Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.01 0 0 507
Ja,én is láttam benne valami kakasfélét,de nem igazán tudtam kiötölni valami okosat....
Előzmény: Mad árka (506)
Mad árka Creative Commons License 2007.01.01 0 0 506
Megkockáztatom, e különleges Harbi-állatfaj egyik fele a Kukori és Kotkodából jött, így elnevezhetnénk a tervező-rendező Mata János tiszteletére. Szájában egy felsőbbrendű rák potrohát tartja, a többit elfogyasztotta már. Ezzel utal a Desmond Morris által is kifejtett vízimajom-elméletre, miszerint az emberiség őstörténetében szerepelt egy vízi fázis, kétséget kizáróan a kakasokéban is. Az ember a kollektív tudattalanja révén emlékszik ezekre a kultúrtörténeti csodálmányokra, a képen is megfigyelhetjük az ókeresztény művészetben előszeretettel alkalmazott puritán kivitelezést, már ami az arany keretet és ezüst hátteret illeti.

A kakas így próbálja felhívni a bárgyú emberiség figyelmét egy fontos evolúciós állomásra, de azok a sörükkel vannak elfoglalva, ugye, s így lemaradnak a Watson és Crick találmányát is ködbe oszlató, korszakalkotó felfedezésről.

Az első (valójában második) képen Kukori prototípusa, avagy referenciafaja látható.
Az utolsón a rák.

Előzmény: Harbi (504)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.01 0 0 505
Hogy milyen lény,nem tudom de kafa.A gyertya jó dolog,lehet vele jókat "trükközni",alkotni....
Előzmény: Harbi (504)
Harbi Creative Commons License 2006.12.31 0 0 504

Ehhez mit szóltok Művésznők? /Mad árka, zoe? Meggyújtottam egy gyertyát és szétfolyva ezt az ábrát produkálta! Nem az első eset! De még Én is felismertem benne az ábrázolt alakot !

 

Tudom az ízlések és pofonok között külömbségek vannak, de ha mégis tetszik valakinek, adjunk neki valami tudományos nevet! hehe! Ha nem felejtsük el!

 

Nagyon védett állat!! Kihaló faj! Ki is halt!

BUÉK!!!

EMLÉK!!

 

Előzmény: Mad árka (502)
Harbi Creative Commons License 2006.12.31 0 0 503
BOLDOG   Ú J É V E T  !  Mindenkineeek!
Mad árka Creative Commons License 2006.12.31 0 0 502
Ismerve többek hozzáállását, arra gondoltam, hogy a wiw-en tucatszámra kapott BÚÉK körlevelek helyett megpróbálom picit lebontani a gyomorperisztaltikát a különféle kívánalmakkal szemben.

 

Egészen konkrétan szeretném megköszönni többetek segítségét, a hozzászólásokat. Merőben szubjektív, részrehajló és elfogult lesz.

 

Alpha111-nek (igaz, ezt nemcsak ebbe a topikba szánnám), hogy mindig kész volt a bolond szálat felvenni, s elsőként (s egyelőre utolsóként is :) hozott csigákat a topikba.

 

Borzsarkanynak, hogy behozta az „állatos gyakorlatot”, hasznos észrevételekkel élt, s hamar kiderült róla, hogy figyel is. :)

 

Eguzkinak a rengeteg munkát a leírásokkal, a behozott új színeket, cikkeket, a tucat irányba való érdeklődést (jó példa).

 

Harbinak, hogy létrehozta és erősítette a topikban a rovarvonalat a saját munkáival is, no meg a madarakét.

 

KarkeczAninak, hogy kérdezett, reagált, hogy élénkséget és vidámságot hozott.

 

Szegának a szakmai hozzászólásokat, javításokat, a fürdőben ülő vonzólábú gyepi béka fiúkat, a lényegre törő, nem szétfolyós, nem semmitmondó beírásokat.

 

Sz.zoénak a lendületet, a hozzászólásokból sugárzó zizgést, mozgalmasságot és nem utolsó sorban a tettrekészséget, s hogy behozta a művészetet is a topikba (eredetileg is így akartam, de hát szarka farka, tudjuk).

