Keresés

Részletes keresés

bodrostomi Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7459
Sajnos nem jártam arra azóta, nem tudom mikor jutok el a környékére - akkor is csak kirándulni voltunk, és vonattal utaztunk el mellette.
Előzmény: schlumberger (7458)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7458
Bodrostomi! Ez egy régi hsz-ra válasz... 5368. hsz. Ópályi. Vonatoztál tavaly óta arra? Megvan még? Mi volt az? Gyermekkorom régmúlt titokzatossága... Az a bumfordi fényképezést tiltó tábla maradt meg bennem, arra nézni se mertem gyerekként, mikor ott bicajoztam :-) Mindig attól féltem, valami morcos katona mindjárt seggbelő.
Előzmény: bodrostomi (5368)
bodrostomi Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7457
A TIG igaz, és őrzik rendesen. Közelében van egy vasúti megáló, Büdöskútpuszta.
Előzmény: icemanLHKG (7456)
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7456
Egyre valószínűbb hogy üzemanyagtelep, neten keresgéltem és a terület a közeli Büdöskútpusztához tartozik, és a Tig kht. objektuma (tartalék gazdálkodási kht.)

legalábbis az alábbi dokumentumban ott említik, állapotáról nem találtam infót...

http://www.elgoscar.eu/referenciak.html
Előzmény: uselessjunk (7454)
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7455
Üzemanyag raktár? (csak tippelek)

Eplény közelében lehet hasonlót látni, de az biztos, hogy üzemanyag tároló volt.

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=hu&geocode=&q=&ie=UTF8&t=h&ll=47.191871,17.924366&spn=0.013327,0.027637&z=15
Előzmény: uselessjunk (7454)
uselessjunk Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7454
Uraim!

Ez mi lehet(ett)?
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7453
Schlumberger: Elég sok információt tartalmaznak, mind a térképek, mint a mellékelt leírások is. Visszatérve a pápai reptér fedezékeire, ha a kecskeméti térképeket nézed, akkor az lhke_adc.pdf és lhke_vac.pdf-en is fellelhetők hasonló fedezék csomópontok a kifutópálya két végéből leágazó út végén, hasonlóan mint Pápa esetében.

Nem tudjátok véletlenül, hogy a fórumnak van-e valami köze a réges-régen megszűnt laktanyak.hu/com oldalhoz? Nagyából az oldal 2002 tájékán tűnt el a süllyesztőben, ők is hasonló témával foglakozott mint ez a fórum is.

Annak idején sikerült lementenem az oldalról egy listát, amely elméletileg tartalmazta a magyar és szovjet laktanyák jegyzékét. A listát az alábbi linken érhetitek el (a megjegyzéseket úgy értelmezzétek hogy 2000-2002 körüli állapotot tükröznek, a pontosságért és részletességért felelősséget nem vállalok)

a link:
web.kabelnet.hu/papferenc/laktanya_list.doc

Üdv: Iceman
Előzmény: schlumberger (7451)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7452
Kedves Tere!
Kedves Érdeklődők!

Igen , a gond valós , érdemes elolvasni a www.nosza.hu oldalon egy jó 100+ oldalas tanulmányt ( egy jogász társaság adott be a 19 megyei + budapesti bíróságra betűre ugyanazt az egylet alapítási jérelmet, és az eredmény megyénként különböző volt.
Pedig jogászok írták... azt gondolom , hogy jó alaposan átgondolt alapszabály kell.

Jómagam a kőbányai polgári lövészegylet számvizsgáló bizottságának elnöke is vagyok ( lőfegyverei is vannak az egyletnek) és gyakorlatból tudom nem olyan nagy ügy.

Ami a hárombetűsöket illeti, az alapításnál körültekintően kell eljárni , pl.:

-jog szerint 1 ember nem kérhet erkölcsit egy másiktól , de nyilatkoztathatja önként az illető tag saját felelőségére. Ha kérsz valami extra hatóságit , az már adatkezelés , adatvédelem alá esik esetleg különös személyes adatként.

-demokratikusnak kell lennie a tagfelvételnek is , ugyanakkor az egyesületi cél megvalósításához tényleg alapszabályban lefektetett módon "szűrni" kell , mert különben tényleg sehova nem engednek be.

Valamint tényleg és részletesen célként le kell írni hogy mi mit is szeretnénk , és a tagfelvételkor mi magunk is biztosítjuk hogy ha olyat akarunk meglátogatni ami nem épp a nyilvánosságnak szántak , akkor a titoktartás biztosított. ( a tagok alapszabályban és/vagy felvételkor nyilatkoznak erről) Igy talán esélyes, mert ha van némi kapcsolati tőkéje az embernek ( 40 éves fejjel azért akad) akkor is kell "intézményi" garancia ahhoz, hogy a másik fél alapból jövő (l'art pour l'art) bizalmatlanságát eloszlassuk.

és egy csomó probléma van még , amit itt nyilvánosan nem akarok kifejteni ,de ha megírom az alapszabály tervet , akkor a pontok mellé részletes magyarázatban ott lesz a miért is.

szóval egy olyan alapszabály ami jó is és ténylegesen megvalósítja azt a célt hogy hatékony érdekképviseletet , kijárást tegyen lehetővé az nem 10 oldalas és nagyon precíz fogalmazásnak kell legyen.

Köszönöm a biztatást, igyekszem !
J.
Előzmény: tere (7449)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.25 0 0 7451
Iceman: köszönet a linkért, eddig bújtam a térképeket és az egyéb olvasnivalókat.
Most már megyek aludni
Előzmény: icemanLHKG (7444)
gruzovik Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7450
sziasztok, szerintem a 10 fő nem lehet gond :).
Előzmény: hadsz (7448)
tere Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7449
Jagger!
Társaimmal pont a közepén ülünk egy (technikai sport)egyesület alapításának (bár ügyvéd intézi), a bíró egyszerűen nem akarja bejegyezni. Igen, megvannak a törvényben írt feltételek, van székhely, minden megvan, de ilyen-olyan indokolással a bíró mindig visszadobálja. Erről hírhedt egyébként, de nem adjuk fel. Most gondolkodunk rajta, hogy megpróbáljuk Budapesten, vagy valamelyik másik megyében megejteni a dolgot, ahol kicsit nyitottabban állnak a dologhoz.
Igen, kell gazdálkodni, kell könyvelni, kell számla, de egyszerű, mert csak kassza (nem pénztárgép) kell a bankszámla mellé és kiadási, bevételi bizonylatok, a pénztárkönyvben nem vagyok biztos. Elméletben nem nagy durranás, igen. Ha galambász, vagy futóegyesületet akarsz. :) Viszont amint hadi akármi kerül szóba, azt alapból fenntartással kezelik! Egy "közalkalmazott" ismerősöm szerint az alapító beadványok másolata azonnal a hárombetűs államvédőnél köt ki, majd a háttérből vizsgálgatni kezdik az alapítótagokat is. Ez mondjuk engem nem hat meg, mert egyszer más okból már aláírtam, hogy hozzájárulok, stb. De előfordulhat, hogy van akit esetleg zavar, vagy bajba sodor ez a kéretlen eljárás. Most a legrosszabbal számoltam, úgyhogy nem kell véresen komolyan venni, de ez van és kész! Neki kell állni, aztán hajrá! Én is szívesen benne lennék!
Előzmény: jagger3 (7443)
hadsz Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7448

Szia Jagger!

 

Első lépésként tehát legyen meg a legalább 10 fő.

 

Noha veszprémi vagyok,részemről nem probléma az általad javasolt budapesti székhely.A Hajaggal kapcsolatban egyetértünk...  : )

 

 

 

 

Előzmény: jagger3 (7446)
hadsz Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7447
Ebben az esetben sokat kell tudnia annak a lemeznek...  :-)
Előzmény: schlumberger (7440)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7446
Kedves Belic!

Közhasznú # non profit!

Az egyesület deklaráltan non profit , tevékenységet ugyan végezhet akár eredménnyel is ( ennek kereteit jogszabályok és bírósági döntvények úgy ahogy kijelölik.) a gazdasági tevékenység eredményét viszont a szervezet céljaira kell fordítani. Az olyan egyletet ami profit létrehozására hoznak létre vállalkozásnak nevezik , az nem ide tartozik.

Ami a "közhasznú" és a "kiemelten közhasznú" jelleget jelenti , az külön követelménynek való megfelelést jelent. Ezzel , mivel a tevékenység jellege nem olyan , nem foglalkoztam. Igy persze biztosan nem fogunk kapni az 1% ból.

Én csak magamból indulok ki: 1995 től 2004 ig saját magam készítettem a bt.-m könyvelését. ha egyszerű az egyesület ( nincs vagyona , nincs autója , ingatlanja, és alkalmazottja, nem kell a közreműködésért senkinek fizetnie - az én elképzelésemben valami ilyesmi volt a fejemben (aki munkát végez az egyletnek az szigorúan ingyenes társadalmi munkában teszi)- akkor biztosan csak a tagdíjbevételek és a banki kiadások ( számlavezetési díj valamint nyomtatványok) merülnek fel.

Ne értsen félre senki , ez az egyesület , amiről gondolkodom , az pusztán a hatóságok előtti hathatósabb fellépést szolgálja , azért hogy bejussunk oda jogszerűen , ahol egyénileg nem lehet. Ezt -mivel nem tudom előre hogy működne e az ötlet - a lehető legolcsóbban próbálom megoldani.

Kezdetnek, hogy működő e a dolog ez is bőven elég.

Bár budapesti vagyok és sokaknak ez masszív távolságot jelent , felajánlom - természetesen ha a tisztelt tagság más helyet talál ki székhelynek akkor azt is el tudom fogadni - hogy székhelyként saját 1/1 tulajdonú házam legyen megnevezve. Bérleti díjat természetesen NEM kérek.

Sajnos , a Hajagra nem lehet székhelyet bejegyeztetni, bár szívem szerint ott lenne...

J.
Előzmény: belic (7445)
belic Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7445
Hello!

a mi méreteinkben nem kell könyvelő

Attol meg, hogy nem kell formalisan konyvelo vegzettsegu szemely, kell valaki, aki a konyvelo munkajat elvegzi. Szerintem ez a legnagyobb koltseg, kiveve, ha sikerul megfuzni valakit, hogy csinalja hobbibol (mennyisegre nem tul nagy munka).

alapszabályban deklaráltan nonprofit jelleggel

Hivatalos szohasznalattal: kozhasznu.

A par hozzaszolassal korabban idezet linken irtakkal ellentetben nem kell ugyved az indulashoz, noha valoszinuleg gyorsabb ugyveddel (egy honap-fel ev ramehet a bejegyzo birosaggal valo "alkudozasba", ha nem ugyved kesziti az alapszabalyt).

Konyvelon kivul ami fixen penzbe kerul, az a bankszamla, a "2 honapig ingyen" szamlak altalaban eleg dragak vegul. Termeszetesen "ceges" bankszamla kell, amiknek dragabb szokott lenni a havidija, de utanajarassal 500 Ft alattit is lehet talalni. Kesobb lehet modositani, de kicsit kenyelmetlen (pl. APEH-hez be kell jelenteni).

Aprosag, de szerintem kell egy szekhely, aminek a tulajdonosatol kell hivatalos nyilatkozat, hogy hasznalhatja az egyesulet, illet minden tisztsegviselotol is kell nyilatkozat.

Bel
Előzmény: jagger3 (7443)
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7444
Talán annyi érdekességgel egészíteném ki, hogy a dél-keleti részen található, fedezékekhez, látványosan hosszabb és szélesebb út vezet, mint az észak-keletei fedezékekhez.

Azóta több forrásból is hallottam, hogy a délkeleti fedezékekhez vezető utat, egy esetleges háborús riadó esetén használták volna felszállásra az ott települő gépek, egyébként ez a része a reptérnek ma is használaton kívüli.

Az észak-keleti rész viszont aktív, sejtésem szerint raktárak épültek a fedezékek helyén.

hasonló fedezékek egyébként megtalálhatóak, Kecskemét és Taszár vonatkozásában is, ezek állapota számomra ismeretlen.

Akit érdekelnek a jelenlegi aktív repterek aktuális és részletes térképei, itt LEGÁLISAN megnézheti:

http://www.hm.gov.hu/honvedseg/milaip_hu

üdv: Iceman
Előzmény: Hpasp (7442)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7443
Kedves Tere!
Kedves Érdeklődők!

Nos , utánanéztem már egy két dolognak. az egyesülési jogról szóló 1989 évi II tv. vonatkozik erre , ami a célokat tekintve taxatívan felsorolja milyen célra NEM lehet alapítani egyletet. Ettől eltérő céllal viszont szabad.
Nem ütközik semmiféle korlátozásba mondjuk például egy a "közelmúltunk katonai , polgári létesítményei látogatásának szervezésére" alapított egyesület. Természetesen , alapszabályban deklaráltan nonprofit jelleggel , mint a természetjárók egyletei, és az egyesületi célok közé fel kell venni a létesítmények tulajdonosainál való érdekképviselet - szintén látogatási , amatőr kutatási - jelleggel. Pont ezért jó ezt egyletté szervezni , mert igy a HM-nek nem gipsz jakab ír levelet hanem pl egy "katonai kultúrális emlékek megismerését és megörzését" szolgáló egylet.
Azért írok "" közt , mert még nem űltünk össze kupaktanácsra , csak elképzelésemet írom meg.
A bejegyzésnél felsorolt legális célok ( ilyen kódok vannak):
(3) szabadidős és hobbitevékenység
(5) kutatási tevékenység.
Ezek a pontok elég tágak ahhoz hogy lefedjenek egy amatőr vagy hobbi történész , honismereti egyletet.

Ami biztos:
Törvényi minimum a 10 fő.
Kell majd alakulnunk ( jogszerint személyes jelenléttel , meghatalmazás nem műk) kell levezető elnököt vállasztani , számvizsgáló bizottságot és elnökséget. alapszabályt kell készíteni és el kell fogadni.
Az alapszabálynak demokratikusnak kell lennie , ezt vizsgálja többek közt a bejegyző bíróság.
A bejegyzés illetékmentes.
Nagyon jó minta és ismertető van a www.civili.hu -n, bár régen frissült.
Ami biztosan kell az egy minimál bankszámla , az apeh alá bejelentkezni és adószámot kérni. a könyvvezetésre a mi méreteinkben nem kell könyvelő csak bevételnyilvántartás kell (vagy pénztárkönyv).
A tagdíjból alapesetben ( ha nem pályázunk támogatásra) a bankszámlát kell fizetni.
A bíróságra be kell adni az alapszabályt, az alapító taggyűlés jegyzőkönyvét , jelenléti ívét, nyilatkozatokat , képviseletet stb...
szóval elsőre nem nagy durranás.

Összefoglalva:
hátrány:
Éves bevallások csinálása ( 1 db )
Éves közgyűlés (1db)
Bankszámla fenntartás
adminisztráció
A költségek fedezésére némi tagdíj.

előny:
A minisztériummal nem egy amatőr tárgyal hanem egy jogi személyiséggel (PTK 61§ ha jól emlészem) rendelkező szervezet.
A szervezet mivel - jogi személy - sokkal szalonképesebb lehet , és legalizáltsága okán megbízhatóbb is.
Véleményem szerint megéri megtenni , csak nagyon pontosan kell kidolgozni a kereteket , hogy jellegétől fogva komoly legyen.
Végezetül megemlíteném , hogy nem én találtam ki ezt először , magyarországon létezik egy Erődítés Történeti Egyesület , lapja a www.bunkermuzeum.hu , némileg eltérő profillal. Szerintem ha nekik sikerült nekünk miért ne menne!
Tájékozódásom , adatgyüjtésem még folyamatban , de szerintem az érdemi információkat ugy hétvégére összegyüjtöm. Részletesen akkor.
Addig is , ha ötlet van várom a mailra.
jagger3@freemail.hu -ennek mindegy ha elspammosodik, nem érdekel.
Addig is minden jót!
J.

Előzmény: tere (7441)
Hpasp Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7442
Pápa ugyan nem kihalt laktanya, de amit a múltjából tudni vélek:

1, irányadók
2, egy századnyi (12db) fedezék. Egyedül Pápán épültek ilyenek, a MiG-23MF század tiszteletére.
3, Az MN fedezékek építése helyett inkább a reptereken állomásozó három repszázadból kettőt elkülönítve helyezett el, így egy atomcsapás esetén két század technikája megmaradt volna.

A Pápához tartozó lokátorok, az ezred által védett területen elszórva diszlokáltak...
Kup, Molnaszecsőd, Fertőszentmiklós, Bezenye.
Előzmény: icemanLHKG (7439)
tere Creative Commons License 2009.02.24 0 0 7441
Jó, jó, de ne akadjunk fenn részletkérdéseken. Persze, egy szemfüles túrázó alapból észrevétlenül bekószál ilyen "jól" őrzött területekre, persze. Ezt nem vitatom. Szerintem aki ide látogat, szintén képes lenne véghezvinni egy ilyen "hőstettet". De ha olvasnál a sorok között, értenéd, hogy nem erről volt szó. A lényeg, hogy hivatalosan beengedjenek és pusztán kalandvágyból, vagy tudomisén atom- és bunkerfétisből kifolyólag körül lehessen nézni egy ilyen titokzatos objektumban. Még ha fotózni nem is, de nézni! Titkolni való? Ugyan mi lenne? Ja. Bürokrácia. Az működik, igen. Azért írtam, hogy megfelelő kommunikáció kérdése.
Az egyesülettel az a baj, hogy hiába alapítja meg a társaság, tematikáját tekintve elég nehezen fogják bejegyezni. :S Vidéken félik ezt a területet, bp-n pedig tudják miért nem kéne. :) Egyébként én is benne lennék...
Előzmény: nagypolc (7429)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7440
Na, akkor hozd a titkárnődet! Cserébe kapod a lemezedet! :-)

De szép legyen!
Előzmény: hadsz (7436)
icemanLHKG Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7439
Sziasztok!

Kicsit olvasgattam a topicot és nagyon megtetszett, ezért regisztráltam. Én a közelmúltban a pápai repülőtér környékén barangoltam kétszer is, és találtam érdekes használaton kívüli objektumot. A túrákról készült beszámoló cikkeket itt tudjátok elolvasni:

http://www.kerozingozos.hu/2008/06/03/felderites-a-papai-repuloter-korzeteben/

és

http://www.kerozingozos.hu/2008/08/16/beszamolo-az-usaf-c-17-esenek-papai-erkezeserol/

Én inkább a repülőteres témákban mozgok otthonosabban, ha cikkek alapján felmerül bennetek kérdés, ne kíméljetek!

Üdv: Iceman
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7438

Üdv!!!

Ha összejön akkor még egy tuti tag személyemben!!!

Üdv: AmbulanceZoli

Előzmény: jagger3 (7427)
hadsz Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7437
Mire is mennénk a bürokrácia nélkül...
Előzmény: sweethome (7435)
hadsz Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7436
Bocsánat a kifejezésért,de ezen jót röhögtem!  :-)))
Előzmény: schlumberger (7434)
sweethome Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7435

http://www.egyesuletalapitas.info/

 

Nem is tűnik túl egyszerűnek....

Előzmény: jagger3 (7432)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7434
Tudjátok, én már nyugdíjas vagyok, a titkárnő rám már nem mosolyog, legfeljebb megkérdezi: -Tata, iszik egy kávét?
Tata meg nem iszik, mert a vérnyomása már a szép titkárnőtől rendben van :-)
Előzmény: schlumberger (7433)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7433
én is csatlakozom, ha nem kell irodát, szolgálati autót, titkárnőt eltartani :-)
Előzmény: jagger3 (7432)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7432
Kedves Olvtársak!
Nagyon köszönöm a bátorítást ,utánajárok a jogi dolgoknak , hogy is megy ez és írok egy tervezetet. Ezt a következő napokban a jelentkezőknek megküldöm , a fórumra beírom hogy kinek ment el. Ekkor brainstorming ( "ötletroham") és a hasznos gondolatokat beépítjük. Egyelőre ennyit , és majd látjuk mi sül ki ebből...
Ugyan sok a dolgom , de ennyi belefér.
J.
sweethome Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7431

Abszolút egyetértek a gondolattal! Alapítsunk hivatalos egyesületet!

 

Üdv mindenkinek:

Sweethome

 

Előzmény: jagger3 (7427)
az ócskás Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7430
Szia Jagger3!
Tetszik a kezdeményezés, csatlakoznék én is.
Előzmény: jagger3 (7427)
nagypolc Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7429
Szia Jagger3! Csatlakoznék persze én is ha létre jönnének ilyen dolgok... Viszont Tere hozzászolásával nem értenék eggyet mert ezek a helyek örzést tekintve szerintem max a fémtolvajok ellen hatásosak.Nemhiszem hogy mert látszólag jó állapotban vannak használhatóak lennének...pl:szellözés, áramellátás,gépek,felszerelés tekintetében., pl;Harnekop egy olyasmi létesitményt megértem hogy öriznek mert szép álapotban van az utolsó váza is a helyén van,de azt sem titkolják és zárkóznak el a látogatástól...
hadsz Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7428

Szia Jagger,

 

csatlakozom az elképzelésedhez,egy ilyenben én is benne lennék.

 

Előzmény: jagger3 (7427)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7427
sziasztok!

