Keresés

Részletes keresés

celebor Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6900

Ezek is szépek;)

Biztosan nagyon finomak is!:)

Előzmény: babuci73 (6898)
genziana Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6899

Köszike a képeket!

Nekem is éthordó van kifúrkálva, van gyümimosóm is, csak nekem valamiért olyan idétlenke formája lett mindig a sajnak, ha abban készítettem:)

Nem ilyen kis pofás, mint a tiéd!

Előzmény: babuci73 (6894)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6898

Én is szoktam lógatva csepegtetni, olyankor szép kerek, ha jól forgatom, de formában egyszerűbb. Egyet most én is préselek. Majd kiderül mi lesz belőle. :-)

A lógatós eredménye:  

Előzmény: celebor (6896)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6897

Nekem is van egy ilyen "nemteccős" darabom.

Az enyém is kissé mintha kenőcsös lenne, de nem nyúlós. Illatra nekem nem tűnik rossznak, nem büdös, nem élesztőszagú, de mégsem tetszik.... Most kipróbáltam a Kecskeb által javasoltat. Fain pájinkaszag lengi be a konyhát :-) A családom megtudja, hogy a 15 éves magozott sárgabarackból készült pálesszel mosogatom a sajtomat...hát lehet a kecskék közt alszom:-)))

Előzmény: genziana (6883)
celebor Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6896

Csepeg, csepeg, hát én is ezt mondtam majdnem:)) Igaz!

A bealvással én is sokszor küzdöm, volt olyan hogy felhúztam az órát...elég rosszul esett, azóta próbálom úgy időzíteni vagy ha nem sikerül akkor így jártam, meg a sajt is:-)

Ezt a tálba csepetetős módszert még nem próbáltam, azért érdekel. Eddig lógattam kendőben, meg volt "félkemény" prés is de macerásnak találtam.

Köszönöm a választ!

Szép napot!

Előzmény: babuci73 (6893)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6895

120 liter tehéntejből készült sajtocska csepeg. :-)

        Az utsó kép elég rosszul sikerült :-(

babuci73 Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6894

Köszi! :-)

A forgatást az imént leírtam, attól lesz ilyen ufó alakú. :-)

A formák: tésztaszűrő a legkisebbtől a legnagyobbig, gyümölcsmosó ilyen-olyan, éthordós kettes fúróval furkálva, szóval semmi extra. De rakok képet. :-)

 

Előzmény: genziana (6882)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6893

Köszi! Érdeklődhetsz!:-)

Igen, mindegyik önsúlyánál fogva, de nem préselődött, mer ugye az má nem önsúlyánál fogva, hanem rátett nehezékkel készül. Tehát magyarul, nem préselődött, hanem csepegett. Hogy mennyi ideig csepeg, az attól függ, hogy korán bealszom-e avagy sem. :-) Viccet félretéve, ha reggel készítem, akkor késő éccakáig hagyom, ha dálután, akkor másnap kora reggelig csepeg. Legalább 5-ször megfordítom. Formába rakás után pár perccel, aztán fél óra, 1 óra, 2 óra, 4 óra, meg ha be nem alszok 8 óra múlva. :-) Kisebb eltérés nem katasztrófa, lényeg, hogy legyen valami rendszer a forgatásban. Először sűrűbben, aztán ritkábban.

Előzmény: celebor (6881)
celebor Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6892

Miért azt kellene? Kezetmosni csak reggel meg este szoktam, sajtkészítés miatt ezen szokásomon nem változtatok!!;)

Na nem ám, sokszor mosok általában mindig, különösen akkor de gondolom így is becsúszhat valami...Szerintem nem a higiénia miatt ilyen hanem csak a pince, van bor is a pincében azt olvastam az nem tesz jót neki, majd kiderül!

 

Előzmény: Kecskeb (6891)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6891

Látod...látod.... 

Így jársz, ha nem mosol elégszer kezet sajtkészítés közben!

 

:-)))))))

Előzmény: celebor (6890)
celebor Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6890

 

Naa, örülök hogy tetszik:) Ettől kicsit nekem is jobb kedvem lett! A szurkáláson elkondolkodom, köszönöm a tippet!

Előzmény: Kriszta721 (6889)
Kriszta721 Creative Commons License 2012.05.14 0 0 6889

Én a helyedben biztos hogy megszurkálnám, ahogy a márványsajtot szokták. Szerintem gyönyörű! 

Előzmény: celebor (6887)
szederborkaa Creative Commons License 2012.05.13 0 0 6888

Szió!

 

ki ne dobd!...Rúzs...így messziről nézve...-)

Előzmény: genziana (6883)
celebor Creative Commons License 2012.05.13 0 0 6887

Köszi a tanácsot! Amúgy nagyon gyorsan penészedik, 2 napja még fehér volt inkább a most zöldes-kék, és a barna foltok is a narancssárgához közeledtek...Várok még egy hetet aztán felvágom és kenegetem, ha ki kell dobni hát akkor ez van. A levegőcsere intenzitása biztos, hogy lassú gondolom ezért is gyorsul fel a folyamat. A Nagymesterek szerintem az Illuminati központjában tanakodnak az új sajtvilágrend felosztásáról:) Nem érnek most rá penészedni:))

Előzmény: Kecskeb (6886)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.13 0 0 6886

Hm...asszem ezt már a nagymesterek tudnák megítélni.