 

Thicknek a szakmaiságot, a precizitást, a nem megalkuvó vitakészséget, s nem utolsó sorban – nehogy nyálasnak vegyétek, komolyan gondolom, bár ez a kettő nem zárja ki egymást :) – a szellemiséget.

 

 

S bár nem szép, de van pár ember, akik ide ritkán vagy régen írtak, mégis közel állnak hozzám. Nincs is jobb egy részrehajló, elfogult és ezt még ráadásul hangoztató embernél, csapjunk is bele:

 

Bongnak az emlősvonal erősítését, kár, hogy mostanában nem látjuk itt.

 

Catkillernek a témához kapcsolódóan a fényképeket köszönöm. :) Meg sok mást is, így távolról, de ez már nem ide tartozik. 

 

Cavecatnek az érdeklődést, a nyitottságot, a kommunikációkészséget, igaz, más topikokban többet beszélgettünk.

 

 

S köszönöm kritikus szellemiségű, ide nem író barátaimnak, hogy sose átallották felhívni a hülyeségekre a figyelmet. Jövőre visszakapják. :P

 

 

Boldog Új Évet minden állandó tagnak, eddig betérőnek is, állatosnak, növényesnek!

Mad árka Creative Commons License 2006.12.28 0 0 501
Hajjaj, nem bocsánatot kérni, csak írni! A téma így korrekt, tehát a kézben lévő nagy pele így néz ki; s köszönöm!


Előzmény: borzsarkany (500)
borzsarkany Creative Commons License 2006.12.28 0 0 500
Ne haragudj, de a kézeben levő pele nem mogyorós?
Nézd meg a méretét, a farkát és a színét.
Előzmény: Mad árka (494)
Mad árka Creative Commons License 2006.12.28 0 0 499
Perverzióim közt kiemelt helyen szerepel, miszerint imádok magamra kattintva válaszolni, újfent itt az élő példa. (Abszolút off: "olyan jó vagyok az ágyban, hogy a saját nevemet sikítom.") Itt egy ajánló egy másik topikra, ugyanis a pele szó eredetéhez érkezett egy magyarázat LvT jóvoltából, megleshető: Honnan ered? (Etimológia), 988. hozzászólás.


Közérdekű:

Aki topiklakó hozzám hasonlóan nem tudta megszerezni az alábbi könyveket, de nem szeretné, ha ez mindig így maradna, keressen meg.

  • Grau-Triebel: Füvek (Természetkalauz sorozat)

  • Kremer, B.P. - Muhle, H.: Zuzmók, mohák és harasztok (Természetkalauz sorozat)

  • Buttler, Karl Peter: Orchideák (Természetkalauz sorozat)

  • Diesener, G.-Reichholf, J.: Kétéltűek és hüllők (Természetkalauz sorozat)

  • Grau-Jung-Münker: Bogyósok, vadon termő zöldségnövények, gyógynövények
    (Természetkalauz sorozat)
  • Előzmény: Mad árka (494)
    Mad árka Creative Commons License 2006.12.27 0 0 498
    Előzmény: Mad árka (494)
    Törölt nick Creative Commons License 2006.12.27 0 0 497
    A természeti rekordok eléggé állandóak, például nehezen fordulhat elő, hogy 2008-ban a Nílus vagy az Amazonas megdönti az Ob folyó 2007-es "leghosszabb tölcsértorkolat" rekordját, vagy hogy jövőre a vakond(ok) jobban fog szaglászni, mint a lentebb említett lepke. Így a könyv ilyen részeiben főleg az elképesztő adatok ütnek, ezért gondoltam, hogy kicsit feltupírozzák őket.
    Előzmény: Mad árka (496)
    Mad árka Creative Commons License 2006.12.27 0 0 496
    Semmi gond, közeledik a születésnapom, Cavintont fogok kérni. :-/ Vagy egy új szemlencsét. :)

    Eguzki: rájöttem, hogy buta vagyok, imádott első állatrendszertan tanárom pókász, meg fogom tőle kérdezni. (Az első arra vonatkozott, hogy van egy második is, telhetetlen vagyok.) Nemrég jelent meg Attenborough-tól a Gerinctelenek élete, lehet, éppen ebben van benne. Bár időnként D. A. se viszi túlzásba a fajok megnevezését.