Többször felmerült már bennem pont az ilyen esetekre (örzés) gondolva, hogy komolyra kéne venni a figurát , alapítani kéne egy egyszerű egyesületet , persze komoly szabályzattal (pl önként vállalt és kijelentett bűntetlen előélet , titoktartási nyilatkozat stb), hogy látható legyen nem egy "fémgyüjtő" vállalkozók csoportja vagyunk, és szerevezetten bejelentkezve biztosan több eredményt lehet elérni még a hatóságoknál is.
Gondolom ez így egyszerűbb lenne. Az egyesületi forma ( nevesítettség) biztonságosabb lehtet mint ha csak úgy próbálkoznánk egyenként. Én a BME-n az építőmérnökök szervezkedését láttam és példának tekintem , mert mindenféle tényleg érdekes helyekre jutnak el.
Csekély vagy jelképes ( pl évi 100 Ft tagdíj mellett a költségeket ki-ki alapon viselve kéne a látogatásokat megejteni.
Személy szerint résztvennék az alapításban , szervezésben is szívesen , igazán nem sok teendő van vele. ( a kőbányai polgári lövészegyletben is "fungálok" , de nem sok különösebb teendő van vele. példaként írtam , mert az egyesületnek mindíg több
lehetősége van mint egy embernek)
Egy - két neves személyt , aki a hitelességet is biztosítja kellene megnyerni , és/vagy sok küzdelemmel , megvalósított látogatásokkal lehetne példálózni, hogy ez megbízható és nem kókány bagázs!
Ekkor már a hatóság szíve is jobban lágyul...
J.
hadsz Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7426

Ha szervezve is lenne egy ilyen túra,akkor sem engednének be.Nagyon komolyan veszik az őrzést,próbáltunk már mi is több követ megmozgatni,de egyenlőre esély sem volt.Be lehet lógni persze,de ha elkapnak,komoly következménye lehet.

Előzmény: tere (7425)
tere Creative Commons License 2009.02.23 0 0 7425
Gondolom én, azért őrzik, mert jó állapotban van és értékes, mindenbiztos sokemberes ojjektum. Szerintem megfelelő kommunikáció kérdése, hogy beengendek-e látogatni. Gondolj bele, ha minden 2. komoly érdeklődő 1esével bejelentkezne... inkább szervezni kéne valami kollektív túrát. Szerintem.
Előzmény: nagypolc (7424)
nagypolc Creative Commons License 2009.02.22 0 0 7424
viszont a filmhez kapcsolódva nem értem hogy miért örzik tótvázsonyt ,,,vagyis inkább miért nrm rugalmasabbak az emberek,,külföldon pl németországban  olyan szép állapotban megmaradtak és rendbehoztak bolgokat,,és persze látogathatók.Nálunk meg kommandózni kell ha valamit látni akar az ember .Mert bejutni be lehet"
Hpasp Creative Commons License 2009.02.22 0 0 7423
Google koordináta?
Előzmény: nagypolc (7422)
nagypolc Creative Commons License 2009.02.22 0 0 7422
Sziasztok!Szeretném megkérdezni,bár már régen kérdeztem sokszór hogy a magyar országi BARSok közül,miért van csak a HAJAGi földalatt? Igaz hogy az volt a DÉLI-HADSEREG csoport harcállás pontja?Másik kérdés hogy miért örzin még és persze miért és mire használjámk még az 501 és az 502 est?  Mégy egy kérdés Görbeházán van valami Sovjet objektum vagyis inkább ugy kérdezném kihalt katonai objektum?
tere Creative Commons License 2009.02.21 0 0 7421
Az a baj, hogy ha szóba kerül "AZ ATOM", akkor mindenki mindjárt a bombákra és az interkontinentális ballisztikus rakétával célba juttatható "fejekre" gondol. Pedig ezrével voltak/vannak kisebb nukleáris lövedékek is. Ezeket érdekes módon valahogy nem nagyon jegyzik.
Előzmény: Törölt nick (7420)
tere Creative Commons License 2009.02.20 0 0 7419
Nem volt azzal a műsorral semmi baj. Jó, hogy egyáltalán szóba került a téma.
Előzmény: vandork (7418)
vandork Creative Commons License 2009.02.20 -1 0 7418

Srácok, csak pár megjegyzés:

 

- Ez egy TV-műsor volt, amit nem a szakértők szerkesztenek és vezetnek, minden TV-nek megvan a saját vonala, mit akar bemutatni. és tudhatjátok, hogy a médiában ritka, hogy mélyen belemennek egy témába. Sajnos...

- a kérdéseket előre megbeszéltük: én nagy örömmel elmondtam volna a legutolsó részletet is, bemutattam volna a kunmadarasi raktár két őrével készült interjúkat, hogy hol, milyen tároló volt, melyik volt ideiglenes, milyen volt a gyakorlat, milyen visszaemlékezések vannak, stb. De erre 23,5 percben nincs lehetőség...:)

Egyáltalán már az szuper, hogy foglalkoztak a témával, felmerült a dolog...

 

- Gálszécsy András egy nagyon kedves ember, ő egy helyen volt, s látta a GM-féle készüléken a kilengést. A többi helyen nem volt.

-8 objektum igaz, csak nem úgy (:-)),  hogy mindegyiken tároltak ilyen fegyvereket: ebben a számban az ideiglenes tárolók is benne vannak.

-Kunmadarason mértünk 1998-ban, akkor ott voltam, teljesen normál volt az érték.

 

üdv

Karesz

 

 

 

hadsz Creative Commons License 2009.02.19 0 0 7417
Annyit még elmondanék a műsorról,hogy valóban csak nagyvonalakban érintették a lényeges dolgokat és néhány infó felületes volt,de 25-30 percben nem lehet igazán belemélyedni a részletekbe.Mindenesetre már azt is bíztatónak tartom,hogy egyáltalán adásba került a téma.
uselessjunk Creative Commons License 2009.02.19 0 0 7416
A kidőlt falakról az aknagránát tehet, ami abba az antennaállványba volt lerekva :)
Előzmény: charlie21 (7410)
hadsz Creative Commons License 2009.02.19 0 0 7415
Csatlakozom,grat!
Előzmény: charlie21 (7410)
Hpasp Creative Commons License 2009.02.19 0 0 7414
Gratula!
Előzmény: charlie21 (7410)
M62 265 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 7413
Jó cikk, a neki való helyen!

OFF
A minap jól nem ismertük meg egymást a boltban...
Előzmény: charlie21 (7410)
jagger3 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 7412
Gratula!
J.
Előzmény: charlie21 (7410)
hadsz Creative Commons License 2009.02.19 0 0 7411

Ezek után nem kell meglepődni ha a következő talkshow-ban majd jönnek a kérdések a sok emeletes atombunkerekről meg a föld alól felszálló repülőkről...  : )

Előzmény: charlie21 (7409)
charlie21 Creative Commons License 2009.02.19 0 0 7410
charlie21 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7409

Na most mond meg.........

Egy kis pletyi ,aztán atom titkok  :-)))

Előzmény: tere (7408)
tere Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7408
Fene gondolná, hogy a Nők Lapján ilyesmiről megy a diskurzus... :DDDD
Előzmény: charlie21 (7407)
charlie21 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7407

 Ezt most találltam,érdekes kis irás!!

 

 

mint említettem volt, nem kívánok veled erről vitátnyitni.

én személyesen jártam 4 objektumban, kettőt az első szektorig láttam.

az un. középhatótávolságú ballisztikus rakéták kicsiny hazánkban csak mobil indítóálványról való indítással léteztek, rakétasilóból, fix kilövési pontot nem alakítottak ki. az egyik mobil egység magyar volt, tapolcán állomásozott. a másik orosz volt, dombóváron állomásozott. a rakétákat és a robbanófejeket külön tárolták mind a két egységnél, de mint említettem, a nukleális töltettel ellátott fejeket kizárólag orosz ellenörzés alatt, még ezen un. élesfejraktáraktól is külön, másik egységeknél voltak tárolva. tótvázsonyi létesítmény nem csak abból állt, amit a nagyközönségnek bemutattak. létezett és létezik egy másik is, ami a mai napig nem látogatható, szigorúan védett objektum.  a kunmadarasi objektumban 6 szinten tároltak felszerelést, fegyverzetet, üzemanyagot, de ott csak a légi egységekhez való felszerelés volt. a földi indítású egységek ott nem voltak. vöröstó, tótvázsony, barnag,vászoly által határolt területre nem véletlenül nem lehetett bemenni hosszú évekig. a mai napig van lezárt rész, mint említettem, aki ott járt, a lezárt területen, bizonyítsa be, mert utolsó információm szerint még mindig zárt terület. a rezi, várvölgy, lesencefalu, balatongyörök, cserszegtomaj közötti hegytömb is tartalmaz érdekes dolgokat, de szintén nem tételezem fel, hogy túl sokan jártak a fent említett terület lezárt objektumában. a vezetési pontok szinte azt mondhatnám, érdektelenek, mert nem azok tartalmazták a lényegi dolgokat, hanem azon, sinekkel és kisvasutakkal is felszerelt létesítmények, amiket a mai napig nem kívánnak megmutatni.

budapesttől nem túl messze létezik egy völgy, ahová egy út vezet be, a völgy végén kerítés, zárt terület van, ami a hegyoldalhoz támaszkodó épületet vesz körben. ez alatt az épület alatt található egy un speciális bunker, mely 1200 ember védelmére szolgál, részükre akár 1 évig is életfeltételt tud nyújtani. az ott tárolt tartós élelmiszereket folyamatosan cserélikez, berendezései korszerűek, állandóan fejlesztettek. az objektum a múlt rendszerből maradt itt, de a mindenkori kormány rendelkezésére áll, ha jól tudom, több mint 30 éves, de folyamatosan karbantartott, jelenleg is bármikor beüzemelhető állapotban van, de minimális üzemben üzemel folyamatosan.

ezen objektum is azok közt van, aminek a létét sem ismerik el, de ettől még létezik és arra szolgál, hogy a mindenkori hatalom vezetése végszükség esetén, mely lehet természeti csapás, de háború is, tudja garantálni az ország irányítását, a mentés összehangolását.

tere Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7406
Ez igaz. Viszont elvileg semmi okuk nem volt rá, hogy ezt tegyék. A lényeget azért csak kihámozták: igen, volt nukleáris fegyverzet, több lövedék/fej/bomba is volt, mint ami a szovjetek ellátásához szükséges, még a magyaroknak is jutott volna. Elhangzott egy-két gondolat a föld-föld típusú csapásmérésről is, de bővebben a levegő-föld alkalmazás lett kitárgyalva (ez a legizgalmasabb?), valamint a helyszínek kicsit misztifikálva, viszont diszkréten jelezve, hogy igen, létez(het)nek olyan ojjektumok, melyek még ma sincsenek hivatalosan se feltárva. Szó esett még fedőtevékenységekről és arról, hogy aki ezeken a helyeken szolgált, az vagy nem tud semmit, mert kényes helyekre nem jutott be, vagy fejvesztés terhe mellett még a családjának se beszélhetett a munkájáról. És arról is, hogy a magyar bennfentesek alig tudtak, tudnak valamit róluk. Érdekes, hogy a biológiai fegyver téma nem került elő. Elsőre azért nem rossz. :)
Előzmény: Hpasp (7402)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7405
"Vagy kerülték a témát vagy tényleg ennyire nem tudnak semmit....."

Melyikre gondolsz inkább?
Lazák, minél kevesebb energiát kelljen befektetni egy műsorba.
Jó ötlet, hívják meg a topic prominrns tagjait!
Előzmény: charlie21 (7404)
charlie21 Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7404

Elég nagy csalódás volt a müsor.

Legalább vehették volna a fáradtságot hogy egy két helyre elment volna a Tv stáb,hacsak egy két Pest közeli reptérre akár.Ahol most csak birkák legelnek.

Vagy kerülték a témát vagy tényleg ennyire nem tudnak semmit.....

Azt mondjuk erőssen kétlem hogy mind a 8 helyen mértek sugárzást.

Legközelebb hivják meg a Topik résztvevőit :-)))

Előzmény: Hpasp (7402)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7403
Mire gondoltál? KBF vagy LFS?

Az LFS-t azt még MHSz-es koromból ismertem. A KBF-be meg először valami katonai biztonsági valamit gondoltam, de SOKKAL KÉSŐBB leesett, hogy kabbe... :-)
Így aztán már nem gondolok semmi komolyat :-)
Előzmény: Volt tüzér (7391)
Hpasp Creative Commons License 2009.02.18 0 0 7402
Úgy kerülgették a műsorban a konkrétumokat, mint a forró kását :)

Állandó tárolók:
Tótvázsony, Kiskunlacháza, Kunmadaras

Ideiglenes tárolók:
Császár, Tab, Sármellék, Tököl, Debrecen
Előzmény: tere (7400)
bodrostomi Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7401
És a videótárban is fent lesz, ha minden igaz.
Előzmény: tere (7400)
tere Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7400
Néztem a ma éjjelit. Eszembe jutott pár frappáns mondat egy itteni régebbi hozzászólással kapcsolatban, de jobb a békesség alapon inkább nem...
Érdekes, hogy akkori bennfentesek és mostani szakértők is csak találgatni tudnak a helyszínekkel és eszközökkel kapcsolatban. Azért csak-csak kiderült, hogy mégis magasabb szintű A-javadalmazás volt itt, mint amit bárki gondolni mert volna.
2009. február 18. szerda 11.30
2009. február 20. péntek 19.30-kor lesz még ez a beszélgetés a HírTV-n.
hadsz Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7399

"Örülök, hogy a riporter előzőleg végigolvasta a fórumot."

 

Gondolj bele,miket kérdezett volna ha nem olvassa el...  : )

 

Előzmény: M62 265 (7398)
M62 265 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7398
Érdekes volt, a topic (A)-val foglalkozó része elbeszélve 25 percben. Örülök, hogy a riporter előzőleg végigolvasta a fórumot.
charlie21 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7397

Köszönöm!!

 

Valóban kicsit elhanyagoltam,talán majd idén tudok többett foglalkozni a a témával.Azért voltam pár helyen de még nem tettem fel a képeket.

Előzmény: Törölt nick (7396)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7396
Szia Charlie21!

Kár, hogy nem frissíted a képgalériát! Én még ennyi jó képpel nem találkoztam sehol!
Előzmény: charlie21 (7395)
charlie21 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7395

A stúdióban:
Gálszécsy András, az Antall-kormány titokminisztere
Vándor Károly repüléstörténész

charlie21 Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7394
Nukleáris robbanófejek Nagyvázsonyban, atombombák Kunmadarason. 1963-tól a szovjet atomarzenál egy része Magyarországon állomásozik. 1965-től a Varsói Szerződés célpontja: Bécs. A ballisztikus rakéták és repülőgépbombák atomtölteteit szovjet katonák őrzik. A magyarországi nukleáris fegyverek létezését 1990-ig teljes homály fedi: kivonásuk maximális titoktartás mellett zajlik. „Kis Moszkva” és a „Néma Szektor” titkai.

kombájnos Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7393
Ma a Hír TV-n 18.30.-tól ősök tere: atomtitkok Magyarországon. Tótvázsony és egyebek.
kombájnos Creative Commons License 2009.02.17 0 0 7392
Megoldódott a Google Earth probléma "Open GL" módban volt "Direct X" helyett. Direct X ben szépen kiírja a helyiség neveket.
Volt tüzér Creative Commons License 2009.02.16 0 0 7391
Mire gondoltál? KBF vagy LFS?
Előzmény: pétizennyolc (7389)
tere Creative Commons License 2009.02.15 0 0 7390
Van erre az eredeti felvetésre egy frappáns kérdés. NA ÉS AKKOR MI VAN? :))
Előzmény: pétizennyolc (7389)
pétizennyolc Creative Commons License 2009.02.15 0 0 7389

Adj egy tippet! Hárombetűs?

 

P-18

Előzmény: kovacsek.k (7386)
yoggi Creative Commons License 2009.02.15 0 0 7388
Már bocsi hogy belekotyogok, de vagy jó 20 éve hivatalból jártam ezeket az objektumokat. Szerinted ami még aktív belőle oda be lehet jutni??? Az enyészet és az emberi leleményesség tökéletes munkát végzett. Tökéletesebbet, mintha hivatalból rombolták volna le őket...

Azokról nem is beszélve ahol a régi laktanya helyén üzletközpont, parkoló, ezermestercentrum van.

Szóval akit ezért megtalál bárki röhögje szembe nyugodtan, valószínű a "hivatalos"helyeken már sokkal kevesebbett tudnak mint a " felfedezők" ;)
Előzmény: kovacsek.k (7386)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7387
egészségükre! Te melyik szerv vagy? :-))) Gyorsan kiteszem a szmájlit, még mielőtt eszedbe jut a rendőrvicc...
Előzmény: kovacsek.k (7386)
kovacsek.k Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7386
Hogy ezt a topikot, a hozzászólókon kívűl még kik  olvassák (hivatalos? szervek) Ti nem is gondoljátok!
kombájnos Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7385
Be van az is. De köszi.
Előzmény: Volt tüzér (7384)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7384
A Borders and Labels alatt van a Populated Places menü. Na azt kapcsold be.
Előzmény: kombájnos (7383)
kombájnos Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7383
Ezt ismerem én is és már jó párszor végig próbálgattam. A településekhez kirakja a pöttyöt de a település nevét nem írja ki. Akkor sem ha az összes réteget bekapcsolom.
**ven** Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7382
Felül a gombok között balról a harmadik (Show Sidebar) gombot ha kinyitod, akkor alul ki tudod választani az összes dolgot, amit meg akarsz jeleníteni. Éppenséggel van választék bőven, úgyhogy jó szórakozást hozzá.
Előzmény: kombájnos (7381)
kombájnos Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7381
Üdv! Ti sokat használjátok a Google Earths-öt. Az lenne a kérdésem vele kapcsolatban hogy most frissítettem az 5-ös magyar nyelvű verzióra és nem írja ki a település neveket. Hol tudom ezt beállítani?
tere Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7380
MN10KHK legelső évfolymába jártam... :) küldök ímélt.
Előzmény: klamano (7356)
monfondir Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7379
:)
A másik két századról (google maps) nincs infód?
Előzmény: rellé (7378)
rellé Creative Commons License 2009.02.14 0 0 7378
Rajta vagyok az ügyön ,vannak képek igaz nem digi de majd beszkenelem,és felrakom meg megprobálok bejutni ha kitudom nyomozni az uj gazdát.
Előzmény: monfondir (7374)
Hpasp Creative Commons License 2009.02.13 0 0 7377
Jó kis Freedom of Information Act CIA doku
keresőbe beírni:
WARSAW PACT FORCES OPPOSITE NATO (NIE 11-14-79)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.13 0 0 7376
Okos enged. Feladom.
Előzmény: LeX (7375)
LeX Creative Commons License 2009.02.13 0 0 7375
Megy az Firefoxszal es Safarival is. A hiba az on keszulekeben van.
Előzmény: schlumberger (7372)
monfondir Creative Commons License 2009.02.13 0 0 7374
Én várom Rellé kolléga bajai RT infóit, de sajnos...
Előzmény: nagypolc (7373)
nagypolc Creative Commons License 2009.02.13 0 0 7373
Sziasztok! Nem vagytok valami aktivak...
schlumberger Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7372
firefoxszal nem megy. IE-vel megy, de nagyon gyorsan bezártam, mert jön vele valami féreg.
Előzmény: LeX (7371)
LeX Creative Commons License 2009.02.11 0 0 7371
jóaz, pedig microsoft tákolmány.

Előzmény: schlumberger (7370)
schlumberger Creative Commons License 2009.02.08 0 0 7370
én csak nézem, hogyan karikázik a Loading, de semmi nem akar megjelenni. Reggel sem, és most sem.
Előzmény: LeX (7366)
M62 265 Creative Commons License 2009.02.08 0 0 7369
A legalsó (Kapoly) aktív lőszerraktár.
Előzmény: gauls (7367)
Hpasp Creative Commons License 2009.02.08 0 0 7368
Osli - MGTSZ?
Előzmény: gauls (7367)
gauls Creative Commons License 2009.02.08 0 0 7367

Infokat szeretnék ezektöla helyekröl...köszi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LeX Creative Commons License 2009.02.07 0 0 7366
GEarth túróknak: Győr és Miskolc közelről szemlézhető maps.live.com / Virtual Earth által.
uselessjunk Creative Commons License 2009.02.05 0 0 7365
Jelenleg az MH 1. HTHZ végez ott megsemmisítéseket
Előzmény: Volt tüzér (7364)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.02.04 0 0 7364
Én valamikor 1982-83-ban voltam Vácegresen ujonckiképző bázison, és éppen gépjárműves bázis volt. Akkor az újonc sofőröket a közelbe hordtuk tanpályára, de az ügy meglehetősen régen volt, így már nem emlékszem rá tisztán. Az viszont biztos, hogy nem kellett messzire menni. A tanpálya emlékeim szerint valami aszódi alakulaté volt.
Előzmény: Stewe71 (7363)
Stewe71 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 7363
Tisztelettel üdvözlöm az Urakat! A lérakos topikból ugrottam át egy kérdéssel:
Erdőkertes Vácegres felőli végében, a vácegresi volt lérak osztálytól nyugatra, van egy jelentős méretü, homok talajú, itt ott facsoportos, lapos terület. Az Erdőkertes - Vácegres közötti országút felőli végében a 90-es évek elején egy magas fém őrtorony őrizte, még láttam benne fegyveres őrt is. Az őrtorony némileg romosan, de 1-2 éve még megvolt. A területen kijárt útvonalak, beton "akadályok", kisebb dimbek-dombok láthatóak. A falu felől nézve bal hátsó sarkában mély bombatölcsér-szerű gödrök. Az egész úgy néz ki mint valami gyakorlópálya. Mi volt ez és ki használta? Ismeri valaki a helyet?
Üdv: Stewe71
schlumberger Creative Commons License 2009.01.28 0 0 7362
Igen, Győr városé!
Előzmény: klamano (7361)
klamano Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7361
köszönöm, akkor megkeresem! Mármint Győr város polgármestere, ugye?
Előzmény: schlumberger (7359)
schlumberger Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7360
máris megcáfoltad a neved :-)))))
Előzmény: uselessjunk (7357)
schlumberger Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7359
klamano, a győri iskola volt igazgatója, Borkai Zsolt most városunk polgármestere. Biztosan segít, ha megkeresed.
Előzmény: klamano (7358)
klamano Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7358
Ilyen kézenfekvő megoldások eszembe se jutottak. köszönöm!
Előzmény: uselessjunk (7357)
uselessjunk Creative Commons License 2009.01.27 0 0 7357
Csak egy tipp: IWIW-en lehet keresni iskola szerint. Próbából párat beütöttem, mindre volt találat.