Így fotó alapján ez nem tiszta fehér penész....

Vágd félbe...vagy egy nagyobb darabot vágj le...és mosogasd le sólével vagy pálínkával...rendszeresen...

A kisebbik darabbal még próbálkozhatsz így hagyni...

Előzmény: celebor (6885)
celebor Creative Commons License 2012.05.13 0 0 6885

 

Kecskeb, a pincés érleléssel kapcsolatban teszek fel képet, nekem még mindig nem tetszik de majd meglátjuk:) Esetleg ha van valakinek véleménye akkor szívesen fogadom, 11 nap után:

Kecskeb Creative Commons License 2012.05.13 0 0 6884

Kidobni ilyenkor még nem szabad....szerintem.

 

Én az egyiket hagynám még, hogy mit csinál, a másikat sólével vagy pálinkával rendszeresen lemosogatnám....

Előzmény: genziana (6883)
genziana Creative Commons License 2012.05.13 0 0 6883

 

Ez milyen?

Kenőcsös felület, narancsos elszineződés, de nem penész. Icuri-picuri édeskés illat, de semmiképpen nem büdös...

Hagyjam, vagy kidobjam?

genziana Creative Commons License 2012.05.13 0 0 6882

Waooo, de jók...:)

Amikor belerakod a formába mikor fordítod, hogyan csinálod, hogy ilyen jó alakja van?

Raknál fel a formáról képet?!

Gyümölcsmosó?

Köszi!

Előzmény: babuci73 (6880)
celebor Creative Commons License 2012.05.13 0 0 6881

Szépek;) Az az újhagymás tál különösen guszta!:)

Érdeklődhetek? Mindegyik önsúlyánál fogva préselődött egy szűrőben, gondolom!? Mennyi ideig tartott és hányszor forgattad?

Előzmény: babuci73 (6880)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.12 0 0 6880

Sajtocskák :-)

 

          

vihogó Creative Commons License 2012.05.12 0 0 6879

Üdv a sajtosoknak.Egy kérdésem lenne,liptói túrót lehet e tehéntejből készíteni.Ha próbálta valaki,milyen lett, hogy csinálta?Előre is kösz a választ.

celebor Creative Commons License 2012.05.11 0 0 6878

Meglátjuk, én is inkább azon a véleményen vagyok mint Te, hagyom még legalább 2 hetet aztán feltárom:) Köszi a megerősítést!

Előzmény: Kecskeb (6877)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.10 0 0 6877

Szerintem lehet ez is, meg az is...

Én nem bántanám....ha nem sajnálod a sajtot, várj vele egy kicsit....hagyd érlelődni..

Ha mázlista vagy, isteni pincéd van isteni sajtokhoz...

A rossz penésztől a sajtnak egyértelműen kellemetlen rossz íze lesz...

Előzmény: celebor (6876)
celebor Creative Commons License 2012.05.10 0 0 6876

Ez a penész fehér de gyanúsan úgy nézett ki mint a pincében lévő, egy-két helyen foltokban máshol egész nagy részeket beterítő penész, az a baj nem tudom hogyan működik ez:) átveheti-e a levegőből és mint egy fertőzés kiterjed rajta, vagy a mikroklíma következtében történt természetes folyamat...páratartalom: 97%, hőmérs.: 10C

Előzmény: Kecskeb (6875)
Kecskeb Creative Commons License 2012.05.10 0 0 6875

Szerintem nem kellett volna letörölni....de ezt sajtosferi vagy elefada tudná jobban megmondani...

 

A fehér, a piros, meg a kék azt hiszem jó penész...

De ne vegyél rá mérget.

Előzmény: celebor (6874)
celebor Creative Commons License 2012.05.10 0 0 6874

 

Sziasztok!

 

Segítséget kérnék, Ti hogy tudjátok káros a pincében lévő fehér penész a sajtra, emberre? A pince érlelési próbát 8napja kezdtem el, 2 napja jelent meg a penész, gondolom nem a sajt hozta létre hanem átkerült rá a levegőből. Letöröltem róla de nem tudom mit eredményez benne...Vélemény?

genziana Creative Commons License 2012.05.10 0 0 6873

Én tavaly csináltam...úgy majdnem két hétig volt benne, mert ugye a kiváncsiság...nekem az is baromira bejött...

 

Előzmény: babuci73 (6871)
genziana Creative Commons License 2012.05.10 0 0 6872

Ahogy mondod alapsajt, szárítás, bor....alapba nem volt szar a bor....csak a sajtba való áztatás után lett szarízű. Azt nem tudom, hogy az aszú jó e hozzá, de biztos....én majd veszek egy üveg jobb minőségű bort a következőhöz..

Azóta egy picike darab bent van a hűtőbe, és egyre jobban formálódik ízre...

Én azt hallottam, hogy egy hétig kell a borban áztatni, nem tudom, hogy mi ebből az igazság, de a legközelebbit azért én sem veszem ki egy nap után.

Amúgy kecske volt:)

Ha megcsinálod azé' üzenj ám!:)

Előzmény: babuci73 (6868)
babuci73 Creative Commons License 2012.05.10 0 0 6871

Méhviasszal kezeltetek már sajtot? Az milyen?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!