    Thick: ezen én is elgondolkoztam (Guinness/valóság). Elvben elég szigorú rendszerük van, nem lehet akármilyen rekordot csak úgy bejelenteni (érthető). Csak épp ez is inkább az ő érdeküket szolgálja, hiszen a hitelesség érzetét kelti. Mindenesetre néhány korábbi rekordnál azért átfutott a fejemen, hogy mennyiben valós, avagy egyáltalán: ki ellenőrzi őket? Az agyam másik fele meg azt sugallja, hogy világszerte elég sokakat fűt a Rekordok Könyvébe való kerülés, nem lehet hiány anyagból. No, hát nem tudom.
    Előzmény: Törölt nick (493)
    eguzki Creative Commons License 2006.12.27 0 0 495

    Szia Mad árka és Thick!

     

    Köszönöm, hogy segíteni próbáltok, én csak arra emlékszem, hogy David Attenborough is megemlíti ezeket a piciny (pirosas) pókokat, amelyek a legnagyobb összefüggő hálórendszereket hozzák létre. Sajnos azonban arra nem tért ki a film, hogy melyik földrészen élnek ezek a pókok.

    Előzmény: Mad árka (491)
    Mad árka Creative Commons License 2006.12.27 0 0 494

    NAGY PELE (Glis glis)


    Testalkatát és farkát szemügyre véve azt is hihetnénk, egy távgyalogló szibériai repülőmókus tévedt a kertünkbe, de ez jó eséllyel nem így van. Mit látunk? Szürkés bunda, éjszakai életmódra utaló nagy, fekete szemek, körülöttük sötét gyűrű (nem, nem karikák :-). Valószínűleg épp egy fára nézünk, a nagy pele ideje javát odafenn tölti. Mivel talpa szinte mindig enyhén nedves, s így jól tapad, függőleges felületeken is könnyedén mozog.

    Pele szavunk egyébként feltehetően szláv eredetű, s a litván pel-, ’szürke’ szóra tekint vissza.* A pelét angolul dormouse névvel illetik (konkrétan fat, azaz kövér dormouse-zal). E szó gyökere a francia dormir-ra tekint vissza, amely annyit tesz: aludni. Más nyelvek kincse is ehhez köthető: (Sieben)schläfer, Dormice, Coня. Hogy miért alszik, s miért kövér, alább kiderül.

    Virtuális nagy pelénk kezében makk, mogyoró, olajos magvak fordulnak elő, kedveli a zsenge hajtásokat, az állati eredetű fehérjét rovarok, madártojások és -fiókák formájában. Időnként megrágja a fakérget is, ami – ha tömegesen fordul elő – olykor gondot jelenthet. Szívesen gombászik, valamint előszeretettel kóstolgatja a gyümölcsöket, ezzel idejekorán kivívva a gyümölcsöst gondozó emberek ellenszenvét. A madarasok körében a tojásrablásával kelt rosszallást, de feltehetően az antipátia jóval nagyobb, mint a tényleges „károkozás”.

    Táplálkozásából már könnyen kitalálható, hol él. Elsősorban öreg lomberdőkben (cseres tölgyesekben), gyümölcsösökben és kertekben találkozhatunk vele.

    Idősebb topiktársaink tán még emlékezhetnek a Kárpát-medence korábbi állatvilágára :P, környékünkön a nagy pele már 10-12 ezer éve jelen van. Más helyek leletei tanúsága szerint a faj jó két millió évvel ezelőtt kialakult.

    Ahogy hidegebbre fordul az idő, a nagy pele 30-40 cm mélyen üreget ás magának a földben; lakott település környékén a padláson is áttelelhet. Normál állapotát 35° testhőmérséklet, percenként 450 szívverés jellemzi. Téli álom idején testhőmérséklete 1° is lehet, szívverése percenként 45-re lassul. Egy-egy lélegzetvétel között órás szünetek is eltelhetnek.