Üdv.:U.J.
Előzmény: klamano (7356)
klamano Creative Commons License 2009.01.26 0 0 7356
Sziasztok!

Hatalmas segítségre lenne szükségem. A magyar honvédség katonaiskoláiból írom a diplomamunkámat, az 1980-as évek után működő sulik iratanyaga azonban még túl friss, ezért nem kutatható levéltárban. Ezekkel kapcsolatban ezért leginkább csak visszaemlékezésekre hagyatkozhatok.
Igaz, nem laktanyás téma, de nem tudok jobb fórumot, ahova írhatnék. Rendkívül hálás lennék, ha azok, akik e sulik valamelyikében tanultak, felvennék velem a kapcsolatot, és tudnának nekem egy-két információval szolgálni.

Konkrétan ezekre az iskolákra/kollégiumokra lenne szükségem:

egri Lenkei János Középiskolai Honvéd Kollégium
tatai Nógrádi Sándor Középiskolai Honvéd Kollégium
nyíregyházi II. Rákóczi Ferenc Középiskolai Honvéd Kollégium
szegedi Damjanich János Középiskolai Honvéd Kollégium
győri Béri Balogh Ádám Középiskolai Honvéd Kollégium
balassagyarmati Bottyán János Középiskolai Honvéd Kollégium
zalaegerszegi Szalvay Mihály Középiskolai Honvéd Kollégium
pécsi Zrínyi Miklós Középiskolai Honvéd Kollégium
székesfehérvári Wathay Ferenc Középiskolai Honvéd Kollégium
szolnoki 10. számú Középiskolai Honvéd Kollégium

szolnoki Repülőműszaki Honvéd Szakközépiskola és Gimnázium
debreceni Elektroműszerész Tiszthelyettesképző Szakközépiskola
szabadszállási Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskola
tápiószecsői Fegyverzettechnikai Honvéd Szakközépiskola
váci Híradástechnikai Honvéd Szakközépiskola
orosházi Műszaki Technikai Honvéd Szakközépiskola
budapesti Élelmezési Honvéd Szakközépiskola
budapesti Zeneművészeti Honvéd Szakközépiskola

Minden apró segítséget előre is hálásan köszönök!!!

Klagyivik Marcsi

maria.klagyivik@gmail.com

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.23 0 0 7355

Részletekért küldj e-mail-t a többit majd megbeszéljük.

csillagz@externet.hu

 

Előzmény: g8-s15 (7354)
g8-s15 Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7354

Szia

Engem érdekelne egy kelemesebb tavaszi napon.

Előzmény: AmbulanceZoli (7324)
pétizennyolc Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7353

Well done!

 

P-18

Előzmény: Hpasp (7352)
Hpasp Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7352
Ők?

Előzmény: monfondir (7351)
monfondir Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7351
Egy koordináta Polarnij air def. témában esetleg? :)
Előzmény: pétizennyolc (7350)
pétizennyolc Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7350

A felső az USA-ban készült kép, talán Nellis-en van egy "Threat system park". Csak kiállított, néha pótolt "fődarabokkal" ellátott technika (radar, lérak, röpüllő) van ott, borzadvány festésekkel...

 

A aussieairpower-rel és fő szerzőjével, Carlo Kopp-pal azért vigyázzatok (írtam róla már a lérakos topicban), bár nagyon sok mindent tud, a céljainak megfelelően csűri-csavarja a dolgokat. Mindig azt hozza ki, hogy a Délkelet-Ázsiába eladott (főképp pedig eledandó) modern orosz technika leradírozná az égről az F-35-öst, úgyhogy F-22 kell nekik. Szóval az a két marék só kell a következtetéseihez...fenyegetésként kezeli azt, ami egy orosz tervezőiroda hangárjában tíz éve rozsdásodó makett formájában létezik.

 

Mindemellett nála jobb szerzőt nyugaton a témában nehéz találni, aki ha csak fordítás útján (nem tud oroszul az ürge), de eléggé ismeri az orosz cégek nyilvános brossúráit. Ezt ötvözi mérnöki képzettségével, hírszerzői/katonai technikai-ipari körökben lévő ismerettségeivel, és így elemez. Azt mindenképpen a javára írom, hogy a technika különböző elnevezéseit, jelzéseit megpróbálja rendszerbe szedni.

 

A rendszerben álló orosz technikát sokkal inkább le lehet mérni egy-egy vko.ru-n elcsípett képből (ritkábban szövegből), de jó a http://pilot.strizhi.info/ képanyaga is. Ezeket érdemes rendszeresen forgatni és menteni, mert jó kis dolgokat lehet elcsípni. Múltkor pl. Poljarnij zárt városában járt a sztrizsi honlap fenntartója, az orosz tévé katonai műsorának vezetője, egy Kuznyecov nevű fiatal srác. Tudjátok, ez az Északi-Flotta tengeralattjáróinak fészke. Mondanom sem kell, van légvédelem is a környéken. Szóval ott forgatott filmet, és fotózgatott. A város főterén van egy emlékmű egy odavontaott, kivont MiG-31-esből (!), azt is lefotózta, mint érdekességet. A kép bal sarkában, a háttérben a város fölé nyúló gránitdombon azonban kivehető volt a helyi radarszázad két technikája is: egy 55Zs6 és egy 22Zs6M. Azonnal megnéztem guglin, hálistennek (talán nem véletlenül) volt nagy felbontás, és kivehető volt a Poljarnij feletti objektum, és a hosszú, magas északi szélességre jellemző árnyék segítségével a technikák is felismerhetőek, plusz a két említett lokátor mellett még egy Szt-68 is ott figyelt. Egyszóval, a srác nem a radarokat fotózta, de azok mégis odakerültek a kép sarkába...NA EZ LÉTEZŐ KÉPESSÉG, és NEM AZ ÖRDÖG FESTÉSE A FALRA LOBBIÉRDEKBŐL!

 

P-18

 

Előzmény: sandinista (7348)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7349
A bezárás előtti utolsó technikát megkérdezem O. századostól aki ott üzemeltette a technikát a bezárásig! Egyébként a sors furcsa játéka hogy éppen itt szereli lent a lápcsőházban a kaputelefonunkat(mert hogy ma ez a civil foglalkozása)!! Mindjárt "elkapom" aztán este írok hogy mire jutottam vele.
Előzmény: monfondir (7347)
sandinista Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7348
Elég viccesen néz ki ezen az oldalon a P-15. Szerintem ez valami álca modell lehet, sem a kabin sem az antenna nem stimmel, bár kétségtelen, hogy némileg hasonlít.
A P-15, a P-19 és K2E1 antennája szétnyitva nyitva centire egyformák. Az antennákon látható különbség a beépített IFF miatt van. A P-15-ben és korai P-19-ben NRZ-15 volt, ezeken csak a két "narancshéj" van. A Kasztába és későbbi P-19-be a Parol rendszer elemeit építették, ennek a cuccai vannak felszerelve pluszban az antennákra.Kamu P-15P-15
Előzmény: AmbulanceZoli (7344)
monfondir Creative Commons License 2009.01.21 0 0 7347
Tuti volt P-37 és valami méteres technika illetve P-15/AMU is.
Előzmény: monfondir (7338)
Hpasp Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7346
Nagyon jó kis site.
Előzmény: AmbulanceZoli (7344)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7345

Ha csak az antennákat nézed, arról az derül ki, hogy mind deciméteres hullámtartományban működik. (Hogy ráadásul kismagasságra vannak kihegyezve, azt meg ugyebár tudjuk.) Viszont ha alaposabban megnézed az antennákat, akkor azért némi különbséget felfedezhetsz rajtuk, és ez leginkább a Kaszta-2E1-re vonatkozik. (A Kaszta-2E2 valami olyasmi, mint amit a mi Rt-seink ismernek P-15 AMU-ként ismernek.) Valami apróságot ráraktak, de ezt valaki olyantól kéne megkérdezni, aki üzemeltette is azt a lokátort.

Mondjuk a P-15 és a P-19 között nem sok különbség van. Kicsit más a telepítése, meg a lepkék másképpen vannak széttagolva, de maga a két berendezés erősen hasonlít egymásra.

Előzmény: AmbulanceZoli (7343)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7344

És hogy tovább magyarázzam a bizonyítványom íme egy link ami engem megzavart......az internyet engem folyamatosan dezinformál! :-))

http://www.ausairpower.net/APA-Rus-Low-Band-Radars.html#mozTocId853086

Előzmény: Volt tüzér (7342)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7343
Köszönöm és még egyszer bocs ha hülyeséget kérdeztem csak kerestem képet a Kaszta 2E-ről nem volt egyszerű de egy cirill betűs oldalon találtam. Én csak a szerkezetet néztem a hordozó járművet nem. Viszont ránézésre a szerkezet sokban hasonlít a P-19 re! De még egyszer köszönöm!
Előzmény: Volt tüzér (7342)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7342
Nem. A P-19 a P-15 kissé finomított változata, de a paraméterei és a felépítése nagyjából ugyanaz. A Kaszta-2 viszont - bár a paraméterei erősen hasonlítanak - már lényegesen korszerűbb. Kívülről sem egyforma, mert a P-19 ZiL-131-esen van, míg a Kaszta-2 kordozó járműve Kamaz.
Előzmény: AmbulanceZoli (7341)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7341
Valaki segítsen nekem abban hogy a Kasta 2E és a P-19 az egy és ugyanaz-e vagy sem? Ha nagyon nagy hülyeséget kérdeztem akkor bocs!!
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7340

Más téma!! Kicsit OFF de találtam egy oldalt ahol lehet ám rendelni maketteket különböző sojjet coldwar járművek ill. lokátorok ill. sok mi szem szájnak ingere.

Én már szórom is a pénzt a dombornyomottról!!

www.hobbyterra.com

....ha valaki makettezik akkor jó pénzköltést kívánok!!!

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7339
Szerintem nincs illetve a kolléga sem említette....illetve helyszínileg sem emlékszem rá!! Kellene hogy legyen?
Előzmény: monfondir (7338)
monfondir Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7338
A 14-nél nincs domb?
Előzmény: AmbulanceZoli (7337)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7337

 

1. Főkapu, Parancsnoki épület, ÜTI, Fegyverszoba, Oktatóterem, Vetítőterem

2. Kantin

3. Körletek

4. Gk. tárolók

5. Konyha, Kazánház

6. Lőszerkert, lőszerraktár

7. Sertéstelep

8. Hátsó kapu

9. Ciklo

10. HÁP

11. PRV-17 ???

12. SZT68-U ???

13. Domb+fedezék (nem tudom milyen technikával)

14. Gyak.tér.

 

Hát nagy hirtelen ennyi....aztán ha tudok akkor pontosítok.(persze ha kell)

Előzmény: monfondir (7335)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7336

Dolgozom a projekten hogy bejussak!!! :-)

A képet pedig rögtön preparálom, mert anyám pasija illetve az egyik kollégám is ott volt katona (sor majd hivatásos) úgyhogy azt tudom hogy mi micsoda!! Mindjárt "kicsinálom" a Google képet ha a betegek is úgy gondolják!!

Előzmény: monfondir (7335)
monfondir Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7335
Ez szerintem nem menekülő nyílás, inkább az aggregátor műszer kábelekhez gondolom... Be fogsz jutni a zárt ajtók mögé is??? Ha beszélsz a régi pk-val akor a Google-s képre jelöld be mi hol volt. :)
Előzmény: AmbulanceZoli (7334)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7334

....na azért csak sikerült!!!

Előzmény: AmbulanceZoli (7333)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7333
Tehát az előbb a kép lemaradt......ott a nyílás!!
Előzmény: AmbulanceZoli (7332)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.20 0 0 7332
Igen ott van ahol a nagy zöld kapuk vannak a másik oldalon!!
Előzmény: monfondir (7328)
hadsz Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7331
Köszi,válasz is ment.
Előzmény: LeX (7321)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7330

Alighanem volt ott menekülő nyílás, csak te nem láttad. Minden egyes fedezék úgy készült, hogy nyílt belőle valami kis szellőző nyílás, aminek a végén kisméretű vasajtó. A harcálláspont mellett volt valami kis helyiség, amit általában valami tárolónak használtak, innen volt a kérdéses menekülő nyílás. Az egyéb eszközök - értsd lokátorok - fedezéke mellett is volt valami kis óvóhely a kezelő állománynak, ilyen kijárat ott is volt.

Ez természetesen a közepesen megerősített technikai területekre vonatkozik, amiket az Rt-nél a hatvanas évek végétől, a léraknál meg a hetvenes évek végétől építettek.

Kivétel volt az egyes területeken épített 40 személyes óvóhely, aminek nem mindig volt menekülő kijárata.

Előzmény: monfondir (7315)
monfondir Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7329
Közben rájöttem, lehet, hogy a HÁP aggregátor kábeleinek volt (az -legalább is nálunk- nem ott volt ahol a VP bunkerek hanem kívül).
Előzmény: monfondir (7328)
monfondir Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7328
Ott van ahol az ajtók vannak a másik oldalon? Ha igen akkor szerintem az amit mondtam (bár nekünk a VP/Polje bunker végéből nyílt.
Előzmény: AmbulanceZoli (7327)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7327
Találtam levágott kábelkötegek végét a HÁP bejárata mellett egy csőben a falban! Ezért gondoltam hogy nem kábelalagút az a bizonyos luk. Meg elég nagy tér van mögötte mert behajoltam....már amennyit a sötétben láttam. De attól függetlenül lehet kábelalagút!
Előzmény: monfondir (7326)
monfondir Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7326
Úgy gondolom a VP/Polje kábeleihez volt.
Előzmény: AmbulanceZoli (7325)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7325
Én körülnéztem Fsztm-on a HÁP tetején sétálgatva és nem találtam másik kijáratot csak a lelakatolt páncélajtót! Viszont az oldalán volt egy kb 50*75 cm-es ajtó ami mögött van egy jó nagy "luk" amit nem tudok micsoda és hova vezet! Lásd a képen!!
Előzmény: rellé (7313)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7324

7318 as hozzászólás képe a jó 54/6 Fertőszentmiklós!!!

Ha valakit érdekel kedves topictársak szívesen megmutatom hol van illetve az őr most már jó ismerős, úgyhogy be is tudunk menni!

Előzmény: Volt tüzér (7318)
monfondir Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7323
Szia!
Végre egy bajai RT-s!:) Elég sokáig kerestük a helyét a google-n. Tudsz segíteni abban esetleg, hogy merre voltak a társszázadaitok Kiskörös és Szolnok???
Mikor voltál Baján? Emlékszem Baja rajta volt a "koncin" mint közvetlen hívható RT nálunk (pedig Medina közelebb volt az meg nem)
Technikátok mi volt?
Üdv,
Zsolt

Előzmény: rellé (7322)
rellé Creative Commons License 2009.01.19 0 0 7322
MH 54/14.rt.szd ,hírszakasz, r1406 dallamkocsi.
Előzmény: monfondir (7315)
LeX Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7321
A 101 eleve jó felbontású GEarth-ben is, a 102 pedig nem tudom hol van. :)
A fotók terraserver.com-ról vannak, a BARS-ok közül még a 207-ről ad GE-nél jobb képet.
Mail ment.
Előzmény: hadsz (7319)
g8-s15 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7320

Az eslő (korábbi) képed a szovjet "birodalm" környékét mutaja, Fertőd, annak süttöri része a barátoké volt. Gondolom ilyen közel hozzájuk nem lehetet menni.

 

A második hely környékéről tudok, de a pontos helyet nem tudom. A kereset laktanyába magyarok voltak, még ismerősöm is volt, de nem tudom ki.

Előzmény: Volt tüzér (7318)
hadsz Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7319

Szia Lex,

 

véletlenül a 101,102 -ről nincs hasonló felbontású képed?

ill. lenne egy kérdésem privátban,megoldható valahogy?

 

 

üdv

 

hadsz

Előzmény: LeX (7312)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7318

Vagy itt:

 

 

Előzmény: g8-s15 (7316)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7317

Ehun e:

Előzmény: g8-s15 (7316)
g8-s15 Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7316

Üdv

 

Hozzászólni nem tudok a dolgokhoz, inkább csak érdeklődés miatt olvasok, olvasok...itt.

Merre van ez az objektum? Hogy lehet megtalálni (műhold képen).

Előzmény: AmbulanceZoli (7271)
monfondir Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7315
Szia!Nálunk egy kis helység volt ott, benne egy centrifuga kinézetű szűrővel.Reggelente ezzel szellőztették át a HÁP pihenőt mielőtt az ÜPK lejött volna. Olyan hangja volt mint egy Stukának :).
Ahogy elnéztem a múltkori kiránduláson Jután is ua volt a helyzet (helye meg volt ott is). A "nálunk" az melyik RT-t jelenti?
Üdv,
Zsolt
ui: a HÁP-ról nem volt más kijárat csak a páncélajtó
Előzmény: rellé (7313)
trancegod Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7314
Én úgy tudom, hogy ez már nem troposz antenna funkcióját tölti be. sztem keményen műholdaznak vele, azért is lett bevonva a felülete simább  anyaggal, hogy a magasabb frekit is át tudja vinni-adni.
Előzmény: LeX (7311)
rellé Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7313
Nálunk volt a a HÁP legvégén/legénységi részen/egy másik kijárat is azt mondák ha baj lenne azon ki lehetene jutni a szabadba.
Előzmény: monfondir (7280)
LeX Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7312
2 Hajag, meg 1 Tedej, így még nem szerepeltek itt:LeX Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7311
Vicces, hogy milyen meredeken áll, így aztán nem verődik vissza semmi a troposzféráról. Ez most egy kiállítás darabja, vagy az eredeti helyén áll vajh?
Előzmény: trancegod (7273)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7310

A képet el nézegetve asszem P-18 topictárs megtalálta a megoldást a képemre! Köszönöm a fáradozást!

Előzmény: pétizennyolc (7309)
pétizennyolc Creative Commons License 2009.01.18 0 0 7309

A PRV-17 félreazonosítás témájához: az orosz csinált egy zavaróberendezést is erre a magasságmérőre alapozva, ami, ha vizuális emlékezetem nem csal, nem, vagy nem úgy rendelkezett kompenzációs antennákkal, mint az eredeti.

Na jó, gyorsan előkerestem: neve Pelena-1

 

http://militaryforces.ru/weapon-7-99-674.html

 

P-18

schlumberger Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7308
Én azt is szívesen vállalom, dec. óta nyá titulus ragadt hozzám, amúgy is régen jártam Volt tüzér birodalmában.
Isten őrizz, hogy ilyesmi folt ragadjon rajtam!
Előzmény: Volt tüzér (7307)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7307

Hát azt a fajtát, amit felsoroltál, tényleg nem szeretjük. Pedig volt itt néhány.

Viszont ha Schlumberger kollégával "békülni" akartok, azt Zsámbékon nagyszerűen meg lehet tenni. Már most van ötféle lokátorom, de a tavasszal alighanem lesz még öt. Schlumberger kolléga tudja, hogy kell odajönni.

Előzmény: AmbulanceZoli (7305)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7306

Hát igen.....az általad leírt részletek megfigyeléséhez kell még "tanulnom" sokat Tőletek. Német tudásomat(na azért nem perfekt de valamire

használható :-))...) szívesen felajánlom....ha van valami szöveg stb. küldd át aztán nekifutok.

