Ebben a nagy száraz melegben igazán aktuális mindenféle öntözés. Gondolom sokunkat érdekelnek az öntözés különböző módjai. Nagyapám kannával locsolt. Falunk 'bulgár kertésze' árasztással. Engem elsősorban a víztakarékos csöpögtető öntözés érdekelne. Oszzátok meg ismereteiteket.
Föld alatti csepegtetéssel nincs tapasztalatom. Olvastam, hogy van olyan cső, ami arra való. Valaki pedig úgy oldotta meg házilag, hogy ne tömítse el a gyökér a cspegtető cső (nem szalag!) nyílását. hogy ócska kelmét tekert rá.
Tapasztalatom szerint a legjobb módszer a felszíni csepegtető cső. Ha több évi használat után gond van vele, lehet bele helyezni tisztítható csepegtető gombákat.
Van olyan cső, ami eltemetve is működik 1méterre emelt ibcvel szivattyú nélkül?
A veteményest esetleg megpróbálnám talajtakaró kukoricakeményítő fóliával , kapalni nemigen szeretek🤣
Szerinted hogyan valósítható meg ez az ötlet?
(25-30éve volt kordonos uborka itthon, 200méter. Ott kritikán aluli volt a fekete nejlon csepegtető. Dugult, szakadt. És azóta a talajvízszint is minimum 2 de lehet 4 méterrel lejjebb van. A szivattyú szabad kifolyással is melegszik. )
Az 1 bár a MAX üzemi nyomás, sokszor még alacsonyabb, ezzel vigyázz! Amit én most pont megnéztem az pl. 0,5-1bar üzemi nyomást adott meg. Felette durranás alatta jól működik de kevesebb a l/h.
Egyszerű a megoldás: 'elmélet' - 'gyakorlat'. A viccet félre téve, az a helyzet, hogy a cspegtetőkre megadott adatok l/h (az egy óra alatt kifolyó vízmennyiség) 1 bar nyomásra van megadva. 0,1 barnál kevesebb folyik ki, de a legtöbb kertészkedőt ez nem zavarja. Én például az ezer literes tartályomban lévő vizet annyi fele osztom (csapok nyitása), hogy éppen elegendő legyen az adott területre és este megnyitom a főcsapot reggelre minden meg van öntözve. Ha kell ujra töltöm a tartályt és másnap más területre engedem a vizet.
Összegezve: elegendő az 1 m magasság is a tartálynak.
Akkor mondok még egyet, fali villanyszerelési fehér csatorna (hulladék, és lehetőleg nem lyukas aljú, de meg lehet próbálni a villanyszerelési gégecsövet is, az sem túl drága).
Első kép csatorna (lehet kisebb is, ez volt hulladékba), második kép jobb oldalon a csöves megoldás.
Az első orosz tip. membrános szivattyút még valamikor a 90-es években vettem kgst. piacon lengyelektől. Azóta ilyet használok. Ami most van, azt a Tescoban vettem 4 éve. Még bírja. A kúton nem vettem észre változást. Tavasszal le van engedve, őszig lent van. Nagyon sokszor napi 400 L vizet szivattyúz.
20cm-enként van a növény, akkor a 10cm-es osztású szalag tökéletes! A gyökerek nem csak a tő alatt vannak közvetlenül.
Amúgy nem lehet lezárni, toldogatni lehet LPE csővel, de marha drága lesz a vége (és azért legalább egy 30-50cm távolság kell), vagy én csináltam olyant, hogy villanyszerelési MÜII csövet ráhúztam oda, ahova nem akartam csöpögtetni (a csövet érdemes arra lejtetni, ahova a csőben kicsöpögő vizet szeretnénk vezetni).
Bár nem csöpögtető öntözés, tud e valaki segíteni. A paradicsomon aranyszínű "por" jelent meg (a képen az arany szín nem annyira látszik). Gondoltam lisztharmatra, de az valahogy nem ilyen. Nem tudom mi ez?
Nem. Alul a fekete cső, felfele néz a tetején a gomba. A földel nem érintkezik.
A képen a narancs színű cső lehetővé teszi a csepegtető (itt szalag) errébb-arrébb mozgatását. /Rövidebb is elég, csak nem akartam elvágni az ideiglenes megoldáshoz./
Nekem a földön van. Ennek az az előnye, hogy az egyik öntözés a soron van, aztán arrébb teszem (le se hajlok csak lábbal vagy kapával mozdítom) az egész csövet 50 cm-el és máris más sávot (ott lévő gyökereket) öntöz. Így a sorköz se marad ki, stb.
Önnél a gombák milyen magasan vannak? Mármint a föld felett, vagy a földön can a cső? Nálam a Kordon alsó (vezérdrót) alatt lenne, kb 50 cm magasan. Akkor is elég ha csal 1 m. emelek az IBC tartályon?
Nálam 1 m magasan van a tartálly alja. Jól működik. Ha töltöm a tartályt a kútról (a rendszeren keresztül) akkor a gombák 10 cm-es körzetben spriccolnak, mert nagy a nyomás. Ha csak a tartályból folyik (1-2 m vízoszlop nyomás) akkor csurog, csepeg.
(Ha fél méter magasan van, akkor is működik, csak lassabban.)