    Télre már vastag szalonnával bír, nyár végén nagy étvággyal dézsmálja a hizlaló olajos, zsíros magvakat, bogyókat, gyümölcsöket, végeredményben súlyának akár kétszeresére is dagadhat. A zsírrétege teszi lehetővé, hogy jóformán hibernált állapotban élje túl a zord időszakokat, ezt éli fel télvíz idején. Vagy élték fel az emberek, vastag szalonnája miatt előszeretettel vadászták (és tenyésztették is).

    Május végén, június elején ébred, igazi hétalvó, képes 7-8 hónapot is átdurmolni. Lesoványodva tér magához, lötyög rajta a bőr. Először a hím dugja ki az orrát, majd picit később a már rögvest párzásra kész nőstény.

    Párjukat sokáig keresgélik. „Az ágak sűrűjében mozgó, éjszakai életet élő fajoknál fontos szerep jut a párkapcsolat létrejöttében a hangjelzéseknek. Ilyenkor a nagy pelék hancúrozásától hangos az erdő.” Párzás után 3-4 héttel már aktuálissá válik a gömbölyded, fűből, kis ágakból, levelekből és mohából rakott fészek lakottá tétele. A fészket tollakkal, szőrszálakkal bélelik. Szívesen elfoglalja a faodvakat is, nemkülönben a mesterségeseket, gyakran találkozhatunk pelével madaraknak kihelyezett odúban. Nem ritkán a padlás is otthont adhat a cseperedő kis peléknek.

    Általában 4(–6, 11) vak és csupasz porontynak ad életet a nőstény. Három hét múlva nyílik ki szemük, hat hét után már képesek az önálló táplálékszerzésre, egy évesen pedig ivaréretté válnak.

    Vannak országjáró magyar pelék is. Angliába 1902-ben kerültek az első nagy pelék, egy Rothschild-birtokra. Mondhatnánk sajátos hungarikumnak is, mivel a kilenc utazó pele Magyarországról származott. Azóta a szabadon bocsátásuk helyétől 40 km-es körzetben honosodtak meg. Nem mondható özönfajnak, nemigen szaporodnak „új” helyükön.

    Ha sarokba szorítják, ellenségét kattogó hanggal próbálja elijeszteni (a támadótól függően persze, mindenesetre olykor sikerrel). Természetes ellenségei a nyestek, baglyok, a ház körül a macska fogyasztja szívesen.

    A nagy pele Közép-, délkelet- és kelet-európai elterjedésű faj. Magyarországon viszonylag gyakori, elsősorban az Északi-középhegységben, cseres tölgyesekben. Védett.



    A pele alapanyagai:
    Az állatvilág enciklopédiája: Kis növényevők; Határozó Zsebkönyvek: Vadállatok; Határozó Kézikönyvek: Emlősök; Faragó: Gerinces állatrendszertan; Élővilág Enciklopédia: A Kárpát-medence állatai; Természetkalauz: Emlősök. S az internet.


    * S köszönet a Honnan ered? (Etimológia) c. topiknak, ezen belül is Yoginak, amiért segített a pele etimológiájának felderítésében.
    Előzmény: Mad árka (492)
    Törölt nick Creative Commons License 2006.12.27 0 0 493
    "Thick, melyik kontinens volt amúgy?"

    Ööö... ezt írtam:

    Csak a kontinenst jelölte meg, ahol ezek a nagy pókhálórendszerek előfordulnak, ám azt is elfelejtettem...

    Módot fogok találni rá, hogy belelessek a könyvbe, és akkor nem hagylak titeket kétségek közt.

    Amúgy többször átfutott a fejemen, hogy ez a Guinness-könyv abszolút hiteles adatokat tartalmaz? Egy rekordkönyvnek elviekben érdeke, hogy túlozzon...
    Előzmény: Mad árka (491)
    Mad árka Creative Commons License 2006.12.27 0 0 492
    Hm, most veszem észre, egy bekezdés még csak vázlat formájában van meg a nagy peléről, már nincs erőm belefogalmazni, úgyhogy addig tényleg valami egészen más. ;-) Kedvcsináló, mondhatni. Mihelyst reggel magamhoz térek, jön a pele is.