Előzmény: Volt tüzér (7297)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7305
Oké oké!!! Nem sérültem be lelkileg....csak olvastam az egész fórumot és tudom hogy ki nem állhatjátok a szenzációhajhász, rakétasiló kutató, urban legendeket készpénzként felvásárló kis hülyegyerekeket, és azt hittem a hozzászólásodból hogy engem is ilyennek tartasz....én bocs a félreértésért......és borítsunk fátylat(álcahálót) rá :-)) .....nincs harag! Személyes kontakt pedig összehozható....írj e-mailt, ha esetleg érdekel Fsztm. 
Előzmény: schlumberger (7304)
schlumberger Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7304
Jajjjj, nehogy má!!!!!!!!!!
Ott volt a szmájli a végén. Nem szokás ezen a fórumon egymást bántani, én sem akartalak, távol áll tőlem. Elnézést kérek Tőled, ha úgy érezted.
Mivel én Győrben lakom, még egy személyes bocsánatkérés is összehozható, nem lehetünk túl messze egymástól.
Előzmény: AmbulanceZoli (7289)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7303

Aztán arról nem is beszélve, hogy emlékeim szerint egy rakéta komplexumnak ugyan lehet, hogy volt saját gyári száma, de ezen belül minden egyes berendezésnek volt egy külön. Én PV technikus voltam, és abban a kabinban minden egyes spec elektroncsőnek, minden egyes tápvonalszakasznak, minden egyes motornak volt saját gyári száma. Én meg nem győztem a törzskönyvbe firkálni, ha valamit cserélni kellett.

Valóban minden egyes spec csőnek (Magnetronok, uborkás üvegek, áteresztő triódák, haladó hullámú csövek, klisztronok, indikátor csövek stb.) nemcsak saját gyári száma volt, hanem saját törzskönyve is. Ha valamit cserélni kellett, akkor a munka lehet, hogy lezajlott két - három perc alatt, de utána az adminisztrációra még rá kellett szánni fél órát.

Remélem, még néhány nekifutás, és le tudok írni mindent, ami eszembe jut.

Előzmény: pétizennyolc (7299)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7302
Nem volna rossz ez a gyári szám kutatás (a szempontjaimat gondolom, megérted) de nekünk abban az időben nem sokat mondott a gyári szám. Se a rakétakomplexum, se a lokátor oldalán nem volt egy hatalmas fehér szegélyes vörös oldalszám. Volt viszont egy kis fém adattábla, amin rajta volt az eszköz megnevezése, meg a gyári száma (látszott is szépen, amíg egyszer csak karbantartó festés címén le nem festették) . Ám az nekünk nem jelentett semmit. Én mindössze egyszer néztem meg hajdan a kabinom gyári számát, amikor egyszer rovancsot kellett csinálni, és valaki kitalálta, hogy azt is nézzük már meg. Hátha valaki elcserélte a nagy forgatagban.
Előzmény: pétizennyolc (7299)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7301

Érdekes dolgok voltak ezek az építkezések. Mikor valamit elkezdtek építeni, akkor annak a berendezésnek szabtak mindent, ami éppen az adott helyre volt tervezve. Érdekes példa a két harcálláspont, Érd és Sárbogárd. Érd volt az első, oda bepakoltak egy Vektor-2 VE AVR komplexumot. Aztán hasonló feladattal és rendeltetéssel jött Sárbogárd, amit a Szenyezs AVR komplexumhoz szabtak. Amikor aztán 1991-ben felszámolták a sárbogárdi 104. ezredet, akkor jött az ötlet, hogy a Szenyezst felviszik Érdre, mert ugyebár az mégiscsak korszerűbb, meg többet is tud, meg miegyéb. Ám az érdi harcálláspont állítólag egy lukkal kevesebb volt, mert a Vektornak állítólag egyel kevesebb kabinja volt. Végül is maradt minden az eredeti helyén, így a sárbogárdi lett a dandár tartalék vezetési pontja.

Igaz ez már csak pletyka, de a sikertelenségbe állítólag az is belejátszott, hogy a kábelek egér elleni védelme érdekében Sárbogárdon nem macskát alkalmaztak, hanem úgynevezett robbanó betont, ami valami PUR hab szerű valami, ami teljesen kitöltötte a kábelcsatornákat, így bár az egér nem fért hozzá a kábelhez, de a kábelt sem lehetett onnan kiszedni.

Előzmény: pétizennyolc (7299)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7300

Na jó, hát én láttam már életemben PRV-17-est (alighanem nálunk, Mezőfalván volt az országban az első példány) Azt is tudom, hogy a 17-esnek lemezből van az antennája nagy része. Ám a kolléga által berakott képen oldalról nem nagyon látszik a lemez, csak hogy oldalról nem látszik rajta szinte semmi.

Érdekes, amikor az első K-66 megjelent az országban (Érd) akkor ahhoz is PRV-13-asok tartoztak.

Előzmény: monfondir (7298)
pétizennyolc Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7299

A német oldalon lévő írás szerint a kép ráadásul Medinán készült...2003-ban odaengedtek néhány külföldi újságírófélét, van képük az Oboronáról is, ugyanazon a site-on megtalálható. Mindenesetre egy biztos: a képen látható PRV-17-es működésképtelen, a két kisegítő-kompenzációs antenna hiányzik róla - lehet, hogy éppen bontás-telepítés közben fotózták pl.

 

Amikor építették a védett objektumokat a radarszázadoknál (voltak persze olyan, kései századok, pl éppen Medina, ahol eleve így építkeztek), akkor az egyes dombok és a bennük rejlő fedezékek általában ki lettek hegyezve egy-egy specifikus technikára (kabinszámok, stb). A rendszer leépítésével-leépülésével, átrendeződésével és a típusféleség lecsökkentésével azonban ezek a dolgok összekavarodtak. Így ma bőven előfordul, hogy a kabinok kinn álnak a szabadban. 

 

Ennek megfelelően az is előfordul, hogy ma olyan technikát is találunk egy-egy századnál, ami oda soha sem lett tervezve. Én olyat is hallottam, hogy a nyolcvanas években "a légvédelem kis magasságú lehetőségeit" ért VSZ-kritikákra válaszul betervezett és megvalósított új, kifejezetten "kis magasságú" századokhoz nem is terveztek cm-es (körfelderítő, értsd P-37) technikát, hanem csak méterest és decist.

 

Hiába, itt volna az idő, hogy adott időpillanatonként meg legyen már végre, hogy mikor mi volt hol (egyelőre típus szerint, gyári szám nem kell...). A baj mindig az idő...az ember annyi témát kutakodik egyszerre (itt van pl. 1999, OAF 10 éves évfordulója is...mit csináltak akkor a magyar lokátoros, lérak csapatok, mit láttak? De még hosszan lehetne sorolni...), hogy nehéz fokuszálni ilyen kutatásokra.

 

A gyári szám-kutatásokat pedig nem viccként mondtam, ugyanis ha a repülős perverzeknél oldalszám szerint séróból nyomják a individuális 21-esek, 23-asok, 22-esek történetét (cikkek születnek tömérdek...), akkor a lérak- és lokátor-technika is megérdemelne végre ilyen figyelmet. Biztos vagyok benne, hogy ha jelenleg nem is kutathatóan, de megvannak ilyen mélységben a papírok idehaza. Ezt az is indokolná, hogy egy-egy adott komplexum-típusból sokkal kevesebb volt rendszerben, mint egy-egy vadászgép(változat)ból.  

 

P-18

 

monfondir Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7298
PRV-11
PRV-13
Az első egy PRV-11, a második a PRV-13.
A kép amit lentebb linkelt a fórumtársunk a PRV-17 szerintem, a kompenzátor antennák nélkül. Előszokott fordulni ilyen kiépítésben is (hogy miért az passz :)).
A főantenna egyedi, ez csak a 17-esre jellemző, ezért gondolom. A régebbiek rácsosok voltak a 17-es meg nem.
Előzmény: Volt tüzér (7293)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7297

Nekem is az volt az első, hogy már csak nosztalgiából is végignézegettem a képeket. A szöveggel nem nagyon vagyok kibékülve, mert néhány szakkifejezést a szakmai multamnak köszönhetően ki tudok bogarászni, de a szöveg az már nekem magas. Életemben sok mindent megtanultam már, de ezek között nincs idegen nyelv. És gondolom, már nem is lesz.

Szóval megnéztem a képeket, és felfedeztem azt is, amit felraktál mellékletnek. Még néztem is, hogy ez meg mi a fene, de az istennek nem ismertem rá. Hiszen a te képeden semmi extra nem látszik, de legalábbis semmi kiegészítő antenna. Ha keresgélsz, akkor a PRV-13 az első, amin először megjelennek a különféle sallangok. Ott a nagy antenna előtt van egy jóval kisebb kiegészítés, de hogy mi az, azt ne kérdezd, mert nem az én konkrét szakmám. Az én lokátorom annak idején sokkal, de sokkal szebben nézett ki. Ha tovább nézelődsz, akkor a PRV-17 antennája előtt már két kicsi van.

De ha már eldicsekedtél a német tudásoddal. Ne nagyon felejtsd el, mert lehet, hogy egyszer kihasználom. Jó lesz, ha elkezdesz elmélyülni a lépgvédelem szakkifejezései között, mert talán szükség lesz rá.

Előzmény: AmbulanceZoli (7296)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7296

http://www.radartutorial.eu/19.kartei/karte918.de.html

itt a link ahol a képet prv-17 ként említik és nem akarok vitatkozni csak akkor ezek szerint az oldal nem hiteles! Egyébként elképzelhető!!! Te biztos többet tudsz a hazai technikáról mint a németek!

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7295

Köszönöm Volt Tüzér!

Azóta is rajta vagyok a német weboldalon, tanulmányozom mert sajnos a katonásdi az én életemből kimaradt(most már lehet hogy sajnálom kicsit....) Viszont amit beszúrtam képet az összerakott technikáról azt én prv-17 címszó alatt találtam...de nem vitatkozom Veled mert a fórumot végigolvasva profizmusod ebben a témában és még sok minden itteni másban nem is vitatható!

Addig is tanulom a leckét a német oldalról(hál isten németül tudok és a fizikáról is van némi fogalmam) Ha kérdésem van úgysem rejtem véka alá nyaggatlak vele titeket!!!

Előzmény: Volt tüzér (7293)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7294
Találtam PRV-17-ről én is egy képet. Ezen a képen láthatod, hogy a darancsgerezd mellett mennyi minden van ott a kabin tetején. A te képeden alig látszik valami.
Előzmény: AmbulanceZoli (7290)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7293
Lehetett itt PRV-17 is, vagy akár valami más lokátor is. Ez itt a képen viszont nem PRV-17 (gyanúm szerint PRV-11). Végül is annyiban igazad van, hogy "összerakva így nézhetett ki", de azért lényeges különbségek vannak az egyes típusok között. Ha már felraktad ezt a német weboldalt, akkor szánj rá néhány órát és nézegesd át alaposan. Ott viszonylag jó képek vannak az egyes lokátorokról, ahol a típusok közti különbségeket felfedezheted.
Előzmény: AmbulanceZoli (7290)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7292

 Sziasztok!

1986-ban Molnaszecsődön˙(is) forgattak a P-14-es-ben valamilyen katonai

 talán oktató filmet.

 Szerintetek hol tudnék utána nézni keresni?

 

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7291

Ha volt már akkor bocsi

http://www.radartutorial.eu/

számomra nagyon érdekes volt.

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7290

 

Az első képet a neten találtam....a második Fertőszentmiklóson készült.

Ha jól gondolom akkor itt volt a PRV-17 és "összerakva" így nézhetett ki.

Ha nem akkor várom a helyesbítést....és nem a gúnyolódást :-) kössssze

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7289

Én egy szóval sem mondtam hogy titkos....és azt is írtam hogy nem értek hozzá!! Ott találtam gondoltam oda tartozik....de kösz a kioktatást!! Majd igyekszem tanulni!!

Előzmény: schlumberger (7288)
schlumberger Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7288
ez nagyon titkos!
Ahogy nézem, egy fax v. vezetékes modem leírásából való lapok :-)
Előzmény: AmbulanceZoli (7287)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7287

 

Beszúrtam néhány régi iratot amiket Fertőszentmiklósról hoztam. Nekem sajnos nem nagyon mondanak semmit de biztos van itt olyan akinek nagyon is sokat.....Egyébként az ilyen és ehhez hasonló dokumentumok tizesével hevernek ott a földön.

monfondir Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7286
Ez tényleg jó hír!
Összehasonlításként Homokszentgyörgy:
P-15 Dzsigit (ez deciméteres),
P-12, P-13, P-14, P-18 (ezek méteresek),
P-35, P-37, SZTU-68 (centisek)
Prv-9,PRV-11,PRV-13,PRV17 (ezek magasságmérők)
Persze ezek mind nem egyszerre voltak ott, hanem váltották egymást a legtöbb esetben.
Szerintem volt PRV16 is csak lefelejtette a tiszt úr (mivel ez volt mindenhol tudtommal és a PRV-9-et váltotta).
Üdv,
Zsolt
Előzmény: AmbulanceZoli (7285)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7285
A jövő héten ha minden sikerül akkor találkozhatok P. őrnaggyal, aki a 54/6. parancsnoka volt. Szerintem nála hitelesebb infót a technikáról senki nem tud adni, illetve reményeim szerint egy-két publikus archiv felvételt is tud nekem mutatni......laptop, scanner lesz nálam. :-)
Előzmény: monfondir (7284)
monfondir Creative Commons License 2009.01.17 0 0 7284
Igen, igen. :) A P-13 ismerős, hiszen Homokszentgyörgyön is volt ilyen P-12 és P-14-ből álló magyar fejlesztés. Viszont ott volt P-14 információim szerint (megkaptam a technikákat amit használtak egy ott szolgált tiszttől) . Ezt tudom Fertőszentmiklósról is.
Üdv,Zsolt
Előzmény: Volt tüzér (7282)
trancegod Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7283
Sajnos nem tudom hol van most ez az antenna.
Előzmény: hadsz (7276)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7282
P-14 a hőskorban Molnaszecsődön, Velencén és Boldogon volt. De volt egy olyan kínlódás, hogy a P-12-re feltették a P-14 antennáját és P-13-nak forgalmazták a dolgot. Az viszont több helyen volt. Állítólag az öreg P-12-ből csináltak így egy kifejezetten jó méteres lokátort.
Előzmény: monfondir (7274)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7281
Köszi a kimerítő választ a HÁP-ról(amit reményeim szerint hamarosan megnézhetek belülről)  illetve alulról a második képről....apropó mi az a relé(tudom hogy hülye kérdés de én ezekhez hülye vagyok még egyenlőre....de gyorsan tanulok) Esetleg kép a reléről vagy link? Kívül egyébként a zöld nagy zárt kapus domb van a HÁP betonjával közvetlenül összeépítve (negyedik kép)
Előzmény: monfondir (7280)
monfondir Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7280
Ha belépsz, lesz egy folyosó kb 10m hosszú, végében a legénységi pihenő (ez egy íves (olyan forma mint egy hangár) falu helység, végében a légszűrő berendezéssel). A bejárattól jobbra nyílt a VPK pihenője, utána a HIR KP, szembe vele a folyosó közepén balra nyílt a HÁP, után volt egy technikai helyíség, majd a egy pici raktár szerűség ami nálunk HÁP kantinként ment. Azért írtam ezt le mert eléggé hasonlít kívülről a miénkre amit fényképeztél. Kívül kell lennie 3 v 4 fedezéknek ahol a VP-k vagy a Polje állt. A második képed alulról a relé fedezék szerintem.
Előzmény: monfondir (7279)
monfondir Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7279
Az a HÁP. Nálunk is hasonló volt a megoldás, csak mélyebben volt kissé.
Előzmény: AmbulanceZoli (7278)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7278

A lelakatolt ajtó nyitját keresem én is lázasan....gondolhatod hogy én is benéznék de nagyon. Egyébként jó a tippem hogy HÁP lehet? Ez az egyetlen ilyen komoly ajtóval védett földalatti építmény van a laktanya területén!

Ha konkrétan érdekel a hely akkor írj privát a csillagz@externet.hu címre.... a többit megbeszéljük. Legalább egy profival is bejárhatnám a helyet.

Előzmény: hadsz (7275)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7277
P-14 ről nem tett említést az informátorom...de hát attól még lehetett ott, majd konkrétan rákérdezek. Egyébként Te tudod hogy melyik dombon konkrétan mi lehetett telepítve? Mert az nekem laikusnak is feltűnt hogy a dombok és fedezékek különböznek egymástól nem is kicsit.
Előzmény: monfondir (7274)
hadsz Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7276

A bolgár 605-re még nekem sem sikerült rátalálnom /és a többi bolgár BARS-ra sem/,nem tudom,hogy arrafelé mi maradt belőlük...azért bízom benne,hogy előbb-utóbb azért csak lesz valami nyom...

Hol készült ez a kép az R-420 -ról?

Előzmény: trancegod (7273)
hadsz Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7275

Végignézve a képeket már mondani akartam,hogy meglepően tűrhető állapotban van a bázis,még az ajtók is a helyükön,amikor a végén olvasom,hogy őrzik a helyet.Azért a lelakatolt ajtó mögé szívesen benéznék...

Előzmény: AmbulanceZoli (7271)
monfondir Creative Commons License 2009.01.16 0 0 7274
Volt ott P-14-es is tudtommal.
Előzmény: AmbulanceZoli (7272)
trancegod Creative Commons License 2009.01.15 0 0 7273

Na szóval, az R-420asok Bulgáriában...a hűlt helyüket még kutatom, de nemsokára megtudom azokat is (remélem). Addig is egy kép a felújított R-420-ról:

 

Előzmény: LeX (7255)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 7272

Ja és még egy kérés!

Valaki légyszi írja le nekem hogy melyik dombon ill. fedezékben mi lehetett telepítve!

Nagyon köszi!!

Üdv AmbulanceZoli

 

AmbulanceZoli Creative Commons License 2009.01.14 0 0 7271

Üdv Mindenkinek!

Ma sikerült eljutnom Fertőszentmiklós(Pregens) 54/6 rt. század kihalt laktanyájába.

Sok időm ugyan nem volt(mint mindig)....de néhány kép azért készült!

 

 

Ha az információim igazak és valósak akkor itt működött egy PRV-17, egy Kaszta-2 és egy SZT-68U(aminek állítólag csúnya vége lett....nemes egyszerűséggel valami hiba folytán leégett). Ha valaki tud infót illetve az enyémet cáfolja azt megköszönöm mert én hangsúlyozom továbbra is egy kis lelkes amatőr vagyok a témában.

A lelakatolt ajtó (talán HÁP) lakatjának nyitját megpróbálom kideríteni...... a többit meglátjuk. Működött itt még egy Ciklo is, de az a laktanyán kívül volt....ill. a maradványai vannak....legközelebb ha lesz több időm akkor.....mert lesz legközelebb az tuti, akkor azt is megnézem. Egyébként a helyet őrzik, de korrekt és normális őr volt aki nem fafejű szabályzatmoly....tehát nem kell kerítés akrobatika....lehet menni a főbejáraton.

jagger3 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 7269

Robinson R22-helikopter, elbírna többet is , de...
nem férek jól bele , ha bekötöm az övet már nem nagyon érem a magasságmérő beállítóját... , és az egyedülrepülésnél az aszimetria is nagyon sok. előírás szerint 103 kg lehetne max...
de ez egy másik történet.
http://www.videogizmo.hu/index.php?vcmd=show&nid_object=11239
J.
Előzmény: schlumberger (7268)
schlumberger Creative Commons License 2009.01.04 0 0 7268
milyen géppel repülsz? Kicsi lehet, hogy nem bír el plusz nyolc kilót :-)
Előzmény: jagger3 (7267)
jagger3 Creative Commons License 2009.01.04 0 0 7267
Éppen volt csak mindkét kezem és lábam foglalt volt , :) a heli már csak ilyen. Gyakorlatbantartót repültem , mert kihagytam egy hónapot , oktatóval, talán a jövő héten lesz szerencsém újra , akkor a feleségemmel megyek és arról már film is születik!
de addig fogynom kellene...
felkaptam vagy 8 kilót a disznótor - karácsony -szilveszter -pravoszláv karácsony ( ez 6.án jön anyóséknál, és a trakta óriási , sértődés lesz ha nem eszek "méretemhez" illően) Ezeket folyamatosan dolgoznom kell lefelé...
Megígérem , hogy csinálunk filmet ha sikerül reppenni , nagyon szép havas - zúzmarás volt minden ! Az a kár , hogy a feleségem nem épp operatőr , nehézkesen kezeli a kamerát , én meg két kézzel dolgozom , tehát nem tudok segíteni neki.
(mielőtt valaki mondaná "rögzítsd a kollektív kormányt és lesz egy kezed pluszba" annak mondanám , hogy a hegygerinc felett közvetlenül, alacsnyan repülve igazán a szép látvány , és az nagy odafigyelést kíván a változatos szélviszonyok miatt, ezért nem megy másként csak ha mindkét kezem ottvan a kormányokon.
J.
Előzmény: Volt tüzér (7266)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7266
Volt nálad fényképezőgép vagy videokamera?
Előzmény: jagger3 (7265)
jagger3 Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7265
Volt szerencsém ma 12.30 kor a pilistető felett elrepülni , szép , havas volt , és sokan voltak fent. Nem is olyan kihalt , mint mondja a topik címe.
J.
hadsz Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7264

A péceli bunker alsó szintje: /hamarosan befejezem a felsőt is/

 

hadsz Creative Commons License 2009.01.03 0 0 7263

Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

 

gauls Creative Commons License 2009.01.01 0 0 7262
Happy New Year mindenkinek.
MN5818 Creative Commons License 2008.12.31 0 0 7261
Boldog és sikerekben gazdag Újévet Mindenkinek!!
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.31 0 0 7260

Kívánok Mindenkinek Eredményekben Gazdag Boldog Új évet!!!

AmbulanceZoli

LeX Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7259
megjött, köszke!
Előzmény: hadsz (7258)
hadsz Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7258

Konvertáltam a képet,és újra elküldtem.

