található háborus zsákmányokrol ha érdekel vkit,,ilyenek is vannak...gyönyöró amikor repól..
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6878
igy szeretem öket..Imádni valóak..és gyönyörü állapotban vannak...igy szeretem öket..
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6877
az elsö német sugárhajtású gép..
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6876
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6875
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6874
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6873
londonban találtam..
gauls Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6872
Na egy kis csemege a forumozoknak,mert tudom sokan szeretik ezeket a cuccokat..
hadsz Creative Commons License 2008.10.05 0 0 6871
A lezárt sorompóról már ne is beszéljünk...
Előzmény: KT1 (6870)
KT1 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 6870
...csak egymindkét irányból behajtani tilos és min. egy természetvédelmi terület tábla van ! ez külőn-külön is  150 eft-ig mázsálható!
Előzmény: nagypolc (6869)
nagypolc Creative Commons License 2008.10.04 0 0 6869
nyugtttan fell lehet menni autoval az objektumig.
KT1 Creative Commons License 2008.10.04 0 0 6868

Nagytevel zárt, 1 paintball brigádé, telefonszám a kapura festve...

 

Hajag szép nagy séta lesz !

Az úton ott a behajtani tilos tábla...pont az erdészház mellett.

Előzmény: jagger3 (6866)
nagypolc Creative Commons License 2008.10.03 0 0 6867
szia jagger3 ,ha esetleg kénytelen vagy egyedül menni vagyis a pároddal,semmi gáz nincs lent, énis egyedül voltam lent .esetleg ö azért maradjon fent amég te lent vagy.kellemes nézelődést! nagyon jó a hely!
jagger3 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 6866
Kedves Fórumosok!

Ha valaki - aki tapasztalt és járt már - Hajagon , és/vagy Nagytevelben és van kedve velem tartani - ( egyedül lemászni nem szerencsés) a páromnak meg nincs "kedve" hozzá - keressen meg , mert kiváncsiságom kiéléséhez kalandtársat keresek!
Időpont , ilyesmi megbeszélés szerint!
J.

Volt tüzér Creative Commons License 2008.10.02 0 0 6865
Én valamikor 1976-ban és 77-ben voltam ott csapatgyakorlaton, még Dvina korában. Utólag visszagondolva nem sok értelme volt, mert nem sok maradt meg belőle.
Előzmény: KT1 (6864)
KT1 Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6864
igen, igy pontos, én mint Tüzelö Álláspontra gondoltam, hogy nincs.
Nem tudtam bejutni...
Előzmény: Volt tüzér (6861)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6863
Köszi a választ, lehet,hogy valamikor útba ejtem...
Előzmény: KT1 (6860)
schlumberger Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6862
A gyömrői társaság gulyáságyújából ettem életem legfinomabb babgulyását. Vagy négy csajkával egymásután. Adtak volna még, de nem bírtam többet :-)
Előzmény: Volt tüzér (6861)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6861
De voltak. A gyömrői osztály egy rövid ideig 11/16. számon technikai osztályként működött. Valamikor 1983. után állhatott fel (az MN 3265 ekkor költözött át Felsőpakonyba) és 1991. áprilisban meg is szűnt. Igazából az osztályt a Nyeva technikai osztálynak szánták és akként is működött. Azt viszont máig sem értem, hogy a Börgöndi TO. mellett mi a fenének kellett egy másik, azt viszont már végképp nem, hogy ha meg volt, akkor minek szüntették meg. Bár ha azt veszem, hogy abban az időben mi mindent számoltak fel, akkor egyáltalán nem meglepő a dolog.
Előzmény: KT1 (6860)
KT1 Creative Commons License 2008.10.01 0 0 6860

Létezik, az LTP-t lakják, a bázis ipari parkként funkcionál, a TÁS-tól sokat ne várj...  A Dvina kivonása után itt nem voltak gyártmányok.

 

Előzmény: MN5818 (6858)
nagypolc Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6859
hu bocs nem is ezt akartam fellrakni,hanem a brooklin hidnál lévő hidegháborús  raktárat.
MN5818 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6858

Urak!

 

Gyömrői laktanya és a TÁS létezik-e még,vagy már lebontották,átalakították, netán lakóparkot építettek a helyén? Ha még megvan, őrzik,vagy szabadon látogatható?

 

Köszönettel:5818

nagypolc Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6857
ja és síknak tényleg nem mondható a hely.mert a hg kozött van.
nagypolc Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6856
erdőbényén tényleg mászkált járőr,de kb30 37 éve lehetett.de nem értem miért az őr a fontos.?most a hm recreativ kht hez tartozik ,vagy csak az üdültetéssel foglalkoznak nemtudom..de nem értem voltakép mostanság bárki odamehet nyaralni ..
nagypolc Creative Commons License 2008.09.30 0 0 6855
kis érdekesség a tengerentulról
nagypolc