    Pelék a konyhában



    Herculaneumban végzett ásatásokon olyan kisméretű edényeket, gliráriumokat [vö. a latin nevével: Glis glis – Madárka] találtak, amelyekben az ajándéknak szánt peléket szállították. Plinius szerint a speciális elkerített területeken hizlalt pelékből lehetett lehet a legízletesebb csemegéket készíteni. A peléket a patríciusok lakomáin mézbe mártva és mákkal megszórva tálalták, a pelezsírt pedig légúti megbetegedések gyógyítására használták. Marcus Valerius Martialis (i. sz. 40–102), a korai császárkor szépirodalmának klasszikusa több epigrammájában is írt a pelékről, és különleges alkalmakhoz illő ajándékoknak tartotta azokat. A pelék irtása olyan méreteket öltött, hogy i. sz. 78-ban már külön rendeletben szabályozták, kik és mikor gyűjthetik ezeket a rágcsálókat. Talán a pelék számának további csökkenése magyarázhatta, hogy Diocletianus i. sz. 300 táján darabonként 40 dénárt fizetett a gyűjtőknek. A 17. században a Balkánon hurkokkal, csapdákkal és hálókkal mészárolták a peléket, az elejtett állatokat pedig besózva rakták el télire. Azonban errefelé a nagyfokú pusztítás évszázadok alatt sem csökkentette jelentősen az állományt. Évszázadokkal később továbbfejlesztett speciális pelehordókkal még mindig százszámra fogták a krajnai parasztok ezeket a kisemlősöket. A 20. század elején évente 800 ezer pelebőrt készítettek ki Krajnában. Különcök konyháján napjainkban is feltűnhetnek a hizlalt pelék: egy angliai hentesüzletben ilyen célból egy pár pelét 84 fontért árusítottak 1990 táján.

    (Élővilág Enciklopédia: A Kárpát-medence állatai)
    Előzmény: Mad árka (491)
    Mad árka Creative Commons License 2006.12.27 0 0 491
    Már egy ideje izzadok a kérdésen, egyelőre eredmény nélkül. Kaptam támpontokat is az "óvóangyalomtól", s semmi. Mindent mást már bátran kérdezhettek, visszafelé is el tudom mondani a legnagyobb hálókat, sőt név szerint be tudom mutatni az egyes pókokat :), de hálórendszerre semmi utalás. Thick, melyik kontinens volt amúgy?

    A "sógorjelöléshez" pedig sok jót kívánok Neked! ;-)


    --

    S most valami egészen más, hozok raktárról egy kis írást a nagy peléről.
    Előzmény: eguzki (489)
    Törölt nick Creative Commons License 2006.12.25 0 0 490
    Nem írta a könyv, ebből a szempontból hiányos. Csak a kontinenst jelölte meg, ahol ezek a nagy pókhálórendszerek előfordulnak, ám azt is elfelejtettem, mert ennyi információnál csak kapkodtam a fejem, de nem sok minden maradt meg benne. A könyv nem az enyém, sógorjelöltem kapta karácsonyra, én csak belelapoztam.
    Előzmény: eguzki (489)
    eguzki Creative Commons License 2006.12.25 0 0 489

    Szia Thick!

     

    "A világ legnagyobb egybefüggő pókhálórendszere több négyzetkilométer"

     

    Ez melyik pókfaj?

    Előzmény: Törölt nick (486)
    Mad árka Creative Commons License 2006.12.25 0 0 488
    Ezek nagyon érdekesek voltak. Épp a napokban botlottam bele a könyvtárban az egyik Guinnessbe (ég tudja, melyik év, ez a "talpig ezüst" kiadás volt), de eszembe se jutott állatokat keresni benne, pedig annak idején a halászlében lévő ikrát is ki akartam keltetni.