 

Előzmény: LeX (7257)
LeX Creative Commons License 2008.12.30 0 0 7257
nem gyütt meg! :(
Előzmény: hadsz (7249)
trancegod Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7256
Igyexem!
Előzmény: LeX (7255)
LeX Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7255
A hűlt helyük is megteszi, csak legyen biztos a forrás. :)
Előzmény: trancegod (7254)
trancegod Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7254
Nem is nagyon láthatod, mert azokat már elbontották. Majd január elején utána nézek - nem ígérek semmit, de feltehetően meg tudom mondani.
Előzmény: LeX (7252)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7253

 

Köszönöm a fordítást Jagger-nek!

 

Sweethome!

 

Sajnos nincs több infóm a területről.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

LeX Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7252
Netán azt is tudod, hol vannak a bolgár BARS állomások? Sokat túrtam ÉNY Bulgáriát GEarth-ben, de nem leltem rá a szentesi kapcsolat bolgár végére.
Előzmény: trancegod (7251)
trancegod Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7251

Köszönöm mindenkinek a helyesbítést, sajnos a tulajdonomban lévő dokumentumok nem teljesen részletesek, és francia nyelven íródott...

Egyébként a szentesi R-420-asok közül az egyiket még az oroszok építették, a másikat már a magyarok rakták össze. Ebből mi igaz, mi nem?

A bulgárok egész jól felhasználták az R-420-asukat, kicsit feljavították, és már C-sávon mikróhullámoznak vele, majd utána nézek milyen felülettel borították be.

rko281 Creative Commons License 2008.12.29 0 0 7250


a tornyok elhelyezéséből ki lehet-e következtetni a kommunikáció irányát?
Előzmény: sweethome (7236)
hadsz Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7249
mail ment
Előzmény: LeX (7248)
LeX Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7248
Ejha! Azt is tudja a kép küldője, hogy mi volt ennek a hálózatnak a neve és szerepe? Hadd göngyölítem fel ezt is a többi közé (rammstein.dfmk.hu/~s200/tropo.html).
Előzmény: hadsz (7243)
LeX Creative Commons License 2008.12.28 0 0 7247
Ezt a hajagos fórumot már feldobtam ide másfél éve (4512 és 4515 hozzászólások). ;)
Előzmény: jagger3 (7240)
hadsz Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7246
Szentesen egyébként R-420-asok voltak,ami szintén ilyen talapzaton állt.Az R-408-asnak kevés lett volna a hatótávja a bolgár BARS 605-ig.
Előzmény: trancegod (7244)
hadsz Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7245
Igen,az is ilyen.
Előzmény: trancegod (7244)
trancegod Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7244
Ilyen az R-408-as "troposz" talapzata is:) PL: Szentesen, ami volt...
Előzmény: hadsz (7243)
hadsz Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7243

Egy '89-es fekete-fehér műholdfotón jól látszanak a hatalmas antennatányérok a bunker két oldalán.Tekintettel a kép küldőjére,nem szívesen használnám a neten de egy gugli képre rárajzoltam az antennák helyét és amennyire sikerült,az irányát is.A tartókonzolok még megtalálhatók ezeken a helyeken,legalábis év elején még ott voltak.Sweethome képtárában találhatsz fotókat róluk.

 

 

Ezt a képet egy cseh kolléga csinálta ott:

 

 

Előzmény: LeX (7239)
sweethome Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7242

Igen, én is megtaláltam magam az orosz fórumokon :-)

 

És én is fordítgattam egy keveset az ott zajló beszélgetésekből. Nagyon érdekesek, jó lenne, ha fel tudnád venni a kapcsolatot valamelyik 'hajagossal'.

 

Érdekességként pár botcsinálta mondat oroszból:

 

"N: Helló! Van itt valaki, aki a 53155A-nál, a Speska-nál, a GVOZDEVOM –hoz tatozó alegységénél szolgált, Herend mellett?

 

B: Üdv! Pável vagyok a DIODON-ból (v.cs. 32362). Te hazatértél a kivonuló egységeinkkel vagy nem? A történelmünknek  erről a részéről semmi ismert információ nincs.

 

N: Üdv Pável! Igen, hazatértem csapatainkkal a volt SZU-ba. A kivonulás során az összes antennát szétszereltük, az objektum berendezésével együtt vonatra pakoltuk. A ti egységetek nem sietett a kivonulással, amíg nem tudtak további biztosat a OKSZ-ről (???). Mi magunk rohanva távoztunk, mindent otthagytunk. Az objektum bejáratait lehegesztettük és betemettük, a magyaroknak már úgy sem kell. Most biztos borospincének használják.

 

B: A borospincével teljesen egyetértek, lehet még zöldségtároló is. Én inkább felrobbantottam volna, ne nyerjen az ellenség........."

 

 

Nagyon érdekes lenne ezeket a volt katonákat szóra bírni!

Előzmény: jagger3 (7241)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7241
Egyébként örömmel tapasztaltam h Sweethome olvtárs képeit sokszor belinkelik , ezzel könnyítve az orosz név - magyar helyszín összekapcsolást.
jagger3 Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7240
Kedves Olvtársak!

úgy gondoltam , a találgatás helyett megpróbálok az orosz weben a DHCS és alakulatai közt keresgélni , hátha talál az ember valamit...
néhány érdekesség :
Kunmadarasi "különleges" alakulat...
vagy a herendi "szpecska"
Kutatási metódusként mindenképp ajánlom , szétnézni orosz fórumokon , alakulatok , orosz nevei és számai miatt , hiszen ezzel már kereshetőek.
Ami engem per pillanat érdekelt , az a BARS 504 herend felett , és lám a feleségem megtalálta azt az embert aki ott szolgált és behegesztette a lejáratokat.

http://vnrsuarmy.borda.ru/?1-0-0-00000058-000-0-0-1228767093

a fórumban írta magáról , illetve az objektumról:
autonóm víz , energia és kaja volt , háborúban 1 hónapig tudott kitartani.
majd megpróbálkozunk keresni olyat , aki közlékeny a funkciót , telepített technikát illetően.
J.
LeX Creative Commons License 2008.12.27 0 0 7239
Hoh, de szép volna fotón látni a Bajtemetésen 7 méter átmérőjű tropo antennákat. Muti fotót vagy bármi forrást erről! Meg arról is, hogy a péceli relé ugyanannak a hálózatnak az eleme, mint a milovicei. :)

Előzmény: hadsz (7237)
hadsz Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7238
Köszönjük a fordítást! : )
Előzmény: jagger3 (7235)
hadsz Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7237
Volt.Méghozzá Pécelen.Igaz ott R-410-eseket használtak és mivel annak úgy 130-160 km a hatótávja,ezért feltételezhető egy állomás azon a környéken.Az irányra pedig az antennák szögállásából lehet következtetni.
Előzmény: LeX (7233)
sweethome Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7236

Mint már írtam, egy német ismerősöm nevében tettem fel a (segítség)kérést, ezért a témában nem vagyok otthon teljesen (:-)). Inkább csak a tolmács szerepét töltöm be. De továbbítottam neki a kérdéseidet, amint van válasz, már írom is.

 

Üdv:

Sw

 

Előzmény: LeX (7233)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7235
A feleségem a következőt mondja:

Ezek a táblák "jelszavak" és figyelmeztető táblák , amik a szocialzmusban , különösen a szovjet vidékeken voltak szokásosak.

Alulról felfelé:
Ne dohányozz!
Takarékoskodj a meleggel!
Tanuld a hadászatot .. töredék
Valami lenin idézet.
J.


Előzmény: Kaszi28 (7220)
sweethome Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7234

Van ott egy kis kavarodás:

 

A BARS401 a következő koordinátákon található:

 

 50°18'1.41"N 14°45'24.82"E  Milovicétók kb. 12 Km-re ÉNY irányban.

 

A régebbi hozzászólásomban feltett linken és a most általad is felrakott http://databaze.fortifikace.net/index.php?q=objekt&id=575 linken ugyanaz a helyszín, a KGB híradóállomása látható. A képeken látható tornyok állítólag már nem állnak. Koordinátái:

 

 50°12'54.18"N 14°51'20.25"E Milovicétól kb 2,5 Km-re DNY irányban.

 

Ehhez hasonlót keresünk itthon.

 

(Köszönet HADSZ-nak a tisztánlátásért :-) )

 

 

Előzmény: rko281 (7232)
LeX Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7233
Egész biztos, hogy R-417 volt ott? Alig 12km-re van onnan a BARS 401, inkább azzal lenne értelme összekötni, mikrohullámmal. Volt is egy harmadik antenna torony 401-nél, már nem áll, pont mint Hajagon.
De ha tf tényleg a BARS-tól független hálózat volt ez, akkor hol a többi reléállomás? R-417-tel kb 200km-re lőhettek csak el, ami cseh vagy lengyel földre esik még. Nomeg miből gondoljátok, hogy volt magyar kapcsolat is?
Előzmény: sweethome (7209)
rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7232
http://databaze.fortifikace.net/index.php?q=objekt&id=575

pedig az itt jelőlt honlap szerint ez a Nyimburki bars átjátszó állomás,
ami Milovice melletti város.
Előzmény: sweethome (7230)
sweethome Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7231

Szia!

 

A fehér téglás épület egyértelműen szovjet barátaink műve. A környékén sok épület maradványait találtam, érdekes, miért pont ezt az egyet nem dózerolták el?

Úgy vélem valami konyhaszerűség lehetett hajdanán. Szerinted beljebb az erdőben lehet még valami maradvány?

 

 

Előzmény: Kaszi28 (7228)
sweethome Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7230

Ez a milovicei BARS. Ott nincs fehér téglás épület a torony mellett, minthogy a Hajagon sincs.

 

Van viszont ez a másik hírközlőlánc, amelyik nem a hadseregé, hanem a KGB-é volt. Ennek is Milovice mellett volt az egyik átjátszóállomása, jellegzetessége a torony közelébe/mellé épült épület. Ennek magyarországi folytatását keressük.

 

Köszönet minden tippért, előbb-utóbb meglesz a keresett hely.

 

 

Előzmény: rko281 (7225)
LeX Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7229
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7228

 

Helyesbítek.

 

2 "bunker" képét tetted fel a fórumra plusz a fehér épület.

 

Én úgy emlékszem 3-at találtam anno.

 

A cikkekben sajnos nem írnak a fehér épületről.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7227

 

Szevasz Sweethome!

 

Akkor ezek szerint nem csak én vagyok őrült.

 

Kicsit utánatúrtam a témának:

 

http://www.rtlhirek.hu/cikk/42181

 

http://www.kisalfold.hu/hirek/megmentik_az_agyugyari_bunkereket_/1179401/

 

Szóval úgy néz ki, hogy amiről itt szó van, az nagyon ráillik a fenti cikkekre.

Bár a cikkekben  5 db "bunkerről" van szó, te meg 3-at (annak idején én is csak annyit ) találtál, vagy legalábbis 3-nak a képét tetted fel a fórumra.

 

Plusz az a gyanús fehér épület, mely szerintem kicsit kilóg a sorból.

 

Ez még mindíg csak 4 db.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

 

 

rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7226
a kép aláírás lemaradt.

az első: Hajag
a második :Milovice
Előzmény: sweethome (7209)
rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7225
hajagmilovice

nehezen de sikerült
Előzmény: sweethome (7209)
rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7224
Előzmény: sweethome (7209)
rko281 Creative Commons License 2008.12.26 0 0 7223
Hajag 504.BARS objektum

http://www.panoramio.com/photos/original/6475322.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/4301171.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/4301129.jpg
http://www.panoramio.com/photos/original/8598687.jpg

Előzmény: sweethome (7209)
sweethome Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7222

Ja, és még valami! A bejelölt rész aktív lőtér, kutyás őrséggel.

 

 

Előzmény: Kaszi28 (7213)
sweethome Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7221

Szia Kaszi!

 

Sajnálom, hogy nem egyeztettünk, ugyanis ma én is arrafelé bóklásztam. Az általad megjelölt területet térképeztem fel. Sajnos nem azt a híradóobjektumot találtam, amit keresünk, de megérte a túra így is! Köszönet az infóért még egyszer.

 

Néhány kép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Kaszi28 (7220)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7220

 

Szia Hadsz!

 

A néhány nappal ezelőtt beszélt támához van újabb infóm, pontosabban néhány fotóm.

 

Biztos sokan hülyének néznek, hogy karácsonykor ilyennel foglalkozok, de nekem friss levegőre volt szükségem és elmentem az Audi mögötti objektumot megnézni.

:-)

 

Az épületek életveszélyes állapotban vannak, a területet erősen rendezik (bontják).

Egy csomó bontási törmelék van a környéken.

Mint korábban is írtam, nem igen szeretik, ha arra ólálkodik az ember, de gondoltam Karácsonykor csak nem lesznek olyan éberek az őrök...

 

Ja igen, arra rosszul emlékeztem, hogy nincs kerítés, a képek tanusága szerint van.

 

A képek itt megtekinthetők:

 

http://kep.tar.hu/kaszi28

 

Hogy ez mi lehetett, azt persze most sem tudom.

Talán annyival vagyunk előbbre, hogy az oroszoknak volt valami közük a dologhoz.

 

Esetleg a fordításban segíthetne valaki:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üdv!

 

Kaszi

Előzmény: hadsz (7218)
hadsz Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7219

Békés,boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

hadsz Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7218

Szia Kaszi!

 

Lehetséges,hogy ez lesz az a bizonos Győr környéki objektum amit keresünk és amiről pár napja szó volt!

Előzmény: Kaszi28 (7213)
monfondir Creative Commons License 2008.12.25 0 0 7217
Szia!
Remélem kapsz "engedélyt" minden értelemben :)!

Áldott karácsonyt kívánok mindenkinek!

Előzmény: AmbulanceZoli (7208)
sweethome Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7216

Köszönöm, ez nagyon ígéretesnek tűnik! Amint van róla infó, írok.

 

 

Üdv!

Előzmény: Kaszi28 (7213)
REX 08 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7215
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok mindenkinek!
Előzmény: giap (7214)
giap Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7214
Szevasztok, kellemes Karácsonyt! Kérdezném, tudja-e valaki, hogy a Márkói elektromos lőtér megvan-e még? Vagy a hűlt helye...
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7213

 

 

Szia!

 

Az alábbi fotókon egy hasonló anyagból, hasonló stílusban épült objektum látható.

 

Ez Györszentiván és Gönyű között van az erdőben.

Mellékeltem linket, de sajnos ezen a környéken nem túl jó a felbontás.

A jelölt hely csak kb. mutatja a valós helyet, mert már régen jártam arrafele, nem emlékszem pontosan, de ha ismét fel kellene keresni, azért megtalálnám.

 

Amikor a képek készültek, még nem voltam annyira megfertőzve a kihalt objektumok keresésével, ezért nem készítettem több képet.

Arra azonban emlékszem, hogy mellette volt még egy épület, meg egy beton placc, de toronyra nem emlékszem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha ez nem is az, amit kerestek, ha van infója valakinek erről, az is érdekelne.

 

Üdv és Kellemes ünnepeket!

 

Kaszi

 

Előzmény: sweethome (7209)
trancegod Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7212

Talán Felső-Hajag? Az van közelebb.

 

Kellemes Ünnepeket!

Előzmény: sweethome (7209)
mental asylum Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7211
Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!
MN5818 Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7210

Békés, boldog Karácsonyt!

sweethome Creative Commons License 2008.12.24 0 0 7209

Üdv és Boldog Karácsonyt mindenkinek!

 

 

Német ismerősöm kérte, tegyem közzé kérdését itt a fórumon.

Ő szintén kihalt laktanyákat és objektumokat kutat.

 

Látott már valaki Magyarországon a képen látható épülethez hasonlót? A képen a csehországi Milovice melletti KGB híradóbázis látható. Ismerősöm gyanúja szerint lennie kell Magyarországon valahol egy ellenpárjának. Hasonló volt, mint a BARS, R-417 -es antennák voltak a tornyon.

 

 

A linken további képek láthatók a toronyról és az épületről.

 

http://www.hid.cz/fotogalerie/05/sibak_leden_05.html

 

 

 

 

 

Előre is köszönet a segítségért, üdv mindenkinek.

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.23 0 0 7208

A Fertőendrédtől ÉNY-ra jelölt ojjektum az tuti, hogy a Fertődihez tartozott!! Ma is felismerhetőek "jellegzetes" vonásai( jövő héten ha az időjárás illetve az asszonyintézmény engedi akkor oda megyek fotózni.....állítólag zárva de lázasan kutatom hogy ki tudná nekem megnyitni......nem akarok illegal partizan akciókba bonyolódni!!!) A többi általad jelöltet megkérdezem nálam okosabbaktól mert én csak egy kis lelkes amatőr vagyok aki most csöppent ebbe az egészbe!

Üdv AmbulanceZoli

Előzmény: monfondir (7207)
monfondir Creative Commons License 2008.12.23 0 0 7207
Ezek volnának?

Előzmény: AmbulanceZoli (7206)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.23 0 0 7206

Már meg is van 3327-es hozzászólás!

A topiktárs utólagos engedelmével kiollóztam onnan:

Fertőd, (Fertődi Festetich-kastély, ex szovjet Klapka György laktanya, ltp.)

Fertőd, (szovjet rt. állomás)

Fertőd, (szovjet felvonulási út)

Fertőd, (szovjet szt. 'A' 'B' 'C' tüzelőállások)

Fertődendréd, (szovjet szt. 'A' 'B' tüzelőállások)

Fertődendréd, Sárdomb (szovjet rt. állomás)

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.23 0 0 7205
Hogy milyen alakulat volt annak kiderítése folyamatban van, habár ha jól emlékszem valahol itt a fórumban már egy mondat erejéig olvastam róla, hogy mit is csináltak itt a dicső szojjetek! A toronyba megpróbálok bejutni a jövő héten(kaptam tel.számot aki lehetővé teszi a bejutást állítólag)
Előzmény: hadsz (7202)
tere Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7204
OK
Előzmény: sweethome (7203)
sweethome Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7203
Persze, oké. Kérlek vedd figyelembe az OFF és ON szavakat a hozzászólásomban, valamint azt, hogy az általános közállapotot méltattam. Ha neked szánom, privátban teszem.
Előzmény: tere (7200)
hadsz Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7202

Üdv!

 

Köszönjük a képeket!A toronyból nem lehet rossz a kilátás...Az kiderült,hogy milyen alakulat állomásozott ott?

Előzmény: AmbulanceZoli (7196)
tere Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7201
van
Előzmény: tere (7200)
tere Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7200
Rövidesen ki lesz táblázva.
A terület pedig körül vagy hugyozva. Na, így jobban hangzik? :)
Előzmény: sweethome (7198)
tere Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7199
Nem tudom biztosan, de ott kell keresgélni.
Előzmény: MN5818 (7195)
sweethome Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7198

OFF

 

Igazad van, de:

 

Általánosságról beszélve. Ha kirándul az ember, és az erdőben egy drótkerítéssel találkozik, ami szemmel láthatóan több évtizedes, néhol hiányzik, kidőlt-bedőlt, az automatikusan tiltást jelent az átlépésére? Arról nem beszélve, ha az embernek még helyismerete sincs, honnan tudná, hogy tilosban/magánterületen jár?

 

Németországban szó szerint 20 méterenként ki van téve az elhagyott bázisok ép(!) kerítéseire a tábla: Volt katonai terület, belépni tilos, életveszélyes, stb. Ott nem mondhatja senki, hogy nem tudta... Ez nálunk nem így működik.  Van a drótkerítés, ami olyan amilyen, mögötte jobb esetben kutyás őr, rosszabb esetben őr nélküli kutya :-)

 

És hogyan képzelhető el a rendőrörsre való előállítás? Együttműködés hiányában csak erőszakkal. Kinek van joga ilyet alkalmazni? Arányos ez az "elkövetett cselekménnyel" (kiránduló eltévelyedik)? Mert mást bizonyítani nem nagyon lehetne.

Ugye nincs az embernél 1 mázsa bontott alumínium, vagy 2 köbméter frissen kivágott fa......(akinek nem inge...)

 

Szóval felmerül itt pár aggály, de lehet, hogy a törvényeket betű szerint betartva és értelmezve nincs igazam.

 

Bár egyre több a kerítés hazánk erdeiben, én azért szeretek kirándulni.

 

ON

 

 

Előzmény: M62 265 (7197)
M62 265 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7197
OFF
Azért a hivatásos vadásszal csak óvatosan, nekik igen sok mindenhez van joguk (akár igazoltatás, ruházat-, gépjármű ávizsgálás).
ON

Feltettem néhány képet a ZMNE-BJKMF területének tegnapi állapotáról ide.
Előzmény: hadsz (7191)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7196

Üdv!

Fertődről egy-két kép csak úgy nagy hirtelen! Öltöny nyakkendőben voltam(vizsgázni) ezért sajnos túlzásba nem vittem a sárdagasztást...de az általam legérdekesebbnek vélt maradványt, a tornyot azért megörökítettem!!

 

 

 

Aztán persze fotózás közben megjelentek az "urban legendeket" jól ismerő helyi lakosok.....kérdezték miért fotózom ezeket a romhalmazokat.....meséltem nekik kicsit a fórumról és persze máris előjöttek a föld alól előmászó tankok és egyéb rettenetek történeteivel!

