Én is szoktam lógatva csepegtetni, olyankor szép kerek, ha jól forgatom, de formában egyszerűbb. Egyet most én is préselek. Majd kiderül mi lesz belőle. :-)
Az enyém is kissé mintha kenőcsös lenne, de nem nyúlós. Illatra nekem nem tűnik rossznak, nem büdös, nem élesztőszagú, de mégsem tetszik.... Most kipróbáltam a Kecskeb által javasoltat. Fain pájinkaszag lengi be a konyhát :-) A családom megtudja, hogy a 15 éves magozott sárgabarackból készült pálesszel mosogatom a sajtomat...hát lehet a kecskék közt alszom:-)))
Csepeg, csepeg, hát én is ezt mondtam majdnem:)) Igaz!
A bealvással én is sokszor küzdöm, volt olyan hogy felhúztam az órát...elég rosszul esett, azóta próbálom úgy időzíteni vagy ha nem sikerül akkor így jártam, meg a sajt is:-)
Ezt a tálba csepetetős módszert még nem próbáltam, azért érdekel. Eddig lógattam kendőben, meg volt "félkemény" prés is de macerásnak találtam.
A forgatást az imént leírtam, attól lesz ilyen ufó alakú. :-)
A formák: tésztaszűrő a legkisebbtől a legnagyobbig, gyümölcsmosó ilyen-olyan, éthordós kettes fúróval furkálva, szóval semmi extra. De rakok képet. :-)
Igen, mindegyik önsúlyánál fogva, de nem préselődött, mer ugye az má nem önsúlyánál fogva, hanem rátett nehezékkel készül. Tehát magyarul, nem préselődött, hanem csepegett. Hogy mennyi ideig csepeg, az attól függ, hogy korán bealszom-e avagy sem. :-) Viccet félretéve, ha reggel készítem, akkor késő éccakáig hagyom, ha dálután, akkor másnap kora reggelig csepeg. Legalább 5-ször megfordítom. Formába rakás után pár perccel, aztán fél óra, 1 óra, 2 óra, 4 óra, meg ha be nem alszok 8 óra múlva. :-) Kisebb eltérés nem katasztrófa, lényeg, hogy legyen valami rendszer a forgatásban. Először sűrűbben, aztán ritkábban.
Miért azt kellene? Kezetmosni csak reggel meg este szoktam, sajtkészítés miatt ezen szokásomon nem változtatok!!;)
Na nem ám, sokszor mosok általában mindig, különösen akkor de gondolom így is becsúszhat valami...Szerintem nem a higiénia miatt ilyen hanem csak a pince, van bor is a pincében azt olvastam az nem tesz jót neki, majd kiderül!
Köszi a tanácsot! Amúgy nagyon gyorsan penészedik, 2 napja még fehér volt inkább a most zöldes-kék, és a barna foltok is a narancssárgához közeledtek...Várok még egy hetet aztán felvágom és kenegetem, ha ki kell dobni hát akkor ez van. A levegőcsere intenzitása biztos, hogy lassú gondolom ezért is gyorsul fel a folyamat. A Nagymesterek szerintem az Illuminati központjában tanakodnak az új sajtvilágrend felosztásáról:) Nem érnek most rá penészedni:))
Kecskeb, a pincés érleléssel kapcsolatban teszek fel képet, nekem még mindig nem tetszik de majd meglátjuk:) Esetleg ha van valakinek véleménye akkor szívesen fogadom, 11 nap után:
Ez a penész fehér de gyanúsan úgy nézett ki mint a pincében lévő, egy-két helyen foltokban máshol egész nagy részeket beterítő penész, az a baj nem tudom hogyan működik ez:) átveheti-e a levegőből és mint egy fertőzés kiterjed rajta, vagy a mikroklíma következtében történt természetes folyamat...páratartalom: 97%, hőmérs.: 10C
Segítséget kérnék, Ti hogy tudjátok káros a pincében lévő fehér penész a sajtra, emberre? A pince érlelési próbát 8napja kezdtem el, 2 napja jelent meg a penész, gondolom nem a sajt hozta létre hanem átkerült rá a levegőből. Letöröltem róla de nem tudom mit eredményez benne...Vélemény?
Ahogy mondod alapsajt, szárítás, bor....alapba nem volt szar a bor....csak a sajtba való áztatás után lett szarízű. Azt nem tudom, hogy az aszú jó e hozzá, de biztos....én majd veszek egy üveg jobb minőségű bort a következőhöz..
Azóta egy picike darab bent van a hűtőbe, és egyre jobban formálódik ízre...
Én azt hallottam, hogy egy hétig kell a borban áztatni, nem tudom, hogy mi ebből az igazság, de a legközelebbit azért én sem veszem ki egy nap után.