A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen, sajnos ezek a gépek a színesfémgyűjtőknek estek áldozatul. :( Azt nem tudom, hogy miért ne szeretnék őket, szerintem csak arról van szó, hogy a 90-es évek elején még nem volt divat a retro, alkatrészek pedig már nem voltak hozzáférhetőek. Akik kávézót nyitottak azoknak megbízható, azonnali alkatrészbázisra és szervizre volt szükségük, ezek pedig ügyeskezű, többek között fémmunkás ismeretekkel is rendelkező szakembert igényelnek. Olyat aki ki tudja találni, hogy ha rugóra vagy más elemre van szükség ami nem gyártható le, az mivel helyettesíthető, vagy milyen átalakítások szükségesek ahhoz, hogy egy jelenleg gyártott gép alkatrészeivel kompatibilis legyen a gép. A többi meg inkább restaurátori munka. Én a helyedben megkérdezném erről az egész dologról Fragola mestert mielőtt belevágnék.
Szomorú dolog ez. Én több mint 10 éve jártam arra, és volt egy olyan érzésem, hogy semmi sem tart örökké, de azért reménykedtem. A dolog furcsasága, hogy ilyen rugós-dugattyús gépeket még ma is gyártanak, és erős a gyanúm, hogy újra divatba fognak jönni.
Szia.Igen a számuk folyamatosan csökken.Ez köszönhető a benne levő színesfémeknek.Egy 3 karos tartálya 10 kg nál nehezebb.Ha ehhez még hozzáadjuk a csöveket és a rugós fejeket ami 5kg/db akkor látható mi érték van benne.Azt szeretném tudni,hogy miért nem szeretik ezeket a típusokat.Talán a minőséggel lehet a probléma?Fel szokott néha tűnni 25-150 e közötti áron pár darab (a Budapest persze drágább )
Szegeden a Tápéi cukrászdában már évek óta nem működik. Pár éve egy újságban megírták, hogy milyen jó, meg minden. Kikerekeztem és mondták, hogy nem működik, már régen rossz. Amit tudtam is. Ennyit a hiteles újságírásról.
Szia, mivel nagyon kevés van már belőlük, mindenképpen érdemes szerintem. (Omnia Favorit-ot még csak nem is láttam.) Alkatrészeket a Keriparos gépekhez, mint az említett Casino Mocca vagy a Budapest már csak bontásból lehet beszerezni, de nem nagyon van benne semmi ami tönkremehet, nagyon egyszerű felépítésű gépek ezek. Ha kíváncsi vagy a működésére, van egy működőképes Budapest gép Szegeden a Tápéi cukrászdában. Már ha majd véget ért ez a vírusmizéria és kinyitnak és nem történt tulajváltás azóta mióta ott jártam.
Hagyjuk a személyeskedést ha lehet. Minden bizonnyal lehet elég finomra darálni, hogy ne zubogjon át a kávé 14g-al a 18g-os kosárban, de nem lesz jó az íze (legalábbis a legtöbbünknél nem üti meg a szintet). Te lehetsz ezzel elégedett és az átlag kávézónál is lehet jobb a kávéd, de marad benne potenciál (jó esetben kesreű lesz). Most 49mm-es kosarat használok, abba megy 13-14g, anno az 58mm-be 17-18g alatt sosem kellett tenni.
Azért a saját “hülyeségedet” ne akard már mindenkire ráerőltetni! Egy szűrőt nem addig kell tölteni, amennyi a névleges mérete, hanem annyival , hogy csapolás közben a kávépogácsa éppen elérje a felsőszűrőt. Ezt pedig a “100 Ft-os teszttel” lehet belőni. Persze ha Te valami szénnépörkölt kávéval próbálkozol , még az is előfordulhat, hogy 14 g-mal tele van a szűrő .
én is leírom, hogy ez így baromság amit állítasz - nekem 58as átmérőjú a kar, és 14g-ot ha beleraknék, akkor abból kv sosem lenne, csak valami híg barna lé - szóval télleg ne zavard meg a kezdőket félinfokkal
Mindenképp fel szeretném újítani és ehhez ha valaki tanácsokkal hozzá tud járulni az megkönnyítené a dolgomat.A gép szétszedve a tartály vízkőtelenitve fűtőszálak kicserélve.A tömítéseket és gumi alkatrészeket eddig nem tudtam beszerezni.A gép amugy 1960 as 3 karos Casino krómozott kivitel.
Nehezen hiszem, hogy praktikus szempontból igen. Minden bizonnyal találsz ma jobbat, olcsóbban. Ugyanakkor a múlt megőrzése nehezen fejezhető ki pénzben. Egy szép tárgy felújítva csodálatosan fel tud dobni egy lakást vagy egy kávézót, éttermet, irodát, akármit. A kibicnek semmi sem drága, szerintem újítsd fel! :)
Sziasztok.Régi magyar kávégépekkel kapcsolatban ki tudna nekem segíteni .Casino Mocca,Omnia Favorit.....Érdemes-e ezeket rendbe rakni .Alkatrészeket be lehet-e szerezni hozzá.Minden segítséget köszönök Üdv .Zoltán
Igazad is lenne, de ezt a szabványt jóformán már senki sem tartja, a kávéfőzőkhöz kosarakat gyártók a legkevésbé. Így aztán beviszi a kezdőt az erdőbe, nem kicsit. Meg kell határozni, hogy az adott szűrőhöz az adott kávéval mi az optimális töltet, ez nem bonyolult folyamat. Nem hiszek abban, hogy az lenne a járandó út, hogy megtanítunk egy rossz, de elfogadható szabályt, majd onnan csiszolja tovább a tudását a kezdő, mivel könnyen lehet, hogy a sikerélmény hiánya elveszi a kedvét az egésztől.
Már megbocsáss a kérdésemért, de kölcsönadtad a nickedet valakinek, vagy mi történt? Csak mert rejtélyes módon tisztára úgy sikerült ez a hozzászólásod mintha csak most kezdenéd ezt a hobbit.
Ha beálltál egy adott kávé típusra akkor ok (én sem százforintosozok minden kávénál, sőt a maroktamper be van állítva egy mélységre és azt próbálom tartani a kávé mennyiség változtatásával). De ha pl néha kedvem támad otthon egy kis Locavore-ra a Yirga után akkor már nem működik a Yirga adagja. Az ember kiismeri a saját gépét egy idő után, de kezdésnél kicsit bonyolultabb a helyzet.
én amúgy őrlés előtt mérek, tizedgrammra pontosan és akkor nincs veszteség, de kb 16g minden esetben amit húzok és inkább a szemcsemérettel játszom, eddig bejött