Egyikük arról mesélt hogy a Fertőendrédi lőszerraktár, a Fertődi laktanya és a kastély között alagútrendszer van! Persze a Ti hozzászólásaitokból kiindulva irtó nagy fenntartással fogadom az ilyeneket, de hamarosan meglátogatom a Fertőendréd határában lévő lőszerraktárat is!

Szép napot mindenkinek: AmbulanceZoli

MN5818 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7195
Az a bizonyos "tanya" lett volna a vészkijárat?
Előzmény: tere (7183)
sweethome Creative Commons License 2008.12.22 0 0 7194

A bunker tetején lévő aknák, a hátsó ajtók mögé vezetnek.  Ha jól emlékszem, tetejük a városi csatornafedelekhez hasonló öntöttvas fedővel volt lezárva. Szóvak semmi extra védelem. Ezek a vízelvezető rendszer részei, amit említettél?

 

 

 

 

 

 

Előzmény: tere (7183)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7193
Természetesen nem tervezek illetéktelen behatolást,és azt sem szeretném,hogy vaddisznónak nézzenek! : )
Előzmény: tere (7192)
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7192
Nem, ugyanis magánterületről van szó; az utak az önkormányzat tulajdonában vannak, az erdő az erdészeté, a vad a vadászoké, az épületek ... magántulajdonban vannak. Szerintem idegenül nem kell ott lófrálni, főleg, hogy mint írtam, a területen vadásznak és még rapsicok is garázdálkodnak. Az említettek elég zabosak tudnak lenni, ha illetéktelenek mászkálnak a laktanyában. Szóval elég balesetveszélyes a terep. Írj Te is epuletdiagnoszta kollégának, lehet mindenkivel előre egyeztetett látogatást szervezni és abból nincs baj...
Előzmény: hadsz (7191)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7191

"erdésszel, vadásszal kellemetlen lehet a találkozás, egyenes út az illetékes, oroszlányi kapsra."

 

Azok kevesek ahhoz.

Előzmény: Törölt nick (7169)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7190

"Miért tennének egy bonyolult mechanikájú, -zárszerkezetű, dögnehéz, rétegesen bélelt acél páncélajtót egy bunker dombbal védett hátfalára?"

 

A kérdés jó!

Azon vagyok,hogy megtaláljam a választ! : )

 

Gondolom ezek szerint Tabon is hasonló lehet a helyzet?

 


 

Előzmény: tere (7183)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7189
gondolodm = gondolom
Előzmény: hadsz (7188)
hadsz Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7188

Ezek szerint alatta még van kettő szint...?

A rakétafejeknek és a tüzérségi lövegeknek mi a bánatnak van szükségük ekkora,4-5m magas kapukra? Arról nem is beszélve,hogy az ajtók általában nem szoktak befelé nyílni egy raktárban,ez nem kis helyet foglal el és teljesen ésszerűtlen rakodás szempontjából is.

Gondolom kivonuláskor az oroszok lezárták a kérdéses területet.Ha utána az MH felmérette,ők valahogy kinyitották majd ismét lehegeszették -lezárták,tehát azóta nem járt ott senki - elvileg.Ez alapján csak az tudhatja,hogy mi van ott,aki ebben részt vett.Rosszul gondolodm?  : )

 

Előzmény: tere (7187)
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7187
Igen. És ez a legfelső szint a tároló aljáról nézve.
Előzmény: sweethome (7186)
sweethome Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7186

Akkora tér van mögötte, hogy a nagy ajtó befelé (a domb felé) tud nyílni? Mert kifelé szemmel láthatóan lehetetlen a boltív mérete miatt.

Előzmény: tere (7185)
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7185
Középen van egy kisajtó, az a személyzeti... :) Valaki próbálta felnyitni az egyiket, de úgy láttam hálistennek nem sikerült. :)

A zárak és a mechanika egy részét azóta profi módon ellopták. :S Szépen, szabályosan le van onnan hegesztve egy csomó minden. Nem hiszem, hogy ennyit ér az a vas... Ha meg be akart jutni a csöves, igen amatőr módon állt neki. :D
Előzmény: tere (7184)
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7184
Ezek a bejárati ajtók.
tere Creative Commons License 2008.12.21 0 0 7183
Nem jól gondolod. Ezek csak a bejáratok. :)
A belső, nagy ajtók mögött kezdődik a tároló. Miért tennének egy bonyolult mechanikájú, -zárszerkezetű, dögnehéz, rétegesen bélelt acél páncélajtót egy bunker dombbal védett hátfalára? :)

Ez több szintű járással, személyzeti helyiséggel, szűrt levegővel, saját víztározóval, áramfejlesztővel, klímaberendezéssel, vészkijárattal ellátott bunker, három előkészítő/rakodó munkahellyel. Az akna ami a bunker tetejéről megközelíthető, az egy vízelvezető rendszer része. A levegőszűrőnek van még ezek mellett kijárata, érezni is lehet az aktívszén-szűrő "illatát", lehet, hogy az a mai napig a helyén maradt.
Előzmény: hadsz (7178)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7182
Igen , megkaptam , köszönöm szépen.
Most karácsonyozunk , de utánna mindenképp.
üdv és áldott karácsonyt!
J.
Előzmény: hadsz (7180)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7181

 

Üdv!

 

Komáromban a Monostori erődben is elkezdték gyűjteni a hadi eszközöket.

 

 

 

 

 

További képek az erődről és környékéről itt: http://kep.tar.hu/kaszi28

 

Üdv!

 

Kaszi

hadsz Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7180

Szia Jagger!

 

Kössz! : )

Remélem megkaptad a mailemet Pécelről!

Előzmény: jagger3 (7165)
hadsz Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7179

Szia Kaszi!

 

Köszi a leírást!Tartok tőle,hogy ezek alapján nem nagyon lesz esély,hogy személyesen is körülnézzek azon a környéken.Persze az is lehet,hogy mire odaérnék már azt a részt is legyalulják és beépítik...

 

üdv,

 

hadsz 

Előzmény: Kaszi28 (7161)
hadsz Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7178

A Gránitok maguk voltak a tárolók,ha volt is mögötte valami,az inkább egy kisebb technikai helyiség lehetett,esetleg egy vészkijárathoz vezető személyzeti járat.Gondolod,hogy egy tárolót plafonig /ha ez igaz/ kicsempéznek? : ) Mondjuk Ivánéknál nem mindíg kellett az ésszerűséget kereseni...

Ha megfigyeled a belső nagy kapukat egyértelmű,hogy nem azt védték ami mögötte van,hanem ami a Gránitban. 

A felette és kissé mögötte levő területen megvan még kettő/ha jól emlékszem annyit találtunk/ betonakna -úgy 7-8m mély- az alján mindenféle hulladékkal,kacattal,ezek valóban összeköttetésben lehettek a tárolókkal.

Előzmény: tere (7176)
sweethome Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7177

Értékelendő. hogy orosz barátaink milyen gondosan tárolták a SCUD-tartozékokat nálunk! Nézzétek meg, 2006-ban Afganisztánban ugyanez hogyan nézett ki:

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (7169)
tere Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7176
Na, a tároló az a belső ajtó után kezdődik. :) Ezek, amit látsz, csak az előcsarnokai. :)
Előzmény: sweethome (7171)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.20 0 0 7175

 "Tanya!" Akkor már kezden érteni Tere ezen kijelentését: " egy környezetidegen ojjektum, merthogy szántóvetők jelenléte nem volt jellemző ezen a helyen. Persze birkapásztort még tarthattak akár... :)". És azért nem láttam ezt az ominózus "tanyát", mert innen továbbmentem a kerítések közötti nyomsávban, majd valahol a déli részen jutottam be a területre.

 

Élve a lehetőséggel, ma valami emberibb időpontban keresni foglak privátban.

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7174
Na akkor harmadszor Fertőd szovjet laktanya!Fertőd
Előzmény: SZEGECS (7168)
sweethome Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7173

Gazdáját keresi a képen látható tárgy. A csákvári laktanya kerítése mellett találtam nemrég :-)

 

 

sweethome Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7172

Csak érdekességként a terület térképe. Ha lenne rá vállalkozó, igazán bejelölhetné a gyanús részeket a képen. Szerintem a fórumon sokunkat érdekelné a dolog.

 

 

Előzmény: sweethome (7171)
sweethome Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7171

Tisztelettel kérdezném. Milyen ajtókról van most itt szó?

Merthogy bejárati ajtók nincsenek (már) Ha lennének, valóban tátongana mögöttük az a "hatalmas üres luk".

 

 

 

 

 

 

 

Vagy a tárolók másik végében lévő ajtókról van szó, és ezek mögött tátong az a valami?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: tere (7163)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7170
Stimmel. Itt elvileg két gőzmozdony kazánja volt elhelyezve, illetve egy mini "krematórium", amit leromboltak. Innen ment a fűtés az állandó 18C°-hoz hátra. Persze a teljes hővezeték hálózat "megszűnt" azóta a szorgos, szabolcsi és egyéb kivándorlók áldozatos munkája során, mikor még nem felügyelték a területet.

Tere szerintem a "tanyára" célzott, ami innen D-DK-re, még szintén az elektromos kerítésen kívül volt.

Kivonulás előtt berobbantottak ezt-azt; pl. hátul (D-re) az erdőben volt, ahol szabályos kör alakban métert süllyedt meg a föld.
Előzmény: MN5818 (7164)
Törölt nick Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7169
Elvileg R-300 9K72 Elbrus / SS-1C SCUD-B, ideiglenes fejtároló, rakétatechnikai és raktárbázis. A lezárt rész mögött plafonig felcsempézve, ahogy illik. Anno megtekintve, mentesítve, doziméter nem idegeskedik. Elvileg :)

A terület bekerítve, bár be lehet jutni, csak nem feltétlenül érdemes engedély nélkül. Az építmények magántulajdonban, illetve erdőgazdálkodásban és vadászatban érintett, részben biztonsági zóna. Idegeneket nem annyira kedvelik; erdésszel, vadásszal kellemetlen lehet a találkozás, egyenes út az illetékes, oroszlányi kapsra.

Ha valakit olyan nagyon-nagyon-nagyon érdekel egy legális látogatás, keressen meg privátban: info@epuletdiagnosztika.hu
Előzmény: bonsaitom (7162)
SZEGECS Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7168
beszúrás gombra is kattintani kell!
Képes leírás itt.
Előzmény: AmbulanceZoli (7167)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7167

Nem megy!!!!

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7166
Na akkor mégegyszer képpel együtt(talán)! :-)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7165
Szia Hadsz!

Jók a képek nagyon!
üdv
J.
Előzmény: hadsz (7155)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7164
" Ha innen elnézel jobb-hátra, akkor ottvan egy környezetidegen ojjektum, merthogy szántóvetők jelenléte nem volt jellemző ezen a helyen."

Emlékeim szerint ezek az épületek vannak a környékén:
-http://www.panoramio.com/photo/16981850
-http://www.panoramio.com/photo/16982024
-http://www.panoramio.com/photo/16982125
Környezetidegen dologra nem emlékszem. ( vagy csak nem vettem észre? )
tere Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7163
SCUD rakétákhoz nukleáris fejeket és nukleáris tüzérségi lövedékeket tároltak az ajtók mögött. Ha visszaolvasol, már leírtam mi volt ott. Ma hatalmas üres luk tátong az ajtók mögött.
Előzmény: bonsaitom (7162)
bonsaitom Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7162

Üdv Mesterek!

 

Szóval akkor egy végeredményt szeretnék! Akkor mi újság Császáron? Vannek-e a leheggesztett ajtó mögött valamik? vagy esetles más dolgok? Vagy falls az egész és csak hordozó rakétákat tároltak ott... Köszi a pontos választ! Üdv + minden! ;)

Előzmény: tere (7136)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7161

 

 

Szia Hadsz!

 

Hajag:

 

Tényleg, már képben vagyok.

Kösz az eligazítást!

Voltam abban a helyiségben, csak nem tudtam elhelyezni így 3D-ben.

 

 

 

 

 

Győr:

 

 

 

 

Sajnos nincs infóm volt híradós bázisról Győr környékén, azonban a környéken amit bejelöltél van egykét érdekesség.

A mellékelt képen 1-el jelölt terület egy katonai raktárbázis volt, még őrséget is adtam ott.

Mára a földdel egyenlővé tették az egészet, csak a víztároló maradt meg.

A 2-vel jelölt terület egy még működő raktár, ahol talán a légvédelmisek cuccait tárolják.

Ott is adtam őrséget, de csak talán egyszer, mert azt főleg a lérakosok őrizték.

Ott kemény szigor volt őrség alatt.

Ma már persze külsősök vigyázzák,sajnos eléggé  intenzíven, főleg a kutya. :-)

 

A piros vonal egy vasúti sínt jelöl, ami elmegy a laktanyáig és csatlakozik a Győrt Komárommal összekötő vonalhoz.

 

A kék vonal azt a régi aszfaltozott utat jelöli, ami a laktanyából a 2-es raktárig vezetett.

Mára az Audi kiharapott belőle egy darabot, de az Audit körülvevő sárga útról van csatlakozás a raktárhoz vezető útra.

 

Az általad megjelölt  területen ha jól emlékszem 2, de lehet hogy 3 eléggé romos kisebb, jellegzetes sárga színű épület van.

Az épületek között, mellett van két mesterségesen épített föld domb (fedezék?).

 

Ezt a területet az Audi már megvette, nem nagyon tűrik, ha az ember ott kóborol.

Még nincs lekerítve, de engem is eltessékeltek onnan.

 

Szóval én nem tudom megmondani, hogy ez honvédségi terület volt e.

Az épületek alapján lehetne az is, de furcsa, hogy semmi kerítés nincs körülötte.

 

Üdv!

Kaszi

 

 

 

 

Előzmény: hadsz (7156)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7160

Üdv Zoli,

 

a kép bal alsó sarkában vannak a koordináták,de mivel elég aprók a számok:

 

47° 42' 06" , 17° 41' 37"

Előzmény: AmbulanceZoli (7158)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.19 0 0 7159
Íme a Fertődi volt szovjet laktanya. Már ami maradt belőle, mert a nagy részén társasházakat alakítottak ki illetve szociális otthon működik. Itt működik tudtommal a Fertődi Rendőrőrs is. Az épületegyüttes közepén már messziről jól látszik az egykori téglaépítésű négyszőg alaprajzú sátortetős őrtorony amely a mai napig egykori formájában "tündököl". Valamelyik nap lefotózom a fontosabb részeit(ha lesz időm)!!
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7158

Üdv Hadsz!!

Ha tudsz megadni Google Earth koordinátákat akkor belövöm a helyet és kérdezem ismerősöktől....mert így számomra nehéz!

 

Előzmény: hadsz (7156)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7157

Köszi!Nem ártanak a jó kapcsolatok...! : ) 

Előzmény: AmbulanceZoli (7153)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7156

Igazából egy Győr környéki vagy melletti volt szovjet híradós bázist keresek.Elképzelhető,hogy összeköttetésben volt Pécellel,ugyanazzal a antennarendszerrel. Nem tudom,hogy korábban volt-e már ez téma itt a fórumon...

Pl. erről a területről tudsz valamit? :

 

 

Előzmény: Kaszi28 (7154)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7155

Szia Kaszi!

 

Az a dieselmotorok helyiségéből nyíló rakodóakna,csak az alsó szintről lehet bejutni.

Előzmény: Kaszi28 (7154)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7154

 

Szia hadsz!

 

Nagyon tetszik a rajz, így látszik igazán, micsoda komplexumot tettek ezek a föld alá.

Egy dolog nem világos.

 

A képen bejelöltem, azt a helyiséget, amit én nem tudok hova tenni, én nem láttam, pedig párszor voltam fent.

Ha a rajzod méretarányos, akkor pedig eléggé feltűnő kellett, hogy legyen.

Volt valami összeköttetése az ojjektum többi részével, vagy csak valami külön akna?

 

 

 

 

 

 

 

Más: Én ismerős vagyok Győrben, mit szeretnél tudni?

 

Üdv!

 

Kaszi

 

Előzmény: hadsz (7140)
AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7153

Üdv!

Győr környékén ismerős vagyok települések tekintetében de honvédségileg nincs sok ismeretem a környékről. Várom az ezzel kapcsolatos kérdéseket és megpróbálok rá válaszokat keresni!

Munkámból adódóan van ismerős sok "jó" helyen.....!!

AmbulanceZoli

Előzmény: hadsz (7151)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7152

Én tulajdonképpen már azt sem értettem, hogy Csányi az OTP mellé mi a lószarnak vette meg a lőszergyárat. Azt meg már végképp nem értem, hogy minek adja el. Akkor ezután a zsaruk nem BM MFS fenékjelzésű lőszerrel lövöldöznek, hanem valami egyébbel?

A "lószarért" egyébként elnézést, de úgy kikívánkozott.

Előzmény: schlumberger (7148)
hadsz Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7151

Üdv Neked is!

 

Természetesen érdekel minden a témával kapcsolatban,így ha megtudsz valamit,tedd közzé! : )

Győr környékén mennyire vagy ismerős?

Előzmény: AmbulanceZoli (7149)
REX 08 Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7150

Időnként megkérdem, hát ha ide téved még egykori bajtárs.

 

Érintett-e valaki MN 8047 Felcsút kapcsán.

Én 1978-80. voltam ott telefonközpontos.

A REX 08 is oda köt, ez volt a telexünk hívókódja.

 

Érdekes volna ezúton találkozni valakivel.D

AmbulanceZoli Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7149

Először is üdv Mindenkinek!

Pár napja találtam rá a fórumra és mondanom sem kell majdnem egy "seggel" végigolvastam az egészet(grat mindenkinek aki a 7xxx hozzászólást alkotta)!

Figyelmesen olvastam de nem igazán találtam sok konkrétumot Fertődről illetve Fertőszentmiklósról(Pregens)!

A Fertődi szovjet laktanyáról ill. a hozzá tartozó Fertőendrédi stb. objektumokról(ezen fórum hatására) elkezdtem egy kissé nagyobb érdeklődést mutatni, és mivel Fertőd város jegyzője nagyon jó ismerősöm megpróbálok konkrétumokat gyűjteni erről a helyről(korabeli fotók, leírások, elbeszélések stb.) és közzéteszem itt ha érdekel Titeket!

Illetve ha valamelyik fórumtagnak kedve szottyan kis hazánk Nyugati csücskében eme ojjektumokat meglátogatni(már ami maradt belőle), nagyon szívesen kalauzolok.....és közben tanulok Tőletek sokmindent a dicső szojjet ill MN-ről!!

Tisztelettel: AmbulanceZoli

 

schlumberger Creative Commons License 2008.12.18 0 0 7148
tere Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7147
Egynek jó lesz. :) Ha innen elnézel jobb-hátra, akkor ottvan egy környezetidegen ojjektum, merthogy szántóvetők jelenléte nem volt jellemző ezen a helyen. Persze birkapásztort még tarthattak akár... :) Szóval ott kell keresgélni, bár elég esélytelen, hogy nem tüntettek el mindent.
Előzmény: MN5818 (7146)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7146

"Az ojjektumokat osszekoto jaratokat berobbantottak, mielott elhagytak a teruletet. A kornyek tele van nyomokkal, csak nyitott szemmel kell jarni."

 

Csak nem ez lenne az egyik? http://www.panoramio.com/photo/16951608

Előzmény: tere (7145)
tere Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7145
Igen, jo nagy luk. Az ojjektumokat osszekoto jaratokat berobbantottak, mielott elhagytak a teruletet. A kornyek tele van nyomokkal, csak nyitott szemmel kell jarni. A teruletrol tudni kell, hogy magantulajdon, nem erdemes csak ugy ott koszalni. A masik ok, hogy vadasznak. Jatek: a szervezot megkeresed es lehet beszelgetni arrol, hogy mi merre... Jatek olyan helyszin(ek)re van kiirva, ami biztonsagos, es a tulajdonossal, erdeszettel, vadasztarsasaggal egyeztetett mind helyben, mind idoben. Igen, voltam ott. Nem 1x. :)
Előzmény: MN5818 (7141)
degenerator Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7144
a fiától. az apja állatorvos, és anno az oroszok állataihoz lett kirendelve, levitték valami föld alatti objektumba, amit nem tudott azonosítani másként.

a helyét is megmutatta, de én bejáratot nem találtam, csak valami szellőző-nyílásra hasonlító dolgokat.
Előzmény: sweethome (7143)
sweethome Creative Commons License 2008.12.17 0 0 7143
Na ez végre valami konkrétum. Első kézből való az információ? A most hivatalban lévő polgármestertől származik?
Előzmény: degenerator (7142)
degenerator Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7142
akkor valami nagy földalatti létesítményeknek csak kell ott lenni, mivel a falu polgármestere, állítása szerint volt is bennük.
Előzmény: sweethome (7134)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7141

" Esteleg a bunkerek nem "látogatható" területe lehet játék/sugárzás szempontjából kritikus, de onnan is elhordtak anno mindent..."

Ezzel arra célzol, hogy a bunkerek zárt hátsó kapuji mögött van még valami?

Előzmény: tere (7131)
hadsz Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7140

Időközben befejeztem a BARS 504-et.Néhány kép róla:

 

504LACI Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7139
Urak MN7150-ről tud valaki valamit?
hadsz Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7138

Ennél azért komolyabb érveket vártam...