    A felsorolt rekordok közül egyetlenegyet ismertem, a galandférgét, a többi teljesen új volt. Az a lepke igencsak figyelemre méltó... S nem szoktam ilyet megjegyezni, de az is, aki erre rájött. Én nagyon köszönöm az utalásokat, tanultam ma is. :-)


    Ui. Lehet, hogy már beírtam, ez esetben elnézést, mindenesetre január végéig nem titkoltan folytatódik a gerinces dömping, mivel a mostani írásaim részben a vizsgámra való kiegészítő gyúrás részeit képezik. Tél végétől azonban a növények fognak erősíteni, s a gerincetnekeressbenne lények.
    Előzmény: Törölt nick (486)
    Törölt nick Creative Commons License 2006.12.24 0 0 487
    "a legnagyobb emberben is fellelhető"

    Természetesen nem az ember a legnagyobb, kihagytam egy vesszőt.
    Előzmény: Törölt nick (486)
    Törölt nick Creative Commons License 2006.12.24 0 0 486
    No meg a világ leghosszabb férge, mely a tengerben él, és 55 méteres! A világ legnagyobb egybefüggő pókhálórendszere több négyzetkilométer. A legöregebb élősködő egy 27 éves orvosi pióca, a legnagyobb emberben is fellelhető élősködő pedig a 8 méter hosszú galandféreg.

    Na jó, befejeztem.
    Előzmény: Törölt nick (484)
    Törölt nick Creative Commons License 2006.12.24 0 0 485
    A madárfejeket leharapó húsevő szarvasról már nem is beszélve.
    Előzmény: Törölt nick (484)
    Törölt nick Creative Commons License 2006.12.24 0 0 484
    Ma a kezembe került a Guinness (így kell írni?) rekordok könyve, és elég meglepő dolgok vannak benne az álatokról. Például egy lepke, mely 11 kilométerről is megérzi a párzani kész nőstényt, holott az mindössze 0,0001 mg (elképesztően kis mennyiség) illatanyagot bocsát ki. A hím szaglószervének receptora olyan erős, hogy akár egyetlen illatmolekulát is észlel.

    De van a könyvben vérszívó pintyféle, bálnapulzus (percenként 4 szívverés), 7 és fél méter szárnyfesztávolságú (kihalt) ragadozómadár és már nyalánkságok.
    Előzmény: Mad árka (483)
    Mad árka Creative Commons License 2006.12.24 0 0 483

    Kedves Topiklakók!

    Én is szeretnék Nektek kellemes ünnepeket kívánni!
    Boldog új évet még nem kaptok, arra külön készülök személyesekkel. :P


    Egy kis meglepetés, hangulatnak:














    alpha111 Creative Commons License 2006.12.24 0 0 482

    BREHM
    AZ ÁLLATOK VILÁGA

    "Jellemző bélyegük az a bőrlebeny, amelyet a test mindkét oldalán láthatunk; ez a farokra is átterjed, s ezt egész hosszában szegélyezi. Lábujjait hártya köti össze; a hüvelyken nincs karom."

     

    Na ez az amit nem figyeltem!

    Előzmény: Mad árka (480)
    Törölt nick Creative Commons License 2006.12.24 0 0 481
    Kedves-szellemes Madárka, boldog karácsonyt beléd!
    Előzmény: Mad árka (480)
    Mad árka Creative Commons License 2006.12.24 0 0 480
    Nem, az enyém indonéz lebenyesgekkó, de a lába alapján, amennyire látom, az európai lemezesujjú is lehetett volna, csak a hártyát kellett volna kivágni.

    Fiaid ízlését nehezen értem, a földigiliszta nem jön be, de az ujjaidat megeszik... :) Rendszertan órán beszélgettünk a gilisztaturmixról, csak már nem emlékszem, annak mi lett a végkifejlete. Talán ez még a biogiliszta korszakhoz kötődött. Áh, nem emlékszem, majd utánanézek.
    Előzmény: alpha111 (478)
    alpha111 Creative Commons License 2006.12.24 0 0 479
    Nekem a földigiliszta vacsi tetszett belőle, de a fiaim leszavaztak és maradt a sült kacsa, ami már majdnem készre sült az ujjammal együtt. Ja és rengeteg muffin. :-D
    Előzmény: Mad árka (477)
    alpha111 Creative Commons License 2006.12.24 0 0 478

    Ez azt jelenti, hogy jól gondoltam, tényleg az? Pedig tényleg csak a lába alapján gondoltam annak. :-)))

    Megnéztem a linket (nagyon jóóóóóóóóó), de csak a képeket és a számokat értem belőle, mert ilyen nyelven sem tudok.

    Előzmény: Mad árka (476)

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!