Ahelyett,hogy megsértődnél,talán nem ártana valamilyen konkrétummal alátámasztani az állításodat,mert ez a "...nem szeretnék beszélni róla" duma kicsit röhejes,és elég nehéz komolyan venni.Talán a ballonkabátos emberektől tartasz a fekete autóval?

Hadd ne soroljam fel,hogy mi van a területen,menj el és magad is meglátod! Ígérem én leszek az első,aki bocsánatot kér ha mutatsz bizonyítékot az általad említett bunkerekről,vagy azokra utaló jelekről.

Előzmény: tere (7136)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7137

 

Köszi!

 

Üdv!

 

Kaszi

Előzmény: MN5818 (7132)
tere Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7136
Ez igaz. Nincs urban legend.
Na, akkor mi van/volt ott az MRTB-n és nukleáris lövedéktárolón kívül? Mondd el akkor Te! :P
Előzmény: hadsz (7133)
sweethome Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7135
Én sem értem ezt a titkolózást. Ha van ott valami, ami annyira titkos, hogy beszélni sem lehet róla, akkor valószínűleg nem adja el az állam a területet egy magáncégnek, ami ráadásul őrizetlenül hagyja azt. Ha rosszul gondolom, kérlek javíts ki.
Előzmény: tere (7131)
sweethome Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7134

Szerintem földalatti hangárok biztosan nincsenek. A hangárnak akkor lenne értelme, ha a felszállópálya közelében lenne, azzal gurulóúttal összekötve. Ott viszont az égvilágon semmi nincs.

Az út túloldalán, a volt laktanyában van egy pár darab földdel fedett nagy betonépítmény szép vastag vasajtókkal, ami valószínűleg lőszertároló volt. Esetleg ezeket nézhette valaki messziről hangároknak.

Az urban legend szerint valahol a környéken kell lennie a szovjet DHDSCS ideiglenes harcálláspontjának, amit kivonuláskor betemettek. Ezt sem találta meg még senki... 

 

Előzmény: degenerator (7130)
hadsz Creative Commons License 2008.12.16 0 0 7133

"A föld alatti ojjektum(ok)ról nem szeretnék beszélni."

 

Csak nem kötelez a titoktartás...?  :-)

Császáron nincsenek olyan föld alatti ojjektumok amiket ne fedeztek volna már fel...Ekkora titkok azért nincsenek ott. A többi csak urban legend...

Előzmény: tere (7131)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7132

Egy-két éve még őrizték.

Előzmény: Kaszi28 (7127)
tere Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7131
Nem 1, hanem 3. És az "csak" az atombiztos bunker (tárolók) bejárata. A föld alatti ojjektum(ok)ról nem szeretnék beszélni.
Előzmény: bonsaitom (7129)
degenerator Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7130
ugyanilyen lejáró van Váton is, ugyanilyen horogkereszttel. egy picit meg is zavart.

úgy hallottam, hogy föld alatti hangárok voltak ott. ebből mennyi az igazság?
Előzmény: sweethome (7113)
bonsaitom Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7129

Üdv! Valami nagy leheggesztett ajtó található a császári területen, én még azt nem láttam csak mondták..

Érdemes lenne az ilyen helyeken, főleg ahová játszani is járnak sugárzást mérni mostanában is. Ki tudja mit tusolt el az MH a kivonulás után. Mert ha kitudódott volna valami az senkinek sem lett volna jó.

Előzmény: sweethome (7128)
sweethome Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7128

Üdv!

 

Azt olvasom ki soraidból, hogy tudsz Császáron olyan földalatti "részről", amit még nem ismerünk? Tudsz erről valami bővebbet esetleg?

A bunkerek "nem látogatható" területéről folyt a diskurzus itt a fórumon régebben. Esetleg erről van valami infód?

 

Sw

Előzmény: tere (7122)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.15 0 0 7127

 

Sziasztok!

 

Kösz az infót!

 

Érdemes elnézni arra?

Őrzik?

 

Köszi!

 

Kaszi

Vasi Kutya Creative Commons License 2008.12.14 0 0 7126
Savaria volt lőszerraktára...
Előzmény: Kaszi28 (7123)
Hpasp Creative Commons License 2008.12.14 0 0 7125
Csak 1 tipp:

ex Szombathelyi gl.dd. lőszerraktár?
Előzmény: Kaszi28 (7123)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 7124
Pusztacsó, felszámolt lőszerraktár. 100 hektáros terület 18 épülettel.
Előzmény: Kaszi28 (7123)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.14 0 0 7123

 

 

Sziasztok!

 

Van valakinek infója erről?

 

http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&ie=UTF8&ll=47.332773,16.61356&spn=0.012274,0.027466&z=15

 

Köszeg és Szombathely között.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

tere Creative Commons License 2008.12.13 0 0 7122
A bunkerek környéke lehet zűrös, az összes többi, ami (ma még) nem ismert, az jócskán a föld alatt volt/van. Esteleg a bunkerek nem "látogatható" területe lehet játék/sugárzás szempontjából kritikus, de onnan is elhordtak anno mindent...
A rendszeresített eszközöket vastag ólom "táskákban" tárolták, elvileg nem lehetett baj velük.
Előzmény: bonsaitom (7110)
504LACI Creative Commons License 2008.12.12 0 0 7121
Bocs, nem teljesen idevág, de MN 7150 mi volt és hol?
RAFi Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7120
Az ;-)
(bár nem az "enyém")
Előzmény: sweethome (7119)
sweethome Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7119
TAKARNET?
Előzmény: RAFi (7118)
RAFi Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7118
Nocsak!

A földhivatali adatok nyilvánosak. Eszerint a tulajdonos J.Attila aki kb 4ha területet vett meg a dombtetőn de tudomásom szerint nem vett hozzá átjárási jogot. A környező földterületek (a laktanya is) még a magyar állam (vagyonkezelő ZRT) tulajdona.
Előzmény: MN5818 (7115)
hadsz Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7117

Az MH a kivonulás után felmérte ezeket az objektumokat,külön figyelmet szentelve a talaj és egyéb szennyezettségre.Ez alapján nincs mitől tartani...

Előzmény: bonsaitom (7110)
RAFi Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7116
Csak a dombtetőt !

Köszi a fotókat !
Előzmény: sweethome (7114)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7115

Mivel a beszélgetésünket eleinte nem kimondottan a szivélyes légkör és kölcsönös udvariasság jellemezte, eszembe sem jutott megkérdezni.

Előzmény: RAFi (7109)
sweethome Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7114

Csak a dombtetőt vették meg, vagy a volt laktanyát is? Lehet tudni, hogy ki a tulaj?

Előzmény: MN5818 (7108)
sweethome Creative Commons License 2008.12.11 0 0 7113

A 'pince':

 

 

 

Hát ennyi.....

Előzmény: RAFi (7107)
bonsaitom Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7112

Hát igen.. Ha tud valaki a császáriról valamit írjon! Kösz a válaszokat;)

Üdv: tom

Előzmény: RAFi (7111)
RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7111
Én is múltkor ezt kérdeztem - érdemes lenne a túrákra beszerezni egy GM műszert.
Előzmény: bonsaitom (7110)
bonsaitom Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7110

Sziasztok! A volt császári rakátatechnikai bázis sugárzás ügyileg rendben lehet? Úgy tudom elég kétes a múltja, valamit a környéken lakók se sok jót terjesztenek róla ez ügyileg. Mellesleg meg sokan airsoftoznak (painballhoz hasonló játék aki nem ismeri) ott, köztük én is..

Köszi a választ!

Üdv!

RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7109
Azt lehet tudni, hogy mire fogja használni ?

Előzmény: MN5818 (7108)
MN5818 Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7108
Valóban valaki megvette, és mostmár magántulajdon! A múlt hónap elején jártam arra, és akkor sikerült beszélnem az új tulajjal. Jövő év elejére tervezi a terület lekerítését.
Előzmény: sweethome (7101)
RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7107
igen , érdekel.

Köszi előre is.
Előzmény: sweethome (7106)
sweethome Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7106

Szerintem max 1 méteres földréteg lehet rajta. Majd teszek fel pár képet, ha érdekel.

 

 

Előzmény: RAFi (7105)
RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7105
Hány méterre lehet a föld alatt ?
Előzmény: sweethome (7104)
sweethome Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7104

Én is úgy hallottam, hogy helikopter-leszálló volt a dombtetőn az a betonozott tér.

A 'pince' a pirossal megjelölt helyen van, +/- pár méter. A dombra felvezető út mellett, a bozótos szélén van a lejárata. Nincs bent sok látnivaló. A szokásos kormos betonfalak, néhány orosz nyelvű felirat, meg sok szemét. Ez biztosan nem harcálláspont volt, inkább valamilyen személyi fedezék.

Előzmény: RAFi (7103)
RAFi Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7103
Nekem azt mondták a ZRT-nél , hogy "helikopter leszállóhely".
Engem inkább ez a "pince" érdekelne - ez is ugyanott van ?

(7022-es hozzászólásod)

Előzmény: sweethome (7101)
monfondir Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7102
Itt mi volt?
Előzmény: sweethome (7101)
sweethome Creative Commons License 2008.12.10 0 0 7101

Valószínű, hogy igaz lehet a hír, a domb oldalában lévő épületet felújítják éppen. A dombtetőn teljes a pusztulás.

 

 

 

Előzmény: RAFi (7098)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.12.09 0 0 7100
Ha nem tudnám hol van, most biztos nem találtam volna meg. Ugyanis a hirdetésben a Google nem jó helyre rakta azt a piros jelet.
Előzmény: RAFi (7099)
RAFi Creative Commons License 2008.12.09 0 0 7099
RAFi Creative Commons License 2008.12.08 0 0 7098
Ma próbáltam kideríteni, hogy a csákvári "bunker" kinek a tulajdonában van - esetleg van róla infótok ?
A terület a vagyonkezelő ZRT-jé, de egy magánszemély megvásárolt egy "objektumot" a dombtetőn (néhány hektárt) ...
Előzmény: sweethome (7097)
sweethome Creative Commons License 2008.12.08 0 0 7097

A még viszonylag egyben lévő helyekről pedig kutyás őrséggel tartják távol a becsületes szándékú, a történelem és technika iránt érdeklődőket. Mindannyian tudjuk, mennyit ér ez a "védelem".

 

A Hajagról hallottam, hogy a kivonulást követően egy helyi vállalkozó kapta meg 2 évre a fémgyűjtési koncessziót az önkormányzattól. El is tűnt minden, ami mozdítható...

 

Én ellenpéldaként, a francia mellett a németországi objektumokat tudom felemlegetni. Nonprofit szervezetek kapják/kapták meg a remek állapotban lévő objektumok kezelését, minimális belépődíjak ellenében (5-10€) látogathatóak, weboldaluk van, telefonon lehet egyeztetni a bejutást, stb. A látogatókat szívesen fogadják, büszkék a múltjukra.

 

Ők elmondhatják, hogy "unokáink is látni fogják".

 

 

Előzmény: 504LACI (7096)
504LACI Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7096
Itthon is majdnem így van. 30 minisztériumra bízták a létesítményt, helyettük pár önkéntes próbálja menteni ami még menthető...
Előzmény: jagger3 (7095)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7095
Ez így nagyon pici , de a lényeg : A franciáknak van egy nonprofit szervezetük azt hiszem AMIFORT a neve , és ennek a gondozásába adták az itt látható Fort Hackenberg erődöt is. Ebből csináltak múzeumot , szinte kötelezően zarándokolnak el a franciák ide , jómagam - magyarként - 4szer voltam bent és mindíg növekedett és szépült a kiállítás.
Igy van ez , ha egy nemzet büszke a katonáira!
Ilyen vagy hasonló - ha másként nem , hát alulról szerveződően - kellene a még meglévő és nem "legyüjtött" létesítményt kezelni szerintem.
Csak hát - gondolom a zsámbékiaknak nem ismeretlen mese - a kis hazánkban mindenkinek lisztes a keze csak a sor végére nem jut semmi. Amikor kérdeztem utoljára a francia amifort emberkétől a látogatáson , megdöbenve hallottam: mintegy 30 önkéntesre bízták a létesítményt , helyettük, nevükben a minisztérium pályázik és segít a fenntartásban, adja a nevét és erkölcsi , anyagi támogatását.

Próbáltam ezt itthon elképzelni...
J.
jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7094
Kicsit szégyellem magam , bár még nem próbáltam itt képezni.
Hpasp Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7093
Új kép : Tallózás
Feltölt
beszúr
Mehet

max szélesség 640pix
max méret valahol 150kb alatt (?)
Előzmény: jagger3 (7092)
jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7092

talán most sikerül...

 

jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7091
Lemaradt...
jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7090

Itt az előbb említett kép , Hadsz olvtárs segített rövidíteni , köszönet érte!

J.

 

jagger3 Creative Commons License 2008.12.07 0 0 7089
Sziasztok !

Régen írtam már be , de amióta hajagról hallottam itt , azóta szinte mágnesként vonz a hely. az elmúlt 2 hétvégén is voltam fent , az este hátborzongató volt de valahogy nagyon szép is.
Sokszor gondolkodtam , a csigazabáló franciáknak hogy van ilyesmire pénzük (1) kép és itt miért nincs???
Szerintem elsősorban nem a pénz , hanem a kultúra hiányzik innen, olvasom Tüzér és társai irkálását a légvédelmis topikon , és gondolkodom:
Hány kis szarcsimbók marakodik még a konc utolsó morzsáján is , és ezért veszik kárba oly sokminden. Példaként jut eszembe a következő "jellemző" tiszteletkör:
Nem laktanya volt , de kihalt és lepusztult volt a mecseki Ércbányák vagy a recski rézbánya. Miután jópénzért "megsemmisítették" mindkettőt , hatásait "felszámolták" , most a világpiaci kocka fordultával mégis újra előkerültek mint téma. Csak már "koncesszióban".
Miéééért??????
Aki erre a kérdésre válaszolni tud , az meg tudja mondani , miért érzem magam kellemetlenül , ha szétnézek a pilistetőn , vagy hajagon....
Bocs , a kép túl nagy , de majd még dolgozok rajta...

tere Creative Commons License 2008.12.04 0 0 7088
Köszönöm! :)
Előzmény: miki1962 (7080)
hadsz Creative Commons License 2008.12.03 0 0 7087

Természetesen nem titok :  Google SketchUp

Előzmény: bodrostomi (7086)
bodrostomi Creative Commons License 2008.12.02 0 0 7086
Ha nem titok - mivel rajzolod?
Előzmény: hadsz (7078)
RAFi Creative Commons License 2008.12.02 0 0 7085
más kérdés:

Valaki mért az elhagyatott katonai létesítményekben sugárzási szintet ? (gamma)
RAFi Creative Commons License 2008.12.02 0 0 7084
Ott a pont ;-)

Komolyra fordítva a szót.
Polgári védelmi szempontból a "kocsordi típusú" bunker nem sokat ér. Kicsi a valószínűsége, hogy atomháború lesz és annak még kisebb, hogy a bunker közelében lesz detonáció. Amitől egy ilyen objektumnak (ojjektumnak:) védenie kellene, az kiszóródott rádioaktív anyagok okozta sugárzás. Természetesen ehhez légmentesen és nyomásállóan zárni kell az óvóhelyet és gondoskodni kell a légtisztításról, valamint hosszabb tartózkodás esetén vízről, élelemről, világításról, stb..stb..stb..

Mondom az USA-ban több tucat cég van akik komplett megoldásokat kínálnak az ilyen igényekre kezdve a fém-tartály óvóhelytől az üvegszálas fullos változatig.
Amitől a mai világban tartani kell az nem nukleáris háború, sokkal inkább a környezeti (globális) katasztrófák, és a reaktorbalesetek (ezek akár össze is függhetnek)Előzmény: Törölt nick (7083)
Kaszi28 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 7082

 

Sziasztok!

 

Ezt a cikket olvastam egy megyei lapban:

 

Több mint 200 gránát a röjtöki erdőben

 

Nagylózs és Röjtökmuzsaj között, az erdőben az erdészek több, világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak.

 

A XY főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőregység a helyszínen megsemmisített 83 darab, magyar gyártmányú Vécsey-kézigránátot, valamint 35 darab, 42 mintájú kézigránátot. Emellett 115 darab 42 mintájú kézigránátot, valamint több mint száz kilogramm vegyes gyalogsági lőszert a központi gyűjtőhelyre szállítottak.

A tűzszerészek azt feltételezik, hogy egy világháborús raktárt találtak meg az erdő mélyén. Az érintett területet várhatóan jövő tavasszal vizsgálják át, s ezt követően döntenek a raktár teljes ártalmatlanításáról.

 

Nem kihalt laktanya, de érdekes.

 

Üdv!

 

Kaszi

 

 

 

RAFi Creative Commons License 2008.12.01 0 0 7081
Üdv Mindenkinek !

Most találtam csak rá a topikra. Őszintén szólva nem "műkedvelő" vagyok, hanem kicsit paranoiás. Ha sok pénzem lenne építenék egy biztos-ami-biztos óvóhelyet magamnak (amerikában ez hihetetlenül nagy üzlet!).
Látom, hogy kis hazánk szépen el van látva elhagyatott "objektumokkal" amelyek közül több is megfelelne a célnak :) A kérdésem az, hogy tudtok olyanról, ami magánkézben van és eladó ? :) Előre is kösz !miki1962 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 7080
Bocs, újra megpróbálom.
Előzmény: miki1962 (7079)
miki1962 Creative Commons License 2008.12.01 0 0 7079
Pirossal jelöltem a volt 1. számú hadiutatés kékkel a szóbanforgó területet.
Előzmény: tere (7077)
hadsz Creative Commons License 2008.11.30 0 0 7078

A héten elkezdtem rajzolni a Hajagot 3D-ben,az alsó szint már megvan.Erről pár kép:

 

tere Creative Commons License 2008.11.30 0 0 7077
És akkor melyik az a bizonyos bokros terület?
Előzmény: miki1962 (7072)
miki1962 Creative Commons License 2008.11.29 0 0 7076
Volt, igen 1., 2,. 22. számú hadiút, illetve még egyéb rövidebbek. Az 1. és a 2.a  Duna-Tisza közétől volt kiéptve kb. Győrig, az 1-es Dunafoldvárnál, a 2-es Kalocsánál keresztezte a Dunát. A 22-es Öskü és a "0" pont között ágazott le a 2-es hadíútról, és a rezi hegyikiképzőbázisig volt kiépítve. Az utakat a magyar műszaki csapatok (főleg azt hiszem a 60. műszaki dandár Szeged), tartotta karban.
Előzmény: safranek50 (7075)
safranek50 Creative Commons License 2008.11.28 0 0 7075
Ha ezt az 1.sz hadiutat,(gondolom volt 2.-is :) ) Googleszinten , ha nem is precizen, meg tudnád jelezni, sokat segítenél. THX. 73!
Előzmény: miki1962 (7072)
gero* Creative Commons License 2008.11.28 0 0 7074
54/5 nevű emberkét keresem, aki Molnaszecsődön volt katona! Írj mailt légy szíves !
KT1 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 7073
Köszönöm !
miki1962 Creative Commons License 2008.11.26 0 0 7072
A volt 1. számú hadiút melletti erdős-bokros területre gondolsz? Azt a 80-as években a Bakonyba felvonuló orosz csapatok használták mint összpontosítási, vagy várakozási körletet. Általában a Polgárdin elhelyezkedő harckocsi-ezred használta, lehet, hogy harckészültségi körlet funkcióval is rendelkezett. Elég sok kiépített fedezék, illetve tüzelőállás volt azn a területen.
Előzmény: KT1 (7066)
tere Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7071
Nem, de adta merő ellenkező irányban még ma is él a gyakorlópálya. :) Az nincs ezen a képen, de NY-ÉNY irányban keresd, Várpalotától majdnem Tapolcáig.
Előzmény: KT1 (7070)
KT1 Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7070

Erre a környékre gondoltam!

Volt itt vmi ?

Előzmény: tere (7067)
beczl Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7069
Üdv,

Az említett Kincsestábori laktanya (8.sz bázis) részben a várpalotai 7300. TÜKb (Tüzérkiképzőbázis), részben a székesfehérvári ARRKE (ALba regia rend. Komm. ezred) alá tartozott. Pk Kangyalka Alajos alez. 1992-ig a várpalotai csörlőházi lőtérre, gyakorlatokra érkező személyi és techiknai állomány befogadására építették, állandó jelleggel 152, 155mm-es önjáró lövegek, T55hk-k, BM-21-es sorozatvetők és egyéb tüzéreszközök voltak itt elhelyezve. Később 1993-ban megszüntették az állandó állományát, innentők kezdve a várpalotai KGYLP (Központi gyakorló és Lőtérparancsnokság) állományába tartozott, mint "Kincsetábor" néven, minimális személyzettel, majd 200-től fokozatosan elbontották.

Úgy ennyi. Ha bővebb infó kell azzal is tudok szolgálni! :-)
Előzmény: charlie21 (7013)
tere Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7068
Na, hol a dög? Mutass rá! :)
tere Creative Commons License 2008.11.25 0 0 7067
A horgásztóra gondolsz? :)
Előzmény: KT1 (7066)
KT1 Creative Commons License 2008.11.24 0 0 7066
Urak !

Kis segítséget szeretnék!
Várpalotától dél-keletre (Inotai erőműtől délre) milyen katonai terület volt ?
Sylart Creative Commons License 2008.11.20 0 0 7065

sziasztok,

 

Ha valakink az angol jobban megy, érdemes az oldalt lefordíttatni a http://babelfish.yahoo.com/ -al.

 

nem csak orosz-angol, hanem egyéb nyelveket is fordít.

Üdv: Sz

Előzmény: alhonvéd-helyettes (7040)
burgerboti Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7064

Üdv

Merre vagy,én Dunakeszin hány db van ?

Na és az ár?

Üdv

Viktor.

Előzmény: Fóti Gyula (7059)
hadsz Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7063

Hello Hpasp,

 

gratula ehhez a rendkívül alapos munkához!Köszi,hogy megosztottad velünk!Ahogy Téged ismerlek,hamarosan meglesznek a hiányzók is. :-)

 

üdv

 

hadsz

Előzmény: Hpasp (7061)
hadsz Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7062

Hello Kaszi!

 

Elolvastam,köszi!

Előzmény: Kaszi28 (7060)
Hpasp Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7061
Sziasztok,

Egy csomó RT alakulat díszlokációját pontosítottam.

Ami még mindig hiányzik (szégyen szemre):

54.rt.dd, 4.rt.zlj, 20. rt szd, Kiskőrös
54.rt.dd, 6.rt.zlj, 18. rt szd, Szolnok

1989

Üdv,
Hpasp
Kaszi28 Creative Commons License 2008.11.19 0 0 7060

 

Szia Hadsz!

 

Ez a 18-as oldal körül volt már téma.

Ott valaki leírta, hogy milyen antennák, rendszerek ezek.

 

Üdv!

 

Kaszi

Fóti Gyula Creative Commons License 2008.11.18 0 0 7059
 

Tisztelet mindenkinek.

 

Segítséget szeretnék kérni illetve tanácsot.

Régóta szerettem volna egy konténert raktárnak,most sikerült venni eggyet és a takaritása közben előkerűlt egy csomó sértetlen bontatlan,1965 ben lecsomagolt katonai kulacs és csajka.Nekem nincs szükségem rá,de az a hely amit elfoglal az meg kellene.Ha valaki ilyet keres vagy ilyennel foglalkozik,vagy vaterázik annak szívesen átadnám,akár egyben, akár külön külön is csak a hely szabaduljon fel.

Ha esetleg valakit érdekel akkor a 06 20 3 421 373 ason elér napközben.

A segítséget előre is köszönöm.

papirkuthy Creative Commons License 2008.11.15 0 0 7058
Derűs napot!

Szívesen,bár sokat nem tudtam segíteni.

Hát szerencsések azok a járművek,amelyek nem így végzik...

Előzmény: M61021 (7057)
M61021 Creative Commons License 2008.11.13 0 0 7057

Köszi az infot! A "gépek" helyett "képek"-et akartam írni. A gépek készüléséről volt fogalmam. De a Csepelek ugye nem szovjet mérnökök alkotásai :)

 

Szóval Mezőfalva. Kalocsán meg én is voltam már. Egy ismerősömnek keresek D 566-os Csepelt. Én már szereztem egy 344-est :)

Köszi mégegyszer.

Előzmény: papirkuthy (7045)
KT1 Creative Commons License 2008.11.13 0 0 7056

az őrszguglin remekül látszik az 51 & 52-s bázis!

képek róluk a galériámban!

Előzmény: Volt tüzér (7052)
KT1 Creative Commons License 2008.11.13 0 0 7055

Jó reggelt !

 

Az érdi adóházhoz a nyilat kissé jobbra & fel ! 

A hurok alakú út végén van!

 

Mind a 3-ról van kép a galériámban!

www.panoramio.com/user/59032 

(a jobb felső sarokban lehet a témákra szűkíteni)

Előzmény: Hpasp (7050)
hadsz Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7054

"Mondjuk hogy a Veszprémi vevő oldal hol van, azt nemtom..."

 

A nyakam ugyan nem tenném rá,de ez nem lehet? :

 

<http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=47.082945,17.856313&spn=0.005516,0.009613&t=h&z=17>

Előzmény: Hpasp (7050)
hadsz Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7053

Szia,

 

köszönöm a választ!

Előzmény: Hpasp (7049)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7052

A 104. ezred harcálláspontja Nagytarcsán bent volt a falu szélén, a Petőfi? laktanyában. Ilyen 21-21-es, illetve 51-52-es féle kommunikációs objektum bizonyára ott is volt, de a helyét nem tudom.

Viszont a nagytarcsai (nagytartjai) laktanyától nem messzi (már a 104. ezred korszakán jóval túl épült egy védett vezetési pont, amiben az LRP harcálláspont működött a Sziklából való kiköltözése után.

Ezen felül ott a környéken volt még egy központi híradó anyag raktár is, valamint nem messzi az isaszegi repülő anyag ellátó központ is. Úgyhogy választék van bűven, de a 104. ezred volt harcálláspontja egyik sem az, ami a képen láthatól

Gondolj bele. Egy ezredharcálláspont az AVR előtti időben egy akkora helyen elfért, mint egy normál méretű tanterem. Például a 104. ezred harcálláspontja Sárbogárdon (mármint az épület) nem volt akkora, mint egy normál családi ház.

Előzmény: Hpasp (7051)
Hpasp Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7051
Régi 104-es ezred, harcálláspont (Nagytarcsa)
kommunikáció (közép-hosszú hullám?)
Előzmény: Hpasp (7050)
Hpasp Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7050
20-as objektum, harcálláspont (Érd - Kertváros)
21, 22-es objektum, kommunikáció (közép-hosszú hullám?)40-es objektum, harcálláspont (Pápa - Kup)
41, 42-es objektum, kommunikáció (közép-hosszú hullám?)

50-es objektum, harcálláspont (Sárbogárd - Szarvaspuszta)
51, 52-es objektum, kommunikáció (közép-hosszú hullám?)Mondjuk hogy a Veszprémi vevő oldal hol van, azt nemtom...
Előzmény: Hpasp (7049)
Hpasp Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7049
Szia,

Már volt róla szó, a Kupi Radarbázis összeköttetését biztosítja Veszprémmel.

Üdv,
Hpasp
Előzmény: hadsz (7046)
hadsz Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7048

Köszi a választ!

A reptér irányadói megvannak,ez szerintem valami más lehet.Ráadásul az ojjektumtól kb.É-3,5km ill. ÉNy-1,5km /Ganna mellett és attól északra/ hasonló,bár kisebb bázisok találhatóak.Gyanítom ezeknek van közük egymáshoz...

A Kup melletti RT-t "ismerem",noha sajnos anno a topiklátogatást kihagytam. 

 

Előzmény: Volt tüzér (7047)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7047

Ez persze csak gyanú: Mivel a kérdéses hely nagyjából egy vonalban van a pápai reptér kifutójával, el tudom képzelni, hogy valami irányadó.

A pápai reptérhez legközelebbi Rt Kup település mellett van, ami nagyjából félúton van Pápa és Ajka között. És oda nem ilyen szedett vedett út vezet, a terület egy közforgalmú műút mellett van közvetlenül.

Előzmény: hadsz (7046)
hadsz Creative Commons License 2008.11.12 0 0 7046

Uraim,

Nem tudom,hogy volt-e már szó róla,de tudja valaki ,hogy milyen jellegű objektum található Döbröntétől dél-délnyugatra. Úgy 4-5 éve jártam arra /teljesen véletlenül követtünk egy keskeny aszfalt utat ami kivezetett a faluból/ ,akkor a kerítésnél magyar katonákat láttunk,tehát meglehetősen aktívnak tűnt.Nem tudom,hogy most mi a helyzet ilyen szempontból,természetesen ha ma is aktív akkor a kérdés tárgytalan mert a téma OFF.

 

ui.: talán RT bázis...?

 

 

<http://maps.google.com/?ie=UTF8&t=k&ll=47.2154,17.539158&spn=0.015158,0.043774&z=15>

papirkuthy Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7045

Köszönöm a pontosítást.
Kalocsa viszont full!
Előzmény: Volt tüzér (7044)
Volt tüzér Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7044

Pontosítanom kell az urakat.

Itt VOLTAK az öregjárgányok.

Ugyanis Mezőfalván már alig van valami értelmes dolog.

Előzmény: papirkuthy (7043)
papirkuthy Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7043
Remélem sikerül a link.

Tehát itt vannak az öregjárgányok.
papirkuthy Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7042
Szia M61021!

A gépeket "ifjú szovjet mérnökök"szerelték össze, valahol Oroszországban.
A képek viszont Kalocsán és Mezőfalván készültek!

itt megtalálhatod őket!
Eladni csak árverésen adják el őket.

Előzmény: M61021 (7041)
M61021 Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7041

Szia Papirkuthy!

 

Ezek a gépek hol és mikor készültek? A régi honvédségi teherautók engem is érdekelnének.

 

 

Előzmény: papirkuthy (6959)
alhonvéd-helyettes Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7040
Nem itthon persze, de a helyet nem írták le. Akinek gondja van az orosz szöveggel, itt egy kis segítség:
http://orosz-szotar.hu/
Előzmény: alhonvéd-helyettes (7039)
alhonvéd-helyettes Creative Commons License 2008.11.11 0 0 7039
hadsz Creative Commons License 2008.11.10 0 0 7038

Szintén még az idei túránk eredménye Sweethome barátommal a Finsterwalde-i repülőtér atombomba tárolója.Ún.641-es típusú és mintegy 80 bomba tárolására volt kapacitása.A volt K.Németo.-ban 3 ilyen bunker volt,illetve van még ma is ilyen-olyan állapotban,nálunk Kunmadarason volt ez a típus.

 

 

 

golf78 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 7037
Üdvözletem!
A laktanya már nem HM terület,egy helyi vállalkozó vette meg!Egyébként 1996-ban pakolták ki,utána Rétsághoz,majd annak megszünte után Nagyoroszihoz tartozott!Javitószázad működött itt,de tároltak lőszereket is,sőt vegyvédelmi felszereléseket is raktároztak!A lőtért a rétságiak használták!
Előzmény: sweethome (6968)
MN5818 Creative Commons License 2008.11.03 0 0 7036

A laktanya területére sajna nem jutottam be(lévén szombaton nincs nyitva a Kő-KER). Ha még idén sikerül összehoznom egy szabad hétköznapot (kicsi az esélye),be fogok menni a területre körülnézni,informálódni. Bevallom,erről a berobbantásról most hallottam először.

Előzmény: sweethome (7033)
sweethome Creative Commons License 2008.11.02 0 0 7035

Más érdekesség Csákvárral kapcsolatban:

A város túlsó oldalán, Móriczmajor fölött az erdőben találtam egy érdekes helyet.

Biztos, hogy nem erdészház volt :-)

 

 

sweethome Creative Commons License 2008.11.02 0 0 7034

Na még egy kép lemaradt:

 

Előzmény: sweethome (7033)
sweethome Creative Commons License 2008.11.02 0 0 7033

Jók a képek, gratulálok!

Egyébként helyi forrásoktól én is azt az infót kaptam, hogy a hegyen lévő épület a pilótáknak készült pihenőház. Furcsa, hogy egy használaton kívüli tartalékbázisra ilyen épült.

 

A harcállápont szerintem csak a kerítésen belüli (védett) területen lehetett, ha egyáltalán volt....

Mikor ott jártam, csak egy helyet láttam, ami szóba jöhet. Ez most egy hatalmas gödör, telehordva építési törmelékkel és betondarabokkal. Lehet, hogy tényleg berobbantották, ahogy a szóbeszéd tartja? A laktanyán belül külön kerítése volt, a kapu mellett őrtoronnyal.

 

 

 

 

Előzmény: MN5818 (7032)
MN5818 Creative Commons License 2008.11.01 0 0 7032

Jártam ma Csákváron, azt a bizonyos "bunkert" megtaláltam. Kétségtelen,hogy nem harcálláspont. A fás területeken semmi. Voltam fent a dombtetőn,megtaláltam a két épületet (ami még áll),egy-két építményhelyet,egy betonplaccot (valszeg lokátor helye).Az egyik meglévő épület valami fürdőházféle lehetett (ez az állítás logikátlannak tünik,de minden jel arra utal:)

 

Képgalériámat bővítettem: Csákvár (dombtető), Lovasberény (félig körüljárva,kívülről)   http://www.panoramio.com/user/2016349

Előzmény: sweethome (7030)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.31 0 0 7031

Jól emlékszel. Volt tüzér említette (alkatrészcserével kapcsolatosan),hogy M1-es Volhov volt a területen.

Előzmény: sweethome (7028)
sweethome Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7030
Feljebb a völgyben Gánt felé is van egy-két érdekes dolog. Mind orosz maradvány, de egyik sem harcálláspont. Jó lenne kideríteni valahogy a helyét.
Előzmény: iM (7027)
L45H Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7029
Friss és ropogós:
http://www.mtv.hu/videotar/?category=83
Kb. a 20. perctől lesz izgi. Van benne F-4 és Honecker bunker.
sweethome Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7028

Nem biztos, hogy jól emlékszem, de mintha volt Tüzér írt volna valamit itt a fórumban egy környékbeli szovjet rakétás alakulatról (valami alkatrész-cseréről volt szó). Nem lehet, hogy ez volt az?

 

Előzmény: MN5818 (7026)
iM Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7027
Mi is csak ezt találtuk, mikor a környéken kutakodtunk. Meg fenn dombtetőn épületet és épület alapokat, meg egy nagyobb antenna alapját.
Előzmény: sweethome (7022)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7026

Valami olyan "éber őrség"-re számítottam volna,mint pl:T......y-ban (nem írom ki a nevét, tudod mire gondolok:-)),de a válaszod alapján inkább meg sem kisérlem a kerítésen való átjutást.

Egyre inkább felmerül bennem egy-két kérdés:

-miért hasonlít a terület egy Vega TÁS-hoz (holott nem telepítettek ide Vegát)?

-mi a fr@nc volt itt,ami indokolja a mai napig is tartó őrzést?

 

Mindeneetre köszönöm a Lujzamajort!

Körvonalazódik a hétvégi Csákvár - Lovasberény túra.

 

 

Előzmény: sweethome (7025)
sweethome Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7025

Szerintem nem sok esély van rá. Egyszer körbejártam, őrség van a kapuban, meg bent is. Dupla szögesdrótkerítés+valószínűleg kutyák is. Az út túloldalán a volt laktanya viszont még megvan, Lujzamajor néven. A házakat ma is lakják, illetve a gjmü telephelyen egy cég működik. A téglaépület 1989-es évszámot visel. Nem sokat használhatták....

 

 

Előzmény: MN5818 (7024)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7024
Lovasberényi területre hogy lehetne bejutni? Tudomásom szerint őrzik.
Előzmény: sweethome (7022)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7023

Akkor ezek szerint mégsem mondott ökörséget az "informátor". Köszi a visszajelzést,megnyugtató,hogy mégis van ott valami...

 

Előzmény: sweethome (7022)
sweethome Creative Commons License 2008.10.30 0 0 7022

A megjelölt helyen valóban van egy bunker, de az inkább személyi fedezéknek tűnik. Lépcső lefelé, a végén két irányba 1-1 terem, kb. 10 méter hosszúak, 4 méter szélesek, a szokásos boltíves betonelemekből összeállítva. A falakon cirill betűs feliratok árulkodnak a volt 'lakókról'. Ha találnál valami mást, kíváncsian várom a híreket!

 

 

 

 

 

 

Előzmény: MN5818 (7021)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 7021

Állítólag a laktanya méllett lévő fás rész,Csákvár felé.

Hangsúlyozom: állítólag! Lehet,hogy urban legend (és abból is a vadabb fajta) a fák közt megbújó bunker,de mivel kb egy hónapja hallottam róla (egy idős csákvári hírforrástól),és még nem volt időm utánajárni,ezért ezt az infót nem kezelem 100%-osnak.Nem szeretnék Vándorló szerepében tündökölni!:-)

Az illető szerint "valami keskeny bejáraton lehet lejutni a föld alatti bunkerba,ahol van két-három terem,de mivel sötét volt,nem járta be"

 

Ha az idő engedi,szombaton vagy vasárnap elmotorozok arra,és majd meglátom,hogy mit találok.

Előzmény: sweethome (7019)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.29 0 0 7020
A 12. Juta Radar Század története:

1977-1984
1. Honi Légvédelmi Hadosztály, Veszprém
54. Honi Rádiótechnikai Ezred, Veszprém
54/2. Kisegítő Ezredőrs, Taszár
1. Honi Rádiótechnikai Század, Juta

később...

1. Honi Légvédelmi Hadosztály, Veszprém
54. Honi Rádiótechnikai Ezred, Veszprém
2. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Honi Rádiótechnikai Század, Juta

1984-1994
54. Veszprém Rádiótechnikai Dandár
2. Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Rádiótechnikai Század, Juta

1989,
54. Honi Rádiótechnikai Dandár
2. Honi Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Honi Rádiótechnikai Század, Juta

1994-1996
54. Veszprém Rádiótechnikai Dandár
2. Rádiótechnikai Zászlóalj, Taszár
54/1. Rádiótechnikai Század, Juta

1997-1998
64. Veszprém Légtérellenörző Ezred
3. Légtérellenörző Zászlóalj, Pápa
32. Légtérellenörző Század, Juta

1999
64. Radar Ezred
1. Radar Zászlóalj, Budaörs
12. Radar Század, Juta

2004
54. Légtérellenörző Ezred, Veszprém
1. Légi Irányító Központ (CRC), Veszprém
12. Radar Század, Juta

Üdv,
Hpasp
sweethome Creative Commons License 2008.10.29 0 0 7019

Bejártam az egész telepet, a volt laktanya területét, de ott semmi nyoma harcálláspontnak. Sőt, a kerítésen belül nincs erdő sem.

Melyik fás területre gondolsz? Be tudnád jelölni egy 'gugli' képen?

Képeim a volt laktanyáról: http://kep.tar.hu/sweethome/50606980#2

 

Üdv:

Sw

Előzmény: MN5818 (7018)
MN5818 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7018

Ha minden igaz,akkor nem a repülőtéren volt,hanem az út másik oldalán lévő laktanya fákkal benőtt részén. (ami most valami köves cég telephelye)

Előzmény: sweethome (7012)
hadsz Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7017

Szia!

 

Szabadon bejárható a terület és a kutya nem jár arra? Kerítés...?

Előzmény: charlie21 (7013)
hadsz Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7016
Köszi!
Előzmény: Hpasp (7011)
charlie21 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7015

Köszi!

 

Közbe én is találtam a neten infókat,M alakulatok állomásoztak itt,most sokszor rally versenyek induló pontja,szép hely

Előzmény: Hpasp (7014)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7014
Korábban írta valaki:

"Ami biztos, hogy Kincsestáborban, Szfvár mellett volt egy telephely két zászlóaljnyi tankkal. Ebből egy volt T-34-s máasik pedig T-54, a hozzá tartozó bikákkal együtt. Anno a mi alakulatunk, MN 5500 (vagy úgy is hívták, hogy MN 55semmi) egy hadsereg közvetlen javító zászlóalj volt, és mi voltunk megbízva mindenféle, csak a hadsereg szintjén működő dologgal. Így került sor a T-34-k bevagonírozására is Mohán, mert azokat, működő célanyagnak megvette a norvég hadsereg.
A tankok szépen lekonzerválva pihentek, tele lőszerrel, dobtárakkal, jelzőrakétákkal, kézigránátokkal, akkuk csepptöltőn, teljes felszerelése az 5 évente frissített gumi alkatrészektől a pc. fejvédőkig raktárakban.
Emlékszem, volt olyan tank, mely 45' gyártású volt a törzskönyve szerint, és a torony hátsó részében kazánlemezzel volt kipótolva a torony oldalpáncél, mert valamikor át lett lőve. Ki- és bemeneti nyílás is jól látszott belűről, ahol vékonyabb volt a kazánlemez, mint a torony oldalpáncélja.
A kb. 35 eszköz 3 kívételével pöccre indult, pedig a törzskönyvi bejegyzések alapján utoljára 1968-69-ben konzerválta ezeket át a Gödöllői gépgyár."
Előzmény: charlie21 (7013)
charlie21 Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7013

 

Sziasztok! Erről tud valaki valami infót? Kincsestábor néven fut,Csór felett van és tele van épület maradványokkal,magyar vot az biztos,talán valamilyen kitelepülési körzet volt gyakorlatok idején,mint most jutas puszta.

Hatalmas telephely,körbe nyomsáv és felvezetési utak,barakok ,és több emeletes épületek maradványai.Csak egyszer jártam körbe,nem volt időm bemenni a középső erdős részbe

sweethome Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7012

Igen, ennyi a fellelhető infó. Sajnos pontosabbat senki nem tud.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy ha egy Nagytevel-méretű objektum vette át a szerepét, akkor a csákvári sem lehetett túl kicsi.

 

Azért köszönöm.

 

 

Előzmény: Hpasp (7011)
Hpasp Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7011
Sziasztok,

Nemtom, csak azt, hogy pl. 1968-ban oda települt a vezérkar Mátyásföldről.
(lehet hogy csak sátortábor volt)
Később szerepét átvette Nagytevel.

Üdv,
Hpasp
Előzmény: hadsz (7010)
hadsz Creative Commons License 2008.10.28 0 0 7010
Sweethome-hoz hasonlóan ezt én is szeretném megkérdezni.
Előzmény: Hpasp (7005)
sweethome Creative Commons License 2008.10.28